Marcowe Mamy 2015 cz. VIII - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-16, 21:46   #2371
crystal25
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. VIII

Cytat:
Napisane przez szkrabeniek Pokaż wiadomość
Za normalne podejście

My byliśmy ze sobą 7 lat kiedy zaszłam w ciążę. Byliśmy również zaręczeni i planowaliśmy Ślub na 2013 rok. W ciążę zaszłam w kwietniu ale powiedzieliśmy Naszym rodzicom dopiero w Lipcu po mojej obronie. Z mojej strony nie było żadnych problemów, ale rodzice Tż zaczęli szaleć - dziecko bez ślubu ??? jak tak można ??? co ludzie powiedzą !!! . W sierpniu wzięliśmy Ślub Cywilny a w październiku kościelny . W 3 miesiące zorganizowaliśmy wszystko sami ... Ile było nerwów tylko My wiemy. Biorąc Ślub byłam w 6 m-cu ciąży. Dwa tygodnie po Ślubie trafiłam do szpitala - straciliśmy Synka. Nawet nie chcę wiedzieć ile byłoby gadania gdyby nie było Ślubu. Pewnie ludzie by gadali że bez ślubu to dlatego dzieciątko umarło Uważam, że to wszystko było za szybko. Mogliśmy poczekać - czasu nie cofnę, nie żałuję Ślubu bo poślubiłam Najcudowniejszego Mężczyznę na świecie, chodzi mi tylko o to że nic by się nie stało gdyby Ślub był w 2013 roku tak jak to planowaliśmy na początku. Zabrakło mi asertywności...
ale teraz masz przewspanialego meza obok siebie i niedlugo rodzisz nasza kochana marcoweczko i juz bedzie wszystko dobrze a inni zawsze beda gadac czy tak czy siak, czego nie zrobisz zawsze ktos cos powie nie tak tacy sa ludzie,i to najblizsi nasi wlasnie

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez tout-petit-fille Pokaż wiadomość
Popatrzyłam sobie co tam u lutówek. Jakie świetne zdjęcia bejbików można pooglądać

Już niebawem i my będziemy po kolei zamieszczać nasze
ogladalam wczoraj i czytalam a przy jednym to az sie poryczalam i wiecie naprawde to ze boli ze tna ze ciezki porod to jest niczym kiedy juz masz swoje malenstwo po tylu miesiacach zmartwien o nie, narzekania, marudzenia, placzliwych dni, zakupach dla przyszlego malenstwa
jej u nas sie zacznie tez wkrotce i wierzcie mi jakiego porodu miec nie bedziemy, to nasze malenstwa nam to wynagrodza!

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Hottie07 Pokaż wiadomość
będzie się działo - to pewnie cisza przed burzą

niedługo będziemy zdjęcia dzieciaczków oglądać

ja tam trzymam kciuki, żeby wszystkie z cięciem donosiły do terminu
do terminu moge donosic nie chcialabym po terminie bo ciagle bym myslala ze cos nie tak jest

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
witajcie pół dnia Was nadrabiałam

dzisiaj mieliśmy ostatnią wizytę przed porodem usg nie zrobiła mi, bo miałam tydzień temu. Dostałam skierowanie na ostatnie badania Zapis ktg, który robiłam w środę prawidłowy A i rozwarcie mam na jeden palec- no ale to w sumie bez znaczenia, pod warunkiem że mi wody nie odejdą Pani doktor życzyła nam powodzenia i zaprosiła na wizytę kontrolną 4 tygodnie po cesarce

Dajecie wiarę, że za równy tydzień będę miała już synka przy sobie?

nie wiem, która dziewczyna wklejała fotkę ale buciki od mamy śliczne
a ja dzisiaj wyprałam i wyprasowałam ostatnią partię ubranek małego jutro dopakuję torbę i mogę iść do szpitala

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

oj trzymaj kciuki, bo ja za Ciebie trzymam ja niby rozwarcie mam tylko na jeden palec ale chyba tydzień wytrzymam

ostatnie dni jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cie
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 21:47   #2372
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
ja dzisiaj na obiad miałam leczo, z cukinii z ogródka taty była po prostu przepyszna bo kotlety i tego typu rzeczy już dawno mi się przejadły

ciekawe jak tam Bożenka i jej synek? Może mały już wyszedł ze szpitala?

zjadlabym leczo z papryki, ale taka jakas nie smakowa u nas teraz
nic sie nie odzywa, i mkluke tez
pewnie wiekszosc z nas nie bedzie miala czasu na pisanie ani podczytywanie.....
Stary 2015-02-16, 21:47   #2373
szkrabeniek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
ale teraz masz przewspanialego meza obok siebie i niedlugo rodzisz nasza kochana marcoweczko i juz bedzie wszystko dobrze a inni zawsze beda gadac czy tak czy siak, czego nie zrobisz zawsze ktos cos powie nie tak tacy sa ludzie,i to najblizsi nasi wlasnie

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

ogladalam wczoraj i czytalam a przy jednym to az sie poryczalam i wiecie naprawde to ze boli ze tna ze ciezki porod to jest niczym kiedy juz masz swoje malenstwo po tylu miesiacach zmartwien o nie, narzekania, marudzenia, placzliwych dni, zakupach dla przyszlego malenstwa
jej u nas sie zacznie tez wkrotce i wierzcie mi jakiego porodu miec nie bedziemy, to nasze malenstwa nam to wynagrodza!

Dziękuję Kochana. Staram się żyć dniem dzisiejszym , moje podejście do życia znacznie się zmieniło . W każdym razie patrzę z optymizmem w przyszłość ... Jeszcze 7 dni i będę najszczęśliwszą Mamą na ziemi

II kreseczki 08.07.2014
Mikołajek już z Nami
szkrabeniek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 21:49   #2374
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rossi Pokaż wiadomość
Ejj ej nawet nie kracz A tak na poważnie to musze się pomodlić, oby to tylko przepowiadcze były, pieruństwo potrafi dać w kość..

nie kracze ale wspolczuje ci kochana tych boli, oby to tylko przygotowanie takie bylo....

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Dziękuję Kochana. Staram się żyć dniem dzisiejszym , moje podejście do życia znacznie się zmieniło . W każdym razie patrzę z optymizmem w przyszłość ... Jeszcze 7 dni i będę najszczęśliwszą Mamą na ziemi
i tak trzeba patrzec pozytywnie!!!!! nosisz w sobie slodkiego maluszka ktorego bedziesz tulic za kilka dni i bedziesz prze prze prze najszczesliwsza mama na ziemii przeciez
Stary 2015-02-16, 21:51   #2375
Hottie07
Zakorzenienie

Cytat:
witajcie pół dnia Was nadrabiałam

dzisiaj mieliśmy ostatnią wizytę przed porodem usg nie zrobiła mi, bo miałam tydzień temu. Dostałam skierowanie na ostatnie badania Zapis ktg, który robiłam w środę prawidłowy A i rozwarcie mam na jeden palec- no ale to w sumie bez znaczenia, pod warunkiem że mi wody nie odejdą Pani doktor życzyła nam powodzenia i zaprosiła na wizytę kontrolną 4 tygodnie po cesarce

Dajecie wiarę, że za równy tydzień będę miała już synka przy sobie?

nie wiem, która dziewczyna wklejała fotkę ale buciki od mamy śliczne
a ja dzisiaj wyprałam i wyprasowałam ostatnią partię ubranek małego jutro dopakuję torbę i mogę iść do szpitala

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

oj trzymaj kciuki, bo ja za Ciebie trzymam ja niby rozwarcie mam tylko na jeden palec ale chyba tydzień wytrzymam
to moje buciki, moje - dziękujemy

ja mam wizytę w środę - zobaczę co tam , jak tam - ostatnio mi powiedzieli, że jestem zamknięta na 4 spusty

ale fajnie , że Radziu już za tydzień będzie

Cytat:

do terminu moge donosic nie chcialabym po terminie bo ciagle bym myslala ze cos nie tak jest
ja jestem przenoszona 10 dni wszystko było w porządku - po prostu mi się nie śpieszyło miałam być marcowa dziewczyna a jestem kwietniowa
Stary 2015-02-16, 21:52   #2376
smv
Zakorzenienie

Dobra Kochane boję się. Jak ktoś m jak miłość ogląda to zakapuje - Kasia ta co w ciąży jest ma końcówkę marca ma umrzeć w serialu i syn się ma nazywać Szymon - a jak to jakiś znak? Ja te z końca marca syn i Szymon .. Aaaaaaaaa!
Stary 2015-02-16, 21:52   #2377
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anneet Pokaż wiadomość
Kochana my z mężem po 3 latach od ślubu zdecydowaliśmy się na maleństwo i po zrobieniu 2 testu i idąc go potwierdzić u gin i wyszło maleństwo już w macicy na usg,mówiąc to jego mamie pierwsze jej słowa do męża brzmiały tak..ty wiesz co ty mówisz? ja pijąc herbatę myślałam,że się utopię w tym łyku i mój mąż miał minę jakby ktoś go w pysk strzelił i co przez pierwsze 3 miesiące mojej ciąży ona o byle gówno krzyczała na mnie podpijała jakieś podteksty nawet od świń i małp wyzywała ciągle na złość robiła,coś tam chowała przede mną,nawet pranie osobno szybko robiła najczęściej jak ja już szłam z naszym to tekst,że ona teraz robi,czy lało czy a ja byłam czy nie byłam w domu to naszego prania nie wzięła a co więcej nawet psa labradora z kojca na sad puszczała mimo,ze nasze pranie wisiało ..mąż kłębek nerwów z pracy jak przychodził to mnie tylko na łóżku zaryczaną widział,,już były myśli przeprowadzki a raczej powrotu do moich rodziców,ale robotnicy przyszli z dachem robić więc doiliśmy do wniosku,że nie damy tej satysfakcji jej,że niby uciekamy przed dokładaniem się do niego a jak się nic nie zmieni to powiemy,że ta kasę pożyczamy i się wyprowadzamy,bo z nią się nie da żyć tym bardziej jak dziecko nie chciane przez nią będzie z nami..ile kłamstw obelg się słyszało z jej ust masakra przy robotnikach nawet nie patrzyła tylko swoje na mnie i mój już miał dość nie patrzył tak samo jak ona i na nią przy wszystkich,ja początki ciąży nie spędzałam w łazience lecz w łóżko bo ciągle mi się w głowie kręciło i głowa pęka to mi krakała,że urodzę chore dziecko i na pewno mam zagrożoną ciąże skoro w łóżku leżę..z czasem poprawiało się ale mąż z jej ust usłyszał jeszcze,że mimo wszystko bezmyślnie i bez głowy zrobił już dziecko a oboje mamy po 27 lat.jej pierwszy syn w wieku 30 lat miał dziecko i zaraz drugie i co i te dzieci własnie ciągle są u nas czy oni są w domu czy nie..teraz coś coraz lepiej jak już brzuch urósł i widzi jakie mamy wsparcie u mojej rodziny jak tam wszyscy się cieszą,ale ja wciąż rozważam powrót do moich rodziców jesteśmy w jednym pokoju z lodówką bo przy robotnikach od dachu zostaliśmy perfidnie wywaleni z lodówki.. Powiem wam,że w tamtych chwilach jeszcze nigdy nie widziałam tak załamanego mężczyznę ciągle z załzawionymi oczami a z wagi tak szybko spadał,że w ciągu tyg na dzień tracił po 3/4 kg masakra jeszcze moja mama za granicą była i nie miałam komu się wygadać..także kochana nie wiem co gorsze to że teściowa chce swoje coś niby doradzić niż wiedzieć,że od początku twoje dziecko przez nią jest nie chciane
Masakra z każdym słowem robiłam coraz większe oczy po prostu nie wierząc!!! Jak tak w ogóle można.

Cytat:
Napisane przez maniamaniusia1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy teraz macie wizytę u ginka co tydzień czy co dwa?
Ja mam umówioną 3 tygodnie po ostatniej wizycie. Lekarz powiedział, że nie ma sensu wcześniej, i że w sumie to może nam się nie udać już spotkać przed porodem. No ale zobaczymy

Cytat:
Napisane przez Rossi Pokaż wiadomość
Ja płaciłam 15zł Gratuluję udanej wizyty!

Dzięki dziewczyny za poranne słowa otuchy ucieszyłam się, gdy w miarę upływu dnia było lepiej, pomyślałam, faktycznie przepowiadacze. Niestety zaczął się wieczór a wraz z nim bóle krzyża i podbrzusza tej nocy zaczęły się o 3-4 a dzisiaj już o 20'tej. Ja się boję, nie chcę jeszcze rodzić!!! Znowu nieprzespana noc, byle nie na porodówce Mam nadzieję, że u Was lepsze samopoczucie.
Rossi, będzie dobrze. My tu będziemy trzymały kciuki, żeby było po Twojej myśli

Cytat:
zjadlam ryz i kurczaka w sosie curry, synek mi daje popalic, szkoda ze tak rzadko ale bardzo sie ciesze i juz moge was nadrabiac a w miedzy czasie zaciagnelam TZ
Uuuu, złamałaś się widzę A miał być celibat za karę

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 21:53   #2378
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:

ja mam wizytę w środę - zobaczę co tam , jak tam - ostatnio mi powiedzieli, że jestem zamknięta na 4 spusty

ja jestem przenoszona 10 dni wszystko było w porządku - po prostu mi się nie śpieszyło miałam być marcowa dziewczyna a jestem kwietniowa

balabym sie przenosic ciaze, mialabym w glowie zielone wody, oby tylko nie byly zielone.... ja i siostra jestesmy przedterminowe moze i u mnie tak bedzie
Stary 2015-02-16, 21:54   #2379
tout-petit-fille
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Dobra Kochane boję się. Jak ktoś m jak miłość ogląda to zakapuje - Kasia ta co w ciąży jest ma końcówkę marca ma umrzeć w serialu i syn się ma nazywać Szymon - a jak to jakiś znak? Ja te z końca marca syn i Szymon .. Aaaaaaaaa!
Weeeeez co Ty piszesz

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 21:54   #2380
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Nawet tak nie myśl!!!!

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2015-02-16, 21:56   #2381
antoxa
Rozeznanie

Uff udało mi się nadrobić to co napisałyście

TŻ poszedł na nockę, a mnie od godziny męczą przepowiadacze

A co do teściowych to boję się tego, że zacznie się poród jak mąż będzie w pracy i będę musiała jechać z teściową na porodówkę
Stary 2015-02-16, 21:56   #2382
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Masakra z każdym słowem robiłam coraz większe oczy po prostu nie wierząc!!! Jak tak w ogóle można.

Ja mam umówioną 3 tygodnie po ostatniej wizycie. Lekarz powiedział, że nie ma sensu wcześniej, i że w sumie to może nam się nie udać już spotkać przed porodem. No ale zobaczymy

Rossi, będzie dobrze. My tu będziemy trzymały kciuki, żeby było po Twojej myśli

Uuuu, złamałaś się widzę A miał być celibat za karę

nie moglam dluzej wytrzymac
prawda jest ze przed ciaza lamowalam sobie codziennie, pozniej nie moglismy bralam antybiotyki kilka miesiecy, a jak sie okazalo ze moge to on jakas ochote stracil no i ja zaczelam sobie wkrecac nie wiadomo co.... ale powiedzialam dzis zeby sie czasem nie zdziwil jak po ciazy to ja strace ochote juz na stale dzis byl dzien rozmow wiele wyjasnilismy wiec celibat sie skonczyl ;P
Stary 2015-02-16, 21:56   #2383
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie ogladam ale szymus przepiekne imie, a ty sobie wkrecasz kochana
Stary 2015-02-16, 21:57   #2384
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Wez co Ty mówisz to tylko film he. Nie bierz sobie nic do głowy ok.

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 21:57   #2385
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
nie moglam dluzej wytrzymac
prawda jest ze przed ciaza lamowalam sobie codziennie, pozniej nie moglismy bralam antybiotyki kilka miesiecy, a jak sie okazalo ze moge to on jakas ochote stracil no i ja zaczelam sobie wkrecac nie wiadomo co.... ale powiedzialam dzis zeby sie czasem nie zdziwil jak po ciazy to ja strace ochote juz na stale dzis byl dzien rozmow wiele wyjasnilismy wiec celibat sie skonczyl ;P
No to dobrze, że porozmawialiście poważnie mam nadzieję, że TŻ zrozumiał niektóre rzeczy

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2015-02-16, 21:58   #2386
antoxa
Rozeznanie

Cytat:
Przestań a w ogóle to też to powinnam brać do siebie bo odcinek z jej śmiercią będzie emitowany 9 marca czyli mój termin z usg
Stary 2015-02-16, 21:59   #2387
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoxa Pokaż wiadomość

A co do teściowych to boję się tego, że zacznie się poród jak mąż będzie w pracy i będę musiała jechać z teściową na porodówkę

dzwonisz do TZ ze ma przyjechac jak najszybciej
z tesciowa na porodowke nie nie nie to nie dobry jest pomysl
wszystkie dzis prawie maja skurcze czy nie sadzicie ze to cos oznacza
Stary 2015-02-16, 21:59   #2388
niunia_ona
Zakorzenienie

Śmieje się do tz wcześniej ze zrobiłam obiad i jak wróci z pracy z tej racji musi mi dać ach ach he he

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-02-16, 22:00   #2389
Hottie07
Zakorzenienie

Cytat:
e tam znak - to tylko film i fikcja, wszystko będzie dobrze
Stary 2015-02-16, 22:00   #2390
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
No to dobrze, że porozmawialiście poważnie mam nadzieję, że TŻ zrozumiał niektóre rzeczy
mam nadzieje ostatnie dni byly ciezkie......
Stary 2015-02-16, 22:01   #2391
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Ej ja nie mam skurczy xd aż dziwne he he. Jakiś spokój u mnie dzisiaj xd

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-02-16, 22:01   #2392
antoxa
Rozeznanie

Cytat:
Obawiam się, że to nie będzie takie proste bo tż pracuje pod ziemią i nie ma za bardzo możliwości, żeby od tak wyjechać na powierzchnię
Stary 2015-02-16, 22:03   #2393
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
Śmieje się do tz wcześniej ze zrobiłam obiad i jak wróci z pracy z tej racji musi mi dać ach ach he he

nie ma nic za darmo
Stary 2015-02-16, 22:04   #2394
kasia_adm
Rozeznanie

Cześć, czytam na bieżąco, ale brak czasu na pisanie
Cały czas myślami z Wami.
U mnie dużo się dzieje. Syn już dobrze, ale Tż na L4, zapalenie oskrzeli
U babci też poprawa, choć ciągle pod tlenem w szpitalu.
kasia_adm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 22:04   #2395
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Obawiam się, że to nie będzie takie proste bo tż pracuje pod ziemią i nie ma za bardzo możliwości, żeby od tak wyjechać na powierzchnię
ojej, to nie dobrze. to ja ci wywroze zebys zaczela rodzic kiedy TZ bedzie w domu
Stary 2015-02-16, 22:06   #2396
tout-petit-fille
Zadomowienie

Cytat:

wiesz.. podobno z teściową rodzi się najszybciej)

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 22:06   #2397
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
no jedną z dwóch najszczęśliwszych mam na ziemi bo ja też wtedy będę najszczęśliwszą mamą

Cytat:
chyba nie wierzysz w takie rzeczy? Przecież to tylko serial i głupi scenariusz. Zbieżność osób i zdarzeń jest przypadkowa.

Cytat:

ja tydzień temu też byłam pozamykana, a dziś już było rozwarcie więc u Ciebie też coś się mogło zmienić, chociaż Ty do 4 marca musisz wytrzymać
ja też urodziłam się po terminie prawie 2 tygodnie, ale w tamtych czasach to lekarze mojej mamie wmówili, że jest ok i taki ma termin a urodziłam się już z zielonymi wodami ale na szczęście cała i zdrowa
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24

luzna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 22:06   #2398
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_adm Pokaż wiadomość
Cześć, czytam na bieżąco, ale brak czasu na pisanie
Cały czas myślami z Wami.
U mnie dużo się dzieje. Syn już dobrze, ale Tż na L4, zapalenie oskrzeli
U babci też poprawa, choć ciągle pod tlenem w szpitalu.

najwazniejsze ze juz lepiej Zdrowka dla TZ i oby babcia jak najszybciej doszla do siebie pamietam jak dlugi czas moja babcia miala w szpitalu taki tlen podawany z takiej wielkiej butli, i pozniej w domu tez. ale to tylko przez jakis czas.
Stary 2015-02-16, 22:07   #2399
antoxa
Rozeznanie

Cytat:
ojej, to nie dobrze. to ja ci wywroze zebys zaczela rodzic kiedy TZ bedzie w domu
dzięki
Stary 2015-02-16, 22:07   #2400
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
nie ma nic za darmo
Ha ha no masz rację a ja już nie mogę się doczekać xd

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości