Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-05, 14:37   #211
blue_cat
Rozeznanie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

One nie, jak napisała.
Ja jestem uprzejma i się o nie troszczę
blue_cat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 14:40   #212
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez blue_cat Pokaż wiadomość
To tylko i wyłącznie moja opinia. Nie każdy musi się z na zgadzać , bo ja nie jestem "KAŻDY". Po prostu znam zasady savoire-vivre. Polecam lekturę
A gdzie mam szukać takich zasad? Z chęcią poczytam, żebym wiedziała ile wczesniej muszę organizować sobie dodatkowa prace przed czyimś weselem.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 14:44   #213
locci
Raczkowanie

ja również wyznaję zasadę- nie stać mnie na wesele, nie robię wesela i proste. a nie, bo od zawsze marzyłam o weselu na 150 osób, białej sukni, ale nie mam kasy, więc zrobię wselicho i będę oczekiwać, że goście zapłacą.
Moja znajoma za dom weselny miała zapłacic w dniu ślubu z kopert właśnie. Opowiadała mi jak to się z mężusiem napocili w samochodzie na trasie kościół - dom weselny, żeby uzbierać właściwą kwotę i ledwo starczyło. Jak mi to opowiadała, myślałam, że padnę... Pytam się to po co robić tak duże wesele.. po co w ogóle robić.. a potem obgadywać, że brat(4osobowa rodzina) dał tylko 300zł. a mógł przecież uzbierać, przecież miał czas.

albo pytam się dalszych znajomych, które teraz wychodzą za mąż, ile powinno się dawać do koperty. Wszystkie jak jedna 500zł/2os.... o matko kochana. impreza na jedną noc... Jedna od brata 1500zł dostała w kopercie, to teraz sama mu daje 1500 do koperty i zarzyna męża za granicą, bo tak trzeba. Czy to ma sens? pytam się?

Nigdy nie zorganizowałabym wesela, szkoda byłoby mi kasy i tej nerwówy wokół tego... a tak takich problemów nie mam i na szczęście póki co żadnych zaproszeń na weselicha...
locci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 14:47   #214
2016070953
Konto usunięte

dlatego też jak kiedyś będzie mi dane wyjść za mąż postaram się żeby przyszli tylko najbliżsi a nie 200 osób - wesele jest dla państwa młodych i to ma być ich dzień, a nie coś w stylu nie minęło zbyt wiele lat, a mamusia i tatuś wydają cię w świat
a motyw talerzykowego jest niesmaczny
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 14:47   #215
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Też chętnie poczytam. Bo mam wrażenie że Blue cat sama je sobie wymyśliła na potrzeby wątku i tłumaczy to 'byciem milym'

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 14:59   #216
barbarossan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
3. chętnie się dowiem co masz za dorywczą pracę. Mniemam przy tym, że dzieci nie masz bo nie miałabyś na to zwyczajnie czasu, ale co tam.

2. Skoro jesteś taka świetnie zorganizowana i kreatywna to mnie ciekawi czemu pracujesz za takie psie pieniądze i musisz sie zarzynac po 16 godzin na dobę jak chcesz dac kuzynowi 3 stowy na slub. Czy w ogóle żeby nie być w totalnej ciemnej dupie, nie czarujmy się. Bo a propos wstydu to tak samo mozna powiedziec, że tu nie ma z czego byc dumnym. Szczególnie, że prawdopodobnie masz status studenta, a wszyscy wiemy jakie możliwości daja pracodawcom studenci do 26 roku zycia, więc to już w ogóle można by uznać za zabawne, gdyby być równie płytkim jak Ty, przepraszam za szczerość.

1. Tudno aby mamusia sponsorowała Ci kopertę skoro sponsoruje Twoje utrzymanie.
Skąd to wiemy? Tak jak o tych dzieciach; bo nie da się utrzymywać samemu za 1100 zł miesięcznie stalych dochodów i odkładać miesięcznie 50 zł na bzdurę w postaci koperta kuzyna (fajnie, jak jest tylko 1 ) przez kilka miesięcy w roku. Po prostu nie.
Co więcej, gdybyś miala 2,2 miesięcznie na rekę i musiala z tego oplacić mieszkanie (kredyt lub wynajem czyli opcja, że starzy chaty nie kupili albo gniazdeczko miłości nie wpadło w spadku po babce), rachunki, jedzenie, ubrania (otóż żadne wybijanie 1jedynek nawet nie jest konieczne) to byś te 5 dych wrzucane do słoja na 1-nocną imprezkę czuła , musiałabys się nauczyć szacunku do forsy i zrewidowałabyś pojęcie co jest wstydem a co nie. I żeby być samemu nie trzeba być zdeklarowaną stara panną , wystarczy rozstać się z facetem i nie znaleźć prędko nastepnego.
To tak a propos tego jak Ci rodzice zasponsorują ślub i będziesz oceniala skalę buractwa na podstawie kolorów banknotów wetkniętych do infantylnych kartoników z namalowanymi obrączkami.

Ładnie mówicie dziewczyny że liczy się być a nie dac, ale prawda jest taka, że gdyby nie ta niepisana zasada że ''trzeba'' wyskakiwać to by nie byly w naszym kraju tradycją 2dniowe wesele których organizacja kosztuje jakieś 35-40 tyś a ludzie na nie biorą kredyty (na przykład rodzice młodych). No niestety, bardzo szybko by się społeczeństwo nauczyło symbolicznego spotkania w bliskim gronie na obiedzie, jakby czepki nie dawały zarabiac, czyli jakby mlodzi nie zebrali tych minimalnie kilkunastu tysięcy w kremowej papeterii.
Bo kredyt zostaje rodzicom, a czepek młodym. Więc jest o co wiercić dziurę w brzuchu rodzicom, żeby zrobili wesele? jest.
Zanim oczywiście uderzymy w tony, jak to młodzi sami na to oszczędzają to ja osobiście chyba nie znam szczególnie nikogo zdanego na siebie, nie na kapitał rodziców, kto w wieku 20paru lat mając na głowie pierwsze prace, urządzania mieszkan itp miał w rezerwie kilkadziesiąt tysięcy na urządzenie kilkunastogodzinnej potancowy.

Ty się stroisz Tobie wolno bo to Twoj ślub, ale ktoś inny niech przyjdzie jak dziad co tam fryzjer szpilki fanaberia. No i nie chodzą, np. nie idą do Ciebie. Swoją drogą jak odmowa gości to dla Ciebie nie problem to widac, po co ten ślub urzadzasz.
I jak widze takie posty to zaczynam mieć szacun do tych co dają puste koperty lub bardziej na chamca pocięte gazetki. Parę lat takich tradycji i nie będzie kłopotu ze znalezieniem sali na rok przed , bo się zwyczajnie zluzuje popyt.

Zdziwił mnie wątek, byłam przekonana, że 200 zł za osobę to za mało, ale może to w sumie pokazuje, że faktycznie, może najwyższa pora żeby mlodzi zrozumieli, że to, że mają kaprys urządzić sobie imprezę za kilkadziesiąt tysięcy zl nie oznacza, że goście muszą razem z nimi.
cóż za wycieczka personalna poprawiłaś mu humor pracuję teraz na 3/4 etatu na umowie o zastępstwo ( rownie dobrze mogłabym czekać na przelew od tatusia) opłacam sobie studia zaoczne magister i dorzucam 300 zł do budżetu rodzinnego, opłacam samochód.... durna .... a na takiej "dniówce" dorywczej zarabiam sobie 200 zł ( odkładam na talerzyk a reszta idzie na przyjemności ) I na wesele będę sobie zbierać sama, bo od sierpnia przez następne 25 lat będę tam gdzie zawsze chciałam służyć i będę dobrze zarabiać - więc z tym brakiem ambicji i powodów do dumy to nie do mnie... a o finansowanie mojego wesela się nie martw.
ALE PRZECIEŻ MOGŁABYM SIĄŚĆ I PŁAKAĆ ŻE MAM TYLKO 100 ZŁ BO JESTEM BIEDNĄ STUDENTKĄ I NIE MAM Z CZEGO TO DAM TYLKO 100 I NIECH SIĘ PM CIESZY DORABIAM BO CHCĘ DAĆ MŁODEJ PARZE WIĘCEJ KASY I OPŁACIĆ IM WYCIECZKĘ BO ICH LUBIĘ, BO SZANUJĘ BO SIĘ CIESZE Z ICH ŚLUBU....

przewija się tutaj tekst " jak para młoda wymyśla talerzyki po 200 zł to niech płacą, zgoda ale czy nie jest tak że jak jest "biedniej" na stołach to zaraz PM jest obgadywana

zamykam kolekcję półmaratonów czas na ...

Edytowane przez barbarossan
Czas edycji: 2015-06-05 o 15:20
barbarossan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 14:59   #217
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez locci Pokaż wiadomość
Moja znajoma za dom weselny miała zapłacic w dniu ślubu z kopert właśnie. Opowiadała mi jak to się z mężusiem napocili w samochodzie na trasie kościół - dom weselny, żeby uzbierać właściwą kwotę i ledwo starczyło. Jak mi to opowiadała, myślałam, że padnę... Pytam się to po co robić tak duże wesele.. po co w ogóle robić.. a potem obgadywać, że brat(4osobowa rodzina) dał tylko 300zł. a mógł przecież uzbierać, przecież miał czas

Komedia, buractwo w czystej postaci.
Ta polska "kultura weselna" to jakis ewenement na skale swiatowa...
Jak czasem zabladze na forum slubne tu na wizazu, to po prostu mozg mi kisnie.

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2015-06-05 o 15:02 Powód: cytat
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:01   #218
Luba
Zakorzenienie

Jako matka dzieciom mam szczera nadzieje, ze albo wezma z kims slub na wyjezdzie albo sami sobie go zorganizuja i sfinansuja Przede wszytskim zorganizuja, bo przeca to mozna w wariacje wpasc jak czlowiek spojrzy jak to wyglada.

A byc gosciem na weselu to tez przerabane, najpierw trzeba wyliczyc ile wynosi talerzykowe , potem ewentualnie dorobic i dac koperte a i tak nie wiadomo czy nam dupek nie obrobia.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:02   #219
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Komedia, buractwo w czystej postaci.
Ta polska "kultura weselna" to jakis ewenement na skale swiatowa...
Jak czasem zabladze na forum slubne tu na wizazu, to po prostu mozg mi kisnie.
Raz, że strach iść na wesele, bo nie wiadomo, czy mlodzi tym debilizmom nie ulegli.
Dwa, że przykrość na własnym, bo człowiek cieszy się z obecności bliskich, a C się naczytają idiotyzmów i wola odmówić, niż przyjść z niczym
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:03   #220
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Jako matka dzieciom mam szczera nadzieje, ze albo wezma z kims slub na wyjezdzie albo sami sobie go zorganizuja i sfinansuja Przede wszytskim zorganizuja, bo przeca to mozna w wariacje wpasc jak czlowiek spojrzy jak to wyglada.
moja mama ma takie samo podejscie

na szczescie obie sie w tym temacie zgadzamy xd

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:06   #221
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_cat Pokaż wiadomość
To tylko i wyłącznie moja opinia. Nie każdy musi się z na zgadzać , bo ja nie jestem "KAŻDY". Po prostu znam zasady savoire-vivre. Polecam lekturę
Może powiesz co savoir vivre mówi o publicznym obrażaniu ludzi, o których przeczytałaś jedno zdanie?
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:09   #222
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
moja mama ma takie samo podejscie

na szczescie obie sie w tym temacie zgadzamy xd

Moja w tamtym roku pytala pol-zartem, czy moze jechac na urlop, czy ma juz na moje wesele oszczedzac
Stary 2015-06-05, 15:20   #223
Hultaj
BAN stały

Cytat:
A i jeszcze jedno-jak Was zapraszają na miesiąc przed imprezą, to wcale nie byliście docelowymi gośćmi na weselu. Po prostu zwolniły się jakieś miejsca, bo inni goście nie potwierdzili przyjścia. Później były wysłane zaproszenia tak zwanej rezerwowej partii, ale na trzy miesiące przed omawianym dniem niektórzy mają już jakieś plany .
Jeśli dostaliście zaproszenie na miesiąc przed-jesteście dla tych ludzi po prostu "piątą wodą po kisielu". Talerzyk został zapłacony-już niech ktoś usiądzie na tym miejscu. W sumie to rzeczywiście możecie zrezygnować z zaproszenia na ten ślub. Nie jesteście NIKIM bliskim dla tych ludzi. Nie musicie więc iść skoro skąpicie tej śmiesznej kwoty włożoną w kopertę. Ot, cała filozofia.
pitu pitu obecność się potwierdza do jakiegoś dnia, np. do 3 tyg przed.
Cytat:
Cóż za wycieczka personalna poprawiłaś mu humor pracuję teraz na 3/4 etatu na umowie o zastępstwo ( rownie dobrze mogłabym czekać na przelew od tatusia) opłacam sobie studia zaoczne magister i dorzucam 300 zł do budżetu rodzinnego, opłacam samochód.... durna .... a na takiej "dniówce" dorywczej zarabiam sobie 200 zł ( odkładam na talerzyk a reszta idzie na przyjemności ) I na wesele będę sobie zbierać sama, bo od sierpnia przez następne 25 lat będę tam gdzie zawsze chciałam służyć i będę dobrze zarabiać - więc z tym brakiem ambicji i powodów do dumy to nie do mnie...
ALE PRZECIEŻ MOGŁABYM SIĄŚĆ I PŁAKAĆ ŻE MAM TYLKO 100 ZŁ BO JESTEM BIEDNĄ STUDENTKĄ I NIE MAM Z CZEGO TO DAM TYLKO 100 I NIECH SIĘ PM CIESZY
Cytat:
( rownie dobrze mogłabym czekać na przelew od tatusia)
że niby jak masz w domu pod nosek to nie to samo? bo o co Ci chodzi,
300 dajesz mamie i uważasz się za króla czy co, to jest nic, to jest dycha dziennie kobieto, za to ani za 1,1 się nie wyzywi, nie utrzyma, nie utrzyma auta i nie opłaci studiów, no chyba, że w simsach, bo nie wiem.
Pochwal się co robisz za 2 stówy dniówki dziennie, idąc Twoim tokiem rozumowania najniższa krajowa za etat powinna wynosić 4x5x200=4 tyś. Netto.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
I na wesele będę sobie zbierać sama, bo od sierpnia przez następne 25 lat będę tam gdzie zawsze chciałam służyć i będę dobrze zarabiać - więc z tym brakiem ambicji i powodów do dumy to nie do mnie...
ale w Polsce? Godna podziwu pewność siebie jesli tak.
Bo wiesz Twoja opcja spieprzenia z kraju do jakiegoś Twojego Eldorado jako forma zaradności też nikogo nie interesuje.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2015-06-05 o 15:27
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:24   #224
201605301111
Konto usunięte

Zawsze można jechać zagranico na wakacje do pracy żeby zarobic na talerz na weselu kuzynki Andżeli
Sawuarwiwr to drogi interes, nie ma ze boli
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:29   #225
Hultaj
BAN stały

Cytat:
ALE PRZECIEŻ MOGŁABYM SIĄŚĆ I PŁAKAĆ ŻE MAM TYLKO 100 ZŁ BO JESTEM BIEDNĄ STUDENTKĄ I NIE MAM Z CZEGO TO DAM TYLKO 100 I NIECH SIĘ PM CIESZY
nie, nie trzeba płakać, wesela nie są od płakania, nie trzeba też wypruwać z siebie żył by młodzi po zsumowaniu kopert mogli sobie kupić autko; jesli obracają się w zamożnym gronie no to super, ale jeśli nie to nie.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

btw a to określenie talerzyk jest równie upiorne jak cały koncept.
Talerzyk, a może krzesełeczko, kieliszeczek, parkiecik i lampionik.
Stary 2015-06-05, 15:30   #226
barbarossan
Rozeznanie

Hulaj odstosunkuj się ode mnie powiem Ci tak po prostu, bo mnie irytujesz.

Napisałam, że danie mało to chamstwo wobec młodej pary, skoro kogoś stać. Nie wszystkim wypadają jedynki, nie wszyscy łamią nogi, część po prostu daje 200 zł na odp.dol się równocześnie krytkując wesele
Po drugie widzę, że coraz więcej mamy egoistów " bo ja bo ja" ale komuś dać coś więcej od siebie to już nieeee.
Po trzecie dorabiam sobie bo CHCĘ dać im jak najlepszy prezent, nie wypruwam sobie żył
Po czwarte na swój ślub zarobię SAMA
po piąte jak na 23 latkę radzę sobie CAŁKIEM nieźle, patrząc na moich znajomych którzy nie pracują, albo koleżanki będące bez wykształcenia, upaprane w pieluchach na czyjejś łasce.

Dokładam się tyle ile uważam za stosowne, bo po pracy pomagam w utrzymaniu domu, opiece nad niepełnosprawną siostrą ( mama nie płaci za opiekunkę wtedy ) co Ty wiesz o życiu, o tym co robię a czego nie, a i jedzenie kupuję sobie SAMA, bo jestem na diecie, do domu jak kupuję coś ze środków czystośći to też nie każę sobie oddawać.

A jak Cię to tak bardzo interesuje i nie możesz przestać myśleć o tym gdzie można znaleźć dorywczą pracę za 200 zł dniówki to Ci współczuję że nie jesteś na tyle obrotna, że takiej fuchy sobie nie możesz znaleźć.
tańczę na rurze - zadowolona ? hahahaha
A tak serio jest coś takiego jak bycie zaufanym pracownikiem i wpadasz na zleceniówkę na kilka - kilkanaście godzin robisz porządki w fakturach, listach płac itd. ogarniasz rezerwacje/ przyjęcia a jak trzeba to stajesz za barem.
Można, można.
Trzeba chcieć a nie szukać całe życie WYMÓWEK

Ps. czytaj ze zrozumieniem, bo kiepsko Ci idzie.

będę odbywać " służbę" nie "pracować" te dwa pojęcia się różnią.
Mówiąc łopatologicznie
służby mundurowe.

Widzę że kogoś boli to, że ktoś jest taki, że chce dać coś od siebie. Inni zaś za wszelką cenę chcą usprawiedliwić swoje "zlewkowe" podejście.

ps. no popatrz, właśnie to wesele na które ide opłaca sobie sama para młoda, oboje pracują i sobie uzbierali. Nie wiem czy wszyscy Polacy wierzą w to że KAŻDY pracuje za minimalną krajową przez całe życie?

Czas edycji: 2015-06-05 o 15:40
Stary 2015-06-05, 15:33   #227
zakonna
Naczelna Nastolatka

Już abstrahując od tematu wątku to naprawdę niewiele ludzi ma opcje dorobienia 500 zł jak tylko im się zechce
Stary 2015-06-05, 15:37   #228
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Tak jak i wyszło większości Polaków. Wstyd mi za niektórych, naprawdę. Przecież o weselu nie dowiadujemy się na dwa tygodnie przed, a przynajmniej 3-4 miesiące wcześniej. Rozumiem jeszcze rodziny mające dzieci, w młodym wieku. Ale studentów? Wystarczy przez te 3 miesiące pójść 3-4 razy do dodatkowej pracy. Albo mamy leniwy naród albo bardzo egoistyczny.
aha, że niby 3-4 msce na ustukanie 600 zł ekstra na kopertkę to jest taki lajcik.
No może i lajcik, takich co próbują sprzedawać piasek na pustyni też w przyrodzie nie brakuje.
Mnie Twoje myslenie nie szokuje, i skądś się potem emeryci zaciągający pożyczki na tablet dla wnusia żeby wnuś bardziej kochał albo bo to komunia i nie można nie; biorą. Ale jak się za młodu wyznaje tradycję, że jak sa lata chude to nalezy stanąc na rzęsach a się pokazać to potem trudno tego myślenia może być się odzwyczaić, co by powiedziała Irena albo Andżelika, że to wstyd.

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Hulaj odstosunkuj się ode mnie powiem Ci tak po prostu, bo mnie irytujesz.
ja się do Ciebie bynajmniej nie stosunkuję tylko odnoszę się do tego co raczysz lansować, ale gdybym miała używac Twojego języka to mogłabym śmiało powiedzieć, że Twoja nerwowość i nadęte ego są ''śmieszne''.
Cytat:
Już abstrahując od tematu wątku to naprawdę niewiele ludzi ma opcje dorobienia 500 zł jak tylko im się zechce
e tam, po prostu masz leniwe dupsko, Ty jako zdaje się znaczka języka obcego powinnaś trzepać grubą kapustę na samych tylko korkach, nieprawdaż.

Aż dziw bierze, że ludzie wolą żyć od 1 do 1 niż iśc i dorabiać, co tam koperty, na zycie, jak dorabianie tylko lezy i czeka aż jaśnie hrabia raczy się schylić.
Stary 2015-06-05, 15:41   #229
barbarossan
Rozeznanie

tak, jesteś leniwa.

teraz jest mnóstwo ogłoszeń o kelnerowaniu na weselach, ogródkach piwnych, udzielaniu korepetycji do poprawek, sprzątaniu, bawieniu dzieci, stoiska z pamiątkami, prace BIUROWE na zastępstwo bo sezon urlopów się zaczyna. Jak to jest, że jedni mają tą pracę, a inni tylko biadolą że nie mogą jej znaleźć.

Czas edycji: 2015-06-05 o 15:45
Stary 2015-06-05, 15:43   #230
_ema_
Zakorzenienie

Ależ to g*wniane podejście.
Byle hajsem trzepnąć, żeby wszyscy wiedzieli, jak się dostatnio żyje. A poproś ludzi w zaproszeniu o upominek, wino, albo książkę, to NIKT się nie wysili, żeby dowiedzieć się o gust młodych, co czytają, jakie piją, poszperać po sklepach żeby wręczyć coś wyjątkowego, nawet za grosze. NIKT.
Bo jak dam książkę z dedykacją od serca, to kamerzysta 'przecie' nie nagra, co innego jak grubą kopertę. Kupię w monopolowym pierwsze lepsze Carlo Rossi i włożę miesięczną pensję do koperty, a potem będę piać, jak mi na młodych zależało, bo taki prezent daję. Zero osobistego zaangażowania, zero fanztazji , zero realnego myślenia o kwestiach metafizycznych.
Tylko hajs, hajs, hajs.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-06-05 o 15:44
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:44   #231
201604250941
Konto usunięte

My dajemy 200zl od osoby, bo tyle kosztuje krzesło. To jest dla wszystkich jasne, wlacznie z 20latkami. Natomiast jesli to nie jest bliska rodzina to z powodu cen nikt nie zaprasza znajomych na wesele , tylko do kosciola. Ale gdyby.mnie zaprosiła kolezanka to tez bym dala te 200, nie spotkałam się tak w zyciu z innym podejściem, wszyscy rozumieja, ze to koszt i jesli chca brac udzial we wspólnej zabawie to płacą, nikt nie idzie na zasadzie, ze koperta jest anonimowa, a mlodzi niech cierpią jak robia wesele na milion gości.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:46   #232
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez barbarossan Pokaż wiadomość
tak, jesteś leniwa.

teraz jest mnóstwo ogłoszeń o kelnerowaniu na weselach, ogródkach piwnych, udzielaniu korepetycji do poprawek, sprzątaniu, bawieniu dzieci, stoiska z pamiątkami, prace BIUROWE na zastępstwo bo sezon urlopów się zaczyna. Jak to jest, że jedni mają tą pracę, a inni tylko biadolą że nie mogą jej znaleźć.
Ale w imie czego to wszystko? Zeby komus za JEGO slub zaplacic? Z jakiej racji?
Stary 2015-06-05, 15:46   #233
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam, że danie mało to chamstwo wobec młodej pary, skoro kogoś stać.
Kurcze, ale jesli ktos te pieniadze musi DORABIAC ponad to co normalnie pracuje, czyli musi odebrac sobie i rodzinie czas, zeby komus innemu wepchnac forse, to kurcze (jeszcze raz) tego kogos NIE STAC na to napychanie koperty.

A z drugiej strony, jesli nawet kogos stac a woli sobie lepszy ciuch lupic na wesele niz dac w koperte, to nadal nie widze gdzie tu chamstwo. Owszem, daje sie zwykle prezent ale przeciez nie wg wytycznych, ale wg tego ile mozemy i CHCEMY dac.
Bez zarzynania sie dodtakowego

Kojarzy mi sie to wszytsko z oblednymi zarobkami pilkarzy, gwiazd wszelkiego rodzaju, ktorzy ciagle podbijaja cene, bo sa naiwni co chca im tyle placic.
No i tu tez, juz sie zaczyna "dobre wychowanie nakazuje zapozyczyc sie, dorobic itd ale w koperte trzeba wlozyc tyle i tyle".
Generalnie swiat na glowe upada i to z 11 pietra.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:47   #234
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
nie, nie trzeba płakać, wesela nie są od płakania, nie trzeba też wypruwać z siebie żył by młodzi po zsumowaniu kopert mogli sobie kupić autko; jesli obracają się w zamożnym gronie no to super, ale jeśli nie to nie.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

btw a to określenie talerzyk jest równie upiorne jak cały koncept.
Talerzyk, a może krzesełeczko, kieliszeczek, parkiecik i lampionik.
densik, panienka młodzieńka, ślubik, sukieniusia, welonik.................. ..
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:50   #235
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Dokładam się tyle ile uważam za stosowne, bo po pracy pomagam w utrzymaniu domu, opiece nad niepełnosprawną siostrą ( mama nie płaci za opiekunkę wtedy ) co Ty wiesz o życiu, o tym co robię a czego nie, a i jedzenie kupuję sobie SAMA bo jestem na diecie.
a co tu jest do wiedzenia, ceny w sklepach, na cpn'ach czy na stronach mieszkan utajnione nie sa.

Cytat:
Dokładam się tyle ile uważam za stosowne
dokładasz się tyle ile za stosowne uważają Twoi rodzice, to tak btw.

Cytat:
A jak Cię to tak bardzo interesuje i nie możesz przestać myśleć o tym gdzie można znaleźć dorywczą pracę za 200 zł dniówki to Ci współczuję że nie jesteś na tyle obrotna, że takiej fuchy sobie nie możesz znaleźć.
Cytat:
A tak serio jest coś takiego jak bycie zaufanym pracownikiem i wpadasz na zleceniówkę na kilka - kilkanaście godzin robisz porządki w fakturach, listach płac itd. ogarniasz rezerwacje/ przyjęcia a jak trzeba to stajesz za barem.
pogratulować znakomitej znajomości rynku pracy.
Gdyby kazdy pracodawca tylko szukał jak komuś płacić 2 stówy dziennie za coś tam bo ktoś by chętnie dorobił to o ile nie jest to praca w IT mógłby szybko zbankrutować.
Nawiasem mówiąc Twoj pracodawca za tych 3/4 zastępstwa za Ciebie nie płaci normalnie składek, bo masz status studenta, więc biorąc pod uwagę ile na Tobie tym samym oszczędza to raczej dajesz się wyzyskiwać.
Wnioskuję tym samym, że w szalowej branży nie robisz, bo w szalowych branzach to się nie dają cykać już studenci.
Cytat:
będę odbywać " służbę" nie "pracować" te dwa pojęcia się różnią.
Mówiąc łopatologicznie
służby mundurowe.
taki trochę kontrowersyjny temat.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Cytat:
Widzę że kogoś boli to, że ktoś jest taki, że chce dać coś od siebie. Inni zaś za wszelką cenę chcą usprawiedliwić swoje "zlewkowe" podejście.
mnie to nie boli i ja podejścia zlewkowego nie mam.
Ale jesli miałabym dorabiać na kopertę to uważam, że lepiej te pieniądze wydać na coś bardziej pozytecznego, np. wymianę rozwalającego się łózka, kupienie części d auta, nową tapetę, wizytę u denstysty, a nie dansing w remizie.
No tak bywa, piramida potrzeb, cekiny niekoniecznie na 1 miejscu.
Stary 2015-06-05, 15:51   #236
201609102148
Konto usunięte

A wiecie, ze ten Typowy Janusz z memow, co to "Grażyna! Mietek ma lepsze auto, bieremy kredyt" byl policjantem?

Taka tam luzna uwaga.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:52   #237
Hultaj
BAN stały

Cytat:
tańczę na rurze - zadowolona ? hahahaha
za to to akurat ludzie sami płacą, nazywa się to chodzeniem na zajęcie z pole dance czy jakoś tak.

Stary 2015-06-05, 15:52   #238
barbarossan
Rozeznanie

Czyli dalej stawiasz siebie na pierwszym miejscu niż podarowanie ciut więcej osobom na ktorych powinno Ci zależeć.

Czas edycji: 2015-06-05 o 15:53
Stary 2015-06-05, 15:53   #239
Hultaj
BAN stały

Cytat:
densik, panienka młodzieńka, ślubik, sukieniusia, welonik.................. ..
jest okropne po prostu, nie wiem co za ciotki to wymyśliły ale coś się w kieszeni otwiera jak to się słyszy.
Stary 2015-06-05, 15:54   #240
201604181004
Konto usunięte

ten wątek przekroczył wszelkie granice xD

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
jest okropne po prostu, nie wiem co za ciotki to wymyśliły ale coś się w kieszeni otwiera jak to się słyszy.
a tekst pt "koszty talerzykowego" po prostu robił mi dzięń xDDDDDDDDD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości