|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
Cytat:
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem nie, i ja wcale nie mowie, ze u nas obylo sie bez marudzenia, klopotow, opoznien, naglych zmian planow. Ze nie bedzie zupelnie tak samo jak bez dziecka, to chyba kazda z nas ma te swiadomosc. Ja chce tylko powiedziec, ze przy odrobinie dobrej woli naprawde mozna ;-) Dzieci maja to do siebie, ze placza i maja gorsze dni i to niezaleznie od tego, czy akurat jestes w podrozy czy siedzisz w domu. Jasne, trzeba zaakceptowac potrzeby dziecka, ale z drugiej strony wazne jest nastawienie. Dziecko nader dobrze sie adaptuje do nowych sytuacji i dlatego mowie, ze nie ma co sie nastawiac, ze bedzie zle. Dla mnie placz jest rodzajem komunikacji, male dziecko w ten sposob oznajmia, ze jest mu zle i to moim zadaniem jest, zeby zaradzic tej sytuacji. Wazne sa nasze potrzeby: moja, tz i dziecka. Wszystkie trzy po rowno. A jak sobie wyobrazasz sytuacje, ze jestes umowiona na konkretna godzine, nie ma mowy, zeby zmienic powiedzmy wizyte u lekarza a Ty musisz isc z dzieckiem i bedzie to akurat w porze jego drzemki, karmienia czy czegokolwiek? |
|
|
|
|
#4083 |
|
Wtajemniczenie
|
wiecie co, mój mały chyba nie lubi czosnku bo mam teraz fazę i tak sobie polewam kanapeczki sosikiem z czosnkiem i potem czuje jak mały tam sie kotłuje.
|
#4084 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć! Ale miałam sen
. Śniło mi się, że rodzę dziecko 15.05.2015 - i w śnie myślę sobie o Boże przecież to jutro, ja nie mogę jutro urodzić to za wcześnie! Wybudziły mnie porządne kopniaki.Panna Izabela Fajna lista, chyba też zrobię bo póki co jestem w lesie . Ciągle sobie mówię, że jest jeszcze trochę czasu...Witam nową mamę! truskafffka91 Jak patrzę na zarobki i ceny w sklepach to nie dziwię się, że tam nie ma ciuchlandów. Biustonosz w H&M 14,99E czy 9,99E to nie są wysokie ceny... Nie dziwię się, że meble kupują w Ikei bo na ich zarobki ceny są dobre. elcia88 Moja mama w ciąży kochała cebulę i czosnek... jak karmiła piersią też dlatego ja teraz nienawidzę czosnku i cebuli :/. Matka całe dzieciństwo się ze mną męczyła żeby przemycić te warzywa i nic z tego.
![]() Edytowane przez namisek1990 Czas edycji: 2015-05-15 o 13:03 |
|
|
|
#4085 |
|
Zakorzenienie
|
pannoIzabelo pewnie bede miec tak samo jak za pierwszym razem taki dlugi pas materialu, ktorym sie obwiazujesz (jedna z nielicznych rzeczy, ktore szpital prosi o przygotowanie), bede miec rowniez pas do stabilizacji miednicy, ktory zostanie mi z ciazy. U mnie potrzebe ocenila polozna. Generalnie Japonki maja bardzo duze problemy z miednica w ciazy, podczas i po porodzie, stad te zalecenia
|
|
|
|
#4086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest różnica, jak nie ma wyboru, a jak samemu się o coś nie zadba czy nie zaplanuje.
|
|
#4087 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo tego duzo ;-) Po co Ci krem do sutkow? Ty chcesz chyba tylko odciagac, prawda? Jego stosuje sie, jesli dziecko Ci pokaleczy brodawki i tu najlepsza jest czysta lanolina - to jest tluszcz jadalny i mozna posmarowac i nie martwic sie czyszczeniem piersi przed karmieniem. Co to sa witaminy dodawane do pokarmu? Pojeminiki na mleko sa fajne, ale jezeli chcesz robic duze zapasy, to bardziej przydadza sie woreczki. ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Ale co rozleniwia? Mowimy o pasie na miednice czy gorsecie? Bo ten drugi owszem sie nie nadaje ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Nie do konca, w podrozy tez jestes uzalezniona od rozkladu jazdy, doby hotelowej, etc. Sprobuj, ze swojego doswiadczenia mowie, ze jest to mozliwe. Chcialabym odmitoloizowac istniejacy poglad, ze podrozowanie z dzieckiem jest straszne. Wiele przeszlam, nie zawsze bylo kolorowo, ale suma sumarum mam naprawde piekne wspomnienia |
||
|
|
|
#4088 |
|
Rozeznanie
|
A ja dzisiaj jadę z Tż oglądać wózek z OLX , Emmaljunga Smart Duo Combi
![]() Do tego Pan, który go sprzedaje zapytał czy nie byłabym zainteresowana huśtawką, krzesełkiem do karmienia i łóżeczkiem turystycznym bo ma je po synku a nie ma czasu tego powystawiać . Więc sobie wszystko obejrzę i zobaczymy
|
|
#4089 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4090 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pisałam o pasie brzusznym - o takim pisała Panna Izabela
|
|
#4091 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam, że jak się dużo ściąga, to można sobie też poranić brodawki ale nigdy tego nie robiłam, to nie wiem, może faktycznie nie ma co tak szaleć i tego nie kupię? ![]() Co do witamin, to się daje dziecku dodatkowo witaminę D i K, którąś tylko przy mleku modyfikowanym, ale nie pamiętam którą. I czemu woreczki lepsze od pojemników, nie można ich myć i używać ponownie? Co do podróży - może ja za leniwa jestem zresztą my dużo nie podróżujemy, a i tak będą nas czekać podróże do dziadków (ponad 100km) no i do mojego dziadka, a to 5godz jazdy a takie wypady typu nad morze czy gdzieś, to zadecydowaliśmy z tż, że bez sensu byłoby jechać wcześniej, pojedziemy z rocznym dzieckiem
|
|
#4093 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jakby w Polsce ( przy tych cenach) zarobki minimalne byly 5-6tyś.zł to jedna osoba pracująca by wystatczyła, a dwie? Szkoda, ze tak nie jest. Ceny zachodnie, a pensja wschodnia. ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4094 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4095 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz sen z powiek spędza mi kuchnia. Mamy kuchnio-tramwaj o wymiarach 1,70m x 4,50m. Z racji tego,że kuchnia wąska to tylko jedna ściana na całej długości moze być obstawiona sprzetami(zestaw kuchenny a weń wmieszane: lodówka,kuchenka,zmywarka ). Wybraliśmy już meble (w załączniku) ale z racji tego,że kuchnia jest ponurą od północy i nigdy do niej nie zagląda słońce to chcemy by była ciepła i przyjazna z dobrą energią MIędzy szafkami dolnymi a górnymi chcę kafelki małe 10/10 cm i nie wiem jaki kolor by pasował bo ściana,na której będzie cały zestaw zamarzyłam by była ...pomarańczowa (ale nie oczoj.ebna ) CHODZI MI O TAKI STONOWANY,MATOWY CIEPŁY pomarańcz.Na przeciwległej scianie będzie kiedyś fototapeta o mega wymiarach 4,50x 2,45 -jakiś widoczek z zielenią albo widok śródziemnomorski zeby było wrażenie,że kuchnia jest otwartą przestrzenią a nie klaustrofobicznym pomieszczeniem.
|
|
|
|
|
#4096 |
|
Zakorzenienie
|
Moi rodzice gdy ja mialam 4 a moj brat 5 lat wybrali sie maluchem do wenecji
nic nie pamietam ale podobno bylo przednio
|
#4097 |
|
Wtajemniczenie
|
4, 5 lat to jest jeszcze okay, bo dzieci w tym wieku mówią. A noworodek czy młodsze dziecko? Zacznie płakać i czasami nie wiadomo dlaczego. Jak moje dziecko będzie miało 4-5 lat to tez będziemy jeździć nas wycieczki... Najwcześniej jednak dalsza droga, czyli stricte wakacje to min.3 latka.
|
|
|
|
#4098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
Bo on rzeczywiscie miesnie rozleniwia, zarowno kregoslupa i brzucha. Ten tym bardziej stosowalabym po wczensiejszej konsultacji z lekarzem; wydaje mi sie, ze mialby sens jedynie przy ryzyku wystapnienia przepukliny po cc, ale tak to zbedny wydatek ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
Wierze!! ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
Wytrzymasz te 3 lata? A to nie jest tez tak, ze dzieci "ucza" sie jezdzic, spac w innych miejscach niz dom, spedzac zupelnie inaczej czas wlasnie od najmlodszych lat? Ja wlasnie nie odwazylabym sie pierwszy raz jechac z trzylatkiem, bo wtedy to rzeczywiscie nie wiadomo, co Was czeka? Co zlego jest w placzu? W domu tez Ci bedzie plakac niestety. Nie wiem, wg mnie najgorzej zamknac sie z dzieckiem w czterech scianach, ale oczywiscie wybor jest Twoj Corka miala rowno poltora roku, mowila trzy slowa na krzyz a mamy za soba znakomita podroz do Pl. Bardzo sie jej obawialam, jechalam z nia sama, ale w drodze do plakala lacznie 3min, w drodze powrotnej nawet przez moment nie zakwilila. Edytowane przez meneq Czas edycji: 2015-05-15 o 13:54 |
||
|
|
|
#4099 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A busem? pojechalabys? bo ja sama nie lubie busem jezdzic (podroz w lecie 2010r. trwala przez 33h. - przystanki byly, ale wtedy kiedy kierowca chcial), a z dzieckiem? Organizowac jakies wakacje (powiedzmy urlop w Holandii 5,5tygodnia) np. w Hiszpanii to bym sie nie odwazyla, albo innym kraju unii (chociaz mamy ubezpieczenie europejskie) to bym nie pojechala. |
|
|
|
|
#4100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co jest lepsze/gorsze: 13h w samolocie? Jeszcze kierowce autobusu przekonasz do postoju ;-) Zawsze mozesz podrozowac z noclegami w trakcie. Nie wiem, ja nie mam takich oporow, ba jakby sie udalo, to jeszcze w tym roku lub zaraz na poczatku przyszlego pojechac na krotki wypad gdzies na poludniowe wyspy. Widze, ze jestes pelna obaw |
|
|
|
|
#4101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wakacje to wakacje... Wole juz z "kumatym" dzieckiem. Disneyland z niemowlakiem to taki średni pomysł, a my parki rozrywki uwielbiamy. Zresztą my jak jedziemy na wakacje to wykorzystujemy czas w 100%. ![]()
|
|
|
|
|
#4102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tez wykorzystujemy i zdziwisz sie, jak juz nawet roczne dziecko fajnie zaczyna sie angazowac i bawic. No nie wiem, szybciej wybralabym sie do Disneylandu z niemowlakiem niz np. dwu-trzylatkiem, oczywsicie z takim 2-3latkiem tez bym pojechala ;-) ale wowczas nie nastawialabym sie, ze wykorzystam czas w 100% |
|
|
|
|
#4103 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie w 24 tyg tak na marginesie
coraz blizej armagedonu
|
#4104 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym razem mam zamiar używać Cytat:
Przyszedł fotelik Powiem wam - CZAD! I MC się do niego nie umywa, wygląda przy nim jak ubogi krewny Ten jest dużo większy, masywniejszy i lepiej zabudowany. No i ta jakość materiału. Taki miły w dotyku! Ogólnie jest dużo głębszy i ma fajną osłonkę od słońca. No prezentuje się extra i wszystkim polecam
|
|
|
#4105 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja to uwielbiam czosnek i maż tez i robie czesto na czosnkowo wszytskjo, i właśnie takie ze swieżo przecisniętym czosnkiem sosik na bazie jogurtu naturalnego....mnmmmniam , wiec lepiej niech lubi czosnek bo mamusia troszke go przemęczy
|
|
#4106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba pierwszy raz w historii watku ;-) Tak z ciekawosci zapytam, jakie mialas nastawienie w czasach przed-dzieciowych? Bo my chyba tak myslimy, bo juz dzieci mamy a co innego debiutujace mamy pewnie
|
|
|
|
|
#4108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- No i kuźwa mam problem. Za krótkie pasy z tyłu Tzn dobre są tylko te na środkowym siedzeniu, ale nie wiem, czy mi wejdzie starszej fotelik. Ostatecznie będę musiała wozić małą z przodu, czego sobie nie wyobrażam
|
|
|
#4109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w sumie wypbrazenia nie mialam, widzialam tylko, co robia znajomi i bardzo chcialam sprobowac nie zmieniac specjalnie niczego. No i chyba nam sie udalo ;-) Nie wiem, na czym to polega, ale tu slyszalam, ze sa przedluzacze do pasow. |
|
|
|
|
#4110 |
|
Zadomowienie
|
Ktoras z was wrzucala tu link do strony z kocykiem nie pamiętam adresu strony?
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

formalnie żona swojego męża 14.07.2012
ja akurat rozumiem obawy. Mój brat nie lubił podróży i jak tylko nie spał w drodze, to się darł - nikt mi nie wmówi, że taka podróż się niczym nie różni od podróży z dzieckiem 

. Ciągle sobie mówię, że jest jeszcze trochę czasu...

Niby zapomniał, ze ma się kitrać po kątach z takimi rzeczami. Nawet nie mam się jak nad nim poznęcać w odwecie 
Tzn dobre są tylko te na środkowym siedzeniu, ale nie wiem, czy mi wejdzie starszej fotelik. Ostatecznie będę musiała wozić małą z przodu, czego sobie nie wyobrażam