Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-13, 20:53   #3301
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI

byłąm z dzieciakami na basenie. o ile nati i kinia spokojnie byly ze mna w brodzku o tyle artur zjezdzal do dzieciecego brodzika taki do pasa0 z dugiej zjezdzalnie. dobrze ze rekawki mial to mogl sam sie tam bujac. kinia mi sie troche bala tej zjezdzalni ale na koncu juz zjechala dwa razy ze mna. nati zimno w zwyklym brodziku, ale za to ten dla dzieciakow to meeeega. nie zwazala na to ze nawet laduje pod woda. nie bylo ryku czy cos ze sie zachłystnela tylko smiala sie w najlepsze. nawet inni rodzice zamierali bo robila jakies fikolki i nic! a teraz buszuje mi dalej...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 20:55   #3302
passion80
Zakorzenienie

Dziewczyny, dziękuję za wsparcie, wiele to dla mnie znaczy
Stary 2015-02-13, 21:04   #3303
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Moj zas nie uznaje całowania. Kiedyś otwierał buzię i to były calusy a teraz jak słyszy buzi buzi to moment i juz go nie ma. Tak go to przeraża.
No on też robi z otwartą buzią, czasem dodatkowo z efektem dźwiękowym. I nie zawsze też chce całować jak go poproszę. Ale ja często proszę.
Stary 2015-02-13, 21:05   #3304
anutka171
Rozeznanie

Passion, a jak się czuje Majeczka?

Amelka dzięki za info o dadach Kurcze szkoda tylko, że nie będzie tych rozmiarów 4+ w promocji.

Kubuś zasnął sam w 10 minut bez płaczu i bez smoka troszkę mu tylko pospiewalam. Mam nadzieje, ze nie będzie się w nocy budzil częściej niż zwykle
Stary 2015-02-13, 21:34   #3305
nena_milka
Wtajemniczenie

JO ASIEK chrapanie/charczenie jak najbardziej może być od migdała!!!

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Moją koleżankę też całował.

No lubi buziaki. Nie raz stanie koło mnie i jak akurat jestem w gaciorach i mam gołe nogi to mnie po nich całuje. Jak usiądziemy z tż i na wzajem dajemy buziaki sobie, to przychodzi i chce się całować z nami. A potem bierze mnie i starego z obu stron i nas do siebie przyciąga i chce żebyśmy się całowali.
Podoba mi się ta reakcja, bo synek znajomych od dawien dawna jest mega zazdrosny o matkę i jak tylko tata się da mamy zbliży to już jest wściekły i go odgania. Także mam nadzieję, że Miłoszowi się nie odmieni to.

moja wybitnie lubi całować ludzi po rękach Tż często ją całuje w raczki a ona potem np panie i dzieci w przedszkolu tak caluje

A i oczywiście ze swoją przyjaciółką Johanna codziennie na dzień dobry i do widzenia jest buziak i misiaczek :P

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dziękuję za wsparcie, wiele to dla mnie znaczy

Kobity obserwować, wiadomo, ale nie przesadzać. pliiizzzz... ja od 10mż Niny slyszalam od rodziny 'chodzi już? '. A jak na kontroli powiedziałam, że zaczęła chodzić na 15 miesięcy to powiedzieli, że to prawidłowo bo tak na prawdę to większość dzieci nie chodzi jeszcze na roczek. A gdzie tam mowienie czy inne meeega trudne czynnosci!
Z wykonywaniem poleceń to chyba bardziej chodzi o rutynę, np jak dam Ninie pieluche do reki i powiem idz wyrzuc do kosza to to zrobi. Ale jak pielucha leży w drugim pokoju a ja mówię. .'wyrzuc pieluche do kosza' to powinnam podejrzewac słaby słuch, nie zrozumienie polecenia czy może złośliwość dziecka?
Cziiiiillll

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Dziś byłam w pracy w przedszkolu i nauczylam sie super piosenki po norwesku. Uwaga tłumacze

Beee beee mała owieczka jechala ciężarówką. ciężarówka się roztrzaskala, owieczka się zesrala. Beee beee mała owieczka jechala ciężarówką.

W ustach 3 letnich dzieci brzmi cudownie
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 22:34   #3306
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Dziś byłam w pracy w przedszkolu i nauczylam sie super piosenki po norwesku. Uwaga tłumacze

Beee beee mała owieczka jechala ciężarówką. ciężarówka się roztrzaskala, owieczka się zesrala. Beee beee mała owieczka jechala ciężarówką.

a ty mi mowisz ze ja mam sie tam przeniesc
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 22:54   #3307
angelikada
Wtajemniczenie

INWERSJA słodki Miloszek
AMELKA dzięki za cynk o dadach zrobię zapas sobie tylko ciekawe czy wystarczający do kolejnej promocji :p mam taką nadzieję bo jak przed świętami mieli promocje to obstawiam ze co dwa miesiące robią promocje to może wytrzymamy

A u nas tz się rozłożył :/ kaszle ma gorączkę wiec od rana leży i umiera facet chory to masakra inhalacje poszły w ruch i teraflu zatoki bo go bolą.. musi szybko wyzdrowiec jutro walentynki i mam dla niego.zegarek.:p a on dla mnie. .. pierścionek i kolczyki które sama wybrałam i zamówiłam no ale ok. On myśli ze to moja sis wybrała a ja nic nie wiem :p a my tu spisek uknulysmy:p bo ja dla niej zamawialam od szwagra jako i ze ona nic o tym nie wie hahah :p
Stary 2015-02-13, 23:00   #3308
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
INWERSJA słodki Miloszek
AMELKA dzięki za cynk o dadach zrobię zapas sobie tylko ciekawe czy wystarczający do kolejnej promocji :p mam taką nadzieję bo jak przed świętami mieli promocje to obstawiam ze co dwa miesiące robią promocje to może wytrzymamy

A u nas tz się rozłożył :/ kaszle ma gorączkę wiec od rana leży i umiera facet chory to masakra inhalacje poszły w ruch i teraflu zatoki bo go bolą.. musi szybko wyzdrowiec jutro walentynki i mam dla niego.zegarek.:p a on dla mnie. .. pierścionek i kolczyki które sama wybrałam i zamówiłam no ale ok. On myśli ze to moja sis wybrała a ja nic nie wiem :p a my tu spisek uknulysmy:p bo ja dla niej zamawialam od szwagra jako i ze ona nic o tym nie wie hahah :p
Obstawiam że kolejna promocja będzie w drugiej połowie maja na dzień dziecka,poprzednio było od połowy listopada,czyli 3 miesiące,a w maju zawsze jest. także ja juz kupie jeden karton "2" dla drugiego Synka chociaż kto wie,może beda chcieli promować nowe pieluchy

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 23:12   #3309
angelikada
Wtajemniczenie

Nena bombowa piosenka

Ja się śmieje z mojej Leny bo czasem się idzie super z nią dogadać ale odpowiada tylko taaa i nee śmieszne sytuacje jak dzisiaj jak płakała to pytam się jej z sis czy ja coś boli odpowiedz taa a co lene boli? Nóżki? Taaa a dupka? ? Nee a brzuszek? ?? Nee a.zabki ??? Taaa
Na pytanie gdzie ma ząbki to pokazuje paluszkiem na ząbki i ze tam rosną i bolą papierki grzecznie wyrzuca do śmieci jak się jej powie czy że ma coś przynieść to przyniesie ma kilka warzyw i owoców plastikowych i w tym też jajka to jak mowie przynieś jajeczko to przyniesie słów to umie kilka mama tata baba dada to dzidzia tota to ciocia chociaż czasem umie ładnie powiedzieć ciocia pokaże gdzie ma siusiu na które mowi siii i pokaże gdzie ma kupkę czyli w pieluszce oczywiście mówi też to tam albo to to czyli kto to i na dzidzie mówi dzidzi nie wiem więcej nie pamiętam

AA i umie naśladować odgłosy zwierząt to jej najlepiej wychodzi

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Obstawiam że kolejna promocja będzie w drugiej połowie maja na dzień dziecka,poprzednio było od połowy listopada,czyli 3 miesiące,a w maju zawsze jest. także ja juz kupie jeden karton "2" dla drugiego Synka chociaż kto wie,może beda chcieli promować nowe pieluchy
No możliwe ze coś wymyśla żeby te nowe wypromować
Stary 2015-02-13, 23:14   #3310
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
INWERSJA słodki Miloszek

mi się widzi, że zrobili promo żeby pozbyć sie starych wersji pieluch jak wprowadzili nowe
no jeśli chcieliby rozreklamować nowe to by wpakowali do kartonów nowe, a nie te, które wycofują
Stary 2015-02-13, 23:32   #3311
badzia987
Wtajemniczenie

mostly- moja Gosia jeszcze nie chodzi ale duuużo gada. Ja się spodziewam, że jak zacznie chodzić to będzie mniej mówić bo zacznie poznawać rzeczy związane z przemieszczeniem się na nogach więc już nie będzie się tak cieszyła z mówienia nowych słówek. Ale zobaczymy co będzie w praniu.
Generalnie to mała papuga. Dzisiaj moja mama do niej zażartowała "wypad" (żeby wyszła z kuchni) a ta "wypad,wypad,wypad". U nas jest faza na słowa: "pięta", "pępek"-wszystkim pokazuje, żeby nikt nie zapomniał gdzie ma owe rzeczy.

No u nas była akcja z niespaniem od 3-5 w nocy. Masakra. Zapomniałam już, że bywały i takie noce. Taki piękny dzień a ja chodziłam jak zombie.

Małgosia 06.10.2013 r.
badzia987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 06:33   #3312
jo_asiek
Zadomowienie

Inwersja ale slodziak z Miloszka faktycznie calusny chłopak

Czaszka współczuję i doskonale rozumiem Waszą sytuację. U nas w dalszym ciągu podobnie. Wczorajszej nocy nie spałam nic, a minionej może ze dwie godziny z Szymkiem na rękach. Biedaczek naprawdę ma problem z oddychaniem i nabieraniem powietrza. A żeby jeszcze tego mało było, to chyba mam jelitówke albo jakieś zatrucie

Monia super, ze wypad udany i dzieci zadowolone

Anutka i jak nocka? Brawo za udane zasypianie bez smoczka

Nena padlam z tej piosenki

Angelika zdrówka dla TZ. Prezenty super
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 07:20   #3313
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:

o kurczę padłam
Stary 2015-02-14, 09:00   #3314
Natala84
Zakorzenienie

Czaszka, współczuje i łącze się w bólu
Hania od środy na antybiotyku, ale cały czas gorączkuje na 99% to od zębów, bo akurat teraz przebijają jej się górne trójki (właściwie to przebiły się wczoraj) isłabo to znosi na wszelki wypadek wysłałam tż z nią do peditray, bo akurat nasza ma dyżur, żeby osłuchała czy zmiany na oskrzelach ustępują

Passion, jak Maja się czuje?

Ewacia, dla Sebka rownież zdrówka

ja nie wiem co Wy się tak na ta mowę uwziełyście przecież to małe dzieci są! nawet 2 latek który jeszcze nie mówi to nie powód do tragedii, a co dopiero takie maluchy jak nasze

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 10:40   #3315
misia332
Zakorzenienie

czytam i oczom nie wierzę. Za niedlugo będziecie wymagać, aby dzieci jadły nożem i widelcem i wiedziały który kieliszek do wina, który do soku, a który do wody... masakra jakaś.

A już komentarz o rezolutnych dzieczynkach i ułomnych chłopcach powalił mnie na kolana.
Mam chłopca i nie uważam, żeby był "ulomny".

Dzisiaj sobota czyli to co matka kochana najbardziej. Na dodatek Kornelowi nadal przebijają się "trójki" wszystkie.
Jesli wyjdą mamy komplet oprócz "piątek".

Dziewczyny Korn ma katar i Tosinek chyba podłapał po tych wszystkich buziakach. Powinnam lecieć do lekarza z nim ?

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 10:57   #3316
passion80
Zakorzenienie

Jedt e m na bieżąco. Ale czytam zawsze w wolnej chwili. Gorzej z pisaniem.
Angelikada brawo dla córki za chodzenie :brawo:

Czaszka, Natala współczuję.
M tez ostatnio misla temperaturę po kilka dni. Ale już w niedzielę osluvhowo było ładnie.

Po chorobie, oprócz leków, śladu nie ma
Stary 2015-02-14, 11:06   #3317
butterfly20
Zakorzenienie

Czytam,że tu o mowie.

Podobno dzieci mogą się rozkręcić z mową około 2 rż i tak też jest ok. Moj bratanek zaczął gadać jak miał około 3 lat i faktycznie już się brat martwił, ale wszystko było niby ok. Za to jak zaczął gadać to już lawinowo wszystko.
Tak samo siostrzenica męża-baaaardzo długo nie mówiła nic, a potem jak zaczęła to do tej pory wszystkich zagaduje.
No ale jak widać nie zawsze dziewczynki zaczynają wcześniej gadać

Natomiast mój bratanek ma lat 5, a dalej zamiast k mówi t, nie wiem w sumie czy coś z tym robili, ale to raczej nie powinno mieć miejsca?

A tak z innej beczki.
Wczoraj na zajęciach zauważyłam,że wszystkie dzieciaki w grupie mają malutkie stopki- takie rozm. 19 czy 20 maks. Jedynie moja Tusia ma stopę giganta i taki Michaś (Tuśka ma 22, a Michaś 23).
Zagadałam o tym do mamy Michasia, a ona na to,że rehabilitantka mówiła jej,że właśnie dzieci z większymi stopami zaczynają wcześniej chodzić, bo im łatwiej utrzymać równowagę.

No i w sumie patrząc na naszą grupę to by się zgadzało, Tusia chodziła pierwsza, potem Michaś a tak to reszta dzieciaków nie chodzi, chociaż różnice wiekowe są małe (wszystkie dzieciaki są urodzone od września do grudnia 2013).

I tak chciałam was zapytać jakie rozmiary mają wasze dzieci i w wieku ilu miesięcy zaczęły chodzić?Bo nie wiem, czy to hit czy mit hehe

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 11:10   #3318
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Czytam,że tu o mowie.

Podobno dzieci mogą się rozkręcić z mową około 2 rż i tak też jest ok. Moj bratanek zaczął gadać jak miał około 3 lat i faktycznie już się brat martwił, ale wszystko było niby ok. Za to jak zaczął gadać to już lawinowo wszystko.
Tak samo siostrzenica męża-baaaardzo długo nie mówiła nic, a potem jak zaczęła to do tej pory wszystkich zagaduje.
No ale jak widać nie zawsze dziewczynki zaczynają wcześniej gadać

Natomiast mój bratanek ma lat 5, a dalej zamiast k mówi t, nie wiem w sumie czy coś z tym robili, ale to raczej nie powinno mieć miejsca?

A tak z innej beczki.
Wczoraj na zajęciach zauważyłam,że wszystkie dzieciaki w grupie mają malutkie stopki- takie rozm. 19 czy 20 maks. Jedynie moja Tusia ma stopę giganta i taki Michaś (Tuśka ma 22, a Michaś 23).
Zagadałam o tym do mamy Michasia, a ona na to,że rehabilitantka mówiła jej,że właśnie dzieci z większymi stopami zaczynają wcześniej chodzić, bo im łatwiej utrzymać równowagę.

No i w sumie patrząc na naszą grupę to by się zgadzało, Tusia chodziła pierwsza, potem Michaś a tak to reszta dzieciaków nie chodzi, chociaż różnice wiekowe są małe (wszystkie dzieciaki są urodzone od września do grudnia 2013).

I tak chciałam was zapytać jakie rozmiary mają wasze dzieci i w wieku ilu miesięcy zaczęły chodzić?Bo nie wiem, czy to hit czy mit hehe
Kornik ma 20/21 a zaczał chodzic na 11 miesiecy,

Stary 2015-02-14, 11:14   #3319
butterfly20
Zakorzenienie

A co do wykonywania poleceń to Tusia z chęcią wykonuje takie w stylu "pomóz mi coś tam...", albo "przynieś mi z kuchni cos tam", albo "włóż to koszyka coś tam".

Ale jak ją wołam a ona nie chce mnie posłuchać, to albo udaje,że w ogóle nie słyszy, albo kręci głową i mówi "chodź nie" dlatego właśnie ciężko mi z nią chodzić na spacery tak,że ona chodzi na nogach, czy po jakichś sklepach. W dodatku ona nie daje się złapać za rękę...

W figloparku jakbym ją puściłą do tego labiryntu to by pewnie polazła, a potem nie umiała wrócić i byłby ryk, a ja bym tam nie weszła. a jakbym ją wołała to by mnie nie słuchała. Więc zazdrościłam wszystkim mamom co sobie piły kawkę, bo ja goniłam za młodą:/

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
JO ASIEK chrapanie/charczenie jak najbardziej może być od migdała!!!

moja wybitnie lubi całować ludzi po rękach Tż często ją całuje w raczki a ona potem np panie i dzieci w przedszkolu tak caluje

A i oczywiście ze swoją przyjaciółką Johanna codziennie na dzień dobry i do widzenia jest buziak i misiaczek :P

Kobity obserwować, wiadomo, ale nie przesadzać. pliiizzzz... ja od 10mż Niny slyszalam od rodziny 'chodzi już? '. A jak na kontroli powiedziałam, że zaczęła chodzić na 15 miesięcy to powiedzieli, że to prawidłowo bo tak na prawdę to większość dzieci nie chodzi jeszcze na roczek. A gdzie tam mowienie czy inne meeega trudne czynnosci!
Z wykonywaniem poleceń to chyba bardziej chodzi o rutynę, np jak dam Ninie pieluche do reki i powiem idz wyrzuc do kosza to to zrobi. Ale jak pielucha leży w drugim pokoju a ja mówię. .'wyrzuc pieluche do kosza' to powinnam podejrzewac słaby słuch, nie zrozumienie polecenia czy może złośliwość dziecka?
Cziiiiillll

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

padłam z tej piosenki

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
czytam i oczom nie wierzę. Za niedlugo będziecie wymagać, aby dzieci jadły nożem i widelcem i wiedziały który kieliszek do wina, który do soku, a który do wody... masakra jakaś.

A już komentarz o rezolutnych dzieczynkach i ułomnych chłopcach powalił mnie na kolana.
Mam chłopca i nie uważam, żeby był "ulomny".

Dzisiaj sobota czyli to co matka kochana najbardziej. Na dodatek Kornelowi nadal przebijają się "trójki" wszystkie.
Jesli wyjdą mamy komplet oprócz "piątek".

Dziewczyny Korn ma katar i Tosinek chyba podłapał po tych wszystkich buziakach. Powinnam lecieć do lekarza z nim ?
wiesz co, ale wydaje mi się,że osobom, których dzieci są do przodu z pewnymi czynnościami łątwo tak mówić, bo nie muszą się obawiać o rozwój dzieci. Kornik jest do przodu, więc się nie martwisz, a dziewczyny czytając tutaj czasem odnośnie reszt dzieciakó mogą się niepokoić i to jest normalne.
Tu wcale nie chodzi o żaden " wyścig szczurów", po prostu czujemy się pewniej jak dzieci nie odstają od innych no nie?

Stary 2015-02-14, 11:18   #3320
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
A co do wykonywania poleceń to Tusia z chęcią wykonuje takie w stylu "pomóz mi coś tam...", albo "przynieś mi z kuchni cos tam", albo "włóż to koszyka coś tam".

Ale jak ją wołam a ona nie chce mnie posłuchać, to albo udaje,że w ogóle nie słyszy, albo kręci głową i mówi "chodź nie" dlatego właśnie ciężko mi z nią chodzić na spacery tak,że ona chodzi na nogach, czy po jakichś sklepach. W dodatku ona nie daje się złapać za rękę...

W figloparku jakbym ją puściłą do tego labiryntu to by pewnie polazła, a potem nie umiała wrócić i byłby ryk, a ja bym tam nie weszła. a jakbym ją wołała to by mnie nie słuchała. Więc zazdrościłam wszystkim mamom co sobie piły kawkę, bo ja goniłam za młodą:/

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

padłam z tej piosenki

wiesz co, ale wydaje mi się,że osobom, których dzieci są do przodu z pewnymi czynnościami łątwo tak mówić, bo nie muszą się obawiać o rozwój dzieci. Kornik jest do przodu, więc się nie martwisz, a dziewczyny czytając tutaj czasem odnośnie reszt dzieciakó mogą się niepokoić i to jest normalne.
Tu wcale nie chodzi o żaden " wyścig szczurów", po prostu czujemy się pewniej jak dzieci nie odstają od innych no nie?
jest do przodu z jednym a do tyłu z czyms innym. czy to, ze nie je sam np. i nie potrafi nabijac na widelec powinno mnie martwic ? nie... po prostu potrzebuje na to czasu.
tak samo bedzie z odpieluchowaniem... jedne dzieci załapia na 1,5 roku, inne na 3 lata.

Stary 2015-02-14, 11:20   #3321
Natala84
Zakorzenienie

Motyl to wcale nie tak, bo Hania jest jedna ze starszych ns watku a chodzic zaczela bardzo pozno i mowic tez wlasciwie nie mowi. Ale wbrew pozorom nie przedzkafza mi kompletnie jak piszecie co Wasze dzieci juz potrafia jak wlasnie to biadolenie ze moje jedzcze tak nie robi i kiedy wreszcie zacznie....

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2015-02-14, 11:25   #3322
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
jest do przodu z jednym a do tyłu z czyms innym. czy to, ze nie je sam np. i nie potrafi nabijac na widelec powinno mnie martwic ? nie... po prostu potrzebuje na to czasu.
tak samo bedzie z odpieluchowaniem... jedne dzieci załapia na 1,5 roku, inne na 3 lata.
no wiadomo, Tusia dokładnie tak samo, coś robi wcześniej, a coś później. Z tym,że ja w ogóle nie wiem jakie są normy dla dzieci co do poszczególnych czynności, bo mnie to nie obchodzi właśnie po to,żeby się nie nakręcać.Czytam jedynie to, co tutja piszecie i naprawdę zauważyłam,że jedne dzieci dobre są w tym,inne w tamtym, a jeszcze inne w czymś innym. I to jest fajne, już teraz zaczynają się ujawniać jakieś charaktery, upodobania, "nałogi"

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
Motyl to wcale nie tak, bo Hania jest jedna ze starszych ns watku a chodzic zaczela bardzo pozno i mowic tez wlasciwie nie mowi. Ale wbrew pozorom nie przedzkafza mi kompletnie jak piszecie co Wasze dzieci juz potrafia jak wlasnie to biadolenie ze moje jedzcze tak nie robi i kiedy wreszcie zacznie....

ale mi chodizło o stosunek długości stopy do chodzenia, a nie wieku

Stary 2015-02-14, 11:41   #3323
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Michaś ma rozmiar 21 , nauczył się chodzić jak miał 12 miesięcy i 3 tygodnie

07-04-2015 Kamiś

Stary 2015-02-14, 11:42   #3324
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
no wiadomo, Tusia dokładnie tak samo, coś robi wcześniej, a coś później. Z tym,że ja w ogóle nie wiem jakie są normy dla dzieci co do poszczególnych czynności, bo mnie to nie obchodzi właśnie po to,żeby się nie nakręcać.Czytam jedynie to, co tutja piszecie i naprawdę zauważyłam,że jedne dzieci dobre są w tym,inne w tamtym, a jeszcze inne w czymś innym. I to jest fajne, już teraz zaczynają się ujawniać jakieś charaktery, upodobania, "nałogi"

ale mi chodizło o stosunek długości stopy do chodzenia, a nie wieku
A mnie chodzilo o to ze tylko mamom ktorych dzieci sa do przodu latwo pisac tak jak Misia; )

A z ta dlugoscia stopy moze byc bo Hania ma 19/20

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2015-02-14, 11:45   #3325
Aaamelkaa
Zakorzenienie

ale u nas dziś cudna pogoda, no wiosna
świeci słonko,ptaszki śpiewają, zaliczyliśmy już rundę po osiedlowych sklepikach typu mięsny,piekarnia i spożywczak , na koniec Mały mi się uspał w wózku ,więc wniosłam go do domu,śpi w łóżeczku a ja leżakuję na kanapie z lapkiem
choć nie powiem,mam ochotę wyjść jeszcze dziś na dwór jak pogoda się utrzyma, weźmiemy samochodzik -jeździk i może w butkach dostanie do ziemi i poszaleje pod blokiem skoro na sanki nie mamy już raczej szans w tym roku

07-04-2015 Kamiś

Edytowane przez Aaamelkaa
Czas edycji: 2015-02-14 o 11:48
Stary 2015-02-14, 11:53   #3326
nena_milka
Wtajemniczenie

Obalam mita. Nina ma 22 chodzila na 15 miesięcy. Miki od Kaski ma 23 a chodzil chyba na 10
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 11:59   #3327
bojatoja
Zakorzenienie

Hej

Motyl Filip ma teraz numer buta 23. Chodzić stabilnie zaczął 2 tygodnie po roczku.

Wczoraj byliśmy na zakończeniu sezonu u tż. Wróciliśmy się po 1 do domu. Nawet fajnie było, dobrze jest gdzieś wyjść Chociaż były tylko 4 dziewczyny, w tym ja, a tak to sami faceci Filipek obudził się przed 6, poleżał z nami do 6.30 i moja mama wzięła go do siebie a ja wstałam przed 9

Co do mówienia, to pisałam kiedyś, że np. moja pediatra mówiła, że nasze dzieci mają jeszcze czaaas. Nie ma spinki, że nie mówią przed 2rż... Także bez paniki.

Motyl przez Ciebie zamówiłam w arosie jeszcze książke Nazywam świat i wiosne na ulicy czereśniowej
U nas szał na popatrz i znajdź w domu, to wzięłam jeszcze w mieście i na wsi.

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
ale u nas dziś cudna pogoda, no wiosna
świeci słonko,ptaszki śpiewają, zaliczyliśmy już rundę po osiedlowych sklepikach typu mięsny,piekarnia i spożywczak , na koniec Mały mi się uspał w wózku ,więc wniosłam go do domu,śpi w łóżeczku a ja leżakuję na kanapie z lapkiem
choć nie powiem,mam ochotę wyjść jeszcze dziś na dwór jak pogoda się utrzyma, weźmiemy samochodzik -jeździk i może w butkach dostanie do ziemi i poszaleje pod blokiem skoro na sanki nie mamy już raczej szans w tym roku
U nas też ładna pogoda, ale śniegu jest duuużo. Wczoraj lepiliśmy bałwana. A Filip uwielbia chodzić po śniegu
To u Was śniegu zero?
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 12:05   #3328
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
A mnie chodzilo o to ze tylko mamom ktorych dzieci sa do przodu latwo pisac tak jak Misia; )

A z ta dlugoscia stopy moze byc bo Hania ma 19/20
aaa myślałam,że to do mnie

Cytat:
Obalam mita. Nina ma 22 chodzila na 15 miesięcy. Miki od Kaski ma 23 a chodzil chyba na 10
no i dobrze, właśnie chcę się dowiedzieć, ale tutaj zawsze obalamy wszelkie mity

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Hej

Motyl Filip ma teraz numer buta 23. Chodzić stabilnie zaczął 2 tygodnie po roczku.

Wczoraj byliśmy na zakończeniu sezonu u tż. Wróciliśmy się po 1 do domu. Nawet fajnie było, dobrze jest gdzieś wyjść Chociaż były tylko 4 dziewczyny, w tym ja, a tak to sami faceci Filipek obudził się przed 6, poleżał z nami do 6.30 i moja mama wzięła go do siebie a ja wstałam przed 9

Co do mówienia, to pisałam kiedyś, że np. moja pediatra mówiła, że nasze dzieci mają jeszcze czaaas. Nie ma spinki, że nie mówią przed 2rż... Także bez paniki.

Motyl przez Ciebie zamówiłam w arosie jeszcze książke Nazywam świat i wiosne na ulicy czereśniowej

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

U nas też ładna pogoda, ale śniegu jest duuużo. Wczoraj lepiliśmy bałwana. A Filip uwielbia chodzić po śniegu
To u Was śniegu zero?
a ja zamówiłam popatrz i znajdź w domu i życie w mieście i lato i zimę na ulicy czereśniowej. Jeszcze dwie koleżanki ze mną zamawiały więc czekamy na pakę

Stary 2015-02-14, 12:07   #3329
gorgulek
Zakorzenienie

Mój ma 21 a chodzić zaczął na 9,5 msca (pierwsze kroki).

Co do rozwoju.
Ja Wam powiem ze jak miałam tylko Zuzie i siedzialam na wizazu i czytałam które dziecko co umie to czulam presję. Ze przecież dzieci potrafią to i to a Zuzia jeszcze nie. Doszukiwalam się Bóg wie czego. I teraz twierdze ze źle to na mnie wplywalo, mimo ze Zuzia wiele rzeczy robiła szybko. Teraz nie porównuje (ani Miłosza do Zuzie ani Miłosza do watkowych dzieci -tzn nawet jak jest jakieś porownanie to bardziej na zasadzie ze cos wczesniej/później robi ale nie martwię się tym zupelnie.)
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 12:17   #3330
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Hej

To u Was śniegu zero?
zero, nie ma kompletnie śladu ,wiosna za oknem

07-04-2015 Kamiś

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości