Chłopak kocha, ale przyjeżdżać nie chce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-28, 21:00   #1
bambarylla
Rozeznanie

Chłopak kocha, ale przyjeżdżać nie chce

Długo się zastanawiałam, czy zapytać was o zdanie - i w końcu piszę, bo sytuacja strasznie mnie męczy.

8 miesięcy w związku na odległość. Nie jest to duża odległość, bo 80 km, 2 godziny jazdy pociągiem, a my w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca widzieliśmy się... raz. I nie, nie mamy trzech etatów, ciężkich studiów czy innych ważnych zajęć; on nie pracuje, ostatnio tylko czasem dorywczo, a ja w weekendy plus kilka zajęć na uczelni.

Prawie cały czas to ja proponowałam spotkania i do niego jeździłam. Tak było łatwiej, bo i bilet mam tańszy, i w jego mieście jest co robić... Ale w końcu zaczęło mnie to irytować, że tylko ja ciągle jeżdżę, do tego on wynajmuje pokój, mieszka z obcymi ludźmi, więc zero swobody. Po naszym ostatnim spotkaniu, w połowie lutego, postanowiłam, że poczekam na jego ruch. Czekałam tydzień czy dwa, coś tam się podpytywał, ale żadnych konkretnych propozycji. W międzyczasie miałam różne problemy, pisałam mu o tym, ale nie reagował, i oczywiście nawet wtedy nie przyjechał. Zawiodłam się na nim podwójnie. W końcu przyjechał po dniu kobiet. Myślałam, że da mi jakiegoś kwiatka (ani razu nie dostałam, mimo że mówiłam, że miło byłoby dostać), bo dzień kobiet, bo przeprosiny, i że może da coś mojej mamie, bo miał ją poznać - ale nie. Przepraszał mnie, chciał się ciągle przytulać, ale miałam go dosyć. Zapytał, czy ma zostać, odpowiedziałam, że mi wszystko jedno - i pojechał.

W pewnym momencie miałam podejrzenia, że może nie przyjeżdża, bo nie ma kasy, tyle że się nie potwierdziły, bo co dwa tygodnie jeździ do sąsiedniego kraju, by rozwijać swoje hobby. Przejeżdża kilkaset kilometrów, żeby przez dwie godziny porobić to, co lubi, a nie może przejechać 80 do mnie... Przez te pierwsze miesiące było idealnie, facet marzenie, pierwszy, o którym myślałam poważnie. A potem przyszedł brak wsparcia i spotkań. W kwestii wsparcia jest już ok, jak mam problemy to piszemy o tym, dzwoni, mówi, że kocha. Może się nie znam na mężczyznach, ale na logikę - jak ktoś kocha to chyba robi wszystko, żeby się spotkać...?

To wygląda tak, jakby czuł się dobrze z tym, że ma jakąś dziewczynę, że może sobie z nią pogadać, ale spotykać się? Po co. Raz stwierdził, że spotkania raz na tydzień to za często Zaproponował kilka dni temu, żebym przyjechała do niego, ale nie chciałam, więc oczywiście się nie spotkaliśmy. Zwyczajnie zniechęcił mnie do siebie takim zachowaniem...

Co o tym myślicie? Co powinnam zrobić?
Stary 2015-03-28, 21:03   #2
bahe
Raczkowanie

Dot.: Chłopak kocha, ale przyjeżdżać nie chce

powiedziec dowidzenia.
bahe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 21:04   #3
provoge
Raczkowanie

a pytalas sie go dlaczego nie przyjezdza?
edit: po zmianach na wizazu nie umiem cytowac, cos inaczej sie robi?
provoge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 21:13   #4
bambarylla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez provoge Pokaż wiadomość
a pytalas sie go dlaczego nie przyjezdza?
edit: po zmianach na wizazu nie umiem cytowac, cos inaczej sie robi?
Raz cytuje, raz nie.

Pytałam kiedyś, to raz właśnie powiedział, że spotkania raz w tygodniu to za często, innym razem, że coś tam ma co chwilę do załatwiania, że nie zawsze ma czas. Dobra, rozumiem kilka zajętych dni w miesiącu, ale to się ciągnie już za długo.
Stary 2015-03-28, 21:23   #5
tesknota25
Raczkowanie

Z tego co widze, to on nie przyjezdzal specjalnie nigdy, wiec pewnie nieszczegolnie mu zalezy na zwiazku. Facet , ktoremu zalezy, ktory teskni, jest zaangazowany chce coraz wiecej spotkań, bo uwielbia z dziewczyna spedzac czas. Rozumiem , ze co tydzien nie moze ale on wcale do Ciebie nie jezdzi. Mysle ze jest swiadomy ze zerwiesz jak tak bedzie, ale chyba go to nie rusza.. Bo chyba zwiazek to nie tylko smsy, a jemu wystarczy swiadomośc ze jest zajety, a moze miec gdzies wlasne zycie, ktore stawia ponad Ciebie i w ogole Cie z tym życiem nie łączy? Ciezko to nazwać zwiazkiem

POwiem wprost; Facet chce zebyś zerwała. Sam nie ma odwagi( duzo jest takich facetów)

Edytowane przez tesknota25
Czas edycji: 2015-03-28 o 21:27
tesknota25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 21:44   #6
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Czytam i czytam i nie wiem skad wyciagnelas wniosek, ze on cie kocha. Bo tak powiedzial przez telefon? Mowic kazdy potrafi
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 21:46   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez bambarylla Pokaż wiadomość
Raz cytuje, raz nie.

Pytałam kiedyś, to raz właśnie powiedział, że spotkania raz w tygodniu to za często, innym razem, że coś tam ma co chwilę do załatwiania, że nie zawsze ma czas. Dobra, rozumiem kilka zajętych dni w miesiącu, ale to się ciągnie już za długo.
I co, na tym się skończyła ta rozmowa? Nic mu nie odpowiedziałaś? Nie pytałaś, że jak to za często, dlaczego za często? Nie powiedziałaś mu wprost, że oczekujesz czegoś innego w związku?

Nie wiem, na pierwszy rzut oka wygląda jakby mu niezbyt zależało, nie chce mu się z Tobą widzieć po prostu. Nie chce mu się podjąć wysiłku: kupić bilet, spakować się, pojechać, wrócić. Jak Ty przyjeżdżałaś, to jeszcze było okej, bo on siedział sobie u siebie, miał wygodnie.

Ja bym z nim poważnie pogadała, wyjaśniłabym że nie tak wyobrażam sobie związek, że nie widzę jego zaangażowania, że uważam, że zwyczajnie nie chce mu się ze mną widywać, więc po co jest ze mną w związku?
Gdyby nie powiedział niczego sensownego w odpowiedzi ani nie zmienił zachowania, to by był koniec tego związku.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 21:50   #8
tesknota25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
I co, na tym się skończyła ta rozmowa? Nic mu nie odpowiedziałaś? Nie pytałaś, że jak to za często, dlaczego za często? Nie powiedziałaś mu wprost, że oczekujesz czegoś innego w związku?

Nie wiem, na pierwszy rzut oka wygląda jakby mu niezbyt zależało, nie chce mu się z Tobą widzieć po prostu. Nie chce mu się podjąć wysiłku: kupić bilet, spakować się, pojechać, wrócić. Jak Ty przyjeżdżałaś, to jeszcze było okej, bo on siedział sobie u siebie, miał wygodnie.

Ja bym z nim poważnie pogadała, wyjaśniłabym że nie tak wyobrażam sobie związek, że nie widzę jego zaangażowania, że uważam, że zwyczajnie nie chce mu się ze mną widywać, więc po co jest ze mną w związku?
Gdyby nie powiedział niczego sensownego w odpowiedzi ani nie zmienił zachowania, to by był koniec tego związku.
otórz to , powiedz wprost o co chodzi i patrz na reakcje, jak dla mnie to juz koniec i bez szans. No ale moze facet sie obudzi , jakis procent prawdopodobienstwa zawsze jest
Stary 2015-03-28, 22:14   #9
provoge
Raczkowanie

no to dziwny typ, skoro raz w tygodniu to za czesto, a sama pisalas, ze nie macie bardzo napietego grafiku.
Dziwne, ze tak twierdzi zakochany facet. Tak jak lexie pisze, spytaj go po co jest z Toba w zwiazku...
provoge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 22:28   #10
Merys
Zakorzenienie

Przykro mi, ale facetowi nie zależy.
Cytat:
jak ktoś kocha to chyba robi wszystko, żeby się spotkać...?
Dokładnie tak.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 22:51   #11
bambarylla
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedzi, spojrzenie z boku na tę sytuację jest mi bardzo potrzebne.

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Czytam i czytam i nie wiem skad wyciagnelas wniosek, ze on cie kocha. Bo tak powiedzial przez telefon? Mowic kazdy potrafi
Kiedy się spotykaliśmy to było widać gołym okiem, że mnie kocha. Może ostatnio faktycznie coś osłabło i już tylko tak mówi... Miał do mnie pretensje, że rzadko mu mówię, że go kocham - faktycznie, ale mu to okazywałam, przyjeżdżałam, robiłam jakieś niespodzianki, starałam, żeby było dobrze, bo czyny są ważniejsze słowa. On widocznie myśli odwrotnie.

lexie, rozmów na ten temat było kilka i zawsze, kiedy drążyłam temat (nie tylko ten temat, ale i w innych rozmowach tak było) i dopytywałam, on odpowiadał, że nie wie, co powiedzieć, nie wie, nie wie, nie wie, jest okropnym facetem, blablabla i cisza.
Stary 2015-03-28, 23:13   #12
201703271121
Konto usunięte

a może ma jakieś problemy rodzinny?
201703271121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 23:32   #13
skazana_na_bluesa
.

jemu nie zależy i tyle w temacie. nie dziwię się, że "coś osłabło", skoro widujecie się raz na ruski rok.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 23:33   #14
tesknota25
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi, spojrzenie z boku na tę sytuację jest mi bardzo potrzebne.

Kiedy się spotykaliśmy to było widać gołym okiem, że mnie kocha. Może ostatnio faktycznie coś osłabło i już tylko tak mówi... Miał do mnie pretensje, że rzadko mu mówię, że go kocham - faktycznie, ale mu to okazywałam, przyjeżdżałam, robiłam jakieś niespodzianki, starałam, żeby było dobrze, bo czyny są ważniejsze słowa. On widocznie myśli odwrotnie.

lexie, rozmów na ten temat było kilka i zawsze, kiedy drążyłam temat (nie tylko ten temat, ale i w innych rozmowach tak było) i dopytywałam, on odpowiadał, że nie wie, co powiedzieć, nie wie, nie wie, nie wie, jest okropnym facetem, blablabla i cisza.
Kocha bo byl mily usmiechniety , i przytulil pocalowal? to nie milosc, zwykla sympatia.
Milosc jest wtedy gdy sa jakies wyrzeczenia, a Twoj chlopak nic nie zrobi dla Ciebie, od samego poczatku zwiazek przetrwal bo Ty jezdzilas do niego, inaczej by zadnego zwiazku nei bylo, bo mu by sie najzwyczajniej w swiecie tylka nie chcialo ruszyć.

Skoro byly rozmowy juz i koleś nic nie zrozumial to nie chce zrozumieć? nie nazywajmy zwiazkiem czegos co nim nie jest.Jakos Wam nie po drodze. Nie zdziwilabym sie jakby mial tam inna.Ale i tak bys go tlumaczyła zapewne jak teraz,,,80 km co to jest? jesli ktos chce sie zobaczyć? wierzysz w cuda-koles umiera z tesknoty, chce Cie zobaczyc, ale nie chce mu sie w pociag wsiaść. Facet sie prosi,zebys go rzucila. Zobaczysz zerwiesz i wcale go to nie ruszy.

Czas edycji: 2015-03-28 o 23:35
Stary 2015-03-29, 00:14   #15
Darkoz
Zakorzenienie

Żeby związek na odległość miał jakiś sens, dwie osoby muszą dużo od siebie dać (nie tylko puste słowa), inaczej to tylko męczenie sobie dupy. Oszczędź sobie dalszego cierpienia, możesz odwlekać rozstanie, ale w imię czego? Świetlanej przyszłości z takim facetem?
Obstawiam, że spotkania z Tobą kolidowałyby z innymi randkami albo że nie ma jaj zerwać i czeka, aż sama to zrobisz.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 09:16   #16
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

Ale co on konkretnie robi, ze mozna stwierdzic milosc z jego strony? Bo wg mnie nie tak zachowuje sie facet, ktory kocha i dba o zwiazek.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 10:23   #17
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Och matko, biedaczek nie wie co powiedzieć No prawdę by wypadało.
Wie w ogóle dlaczego z Tobą jest? Czy tego też nie wie, tak się toczy ten związek siłą rozpędu i tyle?

No niestety, jak dla mnie to on raczej wszystko WIE, tylko nie są to rzeczy, które chce Ci powiedzieć. Bo może właśnie prawdziwą odpowiedzią byłoby "Nie przyjeżdżam bo mi się nie chce, mam ciekawsze rzeczy niż spotykanie się z moją dziewczyną", "Tak mi wygodnie, jak nie muszę się stąd ruszać", albo wręcz "Bo tu kręcę z innymi laskami i wolne weekendy się przydają". Albo "Nie mam tyle odwagi żeby zerwać, więc czekam aż ty to zrobisz".

I do tego szczypta manipulacji pod tytułem "och jestem takim okropnym facetem!", co oczywiście ma wywołać Twoje zapewnienia,że wcale nie, i odpuszczenie tematu.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 10:48   #18
BiteAddict
Rozeznanie

Jestem z TŻ 7 miesięcy, dzieli nas taka sama odległość jak u was, a widujemy się co weekend od piątku po południu do poniedziałku rano i nadal jest mało. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji jak Twoja.
Co Ty w ogóle jeszcze robisz z tym facetem? Ma jakieś zalety?
Stary 2015-03-29, 10:52   #19
Moni302
Raczkowanie

Cytat:
Długo się zastanawiałam, czy zapytać was o zdanie - i w końcu piszę, bo sytuacja strasznie mnie męczy.

8 miesięcy w związku na odległość. Nie jest to duża odległość, bo 80 km, 2 godziny jazdy pociągiem, a my w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca widzieliśmy się... raz. I nie, nie mamy trzech etatów, ciężkich studiów czy innych ważnych zajęć; on nie pracuje, ostatnio tylko czasem dorywczo, a ja w weekendy plus kilka zajęć na uczelni.

Prawie cały czas to ja proponowałam spotkania i do niego jeździłam. Tak było łatwiej, bo i bilet mam tańszy, i w jego mieście jest co robić... Ale w końcu zaczęło mnie to irytować, że tylko ja ciągle jeżdżę, do tego on wynajmuje pokój, mieszka z obcymi ludźmi, więc zero swobody. Po naszym ostatnim spotkaniu, w połowie lutego, postanowiłam, że poczekam na jego ruch. Czekałam tydzień czy dwa, coś tam się podpytywał, ale żadnych konkretnych propozycji. W międzyczasie miałam różne problemy, pisałam mu o tym, ale nie reagował, i oczywiście nawet wtedy nie przyjechał. Zawiodłam się na nim podwójnie. W końcu przyjechał po dniu kobiet. Myślałam, że da mi jakiegoś kwiatka (ani razu nie dostałam, mimo że mówiłam, że miło byłoby dostać), bo dzień kobiet, bo przeprosiny, i że może da coś mojej mamie, bo miał ją poznać - ale nie. Przepraszał mnie, chciał się ciągle przytulać, ale miałam go dosyć. Zapytał, czy ma zostać, odpowiedziałam, że mi wszystko jedno - i pojechał.

W pewnym momencie miałam podejrzenia, że może nie przyjeżdża, bo nie ma kasy, tyle że się nie potwierdziły, bo co dwa tygodnie jeździ do sąsiedniego kraju, by rozwijać swoje hobby. Przejeżdża kilkaset kilometrów, żeby przez dwie godziny porobić to, co lubi, a nie może przejechać 80 do mnie... Przez te pierwsze miesiące było idealnie, facet marzenie, pierwszy, o którym myślałam poważnie. A potem przyszedł brak wsparcia i spotkań. W kwestii wsparcia jest już ok, jak mam problemy to piszemy o tym, dzwoni, mówi, że kocha. Może się nie znam na mężczyznach, ale na logikę - jak ktoś kocha to chyba robi wszystko, żeby się spotkać...?

To wygląda tak, jakby czuł się dobrze z tym, że ma jakąś dziewczynę, że może sobie z nią pogadać, ale spotykać się? Po co. Raz stwierdził, że spotkania raz na tydzień to za często Zaproponował kilka dni temu, żebym przyjechała do niego, ale nie chciałam, więc oczywiście się nie spotkaliśmy. Zwyczajnie zniechęcił mnie do siebie takim zachowaniem...

Co o tym myślicie? Co powinnam zrobić?
Zostawić go?
Moni302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 11:14   #20
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedy się spotykaliśmy to było widać gołym okiem, że mnie kocha.
mylisz milosc z pociagiem seksualnym. Jak juz sie widzicie, w sensie Ty dojedziesz do pana, to jest chwile mily bys poszla z nim do lozka. A po seksie powrot do olewania.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 12:22   #21
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
co dwa tygodnie jeździ do sąsiedniego kraju, by rozwijać swoje hobby. Przejeżdża kilkaset kilometrów, żeby przez dwie godziny porobić to, co lubi, a nie może przejechać 80 do mnie...
+

Cytat:
stwierdził, że spotkania raz na tydzień to za często Zaproponował kilka dni temu, żebym przyjechała do niego, ale nie chciałam, więc oczywiście się nie spotkaliśmy.

Naprawdę nie dało Ci to jasnej odpowiedzi?
Jemu na Tobie nie zależy, kompletnie.

Poza tym zastanowiłabym się, czy kogoś innego nie ma.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 13:14   #22
Nevena
Raczkowanie

Nie zależy mu. Widać jasno.
bloguję nevena.pl
Nevena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 13:40   #23
czukcza
Rozeznanie

mój mieszka 160 km ode mnie i przyjeżdża co weekend... kopa w tyłek mu daj, szkoda Twojego czasu
czukcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 17:14   #24
_plinka
Rozeznanie

Też myślę, że jakby mu zależało - przyjeżdżałby bez problemu. Nie marnuj czasu na niego, sama widzisz, że coś jest nie tak.
Stary 2015-03-29, 18:56   #25
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Wiesz, różne ludzie mają poglądy, systemy wartości itp. ale zakochanie jest jednak uniwersalne dla każdego. I kiedy człowiek jest zakochany, to chce być z drugą osobą jak najczęściej i jak najdłużej, tęskni za nią i wykorzystuje każdą okazję żeby się spotkać. Dodatkowo pragnie kontaktu fizycznego: dotyku, przytulenia, pocałunków... Twój chłopak zdaje się tego wszystkiego w ogóle nie potrzebować, dlatego wszystko wskazuje na to, że miłość jest z jego strony tylko w słowach. Co masz zrobić? Odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chcesz być w takim "związku".
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 19:30   #26
letik
Zadomowienie

Wydaje mi się ze średnio mu zależy na Tobie. Pamiętam jak mój tz wyjechał na szkolenie które trwało dwa miesiące to przyjeżdżał do mnie co dwa tygodnie a miał około 400 km o byliśmy wtedy ze sobą 3 msc..Poprzedniego miałam z innego kraju zupełnie i przylatywal raz w.miesiącu na kilka dni. Jak facet kocha to to czujesz..
Stary 2015-03-29, 20:48   #27
tesknota25
Raczkowanie

Facet daje ci dozrozumienia albo Ty latasz za nim , Ty jezdzisz do niego i jest zwiazek albo nie ma go, bo on nic nie zmieni.Wygodny facet..nie ma co.

Sama widzisz jest tu duzo osob w zwiazkach na odleglosc i jakos daja rade sie spotykać , jezdza anwet gdy maja wiecej kilometrow. Moglibyscie pojsc na kompromis pol na pol ewentualnie, ale dla jego to chyba i tak za duzy wysilek

Czas edycji: 2015-03-29 o 20:49
Stary 2015-03-29, 23:46   #28
bambarylla
Rozeznanie

Wczoraj się dowiedziałam że znajomy miał dziewczynę w innym kraju, dzieliło ich dobrych kilkaset kilometrów, a on do niej regularnie jeździł. Wasze przykłady też pokazują, że jak facetowi zależy to się nie wykręca, tylko przyjeżdża...

Inteligentny, ciekawy świata, mamy takie same poczucie humoru, te same pasje, dobrze się przy nim czuję, choć czasem zachowywał się jak pantoflarz, czego nie lubię, pociąg fizyczny też jest; pisze, dzwoni - tylko po co? Choć i tak nasz kontakt jest coraz słabszy, bo nie mam z nim ochoty rozmawiać tyle, co kiedyś, przez to jego podejście. Powiedziałam mu, że czuję, jakbyśmy byli kumplami, on na to, że on też tak czuje, a chwilę potem wyznał mi miłość Nie ogarniam już tego gościa. Może kumplem byłby dobrym, ale do związków - a może raczej do związku ze mną - się nie nadaje.
Stary 2015-03-29, 23:52   #29
Darkoz
Zakorzenienie

Postanowiłaś coś?

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-30, 00:46   #30
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

wiesz, ja z moim facetem prawie 2 lata byliśmy na odległość.
1200km, bilet 250zł w jedną stronę. widywaliśmy się średnio co 1,5 miesiąca tak na tydzień-dwa, raz ja przyjeżdżałam, raz on, zależało kto miał wolne z pracy.

więc... sama sobie odpowiedz.
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Szaruch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości