wieczny bałagan w domu - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-10, 18:35   #2971
KarolinaK
Zakorzenienie

Dot.: wieczny bałagan w domu

Zupełnie nie wierze w takie wynalazki jak samodzielny odkurzacz albo odkurzacz na kijku. Odkurzam normalnym odkurzaczem elektrolux dwa razy w tygodniu mając w domu dwa prawdziwe kudłacze. Zajmuja mi to max 10-20 minut jednorazowo. Majac parter i piętro. Oczywiście raz na jakis czas odkurzam dokładnie wszystkie katy i pod meblami.
A wracając z brudnego spaceru(czytaj 6 razy w tygodniu pora zimowa) kazdemu psu dokładnie wypłukuje łapy i brzuch pod prysznicem, dzien w dzien. Zaden nie ma prawa wstępu do salonu jesli lapy sa brudne .
Kiedy jeden jest pod prysznicem drugi czeka na podwórku.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-10, 18:40   #2972
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Lexie, suszysz psy suszarka? Ja sie boje mojego prac w zimie bo boje sie, ze sie zaziebi. A przed suszarka ucieka.
Nie, kiedyś próbowałam Elmo wysuszyć, ale też uciekał.

W zimie staram się rzadziej ich kąpać, wieczorem najlepiej, potem pozwalam leżeć pod kocem A po spacerze płuczę tylko łapy i brzuch, to dość szybko schnie.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-10, 18:54   #2973
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Zupełnie nie wierze w takie wynalazki jak samodzielny odkurzacz albo odkurzacz na kijku. Odkurzam normalnym odkurzaczem elektrolux dwa razy w tygodniu mając w domu dwa prawdziwe kudłacze. Zajmuja mi to max 10-20 minut jednorazowo. Majac parter i piętro. Oczywiście raz na jakis czas odkurzam dokładnie wszystkie katy i pod meblami.
A wracając z brudnego spaceru(czytaj 6 razy w tygodniu pora zimowa) kazdemu psu dokładnie wypłukuje łapy i brzuch pod prysznicem, dzien w dzien. Zaden nie ma prawa wstępu do salonu jesli lapy sa brudne .
Kiedy jeden jest pod prysznicem drugi czeka na podwórku.
No widzisz, a mi sie nie chce, wiec mam wieczny balagan w domu. I dlatego wierze w automatyczne odkurzacze i w te na kijku tez. Chociaz mam centralny, ktorym moge odkurzyc parter i pietro w pol godziny.
Takie dziwy.
Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie, kiedyś próbowałam Elmo wysuszyć, ale też uciekał.

W zimie staram się rzadziej ich kąpać, wieczorem najlepiej, potem pozwalam leżeć pod kocem A po spacerze płuczę tylko łapy i brzuch, to dość szybko schnie.
Kurde, lubie to, ze moj pies ma okrywkowy, ostry, szczelny wlos, bo w czasie deszczu az tak nie przemaka. Ale z drugiej strony jak musi wyschnac samodzielnie to trwa wieeeeki

Moze go oswoje z ta suszarka...

Sent from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-10, 19:02   #2974
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez tenebra Pokaż wiadomość
A jaki masz model?
521, rodziców staruszek nie wiem jaki ma model, ale to jeden z pierwszych jakie się na rynku pojawiły.

Cytat:
A wiesz może jak sobie radzi ze schodami? Bardzo głośny jest?
Po schodach nie chodzi, zatrzymuje się, albo odwraca jak jej się grunt pod kółkami kończy

Głośność to pojęcie względne, moja suszarka do włosów jest głośniejsza Zresztą ja z reguły zamykam pomieszczenie w którym łazi.

Cytat:
Jeszcze jedno pytanie co do irobota. Jak z zabezpieczeniem podlog, listew, scian i drzwi i ogolnie mebli? Kocham moje biale listwy i drzwi i nozki od mebli i martwie sie czy mi to nie obije ich za mocno. Albo czy nie zostawi np. czarnych sladow.
Mój jest biały, nie zostawia śladów. Żaden mebel, żadna listwa, nic nie ucierpiało. Ta część, którą się obija o wszystko, jest z dość delikatnego plastiku.

Cytat:
Mi glownie zalezy na tym zeby zbieral siersc.
Z paneli, terakoty powinien zebrać, z dywanem różnie. To co na wierzchu zbierze, z wdeptaną sierścią będzie mieć problem. Przynajmniej ten którego mam, bo jednak technologia trochę do przodu poszła

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Zupełnie nie wierze w takie wynalazki jak samodzielny odkurzacz albo odkurzacz na kijku.
Ja uwielbiam odkurzacz parowy, genialna rzecz. Jeszcze sobie nie sprawiłam, ale jak moja teściowa myje tym okna, to po prostu ZAZDROŚĆ.

A iRobot...no tak jak napisałam wcześniej, do gruntownych porządków się nie nadaje.

No i jeszcze jedna rzecz - przy czyszczeniu tych szczotek z długich włosów (ja rozsiewam swoje WSZĘDZIE) można ciężkiej cholery dostać

Ja to w ogóle najbardziej na świecie kocham wodne odkurzacze (typu Rainbow), tylko strasznie nie lubię ich po odkurzaniu czyścić
Stary 2015-02-11, 12:59   #2975
tenebra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
521, rodziców staruszek nie wiem jaki ma model, ale to jeden z pierwszych jakie się na rynku pojawiły.

Po schodach nie chodzi, zatrzymuje się, albo odwraca jak jej się grunt pod kółkami kończy

Głośność to pojęcie względne, moja suszarka do włosów jest głośniejsza Zresztą ja z reguły zamykam pomieszczenie w którym łazi.

Mój jest biały, nie zostawia śladów. Żaden mebel, żadna listwa, nic nie ucierpiało. Ta część, którą się obija o wszystko, jest z dość delikatnego plastiku.

Z paneli, terakoty powinien zebrać, z dywanem różnie. To co na wierzchu zbierze, z wdeptaną sierścią będzie mieć problem. Przynajmniej ten którego mam, bo jednak technologia trochę do przodu poszła

Ja uwielbiam odkurzacz parowy, genialna rzecz. Jeszcze sobie nie sprawiłam, ale jak moja teściowa myje tym okna, to po prostu ZAZDROŚĆ.

A iRobot...no tak jak napisałam wcześniej, do gruntownych porządków się nie nadaje.

No i jeszcze jedna rzecz - przy czyszczeniu tych szczotek z długich włosów (ja rozsiewam swoje WSZĘDZIE) można ciężkiej cholery dostać Tym bardziej że przynajmniej na razie nie mam żadnego dywanu/wykładziny, a jak później będą to w mniejszości.

Ja to w ogóle najbardziej na świecie kocham wodne odkurzacze (typu Rainbow), tylko strasznie nie lubię ich po odkurzaniu czyścić
Teraz najniższa seria do kupienia do chyba 600, ale jak poprzednie sobie dobrze radzą to te nowe chyba też Ja już jestem zdecydowana ze sobie sprawię taki bajer

Zaciekawiłaś mnie tymi wodnymi odkurzaczami, ale rainbowy strasznie drogie są jak poszukałam. Masz jakieś doświadczenia z innymi firmami? I tak czeka mnie kupno również "normalnego" odkurzacza oprócz samojeździdełka więc może lepiej kupić od razu taki...

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Są wygodne i szczelne. Nic się nie kawali, nie wietrzeje.
Dolna część, jak się przyprawa skończy, ląduje w zmywarce (na górze mam ponaklejane karteczki z nazwami) i też w żaden sposób nie protestuje. Ja jestem bardzo zadowolona
Dzięki

Edytowane przez tenebra
Czas edycji: 2015-02-11 o 13:00
tenebra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 15:12   #2976
I am Rock
lokalna gwiazda

I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 15:12   #2977
201604191001
Konto usunięte

Kurde, ubiegłaś mnie
Stary 2015-02-11, 15:17   #2978
I am Rock
lokalna gwiazda

Ha!
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 16:15   #2979
Konwalia11
Zadomowienie

Ekstra te emotki, szkoda ze nie ma :robi porzadki w szafie: .
Wlasnie przyszla mi paczka z wieszakami i organizerami, swietna motywacja do zrobiena dlugo odkladkladanego przegladu szafy!

Be the change you want to see in the world!
Konwalia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 19:06   #2980
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Konwalia11 Pokaż wiadomość
Wlasnie przyszla mi paczka z wieszakami i organizerami, swietna motywacja do zrobiena dlugo odkladkladanego przegladu szafy!

Ja się troszkę zdołowałam bo okazało się że deweloper którego miałam na oku nie podłącza instalacji gazowej i chce żeby wszyscy używali kuchenek elektrycznych*... a one dla mnie są strasznie niepraktyczne i droższe w użytkowaniu na pewno chcemy coś swojego, zresztą mamy pewną motywację Nasza spółdzielnia nigdy nie robiła dezynsekcji i od kiedy ktoś im dał taki genialny pomysł 4 miesiące temu to zaczęło się rozłazić robactwo... mamy różne kratki, spreje, Mąż też silikonuje jakieś szparki jak znajdziemy ale i tak 1-2 tygodniowo są generalnie mam wrażenie że uciekają pionami a właśnie Mąż zasilikonował wokół rury od wody 2 dni temu więc zobaczymy co teraz następnym krokiem będzie kwas borowy jeśli znowu coś znajdziemy

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2015-02-11 o 19:13
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 19:44   #2981
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Co jest niepraktyczne w elektrycznej kuchence?
Stary 2015-02-11, 20:04   #2982
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zaciekawiłaś mnie tymi wodnymi odkurzaczami, ale rainbowy strasznie drogie są jak poszukałam. Masz jakieś doświadczenia z innymi firmami? I tak czeka mnie kupno również "normalnego" odkurzacza oprócz samojeździdełka więc może lepiej kupić od razu taki...
Koleżanka ma firmy MPM, wzorowany na Rainbow, chwali sobie, ale w sumie używa go dopiero jakieś pół roku, więc nie będę polecać Rainbow moi rodzice kupili jeszcze przed denominacją za straszne miliony, na mnóstwo rat go pamiętam wzięli - chodzi do dziś, wymienili tylko raz wąż i kilka razy zmieniali szczotki, trzepaczka do dywanów (swoją drogą to jest dopiero wynalazek, nobla godzien ) chodzi bez zarzutu. No ale fakt, to jest MEGA inwestycja, zwłaszcza jak się chce kupić amerykańską wersję. Niemiecka jest tańsza, ale już nie tak trwała podobno.

Odkurzacze z filtrem wodnym to jest genialny wynalazek, jedyny odkurzacz, który naprawdę ściąga kurz, wszystko idzie w wodę. Ale mycie, płukanie tego...ofuj

Generalnie jeśli chcesz zainwestować w dobry odkurzacz, to samojezdny sobie daruj. To jest dodatek, wesołe jeździdełko, gruntownego odkurzania nim nie zrobisz. Lepiej najpierw kupić dobry zwykły odkurzacz (niekoniecznie wodny, ale warto się w trakcie poszukiwań rozejrzeć i porównać ceny chociażby), a jeździdełko później, jak się będzie chciało czegoś do przelecenia podłóg na co dzień.
Stary 2015-02-11, 20:15   #2983
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Co jest niepraktyczne w elektrycznej kuchence?
Jak coś wykipi to od razu leci na podłogę, widziałam też już u kogoś pękniętą płytę :/ Albo np. kupuje się garnki i patelnie niby na indukcję a po przyjściu do domu okazuje się że nie działają

Stary 2015-02-11, 20:24   #2984
kalincia
BAN stały

Elektryczna to nie tylko indukcyjna. My mamy ceramiczną, wszystkie garnki pasują, wolne miejsce, płaskie jest dodatkowym blatem, można spokojnie położyć talerz z kotletami czy plastrami warzyw obok i przekładać na patelnię.Szybko się nagrzewa i działa równomiernie, jest wg mnie dużo bardziej praktyczna niż na gaz, no i bezpieczniejsza. Po użyciu mycie to pestka. Płaską powierzchnię cię przeciera w mig. Błyszczy. W życiu bym nie zamieniła na wcześniejszą, gazową.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 20:46   #2985
moooniaaaa
Zakorzenienie

My mamy indukcję, ale dopiero od 2 dni użytkowana, więc się nie wypowiem jeszcze ale już mi się podoba pod względem utrzymania czystości.
Co prawda stare garnki się nie nadają, chociaż o dziwo czajnik tak. Ale nowe garnki to chyba najmniejszy problem. Ciekawa jestem jak z zużyciem energii.
U nas deweloper też nie przewidział gazu, a ja nie chciałam kuchenki na butlę z gazem. To jest dopiero zawalisko miejsca. Wizualnie moją indukcję już uwielbiam
i zmywarkę! jak ja mogłam wcześniej bez niej żyć
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 20:49   #2986
cava
Zakorzenienie

Zaczynałam od gazowej, potem miałam ceramiczną, teraz indukcyjną- w zyciu bym nie wróciła do gazu.

Z tym kipieniem- mnie tam czasami coś zaczyna kipieć, ale żeby na podłogę az leciało
Tego nie przerabiałam, naleci troche pod garnek , sie zetrze i tyle.

Garnków oznaczonych na indukcję a nie przystosowanych do indukcji nie trafiłam, ani o czyms takim nie słyszałam.
Proponuje nie kupowac byle badziewia chińskiego na bazarze to sie nie trafi na takie cudo.

Pęknięta płyta... to juz musiał być mega jakiś wypadek z huknięciem o płytę czyms mega ciezkim.
osobiście sie nie spotkałam żeby jakiejś znajomej płyta pękłą - ale psuje sie wszytko.
Płyta pewnie może czasem pęknąć, co i tak jest IMo lepsze niż wybuch gazu. :/

Moim zdaniem najwygodniejsza w uzyciu ceramiczna, najbezpieczniejsza indukcyjna.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2015-02-11 o 20:50
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 21:07   #2987
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nigdy w życiu mi się nie zdarzyło żeby coś wykipiało tak, żeby na podłogę pociec Są płyty z rantem na brzegach, jak już się ktoś boi, że coś wykipi.
Mnie elektryczna kuchenka wydaje się praktyczniejsza od gazu, i na pewno jest bezpieczniejsza.
Długo miałam ceramiczną, teraz mam indukcję, dopiero się do niej przyzwyczajam, ale jest DUŻO szybsza niż ceramiczna i gazowa.

No i ładniej wyglądają płyty niż kurki od gazu Czyścić łatwiej.
Stary 2015-02-11, 21:24   #2988
Nameria
Zadomowienie

Moja mama ma indukcyjną, ja u siebie niestety gazową i tęsknię za idukcyjną.
Przewaga indukcji nad gazową:
- szybciej sie wszystko gotuje ( woda na herbatę to 2 min )
- łatwiejsza w utrzymaniu czystkości, psika się płynem, przeciera i już czyste a z gazową trzeba kratki ściągać, czasem palniki, kratki trzeba czyścić a mnie czasem szlak trafia jak mam je szorować
- ładniej wygląda
- może służyć za dodatkowy blat
- wyłącza się sama jak coś wykipi
- łatwiej ustawić moc podgrzewania
- nie boję się, że przeciąg zgasi palnik
Stary 2015-02-11, 21:39   #2989
201604191001
Konto usunięte

Mam indukcje i mam tez dwa palniki gazowe. Jesli nie mam gotowania na szesc palnikow (czyli nie ma swiat) i jesli nie ma awarii pradu to w ogole zapominam o istnieniu tych gazowych palnikow. Przypominam sobie jak musze sprzatnac kurz itd. i mnie cholera trafia. Indukcja to przecieram, cos tam zedre zdzierakiem i z banki. A gazowka to podnoszenie tego wszystkiego, wglebienia, blabla.
No i roznica w braku gazowego osadu na scianach i sufitach <3

Stary 2015-02-11, 22:04   #2990
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Ja mam w wynajmowanym mieszkaniu fatalną płytę z ikei (nieindukcyjną). To, że nierówno się coś smaży można zrzucić na moje patelnie i ich kształt (badziewne, więc się telepią i płyta grzeje nierówno), ale doczyścić tego gówna nie mogę. Przypala się na tym wszystko, bo jak tylko coś chlapnie, to zaraz woda paruje i robi się zaschnięta plama (nawet skrobia z gotowanych ziemniaków). Mimo, że to nówka to już jest porysowana (na środku jednego z placów do grzania - no kurde ja się pytam od czego? Od używania na tym patelni lub garnka?!?!). Wyłączysz grzanie - musisz zaraz odłożyć garnek na bok, bo płyta będzie jeszcze długo grzała (więc musisz organizować nowe miejsce na gary). Po wyczyszczeniu są wiecznie smugi. Więc jeśli już ktoś chce płytę, to tylko dobrej jakości... I może lepiej indukcyjną? Nie wiem, bo z takiej nie korzystałam. Może wtedy jest łatwiej. Ja i tak wolę gotować na ogniu

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2015-02-11 o 22:06
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 22:05   #2991
201604191001
Konto usunięte

Taco, ale to elektryk, tak? Nie indukcja? Bo indukcja nie powinna grzac po wylaczeniu, stygnie dosc szybko i ja zostawiam na niej gary bez problemu.

Stary 2015-02-11, 22:08   #2992
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No i roznica w braku gazowego osadu na scianach i sufitach <3
Oooooo TAK!

My mamy ceramicznego zwyklaka, uwielbiam Indukcji nie chciałam, zależało mi na możliwości podgrzewania żarcia na wyłączonym już palniku
Stary 2015-02-11, 22:09   #2993
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Taco, ale to elektryk, tak? Nie indukcja? Bo indukcja nie powinna grzac po wylaczeniu, stygnie dosc szybko i ja zostawiam na niej gary bez problemu.

Tak, poedytowałam wiadomość zanim odczytałam Twoją
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-12, 09:09   #2994
Ilsa Lund
Zakorzenienie

To chyba kwestia gustu bo mi się właśnie bardziej podobają gazowe kuchenki z takimi żeliwnymi kratkami niż prosta świecąca płyta Ale macie rację z tym czyszczeniem kurków Obawiam się jednak wyższych rachunków, teraz płacę 30-40 zł za gaz i 80-90 za prąd (co 2 miesiące)

Stary 2015-02-12, 09:25   #2995
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;50205430]Ja mam w wynajmowanym mieszkaniu fatalną płytę z ikei (nieindukcyjną). To, że nierówno się coś smaży można zrzucić na moje patelnie i ich kształt (badziewne, więc się telepią i płyta grzeje nierówno), ale doczyścić tego gówna nie mogę. Przypala się na tym wszystko, bo jak tylko coś chlapnie, to zaraz woda paruje i robi się zaschnięta plama (nawet skrobia z gotowanych ziemniaków). Mimo, że to nówka to już jest porysowana (na środku jednego z placów do grzania - no kurde ja się pytam od czego? Od używania na tym patelni lub garnka?!?!).[/QUOTE]

Co do przypalonego żarcia na płycie, miałam podobny problem, aż uznałam, że spróbuję nowego sposobu - obficie spryskałam miejsca z plamami płynem, takim do sprzątania kuchni w sprayu, a potem włączyłam palnik i poczekałam aż zacznie wrzeć (niedługo, 10-15 sekund i wyłączyłam), pryskałam trochę więcej jak mi za dużo parowało. Po wyłączeniu odczekałam chwilkę żeby się nie oparzyć i wyszorowałam gąbką. I okazało się, że to całkiem skuteczne - pod wpływem ciepła te zabrudzenia puściły wszystkie i doszorowałam płytę
Byłam już zdesperowana
Stary 2015-02-12, 10:21   #2996
tenebra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Koleżanka ma firmy MPM, wzorowany na Rainbow, chwali sobie, ale w sumie używa go dopiero jakieś pół roku, więc nie będę polecać Rainbow moi rodzice kupili jeszcze przed denominacją za straszne miliony, na mnóstwo rat go pamiętam wzięli - chodzi do dziś, wymienili tylko raz wąż i kilka razy zmieniali szczotki, trzepaczka do dywanów (swoją drogą to jest dopiero wynalazek, nobla godzien ) chodzi bez zarzutu. No ale fakt, to jest MEGA inwestycja, zwłaszcza jak się chce kupić amerykańską wersję. Niemiecka jest tańsza, ale już nie tak trwała podobno.

Odkurzacze z filtrem wodnym to jest genialny wynalazek, jedyny odkurzacz, który naprawdę ściąga kurz, wszystko idzie w wodę. Ale mycie, płukanie tego...ofuj

Generalnie jeśli chcesz zainwestować w dobry odkurzacz, to samojezdny sobie daruj. To jest dodatek, wesołe jeździdełko, gruntownego odkurzania nim nie zrobisz. Lepiej najpierw kupić dobry zwykły odkurzacz (niekoniecznie wodny, ale warto się w trakcie poszukiwań rozejrzeć i porównać ceny chociażby), a jeździdełko później, jak się będzie chciało czegoś do przelecenia podłóg na co dzień.
Jeździdełko kupujemy musowo ze względu na kłaczące psy. Odkurzacz zwykły mam, tylko już ledwo zipie więc będę kupowała 2 na raz.

Aż tak źle z myciem? widziałam na filmiku brudną wodę, ale jeśli się da jakoś wygodnie go rozłożyć to chyba nie powinno być problemu

Co do płyty to będę mieć teraz indukcję. Zwykła elektryczna jak dla mnie odpada, używałam przez 2,5 roku i szlag mnie trafiał jeśli chodzi o właśnie przypalone ewentualne chlapnięcia lub jak coś wykipiało. Z indukcją nie będzie tego problemu, dodatkowo właśnie ten plus szybkiego stygnięcia płyty (tzn. dla mnie to plus )

Edytowane przez tenebra
Czas edycji: 2015-02-12 o 10:24
tenebra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-12, 13:01   #2997
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nissia90x Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Mój dziś rano zrobił śniadanie i posprzątał i odkurzył całe mieszkanie i jak wychodził do śmieci wyniósł ;-) jestem w szoku. Ja biorę się za kuchnie i segregowanie rzeczy w szafkach. Powiedźcie mi jakiś fajny sposób na przechowywanie przypraw. Bo w tych torebkach to nie bardzo. Macie jakieś fajne słoiczki?? co proponujecie ;-)?? Miłego dnia wam życzę
ja mniej uzywane przyprawy trzymam w zapiętych spinaczem torebkach w tym pojemniku z ikei na relingu http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80219721/
a takei częściej w słoiczkach lub butelkach z dziurkami
Moj TŻ mi kiedys kupił taka póleczkę ze słoiczkami na przyprawy

niby fajne, kilka miesięcy mi sie podobało ale w praktyce wkurzające, nie dośc że trzeba odkręcac i się brudzi od rąk (ja wolę takie cyk, co na bok sie klapkę odsuwa albo odskakuje do góry) to jeszcze kurzy i lubi przewracać. Do tego niektóre przyprawy z tego zestawu rzadko używane

Uzywa któraś z Was worków próżniowych do zamykania w nich ubrań? Jesli tak - to mocno potem pogniecione są?
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-12, 13:08   #2998
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Aż tak źle z myciem? widziałam na filmiku brudną wodę, ale jeśli się da jakoś wygodnie go rozłożyć to chyba nie powinno być problemu
Nie no, niewygodnie nie jest, wylać, wypłukać resztki, wytrzeć do sucha i po sprawie po prostu...zbierz kilka "kotów" z kurzu i wrzuć je do wody Piasek, kurz, włosy, to wszystko sobie radośnie pływa i jest obrzydliwe
Stary 2015-02-12, 13:25   #2999
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość

Ja się troszkę zdołowałam bo okazało się że deweloper którego miałam na oku nie podłącza instalacji gazowej i chce żeby wszyscy używali kuchenek elektrycznych*... a one dla mnie są strasznie niepraktyczne i droższe w użytkowaniu na pewno chcemy coś swojego, zresztą mamy pewną motywację Nasza spółdzielnia nigdy nie robiła dezynsekcji i od kiedy ktoś im dał taki genialny pomysł 4 miesiące temu to zaczęło się rozłazić robactwo... mamy różne kratki, spreje, Mąż też silikonuje jakieś szparki jak znajdziemy ale i tak 1-2 tygodniowo są generalnie mam wrażenie że uciekają pionami a właśnie Mąż zasilikonował wokół rury od wody 2 dni temu więc zobaczymy co teraz następnym krokiem będzie kwas borowy jeśli znowu coś znajdziemy
Jak się wprowadziliśmy tutaj co teraz mieszkamy to już w pierwszą noc pożałowaliśmy :P Ale właściciele mieszkania (i my) baardzo szybko podjęliśmy działania i w jakieś 2-3 dni wyeliminowaliśmy robale całkowicie :P nie widziałam ani jednego już 1,5 roku (odpukać;p). Co mogę ci polecić to getox i pastę blattanex. Był też u nas specjalny facet i też rozłożył swoją jakąś tam pastę i gra gitara, bo by mnie tu dawno nie było Spółdzielnia psika pewnie w piwnicy i dlatego one spierdzielają w pion, trzeba psikać w mieszkaniu :P Właściciel od nas powiedział, że jak to nie pomoże to on kolegę fachowca zawoła, ma jakiś preparat stosowany w wojsku :P Taki, że robale będą wszędzie tylko nie w kuchni wojskowej np
Polecam też przecierać szafki i podłogi wodą z octem bo bardzo tego nie lubią :P

ps: widujecie u siebie małe czy duże sztuki? Jeśli małe to możliwe że mają gdzieś u was w domu gniazdo i żadne siatki i silikony tutaj nie pomogą.

Edytowane przez GrumpyCat
Czas edycji: 2015-02-12 o 13:27
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-12, 14:01   #3000
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Jak się wprowadziliśmy tutaj co teraz mieszkamy to już w pierwszą noc pożałowaliśmy :P Ale właściciele mieszkania (i my) baardzo szybko podjęliśmy działania i w jakieś 2-3 dni wyeliminowaliśmy robale całkowicie :P nie widziałam ani jednego już 1,5 roku (odpukać;p). Co mogę ci polecić to getox i pastę blattanex. Był też u nas specjalny facet i też rozłożył swoją jakąś tam pastę i gra gitara, bo by mnie tu dawno nie było Spółdzielnia psika pewnie w piwnicy i dlatego one spierdzielają w pion, trzeba psikać w mieszkaniu :P Właściciel od nas powiedział, że jak to nie pomoże to on kolegę fachowca zawoła, ma jakiś preparat stosowany w wojsku :P Taki, że robale będą wszędzie tylko nie w kuchni wojskowej np
Polecam też przecierać szafki i podłogi wodą z octem bo bardzo tego nie lubią :P

ps: widujecie u siebie małe czy duże sztuki? Jeśli małe to możliwe że mają gdzieś u was w domu gniazdo i żadne siatki i silikony tutaj nie pomogą.
Widujemy tylko duże, 1-2 tygodniowo Szukaliśmy za szafkami i sprzętami elektrycznymi czy jest gdzieś gniazdo ale wydaje mi się że wchodziły z pionu przez dziurę wokół rury na wodę (teraz ją mąż zasilikonował)
Bardzo dziękuję za sposoby A tę pastę to nawet mamy tylko jej nie żrą :P

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2015-02-12 o 14:05
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości