Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-18, 16:33   #4561
Brydzia_
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI

a my znowu chorujemy, oczywiście obydwoje :/ i młody i ja

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 18:31   #4562
tassia
Zakorzenienie

Ale ten wątek umiera... Pobudka dziewczyny!!!

Ja nie chwale nocek bo potem jest hardcore jak pochwale

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 19:06   #4563
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Ale ten wątek umiera... Pobudka dziewczyny!!!

Ja nie chwale nocek bo potem jest hardcore jak pochwale
Ale jest cos lepiej nie chwalac?

Czy wasze dzieci tez same sie nie umieja bawic??

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Dziewczyny jakie macie materace dla dzieci? W lozeczku z drankami mialam hevea i nie wiem czy do wiekszego łóżka tez go kupowac czy zwykly pianka kokos starczy?
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 19:21   #4564
ja-ika
Zakorzenienie

Rzeczywiście wątek umiera

Madzia, Emilka się sama sobą zajmie tylko na chwilę, jak muszę coś zrobić i wsadzę ją do łóżeczka, daję ciekawe zabawki i zmykam na moment

Emilka domaga się spania ze mną Wzięłam ją kilka razy do siebie jak była chora i teraz pokazuje na moje łóżko i mówi aaaaa. Zbliża się weekend, więc będę próbowała oduczyć bo w tygodniu jak mam wstać rano do pracy to wolę ją wziąć do siebie, niż kilka razy wstawać
Stary 2015-03-18, 19:21   #4565
kaska87
Zakorzenienie

heloł

Tasia oby tak dalej

a ja chyba dlatego, że jest taka piękna pogoda nie mogę w pracy bez mojego synusia wysiedzieć

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 20:05   #4566
kahunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Dziewczyny jakie macie materace dla dzieci? W lozeczku z drankami mialam hevea i nie wiem czy do wiekszego łóżka tez go kupowac czy zwykly pianka kokos starczy?
Długo to nie trwa, ale potrafi się czymś zająć - najczęściej klocki, sorter-domek z ikei i garnuszki z łyżeczkami. Generalnie wszystko to co może sobie przekładać.

Miałam lateksowy z hevei, a teraz mam pianka-lateks. Kokos mnie jakoś nigdy nie przekonywał więc nawet na takie nie patrzyłam.

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
heloł

Tasia oby tak dalej

a ja chyba dlatego, że jest taka piękna pogoda nie mogę w pracy bez mojego synusia wysiedzieć
Oj ja też A jeszcze roboty za bardzo nie mam, więc siedzę z myślą, że tracę czas, zamiast z dzieckiem na placu zabaw siedzieć

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 20:41   #4567
Brydzia_
Zakorzenienie

Igor się nie potrafi sam sobą zająć. A mam wrażenie że im starszy tym gorzej w tej kwestii
I co najgorsze... moje dziecko na dworze nie potrafi chodzić wiem brzmi absurdalnie ale zachowuje się jakby się bał całego otaczającego go świata i najlepiej żeby siedział w wózku lub był na rękach
Przejdzie 3 kroki stanie wyciągnie rece w górę i ryk. Przekonuje zachęcam pojawi się kot czy pies to go namawiam no to znowu podejdzie do tego kota ale już dalej nie pójdzie znowu stanie i płacz

Stary 2015-03-18, 20:55   #4568
agusiowata84
Rozeznanie

Na dworze Adaś nie chce się z nami bawić z piłką, tylko biegnie do innych dzieci. Nie każdy chce się bawić z takim maluchem, więc najlepiej w parku śląskim, albo w takich godzinach, co nie ma dzieci.
agusiowata84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 21:04   #4569
Isabell12
Zadomowienie

hej hej dziewczyny

ejjjj co tak mało piszecie ostatnio?

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Wczoraj robiłam drugi test i kreska jest juz ciemna wiec wygląda na to ze bede miec dzidziusia
No i nie bylabym sobą gdybym od razu nie wyczaiła płci wychodzi mi drugi chłopak.
ogromne gratulacje

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Jaika super ze zakupy udane,uwielbiam wiosenne zakupy trampeczki,lekkie sweterki,kolory człowiek zrzuca grube zimowe ciuchy ,jest więcej słońca,ptaszki śpiewają ojjjj wiosna

---------- Dopisano o 06:37 ---------- Poprzedni post napisano o 06:36 ----------

Poziomka pokaz sukienki,ja też jestem zachwycona ubrankami dla dziewczynek

---------- Dopisano o 06:38 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ----------

Zrobiłam wczoraj zamówienie w aptece,23 marca pakuje torbe do szpitala :strach-drzwi:
kurcze amelka ależ to zleciało,
Isabell12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 21:18   #4570
83monia
Zakorzenienie

ja jestem mama wredota i nei bawie sie prawie wcale z natka. ma od tego rodzenstwo a jak ich nie ma to albo siedzi mi na kolanach albo spi albo cos sama broi. ogolnie moje dzieci jakos same potrafily sie zawsze bawic, moze to kwestia genow jak jestem na podwórku to sama sobie chodzi, okrąża dom, wynosi zabawki, bawi sie w piaskownicy, czasem przyjdzie sie poprzytulać lub chce zwiewać na ulicę (tu mamy problem bo nie mam pełnego ogrodzenia). ogólnie jak nie jest głodna czy śpiąca lub jej cos nie boli to nie jestem potrzebna.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 21:27   #4571
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
ja jestem mama wredota i nei bawie sie prawie wcale z natka. ma od tego rodzenstwo a jak ich nie ma to albo siedzi mi na kolanach albo spi albo cos sama broi. ogolnie moje dzieci jakos same potrafily sie zawsze bawic, moze to kwestia genow jak jestem na podwórku to sama sobie chodzi, okrąża dom, wynosi zabawki, bawi sie w piaskownicy, czasem przyjdzie sie poprzytulać lub chce zwiewać na ulicę (tu mamy problem bo nie mam pełnego ogrodzenia). ogólnie jak nie jest głodna czy śpiąca lub jej cos nie boli to nie jestem potrzebna.
Ja i moi bracia właśnie tacy byliśmy... moje dziecko jest w każdej kwestii zupełnie inne no dobra lubi se zjeść porzadnie tak jak mama.

Stary 2015-03-18, 22:33   #4572
badzia987
Wtajemniczenie

Hejo

Brydzia- zdrówka dla Was !!!

Małgosia od 3 dni potrafi się sama sobą zająć przez jakąś godzinę. Lubi układać drewniane klocki.

Do nas przyszły buciki i dzisiaj je przetestowałyśmy, Wszystko jest ok tylko już nie są takie czyste po pierwszym spacerze.
Dzisiaj 3 h na spacerze. Jak Margaret zaczęła chodzić to spacer jest czystą przyjemnością. Jeszcze przy takiej pogodzie .

Dzisiaj Małgosia na placu zabaw rzuciła się z uwielbienia na mniejszą dziewczynkę chcąc ją przytulić i obie się przewróciły. Oczywiście tamtej dziewczynce nic się nie stało ale moja wyyyyyła. W ogóle starsza dziewczynka 6-letnia się do nas przyłączyła i było wesoło. Swoją drogą bardzo gadatliwa i chyba wszystko sie dowiedziałam o jej rodzinie mimo, że o nic nie pytałam.

Małgosia 06.10.2013 r.
badzia987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 22:45   #4573
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
Igor się nie potrafi sam sobą zająć. A mam wrażenie że im starszy tym gorzej w tej kwestii
I co najgorsze... moje dziecko na dworze nie potrafi chodzić wiem brzmi absurdalnie ale zachowuje się jakby się bał całego otaczającego go świata i najlepiej żeby siedział w wózku lub był na rękach
Przejdzie 3 kroki stanie wyciągnie rece w górę i ryk. Przekonuje zachęcam pojawi się kot czy pies to go namawiam no to znowu podejdzie do tego kota ale już dalej nie pójdzie znowu stanie i płacz
Maja podobnie zachowuje się na spacerach. Wszystkiego się boi i ciągle by chciała być na rękach i blisko mnie. Męczące to trochu, ale z drugiej strony bezpieczniej tak niż jakby miała mi uciekać.
ALE potrafi się sama bawić. Najczęściej to zabawa w gotowanie i przesypywanie z kubeczka do kubeczka różnych rzeczy, albo zabawa ciuchami, w ubieranie się i rozbieranie. Zauważyłam też, że po powrocie ze żłobka bez problemu bawi się sama, a w dniach "wolnych" od żłobka już niechętnie.
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 22:49   #4574
Aaamelkaa
Zakorzenienie

My dziś też dwa razy byliśmy na spacerze,pierwszy w spacerowce,załatwiłam sprawy w banku,zakupy spożywcze i trochę na placu zabaw,drugi całkowicie bez wózka,plac zabaw i wielka gonitwa Michała za dziećmi chodzi za starszymi dziewczynami (wiek ok 4lat) i je przytula rownolatka i chłopcy go nie interesowali.
No i chce pochwalić mojego Synka ze wchodzi po schodach na drugie piętro sam! Tzn idzie ,,na pieska" ale samodzielnie to robi a zależało mi na tym przed porodem

07-04-2015 Kamiś

Edytowane przez Aaamelkaa
Czas edycji: 2015-03-18 o 22:51
Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 00:23   #4575
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Amelka To super! Leo wchodzi po schodach jak stary a ja schodze na zawał! Za to w dol obydwoje zjeżdżamy na tyłkach moze w końcu zajarzy ze tak ma schodzić a nie po nogach.

Musze go pochwalić bo juz super radzi sobie z samodzielnym jedzeniem. I widelcem i łyżeczka

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 03:59   #4576
tassia
Zakorzenienie

Cytat:

No pochwalilam to dzis w nocy jedna pobudka na mleko... I ja spac od tej pobudki (o1) nie moge...

Maciej potrafi sie bawic sam. Najlepiej hak jest duzo lydzi w domu to w ogole znika ... Tu podejdzie, tam go ktos zainteresuje, tam nasluchuje rozmow...
Jak jest ze mna to pol dnia sie potrafi sam pobawic ...czasem przyjdzie na 15 mjnut z ksiazkami, albo cos tam pomarudzic... Ale generalnie samodzielny byczek

A co do materaca to ten teraz chyba na dluzej bedzie. Jabzamieram kupic lateksowy

Cytat:
Amelka To super! Leo wchodzi po schodach jak stary a ja schodze na zawał! Za to w dol obydwoje zjeżdżamy na tyłkach moze w końcu zajarzy ze tak ma schodzić a nie po nogach.

Musze go pochwalić bo juz super radzi sobie z samodzielnym jedzeniem. I widelcem i łyżeczka

Ekstra... Mój taki niejadek ze jak jedzenie go kosztuje odrobinę wiecejbwysilku to nic nie zje... Wiec póki co jednak go karmie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
My dziś też dwa razy byliśmy na spacerze,pierwszy w spacerowce,załatwiłam sprawy w banku,zakupy spożywcze i trochę na placu zabaw,drugi całkowicie bez wózka,plac zabaw i wielka gonitwa Michała za dziećmi chodzi za starszymi dziewczynami (wiek ok 4lat) i je przytula rownolatka i chłopcy go nie interesowali.
No i chce pochwalić mojego Synka ze wchodzi po schodach na drugie piętro sam! Tzn idzie ,,na pieska" ale samodzielnie to robi a zależało mi na tym przed porodem
Mój tez tak chodzi ale ja się boje... Jakoś wydaje mi się ze biestabilnie lazi...

[/RIGHT]
Stary 2015-03-19, 06:44   #4577
kaska87
Zakorzenienie

joł

wczoraj kupiliśmy Mikiemu bańki mydlane te duże w pepco i radocha była taka, że ja sama miałam banana na buzi
no i zaliczyliśmy pierwsze naciąganie naszego synusia złapał tam zestaw do piaskownicy i sobie idzie dumny no to P. zapłacił i poszliśmy

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 08:13   #4578
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:

Moja potrafi się bawić sama godzinami. Ja podobno taka sama byłam.

Wczoraj w przedszkolu pani pytała ktore z nas jest muzykalne bo Nina ma bzika na tanczenie i śpiewanie. W sumie tż lubi tańczyć ale ogólnie to oboje raczej pała z muzyki

Dzień dobry

Patrzyłam wczoraj na emele i korneckiego na necie i powiem wam że ceny troche takie norweskie ale fajne są coś chyba kupimy jak będziemy za 2 tyg w pl
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 12:18   #4579
gorgulek
Zakorzenienie

Kasia, uwazajcie na banki bo bardzo brydża ubrania. Plamy zupełnie się nie spierają. Nie wiem czy o tych samych mówimy ale te robione dla Tesco?

Badzia, jedzenie z puszki dla nas dorosłych jest niezdrowe. Nie lepiej mrożone?

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Miłosz tez potrafi sam ale książki lubi z nami oglądać. Zwierzęta to taki hit ze oderwać się nie może. A świnka pepa to juz w ogóle
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 12:48   #4580
Madzia000
Zadomowienie

Tassia ja tez pochwalilam i dzisiaj w nocy była przerwa od 2:00-4:00 po czym obudzil sie o 6 i po moim skapitulowaniu spal z nami w lozku do 7:30.
Wczoraj siedzielismy caly dzien w domu bo zaczal kaszlec Jasko, a wiatr jest u nas tak okropnie mrozny i duzy ze bir ciaglam go na spacer.
Noi niby bez tv, ale nie wyszalal sie wczoraj i moze to bylo efektem braku snu...

Mam zamiar kupic materac 70x140 i bedzie na nim spal jakies 2 lata bo za ten czas przeniose chlopakow do jednego pokoju i zmienie im lozka.
Takze zastanawiam sie czy kupic taki drogi z hevea czy ten tanszy co jest w standardowym wyposazeniu lozka.
Dalej materac odgrywa wazna role na kregoslup dziecka?

Tassia jak wogole sie czujesz? Ja jestem tak zmeczona w tej ciazy ze jak jasiek ma takie dwugodzinne przerwy w nocy to becze razem z nim ze zmeczenia:\ tz nie moze pomoc bo placze jak on go tuli a nie ja...
Wogole to jak ostatnio tz mnie przytulil to Jasiek go ode mnie odepchnal i sam sie przytulil...
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 13:49   #4581
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Madzia moj zazdrośnik tez czasem tak robi tzowi ale w większości przypadków dołacza sie do nas. W każdym razie nie przejdzie obojętnie.

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
No pochwalilam to dzis w nocy jedna pobudka na mleko... I ja spac od tej pobudki (o1) nie moge...

Maciej potrafi sie bawic sam. Najlepiej hak jest duzo lydzi w domu to w ogole znika ... Tu podejdzie, tam go ktos zainteresuje, tam nasluchuje rozmow...
Jak jest ze mna to pol dnia sie potrafi sam pobawic ...czasem przyjdzie na 15 mjnut z ksiazkami, albo cos tam pomarudzic... Ale generalnie samodzielny byczek

A co do materaca to ten teraz chyba na dluzej bedzie. Jabzamieram kupic lateksowy

Ekstra... Mój taki niejadek ze jak jedzenie go kosztuje odrobinę wiecejbwysilku to nic nie zje... Wiec póki co jednak go karmie

Mój tez tak chodzi ale ja się boje... Jakoś wydaje mi się ze biestabilnie lazi...
Moj to tez total niejadek! Bije mu brawo jak trafi zupa do buzi i to go motywuje. W sumie to prawie tylko tyle je co sam sobie zaladuje bo od jakiegos czasu nie pozwala sie karmić. Moj samodzielny chłopczyk oczywiście ze jest bałagan ale 3 coraz mniejszy bo lepiej mu idzie.

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-03-19, 14:30   #4582
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Moja potrafi się bawić sama godzinami. Ja podobno taka sama byłam.

Wczoraj w przedszkolu pani pytała ktore z nas jest muzykalne bo Nina ma bzika na tanczenie i śpiewanie. W sumie tż lubi tańczyć ale ogólnie to oboje raczej pała z muzyki

Dzień dobry

Patrzyłam wczoraj na emele i korneckiego na necie i powiem wam że ceny troche takie norweskie ale fajne są coś chyba kupimy jak będziemy za 2 tyg w pl
miałam buty kornecki i byłam zadowolona, mamy też geox i podeszwa twardawa, najbardziej mi elefanten odpowiadały z tych trzech jeśli mam wybierać jeśli chodzi o podeszwe właśnie ale ale... Nie znałam wtedy emelow znaczy nie miałyśmy, a teraz mamy je i teraz to jest numer jeden!
Rewelacyjne są no idealne przy nich geox i kornecki wypadają mega słabo wg mnie
Stary 2015-03-19, 17:03   #4583
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Tassia ja tez pochwalilam i dzisiaj w nocy była przerwa od 2:00-4:00 po czym obudzil sie o 6 i po moim skapitulowaniu spal z nami w lozku do 7:30.
Wczoraj siedzielismy caly dzien w domu bo zaczal kaszlec Jasko, a wiatr jest u nas tak okropnie mrozny i duzy ze bir ciaglam go na spacer.
Noi niby bez tv, ale nie wyszalal sie wczoraj i moze to bylo efektem braku snu...

Mam zamiar kupic materac 70x140 i bedzie na nim spal jakies 2 lata bo za ten czas przeniose chlopakow do jednego pokoju i zmienie im lozka.
Takze zastanawiam sie czy kupic taki drogi z hevea czy ten tanszy co jest w standardowym wyposazeniu lozka.
Dalej materac odgrywa wazna role na kregoslup dziecka?

Tassia jak wogole sie czujesz? Ja jestem tak zmeczona w tej ciazy ze jak jasiek ma takie dwugodzinne przerwy w nocy to becze razem z nim ze zmeczenia:\ tz nie moze pomoc bo placze jak on go tuli a nie ja...
Wogole to jak ostatnio tz mnie przytulil to Jasiek go ode mnie odepchnal i sam sie przytulil...
Mysle ze materac to cale zycie jest batdzo wazny a tym bardziej poki czlowiek rosnie i sie rozwija

U mnie samopoczucie bylo do d
Potem lepiej

A teraz mi bardzo ciężko... Naprawdę czuje się jak tydzień przed porodem a tu jeszcze prawie 3 miesiące.

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
miałam buty kornecki i byłam zadowolona, mamy też geox i podeszwa twardawa, najbardziej mi elefanten odpowiadały z tych trzech jeśli mam wybierać jeśli chodzi o podeszwe właśnie ale ale... Nie znałam wtedy emelow znaczy nie miałyśmy, a teraz mamy je i teraz to jest numer jeden!
Dla mnie tez emele to top1

[/RIGHT]
Stary 2015-03-19, 17:57   #4584
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Dziewczyny jakie imię moze miec skrót Nela prócz Kornelia i Petronela?

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-03-19, 19:01   #4585
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba imię Nela tez jest.

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 19:31   #4586
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Magdanela, Minela
Nela sama z siebie funkcjonuje
Szukasz?
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 19:44   #4587
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
Włąśnie dziś powiedziałam to do małża, gdy chciał kupować Emilce adidaski. Przez telefon pytam ile kosztują, a ten mówi, że 100 zł, więc powiedziałam, że dołożę około 40 zł i będzie miała wiosenne Emele
Cytat:
Moja babcia miała na imię Aniela i mówili na Nią też Nela

Emilka znowu chora Byłam dziś w medicoverze na kontroli u ortopedy i wszystko w porządku ale dała skierowanie na rtg tak na wszelki wypadek. Potem jeszcze załapałyśmy się do lekarza rodzinnego. Nie wiem jak się nazywa, ale super ma podejście do dzieci. Jest pierwszym lekarzem, przy którym Emilka nie płakała, nawet do buźki dała mu zajrzeć
Stary 2015-03-19, 20:13   #4588
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Lula wlasnie taka wersja jest troche niepoważna jak na pełne imię a bardzo mi sie podoba.
Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Magdanela, Minela
Nela sama z siebie funkcjonuje
Szukasz?
Robię rozeznanie
Pola mnie zapytała jak bedzie miał na imię drugi leon wiec chociaz wersja robocza by sie przydała.

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-03-19, 20:34   #4589
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Lula wlasnie taka wersja jest troche niepoważna jak na pełne imię a bardzo mi sie podoba.

Robię rozeznanie
Pola mnie zapytała jak bedzie miał na imię drugi leon wiec chociaz wersja robocza by sie przydała.
Czemu niepoważna? Skoro ci się Nela podoba to daj Nela
Ja miałam plan nazwać Bartka Bartek a nie Bartosz ale tż się nie zgodził

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 21:07   #4590
inwersja
dryfuję słowami

Poziomka
Nela – imię żeńskie, powstałe jako usamodzielnione zdrobnienie imion Aniela, Helena, Kornelia lub Eleonora.
cyt: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nela

i do mnie też nie przemawia Nela, tak samo jak z resztą Maja. Brzmi dla mnie jak skrót,a nie jak pełne imię. Dla dziecka fajne, miękkie, a dla dorosłego trochę niepoważne, przydałaby się jakaś oficjalna wersja.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości