|
|
#2041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. VIII
Udało się szybko
![]() Proszę bardzo, tutaj chyba najlepiej to jest wytłumaczone: http://www.katolik.pl/wspolne-zamies...16,cz.html?s=3 |
|
|
|
#2042 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
To się kupy nie trzyma.
|
|
|
#2043 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, też mnie to zdziwiło...
|
|
|
|
#2044 |
|
Dostojna peema.
|
No nie wiem, ja ogólnie słyszałam od wielu księzy, że jak nie ma współżycia to dają rozgrzeszenie,ale nie interesowałam się aż tak bo my zamieszkamy razem po ślubie.
|
#2045 |
|
Konto usunięte
|
vision, pomyślałyśmy o tym samym
![]() Ja rozumiem, że to wygodne mieszkać ze sobą, współżyć a potem iść w białej sukience do ołtarza ale błagam, bez hipokryzji |
|
|
|
#2046 |
|
Konto usunięte
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5131566 8]vision, pomyślałyśmy o tym samym
![]() Ja rozumiem, że to wygodne mieszkać ze sobą, współżyć a potem iść w białej sukience do ołtarza ale błagam, bez hipokryzji zgadzam się ciężko mi ogarnąć Twoją filozofię życiową Filusia, bo tak jak Mojwa napisała - to się kupy nie trzyma. czuję się jakoś personalnie dotknięta, nie wiem jak to dokładnie powiedzieć, ale nie chciałabym żeby osoby z takimi poglądami decydowały o mojej aborcji lub jej braku czy nawet antykoncepcji lub jej braku, bo z waszym zwlekaniem ze ślubem nie jesteście wzorem katolików, a piszesz że chciałabyś żyć w państwie wyznaniowym. gdyby był ważny sam fakt sakramentu, to już dawno by ten sakrament był i mogłabyś przystępować do komunii. tak to widzę po prostu. |
|
|
|
#2047 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tez to nie pasuje, ale przede wszystkim dlatego,że Filusia pisze o sobie jako o osobie bardzo wierzacej. A niestety z wypowiedzi wynika co innego.
|
|
|
|
#2048 |
|
zuy mod
|
Mi nie pasuje, ze osoba radosnie czerpiaca z dobrodziejstw panstwa swieckiego z dziecieca naiwnoscia twierdzi, ze w państwie wyznaniowym byłoby jej dobrze.
Mnie się generalnie nie podoba egoistyczne podejście do polityki. Jak wiecie nie chcę mieć dzieci. I co, z tego powodu powinnam głosować za zakazem in-vitro bo mi niepotrzebne?
|
|
#2049 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem w szoku po tym co tu przeczytałam... I to ja zostałam nazwana (na innym wątku) hipokrytką, bo współżyję przed ślubem, chociaż szczerze się z tego spowiadam, staram się wytrwać w postanowieniu, nie mieszkam z TŻ, a to to już nie wiem jak to nazwać...
|
|
|
|
|
#2050 |
|
Konto usunięte
|
Z postulowaniem o zakazie in vitro i/lub braku dopłat do zabiegów trochę śmiechłam. Jakie to państwo jest łase na kasę ale jak para chce mieć dziecko to już się nie dorzucą. Co tam, że oboje płacili podatki, co tam, że efektem leczenia będzie nowy podatnik. I wolę, by taka rodzina dostała dofinansowanie niż menel spod bloku, który kasę tę przewali z monopolowym.
W państwie wyznaniowym Filusia byłaby obiektem szykan. Ale niech każdy żyje jak chce
|
|
|
|
#2052 |
|
Konto usunięte
|
Ale dlaczego po prostu nie weźmiecie ślubu, który ukróciłby Wasze duchowe katusze, a tak naprawdę nic by pomiędzy Wami nie zmienił? To jest kwestia co łaska i połowę grzechów macie z bańki, czemu z tym zwlekacie?
|
|
|
|
#2053 |
|
Konto usunięte
|
Mnie dziwi, że dużo rozmawiacie o religii, czytacie pismo święte, walczycie z grzechami... A sakrament Wam nadal nie po drodze? Przecież to powinien być początek waszego procesu nawrócenia. Co stoi na przeszkodzie? :/ Bo ja już się pogubiłam, serio.
edit: [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51316010]Ale dlaczego po prostu nie weźmiecie ślubu, który ukróciłby Wasze duchowe katusze, a tak naprawdę nic by pomiędzy Wami nie zmienił? To jest kwestia co łaska i połowę grzechów macie z bańki, czemu z tym zwlekacie?[/QUOTE] Minutę po :P |
|
|
|
#2054 |
|
zuy mod
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51316010]Ale dlaczego po prostu nie weźmiecie ślubu, który ukróciłby Wasze duchowe katusze, a tak naprawdę nic by pomiędzy Wami nie zmienił? To jest kwestia co łaska i połowę grzechów macie z bańki, czemu z tym zwlekacie?[/QUOTE]
Dokładnie. Nie potrzeba do tego wesela, cudownych sukienek i innych takich. Skoro wiara jest taka wazna, to to powinien byc priorytet, skoro jestescie siebie i swojej wiary pewni.
|
|
#2055 |
|
Konto usunięte
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5131594 9]Z postulowaniem o zakazie in vitro i/lub braku dopłat do zabiegów trochę śmiechłam. Jakie to państwo jest łase na kasę ale jak para chce mieć dziecko to już się nie dorzucą. Co tam, że oboje płacili podatki, co tam, że efektem leczenia będzie nowy podatnik. I wolę, by taka rodzina dostała dofinansowanie niż menel spod bloku, który kasę tę przewali z monopolowym.
W państwie wyznaniowym Filusia byłaby obiektem szykan. Ale niech każdy żyje jak chce [/QUOTE]Ja uważam, że podatki powinny zostać całkowicie zniesione lub chociaż znacząco zmniejszone, a państwo nie powinno dofinansowywać niczego. Niech każdy sobie rzepkę skrobie. Edytowane przez 201608212239 Czas edycji: 2015-05-07 o 17:00 |
|
|
|
#2056 |
|
Konto usunięte
|
To nie był lincz. Wyraziłyśmy swoje zdanie na ten temat.
|
|
|
|
#2057 |
|
Konto usunięte
|
A co do podejścia do gospodarki - ja również jestem katoliczką, praktykującą i także uważam, że państwo nie powinno finansować Kościoła, no bo z jakiej racji, skoro nie wszyscy obywatele z niego korzystają. Jeśli wierzysz to Tobie powinno zależeć na utrzymaniu swojego kościoła.
|
|
|
|
#2058 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51316010]Ale dlaczego po prostu nie weźmiecie ślubu, który ukróciłby Wasze duchowe katusze, a tak naprawdę nic by pomiędzy Wami nie zmienił? To jest kwestia co łaska i połowę grzechów macie z bańki, czemu z tym zwlekacie?[/QUOTE]
właśnie?
|
|
|
|
#2059 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51316072]A co do podejścia do gospodarki - ja również jestem katoliczką, praktykującą i także uważam, że państwo nie powinno finansować Kościoła, no bo z jakiej racji, skoro nie wszyscy obywatele z niego korzystają. Jeśli wierzysz to Tobie powinno zależeć na utrzymaniu swojego kościoła.[/QUOTE]
Myślę, że poziom nauki religii by się podniósł, gdyby usunięto ją ze szkół, a przeniesiono do kościołów. Nie dość, że ktoś mógłby panować np. nad szurniętą katechetką (moje były fatalne, często wygadywały bzdury - na wizażu jest pełno przykładów), to w dodatku takie lekcje mogłyby polegać na dyskusji, rozmowie, co nie jest możliwie kiedy w klasie są osoby zakłócające spokój. A nie znam żadnego innego przedmiotu, na którym byłby taki syf i degrengolada, jak na religii. Pamiętam płaczące katechetki, obrażonego księdza i tym podobne :/ A obok śmiejące się chłopaki, grające na środku klasy w zośkę. |
|
|
|
#2060 |
|
Zadomowienie
|
Chce tez żebysmy samodzielnie sie utrzymywali po ślubie a to jest teraz nierealne... Cieżko pogodzić to co ludzkie z tym co boskie
ehhh Edytowane przez Filusia88 Czas edycji: 2015-05-11 o 17:29 |
|
|
|
#2061 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek nadal uważam, że ślub niczego by nie zmienił - to tylko w Waszych głowach istnieje przekonanie, że po ślubie trzeba się utrzymywać samemu - a prawda jest taka, że jesteście normalną rodziną na utrzymaniu rodziców i ślub nie ma tu nic do rzeczy. Dla mnie to nie ślub jest wyznacznikiem, tylko właśnie decyzja o założeniu rodziny, a tę podjęliście zanim byliście samowystarczalni - to do tej decyzji wg mnie należy podejść odpowiedzialnie (w sensie finansowym), a ślub jest tylko (i AŻ) sakramentem. Wyjście z sytuacji jest... Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2015-05-07 o 17:22 |
|
|
|
|
#2062 |
|
Konto usunięte
|
a to nie jest tak, że moglibyście się sami utrzymać, ale wygonie wam tak jak jest?
przepraszam za bezpośredniość, ale nie raz pokazujesz chociażby drogie torebki itp. więc może gdyby to zainwestować we wspólne samodzielne życie to by się jednak dało? nie chcę w żaden sposób decydować na co wydajesz pieniądze, tak mnie to tylko zastanowiło w kontekście tego, że niedawno pokazywałaś obaga, a teraz piszesz że nie macie środków na samodzielne życie. |
|
|
|
#2063 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie ja sama o sobie myślę czasami, że jestem hipokrytka, skoro chce wziąć ślub kościelny. Nie praktykuje, mam niezbyt przychylny stosunek do instytucji kościoła, ale w sumie wierzę. I chciałabym mimo wszystko przyrzec miłość także przed Bogiem. Mój TŻ myśli tak samo. Pomimo tego,że nie chodzimy na mszę, byliśmy chrzeczeni, przeszliśmy bierzmowanie i sakrament małżeństwa także chcielibyśmy uzyskać. Ale ogólnie mam czasem wątpliwości czy to nie jest hipokryzja z naszej strony.
|
|
|
|
#2064 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2065 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2066 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Asiu wiem ze problem jest głownie w naszych głowach, głownie nie ukrywam ze w głowie TŻa |
|
|
|
|
#2067 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a prawdziwa rodzina nie opiera się na fundamentach z miliona monet (i piszę to ja )
|
|
|
|
|
#2068 |
|
zuy mod
|
Skąd w takim razie decyzja o dziecku (bo kojarzy mi się, że to byla swiadoma decyzja), skoro brakuje pieniędzy na życie?
Pokręcone to. A bez seksu da się żyć. Ja tak muszę i żyję.
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
Jezeli nie ma stalych dochodow to wystarczy nadwyzki, kiedy sie pojawia odlozyc na lokacie czy jakkolwiek. Chyba nikt, kto ma np. wlasna dzialalnosc nie moze powiedziec, ze ma zawsze pewne zrodlo dochodu ale trzeba sobie radzic.
|
#2070 | |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Cytat:
Więc nie można od razu zakłać że każdy katolik uznaje wszystkie zasady kościoła
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.

pierwszy raz o tym słyszę, ale tak jak juz mowilam nie mam doświadczenia w tej materii, bo nie przystępuje do Komunii i nie próbowałam sie spowiadać ze współżycia. Musze o tym poczytać 

ehhh
)