|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Dołączam do grona poszukujących pracy... Właściwie pracy szukam już od kilku miesięcy, wcześniej byłam na stażu z UP. Nie jest łatwo ale póki co jestem dobrej myśli. Byłam na kilku rozmowach i właściwie nic z tego nie wyszło, bo albo mnie nie wybrano, albo warunki pracy były nie do przyjęcia (np. umowa na pół etatu, praca na cały a pieniądze takie jak na umowie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dziś znalazłam ogłoszenie na stanowisko pomoc księgowej. I wymagane dwa lata doświadczenia w księgowości...
![]() |
#4383 | |
Mixum fixum
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4385 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zastanawiam się czy to, ogłoszenie o stażu jest prawdziwe czy ktoś dla jaj to napisał. Jeszcze się nie spotkałam z tym, że to pracownik płaci pracodawcy. Chamstwo do potęgi entej. Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-02-27 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4386 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
Wystarczy mi samo przesiadywanie tam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4387 | |
Zadomowienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;50446207]
Tak w ogole to potrzebuje pomocy. Bylam dzisiaj na rozmowie, w firmie wykonawczej. Przebiegla baaardzo dziwnie. Caly czas mi facet powtarzal ze nic nie umiem. Fakt, jest tak bo klimatyzacji w ogole nie miaam na studiach, ale mowilam mu to juz przez telefon. Pozniej marudzil ze faktur pewnie nawet nie umiem wystawiac (a co to za filozofia wpisac dane do programu) No ale ok, pogadalismy, zapytal o srednia z liceum ( ![]() O kasie tylko gadal ze na poczatek niska (bo przeciez nic nie umiem ![]() Mialabym na poczatek robic zamowienia, a po poznaniu kazdej najdrobniejszej srubki praca na budowie. Generalnie jest to glownie wykonawstwo, projekty robia bardzo male lub wcale. I szczerze mowiac nie wiem co robic. Nie znam sie kompletnie na tym, nie wiem czy sie odnajde. Klimatyzacje dopiero teraz zaczelam na mgr. Zdaje sobie sprawe ze to najbardziej rozchwytywana dziedzina, ale i tak mam pelno obaw, wolalabym cokolwiek wiedziec. Praca w kanalizacji, wodociagach, oczyszczalni dałaby mi jakas pewnosc siebie, bo tam sie orientuje, a tu nic. No i do tego nie jestem tez pewna czy mnie zaraz nie wywali, bo za malo umiem. Oczywiscie mozliwe ze to czysto teoretyczne rozwazanie, bo znajdzie kogos innego. ![]() ![]() Sama stwierdziłaś w tym poście, że nic nie umiesz więc czemu się dziwisz pracodawcy? Po prostu stwierdził fakt. Jak to się na tym kompletnie nie znasz??? Przecież studiujesz to dziewczyno, jesteś już na mgr! ![]() Klimatyzacja to już od dawna nie jest najbardziej rozchwytywana działka jakby co, rynek już się wysycił. Nie mówię, że jest zła, ale tak jak każda inna, a jeszcze pare lat temu był szał. ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
![]() Jak zna kilka języków i nie może znaleźć pracy to jest chyba d*** nie facet. Z jednym biegłym jest jeszcze dosyć ciężko, ale trzy języki (napisałaś, że kilka) otwierają wiele drzwi, nawet jak się mieszka w koziej wólce, bo możliwości pracy zdalnej są właściwie nieograniczone. Przepraszam za taki negatywny post, ale po prostu ręce opadają ![]()
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2015-02-27 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4389 |
❤ bee happy ❤
|
Dziewczyny bardzo proszę o spokój, bo zaraz będę zmuszona dać wam punkty karne za słownictwo i obrażanie siebie nawzajem.
![]() |
#4390 |
Rozeznanie
|
Witajcie. Moja sytuacja jest raczej beznadziejna. Skończyłam zaocznie licencjat z dziennikarstwa. Wybór był szybki i przypadkowy pod przymusem matki no ale nieważne. Były chwile, że chciałam się tym zajmować ale w tym momencie już mnie to w ogóle nie interesuje. Chciałam zacząć od października magisterkę, ale skomplikowała mi się sytuacja osobista i nie wyszło.
Moja jedyna praca to do tej pory 9 miesięcy jako konsultant telefoniczny. Następnej zaczęłam szukać tak na poważnie we wrześniu, ale przerwałam i wznowiłam w styczniu ze względu na problemy i leczenie depresji. Cały czas jestem w jego trakcie, ale teraz naprawdę chce mi się pracować bo wiem, że inaczej z niej do końca nie wyjdę. Wiem, że moje szanse są marne i dlatego przychodzę po poradę czy jest coś do zrobienia czy może od razu lepiej ze sobą skończyć. Niestety nie potrafię się zaprezentować na rozmowach kwalifikacyjnych z powodu mojej nieśmiałości i strachu przed ludźmi, jestem zestresowana, nie wiem co mówić. Istnieje szansa na odbycie stażu z UP. Problem leży jednak w moim charakterze. Paraliżuje mnie myśl o chodzeniu po firmach i pytaniu czy nie przyjęliby mnie skoro dla mnie każde spotkanie z nową osobą to koszmar. Obecnie marzy mi się praca w hotelu lub biurze podróży. Nawet jeśli przemogę się żeby pójść gdzieś zapytać to nie mam pojęcia jak to w takich miejscach załatwić. W przypadku hotelu zostaje mi recepcja, na której pewnie nic się nie dowiem a w biurach zwykłe pracownice raczej też nie pomogą. Czy wypada pisać maile w tej sprawie? No ale znowu, zazwyczaj są to maile na recepcje. Dodam, ze moje miasto ma jakieś 60 tys. mieszkańców, ale pracy i tak szukam głównie w Poznaniu bo więcej ofert. Czy ktoś jest w stanie mi jakoś doradzić? Edytowane przez mint_ivy Czas edycji: 2015-02-27 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4391 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W Polsce ciężko jest znaleźć pracę przede wszystkim osobom przeciętnym czyli nie wyróżniającym się zbytnio z tłumu. Jak ktoś ma konkretne umiejętności to zwykle sobie dobrze radzi, a dla mnie bardzo dobra znajomość kilku języków daje silną pozycję na rynku pracy. a powiedz mi jaki rynek teraz rozpieszcza? Za granicą też nie jest kolorowo, poza tym akurat w obecnych czasach wyjazd nie jest problemem. Mam np. kolegę Polaka wychowanego w Hiszpanii, skończył tam wszystkie szkoły i gdzie teraz pracuje w zawodzie? W Polsce..
![]() |
#4392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka wyjechała do Niemiec i na zwykłej produkcji jest w stanie więcej zarobić i żyć normalnie w Niemczech i kupić sobie to co jej się podoba i nie martwić się czy starczy od pierwszego do pierwszego.
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-02-27 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4393 |
Raczkowanie
|
Mint_ivy
![]() Na recepcji w hotelu poproś o kogoś z kim mogłabyś porozmawiać w sprawie stażu, a w biurach jak nie będzie właściciela to zostaw cv i podanie.
#4394 |
Rozeznanie
|
Kilka języków to otwiera drogę głównie osobom w wieku 25 lat, którzy chcą pracować w korporacji, a nie facetowi, któremu bliżej do 40 -ma 37 lat i który wcześniej w szkole jako nauczyciel pracował. Pracę w szkole stracił i szuka nowej teraz. Nikt w tym wieku (z doświadczeniem w pracy jako nauczyciel) go w korporacji nie zatrudni.
Nie wszyscy są młodzi w wieku 24-28 , są ludzie starsi , którzy też chcą pracować, żyć godnie itd. Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-02-27 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o spontaniczne maile to u mnie był słaby odzew, lepiej zadzwonić i wprost zapytać albo przejść się po firmach które cię interesują z CV ![]() Jeśli już zabrałam głos to pochwalę się, że opuszczam nasze zacne grono bezrobotnych. Dostałam pracę w zawodzie, bez znajomości ![]() Dzień przed rozmową kwalifikacyjną stresowałam się w domu, a na samej rozmowie nic - byłam oazą spokoju ![]() Warto być pozytywnie nastawionym do ludzi wrzucić na twarz uśmiech i za dużo nie myśleć ![]() ![]() Uniperfect on ma DOPIERO 37 lat! Jeśli zna kilka języków, to w prywatnej szkole językowej ma spore szanse, może też udzielać korepetycji. Znam też mężczyzn którzy po studiach przez pewien czas pracowali fizycznie i jednocześnie szukali lepszej pracy. Na rynku pracy jest więcej ofert dla facetów, ja na miejscu kolegi poszłabym do pracy fizycznej, a zarobioną kasę odkładałabym na wyjazd (bo kolega pewnie z twoich regionów, gdzie nie ma pracy jak mówisz) do większego miasta. Edytowane przez Rysia Siarzewska Czas edycji: 2015-02-27 o 18:44 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4396 |
Rozeznanie
|
Czyli wg ciebie Lazada, ludzie przeciętni nie powinni pracować, zarabiać i żyć godnie.
![]() ![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-02-27 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4398 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ja wczoraj dostałam zaproszenie na rozmowę, na przyszły czwartek. Pomyślałam, że chyba im na mnie zależy, bo pani kilka razy próbowała się dodzwonić, ja nie mogłam wtedy odebrać, to nawet maila napisała, że prosi o kontakt. A dzisiaj do mnie dzwoni z pretensją, że miałam do niej wczoraj oddzwonić i potwierdzić spotkanie, to mówię jej, że przecież rozmawiałyśmy i umówiłyśmy się na czwartek (to co niby jeszcze miałam potwierdzać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4399 |
Rozeznanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50453647]Gratulacje.
![]() A ja wczoraj dostałam zaproszenie na rozmowę, na przyszły czwartek. Pomyślałam, że chyba im na mnie zależy, bo pani kilka razy próbowała się dodzwonić, ja nie mogłam wtedy odebrać, to nawet maila napisała, że prosi o kontakt. A dzisiaj do mnie dzwoni z pretensją, że miałam do niej wczoraj oddzwonić i potwierdzić spotkanie, to mówię jej, że przecież rozmawiałyśmy i umówiłyśmy się na czwartek (to co niby jeszcze miałam potwierdzać ![]() ![]() Może ciebie z kimś innym pomyliła, zapraszała oprócz ciebie jeszcze inne osoby, ktoś miał jej potwierdzić i nie potwierdził. Albo tak jak mówisz ma zanik pamięci i zapomniała, że już z tobą rozmawiała wczoraj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4400 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
O jakim podaniu mówisz? Cytat:
Tylko ja tak mam nie tylko na rozmowach o pracę, ale zawsze gdy muszę załatwić jakąś sprawę czy to w sklepie, w urzędzie czy też pytaniu o drogę. Nawet nowe znajomości nawiązuje tylko po piwie bo inaczej nie potrafię☠się odezwać. Teraz wszędzie chcą komunikatywności a ja zawsze taka byłam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4401 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Co do korporacji to u mnie bez problemu zatrudnią nawet kogoś, kto ma te 35 lat. Ale Ty pracujesz w korpo, to wiesz lepiej ![]() Zbanuje ktoś wreczcie tajkunę ukrywającą się pod nickiem uniperfect?! ![]()
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2015-02-27 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4402 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Tylko kowalski, nowak itd też chcą pracować. Chodzi mi o to, że każdy człowiek, który chce tylko pracować powinien mieć pracę w Polsce (a nie wyjeżdżać za granicę) i szanse na założenie rodziny. Tylko ci nieprzeciętni powinni pracować i zakładać rodziny czy mieszkania mieć, pozostali mają być samotnikami do końca życia albo iść mieszkać z rodziną pod most, bo np braknie kasy na czynsz czy kupno węgla na zimę. ![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-02-27 o 20:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-02-27 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4404 | |
Przyczajenie
|
.
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Dorotti666 Czas edycji: 2015-02-28 o 19:03 Powód: usunięcie zawartości posta |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4405 |
maszyna, nie człowiek
|
Chce każdy, ale rynek nie chce "każdego", tak jak uniperfekt vel tajkuna wolała dobre buty ze sklepu X w mieście Z, nie z innego miasta czy takie, które się zaraz rozkleją, przetrą czy puszczą im szwy. Niestety tak w Polsce wyszła transformacja ustrojowa, pracodawca może wybrać kogo chce i jeśli chce przeciętniaka, to może wybierać spośród tłumu, jesli chce naiwnego, to też jakiegoś znajdzie, a jeśli chce specjalistę z doświadczeniem, to musi zapłacić. Każdy ma jakiś problem (np. osoba z doświadczeniem może mieć problem ze znalezieniem pracodawcy, który będzie skłonny odpowiednio jej zapłacić za wykonywaną pracę), ale dopiero mając do zaoferowania coś więcej niż przeciętny Kowalski (język, obsługa konkretnych programów, jakieś konkretne cechy osobowości...) ma się większe szanse na sensowną ofertę.
#4406 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Dorotti666 Czas edycji: 2015-02-28 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4407 | ||
Zadomowienie
|
Ehh po pierwsze to nigdzie nie napisałam, że w Polsce jest łatwo i przyjemnie znaleźć sensowną pracę, ale przypadki które znam osobiście jak i również te z forum pokazują, że pracowitość i wytrwałość popłaca.
Odnośnie "przeciętności" nie przytaczałam konkretnych zawodów, oczywiście Wy od razu podałyście argument, że nie każdy może być lekarzem itd. Można być dobrym prawnikiem, spawaczem czy pielęgniarką. Każda z tych osób jest potrzebna w społeczeństwie. Problem jest taki, nie wiem, może wy tego nie zauważacie, natomiast w moim odczuciu wielu osobom się nie chce pracować, przychodzą odbębnić swoje w imię motta życiowego: jak zarobić żeby się nie narobić. Padło pytanie czy w takim razie uważam, że większość studentów to przeciętniacy? Niestety tak właśnie uważam. Duża część z nich idzie na studia bo kolega poszedł, bo łatwo się dostać, całe studia sobie bimbają nie robiąc nic poza niezbędnym minimum, a efekt jest taki, że tak jak koleżanka tutaj pisała jest na magisterce IŚ, ale o klimatyzacji to ona bladego pojęcia nie ma. I jak tu być pracodawcą i się nie załamać? Tak, zgadzam się, że każdy zasługuje na godne życie, że zarobki w Polsce są w większości niskie, że ludzie są wykorzystywani pracując na umowy śmieciowe itd. Co nie znaczy, że nie można walczyć o swoje i dużo osiągnąć zostając w naszym kraju. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2015-02-27 o 21:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4408 | |
Przyczajenie
|
.
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Dorotti666 Czas edycji: 2015-02-28 o 19:01 Powód: usunięcie zawartości posta |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4409 |
Zadomowienie
|
To nie jest miejsce żebym Ci opisywała chociażby konkretny przypadek bo by to musiało zająć min. 2 strony, ale mogę podać przykłady dla porównania żebyś mogła znaleźć sobie na ten temat odpowiednie informacje.
#4410 |
Przyczajenie
|
to podaj informacje. Sorry ale jak dla mnie to nie wzglądasz na osobe ktora pracowala w branzy za granica, ktora ma jakiekolwiek porownanie. Po prostu jestes niewiarygodna, sciemniasz i tyle. Czekam na dane PRV! Boisz sie ze ludzie potrafia liczyczyc i bedzie na Twoja niekorpkorzysc _.
Edytowane przez Dorotti666 Czas edycji: 2015-02-28 o 19:02 Powód: usunięcie zawartości posta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.