|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Od paru lat jest zupełnie inny system przyznawania stypendium. Jest dużo więcej kasy na socjalne i dużo mniej na naukowe. U mnie na polibudzie naukowe to chyba nawet nie były 3 stówy, masakra. A socjalne zgarniają w dużym stopniu osoby, których rodzice: a) udają biednych rolników b) mają działalność gospodarczą i 'zerowe' dochody' c) pracują za granicą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4442 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4443 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ma się z czego śmiać, niektórzy ci bardziej obrotni (w sensie kombinatorzy) wyciągają niezłe sumki, gdzie normalnie nie powinni dostać ani grosza. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4444 |
Kawaii strona mocy
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50464913]
Nie ma się z czego śmiać, niektórzy ci bardziej obrotni (w sensie kombinatorzy) wyciągają niezłe sumki, gdzie normalnie nie powinni dostać ani grosza. ![]() Dokładnie ... miałam takiego gagatka na studiach, którego ojciec prowadził firmę i raczej dobrze mu się powodziło, żeby nie powiedzieć więcej, ale jako że oficjalny dochód miał 0 zł, dostawał najwyższe stypendium. Nie lubię takich cwaniaków, szczególnie tego konkretnego, bo wiem, że przez niego mojemu koledze zabrakło dosłownie kilku zł do socjalnego, a był w bardzo złej sytuacji finansowej i na to stypendium zasłużył ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4445 | ||
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50453647]Gratulacje.
![]() A ja wczoraj dostałam zaproszenie na rozmowę, na przyszły czwartek. Pomyślałam, że chyba im na mnie zależy, bo pani kilka razy próbowała się dodzwonić, ja nie mogłam wtedy odebrać, to nawet maila napisała, że prosi o kontakt. A dzisiaj do mnie dzwoni z pretensją, że miałam do niej wczoraj oddzwonić i potwierdzić spotkanie, to mówię jej, że przecież rozmawiałyśmy i umówiłyśmy się na czwartek (to co niby jeszcze miałam potwierdzać ![]() ![]() ![]() Powodzenia na rozmowie ![]() Cytat:
![]() Ktoś mi kiedyś powiedział że kobiety za dużo myślą i wszystkim się przejmują ![]() ![]() ![]() ![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50464913]Ale nikt nie powiedział, że osoba biedna musi studiować na najbliższej uczelni itp. Przecież może wybrać uczelnię, gdzie stypendia są większe. Nie ma się z czego śmiać, niektórzy ci bardziej obrotni (w sensie kombinatorzy) wyciągają niezłe sumki, gdzie normalnie nie powinni dostać ani grosza. ![]() Cytat:
![]() Za to koleżanka której rodzice byli rolnikami, przez rok żyła jak pączek w maśle za tysiaka miesięcznie ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4446 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4447 |
Zadomowienie
|
Aż mnie zemdliło jak poczytałam wasze historie :/
No ale takie już mamy genialne regulacje narzucone przez UE... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4448 |
Zakorzenienie
|
ale podobnie jest w innych instytucjach wypłacających środki - np. w MOPSach czy GOPSach - też najwięcej nie dostają Ci co naprawdę potrzebują a Ci, którzy umieją kombinować.
#4449 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przez całe 5 lat studiów miałam stypendium socjalne, które rzeczywiście było mi potrzebne, a czego się po prostu wstydziłam. Chyba dlatego nie mogę zrozumieć tych wyzyskiwaczy. Mimo tego, że była to kwota 200-400 zł na miesiąc (zależnie od roku) to bardzo mi pomogła i starałam się rozsądnie je wydawać- opłacałam sobie bilet mzk, ksero, kupowałam książki, ubrania (może nie w lumpeksie, ale też nie w Esprit ![]() To przykre, że są osoby dla których te parę stówek oznacza studiować/zakończyć edukację a dla innych to jest kolejny drogi ciuch, kolejna impreza czy następna paczka fajek. Edytowane przez Hannah_89 Czas edycji: 2015-02-28 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4450 |
Raczkowanie
|
Olaboga, jak was czytam to prawie w depresję wpadam, naprawdę
![]() Zamiast tutaj narzekać, zacznijcie coś robić. Lazada ma rację - przeciętniak sukcesu w Polsce nie osiągnie, takie są realia i trzeba się z tym pogodzić. Moi rodzice bogaci nie byli, ale stwierdziłam, że wyjazd na dobrą uczelnię mi się bardziej opłaci - dlatego od czerwca do września po maturze zapierniczałam, żeby sobie zarobić na studia. Później miałam stypendium socjalne + stypendium rektora + praca i trzeba było sobie dawać radę. Plus nauka, konferencje, ciekawe spotkania z osobami z branży, nauka programów - po prostu to mnie wyróżnia od większości współstudentów. Widzę, czym się zajmują znajomi ze studiów, którzy niczego podczas nich nie robili i prześlizgnęli się przez nie - nie robią NIC. Nie mogą znaleźć pracy i narzekają, że w Polsce jest źle. Ale Ci ludzie, którzy starali się na studiach, zdobywali wiedzę - radzą sobie całkiem nieźle! I to jest przepis na sukces. Teraz możecie mnie atakować, że gadam bzdury i wszystko tylko po znajomości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4451 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-03-01 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4452 |
Rozeznanie
|
I nie każdego stać na płatne kursy obsługi programów za 900 zł . A na bezpłatnych też się niczego wiele nie nauczysz . Sama mam bezpłatne kursy, nauczyłam się na jednym obsługi programu przydatnego w moim wyuczonym zawodzie i nic. Praca w biurze rachunkowym, gdzie tego programu się używa na mnie nie czeka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-03-01 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4454 |
Rozeznanie
|
Czyli jednym słowem wszyscy Polacy powinni pokończyć super studia- najlepiej medycyna lub techniczne, być nie przeciętnymi, znać milion programów, nie chcieć rodzić dzieci, mieć góra 26 lat, by mieć jakąś pracę i mieć za co żyć i nie uciekać za granicę.
![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Szkoda, że za moich czasów te stypendia socjalne takie niskie były i nie stać mnie z nich było na płatne kursy w stowarzyszeniu księgowych, bo może po takich kursach ktoś w mieście wojewódzkim dałby by mi pracę w biurze rachunkowym nie zważając na to, że nie mam doświadczenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4455 |
Wtajemniczenie
|
O tych stypendiach to osobny wątek już przecież był
![]() ![]() ![]() Dorzucę swoje doświadczenia: moje koleżanki też zgarniały na polibudzie po 1000zł socjala, rodzice byli rolnikami albo mające inną działalność (nieoficjalną ofkors) z "zerowymi" dochodami. I takie dziewczynki najdroższe kosmetyki i ciuchy, do lekarzy to tylko prywatnie i najdroższe leki na wymyślone choroby pt "mam trądzik" - żeby nie było, ja wiem jak przebiega trądzik, też brałam leki i wiem jak wyglądała ich skóra... to się chyba hipochondria nazywa. A propo tego robienia/nie robienia nic na studiach. To nie zawsze tak działa. Mam koleżankę, która dużo robiła, na niektóre zajecia informatyczne które sobie wybieraliśmy "na odwal", ta chodziła na autocada, robiła sporo bezpłatnych praktyk i staży, pracowała, należała do różnych kół naukowych, jeździła na konferencje. była na erasmusie itd itp. Pracuje za 1,8k netto w Warszawie w zawodzie. Inni, którzy mieli sto tysięcy poprawek i chodzili tylko na imprezy dostali posadki za 3k do ręki zaraz po studiach. Czasem naprawdę trzeba mieć szczęście.
#4456 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że większości programów można się nauczyć na poziomie średnim z tutoriali dostępnych w internecie ZA DARMO. Jedynym problemem jest dostęp do programu, ale są wersje 30 dniowe no i można sobie też radzić w inny sposób ![]() Wiadomo, że łatwiej jest pójść na kurs niż samemu zmobilizować się w domu, ale to nie znaczy, że się tego nie da zrobić.
![]() |
#4457 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4458 |
maszyna, nie człowiek
|
Chodzi raczej o to, że jeśli nie umiesz X, ucz się Y. Idź w wakacje na zbiory, żeby w roku móc pójść na kurs językowy albo lepszą uczelnię, wyciśnij ze studiów jak najwięcej. Jestes kiepski w jakiejś określonej rzeczy, ale tworzysz fantastyczne ozdoby, hafty, obrazy? Zacznij szukać miejsca, w ktorym docenią Twoją kreatywność i zdolności manualne, możliwe, że to jest Twoja droga. Idealizm mode on: mało jest osób naprawdę nijakich, większość jest w moich oczach po prostu leniwa i nigdy się przed sobą nie przyzna, że mogła zrobić więcej.
#4459 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie Tajkuna, nie musisz być lekarzem (to Twój ulubiony zawód) robiącym habilitację, przyjmującym dodatkowo w przychodni, grającym w tenisa, odbierającym po południu dziecko z amerykańskiej szkoły. Zostań np. fryzjerką i bądź w tym po prostu DOBRA.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2015-03-01 o 18:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4460 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4461 |
Rozeznanie
|
Bo bezpłatne robione są na odwal się . Chodzi w nich o to, że Unia da kasę, urzędnik kasę zgranie za organizacje kursu czy inna instytucja szkoląca bezrobotnych, bezrobotny też z 200 stówki zgarnie, dostanie czasem po tym kursie staż , prowadzący nauczyciel kasę zgarnie itd. Na jednym kursie uczono nas jak pogrubić tekst , zmienić czcionkę, powiększyć czcionkę, zmienić kolor. Poziom szkoły podstawowej. Nudziło mi się w domu, to poszłam na kurs. Nie spodziewałam się tak niskiego poziomu.
![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-03-01 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4462 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4464 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2015-03-01 o 18:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4465 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem trochę szkoda, że uczelnie nie wystawiają pewnych certyfikatów na podstawie współpracy z producentami oprogramowania. Bo tak naprawdę co by stało na przeszkodzie? Producent zwykle i tak tych programów nie udostępnia uczelni za darmo. Niby ma się suplement do dyplomu, ale to po prostu nazwy przedmiotów - nie wynika z nich, jakich programów się używało, na jakim poziomie się je opanowało... Może za jakiś dodatkowy egzamin albo od określonej oceny. A nie wszędzie na tych samych kierunkach używa się tego samego, niektóre uczelnie wprowadzają na danym kierunku coś unikatowego w skali Polski, bo np. program jest dość drogi, ale okazuje się, że w praktyce się z niego korzysta i dla absolwenta to duży plus.
Albo nawet głupie języki obce na studiach - dla mnie to łącznie trzy zmarnowane semestry, po kilka godzin tygodniowo (!), dwa egzaminy i też bez żadnego kwitu? A to są takie "użytkowe" rzeczy, które można by dołączyć do CV. Bo wiadomo, że raczej mechanikowi na nic certyfikat z liczenia pochodnych na poziomie zaawansowanym ![]() ![]() Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2015-03-01 o 18:31 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#4466 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-03-01 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4467 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4468 |
Rozeznanie
|
O właśnie , ja na studiach miałam na ćwiczeniach jeden program. Ale nazwa przedmiotu nie wskazuje, że był na nim ten program.
A pochodne liczyłam na studiach . Fajna rzecz. Macierze, całki też się liczyło. Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-03-01 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4469 |
Konto usunięte
|
A co do kursów, to jestem w trakcie jednego opłacanego przez pracodawcę. Jak zobaczyłam ile kosztuje to wolałabym dostać za niego kasę do ręki, biorąc pod uwagę jego przydatność
![]() ![]() ![]() W tej chwili Wam nie napiszę co to za kurs, więc nie pytajcie, ale kiedyś może się przyznam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4470 |
Kawaii strona mocy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.