Marcowe Mamy 2015 cz. X - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-20, 09:05   #2821
niunia_ona
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. X

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Ja to zdecyduje sie najwczesniej za 10 lat , rozsadek mi nie pozwoli na to , chociaz jakby w zyciu bylo latwiej to pewnie zdecydowalabym sie wczesniej no nic, narazie planuje rozpieszczac synka jak tylko bedziemy mogli oczywiscie z glowa hehe zeby mu sie nie poprzewracalo w zyciu przez to!
nie boisz się ze bedzie za duza roznica wieku rodzenstwa?

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 09:09   #2822
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
Crystal25 sliczne wloski wyszly!!!
A wiecie ze ja po porodzie dostalam z przodu siwe wlosy? Mialam juz trovhena glowie wczesniej a dzien po porodzie jak mnie tz zobaczyl to pierwsze co zauwazyl to siwe kosmyki z przodu, sprawdzilam i faktycznie sa one nowe.

U nas nocka w miare. Dzis bede dzwonic do lekarza z tym gardelkiem bo chrypa wciaz jesy, tzn ten jakby zdarty glos...
daj znac po wizycie u lekarza, jak tam, oby nic nie bylo,
dziekuje A wiesz ze to ze stresu pewnie? Mojej przyjaciolce tak wychodza, ja widze ile ona stresow ma , a dopiero po 30 jest

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
nie boisz się ze bedzie za duza roznica wieku rodzenstwa?
chcialabym roznice dwoch trzech lat..... ale bardziej sie boje zeby nie skonczyc jak wiekszosc rodzin, czyli bez pieniedzy w portfelu i od wyplaty do wyplaty, nie chce tak.... albo ze TZ bedzie cale zycie na nas pracowal a ja w domu i w kuchni
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 09:15   #2823
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
karmię piersią ale mało .. bo mała zaczyna płakać a pokarmu jakby kot napłakał..
także przeważa butelka..
no zjechałam juz po szpitalu gdy wyszlam w sobote to miaa lam juz tylko 4 kg.. a teraz zostalo 2.8
a jem normalnie.. i cukierki karmelki i krowki zajadam tak jakos mam chęc..
No to ładnie zeszlas z waga ja sie poki co wstrzymuje ze słodyczami mlody ma jakas kaszkę na czole i nie wiem skąd masakra jak nie urok to...
Stary 2015-03-20, 09:17   #2824
crystal25
Zakorzenienie

Zrobie sphagetti i ide krzaki wyrwac do kosmetyczki co dzis robicie? jakies spacerki z maluszkami? a mamusie w dwupaku jakies cos ?
Stary 2015-03-20, 09:22   #2825
201711130954
Konto usunięte

Czop poleciał całkowicie. Ilość wód w normie rozwarcie na centymetr. Brzuch mi ćmi jak na okres. Ale idę do domu..
201711130954 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 09:35   #2826
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mimbla Pokaż wiadomość
Czop poleciał całkowicie. Ilość wód w normie rozwarcie na centymetr. Brzuch mi ćmi jak na okres. Ale idę do domu..
wrocisz tam szybko zobaczysz wiadomo nie beda ciebie trzymac, bo musza sie zaczac skurcze albo wody odejsc, ale wrocisz tam
Stary 2015-03-20, 09:40   #2827
201711130954
Konto usunięte

Cytat:
wrocisz tam szybko zobaczysz wiadomo nie beda ciebie trzymac, bo musza sie zaczac skurcze albo wody odejsc, ale wrocisz tam
Za tydzień, moze dwa
201711130954 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 09:41   #2828
antoxa
Rozeznanie

Cytat:
Zrobie sphagetti i ide krzaki wyrwac do kosmetyczki co dzis robicie? jakies spacerki z maluszkami? a mamusie w dwupaku jakies cos ?
Ja planuje chodzić po korytarzu cały dzień hah :P bo wieczorem mają mi wyjąć balonik, no chyba ze sam wypadnie.
Stary 2015-03-20, 09:43   #2829
ewka5891
Zakorzenienie

