|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna, dietka, odchudzanie, pełno u nas młodych panien! :D PM 2016, cz. 28
Cytat:
Ale była dzisiaj cudowna pogoda, cały dzień spedzilam wylęgujac się na leżaku. Szkoda, ze jutro juz trzeba iść do pracy. Jedyne pocieszenie jest takie, ze w piątek wolne Jakie macie buty na obecna pogodę? Bo potrzebuje cos na płaskim obcasie i na bank kupie czarne balerinki, ale chciałabym jeszcze jakieś, ale nie mam pomysłu :-P
|
|
|
#2102 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna, dietka, odchudzanie, pełno u nas młodych panien! :D PM 2016, cz. 28
Ja chodzę w balerinach
|
#2103 | |
|
Pani żona :)
|
Cytat:
Ja rozważam Niemcy właśnie ze względu na to, że jest blisko do Polski. A łatwo znaleźć tam prace? Ja byłam w mieście portowym ostatnio jak byłam w Niemczech, ale urokliwe miasteczko to było
|
|
|
#2104 |
|
Zakorzenienie
|
Boszzzzz, weekend a tu tak naspamowane!
![]() właśnie miałam Was nadrobić, ale wpadł brat z bratankiem, więc lecę na chwilę
|
|
|
|
#2105 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja idąc w niedziele na zakupy czuję się jak intruz Mam wrażenie, że źle robię napędzając to wszystko. Ale przyznaje - ubraniowe czy do domu zakupy robimy czasem w niedziele. Ale to tylko gdy M. musi pracować w sobotę.Cytat:
Cytat:
Ja śmigam w trampkach, nie zabrałam balerin i trochę żałuje. Ale w pracy i tak w roboczych butach muszę śmigać to wszystko jedno. Wczoraj sobie uświadomiłam, że jak się zacznie piękna pogoda, ciepełko a ja będę musiała w długich ciuchach zadylać i w tych buziorach, to tragedia. W ogóle jak się godziłam na tą pracę i miałam pracować na budowie to wyobraziłam sobie typową budową na zewnątrz a tu kicha. Ale znowu gdy pada to chociaż nie moknę
|
|||
|
|
|
#2106 |
|
Konto usunięte
|
Hej
padnięta jestem i tyle z mojego weekendu...Miniaturowe portrety królów mnie zabiły My chyba o zdrapki poprosimy.Ja miałam okazję być w Niemczech w marcu m.in. właśnie w Dreźnie i Berlinie - układ przestrzenny niemieckich miast jest naprawdę powalająco dobry, co racja to racja. |
|
|
|
#2107 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie nie wyobrazam wyjechac za granice, ogolnie to nawet nie mam gdzie, bo nigdzie zadnych znajomych, rodziny;/
Myslicie ze kiedys w Polsce sie poprawi ta sytuacja z praca?
|
|
#2108 | |||
|
zniemczona peema
|
Cytat:
Cytat:
A już najbardziej widoczna różnica jest w medycynie. Tutaj jak zdarzy się jakaś drobna stłuczka, o tylko auto dotknęło auta to już wszystkie służby są wzywane, karetka jest na miejscu. A jak jest jakiś poważniejszy wypadek (taki jak u nas w Pl jest uznawany za maly) to jada 2 karetki. I jakoś są na to pieniądze ze jest dostateczna ilość karetek. A nie tak jak u mnie w miasteczku ze ograniczyli do 1 karetki i wiele osób przez to umiera bo karetka nie dociera na czas a z innych miejscowości zanim dojedzie to wiecie.. Poza tym różnicę widać w takich drobnych rzeczach jak np. Jak chcesz wysłać List to idziesz do punktu, kupujesz znaczek w automacie i wrzucasz do skrzynki a nie jak u nas stoisz w kilometrowej kolejce po znaczek. To samo z tramwajami itd. Bilet czy zwykły czy miesięczny kupujesz w maszynie. W sklepach są np. Maszyny do samodzielnego krojenia chleba. I naprawdę jest dużo łatwiej w codziennym funkcjonowaniu. ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
i nie żałuję. W Polsce musiałby zmienić się rząd żeby nie zagarniali całej kasy dla siebie tylko dbali o rodaków i logiczniej myśleli. Bo jeśli nie to nie zmieni się niestety nic i w tym kraju przyszłości nie będzie.
a nasze spojrzenia mówią więcej niż słowa" Edytowane przez Madzialena7 Czas edycji: 2015-04-26 o 19:03 |
|||
|
|
|
#2109 |
|
Pani żona :)
|
Madzialena z tego co piszesz Polska a Niemcy to niebo a ziemia.
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko zależy też nie tylko od całego rządu ale też od gmin. Ostatnio czytałam o najbogatszych miasteczkach w PL. Nie pamiętam jakie to miasteczko ale wiecie do czego gmina wszystkim dopłaca i za co płaci? I nie, że ważny dochód etc. Wszystkim to wszystkim. Fundują szczepionki na HPV dla dziewczynek i kobiet, wszystkie dzieci mają darmowy basem cały czas a dla dorosłych dwa razy w tygodniu darmowy wstęp (basen to oczywiście też inwestycja, którą zrealizowali mimo, że to małe miasto), dopłacają w dużym stopniu do paneli słonecznych i tych takich oszczędnych rozwiązań, dopłacają do jakiś rachunków (za prąd czy tam wodę), wszystkie drogi, chodniki i ścieżki rowerowe są pięknie zrobione, wszystkie dzieci ze szkoły mają obiady codziennie zapewnione przez gminę. I to u nas w PL. Ale gmina tak rządzi, że środki są przeznaczane właściwie. Co prawda to jest jakaś miejscowość, która ma dochód z jakiejś firmy, który im musi coś tam płacić. No ale nikt sobie do kieszeni tego nie pcha tylko widać efekty. Moim zdaniem nigdy Polska nie doścignie innych krajów europejskich. Nie ta mentalność. Choć w takich technologicznych rzeczach zaczynamy się wyrabiać. To dopiero początki ale dobre początki. Podobno brakuje nam 10 lat do Niemców, za 10 lat dalej będzie ich brakować. |
|
|
|
|
#2111 |
|
Żona Gargamel
|
Ale mnie rodzina drażni. Wszyscy nagle służą dobrą radą.
Brat, który jest zadłużony (kredyt we frankach ) doradza mi wzięcie kredytu na dom + milion innych rad.Bratowa, która z bratem zaczęła remont mieszkania w 2009 i nie skończyli go do dzisiaj doradza mi kupienie mieszkania do remontu. Siostra bratowej, rozwodniczka, skompletowała mi dzisiaj całą stylizacje na ślub. Czyli żadne ustalenia moje i TŻ nie są dobre według jaśnie państwa. Żadnego nie pytałam o zdanie... ![]() ![]() Aha i oczywiście standardowe "nooo jak ja usłyszałam że za 2 lata ślub to pomyślałam że to się zdąży rozpaść" - ja prdl |
|
|
|
#2112 |
|
Zakorzenienie
|
No tak juz bywa ze wszyscy wszytsko wiedza lepiej.
|
|
#2113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś rozmawialiśmy z M. o podobnej sytuacji. Każdy widzi wszystko u innych, radzi a o sobie zapominają i te rady dobrze gdyby sami zastosowali u siebie a dopiero potem innych pouczali. |
|
|
|
|
#2114 | |||
|
Konto usunięte
|
pocoscie gadaly tak, teraz nie ma bata, jade zaraz z Tż do drive through po jakiegos big maca, frytki i mcflurry
Cytat:
![]() ja mam tak samo, nie tesknie, ciagnie mnie jedynie za rodzina, ale po 2 dniach juz i tak 'chce do domu' tu jest jednak juz moj dom.Cytat:
ja chodze w conversach/balerinach zalezy co lepiej mi pasuje ![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
chociaz czasem ciezkoSama rozumiem jak to wkurza, moi znajomi tutaj oczywiscie z PL tez radzili mi najlepiej - zrobić sobie kilkoro dzieci i isc w kolejce po zasilek, przeciez panstwo da, pomoze, za darmo, nawet mieszkanie jak powiesz ze nie masz gdzie mieszkac no ale super plan na zycie... OMG myslalam ze im przywale. Bo moim marzeniem jest dzieci wychowywac w takiej dzielnicy z ludzmi z takimi pogladami na zasilku cale zycie yhm. Na szczescie juz tak latwo benefitow nie daja jak kiedys, dobrze. Dżizys ![]() |
|||
|
|
|
#2115 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wkurza mnie podejście PM- że często gęsto liczą że wesele się zwróci. No niektórym być może i to nie raz ![]() Ja nie oczekuję iż ktoś mi włoży do koperty 400 zł czy więcej. Może włożyć i 20 zł, albo zrobić coś samemu- ja zapraszam w sumie najbliższą rodzinę- rodzeństwo rodziców i ich dzieci ( i wnuki) czyli ciocie.wujków i moje cioteczne rodzeństwo z dziećmi. Chciałabym żeby wszyscy byli, a nie żeby do kopert nakładli. Mimo iż w zeszłych latach dawaliśmy z TŻ 500, 600 zł to zdarzyło się też i 400, bo akurat taki był moment. Dlatego Wild nie wiem dlaczego jest Ci głupio dając 400 zł. Dla niektórych ludzi to naprawdę sporo pieniędzy.... A jak młodzi oczekują więcej niż 500 zł w kopercie to ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Generalnie jak tak sobie z TŻ popatrzymy w przyszłość, to nie do końca są to różowe barwy, mimo iż oboje mamy w miarę stałą pracę. Dodatkowo nasz system emerytalny wcześniej czy później trafi szlag, więc ja już nie za bardzo liczę na emeryturę I to nie tylko moja opinia niestety.... Może być tak, że na starość trzeba się będzie tułać po innych krajach... Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2116 | |
|
zniemczona peema
|
Cytat:
i do tej pory tak uważa. Każdy uważa że wie lepiej a tak naprawdę nie widzi jakie błędy popełnia.
|
|
|
#2117 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;51182964]
Wczorajszy panieński się udał. Najfajniejsza była mina chłopaków jak się dowiedzieli, że ryk silników za oknem to są Harleye po nas Jak zobaczycie zdjęcia grupy motocyklistów z dziewczynami z tyłu to jesteśmy my, bo oczywiście wszyscy obcy naokoło nam robili zdjęcia, a same zrobiłyśmy tylko jedno PM przy "jej" motorze o fajnie ze wszystko się udało Cytat:
Strasznie mi sie to nie podoba, no ale cóż. Choc wydaje mi się, że u nas goście sami dają w kopercie (tak jest przyjete), wiec może jak jeszcze poprosimy rodziców żeby to sugerowali to wystarczy. Ale o winie/książkach/zdrapkach zamiast kwiatów już chyba napiszęCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A w ogóle to kupiłam torbę na fitness
|
||||
|
|
|
#2118 | |
|
Konto usunięte
|
Taa zejdzie
patrzyłam czy umie to wylądował nosem w piach Ja chodzę w balerinkach ![]() Cytat:
A my byliśmy z Tż na przejażdzce i prawie wpakował nas do rowu
|
|
|
|
|
#2119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój Tż uważa, że spokojnie znalazłby pracę w Niemczech, samego go na pewno nie puszczę, ale jak skończę szkołę to kto wie, ja chyba nawet chciałabym. Ale właśnie, jak Ci idzie nauka niemieckiego? Zaczynałaś od zera czy już coś umiałaś np. ze szkoły? Po jakim czasie ogarnęłaś na tyle, żeby się dogadać gdzieś w sklepie czy rozumieć mniej więcej o co chodzi? A my właśnie zamówiliśmy pizze (jak zamawiacie przez pizzaportal to polecam przez apkę w telefonie bo wtedy jest jednorazowa zniżka 10 zł ), trzeba poświętować ostatni weekend w tym mieszkaniu
Edytowane przez aguleekk Czas edycji: 2015-04-26 o 20:55 |
|
|
|
|
#2120 |
|
Konto usunięte
|
Ja jeszcze w Niemczech nie byłam tak zeby zwiedzać tylko przejazdem
ale kiedys na pewno polecimy
|
|
|
|
#2121 |
|
polaczek cebulaczek
|
Ja też w Niemczech jestem tylko przejazdem po autostradzie
U nas czy chcesz czy nie chcesz, wyjechalismy za granicę. Gdyby nie to, nie stać by nas było chociażby na wakacje za granicą albo wesele. Nie mówiąc już o własnym m czy coś
|
|
#2122 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nam na szczęście jest w Polsce dobrze i nigdzie nie mamy zamiaru się ruszać
|
|
|
|
|
#2124 |
|
Konto usunięte
|
znajoma ze szkoly sredniej wczoraj widze wyszla za maz, w kolo walentynek zareczyny, razem od sierpnia zeszlego roku
![]() suknia jakos dziwnie lezy, ciekawe skad ten pospiech
|
|
|
|
#2125 | ||
|
zniemczona peema
|
Cytat:
Przyjechałam tutaj w takim razie prawie zielona, coś tam się uczyłam przed wyjazdem ale co to jest.. na początku była tragedia, wszystko na około po Niemiecku a ja nic nie kumalam. Ale to jakoś samo wchodzi, Niemiecka telewizja, Niemcy naokoło i chcąc nie chcąc po czasie zaczynasz czaic o co chodzi choćby z samego osluchania się i domysłów. A teraz chodzę na kurs Niemieckiego i uczą mnie tam mówić poprawnie po Niemiecku a nie na zasadzie "Kali jeść Kali pic" czego można się nauczyć samemu. Taki kurs jest bardzo przydatny . I nie mogę powiedzieć że umiem Niemiecki. Juz dużo czaje i jak ktoś coś mówi to rozumiem prawie wszystko, ale jak mi przychodzi coś mówić to jest problem.I z tym, że Niemcy są weselsi i pogodniejsi to masz rację Cytat:
|
|
|
#2126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Madzialena świetny ksiądz
|
|
#2127 |
|
sajkolidżist
|
Hej po weekedzie
Obejrzałam Chirurgów, beczę jak bóbr |
|
|
|
#2128 | |
|
PeEma
|
Cytat:
|
|
|
#2129 |
|
nibyżona
|
ja mam w nosie, nie oglądam.
chciałam, ale dostałam spoilerami w twarz. i wiem co będzie i tak żałosne, że aż szkoda moich 45 min chyba ![]() zxc - coś dla Ciebie: http://asset-3.soup.io/asset/9362/4972_3d96.gif ![]() dobiłam do 100km na orbitreku
|
#2130 | |
|
zniemczona peema
|
Cytat:
a teraz o ironio musze się go uczyć i stwierdzam, że jest całkiem ok.A Niemiecki na lekcjach prawie nie ma nic wspólnego z prawdziwym życiem, inna gwara, inna wymowa, poza tym nie uczą w szkole powiedzonek i skrótów Niemieckich i potem ktoś coś do Ciebie mówi a Ty nie kminisz w ogóle a przecież oni też mają swoje młodzieżowe słówka jak u nas "spoko" itp.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.

) doradza mi wzięcie kredytu na dom + milion innych rad.

chociaz czasem ciezko
Tz po filmie miał odcisniete paznokcie na bicepsie 

(jak zamawiacie przez pizzaportal to polecam przez apkę w telefonie bo wtedy jest jednorazowa zniżka 10 zł