Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-13, 13:25   #3721
czarownica_tea
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V

Bianeczka- na pewno taka opcje ma Polski Bank Komórek Macierzystych. Moze u nich na stronie?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 13:26   #3722
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Ja juz po wizycie. Jak na ostatnią wizytę w 2008 roku to zęby zdrowe jak dzwon. Tylko plomba mi w jednym się ukruszyla i kamień mam do ściągnięcia
A ja się nadal do dentysty nie wybrałam, ja to jestem typowy Polak leń

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
patrze na tych wszystkich niezbędnikach do szpitala i piszą żeby staniki 2 do karmienia wziąć, a czy nie jest wygodniej bez stanika ?
Potrzebne będą:
koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok oraz kapcie,klapki pod prysznic
biustonosz, bawełniana bielizna osobista,
przybory toaletowe oraz ręcznik,
zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowychz wkładem chłonnym na cały okres pobytu
podkłady jednorazowe na łóżko o wymiarach ok. 60x60 cm
miękkie, tekstylne obuwie dla osoby towarzyszącej.
lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania
woda mineralna niegazowana
dla chętnych: aparat fotograficzny, ulubiona muzyka i odtwarzacz mp3

ja mam takie info na stronie szpitala (ostatnie mnie rozbawiło, już widzę, jak położna mi pozwala sobie włączyć muzykę, jak trafię na salę dwuosobową )

Cytat:
Napisane przez AaaMarta Pokaż wiadomość
To zależy za jaką przesyłkę tyle wzięła. Jeżeli za paczkę, a nie list polecon to rqczej za zwyklą, bo kosztuje na poczcie 9,50.
Patrzyłam cenę mojej paczki z allegro (mam nawet na paczce napisaną 4,50, a babka policzyła prawie 2x tyle), przyszła właśnie. Nie wiem jak będzie z paczką z fb, tam co prawda też więcej rzeczy będzie..

Cytat:
czyli takie koszule to chyba ze 4 trzeba - 2 na poród- 2 na pobyt w szpitalu.
choć nie powiem wolę spodnie niż koszulę już po porodzie na pobyt czy trzeba te koszule ?
no dobra ewentualnie założe sobie majtko spodenki
Ja bym wolała jednak wietrzyć w koszuli, żeby mi się wszystko szybciej goiło

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
hej właśnie zastanawiam sie nad zkupem termometru i wychaczyłam promocje w media expert. co sądzicie?
http://www.mediaexpert.pl/termometry...0pro,id-267067
ohoho mój "ulubiony" sklep (przez reklamę puszczaną swego czasu co chwila zapowiedziałam, że za chiny tam nie pójdę ).. a tak serio, to jak na promocję to średnio, takie ceny termometrów są bez promocji, a i tańsze widziałam z dobrymi komentarzami... Cena taka normalna po prostu

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
No to mnie nie dziwi, że nikt nie słyszał, skoro część ludzi nie słyszała o świadczeniu urlopowym, albo opiece na dziecko (spotkałam babkę z trójką dzieci, która nie miała zielonego pojęcia, że cos takiego jest), ale to wina lekarzy bo nie informują, a wiadomo, pracodawca woli mieć pracownika na miejscu i stroni od wszelkich wypłat nadprogramowych.
Właśnie to jest dziwne u tż w pracy, bo mają takiego szefa, że właśnie od żadnych wypłat nadprogramowych nie stroni i nie robi problemu z wolnym, można się zwalniać, później przychodzić, jak ktoś coś ma, a jak jest za co zwrócić kasę, to te babki z firmy latają do pracowników i się karzą upominać
Tam to raczej przez to, że praktycznie sami faceci pracują (w końcu mechanicy), poza babkami w biurze, i dla nich to jakby... wstyd powiedzieć, że chce wolne, bo musi się zająć żoną, to się nikt nie wychyla żeby go nie wyśmiali ale już ja poczytam o tym, dowiem się czy mu się coś należy i ile i jak będzie mógł na mnie wziąć, to z pewnością weźmie

A swoją drogą, od czego to zależy, że ktoś ma np 26 dni urlopu, a ktoś 20, będąc w obu przypadkach na umowę o pracę na czas nieokreślony?

