|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Cytat:
Dlatego mogę spokojnie uważać, że 2500 to absolutnie wystarczająco, zwłaszcza jak na początek drogi kariery. Patrząc sie na znajomych, którzy zarabiają więcej ale mają mniej bo "szkoda im czasu poszukać taniej", "nie będą jak lump sprzętu z drugiej ręki używać", "kolejki do biblioteki takie długie i trzeba tam jeszcze podjechać" to ja się nie dziwię, że to mało jest dla większości. Ale to typowo polskie- ponarzekać i siedzieć na tyłku bo szkoda energii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#363 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mieliśmy 3000 na dwie osoby z czego 1300 szło na wynajem to i tak odkładaliśmy 200-300 zł, wiec mając 5000 i 2000 opłat z ratą kredytu starczałoby z palcem w nosie. Ale wiem, wiem "dziaduję"., "kombinuję" i buk wie co jeszcze a tu przecież trzeba leżeć i pachnieć i kupować bez pomyślunku a kaska powinna spływać bo tak wynika ze sprawiedliwości. Nie mam sił- ale cieszę się, że ludzie mają takie podejście dzięki temu mi jest milion razy łatwiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a statystyk GUSu i Eurostatu widać nie wolno czytać, bo lepiej kiedy naród żyje w nieświadomości ![]() Jak ktoś odziedziczył po dziadkach wielkie pola uprawne, które może sprzedać, żeby kupić 40m2 w mieście, to pewnie, że sobie może fajnie żyć w Warszawie i jest sporo takich osób. Ale nie każdy ma takie szczęście.
![]() |
![]() |
#370 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Naczelna Nastolatka
|
1300 wynajem, odłożyć 300. Zostaje 1400 zł na dwie osoby z 3 tysięcy. I to ma wystarczyć na jedzenie, ciuchy, telefony, paliwo, leki, chemie do domu? Nie wiem jakim cudem.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym była sama, to wolałabym wynajmować kawalerkę, coś tam odkładać i na starość za emeryturę i odłożoną kasę żyć w domu spokojnej starości niż sama we własnościowym mieszkaniu. Po drugie jednak zakładam, że skoro piszę, że 2500 to dobrze jak na pensję startową, to jednak po latach pensja owa wzrośnie, więc to nie będzie tak że się niczego nie odłoży. Po trzecie wystarczy odkładać 200-300 zł miesięcznie by było to już niezłym zabezpieczeniem o ile rozsadnie się te pieniądze będzie inwestować. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
Bez szaleństw ale spokojnie na wszystko starczało. Nawet na wyjście do kina. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba, ze mowisz po latach, nie wiem, po 10, super perspektywa, ale ok, ja wysiadam. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-04-07 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja pierdzielę, inna planeta. po prostu inna planeta. Na pewno nie polska rzeczywistość.
![]() |
#375 |
Zakorzeniona
|
Coś tam odkładać wynajmując sama kawalerkę? Zarabiasz 2500 zł, kawalerka w dużym mieście kosztuje powiedzmy 1400 zł plus rachunki (które jako singiel opłacasz tylko Ty - jak choćby internet), powiedzmy że to już 1600 zł. Na jedzenie jakieś 600 zł niech już nawet będzie, choć moim zdaniem to za mało, to już jest 2200 zł. Stówa miesięcznie na kartę miejską, stówa na kosmetyki i chemię do domu. Szaleństwo, można odłożyć milijony.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 |
Naczelna Nastolatka
|
Na dwie osoby 3 tysiące i wynajem za 1300 i jeszcze 300 odłożysz...
![]() |
#377 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
Pół roku temu kawalerka w Warszawie z rachunkami wynosiła mnie 1300 zł (już ze wszystkim). Więc 2500- 1300 zostaje 1200, odłożyć z tego 200 miesięcznie zostaje 1000. Mi by wystarczyło. Dla kogoś może to być mało, ale żyć, jeść, ubrać się i rozerwać za to spokojnie idzie.
---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- To nie wierz. Jej, jak już pisałam, im mniejszej liczie osób chce sie podjąć choćby minimalny wysiłek by coś kupić/dostać/wynajac taniej tym więcej do wyboru dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zakorzeniona
|
Za 1000 zł kupisz jedzenie, ubranie, rozrywkę, kosmetyki, chemię? No to podziwiam, na pewno byłoby to jedzenie wysokiej jakości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ani nie chodziliśmy nieubrani czy brudni. Nie mówię że była pełna swoboda, ale spokojnie dawało radę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Konto usunięte
|
Tak, życie marzeń dla singla to wywalanie połowy pensji na wynajem plus odkładanie 2-3 stówek miesięcznie na spokojną starość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Zakorzenienie
|
Kolor Bzu, ja Ci wyjaśnię dlaczego będąc singlem chciałabym mieć mieszkanie własnościowe. Z prostej przyczyny - chciałabym mieć swoje miejsce na ziemi i mieć urządzone po swojemu, ładnie, a nie w najtańszej kawalerce siedzieć i oglądać meblościankę z 70 roku i bure dywany. Mam jedno życie i chciałabym je spędzić w miłym dla mojego oka miejscu. Poza tym, wypadki chodzą po ludziach. Dziś mam męża i kupuję mieszkanie - jutro mojego męża rozjeżdża walec i zostaję "singielką" być może z dzieckiem.
![]() |
#383 |
Zakorzeniona
|
Raz, że para wydaje mniej na jedzenie niż dwie osoby osobno. Dwa, że mam nadzieję, że to 600 zł to za jedną osobę, bo nie uwierzę, że jesz zdrowo za 300 zł miesięcznie. Jeszcze chwila i dojdziemy do absurdu, że można wydawać na jedzenie 200 zł miesięcznie, więc 2500 zł to niemalże królewska pensja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 |
Naczelna Nastolatka
|
No przecież napisała co jedzą, nawet wołowinę, to jest jedno z droższych, ogólnie dostępnych mięs.
![]() |
#385 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle. że ja w ogóle jakoś mało od życia wymagam. Cieszę się tym, co mam, robie wszystko na co mam ochotę. w najgorszym wypadku czekam na coś dłużej. I nie czuję się gorsza jak nie mam markowej torebki, albo jak kupię używane łyżwy. Rozumiem, że komuś może nie starczać, może chcieć więcej. Mi by było szkoda życia na siedzenie i czkeanie aż spadnie na mnie deszcz złotówek. Nie mam na coś- to robię tak bym miała, albo bym mogła to miec taniej/w barterze. To sie nazywa zaradność. I może dlatego niezależnie od tego czy miałam 3000 na dwie osoby i wynajem na głowie, czy więcej to i tak uważałam że jest dobrze. Bo jak mnie na coś nie stać to nie marudzę i jęcze tylko robie tak ym jednak mogła to mieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Zakorzeniona
|
Łatwo jest mówić, że niewiele się od życia wymaga, jak się dostało na własność mieszkanie. Z takiej pozycji cudownie prosto jest teoretyzować i mądrzyć się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niektórzy nie czekają, tylko starają się coś zmienić ![]() ![]() Co do mieszkania - wydaje mi się, że to jest absolutne minimum bezpieczeństwa. Ale ja widocznie wiele wymagam od życia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizaż wie lepiej ode mnie. Bo to niemożliwe przecież, by ktoś za tyle żył. No nie da rady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Zakorzeniona
|
Po prostu 600 zł miesięcznie na dwie osoby nie jest sumą, za którą możliwe jest kupowanie dobrych jakościowo produktów. Jak Ci powiem, że wydaję na jedzenie 100 zł miesięcznie i jem zdrowo i zbilansowanie, to uwierzysz? Ale ja naprawdę tak jem. A mieszkanie wynajmuję za 300 zł już z rachunkami, 55 m2 w centrum Warszawy. Da się? Da się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.