DesireOrient serdeczne gratulacje

Cytat:
Napisane przez kasia_adm Pokaż wiadomość
Jadę na Ip, skurcze do zniesienia. Ale cały czas śluz z krwią. Niech to sprawdzą.
Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez antoxa Pokaż wiadomość
Mam jednak założony balonik - dziwne uczucie jak to wkladali.
Dzisiaj zaczęłam bać się porodu
Trzymam kciuki za rozwój akcji

U nas nic ciekawego, nawet nie mam co pisać...
Tz miał nic wolne ale wieczorem zdecydował sie iść do pracy wiec siedzimy sami. Moze po południu pójdzie z synkiem na basen, przynajmniej on bedzie miał rozrywke

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 10:12   #2830
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mimbla Pokaż wiadomość
Za tydzień, moze dwa
albo w weekend

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Napisane przez antoxa Pokaż wiadomość
Ja planuje chodzić po korytarzu cały dzień hah :P bo wieczorem mają mi wyjąć balonik, no chyba ze sam wypadnie.
milych spacerkow oby sam wypadl

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość

U nas nic ciekawego, nawet nie mam co pisać...
Tz miał nic wolne ale wieczorem zdecydował sie iść do pracy wiec siedzimy sami. Moze po południu pójdzie z synkiem na basen, przynajmniej on bedzie miał rozrywke

ale mi sie teskni za basenem, ale gdzie tam wieloryb nie chodzi na baseny
Stary 2015-03-20, 10:18   #2831
MaMusKA29
Wtajemniczenie

Hej mamusie u nas nocka nawet wypadła nieźle w porównaniu do poprzedniej. Tylko martwi mnie to że synek nie może zrobić kupki, podaję mu kropelki biogaia, i cztery razy na dobę sab simplex ale nie widzę poprawy, tzn po sab simplex jest bo już tak w nocy nie płakał i trochę pospał ale był to sen bardzo niespokojny już sama nie wiem czy nie toleruje mojego mleka czy po prostu musimy odczekać i z końcem 3 m-c wysztko przejdzie, mam mętlik chyba jutro zadzwonię do lekarza i umówię się prywatnie bo dzwoniąc do przychodni pani mnie poinformowała że z powodu bólu brzuszka nie przejedzie do mnie lekarz tylko ja mam sama przyjechać i nie obchodzi ich to że w przychodni mały może złapać jakąś infekcje, ale taka jest nasza państwowa służba zdrowia tragedia

Crystal25- bardzo ładnie ci w tym kolorze
EdithS- mam nadzieję że z Helence nic nie dolega poważnego
DezireOrient- gratulacje
MaMusKA29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 10:23   #2832
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaMusKA29 Pokaż wiadomość
Hej mamusie u nas nocka nawet wypadła nieźle w porównaniu do poprzedniej. Tylko martwi mnie to że synek nie może zrobić kupki, podaję mu kropelki biogaia, i cztery razy na dobę sab simplex ale nie widzę poprawy, tzn po sab simplex jest bo już tak w nocy nie płakał i trochę pospał ale był to sen bardzo niespokojny już sama nie wiem czy nie toleruje mojego mleka czy po prostu musimy odczekać i z końcem 3 m-c wysztko przejdzie, mam mętlik chyba jutro zadzwonię do lekarza i umówię się prywatnie bo dzwoniąc do przychodni pani mnie poinformowała że z powodu bólu brzuszka nie przejedzie do mnie lekarz tylko ja mam sama przyjechać i nie obchodzi ich to że w przychodni mały może złapać jakąś infekcje, ale taka jest nasza państwowa służba zdrowia tragedia

Crystal25- bardzo ładnie ci w tym kolorze
EdithS- mam nadzieję że z Helence nic nie dolega poważnego
DezireOrient- gratulacje

dziekuje jak masz sie zamartwiac i myslec, to ja uwazam ze warto prywatnie wezwac lekarza i poznac przyczyne, tylko zeby trafil sie dobry lekarz, a nie taki ktory wypisze mnostwo lekow, zeby testowac co sie dzieje, albo powie zebys przeszla na mm, bo tak bedzie lepiej, czasami lekarze tez ida na latwizne a za wizyte trzeba placic prywatna.
Stary 2015-03-20, 10:27   #2833
Lila_17
Rozeznanie

Hej Witam się nadal z brzuszkiem... kurcze, ciekawe, która z Nas zamknie wątek Marcowych Mamuś, a tym samym zamienimy się na odchowalnie;P Pewnie żadna chętna? Bo ja nie chceeee, ale widzę, że różnie może być jeszcze wszystkie mnie wyprzedzicie zwłaszcza, jak mam brac pod uwagę termin z USG czyli 25.03, ale nadzieja, że 26 po masażu szyjki ruszy się coś.