Cytat:
Dziewczyny, może któraś z was wie, jakie są kryteria otrzymywania zapomogi albo innych dodatków z od pomocy społecznej?
ja wiem, ja wiem!!
456zł/osobę , chyba żeby coś zmieniali ostatnio ale nic o tym nie wiem no i chyba że chodzi Ci o jakąś samotną osobę, to 542 z tego co pamiętam..

[QUOTE=loudres;51383863Czy będę chodziła w zwykłych, te dotychczasowe strasznie znieksztalcaja mi biust patrzyłam w hm jak narazie. Podejrzewam że w dobrych sklepach są ale drogie zapewne wiec chyba pozostanę na normalnych.[/QUOTE]
Ja patrzyłam wczoraj na all, może sobie kupię jeden albo 2, w domu ze ściąganiem dam sobie radę i w zwykłym, ale jak będę gdzieś wychodziła, to wygodniej mi będzie ściągnąć w takim do karmienia.

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 13:32   #3723
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

Potrzebne będą:
zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowychz wkładem chłonnym na cały okres pobytu

ja mam takie info na stronie szpitala (ostatnie mnie rozbawiło, już widzę, jak położna mi pozwala sobie włączyć muzykę, jak trafię na salę dwuosobową )

Patrzyłam cenę mojej paczki z allegro (mam nawet na paczce napisaną 4,50, a babka policzyła prawie 2x tyle), przyszła właśnie. Nie wiem jak będzie z paczką z fb, tam co prawda też więcej rzeczy będzie..

Dziękuję

ohoho mój "ulubiony" sklep (przez reklamę puszczaną swego czasu co chwila zapowiedziałam, że za chiny tam nie pójdę ).. a tak serio, to jak na promocję to średnio, takie ceny termometrów są bez promocji, a i tańsze widziałam z dobrymi komentarzami... Cena taka normalna po prostu

Właśnie to jest dziwne u tż w pracy, bo mają takiego szefa, że właśnie od żadnych wypłat nadprogramowych nie stroni i nie robi problemu z wolnym, można się zwalniać, później przychodzić, jak ktoś coś ma, a jak jest za co zwrócić kasę, to te babki z firmy latają do pracowników i się karzą upominać
Tam to raczej przez to, że praktycznie sami faceci pracują (w końcu mechanicy), poza babkami w biurze, i dla nich to jakby... wstyd powiedzieć, że chce wolne, bo musi się zająć żoną, to się nikt nie wychyla żeby go nie wyśmiali ale już ja poczytam o tym, dowiem się czy mu się coś należy i ile i jak będzie mógł na mnie wziąć, to z pewnością weźmie

A swoją drogą, od czego to zależy, że ktoś ma np 26 dni urlopu, a ktoś 20, będąc w obu przypadkach na umowę o pracę na czas nieokreślony?

ja wiem, ja wiem!!
456zł/osobę , chyba żeby coś zmieniali ostatnio ale nic o tym nie wiem no i chyba że chodzi Ci o jakąś samotną osobę, to 542 z tego co pamiętam..

Ja patrzyłam wczoraj na all, może sobie kupię jeden albo 2, w domu ze ściąganiem dam sobie radę i w zwykłym, ale jak będę gdzieś wychodziła, to wygodniej mi będzie ściągnąć w takim do karmienia.
Ilość urlopu zależy od stażu pracy. Jeśli ponad 10 lat to 26 dni, jeśli poniżej to 21. Wlicza się w to także studia.

A jakie dokumenty trzeba złożyć? Bo my się łapiemy i bym poszła złożyc, tylko kurde nie wiem gdzie pita wsadziłam

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 13:32   #3724
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:

Potrzebne będą:

Dziękuję

ja wiem, ja wiem!!

Długość urlopu zależy od stażu pracy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-05-13, 13:37   #3725
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Wygląda obiecująco

O, ciekawe czy i u nas można coś takiego zrobić dla innych. Mogę to gdzieś sprawdzić?
ta kiecka jest paskudna !!!
wyglądam w niej jak pastuszka
jeszcze mi owiec brakuje i zielonego badylka.

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 13:40   #3726
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Ilość urlopu zależy od stażu pracy. Jeśli ponad 10 lat to 26 dni, jeśli poniżej to 21. Wlicza się w to także studia.

A jakie dokumenty trzeba złożyć? Bo my się łapiemy i bym poszła złożyc, tylko kurde nie wiem gdzie pita wsadziłam
O a on ma nie 21, a 20

Aż tak nie pamiętam, ale powinnaś mieć na stronie OPS z gminy wszystko opisane. Na pewno musicie mieć jakieś zaświadczenie o zarobkach, kto gdzie pracuje i ile zarabia. Oficjalnie, to pracownik socjalny potem powinien przyjść do Was na wywiad środowiskowy, ale rzadko kiedy to robi niestety zawsze w razie czego powinnaś móc donieść odpowiednie dokumenty, pójdziesz i założą Ci teczkę

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Jedną owcę tu mamy
a tak serio, to nie może być aż tak źle, pokaż zdj

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 13:42   #3727
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:

Jedną owcę tu mamy
a tak serio, to nie może być aż tak źle, pokaż zdj
w domu se zrobie jak bd w pracy założyłam na szybkości oby nikt nie widział.

wymianki
Stary 2015-05-13, 13:43   #3728
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Z biegiem lat zacznie to byc standard, na ktory sadze, ze nasze dzieci sie zalapia, jesli bedzie taka potrzeba. Poza tym opcja robic cos na wszelki wypadek a i tak nie wiadomo, czy sie uda a miec opcje komorek ips. Orientujesz sie, jak czesto w rzeczywistosci komorki macierzyste pobrane przy porodzie sie przydaja?
Chyba nie aż tak często, ale to wynika z prawdopodobieństwa. Niewiele jest osób, które z tego korzystają a jeszcze żeby się jakiś paskudny nowotwór zdarzył w tej grupie to w ogóle jak gra w totka.
Mnie najbardziej zniechęca to, że może być wykorzystane przez kogoś innego i że nie dają żadnej gwarancji na to, że to dotrwa do czasu, kiedy moje dziecko będzie tego potrzebować. Może się okazać że np. 15 lat temu mieli awarię prądu i tego materiału nie ma, a przez 15 lat każą sobie płacić...
Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Daj spokój, co za baby. Ja też mam takie w laboratorium koło siebie, jako że mam ubezpieczenie, więc wcześniej przesylam zgłoszenie, oni je dostają, mają czarno na białym a i tak te piguły zawsze wzdychają i przewracają oczami, bo mają jedne papierek więcej do wypełnienia. Maskara. Zmieniłam ostatnio laboratorium, jeżdżę dalej, ale przynajmniej mnie normalnie obsługują
Zapomniałam o określeniu piguły, rozbawiłaś mnie
Najgorzej że mieszkam na nowym osiedlu i tu naprawdę jest czarna d*** jeśli chodzi o takie usługi dla ludzi, targi itd...
Cytat:
Pytanie czy to wina sukienki czy ciąży... generalnie wszystkie takie zwiewne dołem mogą tak wyglądać. Może taką bardziej obcisłą kup?
Stary 2015-05-13, 13:44   #3729
grita
Rozeznanie

Bianeczka, tak na szybko:

świadczenia rodzinne:
kto może korzystać: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradn...odzinne/sr_kto

dokumenty: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradn...nformator_2015

tutaj masz ogólny poradnik: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradnik/poradnik

Ja korzystałam w okresie wychowawczego z dodatku z tytułu opieki w okresie urlopu wychowawczego (400 zł) i zasiłku rodzinnego na dziecko (całe 77 zł)...
Dokumenty będziesz składać za 2013 rok, bo rok zasiłkowy trwa od września do września chyba. Jakoś od jesieni do jesieni na pewno, nie pokrywa się z rokiem kalendarzowym.
Na razie muszę uciekać, jak Mała zaśnie to zajrzę jeszcze.
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 13:53   #3730
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Bianeczka, tak na szybko:

świadczenia rodzinne:
kto może korzystać: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradn...odzinne/sr_kto

dokumenty: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradn...nformator_2015

tutaj masz ogólny poradnik: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradnik/poradnik

Ja korzystałam w okresie wychowawczego z dodatku z tytułu opieki w okresie urlopu wychowawczego (400 zł) i zasiłku rodzinnego na dziecko (całe 77 zł)...
Dokumenty będziesz składać za 2013 rok, bo rok zasiłkowy trwa od września do września chyba. Jakoś od jesieni do jesieni na pewno, nie pokrywa się z rokiem kalendarzowym.
Na razie muszę uciekać, jak Mała zaśnie to zajrzę jeszcze.
A nie od listopada do listopada przypadkiem?

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 14:00   #3731
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:

Potrzebne będą:

Ja bym wolała jednak wietrzyć w koszuli, żeby mi się wszystko szybciej goiło :

Dziękuję

ja wiem, ja wiem!!

To tak jak ja
Od roku sir wybieram i śmiałam się w gabinecie ze ciążą mnie w końcu przymusila.

Cytat:
Założysz w domu na spokojnie to zobaczysz
Stary 2015-05-13, 14:00   #3732
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość

Pytanie czy to wina sukienki czy ciąży... generalnie wszystkie takie zwiewne dołem mogą tak wyglądać. Może taką bardziej obcisłą kup?
na 100 % ciązy
wiem muszę bardziej przy ciele, bo jak ona mi zaczyna zwisać z brzucha to robi się taki worek, jeszcze jest za kolana

wymianki
Stary 2015-05-13, 14:02   #3733
oczarowana
Zadomowienie

Hejo

A ja z rańca miałam przeterminowanepołówkow e u mojego gina (te we właściwym czasie miałam miesiac temu w Bydgoszczy). Wszystko na swoim miejscu i działa jak powinno.Płeć nadal ta sama
Pierwszy raz tatuś był obecny podczas usg.Jakie wrażenia-wielkie I czuje się dumny,że tego doswiadczył a sie bał-nie wiem czego
(moze sytuacji,że pan gin przeszczepu dokona na żywca-jego jąder na małą i będzie miał syna )
A wgl to moje dziecię wariowało całą noc-przez to spać nie mogłam. Z rana pomyślałam sobie,jak to dobrze to przynajmniej szaleć nie będzie podczas ważnego usg i gin dokładnie obada,pomierzy.
Oczywiście opowiedziałąm o tym panu doktorkowi.Gościu włączył machinę i ukazała nam się nasz córa...modląca się do pacierza! rączki miała złożone jak do modlitwy i gin się nas zapytał,ż eto to zapewne po którejs babci
Ciumkała sobie palucha a potem jakby zasneła i sie uśmiechała przez sen.Długo trwało usg,jakieś 30minut.Gin nie mógł się do czegoś dostać więc poprosił bym położyła sie na lewym boku i jak zaczoł sondę przykładać w TO miejsce to małą jakby diabli wzieli-zaczeła dokłądnie kopac w TO miejsce w które on przykładał sondę i tak było za każdym razem-oczywiscie,że zbadac sie nie dało jakiejś tam aorty.I nagle moje świete dziecię wpadło w szał.Zaczeło się wyginać,zginać i to szybko jakby miało jakaś padaczkę czy szatańskie konwulsje Dopiero się dzieciak uspokoił jak lekarz skonczył usg i ...tera śpi smacznie.
Mała waży 700g a głowę ma wielkosci pomarańczy!
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 14:07   #3734
Panna Izabela
Zakorzenienie

Dziewczyny, a czy Wasi tż będą brali ten urlop opiekuńczy na żonę?? Z tego, co czytam, to przysługuje 14 dni. Ale by tż miał urlopu 14 na żonę, 14 na dziecko, 2 na dziecko i jeszcze 2 na dziecko Cudownie by było, nie musiałby brać swojego urlopu i by mu przeszły dni na następny rok

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Hejo

A ja z rańca miałam przeterminowanepołówkow e u mojego gina (te we właściwym czasie miałam miesiac temu w Bydgoszczy). Wszystko na swoim miejscu i działa jak powinno.Płeć nadal ta sama
Pierwszy raz tatuś był obecny podczas usg.Jakie wrażenia-wielkie I czuje się dumny,że tego doswiadczył a sie bał-nie wiem czego
(moze sytuacji,że pan gin przeszczepu dokona na żywca-jego jąder na małą i będzie miał syna )
A wgl to moje dziecię wariowało całą noc-przez to spać nie mogłam. Z rana pomyślałam sobie,jak to dobrze to przynajmniej szaleć nie będzie podczas ważnego usg i gin dokładnie obada,pomierzy.
Oczywiście opowiedziałąm o tym panu doktorkowi.Gościu włączył machinę i ukazała nam się nasz córa...modląca się do pacierza! rączki miała złożone jak do modlitwy i gin się nas zapytał,ż eto to zapewne po którejs babci
Ciumkała sobie palucha a potem jakby zasneła i sie uśmiechała przez sen.Długo trwało usg,jakieś 30minut.Gin nie mógł się do czegoś dostać więc poprosił bym położyła sie na lewym boku i jak zaczoł sondę przykładać w TO miejsce to małą jakby diabli wzieli-zaczeła dokłądnie kopac w TO miejsce w które on przykładał sondę i tak było za każdym razem-oczywiscie,że zbadac sie nie dało jakiejś tam aorty.I nagle moje świete dziecię wpadło w szał.Zaczeło się wyginać,zginać i to szybko jakby miało jakaś padaczkę czy szatańskie konwulsje Dopiero się dzieciak uspokoił jak lekarz skonczył usg i ...tera śpi smacznie.
Mała waży 700g a głowę ma wielkosci pomarańczy!
Ale fajnie ja to uwielbiam, ja dziecię fika na badaniu, widać dziewczynki jakieś ruchliwe mega są i duża już, zaraz będzie ważyła całe kilo!!!

Bianeczka i najlepiej idź do 15 tego miesiąca do OPS

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 14:19   #3735
dirtyblack
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, a czy Wasi tż będą brali ten urlop opiekuńczy na żonę?? Z tego, co czytam, to przysługuje 14 dni. Ale by tż miał urlopu 14 na żonę, 14 na dziecko, 2 na dziecko i jeszcze 2 na dziecko Cudownie by było, nie musiałby brać swojego urlopu i by mu przeszły dni na następny rok
nie rozumiem jak liczysz ten urlop... jest 14 dni roboczych w roku opieki nad doroslym czlonkiem rodziny i duzo wiecej niz 2 na dziecko. Chyba e te 2 dni to urlop okolicznosciowy z oazji urodzenia dziecka

i to nie urlop tylko lekarz wypisuje opieke nad czlonkiem rodziny

Edytowane przez dirtyblack
Czas edycji: 2015-05-13 o 14:21
dirtyblack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 14:25   #3736
meryy82
Zakorzenienie

Hej.
nabrałam zleceń i teraz mam mało czasu na wizaż. co przeczytam, to kolejne strony wyskakują.

Cytat:
Napisane przez AaaMarta Pokaż wiadomość
Cieszyłam się jak głupia, bo udało mi się kupić wanienkę w fajnej cenie i jeszcze odbiorem osobistym we Wrocławiu, a chwilę po zakończeniu aukcji babka do mnie pisze, że widzi po danych, że jestem spoza Wrocławia, a ona wyraźnie napisała, że tylko odbiór osobisty, bo nie ma jak wysłać i że wanienka wróci na aukcję Nie można chwilę zaczekać, aż się kupujący odezwie ? Przecież ja umiem czytać i odnotowałam, że tylko odbiór osobisty. Napisałam do niej od razu, ale już brak odzewu. Mam nadzieję, że odpisze, bo nie mam nawet do niej numeru telefonu.

Poza tym w końcu odezwała się babka, u której w ubiegłym tygodniu kupiłam spodenki. Zapytałam o numer nadania, a ona mi na to, że "wysłała w kopercie bąbelkowej i że żadnego potwierdzenie nie dostała, ale przecież ona wysłała". Nie ma to jak skasować za polecony, a wysłać najtańszym rejestrowanym. Co jest z tymi babami ?
Mnie wczoraj jakiś facet wyrolował, szukam adapterów do fotelika i byłam umówiony na odbiór, a godzinę przed facet mi pisze, że nieaktualne bo sprzedał .....
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 14:26   #3737
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
na 100 % ciązy
wiem muszę bardziej przy ciele, bo jak ona mi zaczyna zwisać z brzucha to robi się taki worek, jeszcze jest za kolana
Spróbuj jeszcze w domu z jakimś paskiem pod biustem i obcasami, może nie będzie tak źle.
Jakby co to przynajmniej wiesz jakich fasonów NIE kupować
Stary 2015-05-13, 14:28   #3738
elcia88
Wtajemniczenie

Oczarowana no niezła artystka ta twoja córcia
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 14:44   #3739
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Ale fajnie ja to uwielbiam, ja dziecię fika na badaniu, widać dziewczynki jakieś ruchliwe mega są i duża już, zaraz będzie ważyła całe kilo!!!

Bianeczka i najlepiej idź do 15 tego miesiąca do OPS
Izo,tatuś po urodzeniu dziecka dostaje dwa dni urlopu okolicznościowego.Natomia st ma też mozliwosć wziecia urlopu tatusiowego w wymiarze 14 dni (łącznie z weekendami)-może to tata dziecka wykorzystać zaraz po porodzie albo w dowolnie wybranym czasie-aha i pracodawca nie ma prawa nie zgodzic się na ten tatusiowy urlop w wybranym przez tatę dziecka terminie.. A te 14 dni opieki nad żoną/członkiem rodziny(ojciec,matka,dzie cko) jest do wykorzystania w ciagu roku-wypisuje to lekarz.Te 14 dni można wziać w jednym ciągu a można sobie dowolnie dzielić.Jeżeli nie skorzysta sie ze wszystkich 14 dni przysługujących na rok-reszta nie przechodzi na nastepny i uwaga-za taką opiekę dostaje się 80% wynagrodzenia-jak w przypadku chorobowego.
Mój TŻ ma taką możliwość już trzeci rok,z racji tego,ze jest opiekunem swojej chorej po udarze mamy-ale nie skorzystał z tego ani razu-bo raz,ze nie ma potrzeby Bogu dzieki a po drugie leci ci po pensji jak na L4.

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
Oczarowana no niezła artystka ta twoja córcia
tiaa,wpada ze skrajności w skrajność-taki słodki,niewinny aniołek z rogami

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Małgosia89 Pokaż wiadomość
Jak mnie wk... baba z urzedu. Tepa c..pa. no po prostu zaraz wyjde z siebie. Nie wiem po ch... ona tam siedzi jak na zadne pytanie nie umie odpowiedziec i jeszcze z ryjem na mnie. No az sie poryczalam
wppółczuje Ci,uwierz ja jak mam isć nawet z pierdołą do jakiego kolwiek urzedasa to mam gula w gardle i się czuję jak zbędny przedmiot,który w dodatku takiemu biurwie czas zabierze. większośc takich to utłuc,wgl mam takie wrazenie,ze urzedasy zostaja urzedasami zeby patrzec na innych z góry,by ich dreczyc bo wiedza ze od ich podpisu prawie wszystko zależy aha i maja satysfakszyn dziką jak odchodzisz z okienka z nosem na kwintę bo urzedas nie dał podpisu i kazał przyjsc w innym terminie.najlepsi to są i tak ci co to 'kariery'swe zaczynali w poprzednim komunistycznym ustroju

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Uwaga!
To co wygląda jak jagody (lub może komuś skojarzy się z czymś innym) to gniazdo /jaja kleszczy!
Słaba i krótka zima stała się dobrą okazją do zwiększenia ich populacji.
Jeśli zobaczycie takie coś: spalcie to zgniećcie lub zniszczcie w inny sposób. Przekażcie to dalej aby chronić innych.
o ku.fa widziałam takie w lesie ale myslałam,że to stos kupek jakiegoś zwierzaka np.kuny
dzieki,że mówisz.ale jak mam to spalić? w lesie jak to znajde.fu aż mi nie dobrze
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 14:48   #3740
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
nie rozumiem jak liczysz ten urlop... jest 14 dni roboczych w roku opieki nad doroslym czlonkiem rodziny i duzo wiecej niz 2 na dziecko. Chyba e te 2 dni to urlop okolicznosciowy z oazji urodzenia dziecka

i to nie urlop tylko lekarz wypisuje opieke nad czlonkiem rodziny
jak to dużo więcej niż 2 na dziecko? Czytałam przed chwileczką, że 2 (z okazji urodzenia dziecka) i 2 z racji opieki nad dzieckiem

Cytat:
Izo,tatuś po urodzeniu dziecka dostaje dwa dni urlopu okolicznościowego.Natomia st ma też mozliwosć wziecia urlopu tatusiowego w wymiarze 14 dni (łącznie z weekendami)-może to tata dziecka wykorzystać zaraz po porodzie albo w dowolnie wybranym czasie-aha i pracodawca nie ma prawa nie zgodzic się na ten tatusiowy urlop w wybranym przez tatę dziecka terminie.. A te 14 dni opieki nad żoną/członkiem rodziny(ojciec,matka,dzie cko) jest do wykorzystania w ciagu roku-wypisuje to lekarz.Te 14 dni można wziać w jednym ciągu a można sobie dowolnie dzielić.Jeżeli nie skorzysta sie ze wszystkich 14 dni przysługujących na rok-reszta nie przechodzi na nastepny i uwaga-za taką opiekę dostaje się 80% wynagrodzenia-jak w przypadku chorobowego.
Mój TŻ ma taką możliwość już trzeci rok,z racji tego,ze jest opiekunem swojej chorej po udarze mamy-ale nie skorzystał z tego ani razu-bo raz,ze nie ma potrzeby Bogu dzieki a po drugie leci ci po pensji jak na L4.
Ja to wiem, przecież tak napisałam Jedyne co, to mi wyskoczyło, że jednak 14 dni "cięgiem" trzeba wziąć na żonę, a nie że sobie wybieramy. Zdaję sobie sprawę, że to wypisuje lekarz i to jest tak jak na l4, tak też było w czytanym przeze mnie artykule. Ale u tż są całkiem sympatyczne warunki bycia na l4, bo fakt, lecą po pensji, ale za to płacą za nadgodziny, czy jakoś tak (dokładnie nie wiem, o co tam chodzi, wiem że chłopaki w firmie mówili tż, że opłaca się bardzo siedzieć prawie miesiąc na l4 w tej firmie bo ładna pensja wychodzi...), więc nie jest źle

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 15:04   #3741
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:

o ku.fa widziałam takie w lesie ale myslałam,że to stos kupek jakiegoś zwierzaka np.kuny
dzieki,że mówisz.ale jak mam to spalić? w lesie jak to znajde.fu aż mi nie dobrze
az mi niedobrze się zrobiło bo jem
weź może noś ze sobą jakiś dezodorant i po prostu zapalniczką.

wymianki
Stary 2015-05-13, 15:14   #3742
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Mój tyłek też woła o ratunek... Najgorsze, że porobiły mi się na nim rozstępy Z dwojga złego wolę tam, bo na plaży czy gdziekolwiek tyłka nie widać tak jak brzucha, ale zawsze..

Ech...A może rozważylibyście jakąś pomoc domową dla Ciebie? Nie wiem jaką starszą panią albo studentkę, która po porodzie przyszłaby do Ciebie, zrobiła zakupy, cośtam ugotowała, może wzięła czasem starszą córkę na spacer? Tak wiesz, doraźnie na 2-3 godziny. No i na takie właśnie sytuacje, że jesteś chora, albo któreś z dzieci chore z gorączką i nie ma jak ogarnąć zakupów czy obiadu..
Czy nie da rady?

Staram się tak robić, ostatni posiłek jem teraz max 21 a kładę się w okolicach północy, jak zjem wcześniej to mnie budzi głód w nocy
Będę musiała jeść jeszcze lżejsze i mniejsze kolacje chyba

Daj spokój, co za baby. Ja też mam takie w laboratorium koło siebie, jako że mam ubezpieczenie, więc wcześniej przesylam zgłoszenie, oni je dostają, mają czarno na białym a i tak te piguły zawsze wzdychają i przewracają oczami, bo mają jedne papierek więcej do wypełnienia. Maskara. Zmieniłam ostatnio laboratorium, jeżdżę dalej, ale przynajmniej mnie normalnie obsługują

Super Też mam na szczęście zdrowe zęby, kamień ściągałam ostatnio, wiec luz

Na pierwsze kilka dni raczej wymagają koszul, tak jest też troszkę wygodniej, chociaż ja generalnie nie cierpię koszul, bo sie zawsze podwijają jak spie.
Pieluchy to mam nadzieję piszesz o dziecku?
Jeszcze bym oprócz podkładów poporodowych (które rozumiem jako takie rozkładane na łózko, bo róznie je nazywają) dopisała takie wielkie podpachy.
U mnie w szpitalu podkłady na łóżko dawali, ale do majtek była tylko taka lignina w płatach, niewygodna bardzo. Więc miałam swoje podpaski, chyba bella mama, juz nie pamiętam. Na pierwsze kilka dni były akurat, potem już zakładałam zwykłe nocne.

Nie jestem jedyna kobieta w takiej sytuacji i oczywiscie taka forma pomocy istnieje (2lata temu tez korzystalam), tym bardziej w duzym miescie.

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Chyba nie aż tak często, ale to wynika z prawdopodobieństwa. Niewiele jest osób, które z tego korzystają a jeszcze żeby się jakiś paskudny nowotwór zdarzył w tej grupie to w ogóle jak gra w totka.

Mnie najbardziej zniechęca to, że może być wykorzystane przez kogoś innego i że nie dają żadnej gwarancji na to, że to dotrwa do czasu, kiedy moje dziecko będzie tego potrzebować. Może się okazać że np. 15 lat temu mieli awarię prądu i tego materiału nie ma, a przez 15 lat każą sobie płacić...

Zapomniałam o określeniu piguły, rozbawiłaś mnie

Najgorzej że mieszkam na nowym osiedlu i tu naprawdę jest czarna d*** jeśli chodzi o takie usługi dla ludzi, targi itd...

Dlatego tym bardziej stawialabym na inne mozliwosci ;-)
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 15:27   #3743
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego tym bardziej stawialabym na inne mozliwosci ;-)
Ja też nie zamierzam w to inwestować. Ale jakby ktoś mi postawił to bym nie odmówiła
Stary 2015-05-13, 15:35   #3744
AaaMarta
Zadomowienie

Byłam właśnie w kappahlu na dziale dziecięcym. Podoba mi się tam dosłownie wszystko !

Stary 2015-05-13, 15:40   #3745
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem jedyna kobieta w takiej sytuacji i oczywiscie taka forma pomocy istnieje (2lata temu tez korzystalam), tym bardziej w duzym miescie.
Dobrze, że chociaż w takiej formie możesz mieć wsparcie Pewnie teraz też kogoś zatrudnisz do pomocy?

Kurcze, wyszłabym na spacer, ale wieje strasznie a i tak się nie najlepiej czuję , przewieje mnie i tyle będzie ze spaceru tylko że głowa to mi już pęka.

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 15:50   #3746
truskafffka91
Wtajemniczenie

Dziewczyny, co myslicie o wózku Quinny? Mam okazje kupić ( za tanie pieniądze) 3w1.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1431524983393.jpg (69,3 KB, 29 załadowań)
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 15:54   #3747
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:
az mi niedobrze się zrobiło bo jem
weź może noś ze sobą jakiś dezodorant i po prostu zapalniczką.

Idea dobra, ale wykonanie średnie biorąc pod uwagę jak robi się gorąco i sucho. Jeszcze się las zapali i będzie więcej szkody niż pożytku.

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co myslicie o wózku Quinny? Mam okazje kupić ( za tanie pieniądze) 3w1.

Jak dla mnie super, na forach też mają raczej pochlebne opinie.

Stary 2015-05-13, 15:55   #3748
elcia88
Wtajemniczenie

w sumie fajnie wyglda ale słyszałama że 3 kołowki s strasznie wywrotne
Stary 2015-05-13, 16:00   #3749
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, że chociaż w takiej formie możesz mieć wsparcie Pewnie teraz też kogoś zatrudnisz do pomocy?

Kurcze, wyszłabym na spacer, ale wieje strasznie a i tak się nie najlepiej czuję , przewieje mnie i tyle będzie ze spaceru tylko że głowa to mi już pęka.

Miasto wolontariuszy za grosze proteguje, jest tez rzadowy program opiekunek do dzieci a do tego cale mnostwo innych uslug ulatwiajacych zycie; takze dam sobie rade.
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:00   #3750
elcia88
Wtajemniczenie

dziewczyny powiedzcie mi jaki termin ruchów zapisywałyscie do podania lekarzowi bo nie wiem czy ruchami można nazwać te pierwsze smyrania czy dopiero teraz jak juz są wyczuwalne na zewnatrz???
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości