|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
Cytat:
ano rzuca sie w oczy
|
|
|
#392 |
|
zuy mod
|
Tez się niestety zgadzam, Tyene, Ameryka to zupelnie inna kultura. Nie ma co porównywać.
|
|
|
#393 |
|
Konto usunięte
|
Czekam z niecierpliwością na Statoye Wolności, wtedy będzie 200% ameryki
|
|
|
|
|
#394 |
|
zielony stworek
|
Nie mówiąc już o tym,że u nas często prezenty rzeczowe to są jak puchar przechodni, bo taka ciotka czy wujek wygrzebie jakieś serwetki, tani ekspresik z wyprzedaży w markecie i ma prezent,a takie listy z konkretnymi modelami np. żelazka to zupełnie co innego
|
|
|
|
|
#395 |
|
Konto usunięte
|
skojarzyla mi sie z ta reklama mcdonalds "stars of america" xD
|
|
|
|
|
#396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żenujące
|
|
|
#397 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jestem ciekawa czy serio panstwo młodzi rozważają "ooo, od nich to pewnie z 7 stow, ciotka halina da pewnie 500, a tamci to studenciaki to pewniej mniej, no ale 350 to minimum w sumie..." Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-06-07 o 00:02 |
|
|
|
|
|
#398 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Każdy post to "A w USAch to..." Opanuj się trochę. Kogo to obchodzi? Serio. Kogo? Dlaczego niby Polaków powinno obchodzić jak Amerykańce świętują śluby? Nie kumam. Cały wizaż już daaaawno wie, że bierzesz ślub w USAch, nie musisz tego powtarzać i naprawdę - nie każdy kocha USA tak, jak Ty i nie dla każdego USA jest centrum wszechświata i jakimś wielkim wzorcem, do którego trzeba koniecznie się dopasować. |
|
|
|
|
|
#399 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#400 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
|
#401 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- Cytat:
Może jestem dziwna, ale dla mnie tam mało ważne jaki kolor ręczników i czy pasują do łazienki, sama nie zwracam na to uwagi (niby mieszkam jeszcze z rodzicami, ale ogólnie nie zwracam na to szczególnej uwagi), poza tym, gdybym urządzała się z facetem, potrzebowała takich rzeczy, to byłoby mi obojętne czy białe czy czerwone czy niebieskie czy szare, po prostu każde, by się przydały. No, ale to moje podejście i każdy może mieć inne, ktoś inny może tutaj inaczej patrzeć i fakt, lepiej czasem jak ktoś sam sobie wybierze, by na pewno mu pasowało, zwłaszcza jak nie znamy dobrze tej osoby, tak na co dzień. ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- Cytat:
No, ale na pewno to co dostali przydało im się, bo raczej potrzebowali, dopiero się wprowadzać tam mieli po prostu. W takiej sytuacji raczej wiele rzeczy jest potrzebnych i po prostu nie sądzę, by ktoś wybrzydzał, że dostał inne żelazko niż sam by kupił, chyba bardziej jest ważne, że będzie miał czym prasować czy będzie miał odkurzacz, skoro nie miał i że np chociaż te rzeczy do kupienia ma z głowy. Chociaż oczywiście jak młodzi powiedzą, że wolą pieniądze, no ok, jeżeli nie kryje się za tym - "Masz zwrócić talerzyk, bo inaczej nie będziesz się bawił", to ok, rozumiem, że wolą każde pieniądze, rozumieją, że nie każdy ma dużo pieniędzy, ale wolą trochę pieniędzy od prezentów, ok. Poza tym wiecie, prezent może też być po prostu od serca i z takiego na pewno bym bardzo się cieszyła, byłby ogromną pamiątką, nawet jakby mi się nie podobał. Np znajoma tej koleżance ściegiem coś uszyła, tzn jak te obrazy ściegiem robione czy jakoś tak. Ona to umie i jest to bardzo osobisty prezent, gdzie widać tym bardziej jak się starała no i nie wiem, chyba mało kto byłby niezadowolony, że ktoś się dla nas tak postarał Tutaj już nieważne czy obiektywnie nam się bardzo podoba, bo też różnie z gustami, ale samo staranie, trud, że to nie kupione, ale tak inaczej, bo samemu zrobione - moim zdaniem to bardzo miłe Wtedy chyba nie narzekałybyście, że kolor nie taki czy coś? No i to jest pamiątka na lata Często jest to milsze niż pieniądze, bo one owszem przydają się, ale tu masz coś osobistego, co jest wspaniałe, taka pamiątka i przypomina nam o tej osobie co dała ![]() ---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2015-06-07 o 01:22 |
||||
|
|
|
|
#402 |
|
BAN stały
|
w Pl lista prezentów w sklepie się zbytnio nie sprawdzi bo trudno mi sobie wyobrazić, że jakaś para chciałaby musieć kupować sprzęt elektroniczny oraz ręczniki i garnki tylko w 1 sklepie, bez wpływu na wybór cen oraz to, że nie wszędzie są te same rzeczy do szerokiego wyboru, w tym takie, jakie by chcieli.
Zastaw się a postaw się skądś się wzięlo i silnie jest wpisane w tradycję i śmiem uważać, wielowiekową. Kiedyś panna musiała mieć posag, bez tego matrymonialnie nie była interesująca, a i goście zrzucali się na czepek właśnie by młodzi mieli na początek. Byle kogo się nie zapraszało i własnie należalo się pokazać. Tylko jak to się ma do czasów współczesnych kiedy młodzi często żyją razem przed ślubem więc kupują co potrzeba wcześniej. Ale wypasiona zrzuta zawsze się przyda więc potem z tego co widzę najczęstszą opcją jest zakup samochodu. Z boku patrząc faktycznie, niczego tak młodzi nie potrzebują na start jak samochodu. Na komunię z takich bardziej wypasionych rzeczy dostałam zegarek i ze 2 zestawy lego (super prezenty zresztą), czas jakiś standardowym wypasem był rower a typowym prezentem od babć były złote kolczyki czy łancuszek (a, no biżu też było); teraz najchętniej tablety, komórki, cyfrówki (już nie, teraz do dobry smartfon...), laptopy, kiece do kostek dla 9latek; paranoja, niech rodzice sami fundują swojej rodzinie takie gadżety. ---------- Dopisano o 02:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:59 ---------- I kiedyś właśnie mlodzi z rodzicami i rodziną oraz najęta kucharą musieli się natyrać by urzadzić przyjęcie, potem posprzątać, teraz państwo się wypachni przyjedzie do lokalu i pretensja do świata. ![]() Choć i tak jestem zadziwiona, że mimo tego, że slub zleca się firmom zewnętrznym (sala, gotowanie, fotograf, zespół itp) to przy ślubie jest tyle roboty i stresu do ostatniego dnia, że nie wiem właściwie po co to komu zlecać jak potem wysłuchuje się historii ile to nie było zapieprzu. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2015-06-07 o 02:07 |
|
|
|
|
#403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiem dziewczyny, okresy Wam sie zsynchronizowaly od siedzenia na wizazu, czy czemu takie wredne jestescie? Tak ogolnie: Moim zdaniem u nas takie listy by sie sprawdzily. Wrzucasz do neta liste wybranych prezentow, ktore moga byc z jakiegokolwiek sklepu, dajesz foto, kolor, jakis nr seryjny, jak ma i finito. Ktos kupi, da znac, wykreslasz. |
|
|
|
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra to tak szczerze, która już po ślubie?
No, ile z Was dostało koperty z 5-7 stówkami? Bo ja, tyle dostałam od naprawdę najbliższych [rodzństwo, rodzice], reszta kopert to były sumy 50-300zł, większość koło 200. Dodam, że nie jestem ze slumsów czy innego regionu biedy, żeby moja rodzina znajomi byli wybitnym wyjątkiem. Czy ktoś w realu, nie w teorii, widział te 'sumy, które wypada dać i wszyscy tak robią'? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-06-07 o 08:05 |
|
|
|
|
#405 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
To tak jakbym poprosiła o rady dotyczące np czekającej mnie operacji i co 3 post słuchała jak to jest zagranicom. Baaaardzo przydatne by to było
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#406 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
Skończyłoby się na tym, że by się dostało nie to, co się chciało, albo oburzeniu, że nawet "konkretny kolor chcą burżuje", albo jedno i drugie
|
||
|
|
|
|
#407 |
|
BAN stały
|
no ja niestety też już to widzę jak przy rozpiętości od spieniacza do mleka za 5 dolarów po kuchenkę za 300 wszyscy rzucają się do tych coraz droższych.
|
|
|
|
|
#408 |
|
Raczkowanie
|
o matko-ile goryczy i złości w niektórych. że Wam nie wstyd! to świadczy tylko o Was.
|
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
No coz, mentalnosc ludzi trzeba zaczac jakos zmieniac, chyba ze podoba Wam sie rzeczywistosc, w jakiej zyjemy. Nie bedzie to proces krotki, ale da sie. Tylko ze nie wystarczy siedziec na tylkach i narzekac.
Ja tam zamierzam bardzo dobrze znac ludzi, ktorych zaprosze na wesele. Wujkow Heniow, ktorym nie bedzie sie chcialo szukac zoltego miksera, nie zaprosze i tyle. Zreszta co za problem mimo wszystko dac pieniadze, jesli ktos nie chce sugerowac sie lista? Widzicie problemy tam, gdzie ich nie ma, serio. |
|
|
|
|
#410 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#411 |
|
Konto usunięte
|
A poza tym w uj par mieszka przed slubem razem i maja dom urzadzony (chociazby drabineczka o tym wspomniala) i wtedy robic na siłę durną listę prezentow?
Albo moze dac linki do sklepow z biżuteria, butami, sprzetem nurkowym czy motocyklowym (jak w moim przypadku). Poza tym czym rozni sie jesli chodzi o stopien roszczeniowości wymaganie od gości sponsorowania wesela od wymagania od gości urządzenia domu bo sie ''idzie na swoje''? |
|
|
|
|
#412 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
zmiany nastepują co widać po tym wątku, może to niewielki % opinii, nie wiem, ale jak widać są osoby, ktore, jesli ktoś urządza wesele za 35 tyś (już z suknią, orkiestrą) co po przeliczeniu za 100 osób daje na glowę 350 zl nie widzą powodu, aby dawać nagle od pary 700 albo rodziny 1400 wzwyż jak ich nie stać byleby tylko uciąć pretekst młodym i najbliższej rodzinie do obgadywania, że się jest chytrusem albo dziaduje. ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
Może rozwiniesz czego należałoby sie wstydzić w tym wątku i co o kim świadczy, i o czym świadczy jak ktoś daje w kopertę 100 zl bo więcej nie ma? Kolejna fanka zastaw się a postaw się? Jak widzisz, nie bardzo takie tu mają branie.
|
||
|
|
|
|
#413 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#414 |
|
.
|
raczej chodziło o podejście do wypowiedzi Tyene.
|
|
#415 |
|
Raczkowanie
|
Ludzie mają różne podejście. I w żadnym wypadku nie naskakuję na żadną z opinii. ale wyśmiewanie i szydzenie z innych komentarzy to naprawdę niski poziom użytkowniczek.
Niedługo idę na wesele-co prawda ze strony faceta. Chce dać w kopertę 200zł dla kuzyna to proszę bardzo-jego pieniądze. Jednak wg mnie to 300-400zł to minimum. Wiemy, że z kasą u nas krucho, ale rodzina o tym nie wie. Może i mam głupie podejście, ale wiem jacy państwo młodzi mogą być-i choćbyście się zarzekały, że wiece do kogo chodzicie to i tak między sobą mogą obrobić Wam tyłki. Tacy niestety są ludzie i tak naprawdę nie wiecie na kogo traficie. W ogóle dla mnie głupotą są te wszystkie wierszyki w zaproszeniach. jakieś prośby o pieniądze, wina czy inne kupony lotto-byle jak najwięcej uzbierać. Jeżeli kiedykowiek miałabym organizować wesele nie szpeciłabym zaproszeń tymi "idiotyzmami". I moim zdaniem tymi wierszykami można dowiedzieć się jakie zamiary mają państwo młodzi. |
|
|
|
|
#416 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
) i też jednocześnie skrytykuje wszystko co się da.
|
|
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od razu podpowiadam: zostawienie w kościele/na cmentarzu nie wchodzi w grę. Sorry, ale jak ktoś ma wydać 30zł na byle wiecheć, który po prostu zwiędnie, to wolę żeby wydał to na wino/książkę - my o to prosiliśmy, a nie na coś, co ja po prostu wyrzucę do kosza. Dostaliśmy JEDEN bukiet kwiatków i niestety, ale poszedł do kosza zaraz po weselu, bo po ślubie zostal w bagażniku i zwyczajnie nikt nie miał głowy żeby latać i wkładać go do wody. Ja nie lubię bezsensownego wydawania i marnowania pieniędzy. A wierz mi, zamiast dostać 30 bukietów, naprawdę fajnie jest dostać wino, które potem sobie piliśmy razem w podróży poślubnej, czy książkę z piękną dedykacją - i to akurat zostanie nam na lata. |
|
|
|
|
|
#418 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest właśnie podejście, którego u ludzi nie lubię. "Pokazać się bo obgadaja"
|
|
|
|
|
|
#419 |
|
zuy mod
|
Zgadzam się z Dotka. My pewnie poprosimy o alkohol, bo to będzie pamiątka na dłużej.
|
|
|
#420 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() I sorry, ale niektóre wypowiedzi tylko obśmiać się da, bo traktować na poważnie nie ma szans.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.

Już styknie "...a w USAch..." w tym wątku. W wątku, który nijak ma się do obyczajów w USA.
Tutaj już nieważne czy obiektywnie nam się bardzo podoba, bo też różnie z gustami, ale samo staranie, trud, że to nie kupione, ale tak inaczej, bo samemu zrobione - moim zdaniem to bardzo miłe