Sierpniowe mamusie 2015 - część 4 :) - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-13, 17:11   #4711
Jess922
Zakorzenienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 4 :)

Mój pracuje też po ok. 10-11h ale z dojazdami wychodzi czasem i 13. Wraca często, gęsto po 19 i teraz jeszcze ogarnia remont w domu. O wolnym to on marzy i jak sobie sam nie wezmie to robi bez przerwy. :/
Stary 2015-04-13, 17:12   #4712
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiona27 Pokaż wiadomość
Synuś spory i najważniejsze, że zdrowy

To sporo godzin jemu się uzbiera, jak tylko 2 dni wolne, ale więcej zarobi

Też bym chciała żeby mój mąż więcej pracował na miejscu,a nie w delegacjach, bo nawet samo to, że przyjdzie wieczorem do domu i jest z kim pogadać, przytulić się to już dla mnie ważne
Nom dokładnie dla mnie też ważne mieć go też i w domu . Żeby mieć z kim pogadać teraz jest za dużo w domu i do głowy dostaje wiec przydało by mu się trochę poza domem być
Stary 2015-04-13, 17:15   #4713
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:

Też bym chciała żeby mój mąż więcej pracował na miejscu,a nie w delegacjach, bo nawet samo to, że przyjdzie wieczorem do domu i jest z kim pogadać, przytulić się to już dla mnie ważne
Was podziwiam za te delegacje i współczuję, bo sobie nie wyobrażam być sama, ja mam dość tych jego późnych powrotów a co gdyby miało go nie być w ogóle no ale jak człowiek musi to wytrzyma.
Stary 2015-04-13, 17:18   #4714
roxana_lu
Zakorzenienie

U nas dzisiaj czas na zabawę, junior mnie wykończy ! ImageUploadedByWizaz Forum1428938274.808495.jpgImageUploadedByWizaz Forum1428938283.117966.jpg

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 17:25   #4715
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
U nas dzisiaj czas na zabawę, junior mnie wykończy ! Załącznik 5959238Załącznik 5959239
mama graj !
Stary 2015-04-13, 17:29   #4716
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
U nas dzisiaj czas na zabawę, junior mnie wykończy ! Załącznik 5959238Załącznik 5959239
Aa to ty na fb wstawiłas fotkę hihi 😊
Stary 2015-04-13, 17:34   #4717
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
mama graj !

Juz mam dosc

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-13, 17:45   #4718
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Witaj brakowało ciebie ..😊
to już duży twój synuś .. 😘

Jutro idzie na rozmowę zobaczymy ogólnie jest sam niepewny boi się ze nie da rady 12h pracować i mnie z dziećmi sama zostawiać choć ten szef mu obiecał ze jeśli on zacznie tu pracować a ja będę miała rodzić to da mu bez problemu wolne no zobaczymy spróbować zawsze warto .

No chyba spory, w sumie nie sprawdzałam jak to wypada. Lekarz powiedział,że wymiary ok.
Wiesz spróbujecie i zobaczycie jak to wszystko funkcjonuje na żywym organizmie
Trzymam kciuki za rozmowe!
Cytat:
Napisane przez Niespodziewajka25 Pokaż wiadomość
Zgadzam się , też bym sie w niej zle czula , mimo że jest sliczna

Propranolol, na szczescie w tej ciazy zdarzylo sie tylko dwa razy ze musialam wziac ..

Mój Tżet pracuje od 7 do 17 a i tak mi go ciagle malo .. Po cichu licze ze znajomy zalatwi mu robote w duzej firmie gdzie prace konczy sie o 14 taka normalna zwyczajna ludzka robota .
Heh praca do 14 powiem Ci,że to nie jest domena dużych firm. Chyba,że nie mówimy o korporacjach. Dobrze pamiętam,że Twój TZ w budowlance działa? Przed moim blokiem powstaje osiedle i tam chłopaki zapylają dłużej. Swoją drogą mają chyba zmiany.

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
Super, że już sie wykurowałaś
Gratulacje kluseczki W pierwszej ciąży z tego co kojarze to nie miałaś dużego nie ? To teraz zadrobisz
dziękuje no przeczołgało mnie pierwszorzędnie. Nie zapomne tych Świąt przez dłuuuugi czas
No właśnie Rob urodził się malutki,ale do pewnego momentu miał wymiary książkowe. Ciężko więc stwierdzić co tutaj finalnie wyjdzie. Jednak wolałabym,aby nie przypakował nadto
Cytat:
Napisane przez Anev0 Pokaż wiadomość
To będzie nasze pierwsze to wiesz korzystamy

Mravka mój też wydaje się być o tydzień starszy niż OM,
ciekawe czy termin porodu się skraca/?
No właśnie zapytam przy okazji na wizycie swojego dr,bo ten mi robił tylko USG. Niemniej te wymiary główki etc wszystko wychodziło o tydzień do przodu. W sumie to by się zgadzało z moim przeczuciem kiedy była owu. Także wszystko wydaje się być w normie. Wg tych wymiarów to TP wypadał na 9.08..Jak tak dalej pójdzie to jeszcze i lipiec mnie zastanie :P.
Ciesze się,że już Ci brzuch nie dokucza i nie twardnieje. Wniosek z tego taki,że nie możesz się tak eksploatować
Cytat:

dokładnie!

Masz racje fionka samo to,że człowiek choć wieczorem ma chwilę dla /obok siebie to już coś. Tym bardziej teraz kiedy potrzebujemy jednak więcej czułości i takiego zwyczajnego bycia.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 18:00   #4719
mms_22
Zakorzenienie

A ja tam Jej kibicuję Jeśli zaszła w ciążę, dlatego, że wewnętrznie czułą taką potrzebę i czuje się na siłach wychować te dzieci, a nie dla biznesu, tak jak sugerują w komentarzach, to tylko Jej gratulować
Tylko teraz powinna skupić się na dzieciach dorastających, żeby te w razie czego (bo jednak 65 lat to imponujący, ale też ryzykowny wiek) mogły zająć się młodszym rodzeńswem...

Igorek

Edytowane przez mms_22
Czas edycji: 2015-04-13 o 18:03
mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 18:02   #4720
mms_22
Zakorzenienie

A ja tam Jej kibicuję Jeśli zaszła w ciążę, dlatego, że wewnętrznie czułą taką potrzebę i czuje się na siłach wychować te dzieci, a nie dla biznesu, tak jak sugerują w komentarzach, to tylko Jej gratulować
Tylko teraz powinna skupić się na dzieciach dorastających, żeby te w razie czego (bo jednak 65 lat to imponujący, ale też ryzykowny wiek) mogły zająć się młodszym rodzeńswem...

Cytat:

a tak w kwestii pościeli dla dzieci to znalazłam wczoraj coś takiego:

dla dziewczynek
i
dla chłopczyków

Tylko troszkę drogie...
ale faktycznie - drogie... za takie pieniądze miałabym dwie, jak nie trzy różne pościele i to dobrej jakości

Jeśli chodzi o sny, to mi dzisiaj śniło się że urodziłam Synusia i zanim odcieli pępowinę, to już się przyssał do cyca

Widziałam też, że pisałyście o koszulach To ja Wam powiem jaki prezent mi wczoraj mąż dał (koszula+szlafrok jak na zdj - tylko na mojej kociak jest w innej pozycji) Niby imieninowy prezent Totalnie nie w moim guście, ale mu tego nie powiedziałam Bo jakby nie było, to bawełna jest przyjemna w dotyku i nie leży najgorzej Tak więc na przebranie będzie No a tak poza tym, to miło z jego strony, że pomyślał
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg c2b796c037cf17d3.jpg (66,7 KB, 15 załadowań)

Igorek

Stary 2015-04-13, 18:13   #4721
Mirabelka_90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Niespodziewajka25 Pokaż wiadomość
Zgadzam się , też bym sie w niej zle czula , mimo że jest sliczna

Propranolol, na szczescie w tej ciazy zdarzylo sie tylko dwa razy ze musialam wziac ..

Mój Tżet pracuje od 7 do 17 a i tak mi go ciagle malo .. Po cichu licze ze znajomy zalatwi mu robote w duzej firmie gdzie prace konczy sie o 14 taka normalna zwyczajna ludzka robota .
Ach też to brałam Dobrze, że tylko dwa razy Jedz magnez i coś co zawiera dużo potasu
Cytat:
o chętnie bym pograła
Czy macie jakieś doświadczenie z ciuszkami z lidla? Lupilu? bo właśnie byłam i u nas przeceny są właśnie. Np body na długi rękaw 2 sztuki, 2 pary spodenek, śpioszki welurowe po 2 euro. I kupiłam co nieco;D W domu jak rozpakowałam to materiał taki mięciutki i wydają się całkiem całkiem dobre. I nie wiem czy kupić więcej czy może po praniu się rozciągają?
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 18:15   #4722
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość

Ale widzisz mi wlasnie o to chodzi, ze ma juz tyle lat, moja babcia ma 67 i pomimo, ze jest jeszcze kobieta biznesu, prowadzi własna 200 osobowa firmę z dziadkiem to nie wyobrażam sobie, zeby miała teraz malutkie dziecko w domu ...
A nawet jak jest na chodzie teraz to co za 4-5 lat kiedy te dzieci i tak jeszcze beda malutkie ?
Tak, wychowanie starszych tak, zeby sie zajęły młodszymi dziećmi ale to chyba nie na tym polega... Matka jest matka a starsze dzieci niech maja swoje... A nie podrzucone przez matkę, która w tym wieku nie jest w stanie...
Rozumiem gdyby kobieta całe życie sie starała o to dziecko/dzieci ale ma juz ich 13!

---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
Ach też to brałam Dobrze, że tylko dwa razy Jedz magnez i coś co zawiera dużo potasu

o chętnie bym pograła
Czy macie jakieś doświadczenie z ciuszkami z lidla? Lupilu? bo właśnie byłam i u nas przeceny są właśnie. Np body na długi rękaw 2 sztuki, 2 pary spodenek, śpioszki welurowe po 2 euro. I kupiłam co nieco;D W domu jak rozpakowałam to materiał taki mięciutki i wydają się całkiem całkiem dobre. I nie wiem czy kupić więcej czy może po praniu się rozciągają?

Chyba po pierwsze te ciuszki wychodzą większe... Ale ja tam nie wiem, kilka razy kupiłam juniorowi cos (a bardziej teściowa) ale nie podpasowaly nam, z jednej bluzki nawet uczulenie dostał... Ale niektórzy polecają

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-13, 18:24   #4723
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Ale widzisz mi wlasnie o to chodzi, ze ma juz tyle lat, moja babcia ma 67 i pomimo, ze jest jeszcze kobieta biznesu, prowadzi własna 200 osobowa firmę z dziadkiem to nie wyobrażam sobie, zeby miała teraz malutkie dziecko w domu ...
A nawet jak jest na chodzie teraz to co za 4-5 lat kiedy te dzieci i tak jeszcze beda malutkie ?
Tak, wychowanie starszych tak, zeby sie zajęły młodszymi dziećmi ale to chyba nie na tym polega... Matka jest matka a starsze dzieci niech maja swoje... A nie podrzucone przez matkę, która w tym wieku nie jest w stanie...
Rozumiem gdyby kobieta całe życie sie starała o to dziecko/dzieci ale ma juz ich 13!
Tylko wiesz, wiek wiekowi nie równy Czasem 65 letnia kobieta ma więcej wigoru i siły niż nie jedna 30latka I uważam, że nie powinno się oceniać tej kobiety i krytykować jej decyzji nie znając ani jej, ani jej rodziny i ich relacji (mówiąc o krytykowaniu nie mam na myśli Ciebie, tylko ogólnie wszystkich ludzi, którzy piszą takie, a nie inne komentarze).
Moim zdaniem za wcześnie jest na ocenianie jej, bo może akurat zdarzyć się tak, że wychowa lepiej swoje dzieci niż nie jedna 20 czy 30 latka
I takie jest moje zdanie Pod warunkiem, że nie zrobiła tego dla zwykłego rozgłosu i biznesu...

Igorek

Stary 2015-04-13, 18:25   #4724
beaciorq
Zadomowienie

Czesc dziewczyny witam sie po weekendzie nie bylo mnie tu ale nikt chyba specjalnie nie tesknil za mna :-P dzis mialam usg genetyczne i wyszlam zadowolona i spokojna bo Mały rozwija sie ksiazkowo i wazy juz 420 gramow (21tc 3d) i jest juz ułożony glowkowo.
beaciorq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 18:28   #4725
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko wiesz, wiek wiekowi nie równy Czasem 65 letnia kobieta ma więcej wigoru i siły niż nie jedna 30latka I uważam, że nie powinno się oceniać tej kobiety i krytykować jej decyzji nie znając ani jej, ani jej rodziny i ich relacji (mówiąc o krytykowaniu nie mam na myśli Ciebie, tylko ogólnie wszystkich ludzi, którzy piszą takie, a nie inne komentarze).
Moim zdaniem za wcześnie jest na ocenianie jej, bo może akurat zdarzyć się tak, że wychowa lepiej swoje dzieci niż nie jedna 20 czy 30 latka
I takie jest moje zdanie Pod warunkiem, że nie zrobiła tego dla zwykłego rozgłosu i biznesu...

Ja akurat nie wiem jakie komentarze sa bo nie czytałam
Nawet jak jest pełna wigoru to jak długo... 5,7 lat ? A co pozniej ?

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-13, 18:28   #4726
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba po pierwsze te ciuszki wychodzą większe... Ale ja tam nie wiem, kilka razy kupiłam juniorowi cos (a bardziej teściowa) ale nie podpasowaly nam, z jednej bluzki nawet uczulenie dostał... Ale niektórzy polecają
Faktycznie rozmiarówka z lidla jest zawyżona Co do jakości, to moim zdaniem nie jest to może najwyższa półka, ale złe też nie są Poza tym bodziaków będziesz potrzebowała trochę, więc jak masz okazję kupić je w dobrej cenie, to myślę, że możesz się w kilka zaopatrzyć

Igorek

Stary 2015-04-13, 18:29   #4727
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaciorq Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny witam sie po weekendzie nie bylo mnie tu ale nikt chyba specjalnie nie tesknil za mna :-P dzis mialam usg genetyczne i wyszlam zadowolona i spokojna bo Mały rozwija sie ksiazkowo i wazy juz 420 gramow (21tc 3d) i jest juz ułożony glowkowo.

Super super super

Ostatnio w ogole tutaj jakis malutki ruch

Jak byłam na usg genetycznym w 20t3d to lekarka mowila, ze na tym etapie dzieci jeszcze sie trzy razy dziennie obracają

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-13, 18:29   #4728
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Baardzo dobrze ze mały zdrowy a to jesteś parę dni przede mną tylko u mnie 21 plus 1 hihi
Co do tej pani 65 latki no coś jej sprawa w sumie ..
Nom z praca męża zobaczymy
Dziewczyny właśnie zauważyłam że mi pępek wybija juz haha
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1428942480126.jpg (36,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1428942519701.jpg (73,6 KB, 12 załadowań)
Stary 2015-04-13, 18:31   #4729
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Faktycznie rozmiarówka z lidla jest zawyżona Co do jakości, to moim zdaniem nie jest to może najwyższa półka, ale złe też nie są Poza tym bodziaków będziesz potrzebowała trochę, więc jak masz okazję kupić je w dobrej cenie, to myślę, że możesz się w kilka zaopatrzyć

No mi sie trafiły średnie te ciuszki
Zreszta ja w ogole pecha mam do ciuchow

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-13, 18:32   #4730
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Gratulacje

Cytat:
Ja akurat nie wiem jakie komentarze sa bo nie czytałam
Nawet jak jest pełna wigoru to jak długo... 5,7 lat ? A co pozniej ?
No właśnie nie wiadomo co później... Bo może być tak, że 70 letna (już babcia) podupadnie na zdrowiu, a może być i tak, że do 90 będzie latać jak ta lala Ja może i mam często "naiwne myślenie", ale jakoś tak wierzę w to, że kobieta mając już 13 dzieci jest mądra życiowo i to nie był jej kaprys, a przemyślana decyzja No ale pewnie ile ludzi, tyle opinii na ten temat Ja w każdym bądź razie nie oceniałabym jej tak z góry...

Igorek

Stary 2015-04-13, 18:32   #4731
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
No mi sie trafiły średnie te ciuszki
Zreszta ja w ogole pecha mam do ciuchow
A ja to mam do rozmiarów pecha wiele razy jak coś zamawiam z neta musiałam wysyłać z powrotem lub zamieniać na większe kurde
Stary 2015-04-13, 18:33   #4732
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Baardzo dobrze ze mały zdrowy a to jesteś parę dni przede mną tylko u mnie 21 plus 1 hihi
Co do tej pani 65 latki no coś jej sprawa w sumie ..
Nom z praca męża zobaczymy
Dziewczyny właśnie zauważyłam że mi pępek wybija juz haha

o jaki juz duzy Mój jest bardziej szpiczasty ale w pępku mam nadal dziurę

Igorek

Stary 2015-04-13, 18:37   #4733
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Gratulacje

No właśnie nie wiadomo co później... Bo może być tak, że 70 letna (już babcia) podupadnie na zdrowiu, a może być i tak, że do 90 będzie latać jak ta lala Ja może i mam często "naiwne myślenie", ale jakoś tak wierzę w to, że kobieta mając już 13 dzieci jest mądra życiowo i to nie był jej kaprys, a przemyślana decyzja No ale pewnie ile ludzi, tyle opinii na ten temat Ja w każdym bądź razie nie oceniałabym jej tak z góry...

Ja wiem na bliskim mi przykładzie jak to potem z tymi dziećmi jest... (Klub)
Dlatego obojetnie jak nie jest i jak zaradna życiowo ta kobieta nie jest dla mnie jest to nieodpowiedzialne, jest w takim wieku, ze jesli nie daj Boże cos sie stanie to te wszystkie biedne starsze dzieci musza chcąc nie chcąc wziasc na wychowywanie 4 dzieci... Niezależnie od tego jak bardzo je kochają itd ale kazdy ma prawo do własnego życia, podejmowania wyborów a w wieku 65 lat juz latwiej o choroby itd... I co z dziećmi ...

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-13, 18:37   #4734
Anev0
Zakorzenienie

Cytat:
No to super ja bede chyba na swoim badaniu podobnie

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 18:39   #4735
beaciorq
Zadomowienie

Tez jeszcze mam dziurę w pepku ale brzuszek tez maly chociaz widac ze rosnie

Sugar bardzo ładny brzuszek
Stary 2015-04-13, 18:40   #4736
SugarbabyLove
Zakorzenienie

A to ciekawe od czego zależy kształt brzucha hihi
Stary 2015-04-13, 18:45   #4737
beaciorq
Zadomowienie

Tez sie zastanawiam dzis widzialam dziewczyne bardzo drobna i miala taka okragla pilke no a ja mam jakis taki bardziej jak worek treningowy
Stary 2015-04-13, 18:50   #4738
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
no to super, że wszystko dobrze z maluszkiem

mój bąbel przed 18 zaczął fikać i do tej pory, mam nadzieję, że jutro też o tej godzinie zacznie bo wyjątkowo późno mam tą wizytę
Stary 2015-04-13, 18:55   #4739
martulka0991
Zadomowienie

Moj ksztalt brzuszka zalezy od ubioru, bo w sweterku z wloczki mam bardziej rozlany, a w bluzce bawelnianej i leginsach jest okraglutki jak pileczka ;-) a mala dzis ruchliwa, a ja juz 3dzien mam taka zgage :-( normalnie pali ogniem :-/ a niedawno mnie zlapal bol brzucha i stal sie taki twardy i obolaly ze dotknac sie nie moglam, na szczescie juz sie polepszylo, ale takiego twardego i obolalego jeszcze nie mialam...
martulka0991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 19:05   #4740
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem na bliskim mi przykładzie jak to potem z tymi dziećmi jest... (Klub)
Dlatego obojetnie jak nie jest i jak zaradna życiowo ta kobieta nie jest dla mnie jest to nieodpowiedzialne, jest w takim wieku, ze jesli nie daj Boże cos sie stanie to te wszystkie biedne starsze dzieci musza chcąc nie chcąc wziasc na wychowywanie 4 dzieci... Niezależnie od tego jak bardzo je kochają itd ale kazdy ma prawo do własnego życia, podejmowania wyborów a w wieku 65 lat juz latwiej o choroby itd... I co z dziećmi ...
Dla mnie to jest temat rzeka Może być tak, jak Ty piszesz, ale może być i tak, jak ja to widzę Oczywiście zgodzę się z Tobą, że prawdopodobieństwo chociażby osierocenia dzieci jest zdecydowanie większe u matki mającej 65 lat, ale to nie znaczy wcale, że młoda kobieta (zwłaszcza w dobie tylu nieuleczalnych chorób) dożyje pełnoletności swoich dzieci... I powtórzę się : ilu ludzi, tyle opinii Ja jej tam życze, zeby wychowała te dzieciaczki na wartościowych ludzi i tyle z mojej strony w tym temacie

Cytat:
A to ciekawe od czego zależy kształt brzucha hihi
Podobno od wielu czynników - ułożenia dziecka, wagi z jaką się startuje itd

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Właśnie oglądam w Faktach historię małego Antosia, który miał swoją pierwszą operację jeszcze w brzuchu mamy
dla lekarzy

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

a teraz oglądam to: http://www.maxior.pl/film/208114/spiacy-szczeniak

Igorek

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości