wieczny bałagan w domu - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-08, 18:18   #2881
kalincia
BAN stały

Dot.: wieczny bałagan w domu

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
Taki co się da wyprać w pralce A jeśli ny da rady to tkany na płasko, bez frędzlów, ciemny. No chyba, że możesz użyć vanisha czy czegoś podobnego to i jasny ujdzie.
Czy ciemny, to zależy od koloru sierści zwierzaków. U nas najlepiej sprawdzxają się rzeczy szare i piaskowe. Kot jasnoszary, pies jasnorudy.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 18:26   #2882
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj zwinelam
I schowalam dywan bo juz wygladal strasznie. Szkoda mi go wyrzucac bo jest 100% welny taki gruby i miekki, moze da sie go jeszcze odratowac.na wiosne wezme go na dwor i wypiore. Macie jakis pomysl jaki dywan wybrac przy dziecku i zwierzakach? Zeby tak szybko sie nie brudzil..
Ja oddaje do pralni. Dywan wygląda jak nowy a jak mam kupić płyny, męczyć się a on dalej nie będzie super wyprany, bez sensu.
Kiedyś męczyłam się i prałam ale po tym jak jeden płyn mi przebarwił dywan przestałam się w to bawić. Zresztą szkoda mi czasu.
Próbowałam też vanisha i niby dywan wyczyścił ale królik zaczął mi chorować. Okazało się, że to przez ten proszek a niby wiele razy odkurzałam.

Edytowane przez Nameria
Czas edycji: 2015-02-08 o 18:28
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 18:54   #2883
nissia90x
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Wybuchnij pierwsza. Niech się zdziwi.

O to, to, to! Dokładnie.
No tak zrobię ;-) Nie mogę wszystkiego sama robić. Dziękuje wam wszystkim za porady na pewno skorzystam. Jestem ślina w postanowieniach i nie ulegnę. ;-)

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Ja jak miałam jeszcze dywany to moja babcia dała mi dobry sposób na pranie ich i był to bardzo fajny pomysł. Jakiś płyn czy proszek i wtedy wcierać w ten dywan starym nie potrzebnym kawałkiem firanki. Dobrze się pieni .. i tak zawsze cały dywan przeleciałam. Fajny sposób. Polecam!!!!
nissia90x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 18:58   #2884
kalincia
BAN stały

Ludzieeee! Niech ten mój już przyjedzie i robi bałaghaaaaan!!! Chandra, jak cholera!
Stary 2015-02-08, 18:59   #2885
nissia90x
Przyczajenie

Może podeśle mojego skuteczny do robienia bałaganu bym go oddała na kilka dni żeby móc odpocząć. hehe
Stary 2015-02-08, 19:01   #2886
zakonna
Naczelna Nastolatka

a mój jedzie na poligon za dwa tygodnie i ja będę robić wtedy mega bałagan i nie będę nic sprzątać. Sajgon zrobię maksymalny
Stary 2015-02-08, 19:03   #2887
favianna
Zakorzenienie

Do dywanow tez mozna wynajac ekipe ze spacjalnymi odkurzaczami pioracymi. Moi rodzice tak zrobili i sa zadowoleni
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 19:06   #2888
nissia90x
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
a mój jedzie na poligon za dwa tygodnie i ja będę robić wtedy mega bałagan i nie będę nic sprzątać. Sajgon zrobię maksymalny
A jak nadejdzie pora powrotu z poligonu???

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Do dywanow tez mozna wynajac ekipe ze spacjalnymi odkurzaczami pioracymi. Moi rodzice tak zrobili i sa zadowoleni
Najlepiej to zaprosić na prezentację z Panie co sprzedają odkurzacze... I wtedy wypiorą za free cały dywan.. a kupić nie musisz moja kuzyneczka tak zrobiła i też była bardzo zadowolona...k laski:
Stary 2015-02-08, 19:06   #2889
zakonna
Naczelna Nastolatka

to posprzątam przed jego powrotem, zazwyczaj zabieram się za to w ostatniej chwili.
Stary 2015-02-08, 19:06   #2890
favianna
Zakorzenienie

Nie mowcie nic o chandrze, moj za dwa dni sie dowie, czy z delegacji wroci za 2 ygodnie, czy pod koniec kwietnia. Jak pod koniec kwietnia to polece do niego na tydzien w kwietniu, ale co to jest tydzien.... I jeszcze te cho...rne 5 godzin roznicy czasowej. Ehh...
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 19:15   #2891
kalincia
BAN stały

1!
Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Nie mowcie nic o chandrze, moj za dwa dni sie dowie, czy z delegacji wroci za 2 ygodnie, czy pod koniec kwietnia. Jak pod koniec kwietnia to polece do niego na tydzien w kwietniu, ale co to jest tydzien.... I jeszcze te cho...rne 5 godzin roznicy czasowej. Ehh...
Współczuję. Cholera, całe życie mieszkałam sama, nawet w dziewięcioletnim związku nie czułam potrzeby, żeby to zmieniać. A teraz po roku (ponad) mieszkania razem, tak mi się za nim tęskni, że niech to szlag!
Zakonna, ja nie robię większego bałaganu sama niż bez niego. On się tylko teraz wolniej robi. Alei ubyło jednej osoby do sprzątania. Na przykład odbieram jako osobistą krzywdę to, że ja musiałam odkurzać mieszkanie(54m) i umyć podłogi. To jego robota!
Stary 2015-02-08, 19:15   #2892
nissia90x
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
to posprzątam przed jego powrotem, zazwyczaj zabieram się za to w ostatniej chwili.
Mogę pomóc ;-) w miłym towarzystwie szybciej i raźniej.
Stary 2015-02-08, 19:17   #2893
zakonna
Naczelna Nastolatka

Kalincia, ja mam coś takiego, że z premedytacją i z taką zaciętością robię wokół siebie totalny bur.del, jak chłop wyjeżdża. To jest naprawdę taki skrajny bałagan.
A potem to sprzątam sama. wiem, jestem chora na głowę.
Stary 2015-02-08, 19:20   #2894
nissia90x
Przyczajenie

Może to te uczucie tęsknoty ja to jak jestem sama w domu to jem dużo słodkiego a jak Tż wraca do domu to mi przechodzi. To może być tak również ze sprzątaniem...
Stary 2015-02-08, 19:20   #2895
kalincia
BAN stały

Co kto lubi. Ja nie jestem maniaczką porządku, ale jednak dość często miewam innych ludzi w domu. Mamę, przyjaciół, gości, którzy właśnie mają ferie i przypomnieli sobie, że mieszkam właśnie tu...l
Stary 2015-02-08, 19:50   #2896
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Na przykład odbieram jako osobistą krzywdę to, że ja musiałam odkurzać mieszkanie(54m) i umyć podłogi. To jego robota!
Doskonale Cię rozumiem, mój jutro wyjeżdża na 2 tygodnie i już czuję się pokrzywdzona, że wszystko będę musiała sama robić! Szczególnie mnie boli poranne wyprowadzanie psów
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 19:51   #2897
nissia90x
Przyczajenie

Ja też nie jestem jakaś super co do sprzątania i u mnie również można znaleźć kurz. Ale mam taką ,, koleżankę'' że jak ją widzę pod drzwiami to się gotuje bo by wszystko chciała przestawiać chodzi i sprawdza wszystko i dlatego na urodziny jej kupiłyśmy białą rękawiczkę. U niej to lśni!! Całe dnie chodzi i sprząta. Mówią że kobieta bez bałaganu to nudna kobieta..
Stary 2015-02-08, 19:52   #2898
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Doskonale Cię rozumiem, mój jutro wyjeżdża na 2 tygodnie i już czuję się pokrzywdzona, że wszystko będę musiała sama robić! Szczególnie mnie boli poranne wyprowadzanie psów
o, jak ja to rozumiem, też odczuwam niesprawiedliwość życiową jak muszę z psami 4 razy dziennie chodzić przez dwa tygodnie
Stary 2015-02-08, 19:52   #2899
kalincia
BAN stały

O, tototo też, szczególnie wieczorami. Rano nie ma problemu. A pies teraz u mnie, bo jego pan znowu musiał wyjechać.
Stary 2015-02-08, 21:50   #2900
spaghettii
Wtajemniczenie

Tylko, ze koszt czyszczenia pewnie bedzie podobny do ceny nowego dywanu.. Zwierzaki sa ciemne, ale akurat sieraci nie gubia. U mnie te plamy na dywanie sa takie twarde jakby, zaschniete.. Wlasnie chce taki pleciony cienki, ale dosc drogie sa. Najchetniej bym nie miala dywanu, ale mam stare gumoleum, a podlogi nie wymienimy bo dom wynajmowany, wiec chociaz 1/3 salonu moge zakryc duzym dywanem. A taki 200x200 czy troche mniejszy to i tak sie nie zmiesci do pralki

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 08:43   #2901
GrumpyCat
Wredny kotecek

U mnie w pralni koszt czyszczenia dywanu to 13zl :p nie opłaca się samemu bawić :p
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 08:54   #2902
kalincia
BAN stały

A ja kiedyś zadzwoniłam do faceta, który się ogłaszał, że czyści. Przyjechał, zabrał, oddał jak nowy.40 złotych cała impreza. Topo co mam się męczyć.
Stary 2015-02-09, 09:19   #2903
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Imo kto gotuje ten nie sprząta. Jak ja gotuję to sprzątają inni, jak inni gotują to ja sprzątam.
Ja bym się mocno sfrajerzyła, gdybym poszła na taki układ. U nas każde sprząta po swoim gotowaniu, mimo że ja gotuję na co dzień, mąż od święta.

Jak gotuję to na bieżąco przecieram blat, opłukuję/myję coś, albo wrzucam do zmywarki. Tu akurat lubię mieć perfekcyjny ład i nie zniosę choćby rozsypanej bułki tartej koło talerza. Łychy, widelce potrzebne przy gotowaniu trzymam na talerzyku koło kuchenki. Co biorę z szafki tam od razu odstawiam (przyprawy itp).

Mój mąż za to jak artysta, przy robieniu dania jednogarnkowego uświni całą kuchnię, mąka rozsypana na pół podłogi, coś upadnie to zostawia - podniesie po gotowaniu. Ubrudzi dwie patelnie i trzy gary, porozstawia je na wszystkich blatach. Sprawdza łyżką zupę, zapomni gdzie położył, wyjmie dwie kolejne. Jak coś wyjął tak zostawił. Ja po jego szaleństwach omijam kuchnię szerokim łukiem póki nie sprzątnie.
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 09:40   #2904
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Cytat:
Napisane przez Inachis Pokaż wiadomość
Ja bym się mocno sfrajerzyła, gdybym poszła na taki układ. U nas każde sprząta po swoim gotowaniu, mimo że ja gotuję na co dzień, mąż od święta.

Jak gotuję to na bieżąco przecieram blat, opłukuję/myję coś, albo wrzucam do zmywarki. Tu akurat lubię mieć perfekcyjny ład i nie zniosę choćby rozsypanej bułki tartej koło talerza. Łychy, widelce potrzebne przy gotowaniu trzymam na talerzyku koło kuchenki. Co biorę z szafki tam od razu odstawiam (przyprawy itp).

Mój mąż za to jak artysta, przy robieniu dania jednogarnkowego uświni całą kuchnię, mąka rozsypana na pół podłogi, coś upadnie to zostawia - podniesie po gotowaniu. Ubrudzi dwie patelnie i trzy gary, porozstawia je na wszystkich blatach. Sprawdza łyżką zupę, zapomni gdzie położył, wyjmie dwie kolejne. Jak coś wyjął tak zostawił. Ja po jego szaleństwach omijam kuchnię szerokim łukiem póki nie sprzątnie.

dlatego to rozwiązanie nie wyszło również u moich rodziców Jedno sprzątało już podczas gotowania (np. mam przestój, bo coś się gotuje i więcej z tym nie zrobię, to mogę w tym czasie schować przyprawy do szafki) a drugie rozwalało pół kuchni i sobie szło I teraz każdy sprząta po swoim gotowaniu sam

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 09:46   #2905
kalincia
BAN stały

My oboje bałaganimy podczas gotowania i często gotujemy wspólnie. Sajgon ogarniamy po gotowaniu i nawet długo po jedzeniu czasami.
Stary 2015-02-09, 09:48   #2906
nissia90x
Przyczajenie

Hej dziewczyny. Mój dziś rano zrobił śniadanie i posprzątał i odkurzył całe mieszkanie i jak wychodził do śmieci wyniósł ;-) jestem w szoku. Ja biorę się za kuchnie i segregowanie rzeczy w szafkach. Powiedźcie mi jakiś fajny sposób na przechowywanie przypraw. Bo w tych torebkach to nie bardzo. Macie jakieś fajne słoiczki?? co proponujecie ;-)?? Miłego dnia wam życzę
Stary 2015-02-09, 09:54   #2907
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nissia90x Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Mój dziś rano zrobił śniadanie i posprzątał i odkurzył całe mieszkanie i jak wychodził do śmieci wyniósł ;-) jestem w szoku. Ja biorę się za kuchnie i segregowanie rzeczy w szafkach. Powiedźcie mi jakiś fajny sposób na przechowywanie przypraw. Bo w tych torebkach to nie bardzo. Macie jakieś fajne słoiczki?? co proponujecie ;-)?? Miłego dnia wam życzę
Co cię tak zaszokowało?
Stary 2015-02-09, 10:04   #2908
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
słoiczki po przecierze/ chrzanie czy musztardzie.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:08   #2909
nissia90x
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Co cię tak zaszokowało?
To że sam to zrobił bez pokazywania palcem i proszenia.
Stary 2015-02-09, 10:10   #2910
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Powiedźcie mi jakiś fajny sposób na przechowywanie przypraw. Bo w tych torebkach to nie bardzo. Macie jakieś fajne słoiczki?? co proponujecie ;-)?? Miłego dnia wam życzę
Nie mam słoiczków, za dużo i za szybko wszystko zużywam, żeby mi się chciało przesypywać. Mam plastikowy podłużny koszyczek, torebki w rządku równo stoją. No i nie wiem, jakbym chciała wszystkie przyprawy w słoiczkach trzymać to bym z miejscem w/na szafce nie wyrobiła. :/ No i tak mi wygodniej jednak.
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości