|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Wyrok - zbyt silna.
Znowu usłyszałam to samo. Mam 35 lat i usłyszałam to po raz 7.
Jesteś dla mnie zbyt silna. Wyrok. Jestem silna, walczę o swoje, mam swoje mieszkanie, dobre auto, kieruje grupą ludzi w pracy, mam wysokie stanowisko - wszystko osiągnęłam ciężką pracą. Oprócz tego uczę się języków, biegam, rzuciłam fajki, jestem towarzyska i chyba ludzie mnie lubią, bo często jestem zapraszana i mam wielu kolegów. No właśnie - kolegów. Bo każdy facet się mnie boi. Bo jestem silna, wiele razy to już usłyszałam. Nawet nie mówią "jesteś za silna", raczej: "ja jestem zbyt słaby dla ciebie". I co ja mam robić? Charakteru nie zmienię, a chciałabym czuć się kochana, założyć rodzinę.. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wyrok - zbyt silna.
Raz wartość faceta i instynkt, chce zarabiać tyle co kobieta albo więcej, chce utrzymać rodzinę.
Dwa Facet chce ciepłej kobiety, każdy. Może w tym jest problem, ciepłej, uczuciowej. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
hmmm.. nie jestem zimną kobietą, w tym sęk - jestem silna, ale nie pozbawiona ciepła i uczuć. Może bywam mało romantyczna.. Ale ciepło i uczucia daję, zresztą na to akurat nikt z moich dotychczasowych partnerów się nie uskarżał.
Raczej mówili, że jestem twarda na wierzchu i miękka w środku ;-) |
|
|
|
|
#4 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Zbyt samodzielna, zdecydowana czy co? Wystarczy, ze znajdziesz kogoś kto będzie siłę w tobie doceniał. Na pewno tacy faceci istnieją.
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Może ci faceci odchodzą, bo zawsze twardo stawiasz na swoim i nie dopuszczasz kompromisów?
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sorry, ale ten argument jest śmieszny. A co ja winna że zarabiam tyle i tyle? To mam nie wchodzić w związek z facetem, który zarabia mniej albo w trakcie związku pilnować się, by nie zarabiać więcej, nie awansować? Większej bzdury nie czytałam. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz, miałam podobnie i moje związki kończyły się, bo byłam zbyt silna. Jednak poznałam tego jedynego, poczułam, że nie muszę już niczego udowadniać, że skoro jest facetem to pewne rzeczy mogę przerzucić na niego. I wiesz co? Jestem teraz bardzo szczęśliwa, a mój mąż czuje potrzebny, a ja mam więcej czasu dla siebie. Czasem po prostu warto wrzucić na luz.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Zbyt silna, bo mam swoje zdanie, chyba faktycznie lubie postawić na swoim..
Jakiś czas temu poznałam faceta, starszego. On w dziwnej relacji z jakąś panną - sam o tym mówił, że nic z tego nie będzie, że on to skończył, ale ona nie odpuszcza.. Więc zaczeliśmy się spotykać. No i wpadłam po uszy. Ale zamiast sie otworzyć przed nim, coś mi na to nie pozwalało, nie byłam gotowa na nowy związek - chodziłam z nim do łóżka mówiąc jednocześnie i naprawdę w to wierząc, że dla mnie to co się między nami dzieje to tylko romans, żeby się nie przywiązywał. I trwało to jakiś czas. Kiedy mi zaczęło zależeć - jemu przestało. Potem on stwierdził, że chce spróbować z tamtą. Kiedy zapytałam go o powód, powiedział mi że sama mu sugerowałam, żeby ratował jeśli jest co ratować (związek z tamtą), a on uznał, że tamta to jedyna kobieta jaką zna, kt. "wszystko zniesie" i choć we wszystkim się różnią, nie kocha jej, dzieli ich wiele ważnych kwestii (religia, zasady, podejście do wielu istotnych spraw) to chce spróbować. A potem jeszcze dodał, że on jest dla mnie za słaby, że chce spokojnego życia, a ja jestem kobietą kt. będzie wymagać - od siebie i od niego... I klops. Zależy mi na nim. Ale nie będę rywalizować z żadną kobietą. Mimo to smutno mi, że tak to wyszło i zastanawiam się czemu ja taka beznadziejna jestem.. Koniec-końców wyszło jak zwykle - mam kolejnego "przyjaciela". Mogę na niego liczyć, dzwoni, pisze, przynosi prezenty, dzwoni w Walentynki i święta, ale wybrał inną. Klasyka. Edytowane przez kasjopeja Czas edycji: 2015-02-27 o 22:47 |
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Kilka tygodni temu od znajomego usłyszałam że "jak chcesz mieć facetów na pęczki to musisz udawać głupią, faceci nie lubią zaradnych kobiet, a nie Beatka ty ciągle "ja to zrobię sama, lepiej, ja to wiem, nie chcę Twojej pomocy, takim materiałem źle się steruje " wstyd robisz takiemu potencjalnemu partnerowi kiedy to lepiej od niego wiesz jak zmienić koło
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-02-27 o 22:57 |
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może nieświadomie ich tłamsisz swoim silnym charakterem? Jeśli chcesz spróbuj odpowiedzieć na poniższe pytania.. Jacy są CI faceci, ktorych 'wybierasz'? Z jakimi do tej pory bylas i jacy Cię porzucali? Jaka byla ich pozycja społeczna? mieli pasje? co robili, gdy ty oddawałaś się swoim zajęciom(pracy, hobby etc)? Jak reagowali na Twoje sukcesy? Jakie cechy w nich podziwiałaś? Co Ci w nich imponowało? |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chcesz mieć facetów na pęczki? Udawaj idiotkę, owszem... Szybko się Tobą zainteresują, szybko pobawią i jeszcze szybciej zostawią, bo staniesz się dla nich nudną niuńką wyłącznie do zabawy, a nie do życia. Prawdziwy facet poszuka sobie wartościowe, inteligentnej kobiety, która go zainteresuje, która będzie mu imponować ale też pozwoli mu czuć się przy niej mężczyzną, czyli nie wszystko sama zrobi, ale będzie potrafiła poprosić go też o radę, pomoc, wskazówkę... Ja tak to widzę, być może jest inaczej. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
ten znajomy - fakt ma kobietę bardzo zaradną i wykształconą ale sam ma świetną pracę, świetne zarobki i ciągle się kształci.. więc on obaw do bycia gorszym nie ma
widzę co się dzieje dookoła, kto wychodzi za mąż, kto się wiążę, zaręcza... i schemat w 8/10 jest ten sam ona troszkę nie zaradna, mysiu-pysiu, ja nie wiem jak to zrobić i się kręci i co się dziwić faceci od dawna mają wpajane że to oni mają być głową rodziny i w ogóle najważniejsi, więc nie wezmą sobie kobiety, która ma większe jaja od nich co nie ? ![]() moich "potencjalnych" facetów odtrącało to że np. sama sobie zmienię koło, skoszę trawę, porobię drzewo, pomaluje ściany, wyjadę samotnie w góry, zmienię bezpieczniki w aucie że płacę za siebie, że nic od nich nie chcę , że nie potrzebuję pomocy... nie wpisuje się w schemat "słodkiej Beaci" którą można uratować gdy jej szambo wybije i gdzie tu taki macho ma się wykazać nie mówię tutaj o byciu tlenioną barbie mentalnie ale wiecie chodzi o taką uroczą nieporadność
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-02-27 o 23:09 |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Autorko, może oni odbierają Cię jak typową służbistkę? Może tym całym swoim stanowczym, twardym zachowaniem ukrywasz swoją kobiecość czyli np. delikatność, spontaniczność? (Nie wiem jak to inaczej ująć. Jak ja przeczytałam Twoje posty to właśnie wyobraziłam sobie Ciebie jako taką twardą babkę, która trzyma swoich schematów, wszystko ma poukładane jak w zegarze itp. Oczywiście to tylko moje wyobrażenie, mogę się mylić
17.10.2015 Edytowane przez leobozenka Czas edycji: 2015-02-27 o 23:10 |
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
btw. dziś dał mi prezent na Walentynki - wczesniej był w delegacji.
Wibrator. Prawie się rozbeczałam, taki smutny to prezent zważywszy na okoliczności. Ale oczywiście nic nie dałam po sobie poznać. |
|
|
|
|
#19 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
W takim razie on pewnie odbiera Cię jako totalną nieromantyczkę hmm
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może odpowiedz na te pytania... Cytat:
17.10.2015 Edytowane przez leobozenka Czas edycji: 2015-02-27 o 23:51 |
||
|
|
|
|
#22 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też ciekawa odpowiedzi jestem. ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- Cytat:
myślę, że nie tylko ja mam tu takie odczucia(być może mylne- nie mam na celu obrażać Cię etc.) Prezent też powinien CI dużo powiedzieć o tym, jak ludzie (a konkretnie ten facet) Cie postrzega. Dał Ci PRZEDMIOT ...tak jakbyś większą uwagę przywiązywała do rzeczy, nie ludzi... albo by zwrócić uwagę, że właśnie ludzi traktujesz jak przedmiot. Tak czy siak dobrze nie jest. Pora chyba na szczery rachunek sumienia, nie sądzisz? |
|||
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
A czy nie jest tak, że to zbyt silna oznacza po prostu nieumiejętność dzielenia życia z kimś, życie obok siebie? Jestem chora, ale nie wpadaj spoko, zamówiłam leki online, kurier dostarczył, nie kłopocz się. Mam ważne egzamin - spoko, powiem Ci po wszystkim, w końcu i tak nic nie zmienisz, to po co mam Cię prosić o trzymanie kciuków? Miałam wypadek, ale spokojnie, mam przy sobie numer pomocy drogowej, ze szpitala wróciłam taksówką, to tyko złamanie, radzę sobie. I tak mnie nie uzdrowisz, to po co mam zaraz do Ciebie wydzwaniać? Przy okazji się kiedyś dowiesz.
Nie umiałabym funkcjonować w związku, w którym nie jestem nikomu potrzebna. |
|
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jedyne wyjście to znaleźć sobie kogoś równie silnego jak Ty sama - nie warto zmieniać się czy grać słabą kobietkę bo to nie wypali na dłuższą metę. Znajdź kogoś, z kim będziesz się czuła równa - on Ci nie wypomni siły (jakkolwiek idiotycznie to brzmi, bo to nie żadna wada), a Ty zobaczysz w nim kogoś, kto dotrzyma Ci kroku, czymś zaimponuje, pokaże coś nowego. Btw. w przeciwieństwie do jednej z wypowiedzi ja odbieram Cię jako osobę sympatyczną, acz nieco zagubioną w kwestii relacji damsko-męskich I nie zimną, tylko właśnie konkretną.
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że sobie to wmówiłaś i albo zachowujesz się jakby tak było (odpychając facetów), albo podświadomie wybierasz jakieś *upy, dla których faktycznie jesteś za silna
![]() W moim odczuciu są tacy co wolą silne, tacy co wolą sierotki, tacy co wolą "normalne"... nie ma reguły. Cytat:
Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2015-02-28 o 11:53 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytaj sobie książkę "Tęsknota silnej kobiety za silnym mężczyzną".
Bo może ta siła to tylko pancerz ochronny. |
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Nie trać czasu i nie pakuj się w związki ze słabymi facetami. Po prostu, postaw poprzeczkę wyżej. Wbrew pozorom, to się zazwyczaj opłaca.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Tez mi się wydaje, że to o to chodzi, że wybierałaś sobie słabych facetów, takich, którzy nie mają na tyle jaj i wysokiego poczucia własnej wartości, żeby nie wpadać w kompleksy z powodu tego, że dobrze sobie radzisz i żeby mieć w nosie, że nie będzie się w związku jakimś niezastąpionym herosem, który zapewnia byt kobiecie, która niby to z definicji musi (?) być głupsza i mniej zaradna (?)
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W prawdzie wiekszosc polskich facetow tak ma, owszem, bo przyzwyczajeni sa do slabych matek-sluzacych. Potem oczekuja podobnej partnerki, bez charakteru, mdlej, niewyraznej, zeby moc sie przy takiej czuc jak silny samiec. Wiekszosc takich mezczyzn nazywa potem silne kobiety babochlopami albo feministkami. Z moich obserwacji zycia poza granicami wynika, ze ten polski standard "kobiety cieplej" na szczescie nie wszedzie uznawany jest za ideal. Prawdziwie silny mezczyzna chce partnerki, ktora ma swoj swiat, marzenia, pomysly i ... pieniadze . I nie boi sie jej sily, bo sam ma jaja a nie tylko udaje, ze tak jest, szukajac szarej myszki, ktora sie mu podporzadkuje
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

że płacę za siebie, że nic od nich nie chcę , że nie potrzebuję pomocy... nie wpisuje się w schemat "słodkiej Beaci" którą można uratować gdy jej szambo wybije
W takim razie on pewnie odbiera Cię jako totalną nieromantyczkę hmm
I nie zimną, tylko właśnie konkretną.