Crystal bardzo fajnie wyglądasz
Dezire ogromne gratulacje

Ale zostaje nas coraz mniej
Lila_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 10:28   #2834
Hottie07
Zakorzenienie

Dzien dobry mamusie

A my po koszmarnym wieczorze placz od 19 do 24 mialysmy cudowna noc
4 godziny jedzenie 5 godzin jedzenie i dalej spi moja cudowna

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Niunia juz Niedługo - skup się na Malusiej Julence, nie na bólu czy przykrych sytuacjach. Jesteś mamą i każdy ból to pikuś przy takiej okruszce!
Ubranko śliczne

Dziewczyny śpiewanie kołysanki dzieciom?
U mnie TZ zrobil malej taki glosniczek i mam do niego podpieta mp3 z kolysankami i mala lubi bardzo - uspokaja sie. Spiewam jej tez czasem
Cytat:
a mała spi rewelacyjnie 3-4 godziny budzi się na jedzonko dajemy z cycka a reszte z butelki jak jej mało kolek nie ma jeszcze nie ma wolę za szybko sie nie cieszyć
ogolnie jest spoko, tz zakochany w malej.. pomaga mi jak moze
super sa powody do radosci

Cytat:
ja jeansy mam juz wyjete z szafy , ale czekam az to krocze sie zagoi i bede paradowac w jeansach jeansy i na spacerek z malutka
Ja tez juz mierzylam ake zamek sie na ranie konczy i nici na razie z chodzenia
Ale juz sie doczekac nie moge...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-03-20, 10:29   #2835
Lila_17
Rozeznanie

Niech się rozwija u Was dziewczynki, bo sygnały są to proszę o rozkręcanie Ja też, bo ileż można łazić z rozwarciem;P
Stary 2015-03-20, 10:32   #2836
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lila_17 Pokaż wiadomość
Hej Witam się nadal z brzuszkiem... kurcze, ciekawe, która z Nas zamknie wątek Marcowych Mamuś, a tym samym zamienimy się na odchowalnie;P Pewnie żadna chętna? Bo ja nie chceeee, ale widzę, że różnie może być jeszcze wszystkie mnie wyprzedzicie zwłaszcza, jak mam brac pod uwagę termin z USG czyli 25.03, ale nadzieja, że 26 po masażu szyjki ruszy się coś.

Crystal bardzo fajnie wyglądasz
Dezire ogromne gratulacje

Ale zostaje nas coraz mniej
nie chce byc ostatnia
dziekuje

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

kluje mnie w pipce jak chodze ;( chyba dzis nigdzie nie wyjde z domu ;(
Stary 2015-03-20, 10:37   #2837
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
nie chce byc ostatnia
dziekuje

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

kluje mnie w pipce jak chodze ;( chyba dzis nigdzie nie wyjde z domu ;(
No właśnie, a któraś będzie musiała niestety być:P Obyśmy zamknęły się w marcu, bo o oczekiwanie naprawdę męczące, ja czuje się jak po terminie, a mam jeszcze 5dni

Też takie kłucia miewam, jak synek się rusza, ale Ty to masz na dziś termin, więc do dzieła Albo od poniedziałku, żeby nie w weekend, bo nie chciałaś
Stary 2015-03-20, 10:40   #2838
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, a któraś będzie musiała niestety być:P Obyśmy zamknęły się w marcu, bo o oczekiwanie naprawdę męczące, ja czuje się jak po terminie, a mam jeszcze 5dni

Też takie kłucia miewam, jak synek się rusza, ale Ty to masz na dziś termin, więc do dzieła Albo od poniedziałku, żeby nie w weekend, bo nie chciałaś
jeszcze do 15 moge, bo tz pracuje a pozniej to dopiero w niedziele wieczorem chcialabym bardzo ale synek nie chce wyjsc, jemu dobrze w brzuszku
Stary 2015-03-20, 10:46   #2839
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
jeszcze do 15 moge, bo tz pracuje a pozniej to dopiero w niedziele wieczorem chcialabym bardzo ale synek nie chce wyjsc, jemu dobrze w brzuszku
Mówią, że dziewczynki lubią rodzić się przed terminem, a chłopcy po, zwłaszcza przy pierwszej ciąży, liczę po cichu, że będę miała jak mama urodziła nas 4 i nigdy nie po terminie. To niech się stanie tak jak chcesz
Stary 2015-03-20, 10:49   #2840
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Mówią, że dziewczynki lubią rodzić się przed terminem, a chłopcy po, zwłaszcza przy pierwszej ciąży, liczę po cichu, że będę miała jak mama urodziła nas 4 i nigdy nie po terminie. To niech się stanie tak jak chcesz
ogolnie fajnie..... w ciagu dwoch tygodni raczej wszystkie z nas beda tulic swoje malenstwa
Tez tak slyszalam, ze chlopcy po terminie, ale ile w tym prawdy dziekuje oby jak najszybciej i miec to za soba tobie tez kochana oby przed czyli masz kilka dni
Stary 2015-03-20, 10:59   #2841
smv
Zakorzenienie

Oglądacie zaćmienie? U mnie widać

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Tez słyszałam że chłopcy po terminie wiec ja to pewnie na święta..
Ja już po zrobieniu prania, zakupach i obiad zrobiłam. Dziś spaghetti z kurczakiem and szpinakiem. O i tyle. Resztę dnia będę siedzieć jak mops, pewnie pójdę spać. Tęskni mi sie za wyjściem gdzieś z jakąś koleżanka przy piwku soczku... Albo nawet za korkami kurde. Dola idzie złapać noo

Panna mimbla wrócisz szybko zobaczysz
Stary 2015-03-20, 11:02   #2842
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
ogolnie fajnie..... w ciagu dwoch tygodni raczej wszystkie z nas beda tulic swoje malenstwa
Tez tak slyszalam, ze chlopcy po terminie, ale ile w tym prawdy dziekuje oby jak najszybciej i miec to za soba tobie tez kochana oby przed czyli masz kilka dni

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Tez słyszałam że chłopcy po terminie wiec ja to pewnie na święta..
Ja już po zrobieniu prania, zakupach i obiad zrobiłam. Dziś spaghetti z kurczakiem and szpinakiem. O i tyle. Resztę dnia będę siedzieć jak mops, pewnie pójdę spać. Tęskni mi sie za wyjściem gdzieś z jakąś koleżanka przy piwku soczku... Albo nawet za korkami kurde. Dola idzie złapać noo

Panna mimbla wrócisz szybko zobaczysz
U mnie wyraźnie się ściemniło
Może to tylko zabobony, ale może jakieś ziarno prawdy w tym jest
Stary 2015-03-20, 11:03   #2843
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie tez widac

Moj pierwszy synek urodził sie tydzien po terminie, ale ja nie wierze w zależności związane z plcia, bo to sie roznie układa.

Ja mogę rodzic jakos ostatnia na wątku, pod warunkiem, ze wszystkie mamy urodzą w ten weekend

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 11:07   #2844
Lila_17
Rozeznanie

Zostało 23 nie rozpakowane
Stary 2015-03-20, 11:15   #2845
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tepsa Pokaż wiadomość
No to ładnie zeszlas z waga ja sie poki co wstrzymuje ze słodyczami mlody ma jakas kaszkę na czole i nie wiem skąd masakra jak nie urok to...
Moja ma plamę na oku ale schodzi.. Chyba od porodu zostało tak bynajmniej mówiła położna.. Ja po pierwszej wizycie położnej.. Wszystko ok.. Szkoda ze mala pije jak szalona.. Bo wtedy się dusi mam nadzieje ze to się unormuje..

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
daj znac po wizycie u lekarza, jak tam, oby nic nie bylo,
dziekuje A wiesz ze to ze stresu pewnie? Mojej przyjaciolce tak wychodza, ja widze ile ona stresow ma , a dopiero po 30 jest

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

chcialabym roznice dwoch trzech lat..... ale bardziej sie boje zeby nie skonczyc jak wiekszosc rodzin, czyli bez pieniedzy w portfelu i od wyplaty do wyplaty, nie chce tak.... albo ze TZ bedzie cale zycie na nas pracowal a ja w domu i w kuchni
Rozumiem Cię.. Mam nadzieje ze nam się jakoś uda najgorsze te pieniądze

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Hottie07 Pokaż wiadomość
Dzien dobry mamusie

A my po koszmarnym wieczorze placz od 19 do 24 mialysmy cudowna noc
4 godziny jedzenie 5 godzin jedzenie i dalej spi moja cudowna

U mnie TZ zrobil malej taki glosniczek i mam do niego podpieta mp3 z kolysankami i mala lubi bardzo - uspokaja sie. Spiewam jej tez czasem

super sa powody do radosci

Ja tez juz mierzylam ake zamek sie na ranie konczy i nici na razie z chodzenia
Ale juz sie doczekac nie moge...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Będziemy sexi mamy spacerujące z wozeczkami..

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 11:16   #2846
smv
Zakorzenienie

U mnie się już delikatniej rozjasnilo
Stawiam na siebie ze będę THE LAST hih
Stary 2015-03-20, 11:18   #2847
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
Moja ma plamę na oku ale schodzi.. Chyba od porodu zostało tak bynajmniej mówiła położna.. Ja po pierwszej wizycie położnej.. Wszystko ok.. Szkoda ze mala pije jak szalona.. Bo wtedy się dusi mam nadzieje ze to się unormuje..

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Rozumiem Cię.. Mam nadzieje ze nam się jakoś uda najgorsze te pieniądze
Głodomorek jest Niuniu jak tak czytam Twoje wiadomości to wyczuwam straszny smutek mam nadzieję, że pożegnasz te bardzo przykre doświadczenia i będzie już coraz lepiej, czas goi rany. Trzymam za Was ogromne kciuki

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
U mnie się już delikatniej rozjasnilo
Stawiam na siebie ze będę THE LAST hih
Chętna? Ty to taka aktywna jesteś to może złapać Cie w każdej chwili, chociaż reguły nie ma:P
Stary 2015-03-20, 11:20   #2848
EdithS
Zadomowienie

DezireOrient gratulacje!!!!!

Trzymam mocno kciuki za mamusie, ktore wyczekuja swoich malenstw. Wiem jak to jest czekac i czekac wiec zycze by zaczelo sie na watku porzadnie sypac.

Jiunia_ona co za historia z tym peknieciem, biedna ile Ty musisz przechodzic... przykro mi i mam nadzieje, ze teraz ladnie sie goi i bwdzie lepiej.

Crystal25 sliczne wloski wyszly!!!
A wiecie ze ja po porodzie dostalam z przodu siwe wlosy? Mialam juz trovhena glowie wczesniej a dzien po porodzie jak mnie tz zobaczyl to pierwsze co zauwazyl to siwe kosmyki z przodu, sprawdzilam i faktycznie sa one nowe.

U nas nocka w miare. Dzis bede dzwonic do lekarza z tym gardelkiem bo chrypa wciaz jesy, tzn ten jakby zdarty glos...
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 11:25   #2849
papalinka83
Zakorzenienie

Laski zalamka. U mnie nic się w badaniu nie zmienilo. Teraz mam ktg, potem usg I jak będzie ok to wracam do domu. Jak nie urodze w weekend to w pon mam przyjść na czczo na oxy

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 11:26   #2850
NinaCzenko
Przyczajenie

Witam dziewczyny!
Już mam synka obok siebie.
Urodziłam dnia 14.03.2015r o godz 13:40
waga 3.400
54 cm
10 pkt
siłami natury(ale zostałam nacięta)
O 2 w nocy odeszły mi wody,a od pełnego rozwarcia rodziłam 30 min i o 13:40 Kacperek już był z nami.
W szpitalu spędziłam 2 nocki,ale mogłam poleżeć długo bo o mało co sie nie wykrwawiłam..miałam łyżeczkowanie(oj straszy ból)Ale dałam rade i z dnia na dzień jest coraz lepiej.Mały rośnie jak na drożdżach wczoraj pani położna ważyła synka i już waży 3.760
Pozdrawiam,kiedy tylko będę mogła to będę wchodzić na forum.
Gratki dla mam które urodziły przez ten czas co mnie nie było!!

NinaCzenko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości