Marcowe Mamy 2015 cz. VIII - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-16, 11:51   #2071
nouvelle2
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. VIII

Cytat:
Napisane przez malinka612 Pokaż wiadomość
ja jeszcze nie chcę rodzić - niech sobie mała siedzi jeszcze ze 3 tygodnie w brzuchu grzecznie bo za dużo jeszcze nie ogarnęłam

Wczoraj zamawiałam jeszcze brakujące rzeczy na alledrogo i byłam w szoku gdy nagle zadzwonił jeden ze sprzedawców u którego kupowałam, że jak do konkretnej godziny wyślę mu jakie kolory/wzory chcę niektórych rzeczy to on w poniedziałek z rana je wyśle i we wtorek już je będę mieć
Brakuje mi już tylko kremu do pupy (bo wymagają go do szpitala) (co polecacie???) oraz gazików.

Dziś prasowanie część pierwsza i pakowanie z tego wyprawki do torby.
Większe ciuszki (te od pół roku wzwyż) tylko poskładam ładnie
Ja mam linomag, ten z zieloną literką L

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 11:51   #2072
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mimbla Pokaż wiadomość
A u nas w regionie jest taka tradycja, że to chrzestna kupuje ubranko na chrzest i ubiera malucha, a chrzestny płaci za chrzest.
Słyszałam, ze w niektórych regionach jest taka tradycja ale szczerze powiedziawszy nie przypadła mi do gustu.

Współczuje Wam złego samopoczucia. Ja na chwile obecną wszędzie jeżdżę z synkiem autem, zakupy robię normalnie no i nie spotkałam sie z niefajnym podejściem do ciężarnej kobiety. Jakos pod tym względem szczescie mi dopisało

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 11:51   #2073
marcia45
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez żona_marcina Pokaż wiadomość
Hej,
u mnie noc przespana na szczęście. Ale i tak wyglądam i czuję się jakbym co najmniej miała kaca.

I powiem wam, że gdyby mi ktoś jeszcze 9 miesięcy temu powiedział, że w naszym kraju nie szanuje się kobiet w ciąży to bym nie uwierzyła. Ja byłam wychowana, że starszym, chorym, kalekim, kobietom w ciąży ustępuje się miejsca i pomaga. A w ciąży spotkało mnie więcej nieprzyjemnych sytuacji niż przyjemnych. Najgorsze są kobiety 50+.
Wczoraj na przykład zrezygnowałam z pójścia do kościoła, bo już nie raz musiałam stać. A wczoraj czułam się słabo i uznałam, że w razie czego nie dam rady stać. A dzisiaj w sklepie to już w ogóle była jazda na całego. Pojechałam po coś na obiad i przy okazji pomyślałam, że może zrobię jakieś zapasy. I dlatego nie pojechałam do małego sklepu, w którym nie znają i zawsze dobrze obsługują, tylko do Stokrotki. Schyliłam się po makaron i poczułam samolot w głowie i mdłości. Poczekałam chwilkę aż mi trochę przeszło i chciałam wyjść. Przy kasach oczywiście kolejki, każdy udaje że mnie nie widzi. Zakupy wyjmowałam powoli, bo znowu mi zaczęło wirować w głowie. Gdy wyjmowałam swoje zakupy kobieta za mną też zaczęła wyjmować swoje tak, że na moje zakupy już nie było miejsca. Wypadła mi jakaś mrożonka z rąk na podłogę. I mnie tak szlag trafił, że odwróciłam się do tej baby i ją opierdzieliłam. Nawet ze mną nie dyskutowała. Jakoś dowlokłam się do auta ale już myślałam, że puszczę
W domu od razu do łazienki.

Jutro miałam zrobić wyniki ale sama już nigdzie się nie ruszam, bo się boję spowoduje wypadek.

Jeszcze tydzień i wykurzam młodego z brzucha.
Co za ludzie

Patrzcie co znalazłam, mój szpital
http://zowsik.com/blog/2015/01/jas-reportaz-z-narodzin/

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 11:52   #2074
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
A u nas w regionie jest taka tradycja, że to chrzestna kupuje ubranko na chrzest i ubiera malucha, a chrzestny płaci za chrzest.
u nas niby też, co nie zmiania faktu że bym sama wolała wybrać ubranko, albo przynajmniej coś zasugerować, żeby nie było tych "ciulowych" błyszczących falbanek
a swoją drogą tak z ciekawości to ile teraz chrzest kosztuje? orientuje się któraś?
Stary 2015-02-16, 11:54   #2075
antoxa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez irish cream Pokaż wiadomość
żona_marcina ja już od dawna nie jeżdżę sama autem, nawet wózka w markecie nie dałabym chyba rady pchać
To ja mam taki problem na zakupach, że brzuch przeszkadza mi w wyciąganiu zakupów z wózka

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
u nas niby też, co nie zmiania faktu że bym sama wolała wybrać ubranko, albo przynajmniej coś zasugerować, żeby nie było tych "ciulowych" błyszczących falbanek
a swoją drogą tak z ciekawości to ile teraz chrzest kosztuje? orientuje się któraś?
U nas co łaska, ale z tego co się orientuję to ludzie dają od 50 do 200 zł
Stary 2015-02-16, 12:02   #2076
201711130954
Konto usunięte

Cytat:
uuu grubo u nas jest tak, że chrzestna kupuje tą szatkę, a chrzestny świecę i tyle
Szatkę też chrzestna oczywiście a chrzestny oprócz świecy, to medalik lub krzyżyk. Wychodzi na to że rodzice opłacają tylko imprezę

A tak z całkiem innej beczki, zauważyłam u siebie ostatnio że mam bardzo obfite upławy a dziś taki biały, gęsty śluz - myślicie że to już niedługo?

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

U nas też "co łaska", ale powyżej 200 zł raczej się nie przekracza, najczęściej płaci się 100 zł
201711130954 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:03   #2077
malinka612
Raczkowanie

Cytat:
narazie nic a nic, szukam czegoś prostego z długim rękawkiem, w takim mniej więcej kroju http://balumi.com.pl/images/sukienka...lia_blat_3.jpg chociaż ten wzorek to może niezbyt koniecznie
śliczna

Cytat:
Napisane przez antoxa Pokaż wiadomość
To ja mam taki problem na zakupach, że brzuch przeszkadza mi w wyciąganiu zakupów z wózka

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

U nas co łaska, ale z tego co się orientuję to ludzie dają od 50 do 200 zł
brzmi znajomo
malinka612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:08   #2078
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
A tak z całkiem innej beczki, zauważyłam u siebie ostatnio że mam bardzo obfite upławy a dziś taki biały, gęsty śluz - myślicie że to już niedługo?
też taki mam ostatnio i kobietka która mi dzisiaj pobierała próbki do GBS stwierdziła że to drożdżaki nigdy nie miałam żadnych infekcji a tu proszę, obym tych paciorkowców chociaż nie miała, a wyniki dopiero za tydzieć

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
U nas też "co łaska", ale powyżej 200 zł raczej się nie przekracza, najczęściej płaci się 100 zł
aż na necie buszuje i znalazłam jakąś tabelkę z różnych miast i te większe to co łaska to 500 zł troche dużo
Stary 2015-02-16, 12:09   #2079
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość
Witam z rana

U mnie noc znośna, tylko teraz nadal plamie i to takie wkurzające. Niby lekarka powiedziała, że do jutra tak być może, jeszcze przez to wszystko się zniechęcę do lamowania przed porodem, jak cały czas ma tak być

A jakie macie szyjki? Moja 1,5-2cm podomiez i kanał na 1 palec- to już nie wiem co znaczy ale mam tak na karcie z ip.

Z grubsza ogarnełam mieszkanie, jeszcze muszę poodkurzać i pomyć podłogi. I biore sie za projekty z pracy, cieszę się, że szef takie coś zaproponował, bo dodatkowa kasa wpadnie a chociaż dzień szybciej mija, bo o ile weekend z TZ ekspresowo to w tygodniu mi sie dluzy. Choc i tak mam lepiej niż niektóre z Was, bo na naszym osiedlu same ciężarne i co najmniej raz w tygodniu się z którąś spotykam a to na plotki, a to na spacer i czas mija. Nawet sąsiedzi przez balkon będą mieli chłopczyka w czerwcu, już się śmieje do TZ ze będzie musiał Zuzy pilnować
Moja szyjka ma 17 mm.

Co do chrztu, to w kazdej parafii jest inaczej. U nas nie wiem ile, ale w zeszlym roku byl w bliskiej rodzinie wiec w miare swiezy cennik bede miala. My mielismy przejscia jak slub w zeszlym roku organizowalismy i wlasnie u mnie w parafii ksiadz sobie 2000 zazyczyl i skonczylo sie tym ze bralismy w obcej parafii.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:09   #2080
201711130954
Konto usunięte

Cytat:
też taki mam ostatnio i kobietka która mi dzisiaj pobierała próbki do GBS stwierdziła że to drożdżaki nigdy nie miałam żadnych infekcji a tu proszę, obym tych paciorkowców chociaż nie miała, a wyniki dopiero za tydzieć

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

aż na necie buszuje i znalazłam jakąś tabelkę z różnych miast i te większe to co łaska to 500 zł troche dużo
No pięknie :/

500 zł? No bez przesady, zdecydowanie za dużo, praktycznie jest tak, że "co parafia to obyczaj", jeden ksiądz zażyczy 300 zł a drugiemu wystarczy 100. Małe kwoty to chyba już tylko księża ze wsi pobierają

Edytowane przez 201711130954
Czas edycji: 2015-02-16 o 12:12
Stary 2015-02-16, 12:10   #2081
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez antoxa Pokaż wiadomość
z wózka to pikuś, ja ostatnio wzięłam w biedronce ten jeżdżący koszyk i tak wkładałam i wkładałam aż przy kasie ani to podnieść ani się zgiąć
Stary 2015-02-16, 12:10   #2082
żona_marcina
Rozeznanie

Wyżaliłam się wam i od razu mi lepiej.

Powiedzcie mi czy zamierzacie przed porodem porobić jakieś zapasy jedzenia? Tak się zastanawiam, czy może zrobić pierogi ruskie i je zamrozić? Żeby było co zjeść po powrocie ze szpitala w razie gdybym nie miała siły na gotowanie. Mięsa czy ciężkostrawnych rzeczy nie ma sensu szykować, chyba że dla męża.
Ja dzisiaj kupiłam kilka mrożonych mieszanek warzywnych, szpinak, mintaja, ryż, kuskus, makron, kasze. Tak sobie pomyślałam, że jeść trzeba, a do sklepu 2 km więc lepiej mieć zapasy.

Idę lepić uszka, bo mi się barszczyku z uszkami zachciało

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:11   #2083
asiulek8
Wtajemniczenie

Ale sie wyspalam teraz 2 godzinki dospalam ide jeszcze kapiel wziac i skocze do chrzesniaka

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:15   #2084
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
Szatkę też chrzestna oczywiście a chrzestny oprócz świecy, to medalik lub krzyżyk. Wychodzi na to że rodzice opłacają tylko imprezę

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Ja ostatnio pytałam dziewczyn o ten śluz. Jak wcześniej nie miałam żadnego śluzu czy upławów, tak nagle na wkładce znalazłam bardzo dużo śluzu i miałam stracha, że to może czop. Ale nic mi nie jest

Jak czytam, że w niektórych parafiach żądają 2.000 zł za chrzest to nóż mi się w kieszeni otwiera. Sami zniechęcają ludzi do kościoła i wiary

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:16   #2085
papalinka83
Zakorzenienie

Cześć Ola poszła spać Oby trochę pospała, bo w weekend nic. A ja dzisiaj spałam wyjątkowo dobrze, pierwszy raz od dawna, nie słyszałam ani budzika tżta, ani jak wstawał, ani jak się Ola obudziła. Dopiero jak wychodził po 6:00 to mi ją przyniósł i dopiero się obudziłam, aż byłam w szoku, że jużrano

A moja koleżanka, o której pisałam wczoraj urodziła dzisiaj rano. 18h od pierwszych skurczy, także trochę się wymęczyła, ale ma już córeczkę przy sobie

Cytat:
Napisane przez Magnifica Pokaż wiadomość
Ja zaczynałam z wagą 59-60 kg, a teraz waga pokazuje 78 kg. Dla mnie to dużo, bo nigdy tyle nie ważyłam. Kiedyś ważyłam 72 kg, potem dzięki diecie i siłowni zeszłam do 55-57 kg. A jak zaczęłam jeść z powrotem czekoladę to wróciło 59-60 kg, Tyle, że ja nie jem mięsa. Ostatnio tylko rybę, ale to raczej od święta.

:
Ja zaczynałam podobnie, bo 60 kg, a teraz mam 75,5, bo rano się wazyłąm. Ale skoro poprzednio zrzuciłam, a przy porodzie mi spadło tylko 6kg, to i teraz dam radę i tej myśli się trzymam
Cytat:
Po porodzie będzie motywacja i przy kp dieta jednak przymusowa i więcej ruchy, więc zgubimy te kilogramy na pewno. Nie stresuj się
..
Przy kp[ różnie bywa. Ja musiałam mieć dietę eliminacyjną i mimo że długo nie karmiłam, to przez ten brak urozmaicenia jadłam dużo więcej niż zwykle, bo mi się ciągle wydawało, że nie mogę się najeść
Cytat:
ja dla relaksu oglądałam anie z zielonego wzgórza, ale to mało "edukacyjne" i przestawiłam się za Zawitkowskiego i zastanawiam się kiedy ja dojde do takiej wprawy z maluszkiem
Ja już Zawitkowskiego nie oglądam, bo stwierdzam, że te jego manewry nie są dla normalnych ludzi tzn super to wygląda wszystko, ale kto jest w stanie to od razu powtórzyć z dzieckiem? Bo ja na pewno nie
Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Wstaw pojemnik do lodówki i wyjmij przed wyjściem z domu do laboratorium.
Też tak robię zawsze

Cytat:
Brakuje mi już tylko kremu do pupy (bo wymagają go do szpitala) (co polecacie???) oraz gazików.
Ja mam linomag bobo a+e (różowy), jest mniej tłusty od zielonego i u nas sięsprawdził
Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
U nas nie sprawdzają ani szyjki ani rozwarcia, takie dziwne zasady mają jak na ostatnim usg zapytałam sie o szyjkę to kobieta stwierdziła, ze skoro syna urodziłam po terminie to nie ma podstaw, aby teraz sprawdzać mi jej długość
Dziwny jest ten kraj...
Cytat:
A jaki to region?

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:17   #2086
87marta78
Zadomowienie

Witam sie i ja, w 39tc
Wstaje zjesc sniadanko i ugotowac dla Tz rosol
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:18   #2087
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Powiedzcie mi czy zamierzacie przed porodem porobić jakieś zapasy jedzenia? Tak się zastanawiam, czy może zrobić pierogi ruskie i je zamrozić? Żeby było co zjeść po powrocie ze szpitala w razie gdybym nie miała siły na gotowanie. Mięsa czy ciężkostrawnych rzeczy nie ma sensu szykować, chyba że dla męża.
Ja dzisiaj kupiłam kilka mrożonych mieszanek warzywnych, szpinak, mintaja, ryż, kuskus, makron, kasze. Tak sobie pomyślałam, że jeść trzeba, a do sklepu 2 km więc lepiej mieć zapasy.

zapasy? nieee u mnie biedronka 4 minuty piechotką od mieszkanka
a do tego mąż już wypytywał co będę mogła jeść, żeby wiedzieć co gotować
Stary 2015-02-16, 12:19   #2088
201711130954
Konto usunięte

Niektórzy też robią problem z ochrzczeniem jeśli rodzice mają ślub cywilny ;/

Papalinka, Białystok i okolice

Edytowane przez 201711130954
Czas edycji: 2015-02-16 o 12:20
Stary 2015-02-16, 12:23   #2089
malinka612
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Moja szyjka ma 17 mm.

Co do chrztu, to w kazdej parafii jest inaczej. U nas nie wiem ile, ale w zeszlym roku byl w bliskiej rodzinie wiec w miare swiezy cennik bede miala. My mielismy przejscia jak slub w zeszlym roku organizowalismy i wlasnie u mnie w parafii ksiadz sobie 2000 zazyczyl i skonczylo sie tym ze bralismy w obcej parafii.
2 tys.?? powariowali
my daliśmy 400 zł i w to już była wliczona msza, organista, kościelny i dekoracja kościoła...
za chrzciny myślę dać 100 zł - bo bez przesady, to jest sakrament. Jak któremuś nie pasuje to niech mi napisze oświadczenie że z powodu za małej "co łaska" nie ochrzci mi dziecka - od razu kuria będzie zawiadomiona. Poprzewracało się niektórym w głowie

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Wyżaliłam się wam i od razu mi lepiej.

planuję jakieś zapasy ale niewielkie. zamrażarkę mamy malutką, aktualnie pełną - w jednej części mięsa, w drugiej warzywa i owoce... Choćbym chciała wcisnąć pierogi, kopytka czy naleśniki to nie ma szans...
marzy mi się kiedyś taka zamrażarka: http://www.ab-net.pl/photo/product_s...e51477a4a1.jpg obok lodówki. Miałabym miejsce na swoje owoce, promocje na mięsa i na nadwyżki obiadowe
malinka612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:23   #2090
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Ja już Zawitkowskiego nie oglądam, bo stwierdzam, że te jego manewry nie są dla normalnych ludzi tzn super to wygląda wszystko, ale kto jest w stanie to od razu powtórzyć z dzieckiem? Bo ja na pewno nie
no właśnie dlatego oglądam, żeby powtórzyć początki na pewno będą nieporadne ale człowiek musi wprawy nabrać
sama idea mi się bardzo podoba, jest wręcz genialna, przetaczanie i wszystko idzie od bioderka i zmusza dziecko troche do wysiłu genialne
Stary 2015-02-16, 12:25   #2091
Magnifica
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
Ja byłam rano na pobraniu krwi i na szczęście była inna pielęgniarka i pobrała mi trzy próbki w 10 sekund. I jeszcze przede mną były trzy ciężarne w kolejce. Jak patrzyłam na ich brzuchy to mi się wydawało, że ja mam malutki

A tak w ogóle to zaczynam dziś 35 tydzień więc mnie się zbytnio do porodu nie śpieszy, niech mała jeszcze 3 tygodnie się wstrzyma

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Kochana dopoki jak oni nie skorzystasz z provramu to nie wygrasz nigdy. Jest cos takiego jak snajper. Tam ustawiasz cene max jaka chcesz dac. Ustawiasz by np.10 sek przed koncem aukcji przebilo ost. Oferte i wygrana twoja. Inaczej to recznie w zyciu nie wygrasz.
A ja nigdy nie korzystałam z takiego programu, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. A jakoś w większości przypadków udawało mi się wygrywać

Cytat:
Napisane przez tout-petit-fille Pokaż wiadomość
Marta ludzie czesto specjalnie nie licytuja wczesniej, zeby nie podbijac stawki. No nic.. widocznie kroi sie lepsza oferta i los tak chcial
Ja tak często robię, żeby za dużo cena nie podskoczyła Choć najbardziej denerwujące jest to, jak sprzedający odwołuje godzinę przed końcem wszystkie oferty wpisując powód "Zbyt niska cena" i zakańcza aukcję. To pytanie po co wystawia od 1 zł?

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
ja dlugo czulam sie nie gotowa, jeszcze tak czuje, ale czuje sie juz gotowa cierpiec podczas porodu, i nic mnie nie zdziwi, i tylko moj syn sie dla mnie juz liczy a nie moj strach. No ale jak bylby przyjemny, szybko i bezbolesnie plakac nie bede no ale ponarzekac wam nie bede mogla wtedy
Oj tak, pewnie moment zobaczenia małej dzidzi będzie najprzyjemniejszy i szybko zapomnimy o bólach

Cytat:
a z dobrych wiadomości to szafa przyjechała, dzisiaj będą montować nareszcie wszystko swoje miejsce znajdzie
Super
Stary 2015-02-16, 12:28   #2092
Anneet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
Ale jestem zla!!!! I to na sama siebie!! Tak sie zaczytalam,ze zapomnialam o aukcji na allegro i jak na zlosc ktos mnie przelicytowal wkurza mnie takie cos, ze ja staram sie zazwyczaj pilnowac aukcji, przez kilka dni nie ma nikogo chetnego oprocz mnie, a gdy juz sie konczy aukcja pojawia sie zawsze ktos i zdazy w ostatniej chwili mnie przebic (((
Ehh ja tak zawsze robię..obserwuję aukcję nie licytuje,ale jak aukcja się kończy to pod koniec a najczęściej w ostatniej minucie licytuję i w taki sposób jest większa szansa na wygraną brat mi tak doradził i powiem szczerze,ze jeszcze nie zdarzyło mi się przegrać
Anneet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:28   #2093
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
2 tys.?? powariowali
my daliśmy 400 zł i w to już była wliczona msza, organista, kościelny i dekoracja kościoła...
za chrzciny myślę dać 100 zł - bo bez przesady, to jest sakrament. Jak któremuś nie pasuje to niech mi napisze oświadczenie że z powodu za małej "co łaska" nie ochrzci mi dziecka - od razu kuria będzie zawiadomiona. Poprzewracało się niektórym w głowie
A w niektórych parafiach stawka wzrasta jak rodzice dziecka nie są po ślubie albo tylko po cywilnym Pytanie tylko, co dziecko winne?
Stary 2015-02-16, 12:31   #2094
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
biedulka że też te stare dewotki cie prześladują, przede mnie ostatnio babka chciała się w kolejke wtrymbolić "bo ja mam tylko dwie rzeczy" na co ja do niej "a ja mam tylko trzy rzeczy i do tego wielki brzuch" i się zdziwiła ale jej fuknięcie nie zrobiło na mnie specjalnego wrażenia
Świetny tekst czasem ma się ochotę takim ludziom powiedzieć coś o wiele gorszego
Stary 2015-02-16, 12:33   #2095
201711130954
Konto usunięte

Cytat:
A w niektórych parafiach stawka wzrasta jak rodzice dziecka nie są po ślubie albo tylko po cywilnym Pytanie tylko, co dziecko winne?
Wtedy najczęściej stawiają warunek albo nagabują do kościelnego ślubu połączonego z chrztem, a już na pewno umoralniają. Nie żebym coś miała do księży, bo sama (pomimo związku mieszanego, mąż jest prawosławny) będę chrzciła w kościele, ale podejście naszych księży do chrztu jest niekiedy bardzo nie na miejscu.
Stary 2015-02-16, 12:36   #2096
Anneet
Raczkowanie

Cytat:
uuu grubo u nas jest tak, że chrzestna kupuje tą szatkę, a chrzestny świecę i tyle
U mnie jest tak,że mówiono iż ubranko kupuje chrzestna i szatkę ale jakoś zawsze doszło,że mama sama dziecku kupiła strój a chrzestna szatkę i chrzestny świecę z dodatkami...
Anneet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 12:37   #2097
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Wtedy najczęściej stawiają warunek albo nagabują do kościelnego ślubu połączonego z chrztem, a już na pewno umoralniają. Nie żebym coś miała do księży, bo sama (pomimo związku mieszanego, mąż jest prawosławny) będę chrzciła w kościele, ale podejście naszych księży do chrztu jest niekiedy bardzo nie na miejscu.
cerkiew bardzo podobna pod tym względem i jak będą robić problemy to powiem że pójdziemy i w kościele ochrzcimy dziecko, a wtedy na pewno troszkę złagodnieją
niech mi za darmo ślubu udzielą to wtedy bardzo chętnie
Stary 2015-02-16, 12:38   #2098
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość

Ja zaczynałam podobnie, bo 60 kg, a teraz mam 75,5, bo rano się wazyłąm. Ale skoro poprzednio zrzuciłam, a przy porodzie mi spadło tylko 6kg, to i teraz dam radę i tej myśli się trzymam

Przy kp[ różnie bywa. Ja musiałam mieć dietę eliminacyjną i mimo że długo nie karmiłam, to przez ten brak urozmaicenia jadłam dużo więcej niż zwykle, bo mi się ciągle wydawało, że nie mogę się najeść
Czyli zostaje silna wola? Ja tam liczę na to, że jak się zaprę w sobie to schudnę
A co to dieta eliminacyjna? Bez niektórych produktów?
Stary 2015-02-16, 12:43   #2099
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej,
u mnie noc przespana na szczęście. Ale i tak wyglądam i czuję się jakbym co najmniej miała kaca.

I powiem wam, że gdyby mi ktoś jeszcze 9 miesięcy temu powiedział, że w naszym kraju nie szanuje się kobiet w ciąży to bym nie uwierzyła. Ja byłam wychowana, że starszym, chorym, kalekim, kobietom w ciąży ustępuje się miejsca i pomaga. A w ciąży spotkało mnie więcej nieprzyjemnych sytuacji niż przyjemnych. Najgorsze są kobiety 50+.
Wczoraj na przykład zrezygnowałam z pójścia do kościoła, bo już nie raz musiałam stać. A wczoraj czułam się słabo i uznałam, że w razie czego nie dam rady stać. A dzisiaj w sklepie to już w ogóle była jazda na całego. Pojechałam po coś na obiad i przy okazji pomyślałam, że może zrobię jakieś zapasy. I dlatego nie pojechałam do małego sklepu, w którym nie znają i zawsze dobrze obsługują, tylko do Stokrotki. Schyliłam się po makaron i poczułam samolot w głowie i mdłości. Poczekałam chwilkę aż mi trochę przeszło i chciałam wyjść. Przy kasach oczywiście kolejki, każdy udaje że mnie nie widzi. Zakupy wyjmowałam powoli, bo znowu mi zaczęło wirować w głowie. Gdy wyjmowałam swoje zakupy kobieta za mną też zaczęła wyjmować swoje tak, że na moje zakupy już nie było miejsca. Wypadła mi jakaś mrożonka z rąk na podłogę. I mnie tak szlag trafił, że odwróciłam się do tej baby i ją opierdzieliłam. Nawet ze mną nie dyskutowała. Jakoś dowlokłam się do auta ale już myślałam, że puszczę
W domu od razu do łazienki.

Jutro miałam zrobić wyniki ale sama już nigdzie się nie ruszam, bo się boję spowoduje wypadek.

Jeszcze tydzień i wykurzam młodego z brzucha.
biedna ja już sama na zakupy się nie wybieram....zdarzyło mi się mieć mroczki przed oczami i helikopter.... teraz albo chodze z TŻ albo zamawiam przez internet. Dobrze że dałaś rade dojechać do domu
Stary 2015-02-16, 12:44   #2100
201711130954
Konto usunięte

Cytat:
cerkiew bardzo podobna pod tym względem i jak będą robić problemy to powiem że pójdziemy i w kościele ochrzcimy dziecko, a wtedy na pewno troszkę złagodnieją
niech mi za darmo ślubu udzielą to wtedy bardzo chętnie
Przypomniało mi się, że słyszałam kiedyś o takiej sytuacji: pewne małżeństwo chrzciło dziecko w kościele. Matka małej była prawosławna, chrzestna prawosławna, a ojciec i chrzestny byli katolikami. I jak ksiądz się dowiedział, na kilka minut przed mszą, że chrzestna jest prawosławna powiedział że nie ochrzci. Wtedy chrzestna mocno już wściekła zabrała matce dziecko i powiedziała do księdza: "W takim razie skoro ksiądz nie chce nam ochrzcić dziecka, my ochrzcimy gdzie indziej". Ksiądz później przepraszał
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości