izotek - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-29, 12:12   #3961
Agatha2003
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Mi się jakoś udało z sierpniem, ale w Trójmieście jest duży wybór, więc może dlatego wystarczy półtorej roku wcześniej. Znaczy też jest kilka sal, które trzeba z 2-3 letnim wyprzedzeniem załatwiać. Ale przez tak długi czas to się wiele może wydarzyć, a mam za sobą też 2 paroletnie nieudane związki i pewnie dlatego jestem nawiedzona teraz Bardziej mnie rozbawiło, że w kościele mam iść rezerwować termin dopiero gdzieś w październiku. Cieszę się jednak że dzięki Izo na ślub moja twarz będzie dobrze wyglądać , a jak uda mi się teraz jeszcze spłycić blizny i może troszkę te pory zwęzić to wogóle będę happy.
Mam znajomych w Grudziądzu, którym udało się w niecały rok zaklepać sobote, więc rzeczywiście jest bezproblemowo na śląsku już tak łatwo nie jest :P u nas priorytetem jest budowa domu, dlatego termin taki odległy :/ Nam też mówili czemu tak długo, a co jak się rozstaniecie itd. ale ja tam wierze w przeznaczenie zresztą, nie chcemy wszystkiego robić na wariata jak inni w moim otoczeniu
Ja jako tako nie mam blizn, jedynie to w niektórych miejscach kilka dziurek po zaskórnikach ale nie przeszkadzają mi. Mam nadzieje, że u Ciebie sprawdzi się "do wesela się zagoi" najważniejsze żeby stan skóry był już do koniec końców w jak najlepszym stanie

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Ja tu gadu gadu, piszu piszu, a o porannej dawce izo zapomniałam
Też mnie dzisiaj dopadła skleroza :P
Agatha2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 12:25   #3962
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agatha2003 Pokaż wiadomość
Mam znajomych w Grudziądzu, którym udało się w niecały rok zaklepać sobote, więc rzeczywiście jest bezproblemowo na śląsku już tak łatwo nie jest :P u nas priorytetem jest budowa domu, dlatego termin taki odległy :/ Nam też mówili czemu tak długo, a co jak się rozstaniecie itd. ale ja tam wierze w przeznaczenie zresztą, nie chcemy wszystkiego robić na wariata jak inni w moim otoczeniu
Ja jako tako nie mam blizn, jedynie to w niektórych miejscach kilka dziurek po zaskórnikach ale nie przeszkadzają mi. Mam nadzieje, że u Ciebie sprawdzi się "do wesela się zagoi" najważniejsze żeby stan skóry był już do koniec końców w jak najlepszym stanie

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Spokojnie, to nie antybiotyk i można sobie połknąć troszkę później zawsze

No z obecnym jestem 5 lat i tak jakoś zwlekałam, bo ta obawa gdzieś tam zawsze jest. Ale teraz po takim czasie to nawet i się lepiej wszystko układa. A dzięki kuracji chyba po prostu jestem pewniejsza siebie, w końcu każda z nas chce idealnie wyglądać w taki dzień, bo to nie sztuka wyphotoshopować twarz na zdjęciach
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 12:39   #3963
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Spokojnie, to nie antybiotyk i można sobie połknąć troszkę później zawsze

No z obecnym jestem 5 lat i tak jakoś zwlekałam, bo ta obawa gdzieś tam zawsze jest. Ale teraz po takim czasie to nawet i się lepiej wszystko układa. A dzięki kuracji chyba po prostu jestem pewniejsza siebie, w końcu każda z nas chce idealnie wyglądać w taki dzień, bo to nie sztuka wyphotoshopować twarz na zdjęciach
Nam leci 3 rok związku, ale "x" lat temu też się spotykaliśmy :P ogólnie znamy się 8 lat my też dojrzeliśmy, szczególnie mój facet, bo przedtem to miało sianko w głowie :P Mój nie był zachwycony,że rozpoczęłam kuracje po tym jak usłyszał jakie są skutki uboczne, szczególnie jeśli chodzi o ciąże, wady płodu itd
Pewność siebie 100%, przed tym najważniejszym dniem jest z reguły duża nerwówka, a co za tym idzie może nieźle wysypać na twarzy...ale dzięki kuracji do niczego takiego nie dojdzie

Edytowane przez Agatha2003
Czas edycji: 2015-04-29 o 13:13
Stary 2015-04-29, 13:00   #3964
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]

A czy Ciebie też ta skleroza dopadła w trakcie czytania wątku pod tytułem "Izotek" ?
Stary 2015-04-29, 13:14   #3965
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
A czy Ciebie też ta skleroza dopadła w trakcie czytania wątku pod tytułem "Izotek" ?
Ogólnie w pracy, ale zawsze z rana wszystko odpalam, żeby spradzić m. in ten wątek :P
Stary 2015-04-29, 13:16   #3966
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie w pracy, ale zawsze z rana wszystko odpalam, żeby spradzić m. in ten wątek :P
Czyli obie jesteśmy sklerotyczki do kwadratu
Stary 2015-04-29, 13:35   #3967
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Nam leci 3 rok związku, ale "x" lat temu też się spotykaliśmy :P ogólnie znamy się 8 lat my też dojrzeliśmy, szczególnie mój facet, bo przedtem to miało sianko w głowie :P Mój nie był zachwycony,że rozpoczęłam kuracje po tym jak usłyszał jakie są skutki uboczne, szczególnie jeśli chodzi o ciąże, wady płodu itd
Pewność siebie 100%, przed tym najważniejszym dniem jest z reguły duża nerwówka, a co za tym idzie może nieźle wysypać na twarzy...ale dzięki kuracji do niczego takiego nie dojdzie
Ja poinformowałam po prostu mojego, że zaczynam kurację, przedstawiłam mu dość uproszczoną wersję skutków ubocznych i tyle. Też troszkę mu to nie pasowało, ale to jest nasza decyzja, choć miło oczywiście jak rodzina/partner itp. wspiera. No i ostatecznie to nie jest usunięcie jajowodów czy coś...

Teraz to się śmiać zaczęłam, że pierwszy raz w życiu pozwolę komuś dotknąć swojej twarzy, żeby makijaż mi wykonano Do tej pory pozwoliłam tylko dermatologowi i kosmetyczce, ale to nie to samo
Stary 2015-04-29, 14:21   #3968
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Ja poinformowałam po prostu mojego, że zaczynam kurację, przedstawiłam mu dość uproszczoną wersję skutków ubocznych i tyle. Też troszkę mu to nie pasowało, ale to jest nasza decyzja, choć miło oczywiście jak rodzina/partner itp. wspiera. No i ostatecznie to nie jest usunięcie jajowodów czy coś...

Teraz to się śmiać zaczęłam, że pierwszy raz w życiu pozwolę komuś dotknąć swojej twarzy, żeby makijaż mi wykonano Do tej pory pozwoliłam tylko dermatologowi i kosmetyczce, ale to nie to samo
U nas dwa razy było niewesoło jak zeszło na temat tabletek, że jeszcze musze je brać...no ale potem po prostu mi powiedział, że nie obchodzi go jak wyglądam, byle jestem zdrowa.
Mi kosmetyczka jak mnie malowała na wesele (było co kryć a ja z reguły sie nie maluje) poradziła wizyte u dermatologa, po 3 miesiącach kuracji widziałyśmy sie to pow że widzi poprawę, po kuracji pójde się pochwalić efektami i jej podziękować
Stary 2015-04-29, 16:02   #3969
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
U nas dwa razy było niewesoło jak zeszło na temat tabletek, że jeszcze musze je brać...no ale potem po prostu mi powiedział, że nie obchodzi go jak wyglądam, byle jestem zdrowa.
Mi kosmetyczka jak mnie malowała na wesele (było co kryć a ja z reguły sie nie maluje) poradziła wizyte u dermatologa, po 3 miesiącach kuracji widziałyśmy sie to pow że widzi poprawę, po kuracji pójde się pochwalić efektami i jej podziękować
Ja po prostu starałam się ignorować opinie osób, które nigdy nie miały takiego problemu ze skórą jak ja. Taka osoba nigdy nie będzie potrafiła się postawić na moim miejscu. A miałam w najbliższym otoczeniu też osoby, które wspierały mentalnie znajome powiększające sobie biust, więc pouczanie mnie w tym momencie o skutkach Izo uważałam za hipokryzję.
Stary 2015-04-29, 19:13   #3970
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się jednak że dzięki Izo na ślub moja twarz będzie dobrze wyglądać , a jak uda mi się teraz jeszcze spłycić blizny i może troszkę te pory zwęzić to wogóle będę happy.
Ochhh ja również chciałabym nie mieć zmartwień w dniu ślubu z powodu wyskoczenia jakiegoś pryszcza na twarzy. To jest dodatkowa motywacja!

Cytat:
Ja po prostu starałam się ignorować opinie osób, które nigdy nie miały takiego problemu ze skórą jak ja. Taka osoba nigdy nie będzie potrafiła się postawić na moim miejscu.
Najbardziej denerwowałam się gdy niektóre osoby mówiły mi teksty w stylu:
"powinnaś iść do dermatologa" - wow, serio? nie wpadłabym na to!
"kup sobie jakąś maść w aptece"
"idź do kosmetyczki"
"powinnaś bardziej dbać o twarz"
"ja nie rozumiem jak można tak zapuścić skórę, żeby mieć aż tyle pryszczy"
"bierz anty, one pomagają!" - dwa podejścia, zero efektów
"nie maluj się, to przez to masz pryszcze!"

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 19:14   #3971
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
Ja po prostu starałam się ignorować opinie osób, które nigdy nie miały takiego problemu ze skórą jak ja. Taka osoba nigdy nie będzie potrafiła się postawić na moim miejscu. A miałam w najbliższym otoczeniu też osoby, które wspierały mentalnie znajome powiększające sobie biust, więc pouczanie mnie w tym momencie o skutkach Izo uważałam za hipokryzję.
Hihi. Dokładnie. Najwiecej do powiedzenia jak zwykle mają osoby, które sie totalnie nie znają.
Cytrynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 19:17   #3972
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość

"idź do kosmetyczki"
A ja najbardziej lubię "Nie jest tak źle, inni mają gorszą cerę"
Stary 2015-04-29, 19:21   #3973
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
No zapomniałam! A to taki klasyk!

Bardzo tego nie lubię, to tak, jakby leczeniu podlegała twarz cała w wulkanach, a zaskórniki, grudki i inne niedoskonałości to pikuś.

Stary 2015-04-29, 19:42   #3974
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
"idź do kosmetyczki"
Przerobiłam wszystko, łącznie z "nie duś pryszczy", przyznaję że czasem mi się zdarzało, bo drapałam też twarz nieświadomie. Ale bywały momenty, że nie dotykałam nic a tworzyły się i tak ranki, blizny i strupki - niektórzy nie rozumieją że tak też może być.
Ale moja osobista "perełka", to tekst poprzedniego dermatologa : "Ma pani dzieci? Nie? Bo po dzieciach przechodzi, pani na pewno też przejdzie" no nic tylko robić dzieci no i standardowo też, że moja twarz się wiecznie świeci jakbym ją smalcem wysmarowała itp. i żebym cos z tym zrobiła.

Cytat:
To słyszałam za każdym razem m.in. jak gdzieś nie chciałam iść, bo akurat moja twarz była w agonalnym stanie, którego nawet makijaż nie chciał ukryć. A najgorsze jest to, że czasem ktoś tego nie mówił szczerze, tylko na odczepnego byle bym wyszła z domu jednak.
Stary 2015-04-29, 19:56   #3975
Margoza
Raczkowanie

Tak to jest dziewczyny...ktoś kto nie miał tego problemu nie zrozumie, nie ma sensu nawet próbować tłumaczyć...Moja mama to samo, jak jej powiedziałam, że lekarz przepisał mi Izo, to przeczytała ulotkę i mówi: "W życiu bym tego nie brała, wolałabym mieć już te pryszcze!". No ale nigdy nie miała...Grzecznie podziękowałam za złotą radę i zaczęłam kurację :P

Swoją drogą skóra mojej twarz jakiś kryzys przechodzi...Czy to normalne, że zaczyna mi się wysyp w 3 miesiącu??
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 20:45   #3976
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
Tak to jest dziewczyny...ktoś kto nie miał tego problemu nie zrozumie, nie ma sensu nawet próbować tłumaczyć...Moja mama to samo, jak jej powiedziałam, że lekarz przepisał mi Izo, to przeczytała ulotkę i mówi: "W życiu bym tego nie brała, wolałabym mieć już te pryszcze!". No ale nigdy nie miała...Grzecznie podziękowałam za złotą radę i zaczęłam kurację :P

Swoją drogą skóra mojej twarz jakiś kryzys przechodzi...Czy to normalne, że zaczyna mi się wysyp w 3 miesiącu??
Hmm troche dziwne, ale dopiero 3 miesiac to nie ma sie co martwic. Moze zaczelas brac jakies nowe suplementy? Niektorych wysypuje po biotynie, i np. witaminie b5. Mi jakies trzy tygodnie temu wyszedl maluutki pryszcz, pierwszy od paru miesiecy, i nie wiem czy za duzo suplementow, czy to wina ktoregos z kremow

Znieczulenie u dentysty u mnie nie podzialalo. Winie izo. Chociaz pewnie bezpodstawnie. Winie izo rowniez za to, ze musialam zrobic plombe. Ale nie wiem czy to od niego

A, i zgadzam sie - 'ALE PRZECIEZ PRAWIE W OGOLE NIE WIDAC NIC TU NIE MASZ A Z MAKIJAZEM TO JAK PORCELANOWA LALECZKA BEZ SKAZY' - ja widzialam, kto nie mial ten nie zrozumie. Twarz to twarz, na twarz najbardziej sie zwraca uwage.

Edytowane przez meowww
Czas edycji: 2015-04-29 o 20:47
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 20:56   #3977
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość

A, i zgadzam sie - 'ALE PRZECIEZ PRAWIE W OGOLE NIE WIDAC NIC TU NIE MASZ A Z MAKIJAZEM TO JAK PORCELANOWA LALECZKA BEZ SKAZY' - ja widzialam, kto nie mial ten nie zrozumie. Twarz to twarz, na twarz najbardziej sie zwraca uwage.
Tak... Jak porcelanowa laleczka, dla mnie moja twarz posmarowana fluidem wygląda tak:

Może przebarwienia są mniej widoczne ale cała reszta już jest.

Stary 2015-04-29, 21:11   #3978
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Tak... Jak porcelanowa laleczka, dla mnie moja twarz posmarowana fluidem wygląda tak:

Może przebarwienia są mniej widoczne ale cała reszta już jest.
Bedzie ok
Moze to smieszne, ale ja dokumentuje 'postepy' mojej twarzy, bo gdy widzi sie ja codziennie w lustrze, to potem sie ich nie zauwaza.. i widze ogromna roznice w przebarwieniach, ktore na poczatku byly masakryczne.
Stary 2015-04-29, 21:17   #3979
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Bedzie ok
Moze to smieszne, ale ja dokumentuje 'postepy' mojej twarzy, bo gdy widzi sie ja codziennie w lustrze, to potem sie ich nie zauwaza.. i widze ogromna roznice w przebarwieniach, ktore na poczatku byly masakryczne.
Ja prowadzę dzienniczek w którym zapisuję moje "obserwacje".

Stary 2015-04-29, 21:36   #3980
meowww
Raczkowanie

Ja robie zdjecia : P
Stary 2015-04-29, 23:26   #3981
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
To ja kiedyś usłyszałam ciekawszą argumentację: inni żyją bez rąk lub bez nóg, albo też bez obojga naraz, a ty zawracasz głowę kilkoma wypryskami Choć patrząc z boku racji trudno odmówić, to człowiek nabiera do siebie dystansu dopiero teraz mając gładką buzię, wcześniej dystans bywał trudny do uchwycenia, no ale racja, że nie zrozumie tego osoba, która sama nie doświadczyła problemu.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-29, 23:43   #3982
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
To ja kiedyś usłyszałam ciekawszą argumentację: inni żyją bez rąk lub bez nóg, albo też bez obojga naraz, a ty zawracasz głowę kilkoma wypryskami Choć patrząc z boku racji trudno odmówić, to człowiek nabiera do siebie dystansu dopiero teraz mając gładką buzię, wcześniej dystans bywał trudny do uchwycenia, no ale racja, że nie zrozumie tego osoba, która sama nie doświadczyła problemu.
Dokladnie. Nie lubie tego typu argumentow, bo praktycznie zawsze znajdzie sie ktos kto ma gorzej. Np. komus kto nie ma rak moznaby powiedziec; och, sa osoby calkowicie sparalizowane, albo nawet, och teraz ktos jest torturowany w innym kraju. Takie porownywanie jest bez sensu.
Stary 2015-04-29, 23:53   #3983
laisla
Zakorzenienie

No tak, co prawda to prawda. Ale otoczenie często próbuje pocieszać uciekając się do tych argumentów
Stary 2015-04-30, 00:30   #3984
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Każdy argument da się obalić. Z niektórymi rzeczami nic się nie da zrobić a są takie z którymi można. Porównywanie trądziku do braku kończyn dla mnie jest bez sensu, bo to całkowicie odmienna kategoria. Np. Mogę sobie śmiało ponarzekać czasem na swój wzrost, ale choćbym włożyła nie wiadomo jakie szpile będę niska nadal i nic z tym nie zrobię. Są też ludzie którzy choćby nie wiadomo jak się starali nigdy nie schudną, a inni będą wytykać ich palcami twierdząc że nie dbają o siebie, a oni też nie mają na to wpływu. My mamy to szczęście że jeśli znajdziemy się w wybranym procencie to damy radę zwalczyć trądzik i to przykre, że ktoś tak nieumiejętnie próbuje nas "pocieszyć", ale ciekawe kto by się z nami chciał zamienić...Każdy dźwiga taki krzyż jaki jest w stanie udźwignąć.
Stary 2015-04-30, 00:44   #3985
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy argument da się obalić. Z niektórymi rzeczami nic się nie da zrobić a są takie z którymi można. Porównywanie trądziku do braku kończyn dla mnie jest bez sensu, bo to całkowicie odmienna kategoria. Np. Mogę sobie śmiało ponarzekać czasem na swój wzrost, ale choćbym włożyła nie wiadomo jakie szpile będę niska nadal i nic z tym nie zrobię. Są też ludzie którzy choćby nie wiadomo jak się starali nigdy nie schudną, a inni będą wytykać ich palcami twierdząc że nie dbają o siebie, a oni też nie mają na to wpływu. My mamy to szczęście że jeśli znajdziemy się w wybranym procencie to damy radę zwalczyć trądzik i to przykre, że ktoś tak nieumiejętnie próbuje nas "pocieszyć", ale ciekawe kto by się z nami chciał zamienić...Każdy dźwiga taki krzyż jaki jest w stanie udźwignąć.
Wiesz, był moment, że ja po latach zmagań już zaczęłam się godzić z wersją, że z tym nic się nie da po prostu zrobić i trzeba się z tym pogodzić kamuflując na ile się da przy każdej okazji towarzyskiej. Do czasu wizyty u lekarki, która zaproponowała właśnie Izo.
Ale obym nie chwaliła dnia przed zachodem słońca

Fajny ten Rimmel. I cena przyzwoita

Ale powiem Wam w sekrecie, że mimo tego, że na twarzy nie mam już ani jednej zmiany, to pozostało zakodowane w mózgu, że moja cera jest brzydka i ja nie widzę tego, że teraz jest rzeczywiście ogromna poprawa. Tylko ludzie pytają, co się stało, że tak ostatnio ładnie wyglądam A fotek nie robiłam tak jak dziewczyny, to muszę uwierzyć chyba na słowo.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-04-30 o 00:48
Stary 2015-04-30, 07:23   #3986
bleuclair
Zakorzenienie

Też przerabiałam wiele rad osób z mojego otoczenia, które nigdy nie zmagały się z trądzikiem. Tak się składa, że w całej mojej najbliższej rodzinie nikt nie miał nigdy z tym żadnego problemu, więc nikt nie jest w stanie tego zrozumieć.
"Za dużo kosmetyków, to przez nie masz pryszcze, daj skórze oddychać to pryszcze znikną"
"Wyciskaj to, przejdzie od ręki"
"Dojrzewasz, będziesz mieć dzieci to trądzik zniknie"
"Tylko regularne współżycie działa na trądzik"
"Idź posmaruj twarz spirytusem, to trzeba wszystko wysuszyć i zejdzie "
"Jesz za dużo słodkiego i pikantnego, nie jedz to trądzik przejdzie"
I wiele, wiele innych...
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-30, 13:13   #3987
phideaux
Wtajemniczenie

U mnie koniec kuracji, wczoraj połknęłam ostatnią tabletkę

Wzięłam maksymalną dawkę, 150 mg/kg. Aż dziwnie, że to już koniec. Moja kuracja trwała 7,5 miesiąca, z czego 5 miesięcy ponad byłam na dawce 40 mg na dzień.

Ogólnie muszę szczerze powiedzieć, że ten ostatni miesiąc dał mi w kość jeśli chodzi o przesuszenie. Twarz mam tak niesamowicie wrażliwą, że wystarczy lekkie przejechanie paznokciem, żeby zedrzeć skórę Masakra. Nie zliczę, ile razy w tym miesiącu uszkodziłam sobie naskórek głupim lekkim zadrapaniem.

Dłonie - tragedia. Wyglądają, jakbym na coś chorowała. Suche, popękane, wysypka. Wysypkę mam też na dekolcie, dłoniach i udach.

Cera czysta, ale nie wygląda teraz najładniej, widać, że jest wymęczona tym wszystkim. Chyba najładniejszą miałam tak w styczniu/lutym, była taka gładka i rozjaśniona. Ale mam nadzieję, że powoli będzie wracało wszystko do normy, jak minie największa suchość.

No to co... Chyba pora się przenieść na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432137&page=12 Może moderator przeniósłby go tu, na dermatologię? Byłby tak pod ręką Tu nie przestanę zaglądać, jeszcze coś na pewno popiszę ;-)
Stary 2015-04-30, 13:42   #3988
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
U mnie koniec kuracji, wczoraj połknęłam ostatnią tabletkę

Wzięłam maksymalną dawkę, 150 mg/kg. Aż dziwnie, że to już koniec. Moja kuracja trwała 7,5 miesiąca, z czego 5 miesięcy ponad byłam na dawce 40 mg na dzień.

Ogólnie muszę szczerze powiedzieć, że ten ostatni miesiąc dał mi w kość jeśli chodzi o przesuszenie. Twarz mam tak niesamowicie wrażliwą, że wystarczy lekkie przejechanie paznokciem, żeby zedrzeć skórę Masakra. Nie zliczę, ile razy w tym miesiącu uszkodziłam sobie naskórek głupim lekkim zadrapaniem.

Dłonie - tragedia. Wyglądają, jakbym na coś chorowała. Suche, popękane, wysypka. Wysypkę mam też na dekolcie, dłoniach i udach.

Cera czysta, ale nie wygląda teraz najładniej, widać, że jest wymęczona tym wszystkim. Chyba najładniejszą miałam tak w styczniu/lutym, była taka gładka i rozjaśniona. Ale mam nadzieję, że powoli będzie wracało wszystko do normy, jak minie największa suchość.

No to co... Chyba pora się przenieść na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432137&page=12 Może moderator przeniósłby go tu, na dermatologię? Byłby tak pod ręką Tu nie przestanę zaglądać, jeszcze coś na pewno popiszę ;-)
Gratki teraz tylko cieszyć się czystą buźką
Jestem dowodem ze dawka 150 mg nie jest maksymalna, ja wybiore 200 mg/kg ale mam jeszcze umówioną wizyte w mają, na której jak się przekonuję od stycznia wszystko może się wydarzyć :P ale mam nadzieje że skończe w końcu kuracje A Ty byłaś w ostatnich dniach u derm albo masz może umówiona wizytę po weekendzie?
Stary 2015-04-30, 14:04   #3989
withi_as
Zakorzenienie

Hej. Z dniem dzisiejszym przyjęłam dokładnie 7500mg izotretynoniny. Chciałam pokazać Wam jak obecnie wygląda moje cera totalnie bez makijażu, zdjęcia wrzucam poniżej - poza drobnymi dwoma przebarwieniami z prawej strony na żuchwie, jest ok. Jest zaczerwieniona, ale na chwilę obecną wystarczy puder transparentny na krem i mogę wychodzić spokojnie na zewnątrz. Powiem tylko, że dawno nie miałam tak ładnej cery

Prawe oko zaczerwienione i zmęczone - walczę z jakimś paskudnym zakażeniem, strasznie piecze i nie mogę sobie z tym poradzić Używam Starazolin czerwony ... póki co nic nie pomaga.

20150430_135419.jpg 20150430_135357.jpg 20150430_135412.jpg 2015-04-30 13.54.41.jpg

PS: phideaux gratulacje Muszę Cię gonić

Edytowane przez withi_as
Czas edycji: 2015-04-30 o 14:23
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-30, 17:39   #3990
BehindU
Raczkowanie

Gratulacje Panie

U mnie przebiega 4 miesiąc. Od dawna już nic nie wyskakuje, zostało kilka zaskórników na nosku i - co dziwne - od czasu do czasu wokół ust zrobi się jakiś zaskórnik.
Jednak dalej nie potrafię dobrać odpowiedniej pięlęgnacji...
Gdy rano wychodzę na zajęcia, to po jakimś czasie widzę na sobie suche skórki, a usta to normalnie masakra

Chciałbym się Was doradzić co do pielęgnacji
Obecnie mam skórę raczej suchą, skoro potrafi nawet wchłonąć Cetaphil MD (który jednak mi nie pasuje ). Usta i ich okolice muszę nawilżać kilka razy dziennie, inaczej dopadnie mnie nieprzyjemne uczucie ściągnięcia. Przy płatach nosa, między brwiami i jeszcze pewnie gdzieś często widzę suche skórki (choć w tym miejscach nie czuję suchości). Dodatkowo mega problemem jest zaczerwieniona twarz. (głównie nos, gdyby nie on, to wyglądałoby całkiem całkiem)

Chciałbym się Was doradzić co do pielęgnacji (powtarzam się :

1) Do mycia twarzy rano i wieczorem używam Cetaphilu EM i jest całkiem OK, ale chciałbym go zastąpić (przynajmniej na rano) jakimś mega delikatnym płynem micelarnym (jestem chłopcem i zależy mi na myciu cery z zanieczyszczeń a nie podkładu Hmm, Bioderma H2o (Hydrabio,Sensibio,Hydrab io AR), Iwostin, Garnier dla wrażliwców to kilka płynów która mają niezłe recenzje.

2) Krem z filtrem. Obecnie mam na stanie Cetaphil Dermacontrol spf30 (sam nie wiem czy pomaga, ale w necie czytam dużo złych opinii o nim) i próbki Bioderma spf30 dla cery trądzikowej (nie zostawia białej warstwy, ale nakładany solo wysusza, a nie wiem jaki lekki krem dobrać)
Z filtrów chyba największą furrorę robi Athelios XL lekki fluid (ten z 2014roku) (fluid jako lekka konsystencja, nie podkład) który dodatkowo ma wysoki filtr UVA i matujący Vichy. Tutaj też nie wiem co wybrać. Chciałbym coś lekkiego (jako chłopak ) Może jakieś inne filtry

3) Najtrudniejsza dla mnie rzecz, czyli dobór nawilżaczy. Z moich informacji które czerpię czytając rózne blogi czy chociażby Wizaż, skórę przy Izo należy dobrze nawilżać i nie należy mylić tego z natłuszczaniem. Mnie ogólnie tłuste kremy nie podchodzą. Chciałbym abyście poradziły mi krem w któy warto zainwestować. Coś lekkiego na dzień (Bioderma Hydrabio, LRP, Sylveco, może coś innego), coś co szybko się wchłonie i da przyzwoite nawilżenie. Na noc chciałbym coś mocniej nawilżającego. Oczywiście nie chciałbym, aby kosmetyki posiadały potencjalnie szkodliwe składniki.

4) Pomadki, balsamy do ust. Chciałbym posiadać taką dobrze działającą pomadkę, która nie podkreślałaby skórek i dobrze odbudowujący balsam (może być mega tłuściochem) który nakładałbym na usta, gdy jestem w mieszkaniu.

5) Zauważyłem w ostatnim czasie na twarzy dziwną czerwoną malutką plamkę. Znajdowała się jakieś 1cm pod okiem. po 2-3 dniach znikła, ale patrze, a dziś znowu się pojawiła, tym razem na czole Dołączam zdjęcie. Czy miał może ktoś z Was taką plamkę? Nie miałem wcześniej na tym miejscu żadnych zmian trądzikowym, zwykła, "czysta" skóra. Używam też filtrów.

6) Ostatnie pytanie Proszę o taką wskazówkę (może być link do bloga, artykułu) jak odżywiać się przy izo (albo ogólnie), bo wierzę, że stać mnie na zdrowe odżywianie, jeśli będę świadom tego, że to może pomóc mojej cerze.

Jakakolwiek pomoc z Waszej strony będzie dla mnie super sprawą Niestety obecnie zamiast cieszyć się z matowej, coraz bardziej zdrowo wyglądającej cerze, zamartwiam się i nie potrafię dobrać kosmetyków.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (33,4 KB, 21 załadowań)

Edytowane przez BehindU
Czas edycji: 2015-04-30 o 17:56
BehindU jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości