|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: jak to oceniasz? chamskie wywalenie kobiety z tramwaju/busa
Mam dosc wiecznego pochylaniana sie nad jednostkami stwarzającymi zagrozenie, wszystko najlepiej wytłumaczyć choroba, agresywny alkoholik jest tylko chory, niech sobie atakuje ludzi, nie jwgo wina. Agresywna baba niech jedzie z dziecmi i normalnymi ludzmi, wracajacymi po ciezkim dniu, nie jej wina, niech cierpia.
Jak dla mnie facet to bohater. |
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
Ten gość to jest dobry przykład do wątku o OZM ;-)
Edytowane przez BrudnaSz Czas edycji: 2015-02-12 o 11:03 Powód: Dałam czcionkę, której nie widać |
|
|
|
|
#93 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Normalnymi ludźmi? Zazwyczaj jest tak, że ci co są głośni są niegroźni, a prawdziwy psychopata może siedzieć obok Ciebie i planować jak obedrzeć Cię ze skóry.
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#95 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przykro czyta się takie opinie... |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
Nie jestem pewna, czy ta kobieta realnie boi się swoje życie, raczej wydaje mi się, że nie zdaje sobie sprawy z otaczającej ją rzeczywistości. I to też jest smutne, że właściwie takie osoby można łatwo skrzywdzić, wyśmiać, nagrać, wrzucić do netu. To w ogóle dyskusja na inny wątek, ale uważam, że są rzeczy/zdarzenia, których nie powinno się nagrywać i rozpowszechniać, tak w tym przypadku - nikomu to nie pomoże, a o nagrywającym tez mam swoje, niepochlebne, zdanie.
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ktoś wcześniej wspomniał przypadek kobiety sąsiadki która chodziła po domach i opowiadała głupoty ludziom, po podjęciu leczenia i dobraniu właściwych leków uspokoiła i się i być może prowadziła dość komfortowe życie i nie uprzykrzała życia innym ludziom. Ja tu widzę problem nieuświadomienia społeczeństwa nt. chorób psychicznych; nie można takich ludzi traktować jak trędowatych; szacuje się np. że w Polsce ok. 1% to osoby ze schizofrenią. Dla takich ludzi potrzeba zrozumienia i pomocy; naprawdę nie wiadomo jak potoczy się nasze życie i czy w naszym otoczeniu czy rodzinie nie znajdzie się kiedyś taka osoba. Dlatego niepojęte jest dla mnie nazwać osobę chorą psychicznie "babskiem'' jak zrobiła to jedna wizażanka. Nie demonizujmy tematu; choroby psychiczne to takie same choroby jak te somatyczne. |
|
|
|
|
|
#98 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Jakie społeczeństwo, tacy jego bohaterowie. Cytat:
Bardzo prawdopodobne, że się boi. Urojenia prawdopodobnie sa dla niej tak realne jak sama jazda tramwajem. Na tym polega między innymi problem.
|
|
|
|
#99 | |
|
niepolubiecie
|
Cytat:
Wyobraź sobie, że identyczny obraz kliniczny dają niektóre rodzaje afazji. Wyobraź sobie, że jest to objaw uszkodzenia mózgu, a zatem neurologiczny. Zostawiając na moment Twój obrzydliwy stosunek do normalności i nienormalności, kendi ciemnogrodzie, taki obraz kliniczny występuje w wielu schorzeniach NEUROLOGICZNYCH, które obok chorób psychicznych nawet nie stały. I wyobraź sobie, że to przy odrobinie pecha może spotkać każdego - Ciebie, Twoją matkę, babkę, prababkę, ciotkę i sąsiadkę. "Wystarczy" uszkodzenie jednego z dwóch obszarów mózgu - w wyniku rozległego wylewu, urazu, choroba degeneracyjna (głównie u osób starszych), takie uszkodzenie mózgu można też dziedziczyć. Afazja to objaw, nie choroba. Występowanie takiego objawu nie zwiększa O CHOĆBY PROMIL prawdopodobieństwa czynów agresywnych stanowiących zagrożenie dla zdrowia i zycia osób trzecich. Choroba psychiczna - bycie normalnym i nienormalnym też może spotkać każdego. I jeszcze na koniec kendi ciemnogrodzie, obrona konieczna czy jakiekolwiek uzasadnienie naruszenia nietykalności cielesnej drugiej osoby zaczyna się tam, gdzie ktoś narusza czyjąś nietykalną cielesną. W dodatku ten mężczyzna miał prawo tylko do adekwatnej reakcji i nawet położenie ręki na ramieniu z krzykiem nie uzasadnia szarpania i wyrzucania z tramwaju. i wyobraź sobie, że w dodatku przy takich uszkodzeniach NIE MA LEKÓW, które wyciszą chorego, zmienią jego zachowanie. Edytowane przez roseplum Czas edycji: 2015-02-12 o 11:41 |
|
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
A mi sie przykro znosi czyjes problemy nie zasłużyłam na to, nie mam z tym nic wspólnego i nie chce miec, to co ta baba wyprawiala nie moze byc niczym usprawiedliwione.
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
smuci mnie to, że niektórzy nie rozumieją, że choroba psychiczna to tak jak każda inna, choć może być dużo bardziej uciążliwa i męcząca dla otoczenia, a każdy chory na taką chorobę to dla niektórych debil... |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
W przypadku urojeń i halucynacji zagrożenie jest realne: pojawia się głębokie przekonanie, które w oczach chorego jest prawdą np. jadę autobusem, a facet siedzący dwa rzędy przede mną głaszcze mnie po włosach. Doświadczając urojeń, halucynacji wierzę w to święcie, bo odczuwam ten dotyk, wokółmnie nie ma innych pasażerów. W takiej sytuacji jak z tą kobietą wg mnie można było: zignorować ją lub wykazać zrozumienie wobec jej zdenerwowania. To prawdopodobnie zapobiegłoby eskalacji.
|
|
|
|
#104 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rozumiem również, że gdy natrafisz na osobę chorą np. na trimetyloaminourię to również powiesz jej "twoja choroba nie jest dla mnie żadnym usprawiedliwieniem, jak można innym tak psuć powietrze, wynocha z autobusu to miejsce tylko dla normalnych ludzi"? Edytowane przez Sein Ulin Czas edycji: 2015-02-12 o 12:06 |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
nie powiem, napewno ze ten facet zrobil i dobrze i ze w ogóle wstalabym i zaczela klaskac.
ale sama w takich sytuacjach, czuje sie bardzo niepewnie, czekam tylko az ktos kto sie tak zachowuje wysiadzie. Wg mnie to obowiązek rodziny dopilnować taką osobę by nie utrudniala innym zycia. Co do wzywania karetki, brak mi słów, przecież wtedy moglby jej ktos inny naprawdę potrzebować. Zatrzymywanie tramwaju.. Jakby kazdy tramwaj w ktorym ktos sie niepokojaco zachowuje mialby byc zatrzymywany to bysmy chyba nigdzie nie dojechali. Jak chodziłam do podstawówki/gimnazjum w mojej okolicy byl taki chlopak (facet juz wlasciwie), zreszta syn pewnej zwiazanej z polityka Pani ktora obecnie chyba przebywa w wiezieniu. I on calymi dniami krecil sie po ulicach, zaczepial dziewczyny, krzyczal czesc i takie tam. Nienawidzilysmy tego, a jak dowiedzialam sie, ze jedna moja kolezanke ze szkoly probowal pocalowac, to juz naprawde sie go bałam. Jak go ostatnio widzialam, to mam wrazenie ze zbyt wiele sie nie zmieniło. I mam niestety wrażenie, ze to taktyka wielu rodzin w ktorych jest taka osoba, puscic na caly dzien samopas i tyle.
Edytowane przez kaja2301 Czas edycji: 2015-02-12 o 12:12 |
|
|
|
|
#108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe co by bylo gdyby obok wlasnie byla osoba niepełnosprawna czy niemowle, a kobiecie by sie cos ubzduralo i przypuscilaby atak? Tez pewnie wszystko w porzadku by bylo, poziom obojetnosci na wszystko zaczal byc juz groteskowy, nie ma jak widze zadnych zasad, skali, wszystkim wolno wszystko, wszyscy wszystko musza znosic. |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"§12. 1. W pojeździe zabrania się: 1) utrudniania kierującemu pojazdem jego prowadzenia; 2) rozmowy z kierującym pojazdem; 3) nieuzasadnionego sygnalizowania odjazdu lub zatrzymania się; 4) przewożenia zwierząt i rzeczy w sposób utrudniający podróż innym pasażerom; 5) przebywania osobom, które poprzez swój wygląd lub zachowanie są uciążliwe dla podróżnych, w szczególności: a) osobom zachowującym się agresywnie, b) osobom o brudnym, niechlujnym wyglądzie lub odrażającym zapachu, c) osobom żebrzącym, d) osobom w inny sposób uciążliwych dla pozostałych pasażerów; 6) picia alkoholu, palenia tytoniu, używania e-papierosów, zażywania substancji odurzających; 7) spożywania posiłków i napojów w sposób zagrażający zabrudzeniu innych pasażerów oraz pojazdu; 8) zanieczyszczania lub zaśmiecania pojazdu; 9) wyrzucania przez okna lub drzwi pojazdu jakichkolwiek przedmiotów; 10) wychylania się, jazdy na stopniach lub opierania się o drzwi podczas jazdy. 2. Pasażer, który zachowuje się w sposób niezgodny z postanowieniami ust. 1 może zostać upomniany przez kierującego pojazdem lub kontrolera biletów, a po bezskutecznym upomnieniu może zostać usunięty z pojazdu siłą, przez upoważnione organy porządkowe, z możliwością skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego. 3. W sytuacji określonej w ust. 2 pasażerowi nie przysługuje prawo do zwrotu kosztów zakupionego biletu."
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2015-02-12 o 12:28 |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Nie cierpię, kiedy w komunikacji miejskiej zdarzają się takie sytuacje. Już kilka razy widziałam jak to pijak, czy osoba, która ewidentnie ma problemy psychiczne rzucała przekleństwami w kierunku ludzi, wykrzykiwała swoje urojenia itd. Strasznie mnie takie sytuacje stresują. Najgorsze jest to, że zazwyczaj taka osoba upatrzy sobie jakąś osobę w autobusie i w jej kierunku właśnie rzuca pretensjami i przekleństwami. Zawsze bardzo takiej osobie współczuje i modlę się w duchu, żeby do mnie się ten pan czy pani nie przyczepiła. Tyle, że zazwyczaj właśnie nikt nie reaguje na takie ataki, wszyscy mają to gdzieś. I taka osoba, musi się przesiadać, albo uciekać na drugi koniec autobusu, żeby przestać być ofiarą ataku pijaka. A moim zdaniem właśnie powinno się reagować, zadzwonić po służby porządkowe, a jeśli trzeba kierowca powinien zadbać o to, by taka osoba wysiadła na najbliższym przystanku. Współczuję, jeśli ktoś jest chory psychicznie, ale to nie znaczy, że ktoś ma znosić bluźnierstwa i wyzwiska skierowane w jego stronę przez obcą osobę w miejscu publicznym.
Na miejscu tych ludzi w autobusie bym się ucieszyła, że pani została zmuszona do opuszczenia pojazdu.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-02-12 o 12:27 |
|
|
|
|
#112 |
|
BAN stały
|
Są pewne przyjęte normy zachowania i nie można przeklinać na cały głos w miejscu publicznym. Tym bardziej, że gdy zwrócono jej uwagę, wtedy dopiero poleciały słowa bluzgi. Słuszna postawa pasażerów. Jak jest chora, to trzeba wysłać ją do zakładu. Fakt, że gdyby siedziało tam dwóch dresów po 3 latach siłki to nikt nie miałby odwagi zwrócić im uwagi.
Edytowane przez Imperialista Czas edycji: 2015-02-12 o 12:31 |
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Miałam okazję obserwować taką sytuację w pociągu Przewozów Regionalnych. Dwóch dresów zachowywało się bardzo agresywnie, pili piwo rzucali przekleństwami w kierunku swojego kolegi, który w jakiś sposób już przestał się im podobać. Krzyczeli na cały pociąg, żeby 'wyp********' itd, popychali go. Koleś się przesiadł i wtedy ich uwaga skupiła się na innych współpasażerach. Upatrzyli sobie młodego chłopaka o delikatnej urodzie, wątłego, ewidentnie słabszego, który czytał podręcznik do nauki chińskiego. Jeden z chuliaganów zaczał mówić do niego, że podoba się jego koledze i czy da mu numer telefonu. Zaczeli śmiać się z tego, co robił i wyzywać od ciot, stawali się coraz bardziej agresywni. Do tego zaczepiali młode dziewczyny siedzące niedaleko i starszych ludzi. Ja sama na nabliższej stacji, udając że wysiadam przesiadłam się, bo obawiałam się ich ataków. Ale przez tyle czasu, co się nasłuchałam nikt nie odważył się stanąć w obronie tego chłopaka, czy dziewczyn, mimo że jechało tam też kilku młodych i rosłych mężczyzn. Pod koniec mojej podróży przyszedł w końcu konduktor, a za chwilę panowie ze Służby Ochrony Kolei i kazali chuliganom wysiadać, a gdy oni nie chcieli wypchnęli ich siłą. Bardzo mnie zdziwiło, że trzeba było czekać aż 2 godziny, żeby ktoś zareagował. Uważam, że już dawno odpowienie służby powinny się tym zająć, a nie dopiero pod koniec podróży. Pozwolę sobie nawet wysnuć podejrzenie, że gdyby Ci kolesie zaczęli używać przemocy w kierunku innych pasażerów (tego chłopaka itd.), to i tak pewnie by nikt nie zareagował w obawie o swoją osobę. Tyle mnie stresu kosztowała wtedy ta podróż, że już zrezygnowałam całkiem z przejazdów pociągami interREGIO. Dlatego ja jestem zadowolona, że ktoś interweniuje w takich sytuacjach. Mimo, że ta pani nie wydawała się szczególnie groźna dla otoczenia, to w sumie niewiadomo, co komuś w głowie siedzie.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-02-12 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
O tak, to wina innych ludzi, ze ja nakręcili. Nie ma usprawiedliwenia dla wścieklizny. Zadnego. I tak, jako osoba z prawem do głosowania mam prawo decydowac kto moze korzystać z transportu publicznego, na tym polega demokracja. I akurat tak sie stalo, ze przepisy mowia jasni, ze w srodkach komunikacji ma byc spokoj. |
|
|
|
|
|
#115 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Właśnie czytam ten regulamin mpk Łódz i niektóre fragmenty... aż proszą się o pozew sądowy .
|
||
|
|
|
|
#116 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#117 | |
|
Zadomowienie
|
Zdarzało mi się jechać w komunikacji miejskiej z chorymi osobami, które coś gadały do siebie lub do innych, śpiewały czy wykonywały dziwne ruchy i nikt ich nie wywalał, nikt też nie wzywał pogotowia. Ta pani sprawiała poczucie zagrożenia, była głośna i wulgarna i nie dziwię się, że nikt nie chciał jechać obok takiej osoby. Oczywiście wyrzucanie jej za fraki to gruba przesada. Przede wszystkim to motorniczy się nie popisał.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Ona tylko "darła ryja" że tak się wyraże, widziałam a raczej słyszałam bo ja siedziałam z przodu, a to co się działo to tak w połowie autobusu, rwetes w autobusie miejskim się zaczął, jak kobieta tak w wieku 50-60 lat zwaliła z siedzenia na przejście w autobusie mężczyznę, który to odsłaniał swe organy przez rozporek
, ona była oburzona, część osób także, a część się z niego śmiała, nie wiem jak mógł tak się obnażać skoro potem ze strachem uciekał z autobusu, niby się obnażał przy gromadzie ludzi a potem bał ich reakcji, o co biega?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:21.