Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :) - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-13, 18:17   #2941
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
któraś dziewczyna tu pisała, że lekarz jej mówił, że do 5 tabl dziennie... ja osobiście tyle bałabym się wziąć, ale jak nie masz uczulenia na paracetamol, to spokojnie tabl możesz wziąć
tak,to ja pisalam ponieważ jestem wyjadaczem w kwestii bólu głowy i migren spytalam panią dr. 5 apapów na dobę ale można też np dwie jednoczesnie. Ja też mam wyrzuty sumienia bo 5 to trochę dużo i zdarzyło mi się wziąć na maks chyba 3 na dobę ale to miałam ogromną migrenę 3 dniową

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
a mi ostatnio lekarka mierzyla i wyszło 87/50 myślałam że nie możliwe jest takie niskie ciśnienie i zestresowałam się od razu... Poprosiłam o ponowny pomiar... I wyszło 105/60 ... teraz chyba jednak to ze strachu jak zobaczyłam takie niskie to mi się podnioslo z wrażenia
weź sobie jedną, nie męcz się na pewno się juz za drugim razem podniosło. Nie wiem.. może ja zadzwonie do teściowej żeby mi podniosła?:
Stary 2015-02-13, 18:18   #2942
UNIKALNA1983
Okrutna, podła i zła

Was też tak boli głowa?? Mnie do tego robi się słabo i czasem mnie "telepie" jakbym nic nie jadłam od 2 dni
UNIKALNA1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 18:20   #2943
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Poród porodowi różny nie jest. Każda kobieta jest inna. Każda ciąża jest inna. To że np ja miałam ciężko wcale nie oznacza że ktoś inny nie urodzi w godzinę czy dwie.
Znam dziewczyny które twierdzą ,,pierdłam i wyszło nie wiem nawet kiedy,,
tak samo nie jest powiedziane że mój drugi poród nie był by ,,milszy,, ...
Moja koleżanka ... Może słyszałyście w wiadomościach, pierwsze dziecko rodziła dłuuugo... Z drugim jak zaczęły się bóle powolutku zaczęła zbierać się do szpitala. Mąż poszedł na parking po samochód , ona ubrała kurtkę i z mamą czekała na windę.... Już z niej nie wyszła, urodziła w windzie a cała akcja porodowa trwała 15 minut...
Myślę, że nie ma co się nakręcać, stresować i obawiać ... ani tym bardziej sugerować się tym jak inne rodzą. Każda z nas powinna czuć się komfortowo w tej sytuacji, i psychicznie się nastawić i wybrać to co czuje się w środku że będzie dobre.
W windzie

Hej ja chce juz do domu dziecko mi tu na wszystko włazi, nawet na sekundę usiąść nie mogę jutro idę na pół dnia do babci i zjem sobie u niej obiadek to mi się trochę zajmie synkiem bo wieczorem nie wiem jak się nazywam

Poza tym zaczęłam dziś 17tc

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 18:24   #2944
fiona27
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
Ja tez jak przeczytalam tu na forum o " BEDZIE COS?" to chyba 2 dni sie z tego smialam
Powiedzonko mojego męża przypadło wszystkim do gustu
Cytat:
Napisane przez magdowe Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

Ja wczoraj miałam usg genetyczne i wszystko jest ok odetchnełam z ulgą, płci jeszcze nie poznałam a jestem taka ciekawa

a z gorszych wiadomośći to dzisiaj wróciłam do pracy po zwolnieniu.
Cytat:
Napisane przez goooosienka Pokaż wiadomość
Na 85% dziewczynka!
Cytat:
Napisane przez Papusia28 Pokaż wiadomość
wróciłam dzidzia duża rośnie i fika ale płci nie znam pani doktor mówiła że jak chcę to żebym zapisała się na usg to 3d między 18 a 19 tyg wiec na pewno sie zapisze w poniedziałek bo u nas troche trzeba czekac
Ciesze się dziewuszki
Gosia gratki za córę W końcu nowa baba na wątku
Stary 2015-02-13, 18:33   #2945
sandeo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
Chyba tez zamowie dzis " Arabska zone" na amazon Moja mama tez mi ja polecila
Pytalam w ksiegarni czy maja po niemiecku, ale sprawdzili i niestety nie, wiec poczytam sobie po polsku
Są 4 części zona, corka, krew, księżniczka. Ponoć super! Ja jestem dopiero na 1cz także mam co robic

coś mnie bierze... Co polecacie na przeziębienie?? Martwię sie ze zaszkodzę maluszkowi
Stary 2015-02-13, 18:35   #2946
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandeo Pokaż wiadomość
Są 4 części zona, corka, krew, księżniczka. Ponoć super! Ja jestem dopiero na 1cz także mam co robic

coś mnie bierze... Co polecacie na przeziębienie?? Martwię sie ze zaszkodzę maluszkowi
herbata z sokiem malinowym (ale takim domowym), z cytryną lub z imbirem. Możesz też wypić wit c... jeśli dopiero Cię bierze, to powinno pomóc

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 18:37   #2947
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:

No ja przeczytałam chyba wszystkie...
Albo księżniczki nie ? Sama nie wiem... i w sumie to juz średnio pamietam !!

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 18:39   #2948
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:

hmm może zacznij od herbaty z miodem i cytryną, chleb z masłem i jednym ząbkiem czosnku..witamina C ja tak robiłam w czasie przeziębienia w ciąży
Stary 2015-02-13, 18:48   #2949
beatrix28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
No ja przeczytałam chyba wszystkie...
Albo księżniczki nie ? Sama nie wiem... i w sumie to juz średnio pamietam !!
ja zapisuje, bo tez bym nie spamietała...teraz juz nie kupuje ksiazek,stop.zbieram na kindla i kupuje czytnik taniej mnie wyjdzie niż kolejny regał

a ten paracetamol bierze sie najczesciej co 4godz wiec w sumie wychodzi iles tam na dobe..

sandeo ja bralam prenalen 14zl na przeziebienie dla ciezarnych i karmiacych oraz misktura z czosnkiem i do lozka cobys ie dobzre wypocic.

matko jak mi brzuchol wywaliło..!
beatrix28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 18:59   #2950
mms_22
Zakorzenienie

a mi się wydaje, że mój brzuch jest dzisiaj jakiś mniejszy, chociaż jadłam tyle co wczoraj, jak nie wiecej
aż zmierzyłam go dzisiaj i ma całe 85 cm a zaczynałam 0d 65

Igorek

Stary 2015-02-13, 19:08   #2951
Mirabelka_90
Zadomowienie

A mi się straszne zajady zrobiły. Nigdy nie miałam i nie wiem czemu tak. Nawet nie wiem czym posmarować to...
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 19:14   #2952
sandeo
Zadomowienie

Dzięki zapisuje wszystko! Oby pomogło i choróbsko sie nie rozbujalo...
Stary 2015-02-13, 19:16   #2953
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki zapisuje wszystko! Oby pomogło i choróbsko sie nie rozbujalo...
jak zaczniesz od razu działać, to powinno przejść

Igorek

Stary 2015-02-13, 19:28   #2954
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość

weź sobie jedną, nie męcz się na pewno się juz za drugim razem podniosło. Nie wiem.. może ja zadzwonie do teściowej żeby mi podniosła?:
wzięłam... już przechodzi...
hehe dobry pomysł z tą teściową... mogłabym zadzwonić... do tej ,,pierwszej,, teściowej... Kochana kobitka ale ciśnienie też czasem podnieść potrafi w minutkę

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:

mnie brało ostatnio, akurat miałam wizytę u mojej gin. Zaproponowała Prenatal Grip Care ... I dała mi taki mini zestaw darmowy 4 tabletki. Po trzech mi przeszło. 1 dziennie brałam... Skład ziołowy naturalny. A gardło bolało bardzo w pierwszy dzień wzięłam 1 Prenatal Grip i Strepsils z miodem i czymś tam. On jest mocny w działaniu ale słaby w składzie. Czytałam chyba wszystkie ulotki i tylko na nim było napisane że można brać za zgodą lekarza a na wszystkich innych że w ciąży zakaz spożywania bo grozi czymś tam nie pamiętam już.
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 19:34   #2955
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

mnie brało ostatnio, akurat miałam wizytę u mojej gin. Zaproponowała Prenatal Grip Care ... I dała mi taki mini zestaw darmowy 4 tabletki. Po trzech mi przeszło. 1 dziennie brałam... Skład ziołowy naturalny. A gardło bolało bardzo w pierwszy dzień wzięłam 1 Prenatal Grip i Strepsils z miodem i czymś tam. On jest mocny w działaniu ale słaby w składzie. Czytałam chyba wszystkie ulotki i tylko na nim było napisane że można brać za zgodą lekarza a na wszystkich innych że w ciąży zakaz spożywania bo grozi czymś tam nie pamiętam już.
bo w większości tabl na gardło jest tymianek i podbiał, którego powinnyśmy unikać jak ognia...

Igorek

Stary 2015-02-13, 19:35   #2956
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
tak,to ja pisalam ponieważ jestem wyjadaczem w kwestii bólu głowy i migren spytalam panią dr. 5 apapów na dobę ale można też np dwie jednoczesnie. Ja też mam wyrzuty sumienia bo 5 to trochę dużo i zdarzyło mi się wziąć na maks chyba 3 na dobę ale to miałam ogromną migrenę 3 dniową

na ulotce właśnie czytam , że <<normalni >> czyli ci wszyscy nie w ciąży maja nie przekroczyć 8 tabletek na dobę... A w ciąży można 5? Jak dla mnie to chyba bardzo dużo... Tak mi się wydaje. 3 tabletki tylko różnicy.... Ale no nie znam sie lekarzem nie jestem a w wujka google nie wierzę... Więc może faktycznie
Stary 2015-02-13, 20:04   #2957
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goooosienka Pokaż wiadomość
Na 85% dziewczynka!
Jupi i super .

Cytat:
Napisane przez beaciorq Pokaż wiadomość
kochana jakim cudem jestes w 13 tyg jak ja dzisiaj zaczelam 14 tydz (13tydz 1 dz) a mam tp pozniej niz ty (27.08...)? Om była 14 listopada. Mozna się niezle pogubic w tych obliczeniach

Cytat:
ja mam termin na 29.08 i jestem w 12 jutro zaczynam 13

dziwne ja mam w książeczce napisane tez 11 tc i 12 tc a badanie było robione w 11t c także może komputer inny termin podał a miesiączki tez inny.

Cytat:
Przy bliźniaczej ciąży na pewno nie zdecydowałabym się na SN...

co do TSH to myślę, że jak nigdy nie miałaś problemów, to teraz nie masz powodów do obaw

I gratuluję udanych zakupów

moja szwagierka przy bliźniakach zaryzykowala sn bo były dzieci ładnie ułożone i super się udało.

Cytat:
wróciłam dzidzia duża rośnie i fika ale płci nie znam pani doktor mówiła że jak chcę to żebym zapisała się na usg to 3d między 18 a 19 tyg wiec na pewno sie zapisze w poniedziałek bo u nas troche trzeba czekac

Super udana wizyta jeszcze się dowiesz płeć niedługo

Cytat:
herbata z sokiem malinowym (ale takim domowym), z cytryną lub z imbirem. Możesz też wypić wit c... jeśli dopiero Cię bierze, to powinno pomóc
Mleko z czosnkiem tez działa sok z cebuli tez.

Ja dziś dostałam skurczu nagle w dole brzucha masakra bolało bardzo ale minute dosłownie
Stary 2015-02-13, 20:09   #2958
mms_22
Zakorzenienie

a ja sobie podglądam ubranka w sklepach on-line i znalazłam kilka perełek

http://www.reserved.com/pl/pl/kids/k...p-sleeve-shirt

http://www.reserved.com/pl/pl/kids/k...rinted-t-shirt

http://coccodrillo.pl/Baby_boy.html

http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...dy-5t2812?c=18

http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5t2612?c=3607

Wszystkie, a szczególnie dwa ostatnie, to bym zaraz kupiła, ale nie mam pewności, że to chłopiec... może za 4 tyg...

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

w ogóle zobaczcie sobie na stronkę : http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...goria/komplety

są fajne promocje komplet za 19.99 to na prawdę okazja

Igorek

Stary 2015-02-13, 20:09   #2959
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Nom śliczne ciuszki
Stary 2015-02-13, 20:11   #2960
springtime
Rozeznanie

[QUOTE=SugarbabyLove;50235 74

moja szwagierka przy bliźniakach zaryzykowala sn bo były dzieci ładnie ułożone i super się udało.

Ja dziś dostałam skurczu nagle w dole brzucha masakra bolało bardzo ale minute dosłownie[/QUOTE]

Właśnie to zależy od ułożenia. Wtedy będę decydować chociaz przyznam że przeraża mnie wizja podwójnego parcia...
A ja mam dzisiaj takie jakby klucie w dole brzucha. Co jakis czas mnie tak dziwnie ukluje i tyle. Mam nadzieje że to rozciagajaca sie macica tylko dziwne ze zawsze w tym samym miejscu.

SugarbabyLove chyba cos nie umiem zacytowac na tel:\

Edytowane przez springtime
Czas edycji: 2015-02-13 o 20:12
springtime jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 20:11   #2961
majka242007
Zakorzenienie

[QUOTE=SugarbabyLove;50235 7
Ja dziś dostałam skurczu nagle w dole brzucha masakra bolało bardzo ale minute dosłownie[/QUOTE]

jej... a jak się czujesz? minuta to bardzo długo. Ja bym już panikowala i dzwoniła do lekarki swojej...
Miałam lekkie bole w podbrzuszu i delikatne kłucia idostałam od razu Luteine dopochwowo. Biorę jedną przed snem. Juz dużo lepiej i nie mam ukłuć. Może zgłos to lekarzowi.
Stary 2015-02-13, 20:14   #2962
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez springtime Pokaż wiadomość
Właśnie to zależy od ułożenia. Wtedy będę decydować chociaz przyznam że przeraża mnie wizja podwójnego parcia...
A ja mam dzisiaj takie jakby klucie w dole brzucha. Co jakis czas mnie tak dziwnie ukluje i tyle. Mam nadzieje że to rozciagajaca sie macica tylko dziwne ze zawsze w tym samym miejscu.
No ja zawsze w dole brzucha . .
Poczekaj zobaczysz jak będzie zawsze możesz poprosić o zastrzyk poza tym przy 2 oparciu powinni pomoc bo jak 1 dziecko wyjdzie drugiemu się miejsce zrobi w brzuchu i może się cofnąć dzidzia dlatego pomagają akurat szwagierke pomogli i poszło.
Stary 2015-02-13, 20:14   #2963
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
a ja sobie podglądam ubranka w sklepach on-line i znalazłam kilka perełek

http://www.reserved.com/pl/pl/kids/k...p-sleeve-shirt

http://www.reserved.com/pl/pl/kids/k...rinted-t-shirt

http://coccodrillo.pl/Baby_boy.html

http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...dy-5t2812?c=18

http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5t2612?c=3607

Wszystkie, a szczególnie dwa ostatnie, to bym zaraz kupiła, ale nie mam pewności, że to chłopiec... może za 4 tyg...

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

w ogóle zobaczcie sobie na stronkę : http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...goria/komplety

są fajne promocje komplet za 19.99 to na prawdę okazja

sliczne... zaczne kupować jak będę miala pewność że chlopak będzie... po cichu liczę na córeczkę
a na stronkach 5 10 15 wyskakuje newsler i na zdjęciu synek koleżanki z Katowic...
Stary 2015-02-13, 20:16   #2964
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
jej... a jak się czujesz? minuta to bardzo długo. Ja bym już panikowala i dzwoniła do lekarki swojej...
Miałam lekkie bole w podbrzuszu i delikatne kłucia idostałam od razu Luteine dopochwowo. Biorę jedną przed snem. Juz dużo lepiej i nie mam ukłuć. Może zgłos to lekarzowi.
Czuje sie dobrze ogolnue Wizytę mam 27 dopiero jak się to powtórzy to zadzwonię i spytam o coś na to. Co to ta lateina ?

Edytowane przez SugarbabyLove
Czas edycji: 2015-02-13 o 20:17
SugarbabyLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 20:17   #2965
fiona27
Zakorzenienie

sugarbabyLove to właśnie o takich skurczach ostatnio pisałyśmy z Jess, ale trwały kilka sekund, a nie minute, jak u Ciebie.

Jess jak po wizycie ?

mms_22 ciuszki są piękne, ale powiem szczerze, że napatrzyłam się na rzeczy w lumpku praktycznie nic nie zniszczone i nie jedne z metką i teraz byłoby mi szkoda wydać na bodziaka 30-40 zł, kiedy tam mogę mieć równie ładnego za max 5 zł.
Tak w ogóle kupiłam synkowi spodnie z h&m czarne rurki i spodnie dresowe, ale nie takie zwykle tylko takie odjazdowe( nie wiem jak to ująć) praktycznie nówki nie rdzewki za 15 zł. Takie zakupy to ja lubię. Mężowi t-shirt nike, nowy z oryginalną metką za 15 zł.

Edytowane przez fiona27
Czas edycji: 2015-02-13 o 20:19
fiona27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 20:18   #2966
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
sliczne... zaczne kupować jak będę miala pewność że chlopak będzie... po cichu liczę na córeczkę
a na stronkach 5 10 15 wyskakuje newsler i na zdjęciu synek koleżanki z Katowic...
o widzisz

Igorek

Stary 2015-02-13, 20:20   #2967
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiona27 Pokaż wiadomość
sugarbabyLove to właśnie o takich skurczach ostatnio pisałyśmy z Jess, ale trwały kilka sekund, a nie minute, jak u Ciebie.

Jess jak po wizycie ?

mms_22 ciuszki są piękne, ale powiem szczerze, że napatrzyłam się na rzeczy w lumpku praktycznie nic nie zniszczone i nie jedne z metką i teraz byłoby mi szkoda wydać na bodziaka 30-40 zł, kiedy tam mogę mieć równie ładnego za max 5 zł.
Tak w ogóle kupiłam synkowi spodnie z h&m czarne rurki i spodnie dresowe, ale nie takie zwykle tylko takie odjazdowe( nie wiem jak to ująć) praktycznie nówki nie rdzewki za 15 zł. Takie zakupy to ja lubię. Mężowi t-shirt nike, nowy z oryginalną metką za 15 zł.
Takich czyli jakich ja miałam takie w 1 ciąży pod koniec skorcze przepowiada jące
Stary 2015-02-13, 20:21   #2968
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiona27 Pokaż wiadomość
sugarbabyLove to właśnie o takich skurczach ostatnio pisałyśmy z Jess.

Jess jak po wizycie ?

ja do lumpka też pójdę zapolować, bo siostra i kuzynka kupują tam na prawdę fajne rzeczy Tylko u nas jest jeden konkretny lumpek, gdzie jest dość drogo, a jak rzucają ofertę za pół ceny lub wszystko po 1zł to jest tak ludzi, że w kolejce do kasy stoi się godzinę... a ja jeszcze nie mam na tyle sił, żeby się przepychać tam z babami...

a jak mam kupić używane body za 20zł, to wolę dołożyć i kupić nowe

Igorek

Edytowane przez mms_22
Czas edycji: 2015-02-13 o 20:23
Stary 2015-02-13, 20:21   #2969
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Wizytę mam 27 dopiero jak się to powtórzy to zadzwonię i spytam o coś na to. Co to ta lateina ?
Lek wydawany na receptę... 3,50zl za opakowanie 30 sztuk
ju ci wrzucam:
Działanie :

uzupełnia niedobór progesteronu

Wskazania:

Stany niedoboru endogennego progesteronu pod postacią zaburzeń cyklu miesiączkowego, bolesnego miesiączkowania, cykli bezowulacyjnych, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, czynnościowych krwawień macicznych. Endometrioza. Niepłodność związana z niedomogą lutealną. Poronienia nawykowe i zagrażające na tle niedoboru progesteronu. Niewydolność fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego. Hormonalna terapia zastępcza (progesteron jest stosowany u kobiet po menopauzie z zachowaną macicą, otrzymujących hormonalną terapię zastępczą, celem ochrony endometrium).

Dawkowanie:

Dopochwowo lub podjęzykowo w zależności od postaci leku. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz.

Możliwe skutki uboczne:

W pojedynczych przypadkach opisywano senność, zaburzenia koncentracji i uwagi, uczucie lęku, stany depresyjne, ból i zawroty głowy. Może wystąpić lub nasilić się występująca wcześniej depresja. Rzadko mogą wystąpić nieprawidłowe krwawienia z narządu rodnego, brak miesiączki, zaczerwienienie skóry, trądzik, reakcje nadwrażliwości. Progesteron może powodować zwiększenie lub zmniejszenie masy ciała.

Poinformuj lekarza:

Gdy masz nowotwór sutka, narządu rodnego, niezdiagnozowane krwawienia z dróg rodnych. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią.
Stary 2015-02-13, 20:22   #2970
fiona27
Zakorzenienie

Miałam skurcze w dole brzucha, aż zginało mnie w pół dosłownie, puszczało po kilku sekundach. Inaczej nie wiem jak to opisać.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości