|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Sąsiadka uzywa przemocy wobec dziecka - co robić?
Witam, mieszkam w bloku. Obok w klatce jest rodzina mieszkająca na 2 pokojach , uwaga, kobieta z konkubentem, jej matką, ich 4 dzieci, 2 psy i 2 koty, co już może trochę szokować. Mało tego, nie podoba mi się zachowanie matki. Pod blokiem jest plac zabaw.Gdy tylko robi sie cieplej normalnym jest, że matka z dziećmi wychodzi parę godzin na placu się pobawić. Normalnie nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że za każdym razem kończy się to krzykami, wrzaskami. Nigdy sie nie przysłuchiwałam szczególnie i słyszałam tylko co chwila krzyki ''filip przeproś roksanę" itp. i przeszkadzało mi to tylko dlatego, że kobieta nie liczy się z innymi tak głośno co chwila krzycząc. Do czasu, aż w sobotę byłam godzinkę na balkonie. To, co zobaczyłam zmusiło mnie do myślenia. Dziecko weszło tylko na drabinkę, bardzo nisko a kobieta złapała go za rękę, wydarła sie na dziecko "....następnym razem połamie Ci palce, z resztą, zobaczymy jak mnie w domu pokochasz!" w kolejnej chwili : " ty gnoju zaraz dostaniesz w mordę" zaskakuje mnie to bo jak przychodzi ojciec to dzieciaczki lgną do niego, on je całuje, naprawdę fajny facet, tylko obawiam sie tego co może dziać sie w domu, bo to malutkie dzieci, jedno ma rok, drugie w podstawówce, dwójka w przedszkolu. Jak mogłabym zainterweniować, o ile w ogóle powinnam?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sąsiadka uzywa przemocy wobec dziecka - co robić?
Cytat:
Jesli nie to moze zagadaj do tego ojca? Bo moze on nie zdaje sobie sprawy z tego jak kobita sie do dzieci odnosi? Albo gdy zobaczysz taka sytuacje jeszcze raz to dzwon na policje. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A ja bym mamusi powiedziała, że jeśli jeszcze raz zobaczysz taką sytuację, zawiadomoisz o jej postępowaniu odpowiednie władze.
I następnym razem do mopsu i na policaj. Nie mam litości dla ludzi znęcajacych sie czy to fizycznie czy psychicznie nad słabszymi.
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Biedne dzieci , ale nie jest ci ich żal jesli policja by je zabrala do jakiejs placowki? uwazasz ze na pogotowiu dziecko bedzie szczesliwe?
Sytuacja bardzo delikatna, matka nie powinna sie tak odzywac do dzieci, ale pomysl czy Twoja ingerencja bedzie tylko dla ciebie uspokojeniem i czy to dzieciom przyniesie szczescie. ja uwazam ze w tej sytuacji jezeli cie to razi zwroc matce uwage, postrasz moze sie nad soba zastanowi... Dzwonienie na policje moze przewrocic dzieciakom zycie do gory nogami a czy twoje sumienie pozostanie czyste?
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Możesz też napisać jej kartkę i włożyć pod drzwi, jeśli chcesz uniknąć bezpośredniej konfrontacji (bo różnie ludzie reagują). Wiedziałaby, że ktoś ma ją na oku, ale nie musiałaby wiedzieć kto to jest (tym bardziej by się pilnowała moim zdaniem).
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;51022772]Możesz też napisać jej kartkę i włożyć pod drzwi, jeśli chcesz uniknąć bezpośredniej konfrontacji (bo różnie ludzie reagują). Wiedziałaby, że ktoś ma ją na oku, ale nie musiałaby wiedzieć kto to jest (tym bardziej by się pilnowała moim zdaniem).[/QUOTE]
Nie masz stuprocentowej pewności że to akurat ta osoba. Ale zacytowana metoda budzi najmniej mnie odrzuca i najmniejszy opór budzi .. bo wchodzisz bezpośrednio na cudze podwórko. Jakoś zimą w centrum hadlowym, miałam ochote wezwać straż/ochronę bo pewna mamusia wlokła na oko 2letnie dziecko za nogę po posadzce ( do sklepu z ciuchami). Oczywiście zero reakcji, każdy przechodził obojętnie mimo ryku
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedyne co mozesz zrobic to z nia pogadac i jej mezem.Nic wiecej chyba. Jacy rodzice takie pozniej dzieci, nic z tych chyba nie da sie zrobić. Kazdy wychowa jak chce.Dopoki nie bije, nie przegina to nic Ci do tego autorko.
....za rok,pięć, dziesięć bedziesz żalowal ze nie zacząłes dzisiaj. Edytowane przez tesknota25 Czas edycji: 2015-04-13 o 17:54 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
zuy mod
|
"ty gnoju zaraz dostaniesz w mordę" to nie jest jeszcze przegięcie?
Ja bym zadzwonila na policję i opisala sytuację. Oni są od tego, żeby ewentualnie ocenic jak sprawa wygląda. Jest szansa, ze po nalocie policji matka się wystraszy.
|
|
|
#11 | ||
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Cytat:
Najlepiej jest nic nie robić, a potem dziwić się, że za ścianą są dzieci w beczkach. Bo rodzina niezależnie jak bardzo patologiczna jest wartością samą w sobie. |
||
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Zadzwonilabym na policje,zglosilabym do opieki spolecznej,nie czekalabym na to ze mamusia sie zmieni.Tej mamusi potrzebna jest pomoc i to specjalistyczna,tak od razu to dzieci nie zabiora ale moga dostac kuratora.Mamusia ma problemy i po prostu wyzywa sie na slabszym,sama nie da sobie rady ,ktos musi jej pomoc.Ona nawet nie zdaje sobie sprawy ze krzywdzi wlasne dzieci
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
ja uwazam ze powinno sie pogadac z rodzicami ,a nie policja, bez sensu.Niektorzy maja swira na punkcie cudzych dzieci..Wiadomo, trzeba bronic slabszego, ale nie zrobimy z ludzi patologicznych i zaburzonych niekulturalnych wspanialych rodzicow na zawolanie . A dzieci moze miec kazdy
....za rok,pięć, dziesięć bedziesz żalowal ze nie zacząłes dzisiaj. Edytowane przez tesknota25 Czas edycji: 2015-04-14 o 15:15 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Serio? bawimy sie w odbijanie pileczki? to uwazasz ze dzieciaki beda szczesliwe w domu dziecka gdzie wychowawca za kare bedzie je polewal zimna woda za kare , straszyl ze zamknie ze szczurami, lub wystwi w piżamie na mróz. Jakbym miala wybor wolalabym byc ponizana we wlasanym domu , przez wlasna matke. Niz miec to samo tylko bez matki jakakolwiek by ona nie byla i we wlasnym domu.
Ba! uwaga ! wogole wolalabym mieszkac w domu z rodzicami gdzie matka mnie poniza ,ale za to ojciec jest dobry. Niz zeby mieli mnie wyrwac z rodziny i zburzyc caly moj swiat , wywiez mnie do obcych ludzi obcych dzieci gdzie jest prawo dżungli. jakie potrzeby zostana spelnione w domu dziecka? - potrzeba bezpieczenstwa? - wogole! - potrzeba milosci- nigdy - podstawowe potrzeby - glodu, snu, - chociaz nawet nie waidmomo jak to w praktyce wyglada. a gdy takie dziecko jest chore? nawet w szpitalu nie ma kto takiemu pampersa zmnienic, jedzenia podac! co jak co ale w domu najlepiej! straszne ale prawdziwe! niestety swiat nie zmienimy! Ja uwazam tak , jesli matka karmi te dzieci, dba o nie , nie jest obojetna na ich podstawowe potrzeby , nikt nie powinien w to ingerowac! swoja ingerencja ( zgloszenie na policje , do opieki spolecznej) wcale nie polepszysz sytuacji dzieci a chyba o to tutaj chodzi. tylko rozmowa wchodzi w gre jesli sumienie nam nie pozwala zostawic tej sprawy. I tylko tyle. I żeby nie bylo że usparwiedliwiam ta matke lub bronie. Wcale tak nie jest! Serce mi sie kraja gdy mysle o takich obelgach do dzieci, ale jeszcze bardziej mi ich zal gdyby mial byc zabrane matce, chociaz w tej sytuacji to malo prawdopodobne... ale moga zadecydowca inne czynniki, male mieszkanie, niskie zarobki itp swoja droga Obok w klatce jest rodzina mieszkająca na 2 pokojach , uwaga, kobieta z konkubentem, jej matką, ich 4 dzieci, 2 psy i 2 koty, co już może trochę szokować. Co jest w tym szokujacego? Konkubinat? walczycie o wolnosc, chcecie miec rozwody , ba! chcecie żenic lesbijki i gejow ! a nawet dawac im dzieci do adopcji! konkubinat to faktycznie szok i szalenstwo!! do tego 4 dzieci! no patologia! i jeszcze rodzina kilkupokoleniowa? bo babcia tam mieszka! zaczynam sie bac! to straszne! rozumiem gdyby mieli wypasiona chate nie byloby w tym nic szokujacego... Sa biedni mieszkaja w dwoch pokojach. Trzeba im odebrac dzieci! Tak tak u nas tak sie wlasnie zyje... czlowiek czlowiekowi wilkiem Masakra!
Większość kobiet czyni wszystko, by ich mężczyzna stał się inny. Gdy już się staje, przestają go kochać. Marlena Dietrich Edytowane przez gryzelda Czas edycji: 2015-04-14 o 15:32 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze powinnaś zareagować. Reagować powinny wszystkie dorosłe osoby, które widzą, że rodzice lub opiekunowie robią krzywdę dzieciom. Czasem jedna lub dwie interwencje obcych skutecznie otrzeźwiają rodziców. Nie ważne czy na placu zabaw czy w centrum handlowym czy na ulicy. Nie mówmy "miałam ochotę zwrócić uwagę" tylko róbmy to.
Jeśli jesteś przekonana, że wina leży tylko w tej kobiecie, porozmawiaj z resztą domowników, np. ojcem dzieci. Powiedz co widziałaś i niech się tym zajmie. Kolejnym krokiem jest zawiadomienie policji/opieki społecznej. Pierwsza interwencja nie skutkuje ograniczeniem praw rodzicielskich ale rozpoznaniem tematu, być może będzie zostanie przydzielony kurator do rodziny, zajmą się tą sprawą skutecznie, matkę postawią do pionu a dzieci unikną dalszego znęcania się nad nimi. W takich sytuacjach dorosły czuje się jak pan i władca, dziecko mu przecież "nie poskoczy", nie umie się bronić. W części z nich wystarczy interwencja innej dorosłej osoby aby postawić do pionu takich opiekunów. |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
niektore teksty to przegiecie, ale to beztresowe wychowanie tworzy coraz gorszych dzieciakow, jak patrze na niektore dzieciaki...to masakra. Wiec juz nie ma co sie tak rozczulać nad niektorymi.
|
|
#17 | ||
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Tylko dlatego, że gdzieś kiedyś była afera odnośnie złego traktowania wychowanków domu dziecka/rodzinie zastępczej nie oznacza, że wszystkie placówki są złe i nieprzygotowane do podjęcia się opieki nad dziećmi, to raz. Dwa, zawiadomienie Policji nie wywoła lawinowego efektu w postaci natychmiastowego odebrania maluchów, to jest Polska, nie Norwegia. Może za to wzbudzić zainteresowanie kuratora lub mopsu, a to może pomóc dzieciom. Trzy, czy według Ciebie poniżająca, wrzeszcząca, grożąca matka zaspokaja poczucie bezpieczeństwa takiego dziecka? Kto powiedział, że osoby pracujące w domu dziecka, czy rodziny w domach tymczasowych nie kochają swoich wychowanków? Sama wskazałaś w tekście, że nie wiesz, czy potrzeby dzieci w domu dziecka są zaspokajane, z tego wynika, że nie masz zielonego pojęcia jak funkcjonuje taka i jej podobne instytucje, posługujesz się więc domysłami, które nie mają nic wspólnego z faktami. Za to ciągle klepiesz: Cytat:
Wiesz matka małej Madzi też początkowo zaspokajała jej podstawowe potrzeby, dlatego nikt nie ingerował, nawet gdy zostawiała dziecko na wiele tygodni u rodziców bo nie chciała być matką ![]() Nawet jeśli ojciec jest "dobry" to czemu nie ma z jego strony żadnej reakcji? Dziecko, nad którym znęca się rodzic nie żyje bez szwanku, przejawia np. lęki, drugi rodzic jeśli interesuje się dziećmi zauważy, że coś jest nie tak i zareaguje. Aha, odnośnie Twojego szoku na temat składu osobowego w tej rodzinie, spieszę z wyjaśnieniem: Autorki nie obchodzi czy rodzice tych dzieci pozostają w sformalizowanym związku czy nie. Natomiast szokujące jest, że siedmioosobowa rodzina i 4 zwierzaki gnieździ się na dwóch pokojach. Wcześniej wspomniałaś o potrzebach dzieci- jedną z nich jest umożliwienie im odpowiednich warunków życia i rozwoju, których, jak mniemam- obecnie nie posiadają. |
||
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Natomiast szokujące jest, że siedmioosobowa rodzina i 4 zwierzaki gnieździ się na dwóch pokojach. Wcześniej wspomniałaś o potrzebach dzieci- jedną z nich jest umożliwienie im odpowiednich warunków życia i rozwoju, których, jak mniemam- obecnie nie posiadają.[/QUOTE]
Taki mamy prorodzinny kraj
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Wlasnie to jest Polska! nie zauwazylas ze sie odbiera dzieci bo maja kiepskie warunki materialne, rodziny sa biedne wielodzietne i odbiera sie im dzieci z tego powodu! zabieramy biedakom dajemy bogatym i jeszcze im co miesiac otrzymuja "pomoc" finansowa. Zyjesz w Polsce w Polsce tak jest! Kto powiedział, że osoby pracujące w domu dziecka, czy rodziny w domach tymczasowych nie kochają swoich wychowanków? nie wierze w to co piszesz. To chyba Ty nie jestes niczego swiadoma... Twoja idea i wiara w polskie instytucje, zalamuje mnie serio ty wierzysz w instytucje ? ile ty masz lat ? popadasz w skrajnosc! po co matke Madzi przywolujesz! TY juz wydalas wyrok! Dziecko, nad którym znęca się rodzic nie żyje bez szwanku, przejawia np. lęki, A wierzysz ze w domu dziecka ich nie bedzie mialo ? Nagle stanie sie szczesliwe? A masz swiadomosc ze dziecko nad ktorym sie nikt nie zneca tez ma lęki? ty nie masz lęków? bo jesli masz to moze trzeba cie odizolowac od twojej rodziny bo twoi rodzice zrobili cos nie tak... A wydaje mi sie ze zrobili ci duza krzywde skoro wierzysz w dom dziecka a nie w rodzine. Skoro uwazasz ze lepiej jest odebrac dziecko komus kto jakby nie bylo nie wyraza sie z szacnukiem do niego, komus kto nie ma pieniedzy na wieksze mieszkanie... Natomiast szokujące jest, że siedmioosobowa rodzina i 4 zwierzaki gnieździ się na dwóch pokojach. Wcześniej wspomniałaś o potrzebach dzieci- jedną z nich jest umożliwienie im odpowiednich warunków życia i rozwoju, których, jak mniemam- obecnie nie posiadają. Jesli ciebie to szokuje. Brak mi slow. ROZUMIEM ze jestes jedynaczka ktora zyla w wielopokojowym domu z ogrodem,bez dziadkow kazda najmniejsza potrzebe mialas zaspokojona i widzisz co z ciebie wyroslo? brak empatii, wiara w instytucje i a nie w rodzine i ani przez glowe by ci nie przeszlo dlaczego u nas w polsce tak jest ze dzieci sie odbiera a nie pomaga ich rodzina. Zgadzalo by sie, juz rozumiem dlaczego pewne sprawy tak pojmujesz... Jesli cie moja opinia urazila to nie to mialam tego na celu , przedstawiam tylko jak ja to widze...
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
A dla mnie to tez jest przesada-7 osob i 4 zwierzaki w 2 pokojach.. Jak sie nie ma lepszych warunkow, to sie nie robi 4 dzieci! No przepraszam bardzo, ale lepiej miec chyba 1-2 i zapewnic im dobre warunki?
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
No
Cytat:
pomijając to ze bardzo się emocjonujesz tym tematem, to naprawdę nie widzisz nic niewłaściwego w mieszkaniu w tyle osób na tak małym metrażu? :O Ci ludzie żyją scisnieci jak sardynki w puszce :/ a najwstretniejsze dla mnie jest to ze mając tyle dzieci i tak małe mieszkanie, musieli uprawiać seks przy reszcie dzieciaków fuj fuj fuj! I nie dam sobie nigdy wmówić ze życie na takiej kupie ma dobry wpływ na psychikę dorastających dzieci A, i nie jestem księżniczka z wielkiego pałacu
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Zgadzam sie w spaghettii. Czlowiek ma jakis instynkt samozachowawczy, chce zapewnienia bytu dzieciom, mysli glowa, a nie kroczem i dzieci produkuje, a potem pretensje do panstwa, bo nie chca ich utrzymac.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Zabieranie rodzicom dzieci to nie jest takie szybkie,jedynie w sytuacjach zagrazajacych zyciu to wystepuja takie sytuacje.Jak widac ,to ta rodzina jest normalna,tylko matka nie radzi sobie wychowawczo,gdy nikt nie pomoze to dopiero moze dojsc do tragedii
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
wiadomo
ale mowi ze czasem ludzie przesadzaja. rodzice tez moze maja ciezko, duzo dzieci, malo kasy, kazdy jest czlowiekiem,a nie chodzacym idealem. dzieci tez nie sa idealni rodzice tez nie. Wiadomo ze przemocy mowimy stop, tylko byle nie przesadzac..bo teraz to ludzie czepiaja sie 'klapsa' czy krzyku na dziecko. A kiedys tak sie nie patyczkowali ludzie i jakos normalnie kazdy dorastal bez kuku na mozgu, za to z charakterem.A teraz każdy dmucha i chucha a potem wyrastaja nastolatkowie straszacy wlasnych rodziców, czy dokuczajacy slabszym , bo przeciez im wszystko wolno.Albo zaskoczeni swiatem prawdziwym -bo rodzice kryli je przed problemami..i nagle dziecko uroslo i sie zszkowalo, ze zycie to nie sielanka..Dziecko powinno byc karane za zle rzeczy , ale nie mówie ze biczami i awanturami. A jak jest ktos prymitywny czy coś i tak na niego w domu mowili, nazywa sie tak wzajemnie z partnerem to trudno zeby dzieci były inaczej traktowane. Niestety nie każdy jest normalny..
....za rok,pięć, dziesięć bedziesz żalowal ze nie zacząłes dzisiaj. Edytowane przez tesknota25 Czas edycji: 2015-04-15 o 14:28 |
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym zglosila. Niech ich skontroluja, moze sobie matka uswiadomi co robi.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Tak, wychowałam się w pałacu, miałam pięć koni i trzy kuce, a do szkoły wożono mnie karocą. Skończyły Ci się argumenty, więc wyjechałaś z prywatą? Wybacz, ale stosujesz tak prymitywną argumentację, że nie ma sensu dyskutować z Tobą dalej. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.

ale mowi ze czasem ludzie przesadzaja. rodzice tez moze maja ciezko, duzo dzieci, malo kasy, kazdy jest czlowiekiem,a nie chodzacym idealem. dzieci tez nie sa idealni rodzice tez nie. Wiadomo ze przemocy mowimy stop, tylko byle nie przesadzac..bo teraz to ludzie czepiaja sie 'klapsa' czy krzyku na dziecko. A kiedys tak sie nie patyczkowali ludzie i jakos normalnie kazdy dorastal bez kuku na mozgu, za to z charakterem.