Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-05, 23:06   #301
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Nie jesteś XD za naciąganie na koszty i tak duzo dałaś.

W tym wszystkim mam nieco inną zgryzotę, ostatnio na hotel dla wszystkich i ogolnie calosc dali rodzice panny mlodej, mlodzi mieli maly wklad. Slub corki, to sie szarpneli, mocno jak na nich, a poniewaz jestesmy blisko to znalismy kwote itd. Dalismy koperte z nawiazka, ale gryzlo mnie to, kto te koperte koncowo wezmie. Mlodzi, czy rodzice? Niby nie moja sprawa, nikt o to nie pytal, ale jakbym mogla to bym dala rodzicom do reki te koperte, bo wiem jaki to wysilek byl dla nich.
To ty chciałaś podarować młodej parze, która cię zaprosiła, prezent "na nową drogę życia" czy zwrócić organizatorom koszty wesela?

Komedia.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 23:13   #302
yosanne
Raczkowanie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51650958]Jeśli kupno sukienki czy garnituru to naprawdę nie jest kwestia, o której warto pomyśleć, to rozumiem, że ucieszysz się i skomplementujesz kuzynkę, która przyjdzie w starych dżinsach dzwonach podartych na dole i w wyciągniętej koszulce z muminkami.[/QUOTE]
Ja bym się ucieszyła i skomplementowała, koszulka w muminki, powrót do dzieciństwa, super sprawa Ale ja w tej kwestii jestem zupełnie nie-tradycyjna, jakby mi kiedyś przyszło urządzać swoje wesele, to na pewno nie będzie białej sukni, pałacyku pod miastem, serwetek w kolorze ecru dopasowanych do tiulowych zasłonek, gołąbków i białego tortu z różowymi wstążeczkami, prędzej jakaś opuszczona fabryka albo strzelnica
yosanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 23:28   #303
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
To ty chciałaś podarować młodej parze, która cię zaprosiła, prezent "na nową drogę życia" czy zwrócić organizatorom koszty wesela?

Komedia.
Oczywiście zwrócic koszty.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 23:31   #304
tyene
Zakorzenienie

To jakiś absurd. Jesteś gościem, a nie sponsorem. Jak będziesz miała dziecko które będzie szło na urodziny do koleżanki, to zamiast dać koleżance zabawkę/piórnik, będziesz dawała rodzicom, bo "daje się organizatorom?" O.o
Stary 2015-06-05, 23:34   #305
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Nawet nie wiem, jak to skomentować.
Stary 2015-06-05, 23:36   #306
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Na innych uroczystosciach tez poczuwasz sie do tego?

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 23:41   #307
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
a ja nie dopisuje sobie ideologii tylko rozumiem bez tlumaczenia, ze wesele sie robi dla rodziny, trzeba tych i tamtych zaprosic, matka dorzuci milion swoich gosci, tesciowa drugi, znajomych tam jest paru tak naprawde, a skoro tak, to nie ma co zerowac na parze mlodych ludzi, ktorzy sa pod sciana i z kredytem
przyjsc nazrec sie i jeszcze psioczyc na hotel, sami chcieli to niech stawiaja, za malo wódy bla bla taaa super
ja bym nie poszla na wesele bez placenia za talerz
a poza tym zaprosznie na wesele to jednak jakas nagroda, a nie przykry obowiazek, wypada podziekowac, a jesli sie uwaza, ze nie ma za co, to serio nikt nie zmusza do przyjscia
A gdyby to była np Twoja przyjaciółka, a miałabyś ciężką sytuację finansową, a ona bardzo, by chciała, by i tak byś przyszła, że nie masz co przejmować się pieniędźmi, bo właśnie liczy się dla niej Twoja obecność, bo jesteś dla niej bardzo ważna? Nie mogłabyś wtedy schować do kieszeni tego, że byłoby Ci głupio, że nie zwrócisz za talerzyk? Nie byłoby wtedy ważniejsze, by dzielić z nią te chwilę? Nie mówię, że to takie częste, ale zdarzają się trudne sytuacje. No, ale jasne, jak nie, to pewnie, że wtedy wiele osób da chętnie więcej pieniędzy, ja też. Chociaż 150 zł co dałam, to nie było dużo przy 215 zł za talerzyk, to po prostu więcej nie mogłam. Wesele było wypasione, super dj, hotel, opłacali też nocleg niektórym gościom, był stół z wieloma ciastami, wiejski stół, no ale po prostu więcej dać nie mogłam, a ona i tak bardzo chciała, bym była. Także widzisz.

A rodzice im większość opłacili z tego co wiem, bo chcieli i mają pieniądze akurat, więc raczej się nie zapożyczali i owszem i tak pewnie miło by było gdyby się zwróciło, ale raczej nie liczyli na to koniecznie. Koleżanka nie miała nigdy problemu z pieniędzmi z tego co wiem, ale jest taką osobą, że sama powiedziała mi, że najbardziej liczy się obecność, ona rozumie, że ktoś ma mniej, niczego nie wymaga, rozumie, po prostu sama zwykle miała sporo pieniędzy chyba, ale nie jest rozpieszczona absolutnie i fajna z niej osoba. Zaprosili 300 osób, a było niecałe 200, ale po prostu ona chciała duże wesele, bo lubi takie imprezy, a skoro rodzice chcieli jej wyprawić, to chciała. Ja może bym nie chciała, by rodzice, by wyprawili, ale to jej dzień No i zrozumiała na pewno, że nie mogę dać dużo pieniędzy, ale i tak chciała, bym była obok. Nie sądzę, bym postąpiła okropnie, po prostu nie mogłam więcej, nie to, że żałowałam, bo nie żałuję. Na szczęście chyba i tak nie było źle z tym co mieli z wesela, bo podobno trochę pieniędzy zostało i kupili sobie kino domowe No i w mieszkaniu prawie wszystko już mają, więc ja się cieszę

A i wesele było świetne, ale jakby nie było, to bym nie psioczyła, nie jestem taka. Także nie jest to czarno-białe candycotton. Nie traktuję tego jako darmowej wyżerki itp, ale po prostu więcej nie mogłam dać. Chciałam być obok niej i tak, skoro ona też chciała i zależało jej, a wyraźnie to mówiła, że jej zależy i też wiedziałam, że rozumie różne sytuacje.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-06-05 o 23:54
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 23:42   #308
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
No właśnie - jak idziesz np. na komunię, to dajesz prezent dziecku czy wciskasz jego rodzicom kasę za żarcie ?
Stary 2015-06-05, 23:58   #309
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
serio muszę się z tego tłumaczyć? nie widzisz różnicy miedzy ślubem za 30-40 tysięcy a urodzinami za cenę torta?
Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
A gdyby to była np Twoja przyjaciółka, a miałabyś ciężką sytuację finansową, a ona bardzo, by chciała, by i tak byś przyszła, że nie masz co przejmować się pieniędźmi, bo właśnie liczy się dla niej Twoja obecność, bo jesteś dla niej bardzo ważna? Nie mogłabyś wtedy schować do kieszeni tego, że byłoby Ci głupio, że nie zwrócisz za talerzyk? Nie byłoby wtedy ważniejsze, by dzielić z nią te chwilę? Nie mówię, że to takie częste, ale zdarzają się trudne sytuacje. No, ale jasne, jak nie, to pewnie, że wtedy wiele osób da chętnie więcej pieniędzy, ja też. Chociaż 150 zł co dałam, to nie było dużo przy 215 zł za talerzyk, to po prostu więcej nie mogłam. Wesele było wypasione, super dj, hotel, opłacali też nocleg niektórym gościom, był stół z wieloma ciastami, wiejski stół, no ale po prostu więcej dać nie mogłam, a ona i tak bardzo chciała, bym była. Także widzisz.
miło, że komuś tak na Tobie zależało, ale dla mnie to sytuacja czysto hipotetyczna, bo nikogo nie stać na takie zapraszanie, ostatnio najlepsza przyjaciółka od wielu lat bardzo chciała, żebym przyszła na slub, ale o weselu nie było nawet mowy
i gdybym sie znalazla w takiej sytuacji pod sciana to pewnie tak samo bym to rozwiazala, kosciol a potem wybacz, na prawde nie moge, ale zebys mnie dobrze zrozumiala -nie oceniam Twojej decyzji, zrobilas jak uwazalas, 150zl to duzo i tak
koszty wesel sa tak ogromne, ze miejsca są wyliczone do tego stopnia, że nawet cioci wolno przyjść tylko z mężem, ale dorosłym kuzynom już nie wolno, tylko do kościoła mogą przyjść, a potem do domu, a jak juz kuzyn dostanie zaproszenie to bez osoby towarzyszącej, jezeli to nie jest narzeczony/a, zaproszeni znajomi zawsze wiedzieli jak dotad, co ma byc w kopercie, a reszta tez tylko do kosciola, takie sa realia wiec nie dopisuje sobie do nich ideologii 'jeste goscie wiec przyjde sie nażreć i napić, sami chcieli wesele na tyle osob, to niech placa', oni mnie goszczą, a ja jestem dobrym gościem
Stary 2015-06-06, 00:00   #310
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
No to dla mnie absurd. To zakładając, że np mam bogatą koleżankę, a sama miałam mało pieniędzy, to dużo musiałabym w kopertę włożyć, by zwrócić jej koszty. Paranoja naprawdę. Nie chodzi o to, że komuś żałuję, ale naprawdę choćby nie zawsze jest to możliwe. A ja jestem gościem, więc też nigdy nie będę dokładnie wiedziała jakie są koszty. Jak da się radę dać dużo czy tak, by się zwróciło, to ok, a jak nie, to co, gorszą koleżanką wtedy jestem? No albo powinnam nie iść i pokazać jej, że to, że nie mam pieniędzy jest ważniejsze dla mnie niż dzielenie tego dnia z nią, jak ona tego chce? To by było dopiero dla niej przykre, wiem, bo znam ją. Tak samo byłoby mi przykro, gdyby kiedyś na moje wesele (nie jestem jeszcze po ślubie) moja przyjaciółka nie przyszła, bo nie ma pieniędzy czy ma mało. No, ale ona mnie zna, a w razie czego też wtedy zaznaczę, by nikt nie czuł presji, bo ok, ktoś chce dać ok, ale to żaden obowiązek, ludzie mają różne sytuacje i do tego nic nie muszą mi sponsorować! A ja wolę zapłacić za miejsce przyjaciółki np na weselu i mam gdzieś czy mi się za to zwróci, może mi nie dać nic, ale ważne, że będzie, bo jest mi bliska, dobrze ją znam. Chociaż jasne, coś mi na pewno da, bo jednak ludzie dają, ale nieważne czy to będzie coś małego czy dużego, po prostu nieistotne. Będzie moim gościem, tak na to patrzę i nie ma wobec tego żadnych zobowiązań, to tylko czyjaś wola i nikogo nie obgadam czy dał tyle, nawet jak podpiszę kopertę. To jest sprawa indywidualna i nie przeliczam bliskich osób na pieniądze.

Czas edycji: 2015-06-06 o 00:04
Stary 2015-06-06, 00:01   #311
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
serio muszę się z tego tłumaczyć? nie widzisz różnicy miedzy ślubem za 30-40 tysięcy a urodzinami za cenę torta?
A kto komuś każe robić wesele za 40 tys?
Jak ktoś ma taki kaprys, stać go na to i zaprasza 200 gości, to jego sprawa, tych gości koszt imprezy nie powinien interesować.
Stary 2015-06-06, 00:03   #312
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

I znowu doszlismy do argumentu, ze dobry gosc to ten co sponsoruje mlodym swoj udzial w zabawie. Wroc- placi za swoja nagrode

Jestem w szoku. Absurd goni absurd. Powinnam zwrocic koszta, powinnam dac duzo, isc dorobic, bo inaczej jestem leniem itp

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 00:06   #313
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:

miło, że komuś tak na Tobie zależało, ale dla mnie to sytuacja czysto hipotetyczna, bo nikogo nie stać na takie zapraszanie, ostatnio najlepsza przyjaciółka od wielu lat bardzo chciała, żebym przyszła na slub, ale o weselu nie było nawet mowy
i gdybym sie znalazla w takiej sytuacji pod sciana to pewnie tak samo bym to rozwiazala, kosciol a potem wybacz, na prawde nie moge, ale zebys mnie dobrze zrozumiala -nie oceniam Twojej decyzji, zrobilas jak uwazalas, 150zl to duzo i tak
koszty wesel sa tak ogromne, ze miejsca są wyliczone do tego stopnia, że nawet cioci wolno przyjść tylko z mężem, ale dorosłym kuzynom już nie wolno, tylko do kościoła mogą przyjść, a potem do domu, a jak juz kuzyn dostanie zaproszenie to bez osoby towarzyszącej, jezeli to nie jest narzeczony/a, zaproszeni znajomi zawsze wiedzieli jak dotad, co ma byc w kopercie, a reszta tez tylko do kosciola, takie sa realia wiec nie dopisuje sobie do nich ideologii 'jeste goscie wiec przyjde sie nażreć i napić, sami chcieli wesele na tyle osob, to niech placa', oni mnie goszczą, a ja jestem dobrym gościem
W sensie, że Twoim zdaniem i tak dużo, że dałam 150 zł? No tak, nie zwróciło się za talerzyk, a pisałam już, że wypasione wesele, jak patrzyłam tylko z ciekawości to 215 zł talerzyk, a ogólnie w hotelu. Niemniej, wiedziałam, że pójdę, bo to dla niej ważne, no dla mnie też, dla niej. No bo ja nie idę nigdy z myślą, że się nażrę za darmo, nie o to chodzi, po prostu bliscy są dla mnie ważni.

Aha no tak, jak nie stać jej i zaprasza Cię po prostu na ślub, bez wesela - ok, no lepiej nie zaprosić niż zapraszać i liczyć, że musi się zwrócić. A samo to, że nigdy takiej pewności nie ma sprawia, że to niezbyt dobrze tak zakładać. Niemniej, uważam, że to co piszesz, czyli zapraszanie bez osoby towarzyszącej nie jest chyba zbyt fajne. No jednak jak już zapraszać kogoś dorosłego, to myślę, że lepiej z partnerem, chyba, że nas naprawdę nie stać, to nie zapraszać tylu osób. No bo jednak chodzi też o to, by goście dobrze się bawili, a wiele dorosłych osób bez partnera nie chce iść. No zrozumiałe, choć wiadomo różnie bywa, mój facet nie mógł tym razem iść, to poszłam sama, też nie ma tragedii, samej też można iść, gdy ktoś nam bliski, nie wszędzie trzeba chodzić z facetem, zwłaszcza jak on nie może, bywa. No, ale normalnie, jednak samo zaproszenie lepiej jak jest z osobą towarzyszącą i tak byłam zaproszona, tylko po prostu powiedziałam w odpowiednim czasie, że mój facet jednak nie będzie mógł, więc będę sama.

Czas edycji: 2015-06-06 o 00:10
Stary 2015-06-06, 00:20   #314
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
No to dla mnie absurd. To zakładając, że np mam bogatą koleżankę, a sama miałam mało pieniędzy, to dużo musiałabym w kopertę włożyć, by zwrócić jej koszty. Paranoja naprawdę. Nie chodzi o to, że komuś żałuję, ale naprawdę choćby nie zawsze jest to możliwe. A ja jestem gościem, więc też nigdy nie będę dokładnie wiedziała jakie są koszty. Jak da się radę dać dużo czy tak, by się zwróciło, to ok, a jak nie, to co, gorszą koleżanką wtedy jestem? No albo powinnam nie iść i pokazać jej, że to, że nie mam pieniędzy jest ważniejsze dla mnie niż dzielenie tego dnia z nią, jak ona tego chce? To by było dopiero dla niej przykre, wiem, bo znam ją.
To może inaczej - załóż bliżej realiów, mniej hipotetycznie - masz koleżankę, która właśnie się broni, szuka pracy, jej narzeczony zarabia 2,5 k, jego rodzice mają kredyt we frankach, jej ojciec zaginął w akcji, matka zarabia 2000, bardzo chce żeby na weselu byli jacyś znajomi, od 5 lat dorabiała w KFC, zeby w ogole moc wesele wyprawic i bardzo by chciała, żebyś przyszła, co robisz?

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------

Cytat:
Jak ktoś ma taki kaprys, stać go na to i zaprasza 200 gości, to jego sprawa, tych gości koszt imprezy nie powinien interesować.
I znowu wchodzimy w kto komu każe Tyle to kosztuje jak się chce mieć na weselu kogoś poza rodziną. Kto każe, powiem Ci kto każe - zaufanie do znajomych, ze nie puszczą młodych w skarpetach, jeśli młodzi zorganizują dla nich fajną zabawę. Każdy ma swój kawałek świata, ale w moim na wesele niezależnie od wieku i sytuacji przychodzi się z kopertą, jestesmy dla siebie wazni, znamy date slubu min pol roku wczesniej, znamy zawsze koszt talerzyka, deklarujemy czy bedziemy, przychodzimy przygotowani. Przy czym koperta obejmuje czesto wiecej niz sam talerzyk, ale talerz to minimum. I nie, nikt tego nie sprawdza na wejsciu, kazdy jakos sam to wie.
Stary 2015-06-06, 00:38   #315
Candy_lips
Zakorzenienie

To znaczy ja napisałam zakładając to ja tak naprawdę nie pisałam hipotetycznie, bo ta koleżanka generalnie ma bogatych rodziców, może nie bardzo, ale po prostu nic jej nie brakowało, sama przyznaje, że miała naprawdę dobrze. Chociaż wiem, że to nie są aż tak częste sytuacje. Teraz ona pracuje w urzędzie, może nie wielkie pieniądze, ale też niezłe, bo to pierwsza praca no i wiadomo wszystko opłacone ZUS itp, więc tutaj nie jest tak źle jak to np na umowach zlecenie czasem itp. No, ale w opisanej przez Ciebie sytuacji, to może wtedy, bym odmówiła, sama nie wiem, jak taka sytuacja jak piszesz, to tak, możliwe, że bym odmówiła, to trochę co innego.

No chyba, że bym miała więcej pieniędzy. Jednak no wiadomo, jej rodzice bogaci w miarę czy po prostu nie bogaci nawet, ale po prostu było ich stać, a wiadomo, że teraz mają coś mniej pieniędzy raczej i też mogłabym pomyśleć, że ja muszę im koszta oddać. No, ale to tak nie wygląda i po prostu nie mogłam. No, ale sama po prostu zrozum, że gość to trochę co innego niż sponsor i jasne, miło jak się zwróci za talerzyk, ale nie jest to żaden obowiązek. Jasne, że niektórzy ludzie robią wesela ponad stan, ale to nie jest nasza wina. A gość daje ile może, generalnie zakłada się, że zależy najbardziej na obecności, a wiesz też nie będzie gość dokładnie wnikał czy oni biorą kredyt na wesele itp, bo też by to było nieładne. Tak samo urodziny, dużo mniejsza impreza, ale raczej nie przynosisz pieniędzy, by im się zwróciło. Jasne, wesele to co innego, bo na przyszłą drogę życia, chce się wspomóc, no ale to też zależy od możliwości, więc daje się ile się może.

No i co, ja po prostu wiem, że jak będę robić sobie wesele, to nigdy nie ma pewności czy się zwróci. Ktoś jest dla mnie ważny i nie będę oceniać na podstawie koperty. W Polsce i tak dużo ludzie dają często, to, że ja dałam mniej, pewnie zwróciło im się w innych kopertach, oprócz kopert dostali też wielkie, na pewno porządne prezenty, podejrzewam, że AGD itp. Nie to, że dlatego dałam mniej, po prostu nie mogłam więcej jak pisałam.

Czas edycji: 2015-06-06 o 00:41
Stary 2015-06-06, 00:46   #316
201604250941
Konto usunięte

No jak mają kase to sie spokojniej podchodzi do tego, zwłaszcza że tacy mogą zrobić wesele za 500zl/talerz, nie mozna wymagac, ze kazdy taka kwote zwrócić.
Stary 2015-06-06, 00:47   #317
pani-jesień
Zakorzenienie

Może jestem jakaś dziwna, ale nie, ja nie znam kosztów "talerzyka" na weselach, nikt mi takich informacji nigdy nie udzielał, a szperać po internecie nie będę, żeby się dowiedzieć i, broń borze liściasty, koperty za chudej nie dać

Goście sponsorami wesela Do głowy mi takie podejście nie przyszło, jak ślub brałam.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2015-06-06 o 00:50
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 00:50   #318
tyene
Zakorzenienie

Nie można w ogóle wymagać. Serio, nie ma obowiązku robienia wesela na 200 osób za 40 tysięcy. Można zrobić przyjęcie urodzinowe dla najbliższych osób. Można je zrobić w domu. Można zrobić je na tysiące tańszych sposobów. Naprawdę jestem w szoku, że obracasz się w środowisku, w którym trzeba zapłacić za udział w weselu i że nie zaprosiłabyś przyjaciółki na wesele, bo "gość musi zwrócić kasę". Dla mnie to szokujące.
Stary 2015-06-06, 00:53   #319
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
No jak mają kase to sie spokojniej podchodzi do tego, zwłaszcza że tacy mogą zrobić wesele za 500zl/talerz, nie mozna wymagac, ze kazdy taka kwote zwrócić.
No tak, dlatego uważasz, że to nic, że dałam 150 zł, a talerzyk 215 zł i wesele wypasione w hotelu, bardzo dużo jedzenia itp? Nie no, ja myślę, że to nic. Niemniej w innych sytuacjach też uważam, że to różnie bywa, więc ogólnie nie uważam jak Ty, że powinno się zwrócić, że inaczej jest się nie w porządku czy coś, wszystko zależy i moim zdaniem nie powinno być właśnie terroru, by dawać tyle i tyle, bo wtedy właśnie bywają sytuacje, że ludzie są rozdarci, bo chcą np iść na wesele, są zaproszeni, a nie mają za dużo pieniędzy. Czasem myślą, nawet jak bliska osoba i wiedzą, że ich źle nie oceni, ale i tak się wstydzą, a moim zdaniem niepotrzebnie. A potem ludziom jest przykro jak wiele osób odmawia przyjścia i niektórzy nie przyznają się, że chodzi o kasę, a wiadomo niektórzy liczą, że im koszt się wesela zwróci, ale nie każdy, dla wielu liczy się najbardziej obecność właśnie.
Stary 2015-06-06, 00:54   #320
Hultaj
BAN stały

Cytat:
W tym wszystkim mam nieco inną zgryzotę, ostatnio na hotel dla wszystkich i ogolnie calosc dali rodzice panny mlodej, mlodzi mieli maly wklad. Slub corki, to sie szarpneli, mocno jak na nich, a poniewaz jestesmy blisko to znalismy kwote itd. Dalismy koperte z nawiazka, ale gryzlo mnie to, kto te koperte koncowo wezmie. Mlodzi, czy rodzice? Niby nie moja sprawa, nikt o to nie pytal, ale jakbym mogla to bym dala rodzicom do reki te koperte, bo wiem jaki to wysilek byl dla nich.
córce to nie przeszkadza by rodzice się ''rujnowali'' na spełnianie jej marzenia w postaci przyjęcia weselnego to dlaczego Ty masz zgryz?
Zresztą może wyrodna nie jest, chciała wesela, a żeby odciążyć starszych kopertami się podzielili.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 00:55   #321
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Może jestem jakaś dziwna, ale nie, ja nie znam kosztów "talerzyka" na weselach, nikt mi takich informacji nigdy nie udzielał, a szperać po internecie nie będę, żeby się dowiedzieć i, broń borze liściasty, koperty za chudej nie dać

Goście sponsorami wesela Do głowy mi takie podejście nie przyszło, jak ślub brałam.
Hehe nom, pary młodej nie wypada tak bardzo pytać, no chociaż jak ktoś nam bliski, to można. Niemniej ja dałam mniej, bo jak pisałam nie mogłam więcej, ale koszt talerzyka znałam, właśnie z Internetu, bo było na stronie hotelu.

---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ----------

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Nie można w ogóle wymagać. Serio, nie ma obowiązku robienia wesela na 200 osób za 40 tysięcy. Można zrobić przyjęcie urodzinowe dla najbliższych osób. Można je zrobić w domu. Można zrobić je na tysiące tańszych sposobów. Naprawdę jestem w szoku, że obracasz się w środowisku, w którym trzeba zapłacić za udział w weselu i że nie zaprosiłabyś przyjaciółki na wesele, bo "gość musi zwrócić kasę". Dla mnie to szokujące.
No właśnie albo zapraszanie bez osoby towarzyszącej... Jeżeli właśnie ktoś tak mocno myśli o kasie, to faktycznie niech zaprasza heh bez osób towarzyszących, bo może nie zwrócą kasy... No i bez dzieci, bo za nich może też rodzice nie zwrócą... No i bez starszych osób, bo one mogą mieć mało pieniędzy itd...

Czas edycji: 2015-06-06 o 00:57
Stary 2015-06-06, 07:36   #322
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Czytam ten wątek i się załamuję... Zawsze myślałam, że daje się tyle ile się ma, a nie, że wesele to przyjęcie biletowane... I serio jak czytam, że trzeba tyle dać i tyle, bo tak dają wszyscy, żęby nie wyjść na dziada i skąpiradło, iść do dodatkowej pracy, zaciskać pasa i jeszcze najlepiej zwrócić jakąś część kosztów organizatorom (czyli często rodzicom państwa młodych) to witki mi opadają...
I jeszcze gdzieś padł argument o nagrodzie... ok, jak mnie ktoś zaprasza na wesele/ślub to jest to miłe, że chce mnie mieć przy sobie w tym ważnym dniu, ale jak dalej czytam, że ta nagroda tak drogo kosztuje, to mi się odechciewa...
A mam 2 wesela w tym roku do obskoczenia i jak widzę jakie niektórzy mają oczekiwania kopertowe to serio chciałabym się wymigać a nie mogę
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 08:21   #323
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
I znowu wchodzimy w kto komu każe Tyle to kosztuje jak się chce mieć na weselu kogoś poza rodziną. Kto każe, powiem Ci kto każe - zaufanie do znajomych, ze nie puszczą młodych w skarpetach, jeśli młodzi zorganizują dla nich fajną zabawę. Każdy ma swój kawałek świata, ale w moim na wesele niezależnie od wieku i sytuacji przychodzi się z kopertą, jestesmy dla siebie wazni, znamy date slubu min pol roku wczesniej, znamy zawsze koszt talerzyka, deklarujemy czy bedziemy, przychodzimy przygotowani. Przy czym koperta obejmuje czesto wiecej niz sam talerzyk, ale talerz to minimum. I nie, nikt tego nie sprawdza na wejsciu, kazdy jakos sam to wie.
Nie wiem, o czym piszesz w ogóle.
I chyba sie ciesze, ze nie wiem i nie obracam sie w takim srodowisku.
Stary 2015-06-06, 08:58   #324
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
dokładnie tak myślę

Na szczeście wesele to nie przymus-jak kogoś nie stać to nie organizuje nie musi potem domagać się od gości zwrotu

Opowiadałam już tę historyjkę, ale ją powtórzę:
na dużej imprezie kończącą pewne działania znajomy z gestem stawiał wszystkim mojito. Niektórzy chcieli piwo, ale on się nie zgadzał w myśl zasady "stawiam to wybieram". No i postawił 2 lub 3 kolejki mohito, taka dusza towarzystwa...a na koniec przy drzwiach wszytskich zwołał i rozliczał ich z rachunku-tzn. zażądał zapłaty za drinki
Tak widzę opisywane tu wesela

Edytowane przez 201604190934
Czas edycji: 2015-06-06 o 08:59
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 09:09   #325
kasienka129
BAN stały

Cytat:
za bycie osobą, z którą chce się ten dzień dzielić
Padlam, serio, nie wiem jak inni ale ja sram na to czy dostaje zaproszenie czy nie, jak nie dostane to nie ide no krótka pilka,nie bede plakac, jak dostanę to sie zastanawiam, bo moze mi sie nie chce, a nie lece z jezorem calowac stopki panny mlodej za taki zaszczyt. Nie rozumiem ludzi majacych podniete z zaproszenia na slub
Ludzie organizuja wesele
A) w ich kregach nie wypada inaczej, wiec idzie ciocia ktorej nie widzieli od urodzenia
B) lubia wesela
C) chca zarobić albo mysla ze zarobia
D) wszystko razem
To ze dostajesz zaproszenie nie znaczy ze jestes wyrozniona, jestes zapchaj dziura z ktorys powyzszych powodow, jesli zorganizuje cywila ze świadkami nie znaczy ze nie kocham rodziny i przyjaciol, mam inna wizje swojego slubu. Wg mnie na wesele ponizej dajmy na to 40- 50 nie wypada organizowac orkiestry i tańców bo brzydko to bedzie wygladac, pusta sala, pusty parkiet bo ci jedza a ci pala, a do lapania welonu sa 3 dziewczyny, dlatego jesli mlodzi chca pompe to w ich interesie jest zeby pojawilo sie duzo ludzi, dlatego ida ciocie, wujkowie kuzyni z os, tow i przyjaciele. Bylam na weselach na ktorym nie znalam panstwa mlodych mimo ze jedno z nich to rodzina, z 2 czy 3 osobami nigdy nie widzialam sie na oczy, a z jedna widzialam przelotem
kasienka129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 09:39   #326
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Moja koleżanka nie funduje gościom hotelu. Stworzyła osobne wydarzenie na fb, ludzie się podobierali w grupki i sobie wspólnie wynajmują jakieś mieszkania, to kraj bardzo atrakcyjny turystycznie, każdy sobie przyjeżdza w dowolnym terminie i przed lub po weselu zwiedza.
Zaproszenie nie oznacza, że komuś się rozkazuje przyjechać - tak to widzę. W każdym razie nie oczekiwałam fundowania nocelgu i przelotu.
Jak to się odbywaw Polsce jak goście przyjeżdżaja z daleka i jakiś nocleg jest potrzebny. Kto wtedy płaci? Pytam, bo nieczęsto chodzę na wesela, a na takim wyjazdowym nigdy nie byłam.
W PL płacą Młodzi za noclegi, inaczej się nie spotkałam.
Co innego za granicą jak wiadomo,że prezentu nie dajemy,ale w Polsce coś się daje/kupuje nawet symbolicznie i to jest już wydatek.
Cytat:
Napisane przez farmaceutka88 Pokaż wiadomość
Zazwyczaj chodziliśmy do najbliższej rodziny, która mieszka w okolicy, dlatego nigdy nie było problemów z noclegiem, bo po prostu spaliśmy u siebie/u dziadków. Natomiast w zeszłym roku byliśmy na weselu na Mazurach i tam każdy musiał sam sobie zapewnić nocleg, tzn. Młodzi zarezerwowali hotel, ale to już leżało w gestii gości, by za ten nocleg w hotelu zapłacić.

Z kolei my zapewniamy nocleg dla osób dojezdnych w hotelu.
Wszystko jest kwestią rodziny i kultury zapraszających znaczy się,bo i ja na weselu na Mazurach byłam i nie płaciliśmy za noclegi.
Byłam już naprawdę w wielu rejonach kraju i NIKT za noclegi nam gościom płacić nie kazał.

Jakbym od kogoś usłyszała cennik za talerzyk, ile tam się u nich daje, miała dojechać przez pół Polski i jeszcze na miejscu opłacać sobie nocleg to bym wyśmiała takich Młodych,bo frajerów szukają, a nie zapraszają rodzinę czy znajomych

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 09:42   #327
201604250941
Konto usunięte

Tak, jasne, ktoś wydaje tyle kasy dla zapchajdziury... nie zaprosił połowy rodziny i prawie nie zaprosil znajomych, bo go na to nie stać, ale zaprosił 'zapchajdziurę' za te pieniadze, które przez kilka lat zbierał, a za które mógłby kupić samochód.

Mnie przeraża jak wiele osób tu stwierdza, że nie wiedziało tego czy tamtego i mysli, ze jak zapraszaja to jest ich głupota i muszą za nią ponieść karę finansową, bo kto im kazał zapraszać? Kto w ogole kazał robić wesele, można było skończyć na kościele i rozejść się do domów.
Stary 2015-06-06, 09:53   #328
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Tak, jasne, ktoś wydaje tyle kasy dla zapchajdziury... nie zaprosił połowy rodziny i prawie nie zaprosil znajomych, bo go na to nie stać, ale zaprosił 'zapchajdziurę' za te pieniadze, które przez kilka lat zbierał, a za które mógłby kupić samochód.

Mnie przeraża jak wiele osób tu stwierdza, że nie wiedziało tego czy tamtego i mysli, ze jak zapraszaja to jest ich głupota i muszą za nią ponieść karę finansową, bo kto im kazał zapraszać? Kto w ogole kazał robić wesele, można było skończyć na kościele i rozejść się do domów.
candy nie o to chodzi-chodzi o znanie swoich możliwości

jeżeli chcę świętować z bliskimi(nieważne czy to rodzina czy nie) i ich zapraszam to nie kalkuluję czy mi się opłaca-nie chciałabym też aby ktoś musiał odmówić świętowania, bo najzwyczajniej nie stać go na prezent

jedno wesele miałam na 45 osób, a drugie w formie ciasta i kawy dla rodziców, bo po prostu kiepsko stałam z kasą...nie przyszło mi do głowy kalkulować: "zrobię w knajpie obiad, to opłacę z prezentów"

tu chodzi o takie podejście niefajne-kasa kasę kasą pogania

btw. byłam na kilku zagranicznych komuniach i weselach-żaden z gości nie sponsoruje imprezy prezentami czy gotówką-jak pisała tyene-wszystko ma faktycznie wymiar upominku, prezentu
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 10:03   #329
201604250941
Konto usunięte

Mjos, ja rozumiem o co chodzi, ze nie mozna tego oczekiwać będąc młodym, bo tak się nie robi, prawa i obowiazki gospodarza ze tak to ujmę. Te kwotę trzeba mieć w ręku. Ale istnieje druga strona, czyli gość, będący osobą bliską, który nie powinien moim zdaniem mieć podejścia 'dają kiełbasę i rosół za darmo to idę'. To jest jasne dla wszystkich jakim wydatkiem jest wesele i chcemy młodych wesprzeć, bo jestesmy ludzmi, nie zostawić ich z kontem na 0. Ludzie się na prawdę szarpią, żeby to wszystko dopiąć finansowo i po prostu nie umiałabym isc na takie wesele z dychą w kopercie albo tosterem.

mjos - domyslam sie, ze zagranica sa inne zarobki troche, ktore na to pozwalaja

Edytowane przez 201604250941
Czas edycji: 2015-06-06 o 10:05
Stary 2015-06-06, 10:09   #330
kasienka129
BAN stały

Dlatego mlodzi zbieraja kase 2 lata, i zapraszają pociotkow, u mnie sie szykuje za rok ale chlopak zarabia dobrze i zawsze może wziac pozyczke, ma byc ok 100 gosci, i to nie znaczy ze mam sobie odmawiac sprzetu czy wyjazdu. Gdyby mnie zalezalo na szybkim slubie wzielabym go w pierwszym lepszym terminie i nawet w tygodniu a nie bawila sie dwa lata w narzeczona
kasienka129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości