|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
Karolca i Iza, śliczne włosy, zazdrość!!
![]() Karolca, to Twoja pociecha ma takie śliczne, regularne rysy? Coś pamiętam, że pisałaś.
|
#4472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mojej suchych nie czesze, tylko mokre jak ma na nich odzywke (swoich nie czesze wcale). Na o dzien ma warkocze, 5 minut i ma fajnego dobieranego, jk Elsa
|
|
#4473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4474 |
|
Zakorzenienie
|
pamiętam tą wypowiedź, wiem że to nie była karolca, ale nie pamietam kto, chyba lutein, czy jakos tak
|
#4475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Warkoczy nie umiem młodej zrobić, kucyk się szybko rozpada, bo ma za ciężkie włosy na codzien wiąze jej wlosy w 2 kitki (jedna wyzej druga niżej) nauczylam sie też robic koka jak niżej ![]() Jak jeszcze jej wiążesz wlosy?
|
|
#4476 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
... że jest ciemno też było powodem (zimą o 16-ej), klasyka... każdy się znajdował, żeby być nieszczęśliwym, marudzić i płakać; najlepsze, że czasami w 10 minut po całej akcji potrafiła tryskać humorem i się bawić w najlepsze - tak bywało przy histeriach dziennych.Przy wieczornych to zaczęliśmy o 18.30-19 ją kąpać i kłaść spać- chodziła spać o 19-19.30, co nam pasowało, bo rano wcześnie wstajemy (ok. 6.30- mąż się zbiera do pracy, a my zaczynamy brać leki w odstępach, co zajmuje ok. godziny przed wyjściem do przedszkola- kiedy chodziła, teraz pewnie cały marzec spędzi w domu). Pocieszające jest, że mija- teraz prawie nie ma histerii, nawet, jak coś nie pasuje, to często obracamy w żart, w ogóle poczucie humoru jej znacznie wzrosło ![]() Cytat:
![]() Moja córka miała dużo włosów już jako niemowlę, ale systematycznie podcinamy, bo ona nie chce ich wiązać, podpinać . Z krótkimi włosami (takimi do linii brody) mimo płaszczyka w kwiatki lub malinowej kurtki też była nazywana chłopcem np. na placu zabaw
|
||
|
|
|
#4477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, to było a propos makóweczek.
|
|
#4478 |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;50465954]Pocieszające jest, że mija- teraz prawie nie ma histerii, nawet, jak coś nie pasuje, to często obracamy w żart, w ogóle poczucie humoru jej znacznie wzrosło
[/QUOTE]U nas zmieniło się w niekończące się dyskusje zakończone często kłótnią i obrazą majestatu ![]() *** szaja, powiedz mi, jak to jest z tym nowym elementarzem? On będzie obowiązkowy? Nie będzie już mógł nauczyciel sam wybrać podręcznika?
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2015-02-28 o 21:08 |
|
|
|
#4479 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zgodzi się na zakup z własnych środków - bo rodzic ma mieć za free. Numer polega na tym, że szkoła tak czy siak ma obowiązek zamówienia tych darmowych Nie znam żadnej szkoły, w której OP zakupiłby inne podręczniki. Są jeszcze sytuacje, w których nauczyciel do menowskiego elementarza zdecydował się wziąć proponowane od wydawnictwa cwiczenia nieskorelowane z podręcznikiem MENu i do tego dostał do 1 klasy podręczniki - np. WSiP tak robił, woleli sprzedać w ramach dotacji na ćwiczenia to, co im zalega (bo wiadomo, do 1 klasy jeszcze sporo wydrukowanych było) niż zostać ze stertą niepotrzebnych rzeczy. Nam też to proponowano, ale bez żadnej gwarancji, że to samo do 2 klasy i do 3 dostaniemy. |
|
|
|
|
#4480 |
|
Zakorzenienie
|
Bosze święty, weszłam na ten blog i zbaraniałam.
![]() Oświećcie mnie, dlaczego maluchowi nie zrobisz turbana z ręcznika? Mnie i siostrze mama robiła, a miałyśmy włosy- siostra do pasa, a ja za pupę. Dziewczynka urocza, ale daleko jej do włosów córki Karolci, czy Izy.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2015-02-28 o 21:26 Powód: dopisek |
|
|
|
#4481 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50466575]Teoretycznie nauczyciel może sam - pod warunkiem, że OP szkoły - czyli organ prowadzący, czyli ten, kto daje kasę
zgodzi się na zakup z własnych środków - bo rodzic ma mieć za free. Numer polega na tym, że szkoła tak czy siak ma obowiązek zamówienia tych darmowych Nie znam żadnej szkoły, w której OP zakupiłby inne podręczniki. Są jeszcze sytuacje, w których nauczyciel do menowskiego elementarza zdecydował się wziąć proponowane od wydawnictwa cwiczenia nieskorelowane z podręcznikiem MENu i do tego dostał do 1 klasy podręczniki - np. WSiP tak robił, woleli sprzedać w ramach dotacji na ćwiczenia to, co im zalega (bo wiadomo, do 1 klasy jeszcze sporo wydrukowanych było) niż zostać ze stertą niepotrzebnych rzeczy. Nam też to proponowano, ale bez żadnej gwarancji, że to samo do 2 klasy i do 3 dostaniemy.[/QUOTE] A to Polska właśnie ![]() Od kiedy obowiązuje ten rządowy? Od bieżącego roku szkolnego, czy przyszłego? A jak na boku rodzice się zgodzą i kupią, to to się wyda?
|
|
#4482 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja miała najdłuższe do łopatek (ok. 2 rż) i szału dostawaliśmy, bo ona nie chciała związywać, ciągle wchodziły do buzi, oczu; jeszcze wtedy bała się suszarki i zasypiała z mokrymi- rano wiadomo co ![]() Ścinamy też na boba-z grzywką, długość do linii brody; teraz ma z przodu troszkę dłuższe, z tyłu krótsze, ładnie się układają. Moja ulubiona wersja to bob z podpiętą na bok grzywką (kiedy trochę odrośnie)- sama słodycz, ale córka ma rzadko chęć na spinki ![]() Muszę koniecznie kupić, chyba w hebe są dostępne? Cytat:
Kiedyś (ok.3 rż) się obrażała i zamykała w swoim pokoju z hukiem zatrzaskując drzwi.Teraz jak nabroi, to czasem sama mówi, że pójdzie "do siebie", ale najczęściej chwilę pogadamy i nie idzie
Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-02-28 o 21:33 |
||
|
|
|
#4483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż żałuję, że ścięłam swoje włosy.
|
|
#4484 |
|
Zakorzenienie
|
Ja odkąd mam młodą, zaczęłam dbać o swoje ale cięzko jak się człowiek nie ma cienkie włosy i jeszcze je regularnie farbuje---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- że co? tak tam napisała?
|
#4485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oraz jedna kitka na czubku głowy, koki, kitka jedna pod drugą (ta wyżej jest związana z tą niżej), przeplatam kitkę http://p3.sexymamy.pl/2ea156c13bb87d...9ee7e655eb.jpg i wszelkiego rodzaju warkocze, warkoczyki, dobierane...
|
|
#4486 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś czytałam że loków nie powinno się związywać
Teraz już sama nie wiem, moja ma długie loki, mnóstwo baby hair, aureola wokół buzi, ostatnio ulubiona fryzura na Elzę Używamy odżywki koniecznie na końcówki, włosy są już do prawie do pasa. Karolca napisz czego używacie koniecznie żeby taki ładny skręt był i się nie puszyły
|
|
|
|
#4487 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No rzecz w tym, że nauczyciel nie ma prawa powiedzieć rodzicom, żeby coś kupili = nawet jakieś ćwiczenia dodatkowe. Nie i koniec, złamie prawo. Wyjątkiem są np. zajęcia wyrównawcze. |
|
|
|
|
#4488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z warkoczy jest np. wianek, warkocz z grzywki, dobierany przez środek głowy wyłacznie z grzywki, dobierany po skosie. Ogólnie córka przywiązuję dużą wagę do swoich włosów, ale warkocze są ponad wszystko. Jeden, dwa... Doszłam nawet do takiej wprawy, że zrobiłam sobie podwójny warkocz i czułam się jak nastolatka No i dla porównania moje loki ![]() Szaja, przerąbane z edukacją :/
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2015-02-28 o 22:29 |
|
|
|
|
#4489 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50467337]Od tego roku, mam przyjemność jako królik doświadczalny na tym pracować
No rzecz w tym, że nauczyciel nie ma prawa powiedzieć rodzicom, żeby coś kupili = nawet jakieś ćwiczenia dodatkowe. Nie i koniec, złamie prawo. Wyjątkiem są np. zajęcia wyrównawcze.[/QUOTE] Czytałam wcześniej Twoje wypowiedzi na ten temat- jest szansa, że za 2-3 lata pojawi się nowy/ będzie można korzystać ze starych na takich samych zasadach (nie, że wyłącznie nowy- darmowy i preferowany ) , jeśli zmieni się minister itp?
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4490 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
?Moja też ma długie, falowane włosy, nie kręcą się aż tak ładnie jak na fotkach wyżej. Mam mega problem z ogarnięciem włosów, chociażby do żlobka. Przeważnie upinam w kucyk i spinki ale po zdjęciu czapki w żłobie cala glowa potargana. Strasznie puszą jej się włosy, wyłażą spod tych spinek, jak ją odbieram to już w ogóle tragedia co ma na tej głowie. Może macie patent jak ogarnąc taka niesforną czuprynę? Może jakaś odżywka zapobiegłaby puszeniu, jak do tej pory używałam tylko szamponu nawet nie pomyślałam o odżywce? |
|
|
|
|
#4491 |
|
Zakorzenienie
|
boska latynoska tak https://www.youtube.com/watch?v=S_DvBz8OUwo
![]() ja robię wersję nr 1, ale bez wsuwek, zamiast nich kolejny raz obwijam gumką
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50467337]Od tego roku, mam przyjemność jako królik doświadczalny na tym pracować
No rzecz w tym, że nauczyciel nie ma prawa powiedzieć rodzicom, żeby coś kupili = nawet jakieś ćwiczenia dodatkowe. Nie i koniec, złamie prawo. Wyjątkiem są np. zajęcia wyrównawcze.[/QUOTE] Dziki kraj, dzicy ludzie
|
|
#4493 |
|
Konto usunięte
|
Berry, a skąd mam wiedzieć? :/ chciałabym bardzo. Ja wiem, że to koszt, że we wrześniu trzeba tę kasę wydać. Ale albo chcemy mieć porządną edukację, albo nasze dzieci będą traktowane jak półgłówki. Ja wiem, że to nie tylko od podręcznika i ćwiczeń zależy - ale choćby taka prosta rzecz: w elementarzu NIC nie można zaznaczyć, nawet domkiem nie zaznaczy dziecko, że ma tam zajrzeć. Są dzieci, którym ułatwia czytanie zrobienie pod wyrazem falbanek dzielących słowo na sylaby - nie mogę.
Kolejna rzecz - byl cały pakiet ćwiczeń, zeszycików, szmerów bajerów. I teraz - dzieci mają BARDZO rózne tempo pracy. Mam i takie, które jedno zdanie z tablicy przepisują 45 minut. I teraz - skoro mam malutko ćwiczeń, to siłą rzeczy więcej pokazuję na tablicy multimedialnej czy zwykłej - dziecko wolno pracujące ma gorzej, bo w domu do tego nie zajrzy, prawda ? a gdy sporo rzeczy było do pracy we wcześniejszych ćwiczeniach - to zawsze coś można było dokończyć i wyćwiczyć. To drobiazgi, ale dzieci... no, są różne. Różne mają potrzeby. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4494 |
|
Konto usunięte
|
szajajaba
podręczniki zależą od MEN, więc gdyby tam się układ sił politycznych zmienił albo przynajmniej trafił się następny jakiś bardziej rozumny minister, to może jest szansa?A czy zmienia sytuację szkoła społeczna/prywatna? A propos mówienia o kupowaniu czegoś rodzicom? Nie wiem, czy to można w ogóle porównać, ale pisałaś, że kupujesz za własne pieniądze nagrody na konkursy- u nas w przedszkolu prywatnym na konkursy przy okazji imprez jest składka na nagrody np. po 10 zł (nie wiem, czy jest to możliwe w samorządowych); może kwestie finansowe, uzgadnianie, co kupują rodzice w szkołach prywatnych wygląda inaczej? |
|
|
|
#4495 |
|
Konto usunięte
|
OMG Jakie piękne włosy
Weszłam na ten wpis o prostowaniu i przypomina mi bardzo te wszystkie programy o małych miss :/ |
|
|
|
#4496 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50468286]Weszłam na ten wpis o prostowaniu i przypomina mi bardzo te wszystkie programy o małych miss :/[/QUOTE]
Mnie też ![]() I jeszcze te przemyślenia z początku posta, o których vixen już wspominała, mało z krzesła nie spadłam Zawsze rozwalał mnie ten blog Że też niektórzy naprawdę zachwycają się takimi pierdołami Jak mam czytać blogi parentingowe, to jakieś wartościowe np. bloga Szaji czy Scio
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-03-01 o 00:49 |
|
|
|
#4497 |
|
Konto usunięte
|
Moje ulubione blogi ( anglojezyczne
) to: http://www.toddlerapproved.com/ http://www.icanteachmychild.com/ http://www.letthechildrenplay.net/ Polecam ![]() Do Szajajaby i Scio tez zagladam, a jak
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4498 |
|
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;50468239]szajajaba
podręczniki zależą od MEN, więc gdyby tam się układ sił politycznych zmienił albo przynajmniej trafił się następny jakiś bardziej rozumny minister, to może jest szansa?A czy zmienia sytuację szkoła społeczna/prywatna? A propos mówienia o kupowaniu czegoś rodzicom? Nie wiem, czy to można w ogóle porównać, ale pisałaś, że kupujesz za własne pieniądze nagrody na konkursy- u nas w przedszkolu prywatnym na konkursy przy okazji imprez jest składka na nagrody np. po 10 zł (nie wiem, czy jest to możliwe w samorządowych); może kwestie finansowe, uzgadnianie, co kupują rodzice w szkołach prywatnych wygląda inaczej?[/QUOTE] ja z całych sił kciuki trzymam, by szansa była! Tak, zmienia, to prywatnych szkół się nie tyczy i tam rodzice mogą kupować, co chcą. Jeśli ktoś z Warszawy, to polecam BARDZO to: http://www.szkolnictwo.pl/szkoła,pod...+Nr+98+DIDASKO kobieta ma też wydawnictwo, na którym pracuję (ćwiczenia w ramach dotacji MEN), cudo Wiesz, składkę też sobie mogę ustalić - niestety, zawsze jest część rodziców niepłacąca. A jak zebrałam kiedyś pieniądze (3zł!) na nagrody w konkursach - to przyszedł rodzic z pretensjami, że jego dziecko nie wygrało. [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5046854 6]Moje ulubione blogi ( anglojezyczne ) to: http://www.toddlerapproved.com/ http://www.icanteachmychild.com/ http://www.letthechildrenplay.net/ Polecam ![]() Do Szajajaby i Scio tez zagladam, a jak [/QUOTE]Motywujcie mnie dalej
|
|
|
|
#4499 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50469630]ja z całych sił kciuki trzymam, by szansa była!
Tak, zmienia, to prywatnych szkół się nie tyczy i tam rodzice mogą kupować, co chcą. Jeśli ktoś z Warszawy, to polecam BARDZO to: http://www.szkolnictwo.pl/szkoła,pod...+Nr+98+DIDASKO kobieta ma też wydawnictwo, na którym pracuję (ćwiczenia w ramach dotacji MEN), cudo Wiesz, składkę też sobie mogę ustalić - niestety, zawsze jest część rodziców niepłacąca. A jak zebrałam kiedyś pieniądze (3zł!) na nagrody w konkursach - to przyszedł rodzic z pretensjami, że jego dziecko nie wygrało. Motywujcie mnie dalej [/QUOTE]Bosze, to muszę gdzieś zapisywać, bo jak moje będzie 6 latkiem, to wasze będą już nastolatkami i będziecie mieć w nosie głosowanie i cyferki.
|
#4500 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50469630]ja z całych sił kciuki trzymam, by szansa była!
Tak, zmienia, to prywatnych szkół się nie tyczy i tam rodzice mogą kupować, co chcą. Jeśli ktoś z Warszawy, to polecam BARDZO to: http://www.szkolnictwo.pl/szkoła,pod...+Nr+98+DIDASKO kobieta ma też wydawnictwo, na którym pracuję (ćwiczenia w ramach dotacji MEN), cudo (...) Motywujcie mnie dalej [/QUOTE]szaja, a jakie masz zdanie o Tropicielach? Bo ja po prostu kupię synowi coś do pracy w domu i będziemy robić. Ty tu na forum też przecież bardzo pomagasz, nawet jak na blogu rzadziej piszesz
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

... że jest ciemno też było powodem (zimą o 16-ej), klasyka... każdy się znajdował, żeby być nieszczęśliwym, marudzić i płakać; najlepsze, że czasami w 10 minut po całej akcji potrafiła tryskać humorem i się bawić w najlepsze
. Nie chce mi się wkładać więcej środków w mieszkanie które nie jest moje. 

) , jeśli zmieni się minister itp?

) to: