Październikowe mamy 2015 część I - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-12, 08:44   #3001
littlevenus
Raczkowanie

Dot.: Październikowe mamy 2015 część I

Ja nigdy nie wstawałam w nocy,teraz co noc się budzę i siusiu�� i nie mogę później zasnąć, co skutkuje tym, że cały dzień jestem zakręcona i musze się popołudniu położyć. O 22 chodzę już spać, co jest dla mnie dziwne, bo zawsze zasypiałam po "Rodzinie zastępczej" tj. ok 24�� rano mnie muli, niedobrze mi. W ciagu dnia też, szczególnie po różnych zapachach. Ehh, ale się zmieniłam�� I ciekawe kiedy będę miała widoczny brzuszek, na razie tylko spożywczy widać ��
Stary 2015-03-12, 08:46   #3002
mala29lll
Zakorzenienie

malinowa Tam gdzie teraz jeżdżę to jest prywatna klinika i normalnie płacę za wizyty 120 zł, ale receptę dostałam na ryczałt więc mają podpisaną umowę z NFZ. Przyjaciółka tam prowadzi ciążę i robiła właśnie na NFZ genetyczne, ale trzeba mieć do tego podstawy. Nie wiem niestety jakie są są wytyczne. Powinno być gdzie w necie. Zaraz zobaczę, bo tez ciekawa jestem. W ogóle była informacja na drzwiach gabinetu, że właśnie na nfz robią ale za film 50 zł
Stary 2015-03-12, 08:48   #3003
Zaliczka
Raczkowanie

Hej dziewczyny,

Co do porodu, to staram się jeszcze o tym nie myśleć, bo mnie to trochę przeraża... W Krakowie to chyba 7 szpitali jest, wydaje mi się, że w każdym można rodzić... Mamy teraz w pracy trzy dziewczyny na macierzyńskim, to za jakiś czas zadzwonię do którejś i podpytam. Tylko mnie martwi to że ja tu położnej nie mam, nie wiem jak to jest? Jeszcze jak w domu mieszkałam x lat temu, to miałam tam lekarza rodzinnego wybranego i chyba po ukończeniu 18 lat trzeba też było do jakiejś położnej się zapisać. W międzyczasie pojechałam na studia, później do Szkocji, a niecałe 2 lata temu do Krakowa trafiłam. Ale dlatego, że w pracy mamy korzystny pakiet medyczny, to chodzę tam do lekarzy i jeszcze się do żadnego rodzinnego nie zapisałam. Zastanawiałam się nad tym, ale nie znam tu przychodni/lekarzy, w międzyczasie przeprowadziłam się do innej części miasta i zeszło. I ani rodzinnego, ani położnej tu nie mam.

Ja wczoraj byłam na badaniach krwi i już wyniki wieczorem miałam i martwią mnie trochę, bo niektóre elementy mam za niskie, jeszcze niżej niż na poprzednim badaniu, a badanie na żelazo wykazało, że żelazo w normie, ferrytyna też (chociaż bliżej dolnej granicy), . Od jakichś 2 tygodni biorę prenatal (bo ma kwas foliowy, jod i D3, które miałam zalecone,ale też parę innych rzeczy, m.in. żelaza trochę). Ginekolog jeszcze w piątek mi zapisała Tardyferon, czyli żelazo, i biorę to od piątku wieczorem, ale wieczór przed badaniem krwi i w dzień badania nie wzięłam, żeby to badanie lepiej wyszło. Udało mi się wstrzelić na wizytę u któregoś ginekologa w enel-medzie dziś wieczorem, niech dalej szukają co nie tak....
Zaliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 08:50   #3004
Malpka
Zakorzenienie

cześć!
Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Czyli mamy podobnie. Słyszałam, że na mdłości dobre są migdały takie całe...choć mi np rewelacyjnie się po nich wymiotuję, więc na same mdłości niekoniecznie pomogły. Natomiast pomaga imbir, robię sobie herbatkę z cytryną lub pomarańczą i wrzucam plasterek imbiru. Smaczne i mi naprawdę pomaga A wy macie jakieś rady?
mi własnie migdały pomagają

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
A w ogóle to endo mnie wczoraj przestraszył, bo powiedział, że jak ciąża zwiększonego ryzyka przez in vitro i jeszcze krwiak, a jeszcze nie mam tarczycy prawie to będzie CC A ja nie chcę. Ja chcę normalnie z siebie wypchać dzidzię. Choć jak to ma być zagrożenie dla niej to się poddam bez walki:/
,
jak trzeba to trzeba ja tez planowałam sn a w pierwszej c. odkleiło sie lożysko więc z musu cc w drugiej lekarz mi powiedział że na 99% znów się odklei więc nawet nie planowałam czekac do terminu porodu tylko tydzień przed miałam umówioną cesarkę. chyba drugi raz nie zniosłabym tego stresu jaki się przeżywa przy odklejeniu łozyska

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość

Malpka a jak z Julcia??
średnio, niby już nie wymiotuje ale wczoraj po południu miała 40 st gorączki

Cytat:
Humorki to też chyba normalne ja np. na zmianę, albo chce się przytulić albo wyganiam męża :Pa ten nie wie co jest
oj tak humorki i u mnie sa

Cytat:
Napisane przez Doorisska Pokaż wiadomość
Nie mogę się doczekać ruchów dziecka, będę wtedy spokojniejsza ze żyje i ma się dobrze
oj chyba wtedy jeszcze większy stres jak nagle nie czujesz ruchów o godzinie 9 a zawsze wtedy dziecko sie ruszało a ono postanawia sie poruszać o 9.30

Cytat:
Mam jeszcze pytanie, wiem że do tego jeszcze troche czasu ale...zamierzacie chodzić do szkoły rodzenia lub może chodziłyście przy pierwszych dzieciach?
ja chodziłam przy pierwszym, fajne przydatne informacje
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 08:51   #3005
mala29lll
Zakorzenienie

Znalazłam coś takiego o kwalifikacji do badania pren. refundowanego:

Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów:

wiek pacjentki od ukończenia 35 lat (badanie przysługuje kobiecie w danym roku kalendarzowym, w którym kończy 35 lat),
wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka,
stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową,
stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
Stary 2015-03-12, 08:55   #3006
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
malinowa Tam gdzie teraz jeżdżę to jest prywatna klinika i normalnie płacę za wizyty 120 zł, ale receptę dostałam na ryczałt więc mają podpisaną umowę z NFZ. Przyjaciółka tam prowadzi ciążę i robiła właśnie na NFZ genetyczne, ale trzeba mieć do tego podstawy. Nie wiem niestety jakie są są wytyczne. Powinno być gdzie w necie. Zaraz zobaczę, bo tez ciekawa jestem. W ogóle była informacja na drzwiach gabinetu, że właśnie na nfz robią ale za film 50 zł
hmm tak czy siak genetyczne będę robić czy mi da skierowanie czy będę musiała zapłacić te 200zł , tż już się doczekać nie może tylko się zastanawiam czy we wszystkich placówkach akceptują skierowania

Cytat:
Napisane przez Zaliczka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

Co do porodu, to staram się jeszcze o tym nie myśleć, bo mnie to trochę przeraża... W Krakowie to chyba 7 szpitali jest, wydaje mi się, że w każdym można rodzić... Mamy teraz w pracy trzy dziewczyny na macierzyńskim, to za jakiś czas zadzwonię do którejś i podpytam. Tylko mnie martwi to że ja tu położnej nie mam, nie wiem jak to jest? Jeszcze jak w domu mieszkałam x lat temu, to miałam tam lekarza rodzinnego wybranego i chyba po ukończeniu 18 lat trzeba też było do jakiejś położnej się zapisać. W międzyczasie pojechałam na studia, później do Szkocji, a niecałe 2 lata temu do Krakowa trafiłam. Ale dlatego, że w pracy mamy korzystny pakiet medyczny, to chodzę tam do lekarzy i jeszcze się do żadnego rodzinnego nie zapisałam. Zastanawiałam się nad tym, ale nie znam tu przychodni/lekarzy, w międzyczasie przeprowadziłam się do innej części miasta i zeszło. I ani rodzinnego, ani położnej tu nie mam.

Ja wczoraj byłam na badaniach krwi i już wyniki wieczorem miałam i martwią mnie trochę, bo niektóre elementy mam za niskie, jeszcze niżej niż na poprzednim badaniu, a badanie na żelazo wykazało, że żelazo w normie, ferrytyna też (chociaż bliżej dolnej granicy), . Od jakichś 2 tygodni biorę prenatal (bo ma kwas foliowy, jod i D3, które miałam zalecone,ale też parę innych rzeczy, m.in. żelaza trochę). Ginekolog jeszcze w piątek mi zapisała Tardyferon, czyli żelazo, i biorę to od piątku wieczorem, ale wieczór przed badaniem krwi i w dzień badania nie wzięłam, żeby to badanie lepiej wyszło. Udało mi się wstrzelić na wizytę u któregoś ginekologa w enel-medzie dziś wieczorem, niech dalej szukają co nie tak....

właśnie zauważyłam, że też jesteś z Krakowa

ja dzisiaj odbieram wyniki morfologii i już mam stresa co to mi wyjdzie..

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:

Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów:

wiek pacjentki od ukończenia 35 lat (badanie przysługuje kobiecie w danym roku kalendarzowym, w którym kończy 35 lat),
stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową,
stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
to widziałam , ale to nie chodzi też o te inwazyjne ?
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 08:56   #3007
mala29lll
Zakorzenienie

no wynalazłam, że mi się należy po in vitro Całe szczęście, bo przez to całe leczenie po klinikach jestesmy chwilowo spłukani uf...
Stary 2015-03-12, 08:59   #3008
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
no wynalazłam, że mi się należy po in vitro Całe szczęście, bo przez to całe leczenie po klinikach jestesmy chwilowo spłukani uf...
heh to fajnie ja będę na przełomie 11/12 tyg wtedy co mam termin
koleżanka była w zeszłym tygodniu na genetycznym, jest 3tyg w przód z ciążą niż ja i już jej powiedzieli że chłopca będzie miała
Stary 2015-03-12, 09:13   #3009
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość

I jeszcze pytanko .. czy któraś oprócz mnie ma już zarezerwowany termin na USG genetyczne lub planuje kiedy chciałaby iść ?
ja bym chciała przed świętami zrobic ale poczekam do wizyty wtorkowej dopiero sie umowie potem

Cytat:
nie wiedziałam, że genetyczne można na nfz zrobić.. a nie wiecie czy to się robi w tych samych placówkach co prywatnie czy jak jest? bo ja wzięłam termin na 21.03 będąc przekonana, że trzeba prywatnie wizytę u mojej gin na fundusz mam 17.03 więc jak tak jest to pewnie dostanę skierowanie, tylko ciekawe czy tam gdzie mam termin akceptują skierowania? jejku ja nic nie wiem
można na nfz. mi moja lekarka w poprzedniej c. dawała skierowanie na genetyczne w tym ośrodku co chodze do niej bo ona nie robi, ale ja mam taką lekarkę prywatnie od usg która jest bardzo dobra w tych sprawach nawet ma jakiś dyplom czy spechjalizacje w tej dziedzinie więc na usg zawsze chodziłam prywatnie

a ja się dzisiaj trochę przestraszyłam mieżyłam Julce rano temperaturę to i sobie przyokazji i mi wyszła 36.7 a na wieczór miałam 37,2 i troche sie zestresowałam czemu taka niska ale mgłości nadal mnie męczą więc wierzę że musi być wszystko dobrze
Stary 2015-03-12, 09:15   #3010
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
koleżanka była w zeszłym tygodniu na genetycznym, jest 3tyg w przód z ciążą niż ja i już jej powiedzieli że chłopca będzie miała
No przyjaciółce tez powiedział na prenatalnym, że chłopiec a jak ostatnio była (15 tc) to już nie był pewny Więc to takie gdybanie na razie
Stary 2015-03-12, 09:15   #3011
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
u nas tez juz na genetycznym było widac kto siedzi w brzuszku i za pierwszym i za drugim razem
Stary 2015-03-12, 09:17   #3012
rita_k
Zadomowienie

Cytat:

To zalezy o co pytacie dziewczyny. Bo tu są przytoczone wskazania do testu pappa. Czyli badania usg genetyczny plus badanie z krwi i wyliczenie prawdopodobienstwa. To badanie kosztuje pryatnie pewnie okolo 500 zl. Ja mam na nfz, po poronieniu, być może to trochę naciągane ale jak się zapisywałam to nikt nie mówił że nie mam do tego podstaw. W warszawie są 3 miejsca, które robią to kompleksowo na nfz.

A wszystkie kobiety w ciąży badanie usg genetyczne to ok 11 tyg mogą robić na nfz. (Bez testu pappa)
Mam nadzieje, że zrozumiałyście o co mi chodzi.

Ja swoje badania robie za tydz równo. Będzie to 12 tydz. Mi ginekolog dała skierowanie na to usg plus pappa w 9 tyg.
Już się nie mogę doczekać.
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 09:23   #3013
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Mi szpital sam przypisal polozna po 25 tyg i przychodzila ale wiem ze te co chodzily prywatnie nie dostaly ale to wystarczy zadzwonoc do jakiejs poloznej z miasta i ona chetnie przyjdzie bo dostaje za kazda pacjentke kase

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Malpka nie jestem w temacie co jest Julce? Bo moja tez teraz chora
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 09:25   #3014
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rita_k Pokaż wiadomość
A wszystkie kobiety w ciąży badanie usg genetyczne to ok 11 tyg mogą robić na nfz. (Bez testu pappa)
Mam nadzieje, że zrozumiałyście o co mi chodzi.
tylko zastanawiam się czy we wszystkich placówkach, które wykonują prywatnie usg można przyjść ze skierowaniem, czy są jakieś inne, specjalne na nfz?
Stary 2015-03-12, 09:33   #3015
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
tylko zastanawiam się czy we wszystkich placówkach, które wykonują prywatnie usg można przyjść ze skierowaniem, czy są jakieś inne, specjalne na nfz?
Trzeba się dowiedzieć czy placówka ma kontrakt z nfz bo jak nie to nikt im nie zwróci kasy więc na pewno nie zrobią
Stary 2015-03-12, 09:33   #3016
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość

Malpka nie jestem w temacie co jest Julce? Bo moja tez teraz chora
we wtorek w przedszkolu zaczeła wymiotować, wymiotowała w sumie 4 razy dostała temperatury więc przespała cały dzień. Byłam z nią u lekarza i jakas wirusówka. wczoraj rano juz było dobrze a po południu znow temperatura:/ dziś rano było dobrze zobaczymy co bedzie po południu jak z pracy wrócę.
Zdrówka dla córci zycze

Cytat:
nie w kazdym w nas napewno w luxmedzie nie zrobią na nfz a w sanitasie juz robią mimo że tam i prywatne wizyty i na nfz. chyba trzeba pytać.
Stary 2015-03-12, 09:35   #3017
malinowa4
Zakorzenienie

ok dzięki zapytam się gin na wizycie we wtorek i jak coś zadzwonię tam gdzie już jestem umówiona

a teraz idę na śniadanko, bo zaczyna się ssanie w żołądku
Stary 2015-03-12, 09:36   #3018
mala29lll
Zakorzenienie

Musisz sprawdzić na stronie danej placówki. Np na stronie tej mojej kliniki jest taka informacja:

W ramach umowy z NFZ realizowane są świadczenia dotyczące:

Oddziału Chirurgii Jednego dnia - w zakresie ginekologii
Programu Badań Prenatalnych
Edukacji przedporodowej (program szkoły rodzenia)
Stary 2015-03-12, 09:58   #3019
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez littlevenus Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie wstawałam w nocy,teraz co noc się budzę i siusiu�� i nie mogę później zasnąć, co skutkuje tym, że cały dzień jestem zakręcona i musze się popołudniu położyć. O 22 chodzę już spać, co jest dla mnie dziwne, bo zawsze zasypiałam po "Rodzinie zastępczej" tj. ok 24�� rano mnie muli, niedobrze mi. W ciagu dnia też, szczególnie po różnych zapachach. Ehh, ale się zmieniłam�� I ciekawe kiedy będę miała widoczny brzuszek, na razie tylko spożywczy widać ��
Ja przynajmniej 3razy wstaje ale jestem taka zamulona, ze ide jak trędowata i pozniej chlap spac

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
cześć!

oj chyba wtedy jeszcze większy stres jak nagle nie czujesz ruchów o godzinie 9 a zawsze wtedy dziecko sie ruszało a ono postanawia sie poruszać o 9.30

ja chodziłam przy pierwszym, fajne przydatne informacje
U mnie byla w dzien cisza, az chcialam na IP jezdzic, ale caly dzien aktywny mialam, kladlam sie spac taka zmęczona z nadzieja na szybkie zaśnięcie, . w brzuchu zawsze wtedy zaczynala sie huczna impreza
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:10   #3020
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

a mi mdlosci woricly i do tego mega apetyt :/ jem co 2 godziny bo zaczyna mnie mulic a jak zaczynam jesc to bez opamietania poznije zdyham od wzdec a jak przechodza wzdecia to wracaja mdlosci imusze znow zjesc
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:34   #3021
ktosiula
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć

U mnie mdłości już tylko rano występują (i czasami jak poczuję nieprzyjemny zapach ) , czasami lekkie ciągnięcie w brzuchu, cycki rosną i bolą, zmęczenie all day all night

Jest jakaś zależność co do odczuwania ruchów dziecka i zaokrąglania się brzucha gdy kobieta jest szczupła ? Tak się zastanawiam

I jeszcze pytanko .. czy któraś oprócz mnie ma już zarezerwowany termin na USG genetyczne lub planuje kiedy chciałaby iść ?
Ja mam na 30 marca. Dostałam skierowanie od lekarki. Genetyczne robią w tym samym ośrodku więc kasa im leci do kieszeni to dają skierowania i podciągają że niby jest wskazanie.

Cytat:
Napisane przez natalia_b Pokaż wiadomość
mi w pierwszej ciąży brzuch było widać dopiero około 5 miesiąca
U mnie tak samo. W 17 tygodniu się lekko zaokrąglił. Teraz już mam taki jak wtedy.

Cytat:
Jednak bym się nie nastawiała. Łatwo o pomyłkę bo na tym etapie narządy są do sobie bardzo podobne. Ale 16-20 tydzień to już widać wszystko fajnie.

USG genetyczne nie przysługuje wszystkim. W 11-12 tygodniu każdemu przysługuje USG refundowane przez NFZ ale nie jest to USG genetyczne. USG prenatalne może wykonać tylko lekarz mający specjalny certyfikat. W necie jest lista takich lekarzy.

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Chodzi o FMF - Fetal medicine foundation

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:34   #3022
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
a mi mdlosci woricly i do tego mega apetyt :/ jem co 2 godziny bo zaczyna mnie mulic a jak zaczynam jesc to bez opamietania poznije zdyham od wzdec a jak przechodza wzdecia to wracaja mdlosci imusze znow zjesc
Jakie zawiłości. Ja nie mam w ogóle apetytu. Nic mi przeważnie nie smakuje. Nawet jak mam ochotę to zacznę jeść i bleeee. Pcham na siłę. Godzinę temu zjadłam kawałek makreli i chlebek i już mi nie dobrze. Choć to tez przez Palmersa. Posmarowałam się po prysznicu i mi teraz zalatuje. Złagodzili by ten zapach naprawdę, bo paść idzie
Stary 2015-03-12, 10:38   #3023
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
Jakie zawiłości. Ja nie mam w ogóle apetytu. Nic mi przeważnie nie smakuje. Nawet jak mam ochotę to zacznę jeść i bleeee. Pcham na siłę. Godzinę temu zjadłam kawałek makreli i chlebek i już mi nie dobrze. Choć to tez przez Palmersa. Posmarowałam się po prysznicu i mi teraz zalatuje. Złagodzili by ten zapach naprawdę, bo paść idzie
tez mi wieksozsc rzeczy nie smakuje lece na kanapkach, jablkach i slodyczach

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
USG genetyczne nie przysługuje wszystkim. W 11-12 tygodniu każdemu przysługuje USG refundowane przez NFZ ale nie jest to USG genetyczne. USG prenatalne może wykonać tylko lekarz mający specjalny certyfikat. W necie jest lista takich lekarzy.
a ktore jest niby genetyczne?
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:40   #3024
ktosiula
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
tez mi wieksozsc rzeczy nie smakuje lece na kanapkach, jablkach i slodyczach

a ktore jest niby genetyczne?
Wykonywane przez lekarza akredytowanego przez FMF. Pierwsze ok 11-13 tydzień

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:44   #3025
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Cytat:
Cześć

U mnie mdłości już tylko rano występują (i czasami jak poczuję nieprzyjemny zapach ) , czasami lekkie ciągnięcie w brzuchu, cycki rosną i bolą, zmęczenie all day all night

Jest jakaś zależność co do odczuwania ruchów dziecka i zaokrąglania się brzucha gdy kobieta jest szczupła ? Tak się zastanawiam

Cześć .
Ja mam o USG genetycznym rozmawiać na wizycie w poniedziałek. Chciałabym zrobić pod koniec marca, bo wtedy będzie 12tc, a wtedy ponoć najlepiej robić. Mój to się już nie może doczekać, jak wyjdzie. Ja z resztą też. Ja mam wrażenie, że się bardzo uspokoję, jak już będę czuć ruchy. Teraz tak naprawdę nie wiem, co się tam dzieje i się czasami strasznie martwię.
blindness_94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:50   #3026
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:

Mi tez nic nie idzie, szczegolnie wieczorami musze wpychac na sile bo jestem głodna ale jesc nie moge, memłam tylko troche i tyle. Nie mdli mnie, nie odrzuca tylko nic mi nie smakuje kompletnie.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 10:50   #3027
Malpka
Zakorzenienie

tu jest lista lekarzy:
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

moja lekarka jest na tej liście dlatego mimo że na wizyty chodze na nfz to na usg chodzę własnie do niej prywatnie i tak dużo nie bieże bo 100 zł za usg
Stary 2015-03-12, 10:52   #3028
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blindness_94 Pokaż wiadomość
Cześć .
Ja mam o USG genetycznym rozmawiać na wizycie w poniedziałek. Chciałabym zrobić pod koniec marca, bo wtedy będzie 12tc, a wtedy ponoć najlepiej robić. Mój to się już nie może doczekać, jak wyjdzie. Ja z resztą też. Ja mam wrażenie, że się bardzo uspokoję, jak już będę czuć ruchy. Teraz tak naprawdę nie wiem, co się tam dzieje i się czasami strasznie martwię.
ja też cały czas w strachu, żeby wszystko było ok.. jak będą ruchy to będzie znak, że dzidziuś jest i ma się dobrze. doczekać się tego nie mogę. tak samo jak wizyty we wtorek, kiedy znów fasolkę zobaczę
Stary 2015-03-12, 10:52   #3029
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cześć dziewczyny....ciężka noc za mną. Przez ból pleców ciężko było mi się ułożyć...doszedł lekki ból brzucha no i piękna zgaga po tuńczyku zapewne. Kręciłam się i kręciłam..w końcu udało się jakoś zasnąć, ale i od rana nie jest lepiej...mega mdłości, staram się zjeść kanapkę i pije herbatkę z imbirem

U mnie jeszcze brzuszka nie ma, no może tylko delikatny, bo jak się siedzi w domu to częściej jem

A odnośnie usg genetycznego..czy to inaczej usg przesiewowe czy jakoś tak? Bo mi gin powiedział, ze zrobimy takie właśnie pomiędzy 11-14 tyg chyba. Oczywiście prywatnie, bo u mnie w przychodni gdzie chodzę do niego nie ma takiego sprzętu dobrego..
Stary 2015-03-12, 10:54   #3030
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
tu jest lista lekarzy:
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

moja lekarka jest na tej liście dlatego mimo że na wizyty chodze na nfz to na usg chodzę własnie do niej prywatnie i tak dużo nie bieże bo 100 zł za usg
genetyczne jest droższe jest na tej liście lekarz, do którego jestem zapisana prywatnie na genetyczne
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości