Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-06, 23:44   #391
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Czy to musi byc kolejny watek w ktorym zaczyna sie ciagle czytanie: A bo u nas w Hameryce...."
ano rzuca sie w oczy
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 23:45   #392
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Tez się niestety zgadzam, Tyene, Ameryka to zupelnie inna kultura. Nie ma co porównywać.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 23:51   #393
201609102148
Konto usunięte

Czekam z niecierpliwością na Statoye Wolności, wtedy będzie 200% ameryki
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 23:51   #394
kaledonia
zielony stworek

Nie mówiąc już o tym,że u nas często prezenty rzeczowe to są jak puchar przechodni, bo taka ciotka czy wujek wygrzebie jakieś serwetki, tani ekspresik z wyprzedaży w markecie i ma prezent,a takie listy z konkretnymi modelami np. żelazka to zupełnie co innego

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 23:52   #395
201604181004
Konto usunięte

skojarzyla mi sie z ta reklama mcdonalds "stars of america" xD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 23:55   #396
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ptasie__mleczko Pokaż wiadomość
ja organizuje własnie wesele i powiem CI, że talerzyk się waha od 150-200 zł/ osobę za jednodniowe wesele. Więc jeśli nie nocujesz i to jest ktoś daleki to można dać te powiedzmy 350 zł, żeby sie zwrocilo. Natomiast z noclegiem+jeśli to jest ktos bliski to uważam, że tak min. 500 zł trzeba dać. Wiadomo jak ktoś idzie na wesele dwudniowe to ceny większe. My liczymy idąc na wesele do znajomych, że tak z 700 zł musimy wydać. Bo pracujemy już i nie mamy taryfy ulgowej gdy byismy studentami. Tak szczerze to jak słabo zarabiacie to przeciez państwo mlodzi się licza ztym , ze za duzo kasy od was nie dostaną. ALe uważam, że 350 zł to jest takie minimum.
Jak czytam takie teksty, to nie wierzę, że są na serio
Żenujące
Stary 2015-06-07, 00:00   #397
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ptasie__mleczko Pokaż wiadomość
ja organizuje własnie wesele i powiem CI, że talerzyk się waha od 150-200 zł/ osobę za jednodniowe wesele. Więc jeśli nie nocujesz i to jest ktoś daleki to można dać te powiedzmy 350 zł, żeby sie zwrocilo. Natomiast z noclegiem+jeśli to jest ktos bliski to uważam, że tak min. 500 zł trzeba dać. Wiadomo jak ktoś idzie na wesele dwudniowe to ceny większe. My liczymy idąc na wesele do znajomych, że tak z 700 zł musimy wydać. Bo pracujemy już i nie mamy taryfy ulgowej gdy byismy studentami. Tak szczerze to jak słabo zarabiacie to przeciez państwo mlodzi się licza ztym , ze za duzo kasy od was nie dostaną. ALe uważam, że 350 zł to jest takie minimum.
fascynująca matematyka

jestem ciekawa czy serio panstwo młodzi rozważają "ooo, od nich to pewnie z 7 stow, ciotka halina da pewnie 500, a tamci to studenciaki to pewniej mniej, no ale 350 to minimum w sumie..."

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2015-06-07 o 00:02
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 00:26   #398
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
I powiem Wam jedno: biorę ślub w USA (...)
Cytat:
Ja mam wesele w USA(...)
Jeżeli chodzi o standardy prezentowe w USA(...)
Cytat:
W Stanach funcjonuje to tak, że (...)
Cytat:
W Stanach zasady są takie(...)
Nie da się Ciebie czytać.
Każdy post to "A w USAch to..." Opanuj się trochę. Kogo to obchodzi? Serio. Kogo? Dlaczego niby Polaków powinno obchodzić jak Amerykańce świętują śluby? Nie kumam.
Cały wizaż już daaaawno wie, że bierzesz ślub w USAch, nie musisz tego powtarzać i naprawdę - nie każdy kocha USA tak, jak Ty i nie dla każdego USA jest centrum wszechświata i jakimś wielkim wzorcem, do którego trzeba koniecznie się dopasować.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 00:32   #399
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Każdy post to "A w USAch to..." Opanuj się trochę. Kogo to obchodzi? Serio. Kogo? Dlaczego niby Polaków powinno obchodzić jak Amerykańce świętują śluby? Nie kumam.
Cały wizaż już daaaawno wie, że bierzesz ślub w USAch, nie musisz tego powtarzać i naprawdę - nie każdy kocha USA tak, jak Ty i nie dla każdego USA jest centrum wszechświata i jakimś wielkim wzorcem, do którego trzeba koniecznie się dopasować.
Jeszcze tylko brakuje tu wizazanki o krotkim nicku

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 00:40   #400
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Jeszcze tylko brakuje tu wizazanki o krotkim nicku
Nie kracz. Już styknie "...a w USAch..." w tym wątku. W wątku, który nijak ma się do obyczajów w USA.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 01:26   #401
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby nie było ocenianie, to ludzie by i dawali 20 zł, a nie cięli koperty. Ja nigdy nie wstydziłam się tego, ile czy co komu daję - i zawsze w kopercie była kartka z życzeniami (ja np. kartki zbieram w pudełku jak dostaję na urodziny czy coś, i lubię sobie czasem poczytać życzenia). To właśnie ta kultura "zastaw się a postaw się" skutkuje wstydem, buractwem, ciętymi gazetami etc.
No wiem, też prawda. Taka postawa czasem rodzi bunt. Chociaż cieszę mimo wszystko, że nie każdy tak podchodzi. Jak dla kogoś naprawdę jesteśmy bliscy, ktoś jest normalny, to chyba nie ma czego się obawiać. A do tych co nie lubimy, to wiadomo można się zastanawiać czy warto pójść. A tak ludzie za dużo zastanawiają się co ludzie pomyślą. Chociaż nie mówię, że jak się idzie na wesele, to zawsze trzeba bardzo lubić tę osobę, bo jasne, że czasem mniej się lubi wujka, ale się zaprosi, bliska rodzina np wiadomo. No, ale też nie popadać w przesadę, że zapraszać 5 wodę po kisielu jak nie ma się ochoty, bo rodzina naciska ;p Ja dając te 150 zł nie włożyłam kartki z życzeniami ,teraz może żałuję, ale jak rozmawiałam z mamą i tak poczytałam o tym, to znalazłam, że rzadko się daję kartki. Chociaż wiem, i tak mogłabym dać, bo to miłe, a ja wiem, że koleżanka, by mnie nie oceniała, więc tu nie o to chodziło, tylko po prostu się zasugerowałam, że się niby nie daje. No, ale wiem, powinnam sama już wybrać jak wolę. A jej byłoby miło. Teraz zrobiłabym inaczej i włożyłabym kartkę, a 150 zł, to wiem, że jej nie uraziłoby, że się nie zwróciło za mnie, a nawet jak się niby nie daje kartek, to w sumie i tak mogłabym dać, to miłe. No, ale już trudno.

---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
dlatego mówię, nie ma prezentu który by mi odpowiadał, jak boga kocham, chyba ze sama bym jechała do sklepu wybrac
bez sensu, wole więc kasę
Aha no chyba, że tak. U mnie to inaczej, bo ja tam cieszę się z każdego prezentu ogólnie jak dostaje - jeszcze ślubu nie miałam, to tak ogólnie. A od przyjaciółki, to pewnie tym bardziej, bym dostała trafiony, zna mój gust. A jak od kogoś nietrafiony, to szczerze nic nie szkodzi, liczą się chęci. Chociaż fakt, kasę wiadomo można wydać na co się chce. Niemniej taki prezent zostaje na lata. A w prezentach dostają też AGD i to się przecież zawsze przydaje i wtedy nie ważne raczej jaki tego jest kolor.

Może jestem dziwna, ale dla mnie tam mało ważne jaki kolor ręczników i czy pasują do łazienki, sama nie zwracam na to uwagi (niby mieszkam jeszcze z rodzicami, ale ogólnie nie zwracam na to szczególnej uwagi), poza tym, gdybym urządzała się z facetem, potrzebowała takich rzeczy, to byłoby mi obojętne czy białe czy czerwone czy niebieskie czy szare, po prostu każde, by się przydały. No, ale to moje podejście i każdy może mieć inne, ktoś inny może tutaj inaczej patrzeć i fakt, lepiej czasem jak ktoś sam sobie wybierze, by na pewno mu pasowało, zwłaszcza jak nie znamy dobrze tej osoby, tak na co dzień.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
W sytuacji, kiedy wszytsko bym miala albo mialabym mozliwosc kupienia sobie tego co chce, to zrozumiale, ze wolalabym tez kase.
Ja mialam male wesele, ale dostalismy szczesliwie prezenty, ktore przuydaja sie w domu i bylam mega szczesliwa z tego powodu. Ale wtedy jeszcze ani wyboru wielkiego nie bylo ani mozliwosci "wybrzydzania".

Dlatego podoba mi sie tez to o czym pisze Tyene, idziesz do sklepu, wybierasz co chcesz dostac i finito.
No i racja. Chociaż fakt raczej też większość osób mieszka ze sobą przed ślubem, więc może w domu już wiele mają, więc te rzeczy praktyczne choćby nie zawsze już tak się przydają. Chociaż tej mojej koleżance się przydały na pewno, bo jest wierząca, naprawdę wierząca po prostu i z mężem zamieszkała dopiero po ślubie. Wcześniej znali się sporo lat, jakieś 8 lat czy nawet 9 i dbali oczywiście też o swoje relacje z tego co wiem, to zawsze podstawa. No i tak, ja dałam te 150 zł, ale fakt, jak dali im prezenty, pewnie AGD i nie tylko, to świetnie, bo właśnie koleżanka z mężem wprowadzali się do mieszkania po ślubie po prostu potrzebowali różnych rzeczy. No i teraz ja pewnie coś bym im kupiła, ale wtedy już szybko tak jakoś, nie pomyślałam i dałam kasę.

No, ale na pewno to co dostali przydało im się, bo raczej potrzebowali, dopiero się wprowadzać tam mieli po prostu. W takiej sytuacji raczej wiele rzeczy jest potrzebnych i po prostu nie sądzę, by ktoś wybrzydzał, że dostał inne żelazko niż sam by kupił, chyba bardziej jest ważne, że będzie miał czym prasować czy będzie miał odkurzacz, skoro nie miał i że np chociaż te rzeczy do kupienia ma z głowy. Chociaż oczywiście jak młodzi powiedzą, że wolą pieniądze, no ok, jeżeli nie kryje się za tym - "Masz zwrócić talerzyk, bo inaczej nie będziesz się bawił", to ok, rozumiem, że wolą każde pieniądze, rozumieją, że nie każdy ma dużo pieniędzy, ale wolą trochę pieniędzy od prezentów, ok.

Poza tym wiecie, prezent może też być po prostu od serca i z takiego na pewno bym bardzo się cieszyła, byłby ogromną pamiątką, nawet jakby mi się nie podobał. Np znajoma tej koleżance ściegiem coś uszyła, tzn jak te obrazy ściegiem robione czy jakoś tak. Ona to umie i jest to bardzo osobisty prezent, gdzie widać tym bardziej jak się starała no i nie wiem, chyba mało kto byłby niezadowolony, że ktoś się dla nas tak postarał Tutaj już nieważne czy obiektywnie nam się bardzo podoba, bo też różnie z gustami, ale samo staranie, trud, że to nie kupione, ale tak inaczej, bo samemu zrobione - moim zdaniem to bardzo miłe Wtedy chyba nie narzekałybyście, że kolor nie taki czy coś? No i to jest pamiątka na lata Często jest to milsze niż pieniądze, bo one owszem przydają się, ale tu masz coś osobistego, co jest wspaniałe, taka pamiątka i przypomina nam o tej osobie co dała

---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
fascynująca matematyka

jestem ciekawa czy serio panstwo młodzi rozważają "ooo, od nich to pewnie z 7 stow, ciotka halina da pewnie 500, a tamci to studenciaki to pewniej mniej, no ale 350 to minimum w sumie..."
Hehe no i ok, nadal nie mam nic do tego jak się da więcej niż talerzyk, sama tak dam jak będę mieć możliwość, pewnie, że tak, ale jak się nie ma, to bez przesady. Zresztą jak już, to bardziej wliczałby się talerzyk, więc bardziej te 200 zł, a nie że 350 zł, bo że ma się zwrócić. Hm, jak tak zawsze musi się zwrócić, to może i to mało, warto jeszcze podliczyć inne atrakcje weselne, co tam będziemy się rozdrabniać haha

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-06-07 o 01:22
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 02:05   #402
Hultaj
BAN stały

w Pl lista prezentów w sklepie się zbytnio nie sprawdzi bo trudno mi sobie wyobrazić, że jakaś para chciałaby musieć kupować sprzęt elektroniczny oraz ręczniki i garnki tylko w 1 sklepie, bez wpływu na wybór cen oraz to, że nie wszędzie są te same rzeczy do szerokiego wyboru, w tym takie, jakie by chcieli.

Zastaw się a postaw się skądś się wzięlo i silnie jest wpisane w tradycję i śmiem uważać, wielowiekową.
Kiedyś panna musiała mieć posag, bez tego matrymonialnie nie była interesująca, a i goście zrzucali się na czepek właśnie by młodzi mieli na początek. Byle kogo się nie zapraszało i własnie należalo się pokazać.
Tylko jak to się ma do czasów współczesnych kiedy młodzi często żyją razem przed ślubem więc kupują co potrzeba wcześniej. Ale wypasiona zrzuta zawsze się przyda więc potem z tego co widzę najczęstszą opcją jest zakup samochodu. Z boku patrząc faktycznie, niczego tak młodzi nie potrzebują na start jak samochodu.
Na komunię z takich bardziej wypasionych rzeczy dostałam zegarek i ze 2 zestawy lego (super prezenty zresztą), czas jakiś standardowym wypasem był rower a typowym prezentem od babć były złote kolczyki czy łancuszek (a, no biżu też było); teraz najchętniej tablety, komórki, cyfrówki (już nie, teraz do dobry smartfon...), laptopy, kiece do kostek dla 9latek; paranoja, niech rodzice sami fundują swojej rodzinie takie gadżety.

---------- Dopisano o 02:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:59 ----------

I kiedyś właśnie mlodzi z rodzicami i rodziną oraz najęta kucharą musieli się natyrać by urzadzić przyjęcie, potem posprzątać, teraz państwo się wypachni przyjedzie do lokalu i pretensja do świata.
Choć i tak jestem zadziwiona, że mimo tego, że slub zleca się firmom zewnętrznym (sala, gotowanie, fotograf, zespół itp) to przy ślubie jest tyle roboty i stresu do ostatniego dnia, że nie wiem właściwie po co to komu zlecać jak potem wysłuchuje się historii ile to nie było zapieprzu.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2015-06-07 o 02:07
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 07:40   #403
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Wyobraz sobie, ze kogos jednak obchodzi.

Ja nie wiem dziewczyny, okresy Wam sie zsynchronizowaly od siedzenia na wizazu, czy czemu takie wredne jestescie?

Tak ogolnie: Moim zdaniem u nas takie listy by sie sprawdzily. Wrzucasz do neta liste wybranych prezentow, ktore moga byc z jakiegokolwiek sklepu, dajesz foto, kolor, jakis nr seryjny, jak ma i finito. Ktos kupi, da znac, wykreslasz.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 08:03   #404
_ema_
Zakorzenienie

No dobra to tak szczerze, która już po ślubie?
No, ile z Was dostało koperty z 5-7 stówkami?
Bo ja, tyle dostałam od naprawdę najbliższych [rodzństwo, rodzice], reszta kopert to były sumy 50-300zł, większość koło 200. Dodam, że nie jestem ze slumsów czy innego regionu biedy, żeby moja rodzina znajomi byli wybitnym wyjątkiem. Czy ktoś w realu, nie w teorii, widział te 'sumy, które wypada dać i wszyscy tak robią'?

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-06-07 o 08:05
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 08:46   #405
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
Wyobraz sobie, ze kogos jednak obchodzi.

Ja nie wiem dziewczyny, okresy Wam sie zsynchronizowaly od siedzenia na wizazu, czy czemu takie wredne jestescie?

Tak ogolnie: Moim zdaniem u nas takie listy by sie sprawdzily. Wrzucasz do neta liste wybranych prezentow, ktore moga byc z jakiegokolwiek sklepu, dajesz foto, kolor, jakis nr seryjny, jak ma i finito. Ktos kupi, da znac, wykreslasz.
Polskie realia a hamerykańskie to jednak się mocno różnią- jesli nie widzisz w tym istotnej przyczyny czemu wolimy czytać jak to w naszym kraju bywa z prezentami na wesela to sorry, ale mnie też Twój post mało obchodzi.

To tak jakbym poprosiła o rady dotyczące np czekającej mnie operacji i co 3 post słuchała jak to jest zagranicom. Baaaardzo przydatne by to było

Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
Stary 2015-06-07, 09:07   #406
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
No dobra to tak szczerze, która już po ślubie?
No, ile z Was dostało koperty z 5-7 stówkami?
Bo ja, tyle dostałam od naprawdę najbliższych [rodzństwo, rodzice], reszta kopert to były sumy 50-300zł, większość koło 200. Dodam, że nie jestem ze slumsów czy innego regionu biedy, żeby moja rodzina znajomi byli wybitnym wyjątkiem. Czy ktoś w realu, nie w teorii, widział te 'sumy, które wypada dać i wszyscy tak robią'?
Ja nie po ślubie, ale TŻta brat, u którego byliśmy na weselu (wesele małe, na 40 osób, robione po kosztach tak po prawdzie) mieli właśnie głównie takie kwoty w kopertach. A ani on, ani PMka nie są z jakichś rodzin bogaczy, tylko totalnie przeciętnych pod względem finansowym. Choć tu akurat mogła zagrać właśnie ta mentalność 'zastaw się, a postaw się', z różnych powodów, tak przynajmniej ja podejrzewam.

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
A ja sądzę, że nie. Jakoś nie widzę żeby takiemu wujkowi Heniowi się chciało dłubać dokładnie za konkretnym modelem i kolorem w różnych sklepach, ponieważ jak wiadomo u nas takie prezenty to zwykle coś, co wygrzebano w czeluściach domu i podarowano, bo im niepotrzebne Skończyłoby się na tym, że by się dostało nie to, co się chciało, albo oburzeniu, że nawet "konkretny kolor chcą burżuje", albo jedno i drugie
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 09:24   #407
Hultaj
BAN stały

no ja niestety też już to widzę jak przy rozpiętości od spieniacza do mleka za 5 dolarów po kuchenkę za 300 wszyscy rzucają się do tych coraz droższych.
Stary 2015-06-07, 09:28   #408
lotnica
Raczkowanie

o matko-ile goryczy i złości w niektórych. że Wam nie wstyd! to świadczy tylko o Was.
lotnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 09:31   #409
motyla
Zakorzenienie

No coz, mentalnosc ludzi trzeba zaczac jakos zmieniac, chyba ze podoba Wam sie rzeczywistosc, w jakiej zyjemy. Nie bedzie to proces krotki, ale da sie. Tylko ze nie wystarczy siedziec na tylkach i narzekac.

Ja tam zamierzam bardzo dobrze znac ludzi, ktorych zaprosze na wesele. Wujkow Heniow, ktorym nie bedzie sie chcialo szukac zoltego miksera, nie zaprosze i tyle. Zreszta co za problem mimo wszystko dac pieniadze, jesli ktos nie chce sugerowac sie lista? Widzicie problemy tam, gdzie ich nie ma, serio.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 09:32   #410
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
no ja niestety też już to widzę jak przy rozpiętości od spieniacza do mleka za 5 dolarów po kuchenkę za 300 wszyscy rzucają się do tych coraz droższych.
Dokładnie
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 09:54   #411
201712071518
Konto usunięte

A poza tym w uj par mieszka przed slubem razem i maja dom urzadzony (chociazby drabineczka o tym wspomniala) i wtedy robic na siłę durną listę prezentow?
Albo moze dac linki do sklepow z biżuteria, butami, sprzetem nurkowym czy motocyklowym (jak w moim przypadku).
Poza tym czym rozni sie jesli chodzi o stopien roszczeniowości wymaganie od gości sponsorowania wesela od wymagania od gości urządzenia domu bo sie ''idzie na swoje''?
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 09:59   #412
Hultaj
BAN stały

Cytat:
No coz, mentalnosc ludzi trzeba zaczac jakos zmieniac, chyba ze podoba Wam sie rzeczywistosc, w jakiej zyjemy. Nie bedzie to proces krotki, ale da sie. Tylko ze nie wystarczy siedziec na tylkach i narzekac.

Ja tam zamierzam bardzo dobrze znac ludzi, ktorych zaprosze na wesele. Wujkow Heniow, ktorym nie bedzie sie chcialo szukac zoltego miksera, nie zaprosze i tyle. Zreszta co za problem mimo wszystko dac pieniadze, jesli ktos nie chce sugerowac sie lista? Widzicie problemy tam, gdzie ich nie ma, serio.
nie zrozumiałyśmy się, lista to nie problem, bo i sama koperta nie powinna być problemem,

zmiany nastepują co widać po tym wątku, może to niewielki % opinii, nie wiem, ale jak widać są osoby, ktore, jesli ktoś urządza wesele za 35 tyś (już z suknią, orkiestrą) co po przeliczeniu za 100 osób daje na glowę 350 zl nie widzą powodu, aby dawać nagle od pary 700 albo rodziny 1400 wzwyż jak ich nie stać byleby tylko uciąć pretekst młodym i najbliższej rodzinie do obgadywania, że się jest chytrusem albo dziaduje.

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
o matko-ile goryczy i złości w niektórych. że Wam nie wstyd! to świadczy tylko o Was.
dziękujemy Ci o matko pozytywnych nastrojów za zwrócenie uwagi, że należy zawsze być tylko radosnym i wdzięcznym i cieszyć się z byle czego, bo w koncu na tym polega podstawowy urok życia.

Może rozwiniesz czego należałoby sie wstydzić w tym wątku i co o kim świadczy, i o czym świadczy jak ktoś daje w kopertę 100 zl bo więcej nie ma? Kolejna fanka zastaw się a postaw się? Jak widzisz, nie bardzo takie tu mają branie.
Stary 2015-06-07, 10:19   #413
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez lotnica Pokaż wiadomość
Poprawiłaś mi humor z rana

Stary 2015-06-07, 10:24   #414
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Może rozwiniesz czego należałoby sie wstydzić w tym wątku i co o kim świadczy, i o czym świadczy jak ktoś daje w kopertę 100 zl bo więcej nie ma? Kolejna fanka zastaw się a postaw się? Jak widzisz, nie bardzo takie tu mają branie.
raczej chodziło o podejście do wypowiedzi Tyene.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 10:46   #415
lotnica
Raczkowanie

Ludzie mają różne podejście. I w żadnym wypadku nie naskakuję na żadną z opinii. ale wyśmiewanie i szydzenie z innych komentarzy to naprawdę niski poziom użytkowniczek.

Niedługo idę na wesele-co prawda ze strony faceta. Chce dać w kopertę 200zł dla kuzyna to proszę bardzo-jego pieniądze. Jednak wg mnie to 300-400zł to minimum. Wiemy, że z kasą u nas krucho, ale rodzina o tym nie wie.
Może i mam głupie podejście, ale wiem jacy państwo młodzi mogą być-i choćbyście się zarzekały, że wiece do kogo chodzicie to i tak między sobą mogą obrobić Wam tyłki. Tacy niestety są ludzie i tak naprawdę nie wiecie na kogo traficie.

W ogóle dla mnie głupotą są te wszystkie wierszyki w zaproszeniach. jakieś prośby o pieniądze, wina czy inne kupony lotto-byle jak najwięcej uzbierać. Jeżeli kiedykowiek miałabym organizować wesele nie szpeciłabym zaproszeń tymi "idiotyzmami".
I moim zdaniem tymi wierszykami można dowiedzieć się jakie zamiary mają państwo młodzi.
lotnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 10:49   #416
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Ludzie mają różne podejście. I w żadnym wypadku nie naskakuję na żadną z opinii. ale wyśmiewanie i szydzenie z innych komentarzy to naprawdę niski poziom użytkowniczek.

Niedługo idę na wesele-co prawda ze strony faceta. Chce dać w kopertę 200zł dla kuzyna to proszę bardzo-jego pieniądze. Jednak wg mnie to 300-400zł to minimum. Wiemy, że z kasą u nas krucho, ale rodzina o tym nie wie.
Może i mam głupie podejście, ale wiem jacy państwo młodzi mogą być-i choćbyście się zarzekały, że wiece do kogo chodzicie to i tak między sobą mogą obrobić Wam tyłki. Tacy niestety są ludzie i tak naprawdę nie wiecie na kogo traficie.

W ogóle dla mnie głupotą są te wszystkie wierszyki w zaproszeniach. jakieś prośby o pieniądze, wina czy inne kupony lotto-byle jak najwięcej uzbierać. Jeżeli kiedykowiek miałabym organizować wesele nie szpeciłabym zaproszeń tymi "idiotyzmami".
I moim zdaniem tymi wierszykami można dowiedzieć się jakie zamiary mają państwo młodzi.
A niech obrabiają. Tak samo gość np da w kopercie dwukrotną wartość swojego talerzyka ( ale mnie mierzi to określenie ) i też jednocześnie skrytykuje wszystko co się da.

Stary 2015-06-07, 10:50   #417
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
A możesz mi powiedzieć, co miałabym zrobić z 30-40 bukietami kwiatków?

Od razu podpowiadam: zostawienie w kościele/na cmentarzu nie wchodzi w grę.

Sorry, ale jak ktoś ma wydać 30zł na byle wiecheć, który po prostu zwiędnie, to wolę żeby wydał to na wino/książkę - my o to prosiliśmy, a nie na coś, co ja po prostu wyrzucę do kosza.

Dostaliśmy JEDEN bukiet kwiatków i niestety, ale poszedł do kosza zaraz po weselu, bo po ślubie zostal w bagażniku i zwyczajnie nikt nie miał głowy żeby latać i wkładać go do wody.

Ja nie lubię bezsensownego wydawania i marnowania pieniędzy.

A wierz mi, zamiast dostać 30 bukietów, naprawdę fajnie jest dostać wino, które potem sobie piliśmy razem w podróży poślubnej, czy książkę z piękną dedykacją - i to akurat zostanie nam na lata.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 10:51   #418
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

No to niech obrabiaja, tym bardziej bym nie chodziła do dodatkowej pracy żeby tylko bron boże państwo młodzi mnie nie obgadali, ze za malo dalam
To jest właśnie podejście, którego u ludzi nie lubię. "Pokazać się bo obgadaja"
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 10:52   #419
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Zgadzam się z Dotka. My pewnie poprosimy o alkohol, bo to będzie pamiątka na dłużej.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 10:53   #420
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
No to niech obrabiaja, tym bardziej bym nie chodziła do dodatkowej pracy żeby tylko bron boże państwo młodzi mnie nie obgadali, ze za malo dalam
To jest właśnie podejście, którego u ludzi nie lubię. "Pokazać się bo obgadaja"
Jesteś leniem

I sorry, ale niektóre wypowiedzi tylko obśmiać się da, bo traktować na poważnie nie ma szans.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości