|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: postinor | |||
| zażywałam i zadziałał |
|
26 | 50,98% |
| zażywałam i nie zadziałał |
|
2 | 3,92% |
| nie zażywałam |
|
23 | 45,10% |
| Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!
Cytat:
Zwykle „okres ma być za 3 dni” oznacza „podejrzewam, że będzie za 3 dni, bo zwykle mam 28-dniowe cykle” – ale jak ktoś nie prowadził samoobserwacji, to nie ma powodów, by uznać, że i ten cykl miał być 28-dniowy.
|
|
|
#2582 |
|
Przyczajenie
|
EllaOne - recepta?
Witam. Pytanie do dziewczyn, które używały ostatnio tabletek "po".
Od stycznia wyszła ustawa, że nie potrzebujemy recepty. Ale z tego co czytałam - w większości aptek dalej był problem z kupnem. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda na chwile obecną? Widziałam komentarze jeszcze z lutego, że dalej wymagają recepty, albo są jakieś inne problemy. Czy obecnie sytuacja uległa jakiejkolwiek zmianie i powinnam dostać ją bez problemu? |
|
|
|
|
#2583 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: EllaOne - recepta?
Cytat:
|
|
|
#2584 |
|
Przyczajenie
|
Ellaone-pomoc
Hej wizażanki
![]() Moja sprawa wygląda następująco: Kochałam się z facetem w ostatnie dni okresu bez zabespieczenia i w pierwszy dzień po okresie także. W obu przypadkach nie doszło do wytrysku we mnie, ale kontakt z płynem preejakulacyjnym. Wystraszyłam się i zażyłam następnego dnia rano (kontakt seksualny był o 7 rano, a tabletka wzięta o 8 ) tabletkę EllaOne. Po 15 godzinach od zażycia wystąpiły wymioty, ogólnie jestem osobą podatną na wymioty, grypy żołądkowe, nieodpowiednie jedzenie. Teraz występują bóle macicy, senność. Ogólnie chodzi mi o to czy powinnam się martwić o to, że tabletka może nie zadziałać po tych wymiotach, chociaż na ulotce napisane jest, że do 3 godzin, więc aa nie wiem już sama... POMOCY. |
|
|
|
|
#2585 | |
|
Are you talking to me?!
|
Dot.: Ellaone-pomoc
Cytat:
|
|
|
#2586 |
|
Raczkowanie
|
Hej wizażanki 
Moja sprawa wygląda następująco: Kochałam się z facetem w ostatnie dni okresu bez zabespieczenia i w pierwszy dzień po okresie także. W obu przypadkach nie doszło do wytrysku we mnie, ale kontakt z płynem preejakulacyjnym. Wystraszyłam się i zażyłam następnego dnia rano (kontakt seksualny był o 7 rano, a tabletka wzięta o 8 ) tabletkę EllaOne. Po 15 godzinach od zażycia wystąpiły wymioty, ogólnie jestem osobą podatną na wymioty, grypy żołądkowe, nieodpowiednie jedzenie. Teraz występują bóle macicy, senność. Ogólnie chodzi mi o to czy powinnam się martwić o to, że tabletka może nie zadziałać po tych wymiotach, chociaż na ulotce napisane jest, że do 3 godzin, więc aa nie wiem już sama... POMOCY. Vivezza... Zanim coś napiszesz poczytaj mojego posta wyżej. ZROZUMCIE kobiety trujecie się na własną odpowiedzialność. Szanse na zajście w twoim przypadku są MIZERNE null... Zmarnowalaś pieniądze bo nie masz podstawowej wiedzy o własnym organizmie. Płyn preejakulacyjny? ZAPŁODNIĆ????!! Śmieszne. Poczytaj kiedy masz okresy płodności i ile żyje komórka jajowa. Tabletki są bez recepty ale widzę że dz nie siegacie po nie z głową.
,,Po tragedii życie też ma sens. Ważne że mamy siebie ". Powrót na forum. Edytowane przez 1Patty Czas edycji: 2015-03-22 o 09:19 |
|
|
|
|
#2587 |
|
Raczkowanie
|
ciąża po escapelle
czy mimo wzięcia tabletki po można zajść w ciążę ?
|
|
|
|
|
#2588 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ciąża po escapelle
moze byc tak ze tabletka nie zadziala.
|
|
|
|
|
#2589 |
|
Raczkowanie
|
a miała któraś z was taki przypadek że mimo przyjęcia w krótkim czasie po do 24 h tabletka nie zadziałała i tak zaszłyście w ciążę, ?
|
|
|
|
|
#2590 |
|
Zakorzenienie
|
nie slyszalam o takim przypadku.
|
|
|
|
|
#2591 |
|
Przyczajenie
|
W płynie preejakulacyjnym znajdują się ruchliwe plemniki, a do zapłodnienia wystarczy 1, stąd też np. przerywany seks nie jest zbyt dobrym sposobem na kochanie się bez konsekwencji.
|
|
|
|
|
#2592 |
|
Raczkowanie
|
To poczytaj jeszcze raz. Plemnik są. Ale zaliczamy ja do hm: niedorozwiniętych, uszkodzonych bądź bardziej naukowo: mało ruchliwych. Nie mają one dość siły by przebić komórkę jajową.
Po drugie owulacja u Cb nie wystąpiła. Nie mają czego przebijać nawet te preejakulacyjne plemniki. Dowiedz się czegoś o własnym organizmie.
|
|
#2593 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2594 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
, siedziałaś kilka miesięcy z termometrem i obserwowałaś jej cykl?Proszę o odpowiedzi w łagodniejszym tonie. |
|
|
|
|
|
#2595 |
|
Raczkowanie
|
Każda kobieta ma indtwisualny cykl nie ma kalki na wszystko. Podejmując współżycie warto wiedzieć co nieco o swoim organizmie by później nie rozlegulowac sobie immunologii tabletkami PO. Co jeśli kobieta uprawia seks z partnerem bez zabezpieczenia po miesiaczce idzie po tabletki dzień po, potem powtarza to jeszcze kilka razy bo jest pewna ze może zajść dzien po wywołanym krwawieniu. To niebezpieczne i martwi mnie taki brak odpowiedzialności. Nie popsujcie sobie zdrowia dziewczyny. Medycyna jest na wysokim poziomie ale to nie oznacza że mamy już placebo na wszystko i wszystkie środki są bezpieczne w 100%. Chcę uświadomić młode dziewczyny żeby dowiedziały się czegoś o cyklach co jak pewnie wiesz przeczytalaś w długim poście moim wyżej(mam nadzieje bo po treści posta nie jestem pewna) . Po prostu bądźcie świadome. Skoro po tabletkach Po występują wymioty to organizm ulega osłabieniu to potężna dawka hormonalna i powinna być wyjściem ostatecznym. Wtedy zejde z tonu.
,,Po tragedii życie też ma sens. Ważne że mamy siebie ". Powrót na forum. Edytowane przez 1Patty Czas edycji: 2015-03-24 o 06:32 |
|
|
|
|
#2596 |
|
Przyczajenie
|
Rozumiem Cię i Twoje wypowiedzi
Wzięcie tabletki po było wynikiem mojego strachu i przerażenia, nie jestem dumna z tego, że doszło w ogóle do tego, że musiałam wziąć tą tabletkę
|
|
|
|
|
#2597 |
|
Przyczajenie
|
Policystyczne jajniki+seks bez zabezpieczenia+Escapelle
Cześć Wam
Jak widać po tytule przedstawiam Wam moją mieszankę wybuchową, która wpędza mnie w paranoję .. Generalnie zacznę bez owijania w bawełnę - współżyłam ze swoim facetem 20.03. Poniosły nas emocje i żadne z nas oczywiście nie pomyślało o zabezpieczeniu. Bo po co, lepiej potem w nerwach wertować forum w poszukiwaniu cienia nadzei. Mam stwierdzone policystyczne jajniki, okresy miewam tylko po zażywaniu antykoncepcji hormonalnej. Ostatnio odstawiłam leki i ni stąd ni zowąd dostałam okres 01.03.2015. W zwiazku z tym moim nagłym olśnieniem okresowym poleciałam do swojego lekarza po pigułkę 72 po, która zażyłam jakieś 60 godzin po stosunku. Póki co nie mam kompletnie żadnych objawów. Nic. Ani wydzieliny, ani krwawienia. Kompletnie nie wiem czego się spodziewać ... Może któraś jest w stanie coś mi doradzić ??? |
|
|
|
|
#2598 |
|
Przyczajenie
|
Tabletka 72po
Dziewczyny - mam patową sytuację. Są święta, a dziś w nocy mi i mojemu chłopakowi pękła gumka. Mam dni płodne. Mieszkam we Wrocławiu, nie mam pojęcia gdzie mogę dostać tabletkę 72po - w końcu apteki pozamykane. Co teraz? Proszę o jakieś nakierowanie, bo siedzę spanikowana od kilkunastu godzin
|
|
|
|
|
#2599 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletka 72po
A apteki dyżurne lub w galeriach?
Tu masz link do całodobowych aptek http://www.wroclaw.pl/apteki-calodobowe.
Edytowane przez gosiaczekkk85 Czas edycji: 2015-04-04 o 18:28 Powód: dopiska |
|
|
|
|
#2600 |
|
BAN stały
|
wypłukalaś wszystko np prysznicem ?
może zadzwoń na karetkę i zapytaj czy wiedzą która aptaka ma dyżur, a może takie info znajdziesz w necie a może na oknach aptek, czasem wieszają info o adresie i terminie dyżuru aptek |
|
|
|
|
#2601 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2603 |
|
Konto usunięte
|
No jak to czooo, nie wiesz, że jak wypłuczesz plemniki prysznicem, zrobisz nasiadowke z coli, okrecisz się przez lewe ramię i spluniesz przez płot to ciąży nie będzie?
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
|
#2604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takich przypadkach toku myślenia proponuję szklankę wody zamiast i 10h kursu z WDŻWR
|
|
|
#2605 |
|
Raczkowanie
|
Pytałam o to samo w innym dziale, stwierdziłam że ten będzie najodpowiedniejszy.
W nocy z soboty na niedziele kochalam się z swoim chlopakiem, jestem podczas okresu, krwawienie nadal jest, jednak gumka się raz zsuneła, jednak on twierdzi ze nic sie nie stało, ja jednak mam pewne obawy, ze cos moglo się niechcacy przedostać. Wczesniej jak bralam tabletli antykoncepcyjne to nie nialam po nich skutkow ubocznych, myslicie ze jak zazyje tabletke PO, Escapelle, bede miec skutki uboczne? Nie chcialabym ich miec, za tydzien mam mature, nie wiem czy brac ja czy nie, bo noze rzeczywiscie nie mam sie co bac... Jak myslicie? |
|
|
|
|
#2606 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
).
|
|
|
|
|
|
#2607 |
|
Raczkowanie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;51197885]Nie bierz, nie ma sensu ryzykować skutkami ubocznymi właściwie bez powodu. Po pierwsze miałaś okres, więc prawdopodobieństwo jest niewielkie + z tego co rozmiem to wytrysku nie było w środku(jest mowa tylko o zsunięciu; nie ma informacji, że wyciekło tylko twoje wymysły
).[/QUOTE]wiem z eprawdopodobienstwo jest niewielkie.. ale wyczytałam że jak ma sie nieregularne, a ja ostatnio miałam nieregularny, miesiac temu trwał z dwa tyg, i w tym miesiącu nie dostałam w terminie i poszłam do gin po specjalne tabletki wywołujące. I mogłoby być jakieś prawdopodobieństwo że mogłam mieć w tym czasie dni płodne.. |
|
|
|
|
#2608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2609 |
|
Raczkowanie
|
Tak, ale wlasnie mam takie male obawy, bo w sumie to było tak, ze był wytrysk, on gumke sciagnal, zaczal uporzadkowywac swoj interes, wyczyscil recznikiem, i nim sie spodzialam przez chwile kilka sekund byl we mnie bez gumki, zwrocilam mu uwage by zalozyl to wtedy zalozyl i chwile pozniej wlasnie ta sie zsunela. Jest jakies prawdopodobienstwo ze dobrze mogl go nie uporzadkowac, i przez ten moment jak byl we mnie bez gumki moglo cos sie przedostac? Kurcze dzis 3 dzien leci, ostatni jakbym mogla cos zrobic, czy moze wpadam w paranoje? Help
|
|
|
|
|
#2610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.

Zwykle „okres ma być za 3 dni” oznacza „podejrzewam, że będzie za 3 dni, bo zwykle mam 28-dniowe cykle” – ale jak ktoś nie prowadził samoobserwacji, to nie ma powodów, by uznać, że i ten cykl miał być 28-dniowy.

, siedziałaś kilka miesięcy z termometrem i obserwowałaś jej cykl?