|
|
#4771 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Majowe 2015 -Cz. 6
Cytat:
Hmm... Obiad na wyjeździe.... Hmm... Można zrobić domowe burgery, na zimno też są smaczne I można zjeść jak kanapkę ![]() Jak ma być całkiem "wyjazdowo" to ugrillowałabym kiełbaski i kupiła do tego bagietki czosnkowe Zawsze taki ala obiad robiłam na wyjazdy w góry Pewnie przez góry:P Smakowało bosko:PZależy też w jakich warunkach ma być to wyjazd W sensie jak mocno plenerowych ![]() No... Chociaż mnie jako niedoświadczoną pierworódkę, takie hasła straszą... Jeszcze jak zacznie mnie przekonywać do CC i lecą hasła o "wiedrze" na dole i popuszczaniu moczu, albo wypadającej macicy i że chyba oszalałam, że sobie chcę to zrobić, i że naiwna jestem jak mi się wydaje, że po wypchnięciu dziecka nic się tam nie poszerza, to no... Prawdę mówiąc mam naprawdę stracha, więc tematu porodu unikam z nią jak ognia.
|
|
#4772 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Rodzi się dziecko i mimowolnie lepiej dogadujemy się z innymi mamami, niż z dziewczynami "nieustatkowanymi". Może dochodzi tu jeszcze zazdrość, że Ty sobie tak fajnie radzisz, masz pracę, męża, niedługo maluszka...Cytat:
![]() My jak mamy mieć gości to przeważnie przygotowujemy zupę, mięsko dzień wcześniej, żeby właśnie przy garach nie stać. Hmm ostatnio mój mąż zrobił takie zrazy z piersi indyka owijane boczkiem, nadziewane serem żółtym, pieczarkami i ogórkiem. Wszystkim bardzo smakowało ![]() Cytat:
I wcale nie prawda, że musi się tam zrobić szerzej ![]() Ale łapię stresa, jutro idziemy z synkiem na to nieszczęsne szczepienie Glukozę mam w moczu i szczawiany wapnia Ale zerkam na wyniki z poprzedniej ciąży i miałam to samo na tym etapie ciąży. Więc chyba nie ma czym się martwić
Edytowane przez scotasia Czas edycji: 2015-02-25 o 20:17 |
||||
|
|
|
#4773 | ||||
|
Zadomowienie
|
No ona to niby z troski o mnie, żebym się jednak na CC zdecydowała skoro i tak płacę za poród. I stara się mnie do tego przekonać w taki sposób.
P.s Jakaaa szafa Dużo ciuszków. To wszystko takie malutkie czy większe rozmiary też?---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i oby te wyniki to nie było nic złego.
|
|
#4774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dodałam go do ulubionych sprzedawców, może coś jeszcze kupię przy okazji, no i jest możliwość odbioru osobistego jak dla mnie bo w wawie
|
|
#4775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to ciuszki do 68, ale tego rozmiaru mam akurat troszeczkę ![]() a tak to 50,56,62
|
|
#4776 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dobra, jednego dnia zrobimy udka pieczone w rękawie z ziemniakami i jakąś surówką. muszę coś wymyślić na drugi dzień. generalnie w tym wynajmowanym domku mamy dostęp tak na prawdę do wszystkiego. piekarnik, kuchenka, mikrofala. w sumie to i grill jest na zewnątrz w altanie myślałam, czy by nie zrobić makaronu z kurczakiem, pomidorami i mascarpone. zobaczę co TŻ wymyśli.. Cytat:
tylko tutaj mama ich powiedziała od razu, ze nie chce w żadnym wypadku, aby ktoś z rodziny zajmował się dzieciakami. no chyba, że byłaby jakaś "awaria"
|
|
#4777 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obyś nie miała takiego wielkoludka jak drugi synek mojej siostry:P Jak się skubany urodził to miał 4400 i 60cm:P I ciuszki 62 cm miał za małe bo się pampersiak nie mieścił:P Od razu w 68 śmigał ![]() Ale fakt faktem był z niego kaaawaaaałłł chłopa I jak ostatnio czytałam gazetę lokalną (tam się info o dzieciakach urodzonych w szpitalu pokazują) to na 15 wymienionych maluchów tylko jeden miał wagę ponad 4 kg. Więc to się raczej rzadko zdarza ![]() A pierwszego synka miała taki standard jakoś około 3500 i 56cm:P ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Tęsknie za latem i wyprawą w góry... W te wakacje jednego dnia spakowaliśmy właśnie kiełbaski z grilla, czosnkowe bagietki i wyruszyliśmy na Czantorię. W połowie trasy zaczął padać "ciepły letni deszcz". Nie wjeżdżalismy wyciągiem tylko od samego podnóża się wspinaliśmy kiedy dotarliśmy do miejsca gdzie kończy się wyciąg to było już cudowne słońce. Położyliśmy się na suchych już ławkach, chłonęliśmy słońce i schnęliśmy. Było cudownie Potem wspięliśmy się na samą górę, zjedliśmy nasz obiad, popatrzyliśmy z wieży widokowej Po drodze w tym deszczu śmialiśmy się jak dzieci, całowaliśmy się jak dwoje nastolatków. Ehh ehh... Czuję się jakby to było wieki temu.To był cudowny dzień, chętnie bym go powtórzyła. Jakoś tak mi brakuje teraz takiej aktywności, spontaniczności. Wolnego czasu mojego męża też.
Oliwia 18.05.2015 Edytowane przez truskawkaxx Czas edycji: 2015-02-25 o 20:36 |
|
|
|
|
#4778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz co ja tak licze, ze ja miałam 3500g i 56 cm jak sie urodziłam, TŻ też gigantem raczej nie był, bo dalej nie jest nowe kupowałam na 56 i 62, wiec tu już bym sie zezłościła gdybym nie założyła młodemu ![]()
|
|
#4779 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele kobiet po porodzie ma lepszy seks niż przed Będziesz rodziła w prywatnej placówce? Cytat:
|
|
#4780 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W tej klinice rodziło kilka moich koleżanek, na internecie raczej też ma dobre opinie, mam nadzieję, że będzie dobrze ![]() No i u nich poród ze znieczuleniem to standard. Co dla mnie było bardzo ważne.
|
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
Truskawka masz linka do tego szpitala? Ile płacisz?
|
#4782 |
|
Zadomowienie
|
Mam na myśli Esculap z Bielska Białej. Poród SN to na chwilę obecną 1800zł, plus 150 albo 200zł (nie pamiętam) wizyta około 35/36tc. TO jest wizyta z lekarzem ginekologiem z USG i konsultacja z ane stezjologiem, właśnie pod kątem znieczulenia zewnątrzoponowego, ale też wywiad jakby była konieczna cesarka, to już wszystkie dane anestezjolog ma. CC chyba 2200 (cennik na stronie jest). Porody od 37 tc. Nie przyjmują porodów wcześniaków, ponieważ nie mają OIOM-u dziecięcego (neonatolog, respirator, inkubator i sprzęt ratujący życie jest). W razie poważnych komplikacji u dziecka, przewożą je do Wojewódzkiego szpitala. Jednej znajomej synka przewieźli, ale mówi, że była ciągle informowana, synek jest cały i zdrowy, a bez ich szybkiej reakcji i CC w szpitalu miejskim gdzie czekają aż naturalny się jednak uda, pewnie dziecko by zmarło (urodziło się z zapaleniem płuc, nie wytrzymałby oddechowo porodu SN). No i nie zwlekają zbyt długo z CC. W sensie nic na siłę. W razie komplikacji, przedłużającej się akcji porodowej, spadków tętna, robią CC. Takie ja miałam opinie i wnioski z pierwszej ręki zasłyszane.
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi sie nuuuudzi
a porobiłabym coś nigdy nie sądziłam, ze moje leniwe dupsko ogarnie wicie gniazda. i po 3 dniu stwierdzam, ze to jest straszne Bo chce coś porobić a nie mam już co Przed chwila nawet patrzyłam na przepis drożdżówki z serem od Santi, ale to trzeba 2 h czekać zeby ciasto wyrosło
Op. 11.03.2019. Lift + Motiva Ergonomix Full 500cc Edytowane przez Nadzieja87 Czas edycji: 2015-02-25 o 20:57 |
|
|
|
#4784 |
|
Zadomowienie
|
http://www.klinika-eskulap.pl/?p=Page&id=1013
TU link. Do końca 2013 roku mieli kontrakt z NFZ i za poród razem z wizytą przedporodową wychodziło jakieś niecałe 400zł... NFZ kontraktu nie przedłużył bo... mieli za dużo chętnych i ze względu na brak rejonizacji traciły na tym okoliczne szpitale. Były protesty, nawet petycje na internetach, ale nic to nie dało i dalej są bez kontraktu... Tak właśnie NFZ dba o dobro pacjentów
|
#4785 |
|
Zakorzenienie
|
Naszym znajomym wczoraj urodził się tam syn. Dla mnie odpadają ze względu na odwiedziny, z tego co mówili to 2x dziennie po godzinie
W każdym razie mieli cc ze względu na miednicowe ułożenie i szczerze mówiąc dziwię im się, że tam poszli bo w okolicy są dobre szpitale gdzie wykonaliby im porządnie to cc a 2300 w kieszeni. Ale jeśli chodzi o sn to popieram jeśli kogoś stać a w okolicy nie ma gdzie urodzić po ludzku
|
#4786 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mi się ostatnio znowu nic nie chce
|
|
#4787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do odwiedzin, jest to minus, ale przy SN wypuszczają do domu po 24h jeśli się nic nie dzieje. Więc ten jeden dzień dam radę ![]() No i w sumie wolę tak niż jak siostra miała... Ona po porodzie, leży i cierpi. Podkład przecieka... a do laski obok pół rodziny przyszło maluszka oglądać. Pominąwszy fakt zarazków, chorób itd... Nagle dobę po porodzie muszą zobaczyć dziecko wszyscy od babci zacząwszy na kuzynce skończywszy. A na sali 5 kobiet, 5 noworodków no i w różnym stanie owe kobiety...P.s Nie żebym coś miała do odwiedzin, ale uważam, że powinien przyjść mąż, ewentualnie mama. I w tym samym czasie maks 2 osoby (np. jedna zajmuje się dzieciaczkiem, a druga z mamą pod prysznic, pomóc się jej umyć, ogarnąć). A nie tłum ludzi. To dla mnie przesada. W szpitalu leży się maks 3 dni (a większość szpitali jak nie ma komplikacji wypuszcza już szybciej). Można tyle zaczekać...
Oliwia 18.05.2015 Edytowane przez truskawkaxx Czas edycji: 2015-02-25 o 21:04 |
|
|
|
|
#4788 | |
|
Zakorzenienie
|
a tak w ogóle to NFZ powinien rodzącym prywatnie oddawać przynajmniej połowę kasy, którą zgarnąłby szpital
![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
5 kobiet na sali jak ja leżałam to byłam z jedną dziewczyną, do mnie przychodził tylko mąż, do niej mąż, rodzice i teściowie al emnie to nie przeszkadzało, nie siedzieli długo. No i ja byłam zadowolona z tego, że mąż może być ile chce bo jakbym się źle czuła to by mi pomagał, tak jak właśnie mąż tej dziewczynie - mała wcale nie spała, więc jak ona chciała odpocząć to tatuś ją nosił Życzę Ci dobrego porodu, oby nie zawiedli
|
|
#4789 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo, ile ludzi, tyle też opinii. Ja nie mam oczekiwania jakichś luksusów i skakania nade mną bo przecież płacę. Chcę tylko dobrej opieki, znieczulenia jeśli stwierdzę, że nie dam rady, ochrony krocza i szybkiej decyzji o CC jeśli będzie się działo cokolwiek niepokojącego. Liczę, że nie zawiodą w tych kwestiach ![]() P.s A siostra rodziła w jakimś szczycie normalnie. Sierpień to był, porodówka zapchana na maksa... I ta jedna kobieta, do której pielgrzymki przychodziło denerwowała je wszystkie na maksa (w sensie te 4-ry pozostałe). Siostra się nie mogła doczekać aż do domu pójdzie, bo mówi, że jeszcze 2 dni i by ją chyba zamordowała, albo kogos z jej rodziny.
|
|
#4790 |
|
Zakorzenienie
|
Truskawka często położne proponują że zabiorą dziecko
|
#4791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze odebralam wyniki o znowu mam jakies syfy w moczu...
Dobrze ze jutro wizyta bo juz sir martwie
|
#4793 |
|
Zadomowienie
|
Tak Was czytam i czytam..i cieszę się,że u mnie pokoje dwuosobowe, w każdym łazienka..
Szpital przyjazny matce i dziecku, po SN jak z dzieckiem ok maluszek 2 godz leży na piersi u mamy..po CC też zapewniają kontakt skóra ze skórą i potem zaraz po przewiezieniu na salę dziecko jest kangurowane przez mamą, jeżeli oczywiście wszystko ok... Ja mam tylko stracha przed tym znieczuleniem w kręgosłup..:/
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4795 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja będę z małym siedziała w domu najdłużej jak będę mogła moja praca i tak jest dogodna dla mnie bo od razu wracam, ale sama sobie ustalam ile godzin itp więc na te 2h wieczorem mąż zostanie z małym a ja nie dość, że wrócę do pracy to i do formy ![]() Santi polecam zupę meksykańską do tego bagietka np czosnkowa z piekarnika i jest super ![]() my na jakieś imprezki robimy lub pizza
Najpiękniejsze dni w życiu.. 21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..' godz.15:00 29.05.2015 wyczekiwany dzień.. Leoś nasza miłość 3620 g 55 cm godz. 14:41 |
||
|
|
|
#4796 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, robiłam prywatnie. W CKiK zapłaciłam 98 zł Cytat:
![]() Cytat:
kiedy to się skończy
|
|
|
#4797 |
|
Zadomowienie
|
o kurcze..współczuję infekcji..zawsze jeszcze coś musi się przyplątać
sama ostatnio miałam..ale u mnie tylko upławy..
|
#4798 |
|
Wtajemniczenie
|
Zakładam kolejną część gdybyście się rozpisały
|
|
#4799 |
|
Zakorzenienie
|
Idę spać.
Jutro z rana znów na badania, znów kłucie, po szpitalu mam same siniaki -.-' W piątek wizyta, ciekawe co na szpital powie mój prowadzący. Dobranoc.
|
#4800 |
|
Zakorzenienie
|
Ruska z tą zupa to chyba masz na myśli chilli concarne
uwielbiam Dziś robiłam, ale myślałam ze jak smażyłam mielone Hanka no mój mały już tak rusza od tygodnia nawet ponad a od wczoraj jakoś nisko...a zresztą dzisiaj to mi cały dzień brzuch rozpierało ![]() ale Namacałam syrkę ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Kto? My? NO CO TY! ![]() Baset powodzenia na badaniach ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Padło mi na musk Chodzę do pokoiku młodego i wącham bo pachnie mi niemowlakiem i co chwile przekładam ubranka zeby szybciej mi schły
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.

a w ogóle co to za myślenie? w szoku jestem...

I można zjeść jak kanapkę 

Rodzi się dziecko i mimowolnie lepiej dogadujemy się z innymi mamami, niż z dziewczynami "nieustatkowanymi". Może dochodzi tu jeszcze zazdrość, że Ty sobie tak fajnie radzisz, masz pracę, męża, niedługo maluszka...
Ale zerkam na wyniki z poprzedniej ciąży i miałam to samo na tym etapie ciąży. Więc chyba nie ma czym się martwić
nie chce mieć dzieci to ok, ale po co takie komentarze
tylko tutaj mama ich powiedziała od razu, ze nie chce w żadnym wypadku, aby ktoś z rodziny zajmował się dzieciakami. no chyba, że byłaby jakaś "awaria"

jak smażyłam mielone