|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
grgantuiczna - no miałam trochę marzeń, ale życie je zweryfikowało
Jest jak jest i nie ma co nie ma co płakać na rozlanym hmm mlekiem.Pur -Idź i baw się dobrze! Na policzki spróbuj olej kokosowy u nas robi cuda ![]() U nas dzień marudy był wczoraj aż młodemu dziąsła oglądałam. Dziś ok, ale ja już ledwo siedzę bo uwaga uwaga po raz pierwszy w mojej rodzicielskiej karierze nie wyspałam się w nocy ( już czuje te zgniłe pomidory którymi mnie obrzucacie)
|
#3902 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
Elianka grzeszysz 😝😝😝
Mam ten olej kokosowy Ale nie pachnie 😭
|
#3903 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, sama sobie udzielam reprymendy!
|
#3904 |
|
Rozeznanie
|
Ehh bierzemy frida nosek a za 5 minut znowu pełno w nosku. Moja biedna
Co usypia to zaczyna kichac lub kaslac bo chyba glutki spływają. Ile to jeszcze potrwa Jeszcze mniej coś zaczyna boleć gardło. Dziewczyny co można brać przy kp? poratujcie |
|
|
|
#3905 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Miłej imprezy życzę. Wydaje mi się, że nie musisz wylewać mleka po 6h, zobacz, co Hafija pisze http://www.hafija.pl/2013/08/karmien...i-alkohol.html zazdroszcze imprezy z baletami ja dziś na zumbę idęCytat:
I tu masz lakracyjny leksykon leków: http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php a tu instrukcję, jak z niego korzystać: http://www.mlecznewsparcie.pl/catego...ienie-piersia/ Zdrowia! |
||
|
|
|
#3906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na gardło możesz stosować spray tantum verde forte lub prenalen (tabletki) i oczywiście czosnek
Edytowane przez abrakatabra Czas edycji: 2015-02-17 o 07:58 |
|
|
|
|
#3907 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rainforest też mi się bardzo podoba. Widziałam ją na żywo u mojej bratanicy i jest super, ale taką "pełnowymiarową" matę już mam i zainteresowanie jest raczej średnie. Myślałam o czymś z bajerami (np pianinko) i mniejszym i ta mata wydała mi się idealna. Ale masz rację, że to taki gadżet, za kupę kasy. Chyba pomyślę o czymś innym. Cytat:
Kropiłaś jej nasivinem? Jest taki dla maluszków specjalny. U nas się sprawdził rewelacyjnie. Pierwsza normalna noc od nie wiem kiedy za nami Ohoo już stęka... |
||
|
|
|
#3908 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry. U nas też lepsza nocka, zamiast co godz Wiktor jadł co 2 godz. WOW
nawet się wyspalam. Może faktycznie te zęby idą, bo wieczorem posmarowalismy tym żelem i po paru min przestał płakać. Teraz też narazie jest radosny
|
|
#3909 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Dziś moje szczęście kończy 4 miesiące. JAK TO SIĘ STAŁO?! Chyba muszę zacząć myśleć o kompletowaniu zestawu do papek ![]() Pytanie mam - czy codziennie przebieracie dzieci na dzień i na noc? My ostatnio jakoś tak zaczęliśmy - na dzień body i spodenki a na noc pajacyk. Ale czasem wydaje mi się to czynnością całkowicie bez sensu
|
#3910 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie przebieram. Ja go wgl nie lubie ubierac w bluzki i spodenki - cały dzień ma body i pajaca. Przebieram tylko jak obsra, przesika lub uleje tyle, że jest mokry albo śmierdzi
|
|
|
|
|
#3911 |
|
Zadomowienie
|
Czarek sto lat 😁
Ja nie przebieralam jak mała była malutka bo noc mieszala się z dniem i nie było sensu. Jak się unormowalo że spaniem to w dzień body i polspioszki na noc pajac a w gości od niedawna dzinsy 😎😁
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
No ja własnie zaczęłam Cezarego przebierać jak rytm dnia mu się ustalił "na sztywno". W gości to w ogóle cuduję i go przebieram jak mała laleczkę, to taki moje małe zboczenie
ma więc ogrodniczki, dżinsy, sztruksy male koszule i takie tam Ale po domu to w dresie. Spodenki i skarpetki bo nie lubię półspiochów i śpiochów (ja jestem ogólnie ubrankowo walnięta. Zresztą do chusty nie można zakładać ubranek z paluszkami, bo jak się zawija nóżki "na żabkę" to maluszkowi się paluszki podwijają. Do chusty muszą być spodenki albo rampery. W sumie to spytałam jak to jest u was no bo kurcze sama siedzę z nim w domu, jak wychodzę na spacer w chuście to tez go nikt nie ogląda i tak naprawdę to nie ma powodu go przebierać dwa razy dziennie.
|
#3913 |
|
Zadomowienie
|
No rano po wstaniu ściągam pajaca a po kapaniu zakładam. 😉 nie lubię tylko sukienek dla maluszkow - porażka!!!
|
#3914 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja jak zakładam jakiś zestaw po kąpieli to Ola go nosi całą noc i cały dzień. Spodenki dłużej, górę zmieniam codziennie bo bardzo ulewa![]() U nas nocka jak zwykle, 3-4 karmienia, już nawet nie pamiętam. Chyba zaczynam się przyzwyczajać bo nawet jestem w miarę wyspana
|
|
#3915 |
|
Zakorzenienie
|
Dzirn dobry
Sto lat dla Czarusia Monic oj by szybko malutkiej przeszlo. Pur zaZdroszcze. Ja najdluzej bylam w galerii 3 h Po szczepieniu ok. malutka bez goraczki, pogodna. Nawet dzis pospalam. Polozylam sie po 21 bo Maja ju przelozona do lozeczka byla. Ale maz w salonie to potem ja wzielam do siebie. Wiadomo karmienie ale pospalysmy do 9-30 Nad tymi ząbkami sie zastanawia, bo ona nie placze itd. Nir wiem A moja niunia wczoraj wazyla 6500
|
#3916 |
|
Zadomowienie
|
Nowa Ale ładna waga 😊 ja wpisalam sobie na yt płacz dziecka przy zabkowaniu i moja czasem tak poplakuje. Ale dziąsła różowe tylko slini się jak mops😉
|
#3917 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny oddaję laptopa do naprawy i nie będzie mnie na forum kilka dni - nie skreślajcie nas
|
#3918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poprostu potrzebuje wiecej mojej bliskosci i juz. Trzeba przezyc. Co do ząbkow kurde nie wiem, kazde dziecko inaczej przechodzi, jedno placze, drugie nie. Majka slinoyok, wsio laduje do buzi. Widze ze ma szerokie te dziaselka i takie jasne ale nie pozwoli zajrzec bo mnie wypycha jezorem, A i pani dr. Pytala czy daje jej duzo wit d. Zglupialam. Ze te zeby sYbko ... Ja mowie ze jedna kap sulke na dobe
|
|
#3919 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny. Nie wiem kiedy ja Was przeczytam, ostatnio jakoś mało miałam czasu. U nas ogólnie jest całkiem nieźle, dziewczyny są pogodne, mają stały rytm dnia, ja mam dużo pomocy zarówno od dziadków jak i od męża. Mogę sobie pozwolić też na kogoś do pomocy z zewnątrz więc ogólnie jest naprawdę całkiem różowo. No oprócz wieczornego maratonu ssania. Ostatnio ktoś wrzucił link do artykułu o karmieniu, że w przypadku KP nie ma żadnych norm. No moja młodsza córka bierze sobie to do serca... żadnych norm. Niby się nie denerwuję, ale... Lekarz to ma mi do powiedzenia tyle że dziecko zje tyle ile potrzebuje, a skoro je i przybiera na wadze, rozwija się szybko i dobrze sypia to problemu nie ma. No i niby jest w tym sama racja...
Elianka wywołała temat który i mnie interesował, z tym przebieraniem My to zawsze mieliśmy gorsze pajace na noc i lepsze na dzień Ale jak Ewcia skończyła 3 miesiące to moja mama, Anny Wintour w przebraniu kurde... no więc moja mama zarządziła koniec ubierania dziecka całą dobę w pajace i zażądała ubierania dziecka na dzień właśnie w dresiki lub w legginsy i bluzki. To samo przechodziliśmy z Grażką i rozkazami Anny Wintour więc znam tą śpiewkę. I też się tak zastanawiałam kiedy jest naturalny moment na zaprzestanie ubierania dziecięcia ciągle w pajace?
|
|
|
|
#3920 |
|
Rozeznanie
|
gargantuiczna dzieki za stronki
abrakatabra klade na brzuszek bardzo czesto bo wtedy łatwiej się Małej oddycha. mortisha84 tam, mąż wczoraj kupil nasivin soft dla noworodków. Dzieki nim jako tako przespała noc. elianka U nas tez Mała na noc zawsze pajacyk, bo wygodniej. A w dzien czasami przebieram. rajstopki sukieneczki itp ![]() Dla Małej to obojetne hihih a ja się rajcuje ubierając ją w sukieneczki lub spodeneczki ![]() nowa8686 super ,że tak ladnie Majusia przeszła szczepienia super waga Majuni ![]() My tez w sobote miałysmy 6520g. Teraz przez ten katar mniej je i obawiam się, że w tym tygodniu duże nie przybierze na wadze. btw lepsza jest sol fiziologiczna czy woda morska? wydaje mi sie ze sól bardziej rozpuszcza.. a jak Wy sadzicie? Wczoraj padła przed 20, bez kapieli i bez karmienia. ehh biedactwo moje
Edytowane przez monic84 Czas edycji: 2015-02-17 o 11:40 |
|
|
|
#3921 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, mało się odzywam bo czasu brak na wszystko, ostatnio tz miał trochę wolnego plus fajna pogoda i spędzalismy czas w 3
w niedziele był 3h spacer nad Odrą i pierwsza wyjazdowa wizyta u teściów na wsi. Młoda dobrze zniosła mimo że tam 10 osób ja obskoczylo z każdej strony, a najbardziej za 4 letnia kuzynka piszczala, wyciągała rączki, zagadywala - super się patrzyło na to ![]() Nocki mamy super, usypia 21 i śpi do 5 rano (dostaje o 22.30 mleko na spiocha), zje trochę i śpi do 8 także nie mam co narzekać. Zaraz myk amy na spacer. Cytat:
Jakoś bez sensu mi to się wydaje. PUR, nie daj się z tym mm ja właśnie idę kupić i jak sobie pomyślę na co bym mogła te 70 zł przeznaczyć a starcza na jakieś 8-9 dni, a młoda zjada mniej niż powinna zgodnie z tabelka, to pewnie normalnie by nam starczyło na 5-6 do tego wyparzanie, w nocy trzeba pamiętać wodę odlac itp. Co z tego ze mala 10 min zjedzone i śpi dalej, ja się tak rozbudza ze usypiam potem przez 30 min minimum. Mam nadzieje ze drugie dziecko będzie cyckowe.
|
|
|
|
|
#3922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No u nas 400 g puszka starcza na 5 dni, młody je zgodnie z tabelką a jak był mniejszy to zjadła więcej niż tabelka przewidywała. Mleko HA jest droższe niż zwykłe prawie dwa razy... a na zagospodarowanie 200 zl miesięcznie to mam mnóstwo pomysłów Byliśmy na spacerze, zaszliśmy do rossmana i kupiłam dwa pierwsze słoiczki - dynie i pasternak. Niech stoją.
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2015-02-17 o 12:22 |
|
|
|
|
#3923 |
|
Zakorzenienie
|
z przyjemnością wypełnię
|
#3924 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() U nas dzisiaj o niebo lepiej, Mały cały czas się uśmiecha prawie ![]() Wczoraj wkońcu dałam mu przeciwbólowy syropek i po jakimś czasie padł spać (o 15:40) i obudził się po 3h myślałam że się naje i będzie się bawił a ten zjadł i dalej spać.. biedny się wczoraj strasznie zmęczył. Co do kąpieli to my też co drugi dzień kąpiemy no a ubranka zmieniam dość często bo młody strasznie się ślini no i jedzenie marchewki też jest dość brudzące Ale przyznam że już prawie nic mu nie ucieka z buźki jak je ![]() Znalazłam takie zabawy dla maluszków: https://mamotoja.pl/zabawy-dla-niemo...-miesiecy.html Jeśli macie jakieś inne fajne sprawdzone to napiszcie bo nie wiem co z nim całe dnie robić jak nie śpi ![]() ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- maarlenka098 Ankieta wypełniona
|
#3925 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.osesek.pl/wychowanie-i-ro...-miesiaca.html
http://dzidziusiowo.pl/dla-dzieci/za...m-3-6-miesiecy A my od dziś zaczęliśmy się uczyć języka migowego W teorii młody powinien się zacząć ze mną komunikować jak będzie miał 7 miesięcy. Nie mam zamiaru go tresować nie wiadomo jakimi znakami, ale jeść, pić, spać, mleko, zimno i przede wszystkim boli to chciałabym no zobaczymy. Na razie ja sama jestem zafascynowana, Czarko tylko zaciesza jak widzi mnie machająca rękami.Jakby ktoś był ciekawy o co kaman http://pl.wikipedia.org/wiki/Bobomigi http://www.klubkoko.pl/ https://www.youtube.com/watch?v=3nk4YQ5V8kw
|
#3926 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
my dzisiaj trochę później bo rano pospaliśmy, a potem miałam neurologa i wymyśliłam sobie że pójdę na drugi koniec miasta na piechotę, no więc i lekarz i spacer zaliczony U nas też dzisiaj skończone 4 miesiące. Jeszcze chwila i powrót do pracy, ależ mi się nie chce ![]() Elianka ja od dawna przebieram dziecko w ciuszki dzienne a pajacyki mam tylko na noc. Jakoś tak lubię jak młody ubrany jest w wersji dzień i noc. super waga, rośnie dziewczyna ![]() Monic A nie zastanawiałaś się żeby kupić Katarek? Wg mnie on jest 100 razy lepszy niż frida i naprawdę wyciąga wszystko z nosa. Co do wody to dla mnie nie ma znaczenia czy to sól fizjologiczna czy morska, obie dobre.
|
#3927 |
|
Zadomowienie
|
Isgaard już wracasz do pracy?
|
#3928 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do swojej raczej nie wróce w ogole...
|
#3929 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wracam jesienią na dwa miesiące (być może z Cezarym pod pachą, szefowa zapowiedziała zakup kojca) a potem będę kontynuować ciąg dalszy do stycznia
Musiałam się szybko przegrzebać przez Czarkowe ubranka tym razem ... te za duże. Jakoś tak mi ostatnio urósł, ze niby z 68 jeszcze nie wyrasta, ale te ubranka "na zaraz" trzeba było wziąć Zwłaszcza pajace
|
#3930 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mój mąż zabrał młodego i pojechali na męskie zakupy do leroy merlin i ikea
od baaaardzo dawna nie byłam wieczorem sama w domu, jakie to piękne jest.. taka cisza oczywiście raz na jakiś czas ![]() dziś przyszło nam krzesełko do karmienia, wsadziliśmy małego na 5 sekund do zdjęcia
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.

Jest jak jest i nie ma co nie ma co płakać na rozlanym hmm mlekiem.

Moim marzeniem był naturalny poród i kp. Z porodem się nie udało, dlatego kp chcę utrzymać. I wiem, że musze być twarda. Martwi mnie czasem, że Oli potrafi nawet w dzień jeść co chwila. I właśnie bawi się cycem, pluje, szarpie, gada, śpiewa, liże, masakra
Ale staram się być cierpliwa i mam nadzieję, że mi się uda 

Ja jak zakładam jakiś zestaw po kąpieli to Ola go nosi całą noc i cały dzień. Spodenki dłużej, górę zmieniam codziennie bo bardzo ulewa
13.12.13