|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II
Cytat:
Po prostu denerwuje mnie ta nagonka na polskie porodówki. Potem się dziwić milion wątków na wizażu, że dziewczyny boją się porodu. Owszem, nie wszędzie jest fajnie, ale to chyba dotyczy każdego kraju, Polska nie jest jakimś niechlubnym wyjątkiem. Poza tym znowu - nagle piszesz o procedurach, wcześniej było o traktowaniu. To ja się odnoszę do jednego, a Ty wyskakujesz z drugim.. Karinio akurat tak się składa, że całą ciążę chodziłam do lekarza, przy którym mogłam rodzić w prywatnej klinice, gdzie na pewno byłabym dobrze traktowana, może nie po jukejowemu, ale pewnie wciąż dobrze. Wyszło inaczej i nie mam słowa zarzutu wobec szpitala, w którym leżałam. Poza tym słucham koleżanek z UK i.. no ja bym tak nie mogła, z moim histerycznym podejściem mieć ciąży prowadzonej przez położną. |
|
|
|
|
#2912 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Rok temu przezylismy szok. Nasz wnuczek urodzil sie bez lewej raczki. Przez cala ciaze zapewniano nasza corke, ze jest ok. Po kazdym usg a bylo ich 4, lekarz prowadzacy dajac opis nic nie pisal, ze cos jest nie tak .Corka, mloda kobieta 23 lata, zdrowa dbajaca o siebie i maluszka przez cala ciaze ,na sali porodowej przezyla szok. Lekarz ktory ja prowadzil to biegly sadowy. Do konca zycia wnuczek bedzie musial zyc bez raczki. Mamy ogromny zal do lekarza ktorego zgubila rutyna." Rozumiem gdyby lekarz przy porodzie urwał tę rękę. Gdyby im powiedział wcześniej przy usg, dziecku cudownie ręka by nie odrosła. Ale byłaby opcja pozbycia się nieudanego egzemplarza i wtedy faktycznie wnuczek nie musiałby żyć bez rączki. Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-02-20 o 17:38 |
|
|
|
|
#2913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby lekarz nie byl rutyniarzem, jak mowi babcia, zauwazylby, ze dzieje sie cos zlego i moze daloby sie zapobiec amputacji reki przez pasma owodniowe. Do poczytania: "Jakie są przyczyny zespołu pasm owodniowych? Według specjalistów do ewentualnego wystąpienia zespołu pasm owodniowych dochodzi zazwyczaj między 29. dniem, a 19. tygodniem ciąży. Do dnia dzisiejszego nie są znane główne przyczyny zespołu pasm owodniowych. Jednak lekarze są zgodni, że zespół nie ma podłoża genetycznego. Najbardziej przekonującą hipotezą jest, że zespół może być wywołany nagłym, silnym i traumatycznym przeżyciem przyszłej mamy. Niezbędne badanie USG Wadę można zaobserwować podczas drugiego badania USG, któremu musi poddać się każda przyszła mama ( ok 17 - 20. tygodnia ciąży). W czasie tego badania lekarz sprawdza jak rozwija się maluch, jak rośnie i jakiej jest płci. Liczy także paluszki u stóp i rąk dziecka i sprawdza jego budowę ciała. Ewentualne deformacje lub zniekształcenia mogą wskazywać na zespół pasm owodniowych. Co robić jeśli wykryto zespół pas owodniowych? Jeżeli u dziecka wykryto niepokojące zmiany, należy kontrolować jego stan do końca trwania ciąży. Zdarza się, że lekarze decydują się na operacje wewnątrzmaciczne, by zapobiec uduszeniu się dziecka czy amputacji kończyny." pogrubienie moje cytat z ginekologia wieszjak
|
|
#2914 |
|
Konto usunięte
|
ale gdzie ta kobieta napisała, że powodem braku ręki u jej wnuczka był zespół pasm owodniowych?
|
|
|
|
#2915 |
|
Zadomowienie
|
A propos komentarzy o kp.
![]()
|
|
|
|
#2916 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50341246]Ależ ródź sobie i na Madagaskarze, nic mi do tego, jeśli wolisz.
Po prostu denerwuje mnie ta nagonka na polskie porodówki. Potem się dziwić milion wątków na wizażu, że dziewczyny boją się porodu. Owszem, nie wszędzie jest fajnie, ale to chyba dotyczy każdego kraju, Polska nie jest jakimś niechlubnym wyjątkiem. Poza tym znowu - nagle piszesz o procedurach, wcześniej było o traktowaniu. To ja się odnoszę do jednego, a Ty wyskakujesz z drugim.. Karinio akurat tak się składa, że całą ciążę chodziłam do lekarza, przy którym mogłam rodzić w prywatnej klinice, gdzie na pewno byłabym dobrze traktowana, może nie po jukejowemu, ale pewnie wciąż dobrze. Wyszło inaczej i nie mam słowa zarzutu wobec szpitala, w którym leżałam. Poza tym słucham koleżanek z UK i.. no ja bym tak nie mogła, z moim histerycznym podejściem mieć ciąży prowadzonej przez położną.[/QUOTE] Ja się zastanawiałam gdzie lepiej rodzić, bo w Polsce byłoby mi tak bardziej "swojo". Ale będę rodziła w Niemczech, zresztą wszyscy mi tak doradzali. I muszę powiedzieć, że standard szpitali jest faktycznie dużo wyższy i personel nastawiony baaaaardzo pozytywnie. W Polsce ciążę prowadził mi naprawdę wspaniały lekarz, ale tutaj również prowadzi ginekolog-położnik i jestem bardzo zadowolona. W sumie opieka na podobnym poziomie, ale w Polsce chodziłam prywatnie i sporo płaciłam, a tu mam to wszystko na ubezpieczenie. Tylko wizyty tutaj są częstsze niż w Polsce i żadnych badań nie muszę robić sama (nawet krwi i moczu). Ogólnie ja wolę polską mentalność, kulturę, zwyczaje, krajobrazy i wiele innych rzeczy, ale muszę przyznać, że opieka zdrowotna (na tyle, na ile miałam do czynienia póki co) lepsza jest w Niemczech.
|
#2917 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pierwszym komentarzu napisalam, ze jesli to takze byl zespol pasm owodniowych Persephone ja rodzilam w Polsce i o ile pierwszy porod wspominam dobrze, to drugi, w innym szpitalu, byl paskudny. I jakos tak podejrzewam, ze takiego szpitala i "opieki" to tu bym nie trafila ![]() I nawiasem mowiac, niedawno sie dowiedzialam, ze te fajna i dobra porodowke zlikwidowano, a te na ktorej mialam koszmarne przezycia zostawiono... A nie bylam przeciez jedyna osoba, ktora narzekala na te porodowke a chwalila te zlikwidowana. Nie wiem czym sie kierowli ludzie, ktorzy zlikwidowali te fajna porodowke. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- w punkt ![]() Cytat:
|
|
#2918 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2919 | |
|
Konto usunięte
|
Lilka, akurat ja porównuję system funkcjonujący w Polsce z tym z Wysp czy np. Holandii, gdzie jest niewiele badań, niewiele wizyt, wizyta u lekarza to już ostateczność i w ogóle. Może w Niemczech jest po prostu jeszcze lepiej. Ale w Polsce nie jest aż tak źle. Ja również chodziłam prywatnie, ale na początku pierwszej ciąży chodziłam do lekarza na NFZ i był to bardzo dobry specjalista. Tyle, że mało USG, więc później zmieniłam.
---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2920 |
|
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50342071]Lilka, akurat ja porównuję system funkcjonujący w Polsce z tym z Wysp czy np. Holandii, gdzie jest niewiele badań, niewiele wizyt, wizyta u lekarza to już ostateczność i w ogóle. Może w Niemczech jest po prostu jeszcze lepiej. Ale w Polsce nie jest aż tak źle. Ja również chodziłam prywatnie, ale na początku pierwszej ciąży chodziłam do lekarza na NFZ i był to bardzo dobry specjalista. Tyle, że mało USG, więc później zmieniłam.[/QUOTE]
Persephone rodzilam w UK : druga ciążę prowadził mi gin i położna. Owszem podejście jest inne, bo nie ma ciśnienia na tysiąc badań, ale jest ok. tj. całkiem bezpiecznie wg mojego odczucia.
|
|
#2921 |
|
Konto usunięte
|
No i spoko, z takim zdaniem się zgadzam, o ile zaraz nie jest dopisek, że "nie to co w Polsce".
|
|
|
|
#2922 |
|
Konto usunięte
|
Historia z piekielnych (fragment) o budzeniu dzieci na spacerach
Sytuacja nr 1: Dwie młode matki, po zmroku idą obok siebie, prowadząc wózki z dziećmi wewnątrz, środkiem uliczki osiedlowej. Wzdłuż uliczki chodnik szeroki na 2 m. Zero reakcji na mruganie światłami, więc trąbie delikatnie i krótko - słyszę stek wyzwisk, że "taki-owaki" obudziłem klaksonem dzieci! |
|
|
|
#2923 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Miałam tak samo. Położna prowadziła. gin konsultował. Poród odbierały 2 położne i ginekolog. Wiec to nie jest tak, ze na wyspach to giną nie uświadczysz. ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
Trzeba było wyjsć. Zapytać grzecznie czy łaskawie byś ewentualnie mogła przejechać jeśli by była taka ewentualność. I może przy odrobinie szczęścia dostapilabys tego zaszczytu ;-)
|
|
#2924 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2925 |
|
Zakorzenienie
|
i wlasciwie co z tego, ze nie zalapala?
odpowiedz mnie i tak leciutko rozbawila
|
#2926 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2927 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2928 |
|
Zakorzenienie
|
to sie musisz strasznie na wizazu meczyc
|
#2929 |
|
Raczkowanie
|
Tak, to całkowicie zmienia sens mojego komentarza. Skoro to nie Lusia była za kierownica, to juz zupełnie inna historia :-D diametralna różnica wprost.
|
#2930 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2931 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2932 |
|
Raczkowanie
|
Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II
Właśnie doczytałam ta 1 linijkę, także mam nadzieje, ze bez urazy. Jednym okiem łypie na wizaż a drugim na młoda czy sobie kredki swiecowej do nosa nie wkłada :-D A swoja droga straszny ch*m z tego faceta. Świecił światłami! Dzieciom po oczach! Postuluje wprowadzenia jazdy bez świateł jeśli w pobliżu znajduje sie matka z dzieckiem :-D nie po to sie w nocy na spacer idzie, zeby dzieciom po oczach świecili.
|
#2933 |
|
Konto usunięte
|
Znaczaco nie zmienia sensu komentarza, ale pokazuje ze nie zawsze czytasz ze zrozumieniem nawet krótkie komentarze. Dzieki temu mozna wysnuć opinie ze czytasz komentarz po lebkach.
|
|
|
|
#2934 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czasem czytam tylko jednym okiem. Przyznaje sie bez bicia. Także jeśli bym czegoś w przyszłości nie zrozumiała, to pewnie czytałam tylko lewym, a prawym zezwalam w inny kąt :-D powiedziałabym, ze typowo babybrain, ale może byc tez ze odpieluszkowe zapalenie mózgu.
|
|
#2935 | |
|
Recenzentka Miesiąca - Maj 2020
|
Cytat:
Miałam wtedy 6 lat, do dziś to pamiętam, do dziś pamiętam to zmęczenie i sen na 3 złączonych krzesłach.Tak apropo tego, że matki wolą słuchać rad matek i żon. Do mojej firmy wpada prawie codziennie taka babeczka od faktur, która ma 1,5 rocznego syna. Często się żali na małego, że nie chce spać, że marudzi i takie tam. Babka ma delikatnie mówiąc dziwne podejście do dzieci, traktuje je jakby były dorosłymi - np. dziwi ją, że taki maluch śpi jeszcze w dzień, dziwi ją, że dziecku może się nudzić jak nie ma żadnych zabawek i nikt nie zwraca na nie uwagi i takie tam. Wszyscy w biurze o tym wiedzą (ja jedyna nie mam dziecka), każdy krytykuje jej metody wychowawcze, ale za plecami, nikt nie powie jej wprost, że coś robi źle. ![]() Dziś przyszła się żalić, że jej syn wstaje o 2 w nocy, jest już wyspany i ciągle marudzi, płacze i nie wiadomo czego chce. Ona karmi tego chłopca o 16.00, kładzie spać o 19.00 i jest zdziwiona, że on się o 2 budzi. Temat żywienia to jest coś, na co dostaję szału, bo ona uważa, że takie dziecko może jadać 4 posiłki dziennie co 4 godziny, jak dorosły. I jest zdziwiona, że nakarmiła dziecko ostatnio o 14.00, kładzie spać o 19.00 a ono marudzi i piszczy, a przecież sucho i pora położyć spać .Powiedziałam dzisiaj kulturalnie, trochę pół-żartem, że słuchaj, co się mu dziwisz, głodny chłop już był, a 7 godzin spał to się wyspał. Jak położyłaś o 19.00 to o 2.00 już wyspany. Oczywiście, reakcji można było się spodziewać - aaaaa, Ty to młoda jesteś glamorous, to wszystko nie jest takie łatwe jak się wydaje. Będziesz miała swoje to zobaczysz jak to jest. ![]() Spodziewałam się takiej odpowiedzi, nie zdziwiło mnie to. Poszła do sąsiedniego działu, dzieciaci pokiwali głowami ze współczuciem, ojej to faktycznie ciężka sprawa, nie wiem co temu maluszkowi, że on taki.
|
|
#2936 |
|
Raczkowanie
|
Ten jakże wspaniały tekst, zainspirował mnie do napisania krótkiego wierszowanego utworku:
"Ależ ja siłaczką byłam, siłą dida urodziłam! Więc kłaniajcie mi się w pas, bo najlepsza jestem z was! Wszystkie tutaj znieczulone, niechaj będą wypędzone! I nie godne są ich dziatki, je nazywać mianem matki! Więc mnie wszędzie przepuszczajcie, przywileje wciąż dawajcie, przecież taka dzielna byłam, dida siłą urodziłam! Moje dziecko, świata cud, kupka jego jest jak miód, słodka jak poranna rosa, zapach wdziera się do nosa. Więc nie macie tutaj racji, gdy przypadkiem w restauracji kiedy pampers przebrać trzeba, kładę dziecko obok chleba, łyżki, pieprzu i talerza, kiedy przebrać je zamierzam, że ja wtedy robię źle! I odczepcie szybko się. Dziecko ćwiczyć płuca musi, maszerując przy mamusi, sklepy, banki i przychodnie, gdzie didkowi jest wygodnie. Na uwagi i na prośby, wypowiadam cierpkie groźby, Przecież to jest tylko dziecko! A Ty czepiasz się zdradziecko!!! Wszyscy oglądajcie didka, wszak mamunia nie jest brzydka, a i tatka to jest dzieło, oto stąd się cudo wzięło. I fejsbuki, i tłitery, blogi, vlogi, mesendżery, didek wszędzie jest gdzie ja! I internet już go zna! Te co dzieci wciąż nie mają, życia nigdy nie poznają! A bezdzietne te matrony, ciągle kraczą tak jak wrony! Ja mam prawo być zmęczona, jako matka oraz żona! Wszystko już o życiu wiem. Nie mam wcale OZM!!!!!!! " Wszystkie urażone osoby przepraszam. Po prostu nie mogłam się powstrzymać.
|
#2937 |
|
Konto usunięte
|
Biedny mały
|
|
|
|
#2938 | |
|
Raczkowanie
|
Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II
Cytat:
Jeśli serio ułożyłas to sama, to jestem pod dużym wrażeniem.
|
|
#2939 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ej to powinien być hymn wątku OZM |
|
|
|
|
#2940 | |
|
lise-kotta
|
Cytat:
Wspaniale <3 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:40.

Miałam wtedy 6 lat, do dziś to pamiętam, do dziś pamiętam to zmęczenie i sen na 3 złączonych krzesłach.