Sierpniowe mamusie 2015 - część 5 :) - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 14:07   #1261
martulka0991
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 5 :)

Zwlaszcza ze moja tesciowa obchodzi tylko czy ja pracuje... Dziwne ze jeszcze nie zapytala meza ile zarabiam... :-/ nienawidze jej jakos :-P ale co poradzic... Jakby nie bylo to matka mojego ukochanego meza... Ale na szczescie on z niw tez jakos specjalnie kontaktow nie utrzymuje
martulka0991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 14:07   #1262
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NOK84 Pokaż wiadomość
zazdroszczę na mnie w domu cała sterta czeka, a wieczorem to tak mi się już nie chce...
kochana ja odrabiam zaległości takie,że fiu fiu. Także przyjdzie i czas na Ciebie

dd1dd bodziaki w gwiazdki zrobiłaś mi to specjalnie?
Stary 2015-04-20, 14:07   #1263
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
a mówią, że to kobieta w ciąży ma huśtawki nastroju i zmienia ciągle zdanie... Sugar, ja na Twoim miejscu wyprułabym flaki takiemu mężowi...
Mój może też nie jest nazbyt wylewny i nie móww do brzucha tak często, jak ja, ale w każdej wolnej chwili się przysiada i nawiązuje kontakt z Igusiem a jak poczuje kopniaka, to cieszy się jak niemądry jakiś I u nas nie ma dnia bez pytania tż "Ciekawe do kogo będzie podobny?" widzę, że strasznie chciałby, żeby był podobny do niego ciągle też chodzi i mówi, ze chciałby, żeby Młody umiał juz chodzić, to by sobie z nim wychodził tu i tam a jak się nie raz z nim droczę, że to będzie taki synuś mamusi, to chce mnie wzrokiem zabić a już nie daj Boże, jak czasem się przejęzyczę i powiem "mój syn"
Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
Chyba bym facetowi niezle w gębę dała gdyby chociaz raz sie w taki sposób zachował wobec mnie i dziecka...
Niezdecydowany uczuć? No paranoja...
W sumie nie byłabym wsciekla ale takim zachowaniem tylko i wyłącznie by u mnie sobie na długo przegrał i niezle zranił...

Mój TŻ to co wraca z pracy to mowi, ze juz malenstwo mogliby byc z mami... Juz sie doczekać nie moze... Przychodzi, całuje brzuch, rozmawia... I dziekuje mi ciagle, ze zdecydowałam sie na drugiego malucha
Cytat:
Synus mamusi, córeczka tatusia

Chociaz mój TŻ tak samo cudownie przyjął wiesci zarowno o juniorze jak i córce
Ale teraz juz wiem, ze tez pragnął zeby druga była córcia az sie wzruszył ze szczęścia
Nom przyznaje mój mąż ma trudny charakter zreszta ja też.
on miał cięzkiem dziecinstwo ojciec pil i wszystkie dzieci bił.
nie mial nigdy tak dlugiego i stalego zwizku jak ze mna
i bylam tez 1 kobiet ktora od niego odeszla :P bo juz raz sie rozstalismy
duzo sie zmienil bardzo duzo po dziecku wlasnie
Kazdy ma wady i zalety ale jest dobrym ojcem wiec
Cytat:
Napisane przez dd1dd Pokaż wiadomość
Jess wczoraj prałam i poszłam sprawdzić i wyschły chciałam zrobić wyraźne fotki ale pożyczyliśmy aparat kuzynowi i nie wiem co on poustawiał te śpiochy z dinozaurem to chyba takie nie bardzo dla dziewczynki () ale były nowe i wzięłam te body w gwiazdki i paski też nowe z metkami były (cena jednego prawie 10funtów)

mnie raz dotknęła kuzynka i powiem szczerze, że dziwnie się poczułam jestem przyzwyczajona tylko do głaskania męża.
widze zakupowe szalenstwo ciąg dalszy haha

co do macania brzucha ja nie mam nic przeciwko jesli to ktos z rodziny..
Stary 2015-04-20, 14:08   #1264
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaciorq Pokaż wiadomość
Zrobilan zakupy w h&m bo dali wyprzedaże no i 300zl se poszlo
idę zobaczyć co tam dali
Stary 2015-04-20, 14:09   #1265
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Ok Czekam na wasze uwagi i spostrzeżenia
Lista fajna
Zastanowiłabym się natomiast nad ilościami. Dla mnie okupowanie 56, o ile nie wiesz, ze maluch urodzi się na prawde mały troche mija sie z celem. A jeśli już to raczej cieńsze, bo lato nam wypadnie Pytanie też czy chcesz dziecia ubierać w bodziaki z długim rękawem i śpiochy/półspiochy, czy raczje w bodziaki i pajace, czy bodziaki z krótkim, koszulki i jakiś dół.
Ja mam w domu dosyć ciepło, więc Janek chociaż październikowy w domu urzędował w bodziaku z długim i śpiochach ew. w bodziaku z krótkim/bezrękawniku i pajacu - stąd tego miałam najwięcej. Koszulek na początku praktycznie nie nosił (bo uważam, że są niewygodne dla leżącego dziecka, bo się podwijają). Rozmiar 62/68 to zazwyczaj poczetek przygody z "brudzącym" jedzeniem, więc warto mieć wszystkiego więcej, natomiast 62 spokojnie mi wystarczało ok. 5 kompletów (i paka dobrych pieluszek )
I ponownie napiszę - uważam, że niedrapki to ZUO - utrudniają dziecku kontakt ze światem, a przez to i rozwój, a nie dają niczego w zamian - bo paznokcie po prostu trzeba obcinać.
Proponowałabym też mieć dwa śpiworki - tak, żeby jeden był do użycia, kiedy drugi w praniu/suszeniu

Cytat:
Mi niestety nie otwiera się ta lista

Moja składa się z:

1. butelka x2 (na mleko i herbatkę)
2. smoczki x2
3. pieluszki kolorowe x2 (bambusowe lub bawełniane – do przytulania) - u mnie super sprawdzały się kolorowe flanele, a potem Jaśko zaczął przytulać się do tetry od karmienia i tak ma do dzisiaj
4. szczotka do włosów z miękkim włosiem - proponuję też mały grzebyk - przydaje się do wyczesywania ciemieniuchy
5. termometr bezdotykowy -proponuję też dodać najprostszy elektroniczny do pupy. Koszt ok. 24 zł, a masz bardzo dokładny i łatwy do zrobienia pomiar. Bezdotykowe niestety często fałszują wyniki, bo są bardzo czułe.
6. gumowa gruszka x2 (ręczna i taka na odkurzacz – nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) - oj nieee... aspirator - bezpieczniej
7. nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami - proponuje zestaw z cążkami i pilniczkiem. Nie umiem nożyczkami pazurków Jankowi obciąć, bo są malutkie, za to małymi cążkami migiem i ewentualne nierówności pilniczkiem
8. pałeczki higieniczne - tu bym też dodała duże płatki kosmetyczne - przydadzą się do przemywania twarzy, ale też do mycia pupy - ja się szybko przekonałam, że w warunkach domowych szybciej i dokładniej doczyszczę dziecko z kupy za pomocą wacika zamoczonego w wodzie z płynem, niż chusteczkami
9. pampersy 2 paczki New born
10. chusteczki nawilżane
11. spirytus do przemywania pępka - zamieniłabym na Octenisept - łatwiejszy w użyciu i bardziej wszechstronny
12. gaziki jałowe dopisałabym sól fizjologiczną do przemywania oczek
13. płyn do kąpieli
14. oliwka/krem do ciała
15. zasypka/puder - wg, mnie niepotrzebne. A jak się okaże, że jakimś cudem jednak potrzebne, to mąka ziemniaczana duuużo tańsza.
16. krem na odparzenia - z kremów dodałabym też pielęgnacyjny do pupy - na odparzenia mają cynk, który silnie wysusza i nie jest dobrze stosować go przy każdej zmianie pieluchy - poza tym krem "na wiatr i niepogodę", a na początek przeciwsłoneczny
17. gąbka- wkład do wanienki - nenenene... jak coś potrzebujesz to plastikową foczkę albo... ręce taty. Gąbka jest siedliszczem pleśni i bakterii, bo bardzo trudno ja utrzymać w idealnej czystości.
18. termometr do wanienki
19. łóżeczko
20. materac
21. prześcieradło
22. kołderka (+ płaska poduszka) - to już kwestia gustu. Poduszka dziecku jest niepotrzebna, wręcz odradzana ze względu na kształtujący się kręgosłup. Wg, mnie od kołderki wygodniejszy jest śpiworek albo rożek, ale co kto lubi.
23. pościel
24. ochraniacz na łóżeczko
25. przewijak na komodę
26. kocyk minky
27. szczotki do czyszczenia butelek - tu dodałabym też płyn do butelek. Normalny spożywczy zostawia lekki zapach i może zostawić posmak, dodatkowo nie zawsze usuwa osad.
28. sterylizator do butelek - szybciej i taniej przelać wrzątkiem
29. podgrzewacz
30. lampka nocna LED - znowu mała sugestia - ledy dają zimne i ostre światło. wg. mnie lepiej zainwestować w "normalną" lampkę ze ściemniaczem
31. proszek do prania
32. płyn do płukania
33. body długi rękaw 1szt
34. body krótki rękaw 1szt
35. śpioszki lub półśpioszki 1szt
36. czapeczka 1szt
37. antydrapki 1szt - ZUO
38. dres – 1 komplet
39. elektryczna niania
40. śliniaczki 3 szt - mi się totalnie nie przydały - Żuk się mało ślinił, a denerwowały go baaardzo

Dopisałabym dla Ciebie krem do sutków (polecam Maltan - nie trzeba go zmywać) i wkładki laktacyjne.
Dodałabym jeszcze frotkę na przewijak, tetry i flanele do wszystkiego

Nie uwzględniam tu kocyków, rożków i ubrań, ponieważ wszystko to dostanę te ubranka, które uwzględniłam są na wyjście ze szpitala Być może coś pominęłam- jest to moja pierwsza lista, a ja nie jestem doświadczona w tych sprawach, więc jak zauważycie, że brakuje czegoś niezbędnego, to chętnie posłucham (a raczej przeczytam)

Zielone moje

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
Tetry ja sobie tak przeglądałam allegro i dodałam do koszyka okrycie na przewijak, oslonki na piersi do karmienia takie silikonowe, sol fizjologiczna, woreczki na zuzyte pieluchy( ale to nie jest niezbedne), etui na smoczek(tez nie jest niezbedne) i cos tam jeszcze

Cytat:
a to musiałam Cię źle zrozumieć chociaż u mnie też brakuje kilku kosmetyków, bo właśnie gdzieś doczytałam, że jest jakiś specjalny olejek na dziecięce ciemiączko... tylko też nie wiem czy warto go kupować, czy zwykła oliwka wystarczy? Ja pamiętam, jak ciotka mojej kuzynce główkę masłem smarowała ale to było ponad 10 lat temu i pewnie się już tego nie praktykuje
Na ciemieniuchę
Może być normalna oliwka - ja używałam tej z Hipp na przemian z oliwą z oliwek. I nie wyczesywałam szczotka, tylko istniejącą już ciemieniuchę trzeba zdrapać - do tego super jest mały grzebyk.

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam pomiedzy seria Babydream a kosmetykami Hipp...
I nie wiem nadal, które mają "lepszy" skład
Oba składy bardzo ok. BBD jest tańszy, ale jak nie mam czasu podjechać do Rossmanna to kupuję Hipp, bo łatwiej dostać. Generalnie spokojnie można wymiennie stosować

Cytat:
Napisane przez Niespodziewajka25 Pokaż wiadomość
Zrobiłam

Dla Zuziaczka :
*meteracyk do łóżeczka
*pampersy i chusteczki
*10 pieluch tetrowych
*oliwka
*krem do pupy
*wanienka mała
*szczoteczka do włosów
*aspirator
*smoczek
*2 butelki
*kocyk
*sól fizjologiczna
*patyczki do uszu
*szczotka do czyszczenia butelek
*proszek do prania

Dla mnie :
*laktator
*wkładki laktacyjne
*podpaski
*majtki siateczkowe
*2 koszule
*klapki pod prysznic
*szare mydło w płynie

Tyle , reszta jest .. Idę szperać na allegro
A jakieś flanele?

Cytat:
Kurde dziewczyny bylam u mamy w odwiedziny i normalnie tak sie wkurzylam naskoczyla na mnie ze po co kupuje juz ciuszki ze mam jeszcze czas i ze na co mi tyle tego ze dziecko wyrasta zaraz a ona nawet nie wie ile mam ciuszkow mysli sobie chyba ze cale siaty juz mam:/ nie lubię jak sie tak wymadrza owszem fajnie jest posluchac rad kogos doświadczonego ale ona ti takin tonem mowi jakbym była jakas glupia i z niczego sobie sprawy nie zdawala
.. tak mi humor popsula ze mam ochotę na zlosc jej kupic juz cala wyprawke :/
Oooo... nieładnie
Nie jej sprawa... ale niestety mamy tak mają

Cytat:
A można takiego maluszka kłaść w bujaczku???
Pytam, bo ostatnio mi koleżanka powiedziała, że nie powinno się itd
Już teraz sama nie wiem...
Można, o ile bujak na płasko się da położyć
Fajne leżaczki/bujaczki ma Fisher Price i Bright Stars - pierwszy miałam i jest bardzo ok, a drugi polecany przez znajomych.

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 14:10   #1266
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość

dd1dd bodziaki w gwiazdki zrobiłaś mi to specjalnie?
no oczywiście
Stary 2015-04-20, 14:13   #1267
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
No u mnie to samo jedyne co mnie z nią łączy to to że tż urodziła i chcąc nie chcąc to babka moich synów, ale na szczęście tylko w teorii. Dla mnie to obca osoba jest i nawet jej nie lubię wiec czemu miała by mnie dotykać
Tylko nie babka
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 14:14   #1268
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko nie babka
W sumie.. W naszym przypadku baba jaga

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 14:15   #1269
martulka0991
Zadomowienie

Ok, lece sie powoli szykowac do pracy ;-) ciekawe jak bedzie dzisiaj ;-) humorek mam jak na razie dobry ale kto wie, wwzystko czasami moze sie zmienic :-P poki co mam lenia... Dzis nic nie zrobilam :-P a maz mi dzis powiedzial ze ostatnio zauwazyl ze nie wyrabiam sie z obiadem na przerwe dla niego, ale pierwsze prosil zebym sie nie denerwowala ;-) bo chcial woedziec czy sie zle czuje czy nie daje rady czy jak ;-) a mi poprostu sie nie chce :-P
Stary 2015-04-20, 14:17   #1270
kasperka
Zakorzenienie

vea wieczorem do laptopa przysiądę i pooglądam te bujaczki
A powiedz mi proszę z Hippa polecasz serię Sensitic czy tą normalną???
Stary 2015-04-20, 14:18   #1271
dd1dd
Zakorzenienie

a myślicie, że taki zestaw pielęgnacyjny jest ok? dostałam gratis do niańki
Stary 2015-04-20, 14:20   #1272
martulka0991
Zadomowienie

Cytat:
Tylko nie babka
Uwierz ze niektore nawet na miano babki nie zasluguja... :-/ ja bylam swiadkiem jak zostawili jej wnuka do pilnowania, jedzonko dla niego a ona wszystko wywalila do sedesu, nakarmila dziecko tym czym chciala a pozniej powiedziala ze zjadl wszystko... A ja stanelam jak wryta jak to slyszalam... Ja wiem tyle ze do monego maluszka sie nie dotknie...
Stary 2015-04-20, 14:24   #1273
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2015-04-20, 14:32   #1274
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie to jest mega trudne... bo ja często mówię do brzucha (najczęściej sa to rozmowy "w myślach") i wtedy głaszczę brzuch... No ale jak nie wolno, to trzeba będzie się powstrzymać ...
Można głaskać, ale delikatnie - chodzi o to, żeby nie masować
W poprzedniej ciąży się o to dokładnie pytałam i jeśli nic złego sienie dzieje - nie ma skracającej się szyjki czy rozwarcia głaskanie czy trzymanie reki jest ok - maluch to lubi
Natomiast jeśli coś się dzieje, to nie wolno

Cytat:
u nas rozmowy trwają nadal bo miało być tak, że mąż miał być ze mną od początku do końca, ale ja zaczęłam nabierać powoli wątpliwości i nie wiem czy nie wyrzucę go jak zacznie się ta "konkretna akcja porodowa", tzn te skurcze parte (tak to się nazywa?)... Mąż twierdzi, że uszanuje każdą moja decyzję, tylko na dzień dzisiejszy ja sama nie wiem czego chcę...
Ja się bardzo ciesze, że Bartek był i to do końca, bo wtedy najbardziej go potrzebowałam. Jeśli Twój mąż chce być, a Ty nie jesteś zdecydowana, to zróbcie jak napisałaś - idźcie razem, a kiedy poczujesz się z nim niekomfortowo, to poprosisz, żeby wyszedł. Natomiast wiem od Bartka, że bycie przy porodzie jest dla faceta niesamowitym przeżyciem - doświadczanie tego "na prawdę" - i nie mówię tu o gapieniu się kobiecie między nogi, ale o byciu przy osobie, którą się kocha i przy pierwszym krzyku własnego dziecka Uważam, ze jełśi tylko mężczyzna chce, to nie powinno mu się tej możliwości odbierać.

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
takie pytanie typowo na czasie. Jaki macie stosunek do dotykania Waszego brzucha przez osoby inne niż TZ/Starsze dziecko?
Jest to dla Was ok,czy w jakiś sposób przeszkadza?
Ja z natury nie jestem osobą "przytulaśną" pomijająć moich obu facetów. Nie czuje sie komfortowo w sytuacjach,gdy ktoś nadto sie narzuca się z czułościami. Dlatego przyznam,że zarówno w 1 ciąży jak i teraz mam podobny odruch ucieczki jak widzę,że ktoś zmierza z rękoma do mojego brzucha. Czuje,że narusza to jakąś moja intymność(bo przecież gdyby nie dziecko to normalnie nikt by mnie przecież nie głaskał ).
Nie lubię i nie pozwalam.
To jest mój brzuch - kod dostępu mają do niego Bartek i Jasiek i koniec! Jak ktoś chce dotknąć, to muszę się zgodzić. Za dotykanie bez pozwolenia daję po łapach albo się odsuwam

Cytat:
Jess wczoraj prałam i poszłam sprawdzić i wyschły chciałam zrobić wyraźne fotki ale pożyczyliśmy aparat kuzynowi i nie wiem co on poustawiał te śpiochy z dinozaurem to chyba takie nie bardzo dla dziewczynki () ale były nowe i wzięłam te body w gwiazdki i paski też nowe z metkami były (cena jednego prawie 10funtów)
Bardzo fajne ciuszki

Cytat:
vea wieczorem do laptopa przysiądę i pooglądam te bujaczki
A powiedz mi proszę z Hippa polecasz serię Sensitic czy tą normalną???
Wiesz co ja używałam sensitiv, bo poza żelem-kaczuszką nic ze "zwykłej" nie widziałam w sklepach
Z BBD żelu i kremu na wiatr używam z normalnej - niebieskiej serii, a kremu na odparzenia z sensitiv - różowej

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
W sumie niezły - pytanie jak z jakością No i gruszka do "koszalina" , ale jak na gratis nie jest źle. Duży plus za etiu

WYMIENIĘ

Stary 2015-04-20, 14:33   #1275
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martulka0991 Pokaż wiadomość
Uwierz ze niektore nawet na miano babki nie zasluguja... :-/ ja bylam swiadkiem jak zostawili jej wnuka do pilnowania, jedzonko dla niego a ona wszystko wywalila do sedesu, nakarmila dziecko tym czym chciala a pozniej powiedziala ze zjadl wszystko... A ja stanelam jak wryta jak to slyszalam... Ja wiem tyle ze do monego maluszka sie nie dotknie...
Ja wiem, że różnie bywa z tymi babciami
Tylko ja mialam na mysli nasza rozmowe z dziewczynami z wczoraj, gdzie slowo BABKA bylo slowem przewodnim
Stary 2015-04-20, 14:34   #1276
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo fajny zestaw gruszkę mam podobną, mama mi kupiła, ale nie wiem, czy będę jej używać, kupię na pewno aspirator
Stary 2015-04-20, 14:35   #1277
kasperka
Zakorzenienie

vea a co Twoim zdaniem lepsze?
BBD czy Hipp ?
Stary 2015-04-20, 14:37   #1278
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Tylko nie babka
Stary 2015-04-20, 14:39   #1279
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
vea a co Twoim zdaniem lepsze?
BBD czy Hipp ?
Porównywalne całkowicie i jak napisałam, stosuję wymiennie
Są rzeczy, które wolę z BBD np. krem do ciała i do pupy na odparzenia (bo ma mniej cynku), ale na przykład zapach żelu czy oliwki z Hipp bardziej mi się podoba W tej chwili np. mam w łazience do kąpania Żuka żel Hipp, w pokoju, gdzie go przewijam, do mycia pupy BBD, a kremy mam oba - zwykły do pielęgnacji BBD i wyjątkowo na odparzenia Hipp (miał Jaśko mocniej odparzone i potrzebowałam mu podsuszyć).
Kremu na niepogodę z Hipp nie próbowałam - tez z BBD mi całkowicie odpowiada, a nie widzę potrzeby płacić więcej tylko za nazwę

Tak jak pisałam, jak nie mam po drodze Rossmanna kupuję Hipp i już.

Aaa... i do poczytania
http://www.flowmummy.pl/2015/02/7-pr...azdym-dziecku/

WYMIENIĘ

Stary 2015-04-20, 14:40   #1280
martulka0991
Zadomowienie

Cytat:
Ja wiem, że różnie bywa z tymi babciami
Tylko ja mialam na mysli nasza rozmowe z dziewczynami z wczoraj, gdzie slowo BABKA bylo slowem przewodnim
A to przepraszam, nie nadrobiłam jeszcze tych wczorajszych stron ;-) no ale jak by nie było to niektore "suoer babcie" za jakie sie uwazaja wcale na takie miano nie zasluguja... ;-) ale niekore sa takie cudowne ze tylko pozazdroscic...
Stary 2015-04-20, 14:49   #1281
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
A to przepraszam, nie nadrobiłam jeszcze tych wczorajszych stron ;-) no ale jak by nie było to niektore "suoer babcie" za jakie sie uwazaja wcale na takie miano nie zasluguja... ;-) ale niekore sa takie cudowne ze tylko pozazdroscic...
To prawda

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Porównywalne całkowicie i jak napisałam, stosuję wymiennie
Są rzeczy, które wolę z BBD np. krem do ciała i do pupy na odparzenia (bo ma mniej cynku), ale na przykład zapach żelu czy oliwki z Hipp bardziej mi się podoba W tej chwili np. mam w łazience do kąpania Żuka żel Hipp, w pokoju, gdzie go przewijam, do mycia pupy BBD, a kremy mam oba - zwykły do pielęgnacji BBD i wyjątkowo na odparzenia Hipp (miał Jaśko mocniej odparzone i potrzebowałam mu podsuszyć).
Kremu na niepogodę z Hipp nie próbowałam - tez z BBD mi całkowicie odpowiada, a nie widzę potrzeby płacić więcej tylko za nazwę

Tak jak pisałam, jak nie mam po drodze Rossmanna kupuję Hipp i już.

Aaa... i do poczytania
http://www.flowmummy.pl/2015/02/7-pr...azdym-dziecku/
za wyczerpującą odp.
Stary 2015-04-20, 14:50   #1282
NOK84
Raczkowanie

Cytat:
kochana ja odrabiam zaległości takie,że fiu fiu. Także przyjdzie i czas na Ciebie
nie przepadam za prasowaniem jakoś i dlatego tak mi schodzi, ale może mąż zrobi - ostatnio jak się zabrał za prasowanie to zanim ja uśpiłam Zuzię i zeszłam na dół to już kończył - więc może i tym razem .....

Cytat:
jak na gratis to całkiem ok - ja nie użyłam nożyczek ani raz - jakoś nie potrafię wolę obcinacz, gruszka u mnie w ogóle się nie sprawdzała - do katarku mieliśmy aspirator i było super

Jeśli chodzi o kremy to na spacer używałam - nivea na każdą pogodę, a do pielęgnacji pupy najlepiej sprawdzał się u nas najzwyklejszy linomag , w razie czego miałam też sudokrem (na odparzenia)
NOK84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 14:56   #1283
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Ambi ja Cię proszę...
Stary 2015-04-20, 15:00   #1284
Mirabelka_90
Zadomowienie

Hej Uff właśnie spędziłam dużo czasu Was nadrabiając. Przepraszam, że się nie udzielam. Od piątku do Was wrócę. Teraz mam gościa i nie za bardzo mam jak.
Widzę, że zakupy pełną parą. Mi Brat przywiózł prezent od mamy dla Filipka. Bodziaki, ręczniczek i pieluszki tetrowe. Żebym sobie popatrzyła czy mi odpowiada to mi dokupi jeszcze. Jak znajdę chwilę to Wam się pochwalę No i mama robi mi kocyk na drutach dla Małego. Zawsze o takim marzyłam prezenciku od serca
Wczoraj znów cały dzień spędziłam na wycieczce i muszę stwierdzić, że czas zacząć się oszczędzać. Nogi mi spuchły, plecy bolą. Nie dość, że daleka- długa jazda samochodem to i jeszcze połaziłam dużo. Dziś idę posłuchać serduszka Małego no i na pomiar ciśnienia.
Ach i znów narobiłyście smaka mi. Pierogi ruskie i z jagodami.. Może zrobię w tygodniu.
A i takie o to widoki miałam na weekend.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (61,4 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (91,7 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (143,1 KB, 3 załadowań)
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 15:03   #1285
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Lista fajna
Zastanowiłabym się natomiast nad ilościami. Dla mnie okupowanie 56, o ile nie wiesz, ze maluch urodzi się na prawde mały troche mija sie z celem. A jeśli już to raczej cieńsze, bo lato nam wypadnie Pytanie też czy chcesz dziecia ubierać w bodziaki z długim rękawem i śpiochy/półspiochy, czy raczje w bodziaki i pajace, czy bodziaki z krótkim, koszulki i jakiś dół.
Ja mam w domu dosyć ciepło, więc Janek chociaż październikowy w domu urzędował w bodziaku z długim i śpiochach ew. w bodziaku z krótkim/bezrękawniku i pajacu - stąd tego miałam najwięcej. Koszulek na początku praktycznie nie nosił (bo uważam, że są niewygodne dla leżącego dziecka, bo się podwijają). Rozmiar 62/68 to zazwyczaj poczetek przygody z "brudzącym" jedzeniem, więc warto mieć wszystkiego więcej, natomiast 62 spokojnie mi wystarczało ok. 5 kompletów (i paka dobrych pieluszek )
I ponownie napiszę - uważam, że niedrapki to ZUO - utrudniają dziecku kontakt ze światem, a przez to i rozwój, a nie dają niczego w zamian - bo paznokcie po prostu trzeba obcinać.
Proponowałabym też mieć dwa śpiworki - tak, żeby jeden był do użycia, kiedy drugi w praniu/suszeniu

Zielone moje

Na ciemieniuchę
Może być normalna oliwka - ja używałam tej z Hipp na przemian z oliwą z oliwek. I nie wyczesywałam szczotka, tylko istniejącą już ciemieniuchę trzeba zdrapać - do tego super jest mały grzebyk.

Oba składy bardzo ok. BBD jest tańszy, ale jak nie mam czasu podjechać do Rossmanna to kupuję Hipp, bo łatwiej dostać. Generalnie spokojnie można wymiennie stosować

A jakieś flanele?

Oooo... nieładnie
Nie jej sprawa... ale niestety mamy tak mają

Fajne leżaczki/bujaczki ma Fisher Price i Bright Stars - pierwszy miałam i jest bardzo ok, a drugi polecany przez znajomych.

łoo matko ale długie te wasze listy uff
u mnie na szzczescie juz malo co zostalo bo duzo juz kupione

Cytat:
haha
na mnie gadali baba jaga swojego czasu haha
Cytat:
super i jeszcze etui do tego
ja kupilam z rossmana osobno wszystko

co do kosmetyków dla mam ktore maja dostep do kosmetykow z drogeri DM
polecam babylove ultra sensitiv serie dla bobasow i dzieci
bardzo delikatne produkty i tanie! kupuje je na zmiane z hipp z czego z hipp przewaznie oliwke i wind und wetter creme
http://www.dm.de/de_homepage/babylov...tra-sensitive/
popatrzcie sobie na sklady mozecie nawet porownać z innymi markami

z tych z dm tez są OK produkty np do kąpieli http://www.dm.de/de_homepage/babylov...e-parfuemfrei/

Edytowane przez SugarbabyLove
Czas edycji: 2015-04-20 o 15:05
SugarbabyLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 15:05   #1286
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
łoo matko ale długie te wasze listy uff
u mnie na szzczescie juz malo co zostalo bo duzo juz kupione

haha
na mnie gadali baba jaga swojego czasu haha

super i jeszcze etui do tego
ja kupilam z rossmana osobno wszystko

co do kosmetyków dla mam ktore maja dostep do kosmetykow z drogeri DM
polecam babylove ultra sensitiv serie dla bobasow i dzieci
bardzo delikatne produkty i tanie! kupuje je na zmiane z hipp z czego z hipp przewaznie oliwke i wind und wetter creme
http://www.dm.de/de_homepage/babylov...tra-sensitive/
popatrzcie sobie na sklady mozecie nawet porownać z innymi markami

z tych z dm tez są OK produkty np do kąpieli http://www.dm.de/de_homepage/babylov...e-parfuemfrei/

Dziewczyny nie mają dostępu do DM w Pl
Szkoda, że nie znam się na składach

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2015-04-20 o 15:08 Powód: Blad
Stary 2015-04-20, 15:15   #1287
jusiowa
Zakorzenienie

Na all są kosmetyki babylove:
http://allegro.pl/zdrowie-i-higiena-...isqm-4-dz-0113

25.08.2015
jusiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 15:18   #1288
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc dziewczyny witam sie z okropna zgaga ktora meczy mnie od 4 godzin nie wiem dokładnie czy to to bo nigdy nie mialam ale taki mam ogien w gardle i w mostku ze az mi niedobrze :-( macie jakies domowe sposoby na to? Mozna stosować manti?
Nie wiem czy manti, ale rennie na pewno mozna. Mi pomaga... domowe sposoby za to nie dzialaja wcale

Cytat:
Dziewczyny, a czy przed tą krzywą cukrową można wodę pić???
Czy kompletnie nic???
Idę w piątek
Przed mozna, po wypiciu jak najmniej - tak mi lekaez mowil...

Cytat:
Ja nigdy nie pije nic przed badaniem. Przy krzywej cyrkowej nie pozwolili mi nawet łyka w trakcie badania... Blech...
A mi babka zawsze powtarza, ze przed pobieraniem krwi 3 szklanki wody wypic

Cytat:
No to może zalezy od lekarza...
Rozmawialam z 12mu05 o tym badaniu i miala to samo co ja
Tez sie dziwilam jak mi lekarka kazala normalnie zjesc...zastabawialam sie nawet czy nie "oszukac" troche i isc na czczo, ale dostalam taka ksiazeczke opisujaca cale te badanie i tam tez jest napisane, ze na te pierwsze po sniadanku przyjsc nalezy
Nie oszukuj, bo u Ciebie moga byc po prostu inne normy

Cytat:
Dziewczyny,
takie pytanie typowo na czasie. Jaki macie stosunek do dotykania Waszego brzucha przez osoby inne niż TZ/Starsze dziecko?
Nie lubie tego i czuje sie z tym niekomfortowo. Uwielbiam jak tz dotyka i mowi do brzuszka, ale calej reszcie wara

Cytat:
idę zobaczyć co tam dali
Ja tez

Cytat:
Lista fajna

Zielone moje

Na ciemieniuchę

Oba składy bardzo ok. BBD jest tańszy, ale jak nie mam czasu podjechać do Rossmanna to kupuję Hipp, bo łatwiej dostać. Generalnie spokojnie można wymiennie stosować :ehem

Super! Dzieki za te uwagi co do listy i cala reszte informacji, na pewno skorzystam!
Stary 2015-04-20, 15:20   #1289
moniska139
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny-mam pytanie taki może trochę i dziwne dzisiaj w nocy obudziłam się z mokrą plamą na piersi i się zastanawiam, czy to był wyciek siary? Sprawdziłam potem tą koszulkę i ta plama po wyschnięciu była taka twarda, więc jakby to była ślina() to by wyschło i nie było śladu, a tu został ślad.
To siara i trzeba się zacząć przyzwyczaić do tego albo jakiś miękki stanik i wkładki laktacyjne.

Cytat:
Dziewczyny, a czy przed tą krzywą cukrową można wodę pić???
Czy kompletnie nic???
Idę w piątek

można ją na pusty żołądek nie wyjdę z domu. Więc wodą zapchac się musiałam.

Cytat:
Kasperka, mnie w laboratorium przed badaniem odrazu pielegniarka zapytala czy nic nie jadlam i nie pilam. Niby nie mozna pic nawet wody bo wtedy rozciencza sie ta wypita glukoze i wychodzi zafalszowany wynik. Powiedziala ze w ostatecznosci dozwolone sa malutkie lyczki wody jesli sie naprawde slabo poczuje... Mi kazali po wypiciu glukozy wrocic do domu i nie chodzic tylko siedziec na pol lezac przy otwartym oknie, za godzine wrocic na badanie i za dwie godz to samo. I w sumie bylo wszystko ok. Nie mialam jakichs zawirowan ;-) tylko pozniej jadlam i spalam ;-)
Pisze o cukrzycy ciążowej i jak sprawdzałam aktualne zalecenia polskiego towarzystwa ginekologicznrgo i o piciu wody nic nie ma. Nie ma nigdzie zaznaczone ze pić nie wolno. Tylko jest napisane o jedzeniu i o siedzeniu podczas badania.

Cytat:
Rozumiem, ale kawałek drogi do niej masz to możesz trochę czuć się usprawiedliwiona

Mój rzadko do brzucha gada, czasem przyjdzie i pogłaszcze. Ostatnio mu już powiedziałam, że się mało interesuje i nie nawiązuje kontaktu z dzieckiem i pokazałam mu ostatnio w necie, że dziecko słyszy już głosy innych i dobre są dla niego głosy męskie i to pomoże mu ułatwić opiekę nad dzieckiem to teraz przychodzi i gada "tata, tata" i, że pierwsze słowo to będzie właśnie tata.
A jak mówię moje dziecko to też się buntuje i mówi NASZE

Mój też nie mówi do brzucha. Przytuli pocałuje i tyle. Wiem ze nie jest zbyt wylewny za to młody nadrabia za nich dwóch

Cytat:
Dziewczyny,
Ja z natury nie jestem osobą "przytulaśną" pomijająć moich obu facetów. Nie czuje sie komfortowo w sytuacjach,gdy ktoś nadto sie narzuca się z czułościami. Dlatego przyznam,że zarówno w 1 ciąży jak i teraz mam podobny odruch ucieczki jak widzę,że ktoś zmierza z rękoma do mojego brzucha. Czuje,że narusza to jakąś moja intymność(bo przecież gdyby nie dziecko to normalnie nikt by mnie przecież nie głaskał ).
Nie lubię jak dotykają mojego brzucha inne osoby i odsuwa się.
moniska139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-20, 15:28   #1290
kasperka
Zakorzenienie

Nicole masz rację...Zrobię tak, jak mi kazali

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

moniska ja bez wody nie dam rady
Jak gdzieś wychodzę z domu, w torebce mam zawsze butelkę wody
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości