|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)
Cytat:
Gdybym miała córeczkę to również byłaby na 100% Zosią Sikorka, ja też doszłam do takiego samego consensusu, że nie ma sensu zwlekać dalej I oczywiście decyzji nie żałuję, aby była jasność
|
|
#4142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że teraz wszystko jest praktycznie pryskane więc ciężko kupić zdrowe warzywo (paradoksalnie bo warzywo niby z natury jest zdrowe...). Ja nawet zastanawiałam się czy w przyszłości kupować Gerberki czy samej gotować - co będę mieć z ogródka to pewne ale nie wiem czy kupne warzywa będą lepsze od dania ze słoiczka...
|
|
#4143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo przy PCOS zaleca się tabletki żeby jajniki odpoczęły. Problemem jest to, że lekarze zapisują tabletki jak leci, czasem kobieta nawet nie wie, że ma problem, tabsy lekiem na wszystko ... a chyba lepiej byłoby, gdyby każda wiedziała na czym stoi i sama decydowała czy je brać czy nie. No i trzeba je dobrze dobrać ... Mnie np raziło jak czytałam, że sporo kobiet brało takie np Diane 35 bo tanie, tabsy z mega końskimi dawkami hormonów, które właściwie są lekiem na coś innego ale przy okazji działają anty i lekarze dawali jak leci ...
|
|
#4144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz rację z tym, że lekarzem przepisują je lekką ręką, ja mogłam iść i powiedzieć tabletki X są za drogie, chce Y i dostawałam bez problemu... Ja akurat jestem przeciwniczką bo po latach brania zaburzyły mi gospodarkę hormonalną, byłam bliska depresji i w ogóle charakter mi się zmienił na wredny - wszystko mnie irytowało, często z niczego mogłam aferę zrobić a ja ogólnie mega ugodowa jestem. Odstawiłam minął rok jak wróciłam do siebie i tz nawet widzi różnicę
31/40 Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2015-03-05 o 14:57 |
|
|
|
|
#4145 |
|
Zakorzenienie
|
Sikorka, jeśli czegoś z ogródka Ci zabraknie, można w miarę rozsądnych pieniądzach kupić wprost "od rolnika" na Targu Pietruszkowym w Krk
|
#4146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie?U nas nie daleko jest targ ale mama mi mówiła, że oni kupują od hurtowników często i nie wiadomo który to prawdziwy rolnik a który to zwykły handlujący...
|
|
#4147 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4149 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
|
|
#4151 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- U mnie za oknem padał przed chwilką deszcz ze śniegiem.
|
|
#4152 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) ... od liceum tylko 1 dziewczyna z klas podstawówka/liceum zaliczyła wpadke i urodziła córke przed maturą... a tak to pierwsza byłam ja w wieku 26l... teraz jest największy "wysyp" ... powiedzmy ze ok 1/3 ma dziecko ... reszta nadal czeka ...
