|
|
#3301 |
|
grozi wypollizowaniem
|
Dot.: Scent Bar LVI
chapter 5
LUDZIE naj;lardziej zdziwili mnie Grecy bardzo mili i bezposredni,nie uprzejmi tak po polsku tylko wrecz przyjacielscy i sa zakreceni na pinkcie didów.wszedzie nas zaczepiano, le nie tak na chwilke, ludzie np na łódce,bawili sie Olgą przez 15 min, wklepie nasili ja na rekach, na plazy podchodzili i zaczynali gadke... dla mnie był to nakwiekszy szok kulturowy chapter 6 KRETA powiem krótko, Kreta jet piekna tam gdzie nie jest zabudowana i ochydna tam gdzie cokolwiek zbudowano. w wioskach do ktorycj prowadza drogowskazy traditional village jest syf kiła i mogiła,kupa smieci i gruzu, tynk leci płoty rdzewieja, chwasty rosno....nigdzie w polsce nie widzialam czegoos takiego, a w wielu miejscach byłam. w róznych miateczkach przez które przejeżdzalismy architektoniczny miszmasz...wszystkie style i stany zachowania budowli sąsiaduja ze soba..
|
|
#3302 | |
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() Jestem fanka szybkich showerow po ćwiczeniach, bieganiu, etc nie cierpię sie moczyć w wannie niczym wodnik szuwarek No a co do prania - zawsze wieszam na rozkładanym stojaku w pokoju, fiec żaden problem ![]() Piorę w pralce prawie wsio, pojedyncze sztyki zaś w dużej umywalce i wsio gra ![]() Także u nas wanna nie miała racji bytu
|
|
#3303 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grecję i Greków, wspomina fatalnie, ale mowa o lądzie. Wyspy chyba lepsze, np Santorini bajera nad bajery!!! ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Natura nie skażona grecką ręką - wiadomo |
||
|
|
|
#3304 | ||
|
Panaroja
|
Cytat:
Cytat:
no i moczenie się prania u mnie wychodzi z reguły i suszarka stojąca i suszarka wisząca nad wanną także ten , no
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||
|
|
|
#3305 | ||
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() Z praniem zawsze sie zmieszczę na stojaku zas ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Ja tak codzien
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3307 | |
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
No właśnie, mnie tyz po kija sie męczyć ręcznie, jak pralka ma teraz tyla bajerow, ze nic tylko wsadzać i prac
|
|
#3308 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Ja mam doświadczenia głównie wakacyjne z niedomykającymi się kabinami i prysznicem niby zdejmowanym ale potem dyndającym na wysokości kolan i lejącym wodą po mordzie, suficie i fogle ![]() No a tak w ogóle lubię się moczyć zimą w gorącej wodzie toteż właśnie zmieniliśmy "kupny" prysznic na sporą wannę
|
|
|
|
|
#3309 | |
|
Panaroja
|
Cytat:
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#3310 | ||
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() Bardzo użytkowe to i bezproblemowe No co kto lubi generalnie, prawda? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
a jak ktoś sie boi, to zawsze można zanieść do pralni abo do czyszczenia, tyz powstały aby ludkom ułatwić zycie
|
|
#3311 |
|
niecnotliwa dziewica
|
![]() ...pończochy też piorę w pralce... i koronkowe niewymowne też.... A pranie koca ręcznie to chyba w ramach jakiejś wyrafinowanej tortury...?
|
#3312 | |
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
|
|
#3313 |
|
Nindżopesz
|
Otóż to, dla mnie kluczowym jest polegiwanie w wodzie i zachowanie twarzy oraz fryzury podczas kąpieli
|
|
|
|
#3314 |
|
Panaroja
|
no właśnie starszą mam i wsad max 4 kg , bo mała ze względu na brak miejsca .
|
|
|
#3315 | ||
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
kiedys tez tak miałam, ale odkąd ćwiczę zmieniły mi sie priorytety i upodobania![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
|
|
#3316 | ||
|
Panaroja
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
ja nie mam teściowej , więc sama muszę
||
|
|
|
#3317 |
|
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Dlatego wybieram sie z kocem do czyszczenia teraz, bo teściowej pralka już stara i sie buntować zaczela
|
#3318 | |||||||
|
BAN stały
|
Znad kawy
Ja się do teraz nie pogodziłem, a od remontu łazienki minęło już 14 lat chyba ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja się boję. Raz czy dwa próbowałem w pralce wyprać, ale nasza taka dziwna, że pobiera malutko wody i miałem zawsze wrażenie, że ten koc się prał "pół sucho", a poza tym po namoczeniu ciężki jak byk się robi i miałem obawy, że mogę pralce kaputt zrobić kocem ![]() Cytat:
--- Polly, no w końcu się doczekaliśmy! |
|||||||
|
|
|
#3319 |
|
grozi wypollizowaniem
|
Chapter 7
OKOLICA BLIZSZA plaza hotelowa jak dla mnie była brzydka czego sie spodziewałam, wąska i żwirowa ogrodzona betonowym płotkiem od obleśnej betonowej promenady. plaza jednak była bardzo czysta, jak i cały teren hotelu, było tak czysto ze mialam wrazanie ze mozna jeść z gleby 2 w pierwsze dni zaoordynowałam zwykła rutyne wakacyjna czyli spacer w lewo i spacer w prawo ![]() Spacer w lewo- w lewo szło sie do centruma miejscowosci,a całą miejscowosc składała sie w promenady i hoteli. Więc ide promenadą i pacze: nasz hotel....cos w budowie....wypozyczalnia samochodów..cos brzydkiego sie rozpada...knajpa bezstylowa i bezludna....sklep z pażdzierzem..knajpa ładna! jedna fajna knajpa była, a podłoga z drewna i hamakami...chcialam do niej isc...ale po co? plaza w strone centruma robiłą sie ładniejsza, szersza, bardziej piaszczysta i bez murka..momentami było ładnie jak sie patrzyło w strone morza...bo jak sie patrzyło przed siebie to sie widziało ciąg niskuch brzydkich budowli o róznym przeznaczeniu co ładne nie było spacer w prawo spacerem w prawo mozna było dojsc podobno do miasta czyli hersonissos...ale nie doszlismy, w przedostatni dzien próbowalismy dojechac promenadą i tez sie nie udało...zgubilismy sie gdzie pomiedzy hotelami wiec ide i pacze: 1 nasz hotel, hotel w budowie, hotel, hotel hotel, nic....hotel plaza za to robiła sie ciekawa, jakies skały, jakies wodorostym jakas nawet kapliczka i wielka zaleta-plaza w tej częsci była oddzielona od promenady krzakami co sprawiało wrazenie obcowania z nieskalaną naturą ![]() natomiasta sama promanada miala tu juz charakter zwykłej paskudnej ulicy
|
|
#3320 |
|
Nindżopesz
|
Polly, i reasumując - warto na Kretę? Pewnie w formie objazdowo-archeologicznej tak, a w wypoczynkowej? Np. Chorwacja ładniejsza?
|
|
|
|
#3321 |
|
grozi wypollizowaniem
|
chapter 8
OKOLICA DALSZA w srode jechalismy na wycieczke przeprosinową do knossos i heraklionu. Knossos-to ten labirynt minotaura , ładne, fjane, przewodniczke mieliśmy świetną,ale tłum turystów skutecznie niweluje dosnania estetyczne i duchoweHeraklion-stolica tegionu, tu lądowaliśmy, niby zabytkowy jakis centrum tam jest ale raczej brzydko...poszlismy do potru w czasie wolnym, nawet ok, twierdza która sie zwiedza była ofkors w remoncie.. w heraklionie jest za to muz. historyczne, które jest warte zwiedzenia i w którym znajduje sie cel wszystkich kretenskich turystów tzn dysk z fajstos. i tu sie zaskoczyłam, bo od czasów podstawówki byłam przekonana ze ten , jak o nim pisza nieiwelki dysk, jest niewielki...tzn wielkości dużej monety...a tu paczy na mnie cos wielkości talerzyka deserowego....no zdziwiłam sie okrutnie
|
|
#3322 | |
|
Zakorzenienie
|
To może kopa na rozpęd chcesz?
Ja drałowałam 40 km za warszawę po pędy ![]() WAKACJE!!!!! Polly dzięki za sprawozdanie my na początku Czerwca do Chorwacji jedziemy , oczywiście jeszcze nie wiemy gdzie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() Następnym razem sami praliśmy ,to mordęga była ...Ale przynajmniej czysty i pachnący
|
|
#3323 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3324 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież w wannie też prysznic można brać ![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
![]() A dziś oglądałam syrop sosnowy w sklepie , zawartość sosny 1,5 % ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
|
|
#3325 |
|
grozi wypollizowaniem
|
chapter 9
OKOLICA DALSZA samochodem podczas wycieszki pani przewodniczka uswiadomiłą nas ze przepisy drogowe na krecie jedynie sugestią i zeby miec to na uwadze. Mezu mojemu , kierowcy koszernemu, sie to nie miesiło w głowie, niestety w krótce miał sie zmierzyc z grecką rzeczywistościa drogową. wypozyczamy auto i jedziemy, dzien pierwszy jedziemy w lewo .wykopaliska w Malii-to ta miekscówka która miała byc 5 min piechotą od naszego niedoszłego hotelu jedziemy, jedziemy, fajnie jest, droga nowa, ładna prosta..jedziemy...ograni czenie prędkości...zwalniamy.... jedziemy..wszyscy nas wyprzedzają ![]() u mauza lekka dezorientacja ale jedziemy...podwójna ciągła...dalej nas wszyscy wyprzedzają ![]() jedziemy jedziemy...wyprzedza nas skuter ...i to przejeżdzając poboczem. tego juzbyo za duzo i mauz wydał okrzyk " co jest kurde! " jedziemy ja pilotuje wg mampy w tel. mówie jedź prosto..a ten skreca ja w krzyk-źleźle! wrazaj! mauz-ale tam jes zakaz wjazdu! ja na to-ale to jedyna droga! nie ma innej! zjeżdzamy na pobocze i paczymy....jeden samochód wjeżdza tam...drugi wjażdza...czeci tez..nikt sie nawet nie zawaha..a mauzu ma oczy jak spodki, mówie jeź a ten ze nie .w koncu jedzie dziadzio na rowerze, paczy na nas i ma polewke...macha ręką zeby jechać...to jedziemy... i teraz najlepsze...przejeżdzamy zakaz wjazdu...a tam..znaki drogowe..ograniczenie prędkości ...no cóż grecka rzeczywistość..sugerowali nie wjeżdzac,ale skoro musisz to jedź wolno...jeśli możesz of kors...i chcesz ![]() dojeżdzamy do wykopoalisk mijają piękną szeroką piaszczystą plaze-to miała byc moja plaza! piękna miejscówka,, ale sie pocieszyłam ze blisko drogi wiec nie tak idealnie by było ![]() wykopaliska fajne,ale upał w nich, jedziemy dalej, do Eloundy a stamtad łódką na spinalonge- wysepka na której była twierdza a potem kolonia dla trędowatych. dojezdzamy do Eloundy i zdziwko-pięknie ! normalne kurortowe miasteczko. ładne budyneczki, uliczki, nawet łódeczki w porcie wszystkie ładniutkie, stylowe i czysciutkie no szok! kupujemy bilety na łódke- 2 dorosłe i ulgoey dla duzego dida choc nie przysługuje...ale pan mówi ze spoko, tam wszystko jest na oko...nikt nie sprawdza uprawnien do ulg... dopływany do spinalongi,mamy godzine na zwiedzanie. zaczynamy zwiedzac i po chwili okazuje sie ze minęło 40 minut! jest gorącom wic mauz z didem zostaje w cieniu a ja ze starsza ruszamy biegiem po wyspie, zeby cos zobaczyc...obiegamy ja dosłownie dookoła i wpadamy do portu w ostatniej nimucie..a tam zonk...mauza nie ma....panika..łapie goscia co czyma kotwice i mowie o co cho...a on ze spoko spoko poczekamy....w koncu sie mauz objawił....zasiedzial sie nad morzem... ![]() Spinalonga super, nie ma co pisac mozna pogooglac wrazamy łódką do eloundy, wsiadamy w auto na parkingu, który choć jest płatny, to jest bezpłatny
|
|
#3326 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3327 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() ale jak chcesz wypoczywac? mysle ze jak stacjonarnie na plazy to trzeba wybrac hotel pod tym kątem. bylismy w tym hotelu w aquaparku darmowo w ramach przeprosin i w sumie mogłabym tam siedziec cały czas, wielki trawnik, zjeżdzalnie, cuuuudna plaza (tylko momentami wąska). na tym zdjeciu z góry ten hotel to jest ten zaraz przy tych skałakch co tam widac w głłębi (a moze to całe to jest ten hotel? ) http://www.tui.pl/wakacje-samolotem/...e=autoredirect
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2015-05-19 o 13:54 |
|
|
|
|
#3328 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także ostrzegam ![]() Cytat:
Na prawdę współczuję. Polly powiem Ci, że tak pięknie i obrazowo opisujesz, że ja to wszystko widzę ![]() Ale tak gwoli ścisłości wrzucisz jakieś zdjecia? Czyli Wąwóz nie zaliczony? W sumie to nie na rodzinną wycieczkę ponoć. I czemu nie weszłaś do knajpy z hamakami? |
||
|
|
|
#3329 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3330 | ||
|
BAN stały
|
A zdjęcia jakieś bendo? ![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

albo jak trzeba coś większego w garści prać albo myć .
nie cierpię sie moczyć w wannie niczym wodnik szuwarek
zapiekanka i różnorodność kajbli