|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Październikowe mamy 2015 część I
Ja nigdy nie wstawałam w nocy,teraz co noc się budzę i siusiu i nie mogę później zasnąć, co skutkuje tym, że cały dzień jestem zakręcona i musze się popołudniu położyć. O 22 chodzę już spać, co jest dla mnie dziwne, bo zawsze zasypiałam po "Rodzinie zastępczej" tj. ok 24 rano mnie muli, niedobrze mi. W ciagu dnia też, szczególnie po różnych zapachach. Ehh, ale się zmieniłam I ciekawe kiedy będę miała widoczny brzuszek, na razie tylko spożywczy widać
|
#3002 |
|
Zakorzenienie
|
malinowa Tam gdzie teraz jeżdżę to jest prywatna klinika i normalnie płacę za wizyty 120 zł, ale receptę dostałam na ryczałt więc mają podpisaną umowę z NFZ. Przyjaciółka tam prowadzi ciążę i robiła właśnie na NFZ genetyczne, ale trzeba mieć do tego podstawy. Nie wiem niestety jakie są są wytyczne. Powinno być gdzie w necie. Zaraz zobaczę, bo tez ciekawa jestem. W ogóle była informacja na drzwiach gabinetu, że właśnie na nfz robią ale za film 50 zł
|
#3003 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Co do porodu, to staram się jeszcze o tym nie myśleć, bo mnie to trochę przeraża... W Krakowie to chyba 7 szpitali jest, wydaje mi się, że w każdym można rodzić... Mamy teraz w pracy trzy dziewczyny na macierzyńskim, to za jakiś czas zadzwonię do którejś i podpytam. Tylko mnie martwi to że ja tu położnej nie mam, nie wiem jak to jest? Jeszcze jak w domu mieszkałam x lat temu, to miałam tam lekarza rodzinnego wybranego i chyba po ukończeniu 18 lat trzeba też było do jakiejś położnej się zapisać. W międzyczasie pojechałam na studia, później do Szkocji, a niecałe 2 lata temu do Krakowa trafiłam. Ale dlatego, że w pracy mamy korzystny pakiet medyczny, to chodzę tam do lekarzy i jeszcze się do żadnego rodzinnego nie zapisałam. Zastanawiałam się nad tym, ale nie znam tu przychodni/lekarzy, w międzyczasie przeprowadziłam się do innej części miasta i zeszło. I ani rodzinnego, ani położnej tu nie mam. Ja wczoraj byłam na badaniach krwi i już wyniki wieczorem miałam i martwią mnie trochę, bo niektóre elementy mam za niskie, jeszcze niżej niż na poprzednim badaniu, a badanie na żelazo wykazało, że żelazo w normie, ferrytyna też (chociaż bliżej dolnej granicy), . Od jakichś 2 tygodni biorę prenatal (bo ma kwas foliowy, jod i D3, które miałam zalecone,ale też parę innych rzeczy, m.in. żelaza trochę). Ginekolog jeszcze w piątek mi zapisała Tardyferon, czyli żelazo, i biorę to od piątku wieczorem, ale wieczór przed badaniem krwi i w dzień badania nie wzięłam, żeby to badanie lepiej wyszło. Udało mi się wstrzelić na wizytę u któregoś ginekologa w enel-medzie dziś wieczorem, niech dalej szukają co nie tak.... |
|
|
|
#3004 | |||||
|
Zakorzenienie
|
cześć!
Cytat:
![]() Cytat:
jak trzeba to trzeba średnio, niby już nie wymiotuje ale wczoraj po południu miała 40 st gorączki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam coś takiego o kwalifikacji do badania pren. refundowanego:
Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów: wiek pacjentki od ukończenia 35 lat (badanie przysługuje kobiecie w danym roku kalendarzowym, w którym kończy 35 lat), wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka, stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka, stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową, stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
|
#3006 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko się zastanawiam czy we wszystkich placówkach akceptują skierowaniaCytat:
właśnie zauważyłam, że też jesteś z Krakowa ja dzisiaj odbieram wyniki morfologii i już mam stresa co to mi wyjdzie.. ![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3007 |
|
Zakorzenienie
|
no wynalazłam, że mi się należy po in vitro
Całe szczęście, bo przez to całe leczenie po klinikach jestesmy chwilowo spłukani uf...
|
#3008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja będę na przełomie 11/12 tyg wtedy co mam termin koleżanka była w zeszłym tygodniu na genetycznym, jest 3tyg w przód z ciążą niż ja i już jej powiedzieli że chłopca będzie miała
|
|
|
|
|
#3009 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja się dzisiaj trochę przestraszyłam mieżyłam Julce rano temperaturę to i sobie przyokazji i mi wyszła 36.7 a na wieczór miałam 37,2 i troche sie zestresowałam czemu taka niska ale mgłości nadal mnie męczą więc wierzę że musi być wszystko dobrze
|
|
#3010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc to takie gdybanie na razie
|
|
#3011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i za pierwszym i za drugim razem
|
|
#3012 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A wszystkie kobiety w ciąży badanie usg genetyczne to ok 11 tyg mogą robić na nfz. (Bez testu pappa) Mam nadzieje, że zrozumiałyście o co mi chodzi. Ja swoje badania robie za tydz równo. Będzie to 12 tydz. Mi ginekolog dała skierowanie na to usg plus pappa w 9 tyg. Już się nie mogę doczekać. |
|
|
|
|
#3013 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi szpital sam przypisal polozna po 25 tyg i przychodzila ale wiem ze te co chodzily prywatnie nie dostaly ale to wystarczy zadzwonoc do jakiejs poloznej z miasta i ona chetnie przyjdzie bo dostaje za kazda pacjentke kase
![]() ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Malpka nie jestem w temacie co jest Julce? Bo moja tez teraz chora
|
#3014 |
|
Zakorzenienie
|
tylko zastanawiam się czy we wszystkich placówkach, które wykonują prywatnie usg można przyjść ze skierowaniem, czy są jakieś inne, specjalne na nfz?
|
|
|
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba się dowiedzieć czy placówka ma kontrakt z nfz bo jak nie to nikt im nie zwróci kasy więc na pewno nie zrobią
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
we wtorek w przedszkolu zaczeła wymiotować, wymiotowała w sumie 4 razy dostała temperatury więc przespała cały dzień. Byłam z nią u lekarza i jakas wirusówka. wczoraj rano juz było dobrze a po południu znow temperatura:/ dziś rano było dobrze zobaczymy co bedzie po południu jak z pracy wrócę.
Zdrówka dla córci zycze Cytat:
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
ok dzięki
![]() a teraz idę na śniadanko, bo zaczyna się ssanie w żołądku
|
|
|
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
Musisz sprawdzić na stronie danej placówki. Np na stronie tej mojej kliniki jest taka informacja:
W ramach umowy z NFZ realizowane są świadczenia dotyczące: Oddziału Chirurgii Jednego dnia - w zakresie ginekologii Programu Badań Prenatalnych Edukacji przedporodowej (program szkoły rodzenia)
|
#3019 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3020 |
|
Wtajemniczenie
|
a mi mdlosci woricly i do tego mega apetyt :/ jem co 2 godziny bo zaczyna mnie mulic a jak zaczynam jesc to bez opamietania poznije zdyham od wzdec a jak przechodza wzdecia to wracaja mdlosci imusze znow zjesc
|
|
|
|
#3021 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie tak samo. W 17 tygodniu się lekko zaokrąglił. Teraz już mam taki jak wtedy. Cytat:
USG genetyczne nie przysługuje wszystkim. W 11-12 tygodniu każdemu przysługuje USG refundowane przez NFZ ale nie jest to USG genetyczne. USG prenatalne może wykonać tylko lekarz mający specjalny certyfikat. W necie jest lista takich lekarzy. ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Chodzi o FMF - Fetal medicine foundation
|
|
#3022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3023 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ktore jest niby genetyczne? |
|
|
|
|
#3024 |
|
Wtajemniczenie
|
Wykonywane przez lekarza akredytowanego przez FMF. Pierwsze ok 11-13 tydzień
|
#3025 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja mam o USG genetycznym rozmawiać na wizycie w poniedziałek. Chciałabym zrobić pod koniec marca, bo wtedy będzie 12tc, a wtedy ponoć najlepiej robić. Mój to się już nie może doczekać, jak wyjdzie. Ja z resztą też. Ja mam wrażenie, że się bardzo uspokoję, jak już będę czuć ruchy. Teraz tak naprawdę nie wiem, co się tam dzieje i się czasami strasznie martwię. |
|
|
|
|
#3026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi tez nic nie idzie, szczegolnie wieczorami musze wpychac na sile bo jestem głodna ale jesc nie moge, memłam tylko troche i tyle. Nie mdli mnie, nie odrzuca tylko nic mi nie smakuje kompletnie.
|
|
|
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
tu jest lista lekarzy:
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web moja lekarka jest na tej liście dlatego mimo że na wizyty chodze na nfz to na usg chodzę własnie do niej prywatnie i tak dużo nie bieże bo 100 zł za usg
|
#3028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny....ciężka noc za mną. Przez ból pleców ciężko było mi się ułożyć...doszedł lekki ból brzucha no i piękna zgaga po tuńczyku zapewne. Kręciłam się i kręciłam..w końcu udało się jakoś zasnąć, ale i od rana nie jest lepiej...mega mdłości, staram się zjeść kanapkę i pije herbatkę z imbirem
![]() U mnie jeszcze brzuszka nie ma, no może tylko delikatny, bo jak się siedzi w domu to częściej jem ![]() A odnośnie usg genetycznego..czy to inaczej usg przesiewowe czy jakoś tak? Bo mi gin powiedział, ze zrobimy takie właśnie pomiędzy 11-14 tyg chyba. Oczywiście prywatnie, bo u mnie w przychodni gdzie chodzę do niego nie ma takiego sprzętu dobrego..
|
#3030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest na tej liście lekarz, do którego jestem zapisana prywatnie na genetyczne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

A wy macie jakieś rady?

05.07.2008
tylko się zastanawiam czy we wszystkich placówkach akceptują skierowania

mieżyłam Julce rano temperaturę to i sobie przyokazji i mi wyszła 36.7