Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-14, 18:52   #3961
party_girl7
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Ogłoszeń jest więcej, ale więcej też jest ludzi.

Ja mam tak samo.

Ciuchlandy są fajne, ale co z tego skoro ja nie umiem nic sensownego tam znaleźć?
Idę do sklepu i od razu mam kilka rozmiarów.
No to w ciucholandzie ja znajduje mase rzeczy właśnie, tylko trzeba mieć też dobry ciucholand, bo np jeden mam taki który ma wycenę i wtedy drogo, a w dniu wyprzedaży po 1 zł jest tyle ludzi że trzeba mieć mega szczęście żeby kupić wiecej niż jedną ładną rzecz dla dziecka. Z kolei w innym codziennie dokładają towar i jest większy wybór tych dziecięcych na wagę i nie raz biore tam po 5-10 rzeczy. I jak teraz dostałam ciuszki od szwagierki to z tego co widzę dostałam masę ciuchów ale prawie że wszystkie będą tylko po domu, bo białe są zszarzałe, gdzieniegdzie pożółkłe, znoszone i widzę po metkach że to są to te polskie rzeczy, które się skręcają i spierają, jak porównam te rzeczy które przynoszę z lumpka a te od szwagierki to niebo a ziemia, te z ciuszka są markowe, mają lepsze materiały, kolory, ogólnie nie ma porównania. I wiem że lepiej stawiać na nowe np ze smyka, czy sieciówek niż takie no name w sklepie z dziecięcymi akcesoriami czy na bazarku bo to dla kolejnego dziecka sie nada tylko po domu... Czekam na wyprzedaże latem, wtedy dokupię resztki, a do tego czasu w lumpku będę polowała.
Stary 2015-05-14, 18:58   #3962
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
No to w ciucholandzie ja znajduje mase rzeczy właśnie, tylko trzeba mieć też dobry ciucholand, bo np jeden mam taki który ma wycenę i wtedy drogo, a w dniu wyprzedaży po 1 zł jest tyle ludzi że trzeba mieć mega szczęście żeby kupić wiecej niż jedną ładną rzecz dla dziecka. Z kolei w innym codziennie dokładają towar i jest większy wybór tych dziecięcych na wagę i nie raz biore tam po 5-10 rzeczy. I jak teraz dostałam ciuszki od szwagierki to z tego co widzę dostałam masę ciuchów ale prawie że wszystkie będą tylko po domu, bo białe są zszarzałe, gdzieniegdzie pożółkłe, znoszone i widzę po metkach że to są to te polskie rzeczy, które się skręcają i spierają, jak porównam te rzeczy które przynoszę z lumpka a te od szwagierki to niebo a ziemia, te z ciuszka są markowe, mają lepsze materiały, kolory, ogólnie nie ma porównania. I wiem że lepiej stawiać na nowe np ze smyka, czy sieciówek niż takie no name w sklepie z dziecięcymi akcesoriami czy na bazarku bo to dla kolejnego dziecka sie nada tylko po domu... Czekam na wyprzedaże latem, wtedy dokupię resztki, a do tego czasu w lumpku będę polowała.
Taak racja. W Holandii nie ma jako takich ciuchlandów. Zreszta pewnie by się im nie opłacało. Nowe ciuszki sa tak tanie, że każdego stać na nowe.

Ja czekam na razie do czerwca, bo mają byc rozsprzedaże w Zarze. A ściągnełam sobie aplikacje i widzé dużo ubranek, które mi się podobają.
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 19:01   #3963
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Taak racja. W Holandii nie ma jako takich ciuchlandów. Zreszta pewnie by się im nie opłacało. Nowe ciuszki sa tak tanie, że każdego stać na nowe.

Ja czekam na razie do czerwca, bo mają byc rozsprzedaże w Zarze. A ściągnełam sobie aplikacje i widzé dużo ubranek, które mi się podobają.
noo ja Wam zazdroszczę, ten komplecik co wklejałaś z H&M po 3euro... u nas za 3zł to możesz używane niedrapki kupić co najwyżej:P
Stary 2015-05-14, 19:09   #3964
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
noo ja Wam zazdroszczę, ten komplecik co wklejałaś z H&M po 3euro... u nas za 3zł to możesz używane niedrapki kupić co najwyżej:P
Nie ktore były za 7e, ale akurat ten co mi się podobał (ciemny róż był po 3e) Cena normalna to 9.99e.
Licząc najnizsza krajową w Polsce, a tu (1380e netto) to róznica jest.

Chociaż jest i druga strona medalu. Tęsknota... Zostawiłam w Polsce dużo znajomych. Jakbym miała zagwarantowane, że tż nas utrzyma ( o ile znalazł by dobra prace) w Polsce. Miałabym na "życie" ( nie w luksusie, ale bez martwienia się, ze nie starczy na oplaty) to pewnie byśmy wrócili.
Ale sądzę, że wrócimy do Polski jak zarobimy na dom. Wydaje mi się, że to będzie najszybciej na emeryturze.
Stary 2015-05-14, 19:15   #3965
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj u siebie w laboratorium i glukozę robią, cytrynę można dodać. Więc w środę mnie to czeka Na szczęście babki tam są bardzo miłe.
to badanie nie jest takie straszne!!! to tylko trochę bardzo słodkiego ulepka.
Weź ciekawą książkę, albo ściągnij sobie fajne gry i spoko da się przeżyć

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Aaakkkaazzi miałam Ci pisać o tym szpitalu.może nie jest pięknie jak na żelaznej ale opieka ok
lepszy szpital gdzie jest lepsza opieka niż cudowne kafelki na ścianach

Cytat:
Napisane przez margaritkaaa Pokaż wiadomość
Nic się nie martw Meryy82. U mnie podobnie. 24 tc i ruchy czuję jak się położę,skupię i Mały znajdzie ochotę na jakiś kop. Tłumaczę to sobie łożyskiem na przedniej ścianie.

Ja mam podobne wskazanie od okulisty. Względne wskazanie do CC.Niewskazany poród długi i ciężki- teraz pytanie jak kto taki rozumie.
W każdym razie "moja" już prawie była lekarka prowadząca ciąże zdziwiła się,że mam aż taką wadę. Powiedziała,że ona ma mniejszą i podobnie jak ja problem z długością gałki ocznej co u niej skutkowało CC. Niestety moje zaświadczenie jest źle skonstruowane i jej szef może się do tego doczepić. Dodatkowo była zdziwiona,że płaciłam za wizytę a wskazanie mam niejednoznaczne. Pytała ile...
Dla mnie to oburzające zachowanie. Poczułam się jak człowiek gorszy od niej, zostałam wyśmiana w twarz.

Zmieniam lekarza. W poniedziałek idę do nowego i wreszcie poczuję się zaopiekowana. To ten sam, który robił mi 2 usg prenatalne. Już z Nim rozmawiałam w sprawie CC. Pytał o moje odczucia a jak usłyszał,że miałam już epizod częściowego kilkudniowego niedowidzenia pod wpływem stresu powiedział,że On absolutnie kierował by na CC.
Chciałam skorzystać do końca z NFZtowych wizyt,ale jak widać nie zdało to egzaminu. Przynajmniej większość badań na NFZ porobiłam.
dobrze, że masz lekarza, który o ciebie zadba. szkoda, że ta pani doktor jakaś taka obojętna, jeśli są podstawy do cc, to nie wiem dlaczego to jest kwestionowane? narażać pacjentkę na utratę wzroku bo płaciła za wizytę u okulisty??

wiem łożysko na przedniej ścianie, do tego pod skórą trochę tłuszczyku. Ale jakiś niepokój w człowieku gdy tak wiele pisze, że czuje kopniaki, a ja prawie nic nie czułam. Od 3 dni czuję mocniej, dzisiaj dość dużo, jak na ostatnie dni. Więc zrobiłam się spokojniejsza. Nawet nie wiedziałam, że już teraz można tak bardzo martwić się o tą małą istotę

Cytat:
Napisane przez AaaMarta Pokaż wiadomość
Bardzo mi sie podoba imię Ignacy. Znam jednego i wszyscy mówią do niego Igor, więc problem z brakiem wersji dla nastolatka rozwiązany

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

To jesteśmy dwie mój lekarz powiedział, ze mam sie nie przejmować, bo z małym wszystko ok, a na kopniaki jeszcze przyjdzie pora. Głowa do góry, Ty pewnie usłyszałabyś to samo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
to jest nas więcej. Wiem ginka powiedziała, że mam czas. No ale wiadomo tak bardzo chce się poczuć, że ten mieszkaniec tam jest.
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 19:22   #3966
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Nie ktore były za 7e, ale akurat ten co mi się podobał (ciemny róż był po 3e) Cena normalna to 9.99e.
Licząc najnizsza krajową w Polsce, a tu (1380e netto) to róznica jest.

Chociaż jest i druga strona medalu. Tęsknota... Zostawiłam w Polsce dużo znajomych. Jakbym miała zagwarantowane, że tż nas utrzyma ( o ile znalazł by dobra prace) w Polsce. Miałabym na "życie" ( nie w luksusie, ale bez martwienia się, ze nie starczy na oplaty) to pewnie byśmy wrócili.
Ale sądzę, że wrócimy do Polski jak zarobimy na dom. Wydaje mi się, że to będzie najszybciej na emeryturze.
Cos o tym wiem. Strasznie sid teskni za swoimi. Ja odliczam kazdego dnia do urlopu i wyjazdu do PL. Zostało mi jeszcze 9 dni.
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 19:32   #3967
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Cos o tym wiem. Strasznie sid teskni za swoimi. Ja odliczam kazdego dnia do urlopu i wyjazdu do PL. Zostało mi jeszcze 9 dni.
To ja od czerwca 2014r. jeszcze w Polsce nie byłam. Będę dopiero w grudniu na świeta ( o ile pojedziemy/ polecimy)

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Moje dziecko ma super hiper ADHD. Nawet nie wiem kiedy ona śpi. Nawet jak idę to czuję, ze mnie kopie.
Stary 2015-05-14, 19:49   #3968
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
To ja od czerwca 2014r. jeszcze w Polsce nie byłam. Będę dopiero w grudniu na świeta ( o ile pojedziemy/ polecimy)

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Moje dziecko ma super hiper ADHD. Nawet nie wiem kiedy ona śpi. Nawet jak idę to czuję, ze mnie kopie.
Biedulka. My byliśmy w grudniu na swieta a teraz lecimy na komunie do bratanicy, potem planuje w lutym albo w marcu na chrzciny. Badz dobrej myslu. Napewno pojedziesz.
19.09.2015 Mała Mi.
Stary 2015-05-14, 19:50   #3969
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:

Moje dziecko na początku też tak samo, teraz jakoś się uspokaja i mniej mnie męczy.

Ja okropnie tęskniłam za Polską i rodziną a byłam na dłużej za granicą tylko parę razy i to nie na dłużej niż parę miesięcy z rzędu. I nie wyobrażam sobie emigracji, przynajmniej na razie jak mam tu bliską rodzinę (mam na myśli głównie rodziców).
Stary 2015-05-14, 19:51   #3970
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
to badanie nie jest takie straszne!!! to tylko trochę bardzo słodkiego ulepka.
Weź ciekawą książkę, albo ściągnij sobie fajne gry i spoko da się przeżyć
Tylko że ja się potrafię zasłodzić kostką czekolady

Wróciłam właśnie ze szkoły rodzenia z ćwiczeń i strasznie mnie ręce bolą... Chyba będą zakwasy :P
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 19:54   #3971
Mten
Rozeznanie

My mieliśmy problem z imieniem dla dziewczynki ;-) ale dla chłopca od razu wpadło nam Tymon a Leos też super, ale nasi najbliżsi przyjaciele mają Leona więc odpadlo.

U nas wszystkim się imię dla małego podoba oprócz babci Tz, ale ona jest swietsza od papierza więc skomentowała to "o matko takiego imienia w nowym testamencie nie ma! Czemu nie Jan Paweł?! " :-D
Stary 2015-05-14, 19:55   #3972
Mediona
Zadomowienie

Moja mala to mała wredziocha. Na usg to sis nic nie ruszala co przecież wypilam specjalnie kawe i zjadlam ciastko. A jak sie odwróciła to dala se rączkę na buzie. A teraz tak mnie kopie po brzuchu ze az caly mi sie rusza narmalnie fale na brzusiu
19.09.2015 Mała Mi.
Stary 2015-05-14, 19:56   #3973
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Ja używam olejku arganowego do smarowania brzucha
Ja póki co olejku z tołpy a on ma chyba z migdałów czy z czegoś tam, już mi się mieszają
Cytat:
Jak wam się podoba imię Aniela ?
Mi się nie podoba, ale to Wasze dziecko i to Wam ma się podobać imię tylko i wyłącznie

Ja bym drugą córkę chciała nazwać Lidia, ale tż się nie zgodzi, na Amelkę się zgodził, ale wiem, że ponoć jest ich trochę, choć nie widziałam przez całe swoje życie ani jednej
Synka imię pozostaje bez zmian, jeśli go będziemy mieć
Cytat:
nie no ja nie wiem czy to kwestia Warszawy że tych ogłoszeń jest więcej czy po prostu dobrego oka i refleksu
Wawy na pewno nie, bo ja tu szukam i nic mi się nie podoba nawet nie za free patrzę na zdj i wydają mi się kiepskie, brzydkie itp. Za to w sklepie normalnym czy na all potrafię wyszukać prawie wszystko, tylko nowe, używane ciuchy kupiłam tylko raz. Moja mama za to potrafi pół dnia spędzić w ciuchu i zawsze coś wynajdzie dla każdego

Oo i podobno zaczynam dziś 24 tc

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 20:00   #3974
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mten Pokaż wiadomość
My mieliśmy problem z imieniem dla dziewczynki ;-) ale dla chłopca od razu wpadło nam Tymon a Leos też super, ale nasi najbliżsi przyjaciele mają Leona więc odpadlo.

U nas wszystkim się imię dla małego podoba oprócz babci Tz, ale ona jest swietsza od papierza więc skomentowała to "o matko takiego imienia w nowym testamencie nie ma! Czemu nie Jan Paweł?! " :-D
No właśnie, CZEMU nie Jan Paweł?!?!?!
Albo Benedykt, Pius, Judasz, tyle pięknych imion
Stary 2015-05-14, 20:03   #3975
Mten
Rozeznanie

Powiedziałam jej, że będzie Tymon bo Jezus jest już zajęte :-P
Mój tesciu wtedy mało z krzesła nie spadł że śmiechu :-D
Stary 2015-05-14, 20:03   #3976
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
No właśnie, CZEMU nie Jan Paweł?!?!?!
Albo Benedykt, Pius, Judasz, tyle pięknych imion
No Judasz to się akurat za dobrze nie kojarzy

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-14, 20:04   #3977
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mten Pokaż wiadomość
Powiedziałam jej, że będzie Tymon bo Jezus jest już zajęte :-P
Mój tesciu wtedy mało z krzesła nie spadł że śmiechu :-D
Hahaha dobra jesteś nie ma jak cięta riposta
Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
No Judasz to się akurat za dobrze nie kojarzy

No ale kryterium miało być że z Biblii Jest czy nie jest?
Stary 2015-05-14, 20:08   #3978
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:

No jest ale z kolei nie ma Jana Pawła jako jednej osoby w Biblii, choć imiona te są

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-14, 20:11   #3979
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
No jest ale z kolei nie ma Jana Pawła jako jednej osoby w Biblii, choć imiona te są

Jasna sprawa
Ale w sumie co się dziwić, babcie często mają takie marzenia żeby wnuka Jan Paweł nazwać I lepsze to faktycznie niż Judasz
Stary 2015-05-14, 20:17   #3980
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Jasna sprawa
Ale w sumie co się dziwić, babcie często mają takie marzenia żeby wnuka Jan Paweł nazwać I lepsze to faktycznie niż Judasz
Na szczęście babcie mojego wnuka jeszcze na to za młode, a moja żyjąca babcia w kościele jest tylko na chrzciny, śluby, komunie wnuków i pogrzeby.
Ale za to Jan będzie u nas, tylko jako drugie imię dla chłopca. Dziadek tż, który zmarł niedawno tak miał na imię i mój żyjący dziadek tak ma.

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-14, 20:18   #3981
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Bo ona wszystko sama wyłapie i dla nas nic już nie zostaje
Chyba tak. Bo staram sie zaglądać codziennie. Ale wierzcie mi te ciuchy tak szybko znikają ze nawet ja za olx nie nadążam

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 20:18   #3982
Mten
Rozeznanie

Cytat:

Inaczej się nie da Babcia tż ma 94 lata i swoje "zdanie", poza tym miała brata proboszcza itp Na Wielkanoc nie podobał jej się króliczek na stole, bo uznała, że powinien być baranek ... więc Tż jej powiedział, że to takie wielkanocne gender
Stary 2015-05-14, 20:19   #3983
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Na szczęście babcie mojego wnuka jeszcze na to za młode, a moja żyjąca babcia w kościele jest tylko na chrzciny, śluby, komunie wnuków i pogrzeby.
Ale za to Jan będzie u nas, tylko jako drugie imię dla chłopca. Dziadek tż, który zmarł niedawno tak miał na imię i mój żyjący dziadek tak ma.

Jak już wspominałam wiele razy, zazdroszczę dziadków
U nas drugie imię synka będzie po tacie bo taka tradycja jest od wieków w rodzinie męża że drugie po tacie.
Stary 2015-05-14, 20:23   #3984
TusiaeM
Zakorzenienie

Dziś na szkole rodzenia położna mówiła o oksytocynie i spytałam jak to jest z tym przymusem i powiedziała, że jak nie ma wyraźnych wskazań to nikt nie ma prawa nas zmusić do oksytocyny

A po dzisiejszych zajęciach to będę się tylko modlić aby nie trafić na przedpotopową położną, która mi będzie kazała rodzić na leżąco Chociaż mówiła, że to już rzadkość.

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 20:23   #3985
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Jak już wspominałam wiele razy, zazdroszczę dziadków
U nas drugie imię synka będzie po tacie bo taka tradycja jest od wieków w rodzinie męża że drugie po tacie.
Jak to taka tradycja, to bardzo fajnie. Ja lubię tradycje, choć nie wszystkie od str mojego taty nadawało się drugie imię po chrzestnym, ale u nas ma tylko mój najstarszy brat. O ile u mnie to bez sensu, to najmłodszy mógłby mieć, tak dla tradycji samej. Zwłaszcza, że nawet średni brat ma drugie imię, tyle że po swoim tacie.

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-14, 20:30   #3986
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Właśnie, bedziecie nadawać drugie imie? Ja nie mam i raczej werka tez miec nie bedzie

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 20:33   #3987
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
Właśnie, bedziecie nadawać drugie imie? Ja nie mam i raczej werka tez miec nie bedzie
Ja nie mam i dziecku też nie dam. Mąż wprawdzie ma, ale w tej kwestii zgadza się ze mną.
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 20:34   #3988
Mten
Rozeznanie

My akurat na drugie chcemy dać małemu Mieczysław , bo i mój i Tz dziadkowie mieli tak na imię. Ale to u mnie w rodzinie drugie imię nadaje się po dziadkach. Dlatego ja mam na drugie Bolesława a moja siostra Brygida :-D :-D
Stary 2015-05-14, 20:34   #3989
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
U nas syn tylko, ze względu na dziadków. Wiktoria nie będzie miała, bo nie moglibyśmy się zdecydować, po kim miałaby mieć
A tak u syna będzie z dwóch stron i po problemie

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-14, 20:35   #3990
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to taka tradycja, to bardzo fajnie. Ja lubię tradycje, choć nie wszystkie od str mojego taty nadawało się drugie imię po chrzestnym, ale u nas ma tylko mój najstarszy brat. O ile u mnie to bez sensu, to najmłodszy mógłby mieć, tak dla tradycji samej. Zwłaszcza, że nawet średni brat ma drugie imię, tyle że po swoim tacie.

Ja też się nie zastanawiałam co jak będzie dwóch chłopaków. Bo dziewczynka z kolei z mojej strony ma imię po babci.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości