Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-17, 16:40   #3871
Hanako
lubi eks swojego męża

Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość
sQuaara dziękuję Masz rację jeśli chodzi o okienko w garażu, nie pomyślałam o tym wczesniej, więc chyba zostawimy małe w garażu i na strychu żeby można było przewietrzyć.
Jeśli chodzi o strych i garderobę to jest tak jak KarmazynowyKamyk pisze wejście na stryszek i do garderoby jest z półpiętra, i o tą wysokość obniżona jest pralnia i garaż. No i przez to, że garderoba jest niżej od reszty pomieszczeń to jest wyższa i będę mogła sobie ją zabudować po samą górę
Wiatrołap jest dosyć ciasny, z drzwiami otwieranymi w stronę wiatrołapu może być problem z poruszaniem się w nim, jeśli będzie próbowało wejść kilka osób naraz. Trochę by mnie chyba też irytowało to wejście do spiżarki poza kuchnią.
Drugi pokój dziecka - ten 13 m2 - wydaje się być dosyć nieustawny, szczerze mówiąc. Ta szafa jest tam wklejona trochę na siłę, ale mimo tego i tak jest niewielka, nie wiem jak wysoko tam jest przewidziana ściana kolankowa i czy da się jeszcze wcisnąć jakieś meble pod skos? Jeśli nie, to będzie nieciekawie.
Poza tym dom nie bardzo w moim stylu, zwłaszcza ten wykusz przyprawia mnie o ciarki, ale to już akurat kwestia gustu.
Stary 2015-03-17, 17:51   #3872
sQuaara
Zakorzenienie

o tak drzwi do wiatrołapu tez bym zmieniła
zreszta z mojego obecnego domu kazałam wymontować i wstawiac od nowa bo polecieli po normie a ja specjalnie w projekcie zmienialam

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2015-03-17 o 17:57
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-18, 22:40   #3873
Elfir
Zakorzenienie

pralnia na parterze, kiedy wszystkie ciuchy brudne zdejmuje się na poddaszu? To dom dla kobiety lubiącej biegać po schodach

Dla mnie wadą i to poważną jest brak połączenia garażu z wiatrołapem.

W sypialni rodziców szafa wypada pod skosem - może być mało miejsca. A "garderoba" też jest pod skosem, poza tym biegać po korytarzu w bieliźnie, by wyciągnąć sukienkę?

zwróć uwagę w projekcie czy garaż jest ocieplony od strony części mieszkalnej.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-19, 13:06   #3874
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Cześć dziewczyny! Co myślicie o tym projekcie? Jesteśmy z mężem na etapie wybierania projektu i ten przypadł nam najbardziej do gustu. Chcielibyśmy tylko zrezygnować z balkonów z przodu i z tyłu i zostawić tylko ten nad wykuszem, i zlikwidować okna w garażu i stryszku.
http://extradom.pl/projekt-domu-dom-...FeLItAodSSEAjw

Generalnie na początku myśleliśmy nad jakimś bardziej nowoczesnym domem: nowoczesnym piętrowym w stylu tego który był wrzucany 2-3 strony wcześniej, ale niestety ogranicza nas plan zagosp. przestrzennego, który dopuszcza max domy parterowe z poddaszem użytkowym.
Będę wdzięczna za wszelkie opinie
mnie podoba się bardziej niż mój:

ja garderobę i pralnię mam na górze, pralnię teraz wolałabym ją mieć na dole i jakąś rurę do pralni taką jak w amerykańskich filmach,

garderoba na półpiętrze to nie na sukienki a na płaszcze, kurtki, buty niesezonowe (teraz na strychu i moim zdaniem za dużo biegania), koc którym się przykrywam w salonie, serwerownia, drukarka, zapasowe żarówki, plecak na trening ....

o balkonikach nie mam zdania, urokliwe ale drogie,
mnie najprostsza balustrada kosztowała 1400 zł

pokoje mam bez skosów, to nad meblowaniem skosów nawet nie rozmyślam

na górze brakuje mi osobnej ubikacji

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2015-03-20 o 09:12
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-19, 21:51   #3875
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
pralnia na parterze, kiedy wszystkie ciuchy brudne zdejmuje się na poddaszu? To dom dla kobiety lubiącej biegać po schodach
No cóż, większość naszych znajomych się dziwiło dlaczego mamy pralnie zaprojektowaną na górze, koło głównej łazienki Więc wiesz, co kto lubi.
Stary 2015-03-19, 22:54   #3876
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
No cóż, większość naszych znajomych się dziwiło dlaczego mamy pralnie zaprojektowaną na górze, koło głównej łazienki Więc wiesz, co kto lubi.
Może nie miałaś zaprojektowanego balkonu i stwierdzili, że pewnie będziesz chciała suszyć ubrania na świeżym powietrzu, więc będziesz musiała ganiać z nimi na dół na taras.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 08:02   #3877
Lemon_Drop
Zadomowienie

Elfir z garderoby jest możliwość poprowadzenia zsypu do pralni i tak zamierzamy zrobić
W każdym pokoju tak czy siak będą szafy - mniejsze lub większe - więc ta garderoba to raczej na takie rzeczy na inną porę roku, pościel itp.

Hanako wysokość ścianki kolankowej to 110 cm., więc z komodą nie będzie problemu.

Ollencja a jaki Ty masz dom? Co do balkonów mam takie samo zdanie - ładne ale drogie, dlatego chcielibyśmy zrezygnować z częsci z nich.

Porozmawiamy jeszcze z projektantem, zobaczymy co on podpowie

Dziękuję Wam za wszystkie opinie!
Stary 2015-03-20, 09:10   #3878
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:

Ollencja a jaki Ty masz dom? Co do balkonów mam takie samo zdanie - ładne ale drogie, dlatego chcielibyśmy zrezygnować z częsci z nich.
ja mam przerobionego heliosa http://www.mgprojekt.com.pl/helios,
na górze 4 sypialnie, łazienka z mini sauną, wc z pisuarem, pralnia-prasowalnia, mini garderoba

na dole przestawiony kominek podobnie w tym twoim projekcie,
i chłodną spiżarnię za garażem

nie podoba mi się w Heliosie niewykorzystana przestrzeń nad garażem (a ten daszek i obróbki też kosztowały przecież) i wygryzek za garażem (tam gdzie Ty masz kotłownię)

no, ale mężowi się te wygryzki podobają - wrrr

sprawdź sobie jeszcze kuchnię i szafki rozrysuj,
mnie zlew pod oknem przestaje pasować bo nie mam gdzie ustawić suszarki, a zlew narożny psuje mi kompozycję kuchni
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 16:07   #3879
Elfir
Zakorzenienie

ale wyprane ciuchy na górę same się nie wniosą.

Suszarka przy zlewie - po co, skoro jest zmywarka? A umyć jedną rzecz i odstawić do wyschnięcia - starczy ociekacz.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-03-20 o 16:08
Stary 2015-03-20, 16:48   #3880
sQuaara
Zakorzenienie

nie wiem czym jest ociekacz (jaka róznica miedzy tym a suszarka, ze tylko powierzchnia jak zlewu z odpływem?) ale a np w zmywarce nie myje desek, garnkow, czesci od blendera... i nie wyobrazam sobie tego bez suszarki (choc malej ale jednak) ustawaic..
Stary 2015-03-20, 20:27   #3881
Elfir
Zakorzenienie

ja po to mam zmywarkę by nie myć ręcznie części do blendera i garnków. Jedynie deskę myję w zlewie i odkładam na ociekacz

T.Pratchett
Stary 2015-03-26, 15:45   #3882
Morka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LastChapter Pokaż wiadomość
Jak dla mnie mieszkanie, ma być przede wszystkim w spokojnej okolicy - nie przepadam za hasałem i wielkomiejskim "zaduchem". Choć muszę przyznać, że nie chcę za daleko wyjeżdzać, zwłaszcza, że w Warszawie mam znajomych oraz rodzinę ..

Ktoś może polecić coś w tym guście dla wybrednej babeczki w Warszawie albo okolicach? :P
Z moich znajomych, i nawet z rodziny w Ząbkach sporo osób mieszka, tam jest dobry dojazd jak popoprawiali drogi, okolica dość zielona. sporo osiedli różnych się buduje, ja zapamiętałam nazwę "San Marino", bo fajna od razu z morzem śródziemnym mi się kojarzy i z Dolce Vita ;-)
Morka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 20:06   #3883
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Garnki myję w zmywarce, deski też. Noże czasem też, i części od blendera. I blachy z piekarnika. Ogólnie wyznaję zasadę, że po to mam zmywarkę, żeby myła za mnie co tylko się da
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 15:34   #3884
PannaBennet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Morka1 Pokaż wiadomość
Z moich znajomych, i nawet z rodziny w Ząbkach sporo osób mieszka, tam jest dobry dojazd jak popoprawiali drogi, okolica dość zielona. sporo osiedli różnych się buduje, ja zapamiętałam nazwę "San Marino", bo fajna od razu z morzem śródziemnym mi się kojarzy i z Dolce Vita ;-)
Moja przyjaciółka tam mieszka, jak ja jej zazdroszcze! pracuje na targówku, rowerem sobie dojezdza, super. Wszystko ma na miejscu i blisko, no i okolica wymarzona. Zaraz sie zacznie sezon grillowy to bedziemy sie tam czesciej pewnie zjawiac, bo jest i ogródek. Ta nowa inwestycja ktora tam powstaje kusi, zwlaszcza ze spełnia wymogi mdm. No, ale jeszcze ciut trzbea uzbierać
PannaBennet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 15:47   #3885
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Garnki myję w zmywarce, deski też. Noże czasem też, i części od blendera. I blachy z piekarnika. Ogólnie wyznaję zasadę, że po to mam zmywarkę, żeby myła za mnie co tylko się da
wychodzi na to ze ja glupia myje..
no ale zmywarke nastawiam raz na dwa ndi...blender uzywam do sniadania i obiadu czasami...
no nic. glupia ja
Stary 2015-04-20, 16:41   #3886
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
wychodzi na to ze ja glupia myje..
no ale zmywarke nastawiam raz na dwa ndi...blender uzywam do sniadania i obiadu czasami...
no nic. glupia ja
sQuaara - każdy myje co lubi i jak lubi. Ja np. nienawidze myć garów, więc je do zmywarki pakuję. Części do blendra myje ręcznie, deski też (bo mam dewniane, plastiki wkładalabym do zmywarki). Ale do tego nie potrzebuję suszarki, ociekacz wystarczy - wyschnięte lub wytarte chowam na swoje miejsce

Ale to chyba offtop

Co do projektu - mi coś w nim nie leży, ale to Wam ma pasować.

Rzeczywiście brak przejścia z wiatrołapu do garażu.
Brakuje mi schowka pod schodami - wprawdzie jest spiżarnia, ale jakieś mopy, miotły itp niekoniecznie trzymałabym ze słoikami tudzież z innymi produktami spożywczymi.
Pod schodami tam chyba jakas szafka jest?

Ten kominek na środku niekoniecznie w moim guście, ale to tylko mój gust, nijak się ma do funkcjonalności domu.

Garderoba faktycznie mała, jeśli tylko na rzeczy sezonowe - to niby ok. Ale od tego macie przecież ogromny strych, a szafy w pokojach wielkie nie będą to i wiele rzeczy nie pomieszczą.

No i pokój na dole - brakuje mi w nim wejścia z korytarza. Pokoje przechodnie nie są specjalnie funkcjonalne. Bo na sypialnię i pokój gościnny się to nie nadaje, a do gabinetu wolalabym mieć wejście osobne.

Popieram za to rezygnację z balkonu nad wejściem - z sypialni jest wyjście na drugi balkon, a balkon w łazience to nie wiem po co komu ( i to jeszcze od frontu )

tylko po to, żeby w niej wszystko było

Edytowane przez agawoo
Czas edycji: 2015-04-20 o 16:49
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:18   #3887
Elfir
Zakorzenienie

żeby wyjśc nago po kąpieli i sie przeciągnąc przed sasiadami.

T.Pratchett
Stary 2015-04-21, 17:07   #3888
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
żeby wyjśc nago po kąpieli i sie przeciągnąc przed sasiadami.
A no na to bym nie wpadła

Stary 2015-04-21, 22:43   #3889
Elfir
Zakorzenienie

Mój dom to taka nowoczesna kostka z płaskim dachem, której piętro jest cofnięte względem parteru od frontu. I teściowa przez całą budowę nam marudziła, że mamy tam zrobić taras (jak sąsiedzi). Gdybyśmy jej ulegli, to na ten taras wychodziłoby się z sypialni lub kotłowni
Ja wychodzę z założenia, że taras/balkon w domku jednorodzinnym to niepotrzebny koszt, skoro ma się ogródek. Na piętro z kuchni do sypialni z kawą, by ją wypić na tarasie, biegać nie będę, bo taras i to od ogrodu mam przy kuchni.
Sąsiedzi, którzy mają tarasy wychodzą jedynie by umyć okna.

Ale mąż odpowiedział matce, że on w takim razie po porannym seksie będzie wychodził nago na taras zapalić i by ostrzegła sąsiadów, że rano mają dzieciom idącym do szkoły naszą ulica oczy zakrywać.

T.Pratchett
Stary 2015-04-22, 08:14   #3890
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mąż odpowiedział matce, że on w takim razie po porannym seksie będzie wychodził nago na taras zapalić i by ostrzegła sąsiadów, że rano mają dzieciom idącym do szkoły naszą ulica oczy zakrywać.
Nieźle Olpułam monitor

Ale czekaj, to Wy kotłownię macie na górze?

Ale racja, też oglądaliśmy projekt z tarasem, wychodziło się na niego z półpiętra. I u mojego dziadka też taki jest. I po co to? Nikt tam nie wychodzi, masz rację - latanie z kawą na górę na taras jest bez sensu.

Stary 2015-04-22, 10:21   #3891
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Kiedyś oglądałam odcinek Wielkich Projektów, gdzie ludzie mięli na takim tarasie na górze jacuzzi, ale oni w lesie mieszkali i nikt ich nie podglądał...
Stary 2015-04-22, 14:51   #3892
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość

Ale czekaj, to Wy kotłownię macie na górze?
Tak.
Mamy kocioł z zamknięta komora spalania na gaz - może stać w dowolnym pomieszczeniu. Szkoda było mi marnować powierzchni parteru na pomieszczenia gospodarcze, więc na piętrze mam takie pomieszczenie ok. 8 m2 bez okna: z piecem, zasobnikiem, rekuperatorem, pralką, sznurkami do prania, zlewem do płukania szmat i jeszcze półki na choinkę i ozdoby się tam zmieściły.

T.Pratchett
Stary 2015-04-23, 21:31   #3893
Nameria
Zadomowienie

Elfir masz płaski dach, miałaś z nim jakieś problemy? Masz świetliki w dachu?
Też z Tż zastanawiamy sie nad płaskim ale są plusy i minusy i już sama nie wiem na co się zdecydować.
Stary 2015-04-27, 12:05   #3894
Elfir
Zakorzenienie

Mam płaski dach bez świetlików. Dom nie jest duży, nie było potrzeby doświetlać wnętrza dodatkowo świetlikami.
Ideą projektu był dom poniżej 300 tyś. stawiany systemem zleconym (nie mieliśmy czasu na samodzielne budowanie). Dlatego ma bardzo uproszczoną bryłę i niedrogie rozwiązania techniczne. Np. nie mam kominka. Zamiast kominów woleliśmy wydać pieniądze na system rekuperacji.
Dzięki temu nasz płaski dach (system tradycyjny - dach odwrócony przekraczał budżet) nie ma ani jednego komina - jest jednolitą powierzchnią. Rekuperacja i przewód spalinowy pieca jest wyprowadzony przez ścianę.
Dzięki temu naprawdę nie ma szans na przecieki, bo powierzchnia wodoszczelna nie jest nigdzie przerwana.

Za to kosztował 20 tyś z obróbkami blacharskimi (pow. ok. 90 m2)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20131104_143545.jpg (101,2 KB, 117 załadowań)

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-04-27 o 12:06
Stary 2015-05-07, 12:01   #3895
Violetta_Anna
Raczkowanie

A jak sobie radzicie z odśnieżaniem dachu w zimie?
Nie wszędzie da się wybudować dom z płaskim dachem - warunkują to Warunki Zabudowy dla danego miejsca. Przeczytacie tutaj o tym - http://www.dominanta.pl/?go=blog&postid=29.
Violetta_Anna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-07, 14:56   #3896
Elfir
Zakorzenienie

Dach jest obliczony konstrukcyjnie na bycie dachem odwróconym i ma znosić duże obciążenia (w przyszłości ma być tzw. zielony dach).
Ale w Poznaniu prawdziwe śniegi zdarzają się raz na 20 lat.

Więc nikt go nie musi odśnieżać.

Ja nie muszę czytać, bo dom mam wybudowany. U mnie były WZ a nie MPZP, a w okolicy są klocki z lat 70-tych.

T.Pratchett
Stary 2015-05-22, 23:17   #3897
Hanako
lubi eks swojego męża

Jestem ciekawa waszej opinii na temat takiego projektu.
Dla mnie ważne było:
- dom parterowy o prostym rzucie
- dobre zorientowanie względem stron świata (kuchnia na północ, salon na południe)
- sypialnie wychodzące na ogród, nie na podjazd
- wyraźnie oddzielona strefa sypialni od strefy wspólnej.
Minus, który widzę już teraz:
- brak pralni.
Czy widzicie jakieś inne mankamenty tego projektu? Czy uważacie, że któreś z moich założeń jest głupie? I czy macie pomysł, jak tam tę pralnię "wkleić"?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png wizaz.png (165,6 KB, 7 załadowań)

Edytowane przez Hanako
Czas edycji: 2017-02-23 o 01:58
Hanako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-23, 17:03   #3898
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa waszej opinii na temat takiego projektu.
Dla mnie ważne było:
- dom parterowy o prostym rzucie
- dobre zorientowanie względem stron świata (kuchnia na północ, salon na południe)
- sypialnie wychodzące na ogród, nie na podjazd
- wyraźnie oddzielona strefa sypialni od strefy wspólnej.
Minus, który widzę już teraz:
- brak pralni.
Czy widzicie jakieś inne mankamenty tego projektu? Czy uważacie, że któreś z moich założeń jest głupie? I czy macie pomysł, jak tam tę pralnię "wkleić"?
Może przedzielić spiżarnię na pół i zrobić pralnię? Szkoda, że nie ma podanych wymiarów tej spiżarni.

Możesz wrzucić elewacje? Bo widzę bardzo ciekawe duże okna.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-24, 18:17   #3899
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
dodaje z wymiarami
najwazniejsze ze juz stoi i powoli czeka na urządzanie
Mam pytanie co do garażu razem z kotłownią.
Tam nie ma żadnej ściany? Czy ktoś zatwierdził Ci projekt, bo wg przepisów absolutnie nie można instalować kotła w pomieszczeniu otwartym, do tego razem z garażem? Pomieszczenie na kocioł powinni być wydzielonym pomieszczeniem.
http://jakikomin.pl/ogrzewanie/wymag...-paliwo-stale/

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-24, 20:19   #3900
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Mam pytanie co do garażu razem z kotłownią.
Tam nie ma żadnej ściany? Czy ktoś zatwierdził Ci projekt, bo wg przepisów absolutnie nie można instalować kotła w pomieszczeniu otwartym, do tego razem z garażem? Pomieszczenie na kocioł powinni być wydzielonym pomieszczeniem.
http://jakikomin.pl/ogrzewanie/wymag...-paliwo-stale/
Może ma być kocioł na gaz?
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości