![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: króliczek miniaturka
foteczki napewno zrobię, będzie cała sesja
![]() ![]()
#152 |
Rozeznanie
|
Jestem nowa na wizażu i niestety nie mogłam śledzić wątku od początku
![]() ![]() Mój aboszek (właściwie Abi;D) ma 8 miesięcy i jest ulubieńcem wszystkich moich znajomych i całej rodziny;D. Przez dzień aniołek - potrafi przespać ze 4 godziny na wersalce;D, jak się przebudzi to idzie siku do kuwetki, coś wszamać i w zależności od pory dnia - iść spać dalej, bądź też zacząć bryki, ktorym nie ma końca;D m.in biega z prędkością światła;D;D, tarza się jak pies, i robi 'podkopy' pod meble;D. Jest wręcz idealnym królikiem, bo nic nie podgryza (w sensie kabli, mebli), ani nie podsikuje, a wiele się o tym nasłuchałam od posiadaczy króliczków, szczególnie samców. Ogólnie ma 'alergię' na klatkę i jest strasznie wkurzony jak musi spędzić w niej noc;D. Pare postów temu przeczytałam na temat żwirków i jedzonka, więc od siebie mogę napisać, że polecam: sianko i różne naturalne smakołyki Zuzala, ściółke do klatki Pinio, a żwirek do kuwetki Benek. Na koniec pozostaje mi się pochwalić moim ważącym kilogram i dziesięć deko futrzakiem ;D * Ten beżowy pysiak, to mój poprzedni króliczek ![]()
#153 |
Zadomowienie
|
Witaj Kasiax. ! Ślicznego masz dzikuska! ten poprzedni też słodziutki.. +
Mój Kuluś też ma swoje charakterystczne przyzwyczajenia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję za rady co do żwirku.
#154 |
Zakorzenienie
|
Myslę że możesz sobie przejrzec to:
http://www.zuzala.com/?p=ziola_i_smakolyki Bo jak wiadomo nawet każdy królis ma swoj gust kulinarny i na poczatku trzeba stosować metode prób i błędów ![]() Zwirek Benek też mam ![]()
#155 |
Zadomowienie
|
Weszłam na stronkę Zuzali. Poczytałam o ich produktach. wiele z wymienionych tam przysmaków mam w swoim ogródku (aronię, maliny, pietruszkę, mlecz, babkę lancetowatą), gdzie nic nie było sztucznie nawożone. Jednakże mieszkam w mieście więc ulice mam za płotem
![]()
#156 |
Zakorzenienie
|
Jak suszyc owoce nie wiem (ale chyba tak samo jak liście?)
Jak masz taka specjalna suszrake to jeszcze lepiej. Ja suszę marchewke, buraczka, jabłuszko tak ze kroję w cienkie plasterki, rozkładam, przewracam 2 razy dziennie i juz ![]() U mnie jabłuszko i marchewka migiem schodzą ![]() co do zanieczyszcen to umycie samo chyba nic nie da, bo te zanieszczyszcenia sa w roslinach w środku (chyba)
#157 |
Zadomowienie
|
Dziękuje za rady
![]()
#158 |
Rozeznanie
|
Więc tak.. Aboszek nie jest wykastrowany, bo nie ma takiej potrzeby (przynajmniej narazie). Pytałam weterynarza i zabieg można przeprowadzić w każdym wieku, więc jak zacznie za bardzo szaleć i sikać, to straci swoją męskość;P. Jak go kupowałam, to dostałam taką książeczkę (coś jak nasza książeczka zdrowia;D), w której było wpisane pierwsze szczepienie - na pomór, czyli musiałam go jeszcze zaszczepić na myxomatoze. No i teraz go czeka coroczne kłucie
![]() Mój kicek uwielbia z Zuzali coś co się zwie "Karma ziołowo-warzywna" i siano z ziołami i melisowe. Co do zanieczyszczeń, to motylek ma rację, ze mycie nic nie da bo wszystko jest w śroku, bo przecież już ziemia w której wszystko rośnie jest zanieczyszczona. Co do suszenia - wrzuć wszystko do suszarki;D. A z przechowywaniem, to hm.. myśle że w czymś przewiewnym, jakiś materiałowy woreczek czy coś, ja na przykład siano trzymam w poszewce;D. Suszki też w czymś takim chyba lepiej, niż w jakiejś folii. Załącze jeszcze 2 zdjęcia, skoro juz tak mówiłaś o wyciągniętych nogach, hehe ![]() Pogłaskaj swoje cudeńsko, życzę mu szybkiego powrotu do zdrówka ![]()
#159 |
Zakorzenienie
|
Ale fotogeniczny
![]() Mam pytanie czy to n abank miniaturka? bo mi te uszka nie bardzo pasują...
#160 |
Rozeznanie
|
Podobno miniaturka, waży nieco (10dkg) ponad kilogram, więc wg wagi mieści się w normie, hehe;D.
Poprzedni ważył prawie 2kg, a uszy miał mniejsze od tego, no a na miniaturke to tak średnio wyglądał;P To zdjęcie na którym ma takie wielkie uszy było robione jak był jeszcze młodszy i te uszy miał strasznie nieproporcjonalne;D teraz wygląda już ok. Zresztą.. jak dla mnie może mieć uszy jakiekolwiek, po wystawach nie jeżdżę, więc nie robi mi to różnicy, a ktoś jak się nie zna to i tak nie zauważy;P
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
Też mam taką ksiażeczkę królisiową. Narazie nie szczepiłam go jeszcze. Wet stwierdził że nie ma co się spieszyc..
![]() Zdecydowałam że póki nie zakupię Zuzali to zrobię własne zapasy. Dziś nazrywam aronię, maliny (owoce i liście), mlecz, babke, pietruszkę (korzen i natkę), i koniczynkę. Będę suszyć i przechowywać w poszewce tak jak Ty, lub w papierowej torbie. Mój TŻ nazrywa liści brzozy i też ususzymy. Na trochę chyba starczy ![]() Dziś lub jutro idę na kontrolę z uszkami. Łyse placuszki pokryły się już włoskami. Skórka nie ma stanu zapanego, ale łuszczy się, chyba od tego imaverolu. Poza tym muszę dokupic kolejną buteleczkę.. bo jeszcze czeka Kulusia około 3 tyg smarowania. Ogólnie czasem mam napady smutku że Kulusia spotkało takie coś ![]() ![]() ![]()
#163 |
Zakorzenienie
|
ale mu robisz zapasy hehe
![]() ![]()
#164 |
Zadomowienie
|
Nazrywałam wczoraj liści malin i susze na gazecie, na parapecie. Razem z tymi liścmi suszę też troche koniczyny, mlecza i babki lancetowatej. Nazrywałam też owoce malin i aronii i narazie mam w lodówce w miseczce. Ale umieszcze niedługo w suszarce.
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
hehe racja
![]() ![]() Liscie malin już wyschły. Dziś po pracy dam mu spróbować. I napiszę czy zjadł ![]()
#168 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() Nie umyłam przed ususzeniem liści! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#169 |
Zakorzenienie
|
spokojnie, nie mozna tez popadac w paranoje. Jak zrywałas z wlasnego ogródka to jest oki
![]() Ja pokrzywy tez nie mylam przed suszeniem ![]() Myslę że absolutnie mu to nie zaszkodzi ![]()
#170 |
Zadomowienie
|
Bardzo proszę o spis tego czym mam karmić Kulistego. Motylku czym dokładnie karmiłaś i z jaką częstotliwością swojego królisia gdy go miałas? Kasiax, Ciebie również proszę o rady. Gubię się. Chcę urozmaicać jego diete. Nie wiem co może jeść bez ograniczeń. On lubi cały czas coś rzuć.
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rano uzpelnialam karme, popołudniu smakołyk, wieczorem zielonka jakas ![]() to ze cały czas cos pogryza to normalne bo sciera sobie zabki wiec gryzaczki niech ma cały czas ![]()
![]() |
#172 |
Zadomowienie
|
wiesz motylku.. mam taki dylemat. Lubię tą lecznicę do której zabieram Kulusia. Znam panią weterynarz (bardzo młoda, nieco starsza ode mnie) i jej ojca. Oboje są tam weterynarzami. Lecznica jest na równoległej ulicy od mojej, bardzo blisko. Jednakże czasem się zastanawiam czy nie chodzić do jednej z dalej położonych. Otóż jak sobie przypomnę wizyty to jest pare detali które mnie nie pokoją. Np gdy pytałam o szczepienia to pani wet stwierdziła że króliczek jest za mały by go szczepic i że musi mieć conajmniej skończone 3-mce. A przecież króliczki są szczepione już po 8 tyg. życia.. Gdy spytałam o ścieranie ząbków (co moge podawać) odpowiedziała że suchy chleb i GALĄZKI WIŚNI. A przecież chleb jest nie wskazany , nawet suchy, powoduje on niekorzystną florę bakteryjna. A gałązki wiśni są trujące dla króliczka!! gdybym jej uwierzyła na słowo .....
Jednak ja namiętnie studiuję królicze fora i stronki o nich ,stąd wiem jak wygląda lista roślin wskaznych, niewskazanych i trujących. . nie zwróciłam jej uwagi bo nie chciałam wyjśc na "głupiomądra" która poucza fachowca.. Więc nic nie powiedziałam, ale to mnie zraziło. Co do imaverolu miała racje. To dobry środek. ale nie usłyszałam dokładnej diagnozy - jaki to rodzaj grzybicy itp. Dziś przed 18 idę na kontrolę uszek. Martwi mnie też łapka (bo nie wiem czy to to samo co na uszkach czy jakieś zwyrodnienie czy defekt? czy uszkodzenie mechaniczne?) Moim zdaniem łapka nadaje się do zabandażowania aby pzy zabawie (bo uwielbia kicać po pokoju) go nie bolała (bo widze że boli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#173 |
Rozeznanie
|
Kiciu ja mogę powiedzieć od siebie tylko tyle, że nie warto przesadzać i panikować;D. Jak kupiłam Abiego, to też zaczełam namiętnie studiować wszystkie fora, no i gdybym wcześniej nie miała królika to pewnie też chodziłabym spanikowana i ze zrobioną wodą z mógzu. Dowiedziałam się, że mojego poprzedniego kicka absolutnie źle żywiłam [ może w tym troche prawdy jest, bo czasami jadł ze mną pare gryzów na przykład kanapki z szynką, albo kawałek kotleta, czy czekolady, wiem wiem nie powinnam ] ale żył sobie szczęśliwie ponad 9 lat i praktycznie nigdy nie chorował.. Więc ?!
Prowiant mojego aboszka wygląda mniej więcej tak - rano i wieczorem karma; woda i siano i te suszki z zuzali ma cały czas. A w ciągu dnia szama sobie pietruszkę, koperek, pomidora, ogórka [ to dostaje codziennie, ale nei jestem w stanie Ci powiedzieć jakie dokładnie ilości, bo nie wpadłam w paranoje na tyle, żeby to wszystko ważyć, czy mierzyć, bez przesady;D wiadomo, że rzuce mu kilku pęczków koperku, pomidowa, ogórka i powiem prosze jedz sobie do woli, ale też nie jest tego mało ] jak akurat kupię słonecznika to wygryza mi ziarenka;D, czasami dostaje suchą skórke chleba, ale to tak raz na tydzień i naprawde małe ilości, no bo ponoć się nie powinno. Co jeszcze.. liście rzodkiewki sobie lubi wszamać czasem i świeże liście mleczy, no i oczywiście brokuła, za marchewką nie przepada;D więc daję mu jakąś małą co 3 dni, co by mu dietę troche urozmaicić. Teraz troche na temat hałasów i zapachów;D.. to dziwne, ale i mój poprzedni kicek lubił i obecny lubi głośną muzykę;D wiadomo że nie jest tak głośna, że szyby pękają, ale bliżej jej do głośnej niż do cichej. A co do zapachów, to kiedyś sobie zapomniałam i się wypsikałam w pokoju i biedne abiątko kichało;D więc psikam się w łazience, pazurki staram się malować raczej daleko od niego, bo nawet dla mnie ten zapach nie jest zbyt przyjemny;P
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Kiciu jak masz jakies wątpliwosci zmien weta
![]() ![]() Wet jak wet ma OGOLNE pojecie dlatego niestety nie jets specjalista od gryzoni (wiem ja mam to samo) i zdarza sie ze przekazuje bledne info.... Ja dla moich zwierzat wlasnie poswiecilam wieze - ktorej nie uzywam bo stoi tuz przy klatce...zrezygnowalam z glosej muzyki (o chyba ze mam sluchawki), malowania paznokci, zostawiania notatek, systematycznego wracania do domu itp ![]()
#175 |
Zadomowienie
|
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi.
Wczoraj wieczorem malowałam paznokcie, namiętnie je wzorkuję co parę dni. więc Kuluś chyba będzie musiał się przyzwyczaic ![]() ![]() ![]()
#176 |
Zadomowienie
|
A ja się chciałam pochwalić że kupiłam wczoraj małego kicajka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
Witamy kolejnego królisia
![]() Kiciu oczywiscie czekam za fotkami :P
#179 |
Zadomowienie
|
Ale się cieszę, że u kogoś pojawił się króliś!
![]() ![]() foteczki mojego Kulusia - w weekend. Pozdrawiam ![]() ![]() ![]()
#180 |
goniąca własny ogon..
|
piękny ten krol na fotkach
![]() Ja też mam miniaturkę, tylko jakoś nad wyraz wyrośniętą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.