Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-28, 22:56   #3721
liselotta
lise-kotta

Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II

Cytat:
Napisane przez Lady Jane Pokaż wiadomość
Zero złośliwości. Serio. Ja chętnie czytam sugestie ludzi, którzy to przeszli. I myśle, ze ten scenariusz jest dobry o ile dziecko nie pomyśli, ze oto znalazło fajny sposób, zeby zwrócić na siebie uwagę.

Rzecz jest w tym, że jeśli ono chce zwrócić na siebie uwagę bo chce lody, to szybko sie zorientuje że jeśli będzie sie tarzało po ziemi, to nie dość że nie dostanie lodów, to możliwe ze dostanie karę, a i widownię szybko straci (a na widownię i poczucie wstydu u matki najbardziej liczy) bo rodzic go zabierze w miejsce gdzie nie będzie ludzi i wtedy chęć do popisywania się zazwyczaj obumiera. Potem można na spokojnie sytuację obgadać, ale serio- początki histerii, krótka piłka, wyjście z dzieckiem do cichego miejsca bez ludzi.
Lepszej metody nie znalazłam.

Edytowane przez liselotta
Czas edycji: 2015-02-28 o 22:58
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 22:58   #3722
201607111040
Konto usunięte

Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II

Cytat:
Generalnie to wolałabym, zeby zostało tak, ze nie ma takich kar, tylko jest akcja-reakcja, ale wiecie, człowiek mądry jak sie mądrzy także pewnie wejdę tu za rok i cos opowiem w tym temacie. A najlepiej, żebym nie miała wtedy nic w tej kwestii do opowiedzenia.
Dlaczego bez kar? Jest reakcja kara. Samo gadanie nic nie zmieni.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 22:58   #3723
zakonna
Naczelna Nastolatka

nie znasz się. Należy ze stoickim spokojem kontynuować metody wychowawcze i mieć innych ludzi w doopie
Stary 2015-02-28, 22:59   #3724
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Rzecz jest w tym, że jeśli ono chce zwrócić na siebie uwagę bo chce lody, to szybko sie zorientuje że jeśli będzie sie tarzali po ziemi, to nie dość że nie dostanie lodów, to możliwe ze dostanie karę, a i widownię szybko straci (a na widownię i poczucie wstydu u matki najbardziej liczy) bo rodzic go zabierze w miejsce gdzie nie będzie ludzi i wtedy chcieć do popisywania się zazwyczaj obumiera. Potem można na spokojnie sytuację obgadać, ale serio- początki histerii, krótka piłka, wyjście z dzieckiem do cichego miejsca bez ludzi.
Kluczowe jest żeby zareagować na początku ataku takiej sklepowej histerii. Ja już się zacznie na całego, to do dziecka nic nie dotrze.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 22:59   #3725
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Rzecz jest w tym, że jeśli ono chce zwrócić na siebie uwagę bo chce lody, to szybko sie zorientuje że jeśli będzie sie tarzało po ziemi, to nie dość że nie dostanie lodów, to możliwe ze dostanie karę, a i widownię szybko straci (a na widownię i poczucie wstydu u matki najbardziej liczy) bo rodzic go zabierze w miejsce gdzie nie będzie ludzi i wtedy chęć do popisywania się zazwyczaj obumiera. Potem można na spokojnie sytuację obgadać, ale serio- początki histerii, krótka piłka, wyjście z dzieckiem do cichego miejsca bez ludzi.
Stary 2015-02-28, 23:00   #3726
Lady Jane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mixiakova Pokaż wiadomość
I nic tym dzieciom nie jest? moi rodzice byli wychowywani, gdzie rosło dużo grzybów, ale absolutnie nikt nie podawał ich dzieciom. A co z zeszłego roku głośną zupką grzybową podaną wnuczce przez babcię? Skończyło się na przeszczepie.

Ok. Ja opowiem to co wiem. Ja młodej grzybów nie daje, choć to pewnie właśnie stara wiedza i przesad, ale jakoś mnie nie dawali i żyje. I choć młoda je dużo, to właśnie np grzybów nie.
W UK to w ogole jest cyrk z grzybami, bo takich jak my znamy, ze sa prawdziwki, borowiki itd. To oni raczej nie znają. Dla nich większość grzybów to jest mushroom. Juz prędzej rozpoznają grzyby mung. Wszystko co my nazywamy rożnymi nazwami tu można kupić jako Wild mushroom i często to sa po prostu rożne gatunki. Oni jakoś dają te grzyby dzieciom i te dzieci żyją, ale faktycznie nie znam nikogo kto by chodził do lasu i sam zbierał, głownie dlatego, ze to jest straszna zadość tu w lasach, zeby grzyby tak sobie rosły jak u nas.
Z ciekawostek, moja przyjaciółka nie wiedziała, ze ten śliczny czerwony grzybek z białymi kropkami (w pokoju syna ma taki obrazek) jest trujący i ze Polacy maja na niego inna nazwę niż "grzyb".

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:01   #3727
liselotta
lise-kotta

I na litość boską nie dawajcie dzieciom żadnych grzybów!
Stary 2015-02-28, 23:10   #3728
Lady Jane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mixiakova Pokaż wiadomość
I nic tym dzieciom nie jest? moi rodzice byli wychowywani, gdzie rosło dużo grzybów, ale absolutnie nikt nie podawał ich dzieciom. A co z zeszłego roku głośną zupką grzybową podaną wnuczce przez babcię? Skończyło się na przeszczepie.

Ok. Ja opowiem to co wiem. Ja młodej grzybów nie daje, choć to pewnie właśnie stara wiedza i przesad, ale jakoś mnie nie dawali i żyje. I choć młoda je dużo, to właśnie np grzybów nie.
W UK to w ogole jest cyrk z grzybami, bo takich jak my znamy, ze sa prawdziwki, borowiki itd. To oni raczej nie znają. Dla nich większość grzybów to jest mushroom. Juz prędzej rozpoznają grzyby mung. Wszystko co my nazywamy rożnymi nazwami tu można kupić jako Wild mushroom i często to sa po prostu rożne gatunki. Oni jakoś dają te grzyby dzieciom i te dzieci żyją, ale faktycznie nie znam nikogo kto by chodził do lasu i sam zbierał, głownie dlatego, ze to jest straszna zadość tu w lasach, zeby grzyby tak sobie rosły jak u nas.
Z ciekawostek, moja przyjaciółka nie wiedziała, ze ten śliczny czerwony grzybek z białymi kropkami (w pokoju syna ma taki obrazek) jest trujący i ze Polacy maja na niego inna nazwę niż "grzyb".

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5046792 4]Czy tylko dla mnie ta wypowiedz nie ma sensu?
Jesli jestes jedyna matka w swoim srodowisku to o jakich dzieciach piszesz?[/QUOTE]

Skrót myślowy. Jedyna matka, która nie karmi grzybami. Inne matka karmią normalnie bez głębszych analiz.

---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Kluczowe jest żeby zareagować na początku ataku takiej sklepowej histerii. Ja już się zacznie na całego, to do dziecka nic nie dotrze.

Dzięki choć to brzmi trochę jak relacja z frontu wojennego, ale no nikt nie obiecywał, ze bedzie łatwo :-D

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:11   #3729
Mixiakova
Mixum fixum

Cytat:
[...]
Mixiakova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:12   #3730
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
I na litość boską nie dawajcie dzieciom żadnych grzybów!
Moje najbardziej lubia burgery z Portobello Pyszne sa!

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:15   #3731
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
A mogłabyś skupić się na wybieraniu tego portfela gdyby Ci mały odstawiał histerię u boku? Ja bym wyszła ze sklepu i żadnych lodów oczywiście by nie było.
No ale tak serio.. Ja wiem, że powinna zignorować dzieciaka, ale jest jeszcze starsze dziecko - a może obiecała mu kupić portfel? A może były umówione na te zakupy? Ja na miejscu starszego dziecka bym się wkurzyła, bo idę z matką na zakupy, a i tak wszystko się kręci dookoła młodszego.

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:17   #3732
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
No ok. Tak bardziej konkretnie to co robisz? Dziecko sie wiją na podłodze. Bierzesz pod pachę? Wychodzisz? Gdzie idziesz? Na zawnętrznym sklepu tez sa ludzie? Niesiesz pod pacha do domu? Co dalej? Bo wychodzę ze sklepu brzmi idealnie, ale mało realnie. Wychodzisz sama czy z dzieckiem?
Nie trzeba być geniuszem, żeby wpaść na rozwiązanie takiej sytuacji. Dziecko odstawia teatr i terroryzuje rodzica? Ja spokojnie, bez krzyków wzięłabym pod pachę, wyniosła ze sklepu, wsadziła do auta, ewentualnie taksówki i zawiozła do domu. Gdybym nie miała auta, wzięłabym taksówkę, bo nie wyobrażam sobie narażania innych pasażerów na histerię dziecka. Taksówkarz chociaż dostałby za to forsę.
Uprzedzając komentarze, że nie każdego stać na taksówki. Fakt, nie każdego. Nie każdego też stać na dziecko, a jednak lekkomyślnie ludzie je sobie fundują.

Edytowane przez 2016050952
Czas edycji: 2015-02-28 o 23:19
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:18   #3733
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Moje najbardziej lubia burgery z Portobello Pyszne sa!

Tez lubię. Ale ja, w przeciwieństwie do twoich dzieci, jestem po 30tce i dobrze trawię grzyby.
Stary 2015-02-28, 23:20   #3734
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez _Beata _ Pokaż wiadomość
grzyby moga uszkodzic nerki i watrobe, tyle w temacie.

Wysyłane z mojego U8815 za pomocą Tapatalk 2
W Hameryce nawet grzyby maja wlasciwosci lecznicze Pewnie dlatego tak ciezko dostac wize

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:24   #3735
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Tez lubię. Ale ja, w przeciwieństwie do twoich dzieci, jestem po 30tce i dobrze trawię grzyby.

to zaden wyczyn trawic grzyba, dzieci tez dobrze sobie z tym radza

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
W Hameryce nawet grzyby maja wlasciwosci lecznicze Pewnie dlatego tak ciezko dostac wize
nastepna wymadrza sie a nic nie wie, niczym te matki o ktorych pisalo sie wczesniej

Haters Gonna Hate
Stary 2015-02-28, 23:26   #3736
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Po co niemowlęta karmić mlekiem, od razu dawać schabowego z ziemniakami i surówką, przecież to żaden wyczyn to strawić, dzieci sobie poradzą

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:30   #3737
liselotta
lise-kotta

Dzieci w Ameryce juz trawią. Ale w Polsce zacofane polskie dzieci jeszcze nie UMIO i to jest smutne
Stary 2015-02-28, 23:31   #3738
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:

nastepna wymadrza sie a nic nie wie, niczym te matki o ktorych pisalo sie wczesniej
Jestes taka zabawna, ze zaczynam doceniac Twoja obecnosc na tym watku

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:31   #3739
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
O to chodzi, że zbyt długie przebywanie w kojcu rozwojowi nie sprzyja.
A tak, to racja

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
I znowu sie nie znam, ale jak o tym mysle to wiele osob pierwsze co wklada rosół z kurczaka do pokarmu, najlepiej ze zmielonym kurczakiem, jako kolejny pokarm po mleku. To jest normalne czy paranoja z cyklu 'tylko mięso jest zdrowe'?
Wywar z mięsa może uczulać, najpierw do zup dodaje się osobno ugotowane mięso, zupy gotowane na mięsie dopiero później. Ale to "książkowo", na stronce podanej przez stokrotkę pewnie by zjechali.

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Ok, jesli sie robi je z niepryskanych owocow i miesa bez chemii to rzeczywiscie. Ale smieszy mnie to jak ktos mowi ze chce dziecko zdrowo odzywiac a nie jakies tam "swinstwa" ze sloiczkow, a idzie po jabłka do biedroniki i robi dziecku z tego soczek
Mój TŻ ostatnio kupił takie błyszczące jabłka w Biedrze Postanowiłam je kiedyś zetrzeć do jakichś naleśników (dziecku bym nie dała w życiu), nie umiałam po tym domyć rąk, zresztą tych jabłek też nie, zostawiłam. Do dziś wyglądają identycznie jak w dniu zakupu..

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja tam nie wiem, ide na targ, sa jaja z wolnego wybiegu, takie siakie, wszystkie, sa warzywa i owoce produkcji wlasnej sprzedawcy, wygladaja normalnie, czyli nie sa piekne i bez plamki, jeszcze brudne od ziemi - no lepiej nie bedzie. Tyle jak wyglada marchewka niedmuchana i ogorek gruntowy to sie wie.
Fajnie masz. U mnie nie ma sprzedawców z własnymi warzywami/owocami, wszyscy się normalnie zaopatrują, przypuszczam, że w tych samych miejscach co markety. Co jakiś czas jest jakiś bazar eko, ale daleko ode mnie i nie jestem pewna, czy regularnie.

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, po co podawać je dziecku?
Po nic, nie mają wielu wartości i są ciężkostrawne.
http://natemat.pl/81937,dlaczego-dzi...y-jesc-grzybow
Ale no cóż.. Oj tam oj tam pediatrzy, oj tam oj tam GIS, co oni wiedzą.

Cytat:
Ale wiesz, ze dzieci koło 3 roku życia robią czasem popisówki, bo sprawdzają ile im wolno? I czasem trzeba zapewnić im bezpieczeństwo a resztę przeczekać. Takie bezstresowe wychowanie, ze dziecko dostaje tantrum a matka rzuca wszystko i robi wszystko zeby tylko był spokój zle sie kończy na dłuższa metę.
Jednak mimo wszystko sądzę, że sklep to nie jest dobre miejsce na to, też po prostu bym wyszła i ewentualne akcje wychowawcze odprawiała na zewnątrz.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:40   #3740
pani-jesień
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50468230]Mój TŻ ostatnio kupił takie błyszczące jabłka w Biedrze Postanowiłam je kiedyś zetrzeć do jakichś naleśników (dziecku bym nie dała w życiu), nie umiałam po tym domyć rąk, zresztą tych jabłek też nie, zostawiłam. Do dziś wyglądają identycznie jak w dniu zakupu..[/QUOTE]

Ja czasem mam poczucie winy, jak moim świnkom morskim daję owoce/warzywa z Biedronki Ale w Biedrze są też jabłka wyglądające normalnie, a nie jak plastikowe
Stary 2015-02-28, 23:43   #3741
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ja czasem mam poczucie winy, jak moim świnkom morskim daję owoce/warzywa z Biedronki Ale w Biedrze są też jabłka wyglądające normalnie, a nie jak plastikowe
No ale on wziął te ładniejsze i ja się nie znam na pryskaniu owoców i one na pewno są OK
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:46   #3742
dudipopka
kobieta za ladą

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50468230]

Mój TŻ ostatnio kupił takie błyszczące jabłka w Biedrze Postanowiłam je kiedyś zetrzeć do jakichś naleśników (dziecku bym nie dała w życiu), nie umiałam po tym domyć rąk, zresztą tych jabłek też nie, zostawiłam. Do dziś wyglądają identycznie jak w dniu zakupu..

.[/QUOTE]
moze to było to na jabłkach
http://doradztwosadownicze.pl/wosk-d...-jablek-decco/

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:47   #3743
kawa_zmlekiem
damn good coffee

W Biedronce są jabłka normalne, polskie, i są takie nabłyszczane, całe czerwone, dziwnie wyglądające.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-28, 23:49   #3744
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieci w Ameryce juz trawią. Ale w Polsce zacofane polskie dzieci jeszcze nie UMIO i to jest smutne

niestety to wina zacofanych matek a nie dzieci, moze z dzieci jeszcze cos bedzie

Widac ze Farmakoepa jedyna ktora rozumie angielski, po przeczytaniu artykulu do ktorego podalam link, odpuscila temat "grzby nie maja wartosci odzywczych"

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2015-03-01 o 00:03
Stary 2015-02-28, 23:50   #3745
pani-jesień
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50468321]No ale on wziął te ładniejsze i ja się nie znam na pryskaniu owoców i one na pewno są OK [/QUOTE]

Takie ładne z natury po prostu
Stary 2015-02-28, 23:52   #3746
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
Nawet jeśli - to jabłko leży już u mnie chyba ze dwa tygodnie i nic się nie zmienia, jak frytki z Maca Nie ufam takim rzeczom.

---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ----------

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Takie ładne z natury po prostu
Wszystkie równe, idealne, w odpowiednim kolorze. Sama natura
Stary 2015-02-28, 23:53   #3747
pani-jesień
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50468397] Wszystkie równe, idealne, w odpowiednim kolorze. Sama natura [/QUOTE]

Nic tylko jeść
Stary 2015-03-01, 00:11   #3748
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Narkotyki tez chyba tam fajne maja albo to te grzyby halucynogenne

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Po co niemowlęta karmić mlekiem, od razu dawać schabowego z ziemniakami i surówką, przecież to żaden wyczyn to strawić, dzieci sobie poradzą

Ja bym jeszcze dodala czerwone winno, aby sie lepiej trawilo
Stary 2015-03-01, 00:13   #3749
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość

twoja analiza jak zwykle z

Haters Gonna Hate
Stary 2015-03-01, 00:14   #3750
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
niestety to wina zacofanych matek a nie dzieci, moze z dzieci jeszcze cos bedzie

Widac ze Farmakoepa jedyna ktora rozumie angielski, po przeczytaniu artykulu do ktorego podalam link, odpuscila temat "grzby nie maja wartosci odzywczych"
Albo sie po prostu poddala
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości