Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ? - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-07, 14:13   #361
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Kolejna madrosc, nie narzekajmy na standard zycia w Polsce, bo na Bialorusi majo gorzej i standard jest wzgledny. Chcesz isc do kina? A pani Swietlana to nawet tv nie ma! Kupujesz w lumpach bo tylko tam mozesz? Dzieci w Sudanie robią sobie klapki z butelek! NIE NARZEKAJ TWOJ STATUS JEST WZGLEDNY XD
Widzisz ja zamiast marudzić na standard życia, przyjmuje go takim, jaki jest i zamiast narzekać i popadać w marazm/złość/zawiść, że inni mają więcej staram się po prostu wyciągnąć to, co mogę.
Dlatego mogę spokojnie uważać, że 2500 to absolutnie wystarczająco, zwłaszcza jak na początek drogi kariery.
Patrząc sie na znajomych, którzy zarabiają więcej ale mają mniej bo "szkoda im czasu poszukać taniej", "nie będą jak lump sprzętu z drugiej ręki używać", "kolejki do biblioteki takie długie i trzeba tam jeszcze podjechać" to ja się nie dziwię, że to mało jest dla większości.
Ale to typowo polskie- ponarzekać i siedzieć na tyłku bo szkoda energii.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 14:32   #362
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Widzisz ja zamiast marudzić na standard życia, przyjmuje go takim, jaki jest i zamiast narzekać i popadać w marazm/złość/zawiść, że inni mają więcej staram się po prostu wyciągnąć to, co mogę.
Dlatego mogę spokojnie uważać, że 2500 to absolutnie wystarczająco, zwłaszcza jak na początek drogi kariery.
Patrząc sie na znajomych, którzy zarabiają więcej ale mają mniej bo "szkoda im czasu poszukać taniej", "nie będą jak lump sprzętu z drugiej ręki używać", "kolejki do biblioteki takie długie i trzeba tam jeszcze podjechać" to ja się nie dziwię, że to mało jest dla większości.
Ale to typowo polskie- ponarzekać i siedzieć na tyłku bo szkoda energii.
oczywiście, że możesz tak uważać, ale jak to mi ktoś tu wcześniej zarzucił - popatrz dalej niż na czubek swojego nosa - nie każdy ma mieszkanie na start. Niektórzy sami muszą sobie je kupić i tak, 2,5 k to jest wtedy niewiele i żadna polaczkowość i Swietłany nie mają tu nic do rzeczy.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 14:35   #363
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
oczywiście, że możesz tak uważać, ale jak to mi ktoś tu wcześniej zarzucił - popatrz dalej niż na czubek swojego nosa - nie każdy ma mieszkanie na start. Niektórzy sami muszą sobie je kupić i tak, 2,5 k to jest wtedy niewiele i żadna polaczkowość i Swietłany nie mają tu nic do rzeczy.
jo tam kupic, mozna miec miejsce w pokoju, przeciez jak sie chce to sie da i trzeba sobie radzic, a nie marudzic, bo inaczej to takie "polskie".
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 14:42   #364
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Już tu pisałam- jeśli miałabym brać kredyt to zamiast luźnych 2 tysięcy które nam teraz co miesiąc zostają (i które albo odkładamy albo przeznaczamy na większe zachcianki) przeznaczalibyśmy na spłatę raty.
Jak mieliśmy 3000 na dwie osoby z czego 1300 szło na wynajem to i tak odkładaliśmy 200-300 zł, wiec mając 5000 i 2000 opłat z ratą kredytu starczałoby z palcem w nosie.
Ale wiem, wiem "dziaduję"., "kombinuję" i buk wie co jeszcze a tu przecież trzeba leżeć i pachnieć i kupować bez pomyślunku a kaska powinna spływać bo tak wynika ze sprawiedliwości.

Nie mam sił- ale cieszę się, że ludzie mają takie podejście dzięki temu mi jest milion razy łatwiej.
Stary 2015-04-07, 14:46   #365
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Już tu pisałam- jeśli miałabym brać kredyt to zamiast luźnych 2 tysięcy które nam teraz co miesiąc zostają (i które albo odkładamy albo przeznaczamy na większe zachcianki) przeznaczalibyśmy na spłatę raty.
Jak mieliśmy 3000 na dwie osoby z czego 1300 szło na wynajem to i tak odkładaliśmy 200-300 zł, wiec mając 5000 i 2000 opłat z ratą kredytu starczałoby z palcem w nosie.
Ale wiem, wiem "dziaduję"., "kombinuję" i buk wie co jeszcze a tu przecież trzeba leżeć i pachnieć i kupować bez pomyślunku a kaska powinna spływać bo tak wynika ze sprawiedliwości.

Nie mam sił- ale cieszę się, że ludzie mają takie podejście dzięki temu mi jest milion razy łatwiej.
Ale Ty chyba nie rozumiesz, że te 2000 zł, które Wy sobie oszczędzacie, ktoś wydaje na ratę, wobec czego musi oszczędzać z tego, co mu zostaje. To nie jest tak, że Wy macie 2000 zł na oszczędzanie, ktoś na ratę i zostaje Wam tyle samo. Niestety to tak nie działa, bo ten ktoś - chcąc odkładać tyle, co Wy - musiałby jeszcze kolejne 2000 zł przeznaczyć na oszczędzanie. A wtedy już chyba nie do końca zostawałoby Wam tyle samo
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 14:46   #366
201604130936
Konto usunięte

Cytat:

Wiem, ze dla Ciebie jest to nie do pomyślenia, ale wiesz, że nie kazdy zyje z partnerem ne? Enjoy wtedy twoje oplaty za mieszkanie i rata kredytu.
Stary 2015-04-07, 14:50   #367
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, ze dla Ciebie jest to nie do pomyślenia, ale wiesz, że nie kazdy zyje z partnerem ne? Enjoy wtedy twoje oplaty za mieszkanie i rata kredytu.
No jakbym nie żyła z partnerem to bym nie brała kredytu na mieszkanie, bo nie wiem po jaki wuj własnościowe by mi było potrzebne.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale Ty chyba nie rozumiesz, że te 2000 zł, które Wy sobie oszczędzacie, ktoś wydaje na ratę, wobec czego musi oszczędzać z tego, co mu zostaje. To nie jest tak, że Wy macie 2000 zł na oszczędzanie, ktoś na ratę i zostaje Wam tyle samo. Niestety to tak nie działa, bo ten ktoś - chcąc odkładać tyle, co Wy - musiałby jeszcze kolejne 2000 zł przeznaczyć na oszczędzanie. A wtedy już chyba nie do końca zostawałoby Wam tyle samo
No ale wtedy się nie oszczędza tylko pakuje kasę w mieszkanie, to oczywiste. Tak jak ja przez lata pakowałam kasę w wynajem i nie miałam mega oszczędności ale miałam na wszystko co potrzebne w tym wynajem.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-07, 14:52   #368
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
No jakbym nie żyła z partnerem to bym nie brała kredytu na mieszkanie, bo nie wiem po jaki wuj własnościowe by mi było potrzebne.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

No ale wtedy się nie oszczędza tylko pakuje kasę w mieszkanie, to oczywiste. Tak jak ja przez lata pakowałam kasę w wynajem i nie miałam mega oszczędności ale miałam na wszystko co potrzebne w tym wynajem.
Faktycznie, "samotne" osoby moga cale zycie byc na wynajmie, a tak wlasciwie to dlaczego? dlaczego singlom po wuj, a parom nie?
Stary 2015-04-07, 14:52   #369
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
jo tam kupic, mozna miec miejsce w pokoju, przeciez jak sie chce to sie da i trzeba sobie radzic, a nie marudzic, bo inaczej to takie "polskie".
W sąsiednim wątku ktoś podał dobrą ofertę - wynajem "pokoju z aneksem kuchennym", czyli łóżka wstawionego do wąskiej kuchni
a statystyk GUSu i Eurostatu widać nie wolno czytać, bo lepiej kiedy naród żyje w nieświadomości

Jak ktoś odziedziczył po dziadkach wielkie pola uprawne, które może sprzedać, żeby kupić 40m2 w mieście, to pewnie, że sobie może fajnie żyć w Warszawie i jest sporo takich osób. Ale nie każdy ma takie szczęście.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 14:53   #370
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Buhahaa, teraz to walnęłaś. Czyli jak ktoś żyje sam, to niepotrzebne mu własne mieszkanie? Dobrze wiedzieć, że własne M to przywilej tylko sparowanych, single niech wynajmują pokoje do końca swych dni. Ty wynajmowałaś kilka lat, niektórzy kredyt mają na 35 lat. I co, 35 lat (plus te lata, kiedy wynajmowali) mają wcale nie oszczędzać? Żyć totalnie bez oszczędności? Spoko, ciekawe tylko, co kiedy wypadnie nagle ósemka do wyrwania albo potrzeba kupna leków.
Stary 2015-04-07, 14:58   #371
zakonna
Naczelna Nastolatka

1300 wynajem, odłożyć 300. Zostaje 1400 zł na dwie osoby z 3 tysięcy. I to ma wystarczyć na jedzenie, ciuchy, telefony, paliwo, leki, chemie do domu? Nie wiem jakim cudem.
Stary 2015-04-07, 15:00   #372
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Buhahaa, teraz to walnęłaś. Czyli jak ktoś żyje sam, to niepotrzebne mu własne mieszkanie? Dobrze wiedzieć, że własne M to przywilej tylko sparowanych, single niech wynajmują pokoje do końca swych dni. Ty wynajmowałaś kilka lat, niektórzy kredyt mają na 35 lat. I co, 35 lat (plus te lata, kiedy wynajmowali) mają wcale nie oszczędzać? Żyć totalnie bez oszczędności? Spoko, ciekawe tylko, co kiedy wypadnie nagle ósemka do wyrwania albo potrzeba kupna leków.
Po pierwsze nie przywilej- po prostu nie rozumiem po co- tak z praktycznego punktu widzenia.
Jakbym była sama, to wolałabym wynajmować kawalerkę, coś tam odkładać i na starość za emeryturę i odłożoną kasę żyć w domu spokojnej starości niż sama we własnościowym mieszkaniu.
Po drugie jednak zakładam, że skoro piszę, że 2500 to dobrze jak na pensję startową, to jednak po latach pensja owa wzrośnie, więc to nie będzie tak że się niczego nie odłoży.
Po trzecie wystarczy odkładać 200-300 zł miesięcznie by było to już niezłym zabezpieczeniem o ile rozsadnie się te pieniądze będzie inwestować.

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
1300 wynajem, odłożyć 300. Zostaje 1400 zł na dwie osoby z 3 tysięcy. I to ma wystarczyć na jedzenie, ciuchy, telefony, paliwo, leki, chemie do domu? Nie wiem jakim cudem.
Na jedzenie 600, zostaje 800 na ciuchy, paliwo (tyle że my moto a nie auto, więc wszystko tańsze), bilet miesięczny itd.
Bez szaleństw ale spokojnie na wszystko starczało. Nawet na wyjście do kina.
Stary 2015-04-07, 15:01   #373
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Po pierwsze nie przywilej- po prostu nie rozumiem po co- tak z praktycznego punktu widzenia.
Jakbym była sama, to wolałabym wynajmować kawalerkę, coś tam odkładać i na starość za emeryturę i odłożoną kasę żyć w domu spokojnej starości niż sama we własnościowym mieszkaniu.
Po drugie jednak zakładam, że skoro piszę, że 2500 to dobrze jak na pensję startową, to jednak po latach pensja owa wzrośnie, więc to nie będzie tak że się niczego nie odłoży.
Po trzecie wystarczy odkładać 200-300 zł miesięcznie by było to już niezłym zabezpieczeniem o ile rozsadnie się te pieniądze będzie inwestować.
.
To post Autorki, ale pewnie ona tez tylko marudzi
Cytat:
Napisane przez czeresniowysad Pokaż wiadomość
Netto. Nie ma mozliwosci poprawy- tj. taka wyplate bede miala przez najblizsze lata.
Chyba, ze mowisz po latach, nie wiem, po 10, super perspektywa, ale ok, ja wysiadam.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-04-07 o 15:02
Stary 2015-04-07, 15:01   #374
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja pierdzielę, inna planeta. po prostu inna planeta. Na pewno nie polska rzeczywistość.
Stary 2015-04-07, 15:02   #375
invisible_01
Zakorzeniona

Coś tam odkładać wynajmując sama kawalerkę? Zarabiasz 2500 zł, kawalerka w dużym mieście kosztuje powiedzmy 1400 zł plus rachunki (które jako singiel opłacasz tylko Ty - jak choćby internet), powiedzmy że to już 1600 zł. Na jedzenie jakieś 600 zł niech już nawet będzie, choć moim zdaniem to za mało, to już jest 2200 zł. Stówa miesięcznie na kartę miejską, stówa na kosmetyki i chemię do domu. Szaleństwo, można odłożyć milijony.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-07, 15:04   #376
zakonna
Naczelna Nastolatka

Na dwie osoby 3 tysiące i wynajem za 1300 i jeszcze 300 odłożysz...
Stary 2015-04-07, 15:05   #377
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
weź "polaku" nie marudz, po prostu nie chce ci się ruszyc.
Stary 2015-04-07, 15:08   #378
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Pół roku temu kawalerka w Warszawie z rachunkami wynosiła mnie 1300 zł (już ze wszystkim). Więc 2500- 1300 zostaje 1200, odłożyć z tego 200 miesięcznie zostaje 1000. Mi by wystarczyło. Dla kogoś może to być mało, ale żyć, jeść, ubrać się i rozerwać za to spokojnie idzie.

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
To nie wierz. Jej, jak już pisałam, im mniejszej liczie osób chce sie podjąć choćby minimalny wysiłek by coś kupić/dostać/wynajac taniej tym więcej do wyboru dla mnie.
Stary 2015-04-07, 15:11   #379
invisible_01
Zakorzeniona

Za 1000 zł kupisz jedzenie, ubranie, rozrywkę, kosmetyki, chemię? No to podziwiam, na pewno byłoby to jedzenie wysokiej jakości.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-07, 15:16   #380
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Za 1000 zł kupisz jedzenie, ubranie, rozrywkę, kosmetyki, chemię? No to podziwiam, na pewno byłoby to jedzenie wysokiej jakości.
Teraz jak nas podliczam to miesięcznie wydajemy koło 600 zł na jedzenie (na drób, ryby, wołowinę, ziemniaki, kasze, ryż, chleb ciemny, masło, mleko, herbatę, kawę, jogurty, wędliny, sery, owoce, warzywa). Kupuję w tanich ale sprawdzonych miejscach. Jak jest promocja np. na dobrą wołowinę to kupuję więcej, porcjuję i mrożę, tak samo z innymi rzeczami. Jemy zbilansowane posiłki i nie chodzimy głodni. Przykro mi.
Ani nie chodziliśmy nieubrani czy brudni.
Nie mówię że była pełna swoboda, ale spokojnie dawało radę.
Stary 2015-04-07, 15:17   #381
201705250955
Konto usunięte

Tak, życie marzeń dla singla to wywalanie połowy pensji na wynajem plus odkładanie 2-3 stówek miesięcznie na spokojną starość Jest? Jest. Można? Można.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 15:18   #382
Kocurasek
Zakorzenienie

Kolor Bzu, ja Ci wyjaśnię dlaczego będąc singlem chciałabym mieć mieszkanie własnościowe. Z prostej przyczyny - chciałabym mieć swoje miejsce na ziemi i mieć urządzone po swojemu, ładnie, a nie w najtańszej kawalerce siedzieć i oglądać meblościankę z 70 roku i bure dywany. Mam jedno życie i chciałabym je spędzić w miłym dla mojego oka miejscu. Poza tym, wypadki chodzą po ludziach. Dziś mam męża i kupuję mieszkanie - jutro mojego męża rozjeżdża walec i zostaję "singielką" być może z dzieckiem.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 15:19   #383
invisible_01
Zakorzeniona

Raz, że para wydaje mniej na jedzenie niż dwie osoby osobno. Dwa, że mam nadzieję, że to 600 zł to za jedną osobę, bo nie uwierzę, że jesz zdrowo za 300 zł miesięcznie. Jeszcze chwila i dojdziemy do absurdu, że można wydawać na jedzenie 200 zł miesięcznie, więc 2500 zł to niemalże królewska pensja.
Stary 2015-04-07, 15:21   #384
zakonna
Naczelna Nastolatka

No przecież napisała co jedzą, nawet wołowinę, to jest jedno z droższych, ogólnie dostępnych mięs.
Stary 2015-04-07, 15:22   #385
201608010929
Konto usunięte

Cytat:

Cytat:
Teraz jak nas podliczam to miesięcznie wydajemy koło 600 zł na jedzenie(na drób, ryby, wołowinę, ziemniaki, kasze, ryż, chleb ciemny, masło, mleko, herbatę, kawę, jogurty, wędliny, sery, owoce, warzywa). Kupuję w tanich ale sprawdzonych miejscach. Jak jest promocja np. na dobrą wołowinę to kupuję więcej, porcjuję i mrożę, tak samo z innymi rzeczami. Jemy zbilansowane posiłki i nie chodzimy głodni. Przykro mi.
Ani nie chodziliśmy nieubrani czy brudni.
Nie mówię że była pełna swoboda, ale spokojnie dawało radę.
Tak, na pewno jecie zbilansowane i dobre gatunkowo jedzenie za 10 zł dziennie na osobę
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 15:23   #386
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Tak, życie marzeń dla singla to wywalanie połowy pensji na wynajem plus odkładanie 2-3 stówek miesięcznie na spokojną starość Jest? Jest. Można? Można.
Ależ każdy może chcieć czegoś innego. Ja bym tak zrobiła bo jakbym nie mogła sama wyjść po bułki na starość to po co by mi było własnościowe?
Tyle. że ja w ogóle jakoś mało od życia wymagam. Cieszę się tym, co mam, robie wszystko na co mam ochotę. w najgorszym wypadku czekam na coś dłużej. I nie czuję się gorsza jak nie mam markowej torebki, albo jak kupię używane łyżwy.
Rozumiem, że komuś może nie starczać, może chcieć więcej. Mi by było szkoda życia na siedzenie i czkeanie aż spadnie na mnie deszcz złotówek. Nie mam na coś- to robię tak bym miała, albo bym mogła to miec taniej/w barterze. To sie nazywa zaradność. I może dlatego niezależnie od tego czy miałam 3000 na dwie osoby i wynajem na głowie, czy więcej to i tak uważałam że jest dobrze. Bo jak mnie na coś nie stać to nie marudzę i jęcze tylko robie tak ym jednak mogła to mieć.
Stary 2015-04-07, 15:25   #387
invisible_01
Zakorzeniona

Łatwo jest mówić, że niewiele się od życia wymaga, jak się dostało na własność mieszkanie. Z takiej pozycji cudownie prosto jest teoretyzować i mądrzyć się.
Stary 2015-04-07, 15:27   #388
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Ależ każdy może chcieć czegoś innego. Ja bym tak zrobiła bo jakbym nie mogła sama wyjść po bułki na starość to po co by mi było własnościowe?
Tyle. że ja w ogóle jakoś mało od życia wymagam. Cieszę się tym, co mam, robie wszystko na co mam ochotę. w najgorszym wypadku czekam na coś dłużej. I nie czuję się gorsza jak nie mam markowej torebki, albo jak kupię używane łyżwy.
Rozumiem, że komuś może nie starczać, może chcieć więcej. Mi by było szkoda życia na siedzenie i czkeanie aż spadnie na mnie deszcz złotówek. Nie mam na coś- to robię tak bym miała, albo bym mogła to miec taniej/w barterze. To sie nazywa zaradność. I może dlatego niezależnie od tego czy miałam 3000 na dwie osoby i wynajem na głowie, czy więcej to i tak uważałam że jest dobrze. Bo jak mnie na coś nie stać to nie marudzę i jęcze tylko robie tak ym jednak mogła to mieć.
Heheszki.
Niektórzy nie czekają, tylko starają się coś zmienić (mi też kasa z nieba nie spada )
Co do mieszkania - wydaje mi się, że to jest absolutne minimum bezpieczeństwa. Ale ja widocznie wiele wymagam od życia
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 15:27   #389
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość

Tak, na pewno jecie zbilansowane i dobre gatunkowo jedzenie za 10 zł dziennie na osobę
Jemy niezdrowo dlatego mamy świetne wyniki badań, jesteśmy szczupli, mamy energie na uprawianie sportów. Jem niezdrowo dlatego mam mocne włosy i paznokcie.
Wizaż wie lepiej ode mnie. Bo to niemożliwe przecież, by ktoś za tyle żył. No nie da rady.
Stary 2015-04-07, 15:29   #390
invisible_01
Zakorzeniona

Po prostu 600 zł miesięcznie na dwie osoby nie jest sumą, za którą możliwe jest kupowanie dobrych jakościowo produktów. Jak Ci powiem, że wydaję na jedzenie 100 zł miesięcznie i jem zdrowo i zbilansowanie, to uwierzysz? Ale ja naprawdę tak jem. A mieszkanie wynajmuję za 300 zł już z rachunkami, 55 m2 w centrum Warszawy. Da się? Da się.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości