Mamusie Czerwcowe 2015 - cz. VIII - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-05, 20:59   #2221
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Czerwcowe 2015 - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość

Szkoda... ale dadza antybiotyk i bedzie oki

Ja mam nadzieje, ze tego 10 lekarz bedzie chciał mi zrobic posiew...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Powinien Ci zrobić. A on w ogóle robi takie badania? Bo w sumie sama możesz iść do labu i zrobić sobie. Nie trzeba mieć skierowania.

A u mnie to tylko kolejny argument, że cc powinno być jak najszybciej Bo zdaje się, ze mam uczulenie na penicylinę... tylko chyba nie mam tego nigdzie na piśmie. A ten mój paciorek wrażliwy na penicylinę właśnie...
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:01   #2222
sylwka321
Wtajemniczenie

Fartuch dziękujemy za szczery opis ciężko było ale dałaś radę, brawo

Tassia współczuję, ludzie to są popieprzeni, rób tam porządek też dwa
KejtiCe u mnie też raczej nie ma dnia bez make-up, fakt, latem jak opalę ładnie twarz to jest to w sumie tylko tusz do rzęs i troszkę pudru sypkiego

Apropo opalenizny to dziś cały dzień na słońcu, tż pojechał do pracy a ja pojechalam do rodziców na wioskę, porobilam sobie coś tam w ogrodzie i się przy tym mega opalilam jak dobrze, bo taka blada to już dawno nie byłam

Aa wyniki gbs czekają od wtorku a ja nie mam czasu by po nie pójść

Edytowane przez sylwka321
Czas edycji: 2015-06-05 o 21:02
sylwka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:09   #2223
k a j a
Zakorzenienie

A ja taka blada ze nocą świece pierwszy raz chyba..
A nawet nie widzę różnicy tak od bluzek żebym się opalila podczas spaceru czy co o.O

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:11   #2224
ultraviolwt188
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Dziewczyny cały dzień byłam sama na sali. Chwile fajnie ale potem stwierdziłam ze super będzie jak ktoś jednak przybędzie. I teraz żałuje. Przyszła laska 24 lata i jest masakryczna. 6h po CC, nie rusa się jeszcze a ledwo co ja w wiezli do sali to dwie koleżanki, 3 kolesi i rodzice. I siedzieli godzinę. Rodzice siedzą nadal. Nie maja wózka, lozeczka nic.... Laska myśli ze zaraz jak ja spionizuja to juz ja przestanie bolec. Ale ona jeszcze nie wie ze zaraz jej przestaną podawać te narkotyki i licze ze jutro zderzy się z rzeczywistością i otrzezwieje trochę. Bo juz wszyscy znajomi się na jutro zapowiedzieli. Ludzie maja zero taktu. ☠☠☠☠a ja z cyckami na wierzchu i pielucha na dupie a tu tyle ludzi. Rozumiem ze ojcowie siedzą i niech siedzą cala dobę, ale reszta to 10minut i wypad. Jutro tu zrobię rozpierduche jak to towarzystwo tu będzie.

współczuje mam nadzieję,że u mnie bedzie spokojnie sa salo 1 os i 2 os. kurde mała sie jakoś rusza dziwnie wiecej też tak macie czasem? była dzis spokojna i teraz zaczeła szaleć
Stary 2015-06-05, 21:13   #2225
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
No wszystkiego trąbką nie załatwi

Chyba....
trąbka dobra na wszystko
Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość

no najwyższa pora!
No... On uważa, że jeszcze tyyyle czasu (wg niego donoszona jest po skończonym 38 i do tej pory nie ma co badać, martwić się itp)

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Powinien Ci zrobić. A on w ogóle robi takie badania? Bo w sumie sama możesz iść do labu i zrobić sobie. Nie trzeba mieć skierowania.

A u mnie to tylko kolejny argument, że cc powinno być jak najszybciej Bo zdaje się, ze mam uczulenie na penicylinę... tylko chyba nie mam tego nigdzie na piśmie. A ten mój paciorek wrażliwy na penicylinę właśnie...
No mam nadzieję, że robi... A jak nie robi to chociaż powinien powiedzieć mi, że mam zrobić, bo gdyby nie Wy to nawet bym nie wiedziała, że coś takiego się robi...

O kurczę to faktycznie dobrze, żeby szybko Ci CC zrobili!

Cytat:
Napisane przez sylwka321 Pokaż wiadomość
Apropo opalenizny to dziś cały dzień na słońcu, tż pojechał do pracy a ja pojechalam do rodziców na wioskę, porobilam sobie coś tam w ogrodzie i się przy tym mega opalilam jak dobrze, bo taka blada to już dawno nie byłam

Aa wyniki gbs czekają od wtorku a ja nie mam czasu by po nie pójść
Ja też chwilę się poopalałam, ale nic nie widać...
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:14   #2226
sylwka321
Wtajemniczenie

Kurcze wykąpałam się i teraz zaczynam czuć że chyba trochę przegielam... Zaczynają mnie plecki piec.. Ał
No i wiadomo piegi się już też pojawiły

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
Napisane przez ultraviolwt188 Pokaż wiadomość
współczuje mam nadzieję,że u mnie bedzie spokojnie sa salo 1 os i 2 os. kurde mała sie jakoś rusza dziwnie wiecej też tak macie czasem? była dzis spokojna i teraz zaczeła szaleć
Ja mam tak często, że siedzi cicho cicho a nagle jak się rozszaleje to cały brzuch lata

Uff jak dobrze ze znalazłam balsam po opalaniu

Edytowane przez sylwka321
Czas edycji: 2015-06-05 o 21:19
Stary 2015-06-05, 21:23   #2227
k a j a
Zakorzenienie

Moja też od dwóch godz strasznie szaleje, aż boli..

Lena
Stary 2015-06-05, 21:25   #2228
mehja
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam tak często, że siedzi cicho cicho a nagle jak się rozszaleje to cały brzuch lata

moja nigdy nie siedzi cicho, co za dziecko

Masija twoja też taka strasznie ruchliwa była. Uspokoiła się teraz po urodzeniu?
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:28   #2229
ultraviolwt188
Raczkowanie

mniemmmmm lody wodne ależ chodziły za mna
Stary 2015-06-05, 21:35   #2230
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Ostatnio też tak było u mnie /nas

Cytat:
mniemmmmm lody wodne ależ chodziły za mna
dopiero co się na kolacje nazarlam

Ale jestem padnięta...leżę już w łóżku i zaraz chyba padne...w ogole jakoś tak nagle opadłam z sił i doła złapalam w łazience się popłakałam... W sumie nie wiem sama czemu ale jest mi źle,smutno i czuję się jak czołg

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:37   #2231
ultraviolwt188
Raczkowanie

ja też mam zmienne nastroje raz sie wydzieram,a za chwile chce mi sie płakać, też źle sie czuje w swoim ciele teraz, pojawiło mi sie wiecej rozstępów
Stary 2015-06-05, 21:40   #2232
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Ostatnio też tak było u mnie /nas

dopiero co się na kolacje nazarlam

Ale jestem padnięta...leżę już w łóżku i zaraz chyba padne...w ogole jakoś tak nagle opadłam z sił i doła złapalam w łazience się popłakałam... W sumie nie wiem sama czemu ale jest mi źle,smutno i czuję się jak czołg
Ojjj tam, nie smutaj to zapewne tylko chwila słabości, wyśpij się dobrze, a jutro napewno już będzie lepiej :tuli:
Stary 2015-06-05, 21:43   #2233
kejtiCe
Zakorzenienie

Fartuch super opis! Byłaś bardzo dzielna

Tassia z tymi odwiedzającymi to już gruba przesada! Poza tym to aż ciężko uwierzyć, że ona nie ma nic przygotowane...

Irmusia a kiedy masz wizytę u lekarza? może ustalicie termin cc na jakiś wcześniejszy

A ja się zapomniałam pochwalić, że nie mam paciorków

My właśnie wróciliśmy z grilla urodzinowego naszego kolegi. Kurde, dziwnie się czułam.. najmłodsza i w ciąży, a tam taka dziewczyna była, co co chwilę gadała, że ona jeszcze nie planuje itp.. albo komentarze, że ciekawe jak mój Tż będzie z wózkiem wyglądał i nie wyobraża go sobie w takiej sytuacji. Nie zna go w ogóle, a takie głupie gadki po jednym wieczorze wspólnym..
A ja się taka miękka w ciąży zrobiłam, że nawet się odezwać nie potrafię! Wcześniej miałam odpowiedź na wszystko, a teraz siedzę cicho
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 21:46   #2234
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
zauważyłam, ze mój Franek wiecej teraz śpi. A jak już się obudzi to całym brzuchem mi kręci

Cytat:

już niedługo...
też mi już źle ze sobą. Mam nogi jak jakieś monstrum spuchnięte aż zdrętwiałe. Jak kaleka się czuję...
Stary 2015-06-05, 21:47   #2235
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Fartuch super opis! Byłaś bardzo dzielna

Tassia z tymi odwiedzającymi to już gruba przesada! Poza tym to aż ciężko uwierzyć, że ona nie ma nic przygotowane...

Irmusia a kiedy masz wizytę u lekarza? może ustalicie termin cc na jakiś wcześniejszy

My właśnie wróciliśmy z grilla urodzinowego naszego kolegi. Kurde, dziwnie się czułam.. najmłodsza i w ciąży, a tam taka dziewczyna była, co co chwilę gadała, że ona jeszcze nie planuje itp.. albo komentarze, że ciekawe jak mój Tż będzie z wózkiem wyglądał i nie wyobraża go sobie w takiej sytuacji. Nie zna go w ogóle, a takie głupie gadki po jednym wieczorze wspólnym..
A ja się taka miękka w ciąży zrobiłam, że nawet się odezwać nie potrafię! Wcześniej miałam odpowiedź na wszystko, a teraz siedzę cicho
Nie ma co słuchać takich komentarzy, poza tym każda z nas czuje się gotowa na dziecko w innym wieku, widać ta jeszcze nie dorosła :p
Stary 2015-06-05, 21:47   #2236
ultraviolwt188
Raczkowanie

ojjj ja tez zmiękłam, ale wczoraj się postawiłam żonie szwagra bo zaczęła mnie wkurzać, kurde powiem Ci ,ze mi łatwiej komus obcemu odpyskować niż bliskiemu bo boje sie że urażę kogoś, a obcy mi zwisają
Stary 2015-06-05, 21:49   #2237
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
zauważyłam, ze mój Franek wiecej teraz śpi. A jak już się obudzi to całym brzuchem mi kręci

Mój też więcej śpi.. Ogólnie nie kopie już tak jak kiedyś, że aż stópki było widać, tylko raczej się rusza, wypina i częściej czuję jego dupkę, niż nogi, ale to chyba dlatego, że całe ciało ma w samym moim prawym boku

Ale fakt - jak się obudzi, to w wielu miejscach to czuć i widać
22.06.2015
Stary 2015-06-05, 21:49   #2238
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:

w środę mam wizytę. Ciekawe co mi powie.
No i dobrze, ze nie masz tego dziadostwa Ja nie wiem kiedy się to to pojawiło. Z Leosiem nie miałam.
Stary 2015-06-05, 21:52   #2239
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma co słuchać takich komentarzy, poza tym każda z nas czuje się gotowa na dziecko w innym wieku, widać ta jeszcze nie dorosła :p
mogła sobie darować takie teksty, wiedząc, że ja też nie byłam gotowa... i po takim wieczorze właśnie mam już głupie myśli, że wcale nie chcę mieć dziecka, a po tym mam jeszcze gorsze, że jak mogę tak myśleć o moim kochanym synku..
eh, hormony!

Cytat:
ojjj ja tez zmiękłam, ale wczoraj się postawiłam żonie szwagra bo zaczęła mnie wkurzać, kurde powiem Ci ,ze mi łatwiej komus obcemu odpyskować niż bliskiemu bo boje sie że urażę kogoś, a obcy mi zwisają
Nooooooo.. jak odpyskuję komuś bliskiemu to mam wyrzuty sumienia
22.06.2015

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-05, 21:52   #2240
ultraviolwt188
Raczkowanie

no nic dziewczyny idę się pozwieszać przed telewizorem i zrobić pazurki śpijcie dobrze no i rozpakowujcie się
Stary 2015-06-05, 21:53   #2241
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
w środę mam wizytę. Ciekawe co mi powie.
No i dobrze, ze nie masz tego dziadostwa Ja nie wiem kiedy się to to pojawiło. Z Leosiem nie miałam.
Ale też już niedługo będziesz miała dzidziusia. Obstawiam, że szybciej niż ja...

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

ja mam teraz nastrój w stylu: nie chcę rodzić
22.06.2015
Stary 2015-06-05, 21:57   #2242
k a j a
Zakorzenienie

Mehja, ja nie Masija, ale moja Blanka też była taka szalona w brzuchu, który żył sobie własnym życiem, jak wyszła, nie zmieniła się nic, co już pisałam, żywe srebro, czekam aż założy nogę na głowę jedząc kanapkę albo wejdzie na żyrandol.

Lena
Stary 2015-06-05, 22:01   #2243
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
mogła sobie darować takie teksty, wiedząc, że ja też nie byłam gotowa... i po takim wieczorze właśnie mam już głupie myśli, że wcale nie chcę mieć dziecka, a po tym mam jeszcze gorsze, że jak mogę tak myśleć o moim kochanym synku..
eh, hormony!
nie przejmuj się głupimi gadkami czasu nie cofniesz. Po prostu tak miało być i już. Za to niedługo zostaniesz ekspertką od dzieci i będziesz później udzielać rad tym wszystkim mądralińskim

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Mehja, ja nie Masija, ale moja Blanka też była taka szalona w brzuchu, który żył sobie własnym życiem, jak wyszła, nie zmieniła się nic, co już pisałam, żywe srebro, czekam aż założy nogę na głowę jedząc kanapkę albo wejdzie na żyrandol.
hehe, mój Leon też takie żywe srebro a w brzuchu owszem był aktywny, ale na pewno nie był aż takim szogunem jak teraz
Obstawiam, że braciszek będzie miał podobnie
Stary 2015-06-05, 22:03   #2244
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
nie przejmuj się głupimi gadkami czasu nie cofniesz. Po prostu tak miało być i już. Za to niedługo zostaniesz ekspertką od dzieci i będziesz później udzielać rad tym wszystkim mądralińskim

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

hehe, mój Leon też takie żywe srebro a w brzuchu owszem był aktywny, ale na pewno nie był aż takim szogunem jak teraz
Obstawiam, że braciszek będzie miał podobnie
Noooooo, muszę wyluzować i zapomnieć o tej pannie

Ale się fajnie czyta o takich dzieciaczkach
22.06.2015
Stary 2015-06-05, 22:09   #2245
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
eh, hormony!
Oj tak miało być, będziesz już niebawem szczęśliwą mamusią, zobaczysz bejbusia i wszystkie złe myśli odejdą no i szybciej bedziesz mieć drugą młodość
Moja mama urodziła mnie jak miała 19 lat i teraz jest nadal młoda a ma już dorosłą córkę
Stary 2015-06-06, 06:15   #2246
masija
Zakorzenienie

fartuch piękny opis ale poród faktycznie miałaś ciężki

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość

prosze, powiedzcie mi że ta "miękkosc" po porodzie zniknie i wróci moja sukowatość......mam dosyć płaczu

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny bardzo się cieszę, że mam to za sobą... pierwsze dni po porodzie twierdziłam, że nigdy więcej, teraz już powoli przechodzi
miałam to samo

Zresztą nadal mówię tż'towi, że nie wiem kiedy i czy w ogóle będzie kolejne (bo on już Lenie gada, że ma być wieczorami spokojna bo tatuś z mamusią muszą zabrać się za robienie braciszka...:rolley es
Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Dziewczyny cały dzień byłam sama na sali. Chwile fajnie ale potem stwierdziłam ze super będzie jak ktoś jednak przybędzie. I teraz żałuje. Przyszła laska 24 lata i jest masakryczna. 6h po CC, nie rusa się jeszcze a ledwo co ja w wiezli do sali to dwie koleżanki, 3 kolesi i rodzice. I siedzieli godzinę. Rodzice siedzą nadal. Nie maja wózka, lozeczka nic.... Laska myśli ze zaraz jak ja spionizuja to juz ja przestanie bolec. Ale ona jeszcze nie wie ze zaraz jej przestaną podawać te narkotyki i licze ze jutro zderzy się z rzeczywistością i otrzezwieje trochę. Bo juz wszyscy znajomi się na jutro zapowiedzieli. Ludzie maja zero taktu. ☠☠☠☠a ja z cyckami na wierzchu i pielucha na dupie a tu tyle ludzi. Rozumiem ze ojcowie siedzą i niech siedzą cala dobę, ale reszta to 10minut i wypad. Jutro tu zrobię rozpierduche jak to towarzystwo tu będzie.
współczuję.
Pewnie, że powiedz. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.. Nie wiem czy ludzie nie mają jakiegoś zrozumienia dla drugiej osoby?

Cytat:
Masz rację
Kurde ludzie to rozumu nie mają
A laska super przygotowana na pojawienie się dziecka...

Kurde wygląda na to, ża mam paciorki Weszłam na diagnostykę, żeby zobaczyć czy są jakieś wyniki, a tam wynik gbs z bożeny- dodatni
Kurcze..;/ ale antybiotyki dostniasze i będzie ok

U mnie wynik był ujemny. Pojechałam do szpitala a oni nie mieli moich wyników (bo miałam robiony w szpitalu a gin mi nie dawał wyniku chociaż go prosiłam). No i nie znaleźli i musiałam dostać antybiotyk :/ na drugi dzień mój gin przyjechał i zrobił im trochę aferę o to.. no ale

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
moja nigdy nie siedzi cicho, co za dziecko

Masija twoja też taka strasznie ruchliwa była. Uspokoiła się teraz po urodzeniu?
Nooooo powiem Ci, że nie
Tzn. ogólnie nie jest źle. Ale z każdym dniem coraz większa rozrabiara się robi
Cytat:

nie przejmuj się jakąś obcą laską. Skąd w ogóle u niej takie teksty? Koleżanką chciała zostać czy co
I nie miej takich myśli Zobaczysz, że jak dzieć wyjdzie to będziesz najszczęśliwsza na świecie

Widzę, że żadnej z Was się nie spieszy do porodu

A u nas różnie
Brzuszek nadal trochę męczy.
Lena jest coraz bardziej ruchliwa, coraz mniej śpi, patrzy tymi oczami wielkimi. Zaczyna strzelać takie minki i uśmiechy, że aż serce rośnie
Wczoraj pępek w końcu odpadł
Trochę mnie martwi to, że coraz częściej ulewa/wymiotuje mlekiem..

Dzień zaczynamy o 5 a wieczorem ja, o 20 już w zasadzie śpię
Mamy z tż'tem system, że rano on śpi, ja wstaję a wieczorami ja o 20 idę spać a on siedzi w 2 pokoju z małą. Dużo mi to daje bo trochę odsypiam

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-06, 06:27   #2247
Cos_
Zakorzenienie

Fartuch najwazniejsze ze to juz za toba bylas dzielna!

Masija u was sie uspokoilo a u nas szalenstwo od 1 nie spie. Maly nie dosc ze ma kolki to jeszcze zaparcia drze sie jakby go ze skory obdzierali. Chyba musimy zmienic mm. A ja zrobilam zapasy,bo wszystko bylo ok do tej pory :/
Stary 2015-06-06, 06:47   #2248
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Fartuch najwazniejsze ze to juz za toba bylas dzielna!

Masija u was sie uspokoilo a u nas szalenstwo od 1 nie spie. Maly nie dosc ze ma kolki to jeszcze zaparcia drze sie jakby go ze skory obdzierali. Chyba musimy zmienic mm. A ja zrobilam zapasy,bo wszystko bylo ok do tej pory :/
Ojej współczuję
Możliwe, że mu nie pasuje...:| Ale kolki już? Tak szybko?
A próbowałaś czegoś? Jakiś kropelek?

Nam położna mówiła, że to normalne, że wszystkie dzieci ok 2 tyg. zaczynają mieć wzdęty brzuszek i są problemy. Nie wiem czy wszystkie ale u nas akurat się sprawdziło. Od tygodnia brzuszek daje o sobie znać. Położna nas uspokoiła-jeszcze tak miesiąc, półtora
A później życie w napięciu czy będą kolki czy nie :/

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-06, 06:50   #2249
mycha_818
Zadomowienie

Tassia współczuję współlokatorki. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej, a jesli nie to zgłoś to pielegniarkom i niech one zrobią porządek.

Kejti nie przejmuj się tymi ludźmi. Czasami im ktoś starszy tym głupszy. Będziesz miała dziecko, które bardzo kochasz, na pewno łatwo nie będzie, ale za to szybko odchowasz i będziesz dumna a te głupie laski będą albo stare i samotne, albo będą babciami dla swoich dzieci ;-)

Masija Twój tż jest niemożliwy! Już o braciszku opowiada Lenie. No ale jak tak wieczorami z nią przesiaduje to możesz coś ugrać ;-) Swoją drogą bardzo fajny podział zastosowaliscie, podoba mi się

Cos biedactwo Tobie ciągle wiatr w oczy wieje...
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-06, 06:51   #2250
mehja
Zakorzenienie

Cytat:

za wynik!

A tą dziewuchą się nie przejmuj, pewnie celowo chciała dogryźć- niektórzy tak mają

Masija no toś mnie pocieszyła

Coś nieprzespane nocki a tyle na to czekałysmy. stosujecie jakieś kropelki?
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości