![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwsza wizyta
Jazgotek,
Spoko. Skoro Twoim zdaniem to jest lepsze, to za 10 lat dziewczyna będzie miała taki sam żal do matki, który ja mam teraz. Czasem warto posłuchać drugiej osoby i nie rozpatrywać wszystkiego w kategorii czarno-białe. Zastanowić się, dlaczego ktoś czuje się źle. A to jest meritum sprawy. Autorka czuje się z tym źle. Dlaczego ludzie uważają, że dopiero od pewnego wieku ktoś ma rozum i mózg? Gdy małe dziecko płacze, należy na nie nakrzyczeć, bo za bardzo wydziwia? No nie bardzo. Każdy ma prawo być wysłuchany, bez względu na to ile ma się lat, a wraz z wiekiem nie zjada się wszystkich rozumów. Fajnie byłoby, gdyby dorośli ludzie mieli o tym pojęcie i potrafili słuchać swoich dzieci, a nie czuli się alfą i omegą, oraz wyrocznią wszystkiego. Edytowane przez 123Kwiatek Czas edycji: 2015-04-15 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Konto usunięte
|
a nic tak sobie spontanicznie doceniłam cos co wydawało mi sie dotychczas oczywiste
![]() nie odniosłaś się za to do kwestii masturbacji w domu rodzinnym? też jest ona brakiem szacunku, bo nie do tego przecież rodzice dali pokój? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
Sama tutaj przecież grzmiała, że jest dorosłą, dojrzałą osobą z czym nikt się nie zgadza, łącznie z naszą konstytucją.
![]() |
![]() |
#154 | |
BAN stały
|
Cytat:
2. Nic by nie dało, byliśmy rozebrani, i zdążyliśmy tylko przerwać seks i przykryć się kocem. Wtedy zaczęłam myśleć co powiedzieć, to mama zajrzała do pokoju, to trwało wszystko chwilę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem dlaczego uważasz, że się musiałam się masturbować?
![]() |
![]() |
#156 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
BAN stały
|
Pisałam, że czuję się dorosła, rozwinięta jak dorosła kobieta. Na pewno nie jestem dzieckiem, bo dzieci nie są zdolne do zajścia w ciąże, dzieci nie mają okresu, dzieci nie odczuwają popędu seksualnego, i mogę tak jeszcze wymieniać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Konto usunięte
|
Matka wracająca wcześniej z pracy i wchodząca do pokoju naprawdę tak bardzo pogwałciła prawo do intymności dziecka? No ludzie. Tragedia, weszła do jednego z pokoi w swoim mieszkaniu bo dziecko nie raczyło się odezwać, tyran, co? Nie ma co roztrząsać, stało się i nie odstanie.
W kwestii rozmów i uświadamiania - nie każdy rodzic potrafi rozmawiać i tych sprawach. Moja matka wyjaśniła mi wszystko gdy miałam jakieś 12 lat. Wiedziałam o antykoncepcji, wiedziałam skąd się biorą dzieci i co to jest owulacja/miesiączka/seks. Znałam konsekwencje ale mimo wszystko nie zdobyła się na to by pójść ze mną do gabinetu, do którego poszłam sama w wieku 18 lat. Z tego co czytam to matka autorki jest z tych, które nie rozmawiają ale brak rozmowy rekompensują wizytą u lekarza i porządnym zabezpieczeniem. Nie wyszła z gabinetu bo nie musiała, ustawa jej to zapewnia ale mimo wszystko nie stała nad córką patrząc na ręce lekarza. Rozumiem intymność w domu, we własnym pokoju ale robienie z matki wariatki, która nie szanuje prywatności dziecka w momencie gdy wróciła z pracy i weszła do jej pokoju jest trochę przegięciem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
nie napisałam, że uważam, że TY musiałaś, spytałam czy ogólnie uważasz masturbację w domu rodzinnym za brak szacunku do rodziców?
a co do pytanie to cóż no prawda jest tak, że robią to prawie wszyscy, zwłaszcza w okresie dojrzewania. Ale nie interesuje mnie przecież czy byłaś wyjątkiem, pytam o samo zjawisko, nie o twoje życie seksualne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5105129 9]
Rozumiem intymność w domu, we własnym pokoju ale robienie z matki wariatki, która nie szanuje prywatności dziecka w momencie gdy wróciła z pracy i weszła do jej pokoju jest trochę przegięciem.[/QUOTE] ale nikt nie krytykuje matki za to, że weszła do pokoju w mieszkaniu bo wczesniejszym zawołaniu tylko to, że nie chciała wyjsć z gabinetu ginekologicznego podczas badania pomimo prośby autorki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
To że spoglądała w Twoją stronę nie znaczy, że gapiła Ci się w krocze, ale rozumiem że ten argument może do Ciebie nie trafić. Bywa. Aczkolwiek zapytam raz jeszcze, czyja to jest wina że nie jesteś jeszcze na tyle dorosła by móc samej pójść do ginekologa? Twojej mamy? Dlaczego tak jadowicie się do niej (i o niej) zwracasz? Wszystkie informacje, które znalazłam (o tym że pacjent może za siebie decydować) dotyczą osoby która ukończyła 16 lat - poniżej tego wieku nie ma do tego prawa. Miałabyś 12 miesięcy mniej i lekarz miałby za to obowiązek powiadomić prokuraturę. Nie zastanawia Cię to troszkę? Nie wiem, może jestem jakaś dziwna, bo wychowana w innym kraju, ale gdy będę rodzić chcę na salę porodową mam zamiar zabrać właśnie własną matkę, bo to jej najmniej się wstydzę, wszak ma to samo i przeżyła to samo. No ale niektórzy tak nie mają, ok, w porządku, przyjęłam. Nie rozumiem tylko skąd ta cała awantura skoro matka nie gapiła się centralnie w jej krocze...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
Inaczej du sytuacji podejdzie dorosła kobieta, która CHCE żeby jej mama była z nią na sali porodowej, a inaczej zawstydzona nastolatka, której matka jest z nią w gabinecie "za karę". Mogła wyjść, Autorka o to poprosiła. Nie wyszła. Dlaczego? Przecież po badaniu mogła wejść i być obecna przy rozmowie z lekarzem. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Oczywiście, że mówili, przewertuj kilka stron do tyłu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
BAN stały
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5105129 9]Matka wracająca wcześniej z pracy i wchodząca do pokoju naprawdę tak bardzo pogwałciła prawo do intymności dziecka? No ludzie. Tragedia, weszła do jednego z pokoi w swoim mieszkaniu bo dziecko nie raczyło się odezwać, tyran, co? Nie ma co roztrząsać, stało się i nie odstanie.
W kwestii rozmów i uświadamiania - nie każdy rodzic potrafi rozmawiać i tych sprawach. Moja matka wyjaśniła mi wszystko gdy miałam jakieś 12 lat. Wiedziałam o antykoncepcji, wiedziałam skąd się biorą dzieci i co to jest owulacja/miesiączka/seks. Znałam konsekwencje ale mimo wszystko nie zdobyła się na to by pójść ze mną do gabinetu, do którego poszłam sama w wieku 18 lat. Z tego co czytam to matka autorki jest z tych, które nie rozmawiają ale brak rozmowy rekompensują wizytą u lekarza i porządnym zabezpieczeniem. Nie wyszła z gabinetu bo nie musiała, ustawa jej to zapewnia ale mimo wszystko nie stała nad córką patrząc na ręce lekarza. Rozumiem intymność w domu, we własnym pokoju ale robienie z matki wariatki, która nie szanuje prywatności dziecka w momencie gdy wróciła z pracy i weszła do jej pokoju jest trochę przegięciem.[/QUOTE] Czy ja pisze aż tak nie wyraźnie? Przecież nigdzie nie napisałam, że mam pretensje, że mama mnie przyłapała na seksie. Bardziej, już mam pretensje do siebie, że dałam się złapać. Trudno stało, się, nie zastała mnie nago, nie zastała w żadnej pozycji seksualnej, tylko miała świadomość, że uprawiałam seks, ale nie wstydziłam się tego, bo każdy to robi, to normalne. Mam pretensje, że u lekarza kazała mi się rozebrać w swojej obecności, mogła wyjść, mogła stanąć przy drzwiach i wtedy widok byłby zasłonięty przez parawan, a ona nic nie zrobiła. Siedziała sobie bokiem, rozglądała się, nawet jakby patrzyła cały czas prosto, to i tak widać co z boku się dzieje, bo fotel nie był kilometr od niej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Idąc tym tropem, 12-letnie dziecko też może sobie wymyślić, że jest dorosłe i matka musi np. pozwolić mu pić piwo...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja całe życie żyłam w przekonaniu, że dom rodziców jest naszym wspólnym domem. Nie przypominam sobie też, żeby kiedykolwiek zastrzegli, do jakich czynności udostępniają mi mój własny pokój. Nie oznacza to oczywiście, że uprawiałam seks z rodziną za ścianą, bo zwyczajnie byłoby to krępujące. Ale podczas ich nieobecności jak najbardziej. I nie miało to nic wspólnego z brakiem szacunku do nich.
![]() |
![]() |
#173 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To usprawiedliwia jej zachowanie, skorzystanie z prawa? Prawo wyznacza czyjąś moralność? Co za absurd. Islam zezwala mężczyznom bić swoje żony. Taki mają klimat. Co nie znaczy, że ich zony czują się z tym dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bez kłamania, bez wybielania się, o ile Cię na to stać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
BAN stały
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5105144 3]Poprosiłaś by stanęła za parawanem?[/QUOTE]
Poprosiłam aby wyszła, a jak nie chciała wyjść to mogła chociaż stanąć przy drzwiach wyjściowych, ona tylko krzyknęła na mnie, że mam się rozbierać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że chyba tylko ja postrzegam dorosłość jako branie za siebie odpowiedzialności i byciu niezależnym. Skończmy już ten temat bo się nigdy nie dogadam z kimś, kto np. w wieku 25 lat żyje jeszcze z rodzicami - wtedy naturalnie, że uważa inaczej. Cytat:
Cytat:
Po drugie - Absurdem jest porównywać konstytucję (świeckość) do prawa wyznaniowego krajów bliskiego wschodu ![]()
Edytowane przez Jazgotek Czas edycji: 2015-04-15 o 17:12 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Też tak uważam, ale większość osób broni tej małolaty co tupie nóżką, czuje się obrażona i udaję dorosłą kobietę. Dlatego z taką osobą dyskusji nie da się prowadzić bo żadne argumenty do niej nie docierają. Co do obecności mamy przy badaniu to jak się jest niepełnoletnim to standard. I na pewno nie patrzyła w jej miejsca intymne, pomijam, że zaraz będzie, że lekarz też tam patrzył. Ktoś pisał, że jak na studiach się wpadnie to rodzice mają obowiązek pomóc - nic nie muszą, zwłaszcza łożyć na wnuka. Sorry, ale chce się uprawiać seks - to trzeba znać konsekwencje i myśleć o zabezpieczeniu. A tutaj matka zła bo zabrała ją do ginekologa, była przy badaniu (lekarze są też różni) i będzie finansować antykoncepcję. I to rzekomo obraz złej matki ??? A młoda strzela tutaj focha i tyle. I tak oczywiście postępuje dorosłe kobiety, bo ona jedyna jest tak rozwinięta niż nie jedna 20 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |||
and cigarettes
|
Cytat:
Cytat:
Matka jest potrzebna do wyrażenia zgody na badanie, do wysłuchania o stanie zdrowia i podjęcia decyzji o ewentualnym leczeniu. Nie do patrzenia kątem oka czy dziecko dobrze rozkłada nogi do badania. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.