|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: izotek
Tzn tak: przed rozpoczęciem kuracji miałam bardzo dużo badań krwi, jak chcesz to mogę poszukać gdzieś i powiem Ci co dokładnie ,ale z 15 badań to tam było minimum. Ale nie miałam robić żadnych badań na ogniska siejące (what?), wymazów, żadnej wizyty u laryngologa (co ma piernik do wiatraka?), bo u ginekologa a i owszem, musiałam iść po antykoncepcję. Dziwny lekarz, uciekaj do niego ...
|
|
|
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
Sysunia, to pryw?
Ja nie miałam żadnych badań. Przed terapią to mojego lekarza nic nie interesowało - nawet miałam swoje niedawne wyniki, zwykła morfologia i nie zechciała zerknąć Mam nadzieję, że teraz też będzie wyluzowana bo pomimo iż wątrobowe w normie, to jednak blisko górnej granicy ![]() Dziewczynki, może jak mówicie, że dużo badań, ogniska siejące to piszcie czy pryw czy nfz
|
|
#4173 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny. Przypadkiem trafiłam na ten wątek ale przypomniał mi on o moich problemach z trądzikiem. Ja akurat brałam Axotret ale to to samo co Izotek. Moge powiedzieć z całą pewnością ze lek ten w 100% pomógł mi wyleczyć trądzik pomimo tego ze miałam chyba wszystkie skutki uboczne niestety. W każdym razie uważam ze warto się przemeczyc
sama nie znałam nikogo kto przeszedlby taka kurację nie miałam kogo zapytać o nurtujące mnie kwestie w tej dziedzinie więc jak coś to chetnie odpowiem na pw
|
|
|
|
#4174 |
|
Raczkowanie
|
Tak ja rozumiem że przed Izo robi się badania wątrobowe itp., ale ta pani doktor w ogóle na razie nie myśli przepisać mi ten lek tylko twierdzi, że trądzik może być uwarunkowany różnymi czynnikami i bez sensu zapisać lek jak nie wiadomo gdzie przyczyna. Myślę że mądrze kobieta gada, a kazała oprócz tych lekarzy zrobić OB morfologię i jakieś białko ostrej fazy, bo ja wcześniej próby wątrobowe na własną rękę robiłam bo mam dolegliwości i mi blilirubina wyszła podwyższona. Więc może coś w tym jest. Może też te osoby które mają taki problem jak ja z pryszczami powinny się przebadać? A może to szukanie igły w stogu siana? Dam znać. Pani dr na nfz przyjmuje i stąd też moje zdziwienie, że takie zalecenia dała. Zapisała mi tylko jakąś maść Acnatac czy jakoś tak i kazała wszystko odstawić, wszystkie leki itp. Zobaczymy co wyjdzie. Póki co długa lista badań przede mną...
|
|
|
|
#4175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W kazdym razie - daj znac jak cos z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
#4176 |
|
Zakorzenienie
|
Też myślę że to gruba przesada. Jasne, ważne żeby wykluczyć trądzik np na podstawie zmian hormonalnych, ciężko żeby leczyć osobę z testosteronem w kosmos izotekiem, ale te wszystkie badania ... nie wiem, rób jak uważasz, ale ja w takiej sytuacji poszłabym na konsultacje do innego dermatologa.
|
|
|
|
#4177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4178 |
|
Raczkowanie
|
Leczyłam się już i innych dermatologów i oni leczyli bez jakichkolwiek badań i bez efektów. Nie wiem teraz już zwątpiłam po waszych wypowiedziach... Ale jak już rozgrzebałam tą sprawę to chyba z ciekawości pójdę w zaparte. Nic do stracenia nie mam, no może czasu na to poświecę i pieniędzy trochę. Ale gdyby się okazało, że jest jakaś ukryta przyczyna może to będzie światowe odkrycie
Czytałam własnie na forum, że istnieje związek między stanem skóry a migdałkami. P.S. Czuje, że popadam w paranoje :P
Edytowane przez sysunia222 Czas edycji: 2015-05-13 o 22:02 |
|
|
|
#4179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4180 |
|
Raczkowanie
|
A jak u Was z oczami? Pogorszył się wzrok czy coś w tym stylu? Ja niestety czasami widzę jakby za mglą, muszę też używać kropli...napewno nie pomaga mi też to, że w pracy ok.8 h spędzam przed kompem...:/
|
|
|
|
#4181 |
|
Raczkowanie
|
sysunia222, też miałam robioną górę badań, ale głównie na swoją własną prośbę, ponieważ to miała być moja druga kuracja izotekiem i miałam typowo hormonalne gule na brodzie i policzkach, a czoło czyste.
jak masz okazję zrobić badania hormonów na nfz to zrób, bo być może znajdziesz przyczynę. mi np. wyszło podwyższone TSH i niedoczynność tarczycy, o czym nie miałam pojęcia. a takie badania prywatnie sporo kosztują. jeśli masz duży trądzik, a dermatolog nie będzie Ci chciała wypisać izoteku to może po prostu udaj się do innego lekarza i powiedz, że brałaś to, to i to i nic nie pomogło, a serio chcesz się tego pozbyć. ja przy swojej pierwszej kuracji izotekiem, jako nastolatka, szczerze powiedziałam lekarce, że chciałabym się tego pozbyć na studniówkę, bo męcze się już od podstawówki, przeszłam przez kilku dermatologów, bywało lepiej i gorzej, ale dobrze to nigdy i na prawdę nie jest mi łatwo z tym żyć. oprócz testosteronu i innych poproś jeszcze o skierowanie na androstendion, ja tego nie miałam i endokrynolog zwrócił mi uwagę, że być może to jest podwyższone, jeśli testosteron jest w normie i właśnie dość blisko górnej granicy. niestety z tego, co z nim rozmawiałam leczy się to głównie hormonami antykoncepcyjnymi, więc trochę błedne koło. ale póki ja brałam tabletki przez kilka lat miałam totalny spokój z trądzikiem, wręcz chodziłam sobie bez makijażu, bo nie miałam takiej potrzeby. tylko zrezygnowałam to wszystko powróciło ze zdwojoną siłą i znów jestem na izoteku i hormonach. endokrynolog mi wprost powiedział, że jeśli zrezygnuję z tabletek to trądzik wróci. czy ktoś miał może podobnie?? bo w sumie nie do końca chce się do końca życia truć tabletkami.
|
#4182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja już kończe, oby, więc mam też cichą nadzieję, że ta suchość i zamglenia ustąpią.
|
|
|
|
|
#4183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4184 |
|
Zakorzenienie
|
Pyt. z serii "czy też tak macie?"
![]() Ogólnie jest ok. Ale czasami tak jak dzisiaj, w ciągu kilku godzin wszystko się zmienia - masakryczna suchość ust, sypie się ze mnie, oczy bolą - nasilenie wszystkich objawów - w ciągu kilku godzin i jutro wszystko znów wróci do normy
|
|
#4185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może Ty też różnie bierzesz te tabletki?
Pani Kierownik. Cel: Pani Dyrektor! Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora! "Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice." |
|
|
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny zastanawiam się nad zakupem kremu nawilżającego (przynajmniej z nazwy ) na dzień , bo na noc używam Cethapilu. Krem ma taki skład :skład: Aqua, Isostearyl Isostearate, Glyceryl Stearate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Gossypium Herbaceum Seed Oil, PEG-100 Stearate, Imperata Cylindrica roqt Extract, Ceteareth-20, Trehalose, Sulfur, Allantoin, Nordihydroguaiaretic Acid, Oleanolic Acid, Parfum, Carbomer, Sodium Polyacrylate, PEG-60 Almond Glycerides, PEG-8, PEG-30 Castor Oil, Butylene Glycol, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Citronellol. Oraz toniku z tej samej serii. Z tymże to jest seria antybakteryjna Barwa siarkowa moc i nie wiem czy podczas kuracji Izotekiem mogę sobie takie coś stosować, czy lepiej sobie darować. Jak myślicie? Kiedyś miałam wersję matującą ale to za czasów kiedy miałam tłustą cerę i działał bardzo dobrze, ale lubił trochę wysuszać, więc się waham... |
|
|
|
|
#4190 |
|
Zakorzenienie
|
bleuclair - ja na składy nie patrzę, i tak się na nich nie znam. Bardzo ciężko mi znaleźć krem - teraz mam fajny, skóra fajnie reaguje i nie spojrzę co zawiera, bo nie daj boże będą jakieś parabeny i się załamię.
Czy skład ma aż takie znaczenie, jeśli krem się sprawdza w praktyce?
|
|
#4191 |
|
Przyczajenie
|
Ja zakonczylam swoja kuracje izotekiem około 2-3 lata temu. Mam teraz 28 a z tradzikiem zmagalam sie od 13 roku zycia....masakra. Dosyc pozno sie dowiedzialam o izoteku + kuracja jakby nie bylo jest dozyc droga, ale wkoncu sie doczekalam
wszystko przebiegalo tak jak piszecie...suche usta, wysyp na poczatku, włosy wogole sie nie przetłuszczały. Kuracja trwala około 8 miesiecy, ale bylo warto. Teraz moja skora przetłuszcza sie duzo mniej, krosty wyskakuja naprawde zadko, jedyne z czym pozostalo mi sie uporac, to rozszerzone pory, zaskorniki...tez mi zatruwaja zycie, ale w porownaniu z tym co bylo, to naprawde jest dobrze
|
#4192 | ||||
|
Raczkowanie
|
Podsumowując miesiąc po kuracji:
- usta wróciły do normy i smaruję je raczej z przyzwyczajenia - mniejsze zaczerwienienie skóry - ustały bóle mięśni - nie ma suchych skórek - nie ma żadnych zaskórników, wyprysków itp. - wypadanie włosów w normie Minusy: - oczy nadal trochę przesuszone - nosek i okolice po paru godzinach lekko się świecą - skóra głowy, czyli włosy szybciej się przetłuszczają - pory i blizny zostały i są widoczne i to mi najbardziej obecnie przeszkadza ;/ Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od czego to się w ogóle robi?
|
|
|
#4194 |
|
Raczkowanie
|
Na ogół osoby, które mają trądzik mają cerę tłustą i nadprodukcję łoju, więc pory się tak bardzo otwierają i już są. Izotek wpływa na gruczoły łojowe i może nieco zwęzić pory ale nie całkowicie - ja raczej nigdy gładziutkiej buźki w tych miejscach mieć nie będę. Cała reszta cery jest ładna - tzn. tam gdzie nie mam porów, blizn, naczynek. Na to mogą ponoć pomóc zabiegi. Nie zrozum mnie źle - Izo to jest duży sukces i z kuracji jestem bardzo zadowolona, ale jak spojrzę pod światło to niestety moja skóra równiutkiej faktury nie ma.
|
|
|
|
#4195 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4197 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem, mam nadzieję że da. Zabiegi najwcześniej można zrobić pół roku po kuracji, więc muszę czekać.
Dobra, zebrałam się na odwagę i zamieszczę swoje zdjęcia dla tych co się wahają, albo dla innych by mieli nadzieję że może być lepiej. Część zasłonię, bo jednak mam pewne obawy, nie wiem jak będzie z jakością i czy uda się zobaczyć wszystkie defekty mojej cery, bo to jednak zdjęcia robione telefonem. P.S. Wstawiam i piszę o podkładach w razie gdyby ktoś był zainteresowany jak mniej więcej wyglądają przy stosowaniu Izo. Pierwsze dwa zdjęcia są sprzed kuracji, moja cera była już podleczona Duaciem itp. ale nadal stan był daleki od ideału. Dodam że to jedyne zdjęcia jakie się uchowały gdzie widać moją twarz bez makijażu przed kuracją. 3. Tak wyglądam z nałożonym Maybelline Affinitone w Wigilię, włosy jeszcze trochę wypadały. Widać pory. 4. Tak wygląda cera po pół roku kuracji z nałożonym Rimmel Lasting Finish Nude, przez który jednak przebija nieco rumień. 5. i 6. Zdjęcia zrobione ponad tydzień temu (ok. 3 tygodnie po kuracji) bez makijażu, tak moja cera wygląda obecnie. 7. Zdjęcie zrobione przedwczoraj, nałożony EL DW, widać że mimo tego pory są widoczne. |
|
|
|
#4198 |
|
Zakorzenienie
|
Saphire, fajnie
rzeczywiscie motywacja jest jak się patrzy i szkoda z tymi porami, ja mam tak samo. Ale uważam, że jest super. P.S. takie białe paski człowiekowi się na oczach robią od izo?Ja odebrałam morfologię. Jak zazwyczaj miałam takie sobie wyniki to mi się po izo poprawiło
|
|
|
|
#4199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Izo Ci pomaga jak widać
|
|
|
|
|
#4200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też zmagam się z porami ale bardziej martwię się zaskórnikami-kaszką i to ich chcę się najbardziej pozbyć.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.

Mam nadzieję, że teraz też będzie wyluzowana bo pomimo iż wątrobowe w normie, to jednak blisko górnej granicy 

Czytałam własnie na forum, że istnieje związek między stanem skóry a migdałkami. P.S. Czuje, że popadam w paranoje :P

ja już kończe, oby, więc mam też cichą nadzieję, że ta suchość i zamglenia ustąpią.

od czego to się w ogóle robi?