|
|
|
|
|
#4153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badałaś np testosteron, lf, fsh itd? Bo jeśli nie to tak na prawdę nie wiesz, czy problemu nie było, mogły być początki jeszcze nie odczuwalne, cykl mógł być jeszcze w miarę regularny. Co do dzieci i stabilizacji - w sumie wszystkie macie po trochu rację, z jednej strony dobrze mieć pewną sytuację, z drugiej dziecko faktycznie nie kosztuje aż tyle, żeby sobie nie poradzić a często jest dobrym motywatorem, ale wiadomo, że sytuacje są różne, jeśli ktoś nie ma ani gdzie mieszkać ani stałej pracy to nie dziwię się, że się boi zakładać rodzinę. Ale często jest tak, że ci młodsi rodzice szybciej dorośleją, szybciej nadrabiają pewne braki, bo jest większe parcie .. a nie raz 30 latkowie to takie duże dzieci - zabawa, podróże i zero oszczędzania, myślenia o przyszłości .. ile ludzi tyle sposobów na życie
|
|
#4154 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4155 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc da się ale w dzisiejszych czasach mysle ze spoleczenstwo wlasnie ma potrzebe zrealizowania siebie, najpierw ja...myśle że do dzieci jak i do pasji trzeba poprostu ...nie wiem jak to opisac... mieć dryg... nie kazdy gra na czyms, jezdzi na czyms i nie kazdy musi/chce/czuje potrzebe by miec dziecko ... ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
nie ma reguły ...---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4157 |
|
Zadomowienie
|
|
#4158 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4159 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo to mamy parke pierwsza hehe
, obiecuje byc dobra tesciowa hehe
|
|
#4160 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
masz racje, ale np smoczek nie kazde dziecko musi miec, nawet lepiej jak nie ma... nie musi miec ich milion... butelki tak samo... chusteczki nawilzane to również nowoczesny trend (wygodny, sama korzystam) ale kiedys nie bylo i jakos nikt z nas brudny nie latał [poza tym czesto po porodzie/przy okazji jak wpadał ktoś znajomy to prosiłam by zamiast miśków czy owoców czy czegoś tam kupił pake pampków czy chusteczek -cos praktycznego... moze to być butelka czy smoczek ]z lekami OK.. sa dzieci co chorują są tez takie co nie... nigdy nie wiesz jakie "sie trafi" bo to juz jest niezalezne od stanu finansowego a nakłąd jest zawsze ... wiadomo... chciałoby się dziecku gwiazdke z nieba, najlepiej co chwila ... ale bez tego tez mozna gruszki ? po co to ? mozesz isc na macierzynski 6 mcy i masz 100% pensji, a potem żłobek... własny mój przykład bo akurat nie miałam pomocy ani w rodzicach, ani ex ... Pomogły mi przyjaciólki, a wlasciwie 1 ktora odbierała codziennie mała i przez 1h się nią zajmowała... ale zdarzało się ze musiał odebrac ktos inny... jak przyszła choroba to stres mega, bo wiadomo- pracy nie rzuce , w domu nie zostane, ale da się wsio załatwić także ...im więcej trudności nas spotyka tym czlowiek uczy sie z nimi radzić... jeszcze w miedzyczasie studia skonczyłam, licencjat napisałam, a zjazdy miałam co tydzien i wychodziłam jak miałam tel że głodne, by tylko podjechać, nakarmić i wracałam do szkoły ... także da się ![]() mega trudne, mega trzeba byc odpowiedzialnym i zorganizowanym... ale równie szybko się dorasta
Edytowane przez ja_dalia Czas edycji: 2015-03-05 o 15:37 |
||
|
|
|
#4161 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy też większa motywacja Cytat:
Ja bym po prostu nie chciała mieć dziecka żyjąc od 1 do 1 bo gdzieś się kasa znajdzie (a znam osoby tak myślące), nie daj boże dziecko się rozchoruje a niema kto pomóc i nie stać mnie na leki... I nie mam na myśli bóg wie jakich pieniędzy odłożonych ale tak by się po prostu nie martwić o finanse. Cytat:
W ogóle teraz często warzywa sprowadzają z Chin a tam autentyczna rozmowa: Reporter: Ile Pan razy pryska warzywa. Rolnik: 2-3 razy w tygodniu. Reporter: czy wie Pan co to za środek Rolnik: Nie bo nie umiem czytać, ale skoro nie jest zabronione przez Państwo to musi być w porządku. U nas starsze osoby też raczej nie są do końca świadome czym pryskają. Poza tym Ci co dają produkty do Gerbera mają kontrole i przypuszczam, że mimo wszystko są te produkty lepsze niż te od rolników, którzy sadzą typowo na sprzedaż (wiadomo, że jak spryskają to te warzywa szybciej rosną i są "mocniejsze" na urazy). Dlatego nie wiem co lepsze
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie brałam anty bo bardzo szybko dowiedziałam sie, że mam za wysoką prolaktyne i dosć długi czas ja zbijałam. Potem jak juz udało sie z prolaktyna wyjść na prostą to nie chciałam znów nic mieszać tabletkami i były gumki Ale teraz po porodzie nie wiem na co sie zdecyduje... Mysłałam o lady comp. Miała któraś z Was z nim do czynienia? ![]() Albo na jaką metodę anty będziecie sie decydować?
|
|
|
#4163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() póki mam jedno to nie będę czuła potrzeby ale na trójkę już się raczej nie zdecyduje więc prędzej czy później będę musiała coś wymyśleć ![]() Ale na tabletki się już nie zdecyduje (i tu już nie mam na myśli późniejszego problemu z zajściem w ciążę bo to już nie będzie mnie interesować co właśnie te wahania nastrojów które powodowały
31/40 Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2015-03-05 o 16:47 |
|
|
|
|
#4164 |
|
Zadomowienie
|
My używaliśmy gumek. U mnie tabletki nie wchodzą w grę, gdyż żaden lekarz mi ich nie przepisze. Jeżeli zaś chodzi o jakieś "stałe" zabezpieczeni typu spirale to się boję założenia .
|
#4165 |
|
Rozeznanie
|
Ja antyki tez brałam i to dość długo. Tylko ze u mnie od zawsze był problem z @ badania pokazały PCOS. Jednak zawsze kierowałam się jakością tabsow a nie cena.
Po odstawieniu @ nie wróciła aż do momentu sztucznego wywołania Ja po tabletkach czułam się super, żadnych paskudnych skutków nie odczuwam, oprócz ubywajacych kg :-D Nie wiem jak się zachowają moje jajniki po ciąży, ale pewnie wrócę do antyków, bo one pozwalają moim cudnym jajnikom na chwile wytchnienia ![]() GUMEK nie znoszę
Edytowane przez PalinKa_88 Czas edycji: 2015-03-05 o 16:52 |
|
|
|
#4166 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może i kiedyś nie było chusteczek nawilżanych, pewnie, że można moczyć watę w rumianku i tym przemywać, idąc tym tropem może przerzućmy się z podpasek i tamponów na watę lub kawałki ligniny, bo kiedyś ich nie było i ludzie funkcjonowali... Widzę wśród znajomych, że wcale nie jest tak łatwo zapisać dziecko do państwowego żłobka. Może być łatwiej, jak jesteś matką samotnie wychowującą a tak to pozostaje opiekunka lub żłobek prywatny i wtedy pytanie czy opłaca się to bardziej niż roczny urlop macierzyński. Poza tym w weekend, jak studiowałaś, to przypuszczam, że telefony nie były ze żłobka tylko od przyjaciółki lub opiekunki - więc jakaś pomoc była a tak jak pisałaś - nie zawsze tak jest, że możemy na kogoś liczyć. Nie każde dziecko choruje ale uważam, że lepiej się przygotować na taką ewentualność a nie pózniej mieć problem bo dziecku nie mam za co leków kupić. No i licząc na to, że "jakoś to będzie" bo ktoś mi pampersy czy butelki kupi albo dziecko ze żłobka odbierze no to sorry ale czasem można się przeliczyć. Pewnie, że są różne sytuacje, różne historie w życiu ale dla mnie odpowiedzialność i zorganizowanie przejawia się w zapobieganiu (o ile to możliwe), patowym sytuacjom. |
|
|
|
|
#4167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
każdy ma swój punkt widzenia... dlatego idąc tym tropem społeczeństwo ma coraz mniej dzieci ... |
|
|
|
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że tu jest drugie dno, bo szczerze? ale państwo mamy jakie mamy tu można byłoby rozmawiać w nieskończoność.
Ale akurat ja uważam to za duży plus, że dzieci rodzą się planowane i że pary decydują się świadomie na potomstwo. Społeczeństwo ma coraz mniej dzieci tylko i wyłącznie dlatego, że świadomość rodziców jest większa. Kiedyś ludzie mieli 4 dzieci i lepiej, biednie żyli ale WIEDZIELI, że pracę będą mieć. Zresztą pewnie większość z waszych dziadków całe życie w jednej firmie pracowało a teraz? Ludzie co rusz zmieniają, szukają czegoś lepszego, no i niestety często tracą pracę. Mało kto ma już ciepłą posadkę, będąc pewnym, że pracę ma zapewnioną do emerytury. Kiedyś żyło się biedniej ale chyba było łatwiej (przynajmniej tak twierdzi większość starszych), teraz to niestety wyścig szczurów...
|
#4169 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bo tu na prawdę dużo zależy od różnych czynników, jak ktoś nie ma rodziców/teściów ani przyjaciółek gotowych pomóc to na prawdę może być ciężko, zwłaszcza jak kobieta nie ma stałego zatrudnienia i nie ma macierzyńskiego, oczywiście wszystko się da, często w takiej sytuacji ojciec dziecka zapitala po 18 godzin na dobę a matka siedzi w domu bez pracy i perspektyw na nią (bo tu mamy błędne koło - nie pracujesz nie dostaniesz żłobka, nie ma żłobka nie ma co szukać pracy) a czasami wystarczyłaby jedna mama, która pomoże i sytuacja się diametralnie zmienia ...
Ja nie oceniam pochopnie decyzji innych ludzi o tym, kiedy najlepszy czas na dziecko, to mogę zrobić tylko znając kogoś jego sytuację bardzo dobrze ... a i tak może się okazać, że jest jeszcze coś ... Także tego ... ktoś nie znając mnie może na 1 rzut oka pomyśleć sobie - no tak, taka stara, trzeba było wcześniej dzieci robić, pewnie wygodna i chciała nie wiadomo czego się dorobić / chciała się wyszaleć itp ... a to wszystko nie jest prawdą. A ktoś inny może ocenić młodą matkę, że głupia bo dała sobie dziecko zrobić nie mając perspektyw a taka osoba może całkiem nieźle w tej sytuacji sobie poradzić, czy to z czyjąś pomocą czy bez. I w sumie nikomu nic do tego
|
#4170 |
|
Zadomowienie
|
Trudne tematy. Kazdy człowiek jest inny. Kazdy w innym momencie zycia jest gotowy na dziecko. Kazdy ma inna sytuacje. Jednym pomaga mama, tata, teściowa, teść, trzy siostry i ciocie. Inni musza sobie radzić sami. Ja musze brać zwolnienie, jak mały choruje i nie moze pójść do przedszkola. Niektóre kobiety nie mogą sobie ma to pozwolić i posyłają chore dzieci do zlobka czy przedszkola. Przez to wszystkie inne ciagle chorują. Jedna osoba uzna, ze dla mniej komfortowe warunki to sa ju, jak moze kupic dziecku używane ubranka, pieluszki i ma z czego zupę zrobić. Inna osoba nie bedzie szczęśliwa przy takich warunkach i dobrze bedzie sie czuła, jak bedzie mogą zapewnić dziecku wakacje, lekcje języków obcych i cała masę innych rzeczy. Takze trudno jest ludzi porównywać. Moje dziecko było bardzo nieszczęśliwe w państwowym żłobku. Na inny państwowy nie mielismy szansy. Takze znaleźliśmy prywatny za 700 zł. Ale jak bym nie miała tych pieniędzy, to musiałaby patrzeć jak moje dziecko cierpi i jest bardzo smutne. A tego nie chce. Takze kazdy czuje sie komfortowo w rożnych warunkach.
A tak zmieniając temat, ale odnosząc sie do butelek i smoczków, to ja nie miałam ani jednych ani drugich . Synek był na piersi i nie używał smoczków. Ale moja przyjaciółka karmiła butelka i miała ich chyba 6 sztuk. Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2015-03-05 o 18:21 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.

I oczywiście decyzji nie żałuję, aby była jasność

Gdzie?