![]() |
#2611 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część VI :)
Cytat:
Cytat:
![]() Do porodu miałam małą sportową - taką na fitness - w niej dokumenty, woda, klapki, ręcznik, etc... Na pobyt miałam miękką walizkę, w której były moje rzeczy - ubrania, podpaski/podkłady (pół torby toto zajmuje ![]() ![]() Aaa... no i luzem zgrzewka wody ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja miałam dwa ręczniki, ale w sumie na początku używałam głównie jednego z Ikei ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Chociaz i tak pewnie się nie dostanie ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2612 |
Zakorzenienie
|
Witam się z dnia na dzień bardziej chora
![]() Mravka mamy kilka do wyboru w tym dwa praktycznie pod nosem, z tym ze jeden to dodatkowo w tym budynku przedszkole i podstawówka a drugi tylko żłobek ![]() ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- Ach i zaczynamy dziś 32tc ![]()
#2613 | |
Zakorzenienie
|
hej kochane
![]() w końcu słonko u nas wyszło ![]() ![]() Zrobiłam już zakupy truskaweczki, czereśnie, nektarynki ![]() Muszę w końcu poprasować dziś bo tak odkładam i odkładam echhh Roxana- dziś cię duma mamusi rozpierać będzie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
![]() jeszcze troszkę i się rozpakujesz ![]()
![]() |
#2614 |
Zakorzenienie
|
Dziewuszki, polećcie proszę jakąś fajna apkę ciążową - asystenta
![]() Chciałam sobie Enfamil ściągnąć, ale na moim telefonie nie hula ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2615 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Drugi raz pisze posta, bo cos aplikacja mi szwankuje ![]() Mlody kopami obudzil mnie o 8, zawsze mnie kopie jak dlugo nie jem ![]() Piekna pogoda dzisiaj, pozniej zabiore pieska na dluzszy spacer ![]()
#2616 | |||
Zakorzenienie
|
Hej hej piątkowo
![]() Cytat:
![]() Także może wczoraj nasze dzieciaczki miały jakąś zwiększoną aktywność. Myślę, że to nic poważnego, nie martw się ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Tyle się dzieciowych rzeczy bierze, że osobna torba się przyda? Jej, myślałam, że do mojej torby wrzucę i już ![]() Czapeczkę planuję jedną, cienką. ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- A jeszcze co do ciuszków dla malucha - u mnie każdy szpital na stronie www pisze co trzeba zabrać dla siebie i maluszka i w sumie każdy pisze żeby wziąć ileś tam ubranek... Cytat:
Super skrót jest na tapecie... ![]()
![]() |
#2617 |
Zakorzenienie
|
Vea ja korzystam z asystenta ciążowego i moja ciąża
![]()
#2618 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może ma bardziej aktywny czas. Ostatnio mój Urwis też tak szalał,a potem miał taki spokojniejszy czas. W sumie dzieci tj my mają bardziej i mnie ruchliwe dni. Oczywiście jeśli bardzo Cię to niepokoi to zawsze możesz podjechać na IP. Uważam,że lepsze to niż zamartwianie. Przyznam,że odpoczywam psychicznie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Oo a na wózek jaki się zdecydowałaś? Fotelik pewnie masz na myśli Maxi Cosi Cabrio Fix ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do prasowania szaaaacun ![]() ![]() Cytat:
![]() A śniadanie na wypasie i słuuuusznie, trzeba sobie dogadzać, kiedy jak nie teraz! Wiesz co no jest takie ryzyko ;/. W sumie też nie wiem,czy bym się zdecydowała. Jednak zawsze jest taka opcja,że jak Ci będzie chorował to możesz Go wypisać. Na pocieszenie powiem Ci,że mój praktycznie wcale nie choruje odkąd poszedł. Także nie ma reguły. Wydaje mi się,że warto spróbować. Cytat:
![]() Cytat:
Dofinansowanie powiadasz. To naprawdę fajnie,żaluje,że nasze przedszkole takowego nie ma ;/ A będziesz już szukała w okolicy nowego lokum? Cytat:
![]() Masz jakieś prochy coby się podrasować, czy tak bierzesz na przeczekanie? Ale fajnie,że macie taki wybór. Zawsze to większy komfort. Mimo wszystko co blisko to blisko, bo wiadomo,że się idzie niezależnie od pogody. Trzeba być przygotowanym na wszystko. My po śniadaniu(poszliśmy sobie do lokalnej piekarni po pyyyszne buły. Takie prawdziwe nie dmuchane ![]() ![]() Co do akcji oduczania kocyka. Jednak zmiękł w nocy i sobie wyciągnał,ale pierwsze co przyszedł dziś rano do nas z kocykiem w ręku i powiedział " przepraszam mamusiu,już nie będę spał z kocykiem". Normalnie,aż mi się Go szkoda zrobiło,bo tak się tym przejął. Oczywiście tłumacze,że nic się nie stało,że może dziś spróbujemy,że rozumiem,że jest przyzwyczajony z nim zasypiać. Na co Rob "ale ja już Mu powiedziałem,że nie będziemy razem spać". Echh szkoda mi Go,bo wiem jakie to dla Niego trudne,ale z drugiej strony przecież musimy się tego kiedyś pozbyć. Zobaczymy co dziś wieczór przyniesie.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, będę szukała niedaleko nowego mieszkania - w sumie wiesz, wyprowadzam się jakieś 2 km dalej, ale chciałabym po "dobrej stronie przejazdu". Jeśli się nigdzie nie dostanie, to zostanie tam, gdzie teraz jest ![]() Heh, my zabraliśmy wczoraj Żuka w pierwszą podróż pociągiem - był szał ![]() O matulu, słodki ten Twój Rob ![]() Fajnie, że to jego decyzja, niefajnie, że aż tak to odczuwa, że przeprasza, ale wierze, że łatwo mu nie jest. Fajnie za to, że jednak chce próbować - mocno trzymam kciuki, żeby się udało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2620 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny jakos nie moge sie wbic do wątku ; ( humor nie dopisuje za bardzo ,,,, jeszcze zaraz zbieram sie do dentysty bo boli mnie ten zab ktory robie od marca :/ zalamie sie jak znowu trzeba będzie czekac godzine
![]() Kasperka mi lekarka mówiła ze jak dziecko sie duzo rusza to dobry znak, ja bym sie nie przejmowala czyms takim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2621 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze troche przesadzam... ![]() Troszke mnie to zaniepokoiło... Trzymam kciuki za wizyte! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2622 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam Moja ciąża. Cytat:
![]() miłego, udanego wypadu ![]()
![]() |
#2623 | |
Zakorzenienie
|
ooo... a ja znalazłam porownanie co mój dzieć dziś w nocy wyprawiał w moim brzuchu... Nagle obudziły mnie meeega kopniaki tak koło 2 w nocy... Aż się przeraziłam co on tam robi bo nawet główką chyba ciepał na lewo i prawo a ręce były wszędzie
![]() ![]() ![]() ![]() poleciałam do sklepu na spacerek, kupiłam małemu jeszcze spodnie i koszulę... I Mai spódniczkę... A myślałam że kupię sobie bluzeczkę ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
![]() |
#2624 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dla Małego też planuje wziąć drugą torbę - myślę, że taką jak do wózka, bo ani ubranek, ani kosmetyków nie zabieram, bo używają tam swoich ![]() Cytat:
nie mówię, że skoro tak piszą, to tak trzeba zrobić, bo sama pewnie nie będę się sugerowała artykułami, tylko własną intuicją, ale przekazuję Wam tylko co wyczytałam ![]() czyli 8 miesiąc ![]() ![]() a tak w ogóle, to dzień dobry ![]() byłam wczoraj w szkole rodzenia i jestem bardzo zadowolona z zajęć ![]() Jak się okazało, wcale nie trzeba trzymać nie wiadomo jakiej diety ![]() Położna obaliła też kilka mitów, w które dawniej wierzono, np, że tzw. bawarka pobudza laktację. Ponoć to nie prawda. Mówiła też, żeby przesadnie się nie zakrywać od pasa w górę, bo teoria z zawianiem piersi to też mit. Wiadomo, nie powinno się latać z cyckami na wierzchu i powinno unikać się przeciągów, ale tez bez przesady ![]() hm... co jeszcze.... a, ważne jest, żeby karmiąc dziecko nie zmieniać piersi w trakcie karmienia. Tzn chodzi o to, żeby jedno karmienie było z jednej piersi (a ewentualnie jak widzimy, że dziecko jest nadal głodne dokarmiamy drugą), a drugie karmienie z drugiej piersi - na przemian. Bo mówiła, że kobiety często robią tak, że podczas jednego karmienia przystawiają dziecko do lewej piersi na 10 min i do prawej na 10. I to jest niewłaściwe, bo ponoć pokarm składa się z trzech faz: Najpierw wypływa coś, żeby zaspokoić pragnienie dziecka, później jakieś wit z jednej grupy, a na końcu wit z grupy II. Dlatego ważne jest, żeby dziecko od początku do końca wyssało wszystko z jednej piersi . Być może dla niektórych z Was to nic nowego, ale ja na przykłąd o tym nie miałam pojęcia, wiec dzielę się z tymi, które też nie wiedziały ![]() Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to napiszę ![]() a i zwiedzałyśmy wczoraj porodówkę i oddział. I jestem mega, mega zadowolona ![]() ![]() są 3 sale porodowe, ale oddzielone od siebie drzwiami. jak będą 2 kobiety na raz rodzić pewnie będą się słyszeć (bo ciężko byłoby to zagłuszyć), ale na pewno nie będą się widzieć. Przy każdej sali jest też pomieszczenie dla taty, gdzie może zostawić swoje rzeczy, lub gdzie może odetchnąć, gdy poród go przerośnie. Ogólnie super ![]() a oddział jaki fajny ![]() ![]() sala dla VIP-ów , czyli ta rodzinna świetna - dwa łózka, tv na ścianie, aneks kuchenny, i wypoczynek (2 fotele + sofa) - full wypas. 100 zł za dobę, ale warto ![]() no, ale się opisałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
![]() U mnie Iguś też szaleje, a w nocy przechodził już samego siebie... też mnie cos ok 2 w nocy obudził i tak się kręcił, ze myślałam, że mi skóra popęka... i trochę siedzę jak na szpilkach, bo boje się, ze się przekręcił... Był już ułożony główką w dół, ale dzisiaj wydaje mi sie, że jak zawsze brzuch miałam taki do przodu, tak dzisiaj mi się jakby spłaszczył, za to wywaliło mi go na boki... i kopniaki czuję w linii prostej z pachą... Gin ostatnio mówiła, że jak już się dziecko obróci główką w dół, to bardzo rzadko obraca się z powrotem, więc mam nadzieję, że Iguś się nie obraca już, tylko mam takie wrażenie... Dobrze, ze wizyta już w środę, jakoś wytrzymam...
![]() |
#2625 |
Zakorzenienie
|
IHej
![]() Pięknie dziś ![]() ![]() ![]() ![]() Mravka to super,że pogoda dopisuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Też czytałam ten artykuł na temat dziecka ![]() ![]()
![]() |
#2627 |
Zakorzenienie
|
a i jeszcze dokonałam niezwykłego odkrycia - mianowicie coś takiego :
http://allegro.pl/canpol-gryzak-siat...ryzaczki-99452 Może głupie, ale jak żyję 25 lat, tak jeszcze czegoś takiego nie widziałam ![]() ![]() ![]()
#2628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lepszy o tyle, że łatwiej się czyści ("dopranie" banana z tej siatki jest niemożliwe, a jabłka graniczące z cudem :/), no i nie ma smaku "mokrej szmaty" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2630 |
Zakorzenienie
|
Ja nie zamierzam bez względu na porę roku zakładać czapki dziecku nawet po kąpaniu, zresztą nie rozumiem sensu ubierania dziecku czapki w pomieszczeniach
![]()
#2631 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2633 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy oslabiony apetyt moze miec coś wspolnego z przyjmowaniem żelaza???
|
![]() ![]() |
![]() |
#2634 | |
Zakorzenienie
|
mms, bardzo fajnie, że napisałaś, bo ja bladego pojęcia nie mam o takich sprawach... i na pewno przystawiałabym do jednej i drugiej piersi kompletnie nieświadoma
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2635 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz Żuk raczej nieczapkowy - kupuję mu bluzy z kapturem ![]() ![]() Dlatego mówiłam o cienkich czapeczkach, a nie o czapach wyjściowych ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dziwadła ![]() Ja sie pierwszy raz z tym spotykam... I co to ma na celu, ułatwienie dziecku jedzenia ? A gdzie nauka i wysiłek ze strony dziecka? ![]() (Chyba ze ma to jakies inne zastosowanie ![]() Junior od lat posługuje sie nożem i widelcem, idac pierwszy raz do przedszkola protestował ze jesc nie bedzie no nie ma noża... od małego miał możliwość jedzenia raczkami, łyżeczka itd. A to wszysko zaowocowało i dziecko je jak dorosły.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o dzięki ![]() ![]() trochę tego jest, ale ok ![]() Napoje: pij bez obaw: - woda min niegaz. - słaba herbata lub bawarka (ona nie pobudza laktacji, ale jesli ktos lubi to moze pic) - herbatki owocowe i ziołowe - kawa bezkofeinowa lub normalna ale słaba i rzadko - kompoty - soki owocowo-warzywne (ale te kupione w sklepie powinny być rozcieńczone z wodą) unikaj: - napojów gazowanych Przetwory mleczne: jedz ostrożnie jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko, sery białe (mogą wywołać reakcje alergiczne) owoce: jedz bez obaw: - banany - brzoskwinie - jabłka - maliny - jeżyny - porzeczki - agrest - soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców uważaj na: - truskawki, poziomki, cytrusy (mogą uczulać) - gruszki i pestkowce (śliwki morele, czereśnie, wiśnie- mogą powodowa.ć bóle brzucha) - owoce suszone (konserwowane chemicznie) - soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców warzywa: jedz bez obaw: - ogórki - buraki - marchewkę - ziemniaki - kapustę pekińską - kukurydzę - pietruszkę - koperek - soję - szpinak - młodą fasolę szparagową - dynię - kabaczek - cukinię - wszystkie rodzaje sałat uważaj na: - cebulę i czosnek (mogą zmienić smak mleka) - kapustę, kalafior, groch, fasola, bób (mogą, choć nie muszą powodować kolki) - pomidory i seler (silne alergeny) - paprykę, chrzan, pory, grzyby pieczywo: jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste uważaj na pieczywo z konserwantami Kasza, ryż, makaron jedz kilka razy w tyg zwłaszcza pełnoziarniste Jajka jedz 2-3 x w tygodniu (ugotowane na miękko lub twardo) ryby jedz najlepiej morskie - ugotowane lub pieczone - najlepiej 2x w tygodniu unikaj surowych ryb, konserw rybnych i ryb marynowanych mięso jedz bez obaw: - mięso białe - chudą wieprzowinę, jagnięcinę - mięso grillowane lub duszone unikaj - tłustych wędlin - cielęciny i wołowiny (przy skazie białkowej) sery jedz ostrożnie są ciężkostrawne uważaj na sery pleśniowe, pikantne sery i twarożki tłuszcze używaj bez obaw - masła (nie używaj substytutów) - oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego unikaj smalcu i oleju arachidowego Słodycze ![]() możesz jeść w ograniczonych ilościach uważaj na czekoladę, miód, kakao i mak orzechy uważaj na orzeszki ziemne i pistacjowe (zawierają silne alergeny) alkohol - wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są ZABRONIONE - możesz sobie pozwolić na kieliszek wina lub pół szklanki piwa OD CZASU DO CZASU, ale zawsze co najmniej 2 h przed kp przyprawy i dodatki przyprawiaj bez obaw: - świeżymi ziołami - koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem - majerankiem - kminkiem - innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi uważaj na: - barwniki, konserwanty, słodziki - paprykę, pieprz, chilli, ocet, musztardę - majonez - ketchup - sól i cukier (w dużych ilościach) przechowywanie pokarmu: w pomieszczeniu: 16 stopni - do 24 h 21 stopni - do 10 h 27 stopni - 6-8 h w lodówce od 3 do 5 stopni - 3-5 dni w zamrażalniku lodówki od -10 do - 15 stopni - 2 tygodnie w zamrażalce -18 stopni - 3-6 miesięcy -20 stopni - 1 rok Pamiętaj Najlepiej przechowywać pokarm nie dłużej niż 2 tygodnie, gdyż skład pokarmu kobiecego zmienia się w zależności od potrzeb rozwojowych dziecka i wieku malucha (ponoć takie mamy "mądre" cyce ![]() Czas przechowywania pokarmu różni się w przypadku dzieci donoszonych i zdrowych, a wcześniaków i dzieci chorych.
![]() |
#2639 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2640 | |
Zakorzenienie
|
a i przypomniałam sobie, że w przypadku bolących brodawek zanim sięgniemy po maści możemy spróbować smarować je własnym mlekiem. Dobrze jest po każdym karmieniu wycisnąć kilka kropli mleka i posmarować brodawki
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
dziwadła, ale chyba praktyczne ![]() i raczej nie ma na celu ułatwienia jedzenia ![]() na tym, które pokazywała nam położna (z jakiejś niemieckiej firmy) było napisane, ze ma 2 zastosowania: - można tego używać od 5 mies życia - wprowadzając dziecku nowe smaki (np jabłko, banana) i bez obaw, że zakrztusi się większym kawałkiem - przydaje się przy ząbkowaniu - zastępuje funkcję gryzaka - masuje dziąsła a przy okazji smakuje ![]() Ja będę chciała to przetestować ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.