Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-18, 10:12   #2251
tarasia
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
Jestem juz po wizycie polowkowejCo do mnie szyjka dluga twarda i zamknieta niestety juz 5kg na plusie ale dla lekarki to wogole nic bo jestem szczupla;D
Mikolaj zostaje Mikolajem ulozony byl poprzecznie wiec niestety zadnego zdjecia z proflilu nie mam ani nic mam pelno zdjec ale srednio widac co jest co;D przez cale badanie wiercil sie niemilosiernie pod sonda usg nawet czulam przez brzuch jak mnie kopie skubany! Caly zdrowy! Serduszko i wszystko inne zdrowe! i wazy 400g
nastepna wizyta 17marca!

Cytat:
Napisane przez Fischerka Pokaż wiadomość
Hej Ja też już po wizycie! Są dobre i złe wieści. Zacznę od dobrych.

Moje maleństwo ma 280g i jest zdrowiutkie. Lekarz sprawdził brzuszek, główkę, ale z twarzą miał problemy, bo dziecko było zwinięte w piłeczkę i twarz zasłoniło obiema rączkami i nóżkami. Długość też z tego względu podał na oko ok. 14-15cm. Za to tyłkiem się tak ładnie wypięło, że powiedział po raz drugi - jedno jest pewne - kobietka pytam się go, czy są szanse, że się jeszcze okaże chłopcem. Mówi, że widzi dokładnie i nic się już nie zmieni
Gratulacje
Cytat:
Napisane przez martynka2812 Pokaż wiadomość

A bierzecie witaminy? Mi zalecil prenatal pro 2, ciekawa jestem jakie wy macie bo te 6 dych za miesieczne opakowanie
Ja najpierw brałam Symnatal, ale tam nie ma DHA więc teraz kupiłam Pregna plus.

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 10:43   #2252
martynka2812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
Ka teraz bralam fembion dla drugiego trymestru a wczesniej natruella czy matruella, skpnczyly mi sie wlasnie musze cos kupic bo nie mam co dzis wziasc

Popierdzielilam nazwy, pierwsze bralam jakies pro costam, teraz biore femibion natal 2 ale jak kupowalam pierwsze opakowanie tych pierwszych tabletek i zaplacilam 30 zl to myslalam, ze jakies beda napakowane witaminami a jak sprawdzilam sklad to dupy nie urwal a feminion natal 2 dwa razy drozsze...

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Ja nie biorę żadnych witamin, wystarczy że dzieć 2 tyg za duży .. nie chcę go wypaść bardziej
Nie jem może jakoś hiper zdrowo ale chyba wystarczająco mu dostarczam
Ale fajnie u mnie 2 tyg roznicy w druga strone. Ja tez jem normalnie, moze wiecej warzyw i owocow + mleko litrami bo mam ochote.

Niezalogowana, wlasnie tak mysle bo sklady tych witamin jakos porywajace to nie sa, ostatnio jak pzreczytalam sklad biedronkowych tabletek musujacych vitalsss to mialam wrazenie, ze sa bardziej nimi napchane witamina d jest chyba w mleku, rybach i jajkach a tego w mojej diecie nie brakuje, jesli sie myle to mnie popraw
martynka2812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 10:47   #2253
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość

Gratulacje

Ja najpierw brałam Symnatal, ale tam nie ma DHA więc teraz kupiłam Pregna plus.
Ja nie femibion Natal 2 i tam jest Dha a kosztuje ok 40 zł (pewnie w aptekach internetowych trochę mniej), także 2 dychy mniej. Trzeba by porównać skład.
Stysia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 10:50   #2254
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:

Niezalogowana, wlasnie tak mysle bo sklady tych witamin jakos porywajace to nie sa, ostatnio jak pzreczytalam sklad biedronkowych tabletek musujacych vitalsss to mialam wrazenie, ze sa bardziej nimi napchane witamina d jest chyba w mleku, rybach i jajkach a tego w mojej diecie nie brakuje, jesli sie myle to mnie popraw
pytanie nie do mnie, ale też tak kiedyś myślałam. Jak zrobiłam badanie na obecność witaminy D, to pani w laboratorium mnie zapytała, czy ja w bunkrze bez światła siedzę i żywię się tylko chlebem i wodą? tak więc, ja jednak bym radziła brać....

Cytat:
Napisane przez Stysia11 Pokaż wiadomość
Ja nie femibion Natal 2 i tam jest Dha a kosztuje ok 40 zł (pewnie w aptekach internetowych trochę mniej), także 2 dychy mniej. Trzeba by porównać skład.
ja też biorę Femibion Natal 2 - wiesz, ze on podrożał? płaciłam ok 45zł, a teraz o 10 zł więcej

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:15   #2255
Stysia11
Raczkowanie

To może u mnie w aptece była jeszcze strata partia.

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Następnym razem kupie na apteka gemini. pl
Stary 2015-02-18, 11:16   #2256
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
To może u mnie w aptece była jeszcze strata partia

Następnym razem kupie na apteka gemini. pl
a jak to jest z opłatą za przesyłkę? nie wychodzi na to samo?

Stary 2015-02-18, 11:18   #2257
Stysia11
Raczkowanie

Jak się kupi za powyżej 150 zł to wysylka jest za darmo. Ja umówiłem się z mamą i szwagierka żeby one też sobie coś z apteki wybrały żebyśmy nie musiały płacić za przesyłkę.
Stary 2015-02-18, 11:18   #2258
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
a jak to jest z opłatą za przesyłkę? nie wychodzi na to samo?
http://www.aptekagemini.pl/femibion-...-tabletek.html
cicha1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:18   #2259
Aviskowa
Zadomowienie

Dzień Dobry.
Mnie Gin od razu kazał brać jakiś suplement dla kobiet w ciąży. Powiedziała, żebym znalazła odpowiedni do swoich możliwości finansowych. Ale co lekarz to opinia. Obecnie łykam Vita-miner prenatal, ale więcej go nie kupię bo nie ma w składzie kwasu DHA i musiałam dokupić osobno.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:20   #2260
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aviskowa Pokaż wiadomość
Dzień Dobry.
Mnie Gin od razu kazał brać jakiś suplement dla kobiet w ciąży. Powiedziała, żebym znalazła odpowiedni do swoich możliwości finansowych. Ale co lekarz to opinia. Obecnie łykam Vita-miner prenatal, ale więcej go nie kupię bo nie ma w składzie kwasu DHA i musiałam dokupić osobno.
ja kupilam vita miner prenatal DHA w jedym opkaowaniu sa tabletki i kapsułki.
Stary 2015-02-18, 11:21   #2261
Strobiluska
Zadomowienie

tak widzę właśnie, jest 25 zł taniej, niż u mnie w aptece! ciekawe tylko jak z ceną przesyłek, bo jak Stysia11 pisze, powyżej 150zł jest darmowa. Ale nie chcę robić zapasów w postaci 5 opakowań

o widzę przesyłka kurierem 12,49 zł - tak czy owak mega się opłaca, bo zapłąciłam ostatnio za tabletki 48zł, a na opakowaniu była cena 58 zł i pani mi powiedziała, ze tak bedą kosztować od nowej partii.... a w SuperPharm w Katowicach, te same tabletki kosztowały 75zł! to już jest przesada....

Edytowane przez Strobiluska
Czas edycji: 2015-02-18 o 11:24
Stary 2015-02-18, 11:24   #2262
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
tak widzę właśnie, jest 25 zł taniej, niż u mnie w aptece! ciekawe tylko jak z ceną przesyłek, bo jak Stysia11 pisze, powyżej 150zł jest darmowa. Ale nie chcę robić zapasów w postaci 5 opakowań

o widzę przesyłka kurierem 12,49 zł - tak czy owak mega się opłaca, bo zapłąciłam ostatnio za tabletki 48zł, a na opakowaniu była cena 58 zł i pani mi powiedziała, ze tak bedą kosztować od nowej partii.... a w SuperPharm w Katowicach, te same tabletki kosztowały 75zł! to już jest przesada....
przesylka chyba 12,49 kosztuje bo ogolnie ta apteka ma tanie leki i wogole rzeczy dla maluszka kosmetyki itd.. ja chyba tez bede z tad zamawiac bo kupilam ostatnio za 40zl swoje witaminy a tu chyba 17zl kosztuja xD

Edytowane przez cicha1990
Czas edycji: 2015-02-18 o 11:25
Stary 2015-02-18, 11:27   #2263
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
ja kupilam vita miner prenatal DHA w jedym opkaowaniu sa tabletki i kapsułki.
W tym femibionie tez w jednym op. Są tabletki i kapsułki. A ile kosztuje ten vita miner prenatal Dha?
Stary 2015-02-18, 11:29   #2264
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
W tym femibionie tez w jednym op. Są tabletki i kapsułki. A ile kosztuje ten vita miner prenatal Dha?
np w tej aptece gemini 17zl! ja ostatnio kupilam zq 40zl ale przeplacilam;/ i teraz bede kupowac przez internet bo 17zl plus 12 to i tak taniej niz normalnie ale kazda apteka ma swoje ceny
Stary 2015-02-18, 11:30   #2265
Stysia11
Raczkowanie

Ja na pewno z tej apteki wezmę jeszcze chela mag b6 i witaminy dla męża ;-)
Stary 2015-02-18, 11:31   #2266
Aviskowa
Zadomowienie

AAAAA zapomniałam napisać, że dzisiaj jestem w równo połowie ciąży. Dokładnie 20 tydzień i 1 dzień !

Stary 2015-02-18, 11:33   #2267
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
AAAAA zapomniałam napisać, że dzisiaj jestem w równo połowie ciąży. Dokładnie 20 tydzień i 1 dzień !
Gratulacje

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:34   #2268
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Dzień dobry
Gratuluję udanych wizyt, dzisiaj moja już nie mogę się doczekać

Co do witamin ja wcześniej brałam prenatal classic i stwierdziłam, że on jest za bardzo wszystkim naszprycowany tzn bardzo bogaty skład i nie wiadomo czy to wszystko akurat jest aż tak potrzebne. Teraz przerzuciłam sie na pregne plus i ma o wiele mniejszy skład.
ciezka_sytuacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:49   #2269
fantastka
Zakorzenienie

Ja biorę DHA, wit. D i kwas foliowy, czyli zgodnie z zaleceniami niezalogowanej z pominięciem jodu chyba tylko.

Swoją drogą kwas foliowy bierze się do końca ciąży już?

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 12:02   #2270
niezalogowana
Rozeznanie

Cytat:
To co pisze na opakowaniu biedronkowych tabletek to jedno, a to co rzeczywiście tam jest to drugie Sam syf, nie polecam

A co do drugiego- masz rację, są to produkty bogatę w wit.D, ale zobacz:
1 szklanka mleka = 3µg
1 jajko = 1µg
100g dorsza = 1µg
100g tuńczyka = 3µg
wymieniłam tylko kilka rzeczy.
Jesz codziennie ryby? Jeśli nie to musiałabyś danego dnia zjeść np. 4 jajka i wypić 7 szklanek mleka żeby dostarczyć taką ilość wit.D jaka jest potrzebna ciężarnym (25µg dziennie). Chyba, że to robisz Ale uważaj z tymi jajkami na cholesterol

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Ja biorę DHA, wit. D i kwas foliowy, czyli zgodnie z zaleceniami niezalogowanej z pominięciem jodu chyba tylko.

Swoją drogą kwas foliowy bierze się do końca ciąży już?
Cieszę się, że komuś się przydałam
Tak, kwas foliowy do końca trzeba brać, chociaż NAJWAŻNIEJSZY jest przed poczęciem i do 3 miesiąca ciąży, bo wtedy wytwarza się cewa nerwowa- taki zalążek układu nerwowego dziecka

Będę Mamą
niezalogowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 12:16   #2271
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
Gratulację!! Ja połowę będę świętowała w niedzielę
Stary 2015-02-18, 12:17   #2272
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem juz po wizycie polowkowejCo do mnie szyjka dluga twarda i zamknieta niestety juz 5kg na plusie ale dla lekarki to wogole nic bo jestem szczupla;D
Mikolaj zostaje Mikolajem ulozony byl poprzecznie wiec niestety zadnego zdjecia z proflilu nie mam ani nic mam pelno zdjec ale srednio widac co jest co;D przez cale badanie wiercil sie niemilosiernie pod sonda usg nawet czulam przez brzuch jak mnie kopie skubany! Caly zdrowy! Serduszko i wszystko inne zdrowe! i wazy 400g
nastepna wizyta 17marca!

Cytat:
Hej Ja też już po wizycie! Są dobre i złe wieści. Zacznę od dobrych.

Moje maleństwo ma 280g i jest zdrowiutkie. Lekarz sprawdził brzuszek, główkę, ale z twarzą miał problemy, bo dziecko było zwinięte w piłeczkę i twarz zasłoniło obiema rączkami i nóżkami. Długość też z tego względu podał na oko ok. 14-15cm. Za to tyłkiem się tak ładnie wypięło, że powiedział po raz drugi - jedno jest pewne - kobietka pytam się go, czy są szanse, że się jeszcze okaże chłopcem. Mówi, że widzi dokładnie i nic się już nie zmieni

Złe wiadomości są takie, że po 1 - mam jakąś infekcję, której w ogóle nie czułam, jak poprzednio i globulki dopochwowe. No a po 2 - i tu gorzej - moje łożysko się nie podniosło. Jest przy szyjce. W związku z tym w razie krwawienia zasuwam do szpitala, nawet nie dzwoniąc do niego, od razu na oddział. No i będę mieć cesarkę, mówi że zwykle robią ją w takich sytuacjach już po 34 tygodniu znaczy mogę urodzić nawet początek czerwca leżeć na razie nie muszę, ale mam się oszczędzać i jak coś w domu robię, czy gotuję, czy sprzątam to z przerwami. Tak, żeby nie czuć zmęczenia.

No więc czas najwyższy zacząć kompletować wyprawkę, bo mogę być pierwsza chociaż minimalna szansa, że się jeszcze to łożysko trochę przesunie jest. Za miesiąc już będzie wiadomo. Jak się nie podniesie to znaczy, że jest przyklejone i już tak zostanie.

fuertka proszę o dopisanie kolejnej wizyty: 17.03.2015 i płeć potwierdzona dziewczynka Zosia

Gratuluję wszystkich dzisiejszych wizyt!!!
gratuluję dziewczyny udanych wizyt
Fischerka trzymam oby sie jeszcze podniosło, ale jak nie ti i tak tragedii nie ma, najważniejsze że dzieć zdrowy

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
Ooo dokladnie mam to samo gownie rano i wieczorem czuje i tez jak leze wlasnie

Co jadlyscie na sniadanko? Poscicie dzis?
ja zazwyczaj czuje koło 11 rano i potem, koło 19-20 i zazwyczaj jak usiądę
ja dzis nie poszczę tzn mięska i słodyczy nie jem, ale też nie ograniczam ilości posiłków- nie dałabym rady i pewnie mogłabym zasłabnać z głodu...

a swoją drogą ciekawe czy cieżarne są zwolnione z postu?? :?

Cytat:

ja też dziś zaczynam 21tc!
Stary 2015-02-18, 12:38   #2273
Stysia11
Raczkowanie

Już w aptece gemini nie ma darmowej przesyłki pow. 150 zł. Jest tylko możliwość darmowego odbioru w wybranych aptekach, ale tylko przy zakupach powyżej 150 zł.
Wysyłka kosztuje 12,49 także i tak nie jest źle. Przesyłka jest kurierem, a płatność przez payU . Jak dla mnie super
Stary 2015-02-18, 12:42   #2274
Fischerka
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny

Sarrai dziękuję za tę wiadomość, będę trochę spokojniejsza. Plamień nie mam, brzuch mnie nie boli, nie przemęczam się - to musi być dobrze
Tylko będę musiała kupić kilka mniejszych ubranek jednak, niż 56cm

Właśnie wybieram się do pracy ze zwolnieniem. Od grudnia się z zespołem nie widziałam, a szefowa na nartach, to może znajdą chwilę na herbatkę

Na obiad dzisiaj jakieś gotowe mrożone filety z mintaja ze szpinakiem. Wrzucę do piekarnika na chwilę i zjemy z chlebem, jak wrócę jak post to post
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 12:44   #2275
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość

ja zazwyczaj czuje koło 11 rano i potem, koło 19-20 i zazwyczaj jak usiądę
ja dzis nie poszczę tzn mięska i słodyczy nie jem, ale też nie ograniczam ilości posiłków- nie dałabym rady i pewnie mogłabym zasłabnać z głodu...

a swoją drogą ciekawe czy cieżarne są zwolnione z postu?? :?
ja nie ograniczam ilości posiłków, tylko wykluczyłam mięso z menu przecież mamy dbać o Maleństwo a niejedzenie na pewno Mu dobrze nie zrobi. Post to symbol, nie ma sensu robić głodówki, tym bardziej, że musiałaby trwać 40 dni

Stary 2015-02-18, 12:54   #2276
agunineczka
Zakorzenienie

Strobiluska o tych 40 dniach to ja wcale nawet nie pomyślałam, żeby z czgoś rezygnować chodzi mi raczej o post w środę popielcowa i wielki piątek
Stary 2015-02-18, 12:55   #2277
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

L4 jest piękne!
Byłam na bazarku na zakupach, zajrzałam też do lumpa, pierwsze 3 bodziaki zakupiłam za całe 1 zł sztuka na razie oczywiście uniwersalne. Teraz kawusia i ciacho i relaks

Aaa no i zakupiłam witaminę D! Dzięki Niezalogowana, nasza skarbnico wiedzy

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2015-02-18 o 12:56
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 12:58   #2278
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Na obiad dzisiaj jakieś gotowe mrożone filety z mintaja ze szpinakiem. Wrzucę do piekarnika na chwilę i zjemy z chlebem, jak wrócę jak post to post
Też bym zjadła rybkę. Muszę kupić .

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
L4 jest piękne!
Prawda.

Stary 2015-02-18, 13:02   #2279
elinka21
Zakorzenienie

Cytat:
L4 jest piękne!
Byłam na bazarku na zakupach, zajrzałam też do lumpa, pierwsze 3 bodziaki zakupiłam za całe 1 zł sztuka na razie oczywiście uniwersalne. Teraz kawusia i ciacho i relaks

Aaa no i zakupiłam witaminę D! Dzięki Niezalogowana, nasza skarbnico wiedzy
Pokaz ciuszki

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 13:05   #2280
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
Strobiluska o tych 40 dniach to ja wcale nawet nie pomyślałam, żeby z czgoś rezygnować chodzi mi raczej o post w środę popielcowa i wielki piątek
hehe ja sobie nie wyobrażam, zeby się ograniczać przez 40 dni.... mogę ewentualnie słodycze odstawić, bo w zasadzie mi nie są potrzebne, ale reszta..... w dni takie jak środa popielcowa, wielki piątek czy wigilia, tradycyjnie u nas nie jada się mięsa, więc podtrzymuję tę tradycję i tyle ja pochodzę z górniczej rodziny, a górników nie obejmował post nawet w piątki, to tego nie jestem nauczona. Natomiast u mojego męża nie jada się mięsa w piątki (chociaż już podobno nie ma tego postu....) i ja to szanuję, staram się tak, żeby w piątek nie musiał jeść mięsa jak dla mnie, możemy nie jeść miesa w ogóle, no ale wiadomo, co facet to facet, jeden dzień w tygodniu wytrzyma, dłuzej nie
a u Ciebie jak jest?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości