|
|
#2971 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wieczny bałagan w domu
Zupełnie nie wierze w takie wynalazki jak samodzielny odkurzacz albo odkurzacz na kijku. Odkurzam normalnym odkurzaczem elektrolux dwa razy w tygodniu mając w domu dwa prawdziwe kudłacze. Zajmuja mi to max 10-20 minut jednorazowo. Majac parter i piętro. Oczywiście raz na jakis czas odkurzam dokładnie wszystkie katy i pod meblami.
A wracając z brudnego spaceru(czytaj 6 razy w tygodniu pora zimowa) kazdemu psu dokładnie wypłukuje łapy i brzuch pod prysznicem, dzien w dzien. Zaden nie ma prawa wstępu do salonu jesli lapy sa brudne Kiedy jeden jest pod prysznicem drugi czeka na podwórku. |
|
|
|
#2972 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
W zimie staram się rzadziej ich kąpać, wieczorem najlepiej, potem pozwalam leżeć pod kocem A po spacerze płuczę tylko łapy i brzuch, to dość szybko schnie.
|
|
|
|
|
#2973 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Takie dziwy. Cytat:
Moze go oswoje z ta suszarka... Sent from my mind using the Force. |
||
|
|
|
#2974 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
521, rodziców staruszek nie wiem jaki ma model, ale to jeden z pierwszych jakie się na rynku pojawiły.
Po schodach nie chodzi, zatrzymuje się, albo odwraca jak jej się grunt pod kółkami kończy Głośność to pojęcie względne, moja suszarka do włosów jest głośniejsza Zresztą ja z reguły zamykam pomieszczenie w którym łazi.Cytat:
Z paneli, terakoty powinien zebrać, z dywanem różnie. To co na wierzchu zbierze, z wdeptaną sierścią będzie mieć problem. Przynajmniej ten którego mam, bo jednak technologia trochę do przodu poszła ![]() Cytat:
A iRobot...no tak jak napisałam wcześniej, do gruntownych porządków się nie nadaje. No i jeszcze jedna rzecz - przy czyszczeniu tych szczotek z długich włosów (ja rozsiewam swoje WSZĘDZIE) można ciężkiej cholery dostać Ja to w ogóle najbardziej na świecie kocham wodne odkurzacze (typu Rainbow), tylko strasznie nie lubię ich po odkurzaniu czyścić
|
|
|
#2975 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już jestem zdecydowana ze sobie sprawię taki bajer ![]() Zaciekawiłaś mnie tymi wodnymi odkurzaczami, ale rainbowy strasznie drogie są jak poszukałam. Masz jakieś doświadczenia z innymi firmami? I tak czeka mnie kupno również "normalnego" odkurzacza oprócz samojeździdełka więc może lepiej kupić od razu taki... Cytat:
Wizażowe mądrości: - "To była logika kompletnie nielogiczna, jakaś matematyczna" Edytowane przez tenebra Czas edycji: 2015-02-11 o 13:00 |
||
|
|
|
#2976 |
|
lokalna gwiazda
|
|
|
|
|
#2977 |
|
Konto usunięte
|
Kurde, ubiegłaś mnie
|
|
|
|
#2978 |
|
lokalna gwiazda
|
Ha!
|
|
|
|
#2979 |
|
Zadomowienie
|
Ekstra te emotki, szkoda ze nie ma :robi porzadki w szafie:
.Wlasnie przyszla mi paczka z wieszakami i organizerami, swietna motywacja do zrobiena dlugo odkladkladanego przegladu szafy!
|
#2980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się troszkę zdołowałam bo okazało się że deweloper którego miałam na oku nie podłącza instalacji gazowej i chce żeby wszyscy używali kuchenek elektrycznych*... a one dla mnie są strasznie niepraktyczne i droższe w użytkowaniu na pewno chcemy coś swojego, zresztą mamy pewną motywację Nasza spółdzielnia nigdy nie robiła dezynsekcji i od kiedy ktoś im dał taki genialny pomysł 4 miesiące temu to zaczęło się rozłazić robactwo... mamy różne kratki, spreje, Mąż też silikonuje jakieś szparki jak znajdziemy ale i tak 1-2 tygodniowo są generalnie mam wrażenie że uciekają pionami a właśnie Mąż zasilikonował wokół rury od wody 2 dni temu więc zobaczymy co teraz następnym krokiem będzie kwas borowy jeśli znowu coś znajdziemy
Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2015-02-11 o 19:13 |
|
|
|
|
#2981 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Co jest niepraktyczne w elektrycznej kuchence?
|
|
|
|
#2982 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Rainbow moi rodzice kupili jeszcze przed denominacją za straszne miliony, na mnóstwo rat go pamiętam wzięli - chodzi do dziś, wymienili tylko raz wąż i kilka razy zmieniali szczotki, trzepaczka do dywanów (swoją drogą to jest dopiero wynalazek, nobla godzien ) chodzi bez zarzutu. No ale fakt, to jest MEGA inwestycja, zwłaszcza jak się chce kupić amerykańską wersję. Niemiecka jest tańsza, ale już nie tak trwała podobno.Odkurzacze z filtrem wodnym to jest genialny wynalazek, jedyny odkurzacz, który naprawdę ściąga kurz, wszystko idzie w wodę. Ale mycie, płukanie tego...ofuj ![]() Generalnie jeśli chcesz zainwestować w dobry odkurzacz, to samojezdny sobie daruj. To jest dodatek, wesołe jeździdełko, gruntownego odkurzania nim nie zrobisz. Lepiej najpierw kupić dobry zwykły odkurzacz (niekoniecznie wodny, ale warto się w trakcie poszukiwań rozejrzeć i porównać ceny chociażby), a jeździdełko później, jak się będzie chciało czegoś do przelecenia podłóg na co dzień.
|
|
|
#2983 |
|
Zakorzenienie
|
Jak coś wykipi to od razu leci na podłogę, widziałam też już u kogoś pękniętą płytę :/ Albo np. kupuje się garnki i patelnie niby na indukcję a po przyjściu do domu okazuje się że nie działają
|
|
|
|
#2984 |
|
BAN stały
|
Elektryczna to nie tylko indukcyjna. My mamy ceramiczną, wszystkie garnki pasują, wolne miejsce, płaskie jest dodatkowym blatem, można spokojnie położyć talerz z kotletami czy plastrami warzyw obok i przekładać na patelnię.Szybko się nagrzewa i działa równomiernie, jest wg mnie dużo bardziej praktyczna niż na gaz, no i bezpieczniejsza. Po użyciu mycie to pestka. Płaską powierzchnię cię przeciera w mig. Błyszczy. W życiu bym nie zamieniła na wcześniejszą, gazową.
|
|
|
|
#2985 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy indukcję, ale dopiero od 2 dni użytkowana, więc się nie wypowiem jeszcze
ale już mi się podoba pod względem utrzymania czystości.Co prawda stare garnki się nie nadają, chociaż o dziwo czajnik tak. Ale nowe garnki to chyba najmniejszy problem. Ciekawa jestem jak z zużyciem energii. U nas deweloper też nie przewidział gazu, a ja nie chciałam kuchenki na butlę z gazem. To jest dopiero zawalisko miejsca. Wizualnie moją indukcję już uwielbiam ![]() i zmywarkę! jak ja mogłam wcześniej bez niej żyć
|
|
|
|
#2986 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczynałam od gazowej, potem miałam ceramiczną, teraz indukcyjną- w zyciu bym nie wróciła do gazu.
Z tym kipieniem- mnie tam czasami coś zaczyna kipieć, ale żeby na podłogę az leciało ![]() Tego nie przerabiałam, naleci troche pod garnek , sie zetrze i tyle. Garnków oznaczonych na indukcję a nie przystosowanych do indukcji nie trafiłam, ani o czyms takim nie słyszałam. Proponuje nie kupowac byle badziewia chińskiego na bazarze to sie nie trafi na takie cudo. Pęknięta płyta... to juz musiał być mega jakiś wypadek z huknięciem o płytę czyms mega ciezkim. osobiście sie nie spotkałam żeby jakiejś znajomej płyta pękłą - ale psuje sie wszytko. Płyta pewnie może czasem pęknąć, co i tak jest IMo lepsze niż wybuch gazu. :/ Moim zdaniem najwygodniejsza w uzyciu ceramiczna, najbezpieczniejsza indukcyjna.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2015-02-11 o 20:50 |
|
|
|
#2987 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nigdy w życiu mi się nie zdarzyło żeby coś wykipiało tak, żeby na podłogę pociec
Są płyty z rantem na brzegach, jak już się ktoś boi, że coś wykipi. Mnie elektryczna kuchenka wydaje się praktyczniejsza od gazu, i na pewno jest bezpieczniejsza. Długo miałam ceramiczną, teraz mam indukcję, dopiero się do niej przyzwyczajam, ale jest DUŻO szybsza niż ceramiczna i gazowa. No i ładniej wyglądają płyty niż kurki od gazu Czyścić łatwiej.
|
|
|
|
#2988 |
|
Zadomowienie
|
Moja mama ma indukcyjną, ja u siebie niestety gazową i tęsknię za idukcyjną.
Przewaga indukcji nad gazową: - szybciej sie wszystko gotuje ( woda na herbatę to 2 min ) - łatwiejsza w utrzymaniu czystkości, psika się płynem, przeciera i już czyste a z gazową trzeba kratki ściągać, czasem palniki, kratki trzeba czyścić a mnie czasem szlak trafia jak mam je szorować - ładniej wygląda - może służyć za dodatkowy blat - wyłącza się sama jak coś wykipi - łatwiej ustawić moc podgrzewania - nie boję się, że przeciąg zgasi palnik
|
#2989 |
|
Konto usunięte
|
Mam indukcje i mam tez dwa palniki gazowe. Jesli nie mam gotowania na szesc palnikow (czyli nie ma swiat) i jesli nie ma awarii pradu to w ogole zapominam o istnieniu tych gazowych palnikow. Przypominam sobie jak musze sprzatnac kurz itd. i mnie cholera trafia. Indukcja to przecieram, cos tam zedre zdzierakiem i z banki. A gazowka to podnoszenie tego wszystkiego, wglebienia, blabla.
No i roznica w braku gazowego osadu na scianach i sufitach <3 Sent from my mind using the Force. |
|
|
|
#2990 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam w wynajmowanym mieszkaniu fatalną płytę z ikei (nieindukcyjną). To, że nierówno się coś smaży można zrzucić na moje patelnie i ich kształt (badziewne, więc się telepią i płyta grzeje nierówno), ale doczyścić tego gówna nie mogę. Przypala się na tym wszystko, bo jak tylko coś chlapnie, to zaraz woda paruje i robi się zaschnięta plama (nawet skrobia z gotowanych ziemniaków). Mimo, że to nówka to już jest porysowana (na środku jednego z placów do grzania - no kurde ja się pytam od czego? Od używania na tym patelni lub garnka?!?!). Wyłączysz grzanie - musisz zaraz odłożyć garnek na bok, bo płyta będzie jeszcze długo grzała (więc musisz organizować nowe miejsce na gary). Po wyczyszczeniu są wiecznie smugi. Więc jeśli już ktoś chce płytę, to tylko dobrej jakości... I może lepiej indukcyjną? Nie wiem, bo z takiej nie korzystałam. Może wtedy jest łatwiej. Ja i tak wolę gotować na ogniu
Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2015-02-11 o 22:06 |
|
|
|
#2991 |
|
Konto usunięte
|
Taco, ale to elektryk, tak? Nie indukcja? Bo indukcja nie powinna grzac po wylaczeniu, stygnie dosc szybko i ja zostawiam na niej gary bez problemu.
Sent from my mind using the Force. |
|
|
|
#2992 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Oooooo TAK!
![]() My mamy ceramicznego zwyklaka, uwielbiam Indukcji nie chciałam, zależało mi na możliwości podgrzewania żarcia na wyłączonym już palniku
|
|
#2993 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2994 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba kwestia gustu bo mi się właśnie bardziej podobają gazowe kuchenki z takimi żeliwnymi kratkami niż prosta świecąca płyta
Ale macie rację z tym czyszczeniem kurków Obawiam się jednak wyższych rachunków, teraz płacę 30-40 zł za gaz i 80-90 za prąd (co 2 miesiące)
|
|
|
|
#2995 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;50205430]Ja mam w wynajmowanym mieszkaniu fatalną płytę z ikei (nieindukcyjną). To, że nierówno się coś smaży można zrzucić na moje patelnie i ich kształt (badziewne, więc się telepią i płyta grzeje nierówno), ale doczyścić tego gówna nie mogę. Przypala się na tym wszystko, bo jak tylko coś chlapnie, to zaraz woda paruje i robi się zaschnięta plama (nawet skrobia z gotowanych ziemniaków). Mimo, że to nówka to już jest porysowana (na środku jednego z placów do grzania - no kurde ja się pytam od czego? Od używania na tym patelni lub garnka?!?!).[/QUOTE]
Co do przypalonego żarcia na płycie, miałam podobny problem, aż uznałam, że spróbuję nowego sposobu - obficie spryskałam miejsca z plamami płynem, takim do sprzątania kuchni w sprayu, a potem włączyłam palnik i poczekałam aż zacznie wrzeć (niedługo, 10-15 sekund i wyłączyłam), pryskałam trochę więcej jak mi za dużo parowało. Po wyłączeniu odczekałam chwilkę żeby się nie oparzyć i wyszorowałam gąbką. I okazało się, że to całkiem skuteczne - pod wpływem ciepła te zabrudzenia puściły wszystkie i doszorowałam płytę Byłam już zdesperowana |
|
|
|
#2996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż tak źle z myciem? widziałam na filmiku brudną wodę, ale jeśli się da jakoś wygodnie go rozłożyć to chyba nie powinno być problemu ![]() Co do płyty to będę mieć teraz indukcję. Zwykła elektryczna jak dla mnie odpada, używałam przez 2,5 roku i szlag mnie trafiał jeśli chodzi o właśnie przypalone ewentualne chlapnięcia lub jak coś wykipiało. Z indukcją nie będzie tego problemu, dodatkowo właśnie ten plus szybkiego stygnięcia płyty (tzn. dla mnie to plus )
Wizażowe mądrości: - "To była logika kompletnie nielogiczna, jakaś matematyczna" Edytowane przez tenebra Czas edycji: 2015-02-12 o 10:24 |
|
|
|
|
#2997 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a takei częściej w słoiczkach lub butelkach z dziurkami Moj TŻ mi kiedys kupił taka póleczkę ze słoiczkami na przyprawy ![]() niby fajne, kilka miesięcy mi sie podobało ale w praktyce wkurzające, nie dośc że trzeba odkręcac i się brudzi od rąk (ja wolę takie cyk, co na bok sie klapkę odsuwa albo odskakuje do góry) to jeszcze kurzy i lubi przewracać. Do tego niektóre przyprawy z tego zestawu rzadko używaneUzywa któraś z Was worków próżniowych do zamykania w nich ubrań? Jesli tak - to mocno potem pogniecione są? |
|
|
|
|
#2998 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
po prostu...zbierz kilka "kotów" z kurzu i wrzuć je do wody Piasek, kurz, włosy, to wszystko sobie radośnie pływa i jest obrzydliwe
|
|
|
#2999 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Spółdzielnia psika pewnie w piwnicy i dlatego one spierdzielają w pion, trzeba psikać w mieszkaniu :P Właściciel od nas powiedział, że jak to nie pomoże to on kolegę fachowca zawoła, ma jakiś preparat stosowany w wojsku :P Taki, że robale będą wszędzie tylko nie w kuchni wojskowej np ![]() Polecam też przecierać szafki i podłogi wodą z octem bo bardzo tego nie lubią :P ps: widujecie u siebie małe czy duże sztuki? Jeśli małe to możliwe że mają gdzieś u was w domu gniazdo i żadne siatki i silikony tutaj nie pomogą. Edytowane przez GrumpyCat Czas edycji: 2015-02-12 o 13:27 |
|
|
|
|
#3000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukaliśmy za szafkami i sprzętami elektrycznymi czy jest gdzieś gniazdo ale wydaje mi się że wchodziły z pionu przez dziurę wokół rury na wodę (teraz ją mąż zasilikonował)Bardzo dziękuję za sposoby A tę pastę to nawet mamy tylko jej nie żrą :P
Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2015-02-12 o 14:05 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

A po spacerze płuczę tylko łapy i brzuch, to dość szybko schnie.
Zresztą ja z reguły zamykam pomieszczenie w którym łazi.

na pewno chcemy coś swojego, zresztą mamy pewną motywację
13.03.2008

ale już mi się podoba pod względem utrzymania czystości.

Szukaliśmy za szafkami i sprzętami elektrycznymi czy jest gdzieś gniazdo ale wydaje mi się że wchodziły z pionu przez dziurę wokół rury na wodę
A tę pastę to nawet mamy tylko jej nie żrą :P