|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
Cytat:
ja to mam wrażenie, że jakbyśmy dali drugie np po moim tacie, to teściowi byłoby przykro, i odwrotnie... Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3992 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedne za 3, a kolejne za 5 i 6 zł ![]() Cytat:
dobre ![]() Cytat:
Zdrzemnełam się. LEpiej mi trochę się zrobiło, stwierdziłam, ze się finkę na drugi bok. Ułożyłam się, ale czuje, idzie bąk! Po chwili, oj, to nie bąk, pędem do kibla. Nie byłam pewna, czy mi tyłek rozwali, czy sedes. Tak mnie pogoniło, że masakra, ale od razu mi lżej. I pić mi się chce, bo wcześniej nie mogłam patrzeć na picie. Obiadu nie ma, chleba nie ma, kupiłam mleko i ser biały. Tż pewnie się ucieszy
|
|
|
#3993 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A no. Wprawdzie mam tu część rodziny, ale tż wiem, że mega tęskni. A babcia druga zobaczy wnuczkę dopiero jak będzie miala 3,5 msc ( jak nie wiecej). I to pierwsza wnuczka u tż. Cytat:
Amelka? Ja znam z 5 i to dziewczynki w wieku od 0-6lat Cytat:
Chciałam dać 3 imiona, ale to juz lekka przesada, chociaż znam osoby co mają 4 imiona
|
||||
|
|
|
#3994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale on akurat jest mega wyluzowany.
|
|
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko chodziło mi bardziej o ceny nowych rzeczy, bo ten nowy komplecik z HMu a takie uzywane szorty to jednak różnica...
|
#3996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do położnej,którą mi los przypisze to ja już walę w gacie ze strachu bo mam schize,że właśnie taka przedpotopowa mi się trafi.Wczoraj czytałam w M jak Mama,że jadąc na porodówkę podczas przyjmowania jeżeli widzi się,że kilka położnych(więcej niż dwie) są 'bezrobotne' to że kobieta ma prawo wybrać,którą chce by jej towarzyszyła. Moim marzeniem jest położna wyrozumiałą,empatyczna z poczuciem humoru,taka równiacha ale taka,która weźmie mnie w razie czego ostro za łeb gdy wpadnę w panikę z którą o wszystkim mogła bym pogadać. A czemu z poczuciem humoru? Poniewaz ja jestem taką osobą i najlepiej mi się z takimi osobami współpracuje.Bardzo niekomfortowo bym się czuła w obcym,strasznym miejscu z położną dla której byłabym tylko kolejną zapchajdziurą na jej spokojnym dyzurze,z którą kompletnie nie dałabym rady złapać kontaktu,która traktowałą by mnie chłodno,beznamiętnie i jeszzce do tego obrażała (co się zdarza).
|
|
|
|
|
#3997 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W mojej do mnie wydzwaniała bo wiedzieli, że jestem w ciąży. Od 21 tyg są spotkania raz w tyg potem od 30 dwa. To podobno mińi szkoła rodzenia. Mamy cwicZyc też myćie dziecka i oddychanie. W sumie warto spytaćw swojej przychodni.
|
|
#3998 |
|
Zakorzenienie
|
Napila bym się czerwonego wina
|
#3999 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo i teściowa i moja mamutka to Ewy więc jeśli się zdecyduję to obie będą szczęśliwe i będzie sprawiedliwie hyhy ale wahamy się jeszcze pomiędzy Ewą a Natalką. Dzisiaj pierwsze zajęcia w szkole rodzenia. Położna bardzo uprzejma, miła, gada do rzeczy. Uczestniczki zajęć troche sztywne i "panciowate" ale może to tylko pierwsze wrażenie. Dołączyłam do nich na ich 3 zajęciach wiec bylam "nowa" a mam wrażenie, że najbardziej wyluzowałam gacie niż one wszystkie. Jedyne co mnie zaczęło zastanawiać... Owieczka rozumiem, że Twoje plany na temat porodu na Zaspie się nie zmieniły? Ja nie chodze do przyszpitalnej szkoły rodzenia a wiem, ze tam chodzą na zajęciach obejrzec szpital. Jest możliwość przed wybraniem na 100% szpitala obejrzec indywidualnie salę porodową, dowiedzieć się jakie są tam możliwości porodu itd itp?
|
|
#4000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś opowiadała o pozycjach porodowych i wyciągnęłam takie wnioski aby być jak najbardziej aktywną w czasie porodu i nie dać się położyć nawet w ostatniej fazie. Ale zaznaczyła żeby przede wszystkim słuchać siebie i jeśli chcemy leżeć to mamy to właśnie zrobić.
|
|
|
#4001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przyszpitalnej szkoły rodzenia to jest podobno mit, nie ma żadnych wycieczek na oddział już od paru ładnych lat. Ja chodzę do szkoły rodzenia, którą prowadzi położna z zaspy i mam świeże informacje nt. oddziału także jak chcesz wiedzieć co mi powiedziała to napisz na pw, napiszę Ci co się dowiedziałam. |
|
|
|
|
#4002 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny podzielcie się inspiracjami jakie macie rożki i śpiworki, bo chciałabym jutro zamówić, a może macie coś ciekawego?
|
|
#4003 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4004 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój brat twierdził, że taki z niego twardziel, mnie ciągle namawiał do dalszego wyjazdu, a też po dwóch latach bycia w Holandii wrócił do Polski, mówił, że na chwilę, a jakoś się zasiedział Cytat:
dobra jesteś ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- weź nic nie mów, bo ja mam taką ochotę na wino. A najbardziej na domowe i na szum w głowie po winie ![]() nu ale siła wyższa, mogę sobie mieć ochotę na wino, a popijać soczek |
||
|
|
|
#4005 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aaa ok to się przypomne na pw bo jestem ciekawa i troche mam obaw. A co do odwiedzania oddziału położniczego to moja siostra chodziła do przyszpitalnej szkoły i była "zwiedzać". Położna z mojej szkoły rodzenia powiedziała, że powie nam z jakiego szpitala w Gdańsku jest na ostatnich zajęciach, bo nie chce "reklamować" swojego szpitala. Nie wiem skąd takie podejście, ale tak powiedziała. zapomniałam jak ma na imie i nazwisko, muszę poszperać w necie to pewnie bez wiekszego śledztwa się dowiem gdzie pracuje
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kwtlrik7q.png Edytowane przez agu23gda Czas edycji: 2015-05-14 o 22:16 |
|
|
|
|
#4006 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4007 |
|
Zakorzenienie
|
No to nie wiem dlaczego taka informacje mi sprzedali ze wycieczek nie ma...
|
|
|
|
#4008 |
|
Rozeznanie
|
To jak ze wszystkim chyba - co szkoła rodzenia to inne zwyczaje
|
|
#4009 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Kochane
![]() Ja się niestety nadal kuruję z przeziębienia ![]() Dojechały dzisiaj do mnie dwie paczuszki ubranek, w tym jedna mega wielka Teraz będę musiała dokupic jeszcze parę pajaców, śpiochów i kaftaników i z ubranek będzie wsio na dniach porobie porządkow w szafkach zeby zrobic na to wszystko miejsce
|
#4010 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie każda z sióstr ma 2 imiona.moja Zosia ma jedno za to po 2 babciach jednej prabavci i praprababci.syn tez tylko 1 będzie miał.U Bas tata mówił na 1 córkę drugim imieniem bo mu się bardziej podobało.
|
#4011 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. gwiazdy beż krem http://allegro.pl/rozek-minky-dwustr...005841396.html 2. pastelove albo karmelove ewentualnie lady pink (ale ten ostatni średnio przyszłościowy- dla ewentualnego brata się nie przyda A ja mam pytanie o kocyki: jakie są najlepsze? macie coś godnego polecenia? Te jest ok, czy będzie za cienki na jesień? http://www.fabrykawafelkow.pl/kocyki...ssic&results=8 I jeśli chodzi o rożki to jakim cudem one spełniają też rolę kocyka? Chodzi mi konkretnie o to czy te rzepy się nie przyczepiają potem do prześcieradła czy ubranka dziecka?
|
|
|
|
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie sie przyczepiaja ale nie musza
ja sie zastanawiam nad rozkiem usztywnianym. Jezuu to dziecko bedzie takie kruche i male zeja mam zchize ze cos mu zrobie niechcacy, nie wiem glowka mi poleci do tylu za bardzo , ze to ciemiaczko takie delikatne o czizys.
|
#4013 |
|
Raczkowanie
|
Już dwie znajome mamy mi mówiły, że te usztywniane rożki się u niech w ogóle nie sprawdziły, bo były za sztywne i nie wygodne...
|
|
|
|
#4014 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja będę zamawiać kocyk MINKY jeden cieńszy drugi ocieplany, w kolorach szary+mieta, szary+pastelowy róż. Oczywiście na początku nie bede uzywac podusi, ale zamówię od razu z podusią zeby byla do kompletu na pozniej. Czekam aż siostra się zdecyduje zeby zamowić za jedna przesyłka.
Rożek mam jeden kupiony w hurtowni taki sam jak na tym obrazku: http://www.frotti.pl/allegro/rozeksowybielF.jpg a niedawno znalazlam na allegro spiworek w takie same sowy więc dokupie chyba. Myślalam nad spiworkami z ikei ale one jakieś takie... nieładne... ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
np jak prałam rożek i składałam to się przykleił do flanelowej pieluszki bo leżały na jednej stercie ale prześcieradełka mam bawełniane a nie forotte i to gładkiego z bawełny sie nie przykleja
|
|
#4015 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam w rodzinie Łucję i mówimy do niej przeróżnie, wbrew pozorom jest bardzo dużo zdrobnień. Lusia, Luśka, Łucka, Łucynka, Lusesita (ale wtedy się wkurza Ale charakter ma mocny, uparta jak osiołek i zawzięta. Uważajcie lepiej Cytat:
Cytat:
I super, że wszystko ok u waszej wstydnisi Cytat:
Dobre. Ale w południowych krajach wbrew pozorom chodzi trochę Jezusów Cytat:
Chociaż mnie w tym zakresie empatii i wyrozumiałości położną zastępował mąż I chciałabym, żeby teraz było podobnie, żeby to mąż był ciągle przy mnie, a położna gdzieś tam w tle, czułam się wtedy nieco intymniej (o ile to możliwe jak ciągle ktoś się kreci) i bezpieczniej. Mam nadzieję, że nie stanie się nic takiego, że nie będzie mógł być przy porodzie. Cytat:
Ja mam rożek po córce, taki najzwyklejszy, był w komplecie razem z pościelą i ochraniaczami do łóżeczka. Mało go używaliśmy, chwilę jako kołderki. I nigdzie go nie przeczepiałam tymi rzepami, tak zwyczajnie Młodą okrywałam nim jak kołdrą. Kocyki miałam takie najzwyklejsze, jeden jakiś polarowy chyba, inny z takiego grubego miśka. Teraz dokupię jeszcze jeden cieplejszy na zimę, może minky. ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Cytat:
Zawsze sobie sprawdzisz co wygodniejsze, niektórzy sobie takie chwalą. Moja nie cierpiała rożka, więc tylko go chwilę poużywaliśmy jako kołdry. A i i mnie jakoś było wygodniej ją trzymać samą, albo tylko w kocyku, jak czułam ją na sobie, to jakoś mi się ją pewniej trzymało. A zrobić to nic nie zrobisz, luzz. Byleby nie upuścić Wiadomo, że głowę trzeba podtrzymać, ale to samo przychodzi, raz drugi się weźmie na ręce i potem jakby się to robiło od zawsze
|
|||||||
|
|
|
#4016 |
|
Zadomowienie
|
halo,jest tu kto jeszcze o tej późnej porze?
![]() wyspałam się popołudniu,musiałam odespać noc bo mała buszowała jak szalona w brzuchu,poza tym nawalał mi kregosłup,wiec teraz nie chce mi się spać. oglądałam Gesslerową...robiła tatar a'la tort i nie mogę przestać myśleć o tatarze. zjadłabym ale wiem,że w ciąży nie można Siedzę i wybieram kolor ściany i płytek do kuchni. ocipieć można,nienawidze remontów i rozkminek z nimi związanych
|
|
|
|
#4017 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też przespałam cale popoludnie i spalam do 20. Teraz juz wylaczylam wszystko i staram sie zasnac ale srednio mi wychodzi :P buszuje w tel na necie. No a u mnie sie w nocy zaczynaja harce. Teraz leze a w brzuchu jakies akcje. Juz nawet nie ogarniam
haha
|
#4018 |
|
Rozeznanie
|
Oj tatarek... Rozmazylam się :-( u tyle nam zostało, choć ja dzisiaj miałam taka ochotę na piwo i miałam akurat jeszcze Bavarie w lodówce :-D całe szczęście :-D
Ja też nienawidzę remontów, my się urządzamy bo miesiąc temu wprowadziliśmy się do nowego mieszkania i jak zaczynam czegoś szukać to irytuje mnie to, że nic mi się nie podoba lub kosztuje kosmiczne pieniądze :-P
|
|
#4019 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I jak zacznę zasypiać to z drugiego pokoju usłyszę "mamusiu, siusiu" Mój mąż ostatnio wsuwał tatara i jeszcze bezczelnie mnie pyta czy też chcę. Myślałam, że utłukę Niby zapomniał, ze ma się kitrać po kątach z takimi rzeczami. Nawet nie mam się jak nad nim poznęcać w odwecie ![]() Ja też nie lubię urządzania mieszkania. Znaczy bardzo lubię, ale do czasu, aż musze podjąć ostateczną decyzje i jeszcze uwzględnić w niej nasz budżet... Tak to uwielbiam oglądać zdjęcia, projekty, ale jak mam pójść, kupic i wybrać, to nie potrafię podjąć decyzji I nie mam też takiego zmysłu, że to będzie pasować do tego, a to do tamtego i mam wrażenie, że niektóre rzeczy mam w domu urządzone tak od czapy, ale trudno. To nie muzeum A masz już jakiś pomysł? Może coś ci wspólnie doradzimy?
|
|
|
|
|
#4020 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrazenie, ze wyjezdzajac razem z tz z Pl i im blizej kraju, tym bardziej sie teskni. U mnie na szczescie problem tesknoty jest znikomy ---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Cytat:
Na pewno nie, bo w Jp czegos takiego nie ma. Owszem nadac moge, ale funkcjonowaloby ono na rowni z pierwszym a tu w ogole nie ma takiejtradycji, nikt nie wie, ktore jest ktore. Ja niestety w wiekszosci dokumentow mam drugie (chyba tylko poza legitymacja ubezpieczeniowa i dlatego nia posluguje sie najczesciej) i zawsze per drugie imie mnie wolaja ---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- Cytat:
Dziecko jest delikatne, ale nie az tak. Poza tym to teraz tak myslisz, wystarczy, ze je przytulisz i juz bedziesz wiedziala, co i jak robic. Tez myslalam, ze usztywniany bedzie lepszy, ale pomylilalm sie, wrecz przeciwnie mialam wrazenie, ze mi sie dziecko zaraz wyslizgnie. W moim o tyle bylo dobrze, ze ten usztywniacz moglam wyciagnac. Teraz zadnych rozkow, bede owijac w to, co akurat bedzie pod reka: kocyk, recznik, pieluszka |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.

ja to mam wrażenie, że jakbyśmy dali drugie np po moim tacie, to teściowi byłoby przykro, i odwrotnie... 
Jedne za 3, a kolejne za 5 i 6 zł 
dobre

Chociaż mówiła, że to już rzadkość.

bo i teściowa i moja mamutka to Ewy