Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 10:55   #421
lotnica
Raczkowanie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

To jest wg mnie narzucanie gościom co mają kupić dla państwa młodych. I niby nie zależy im na pieniądzach i prezentach tylko na obecności tych osób? pfff, jakby tak było to nikt by nie narzucał z góry co chce. No ale jedni wolą tak a inni wolą dać wolną rękę gościom.
lotnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 10:56   #422
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez barbarossan Pokaż wiadomość
Właśnie teraz jadę do pracy ( dorywczej do 22 ) a jutro normalnie do stałej od 6 rano właśnie po to aby nie odczuć koperty i będę mega szczęśliwa że mogłam dać im więcej od siebie, bo chciałam, bo znalazłam rozwiązanie przy stałej pensji 1100 zł
Cytat:
Napisane przez HealthOne Pokaż wiadomość
A ja się całkowicie zgadzam z Barbarossan.

Jakie tyranie?? żeby przyoszczędzić te 300 zł nie trzeba robić drugiego etatu przez miesiąc tylko raptem co- parę dni popilnować czyjeś dziecko/iść na parę dni do dorywczej pracy. Jeśli się ma swoją pracę to raptem zrobić przez niecały tydzień parę nadgodzin. JAKIE tyranie????

I druga sprawa- chęć dania lepszego prezentu bliskim/przyjaciołom to ''pokazanie się''?? dla mnie to nie jest wysiłek nadrobić parę dni o ile jest taka możliwość i ucieszenie się z tego faktu że nasi bliscy będą mieć łatwiejszy start po tym ślubie.

Dopóki człowiek nie idzie pod latarnię zarabiać, albo nie ujmuje sobie od ust czy w poczet zapłacenia podatków, to o jakim tyraniu niby mowa?

Też poszłabym przez parę dni sobie dorobić kosztem swojego zmęczenia, zamiast siedzieć na tyłku, nie mieć grosza przy sobie i iść bez niczego. NO chyba że nie mogłabym bo nie mam z kim dzieci zostawić, jestem niepełnosprawna, praca byłaby niewolnicza albo niemoralna. To wtedy pójście z pustymi rękami byłoby całkiem usprawiedliwione (w moim własnym odczuciu).
Dla mnie abstrakcją jest, że miałabym dodatkowo pracować albo oszczędzać co miesiąc lub rezygnować z czegoś, żeby włożyć więcej kasy do koperty. Co to w ogóle za myślenie? Oj tam, kilka nadgodzinek, kilka razy zaopiekujesz się dzieckiem i będzie. Dla mnie chore. Nie chodzę na wesela z pociętymi gazetami w kopercie, ale też nie mam zamiaru odłożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość zakupu laptopa, dentystę czy zwyczajnie zakupu nowej sukienki do pracy, żeby dać więcej kasy. Jako PM też nie chciałabym, żeby moi goście brali nadgodziny albo rezygnowali z czegoś, żebym ja dostała grubszą kopertę, dla mnie to abstrakcja. Wiele par narzeka na odmowy spowodowane problemami z kasą, ale ile z nich odpowiada wtedy: "Nie musicie nic przynosić, najważniejsze, żebyście przyszli"? Bo na ogół słyszy się: "No rozumiemy", co jednoznacznie pokazuje gościowi, że bez kasy nie ma się nawet co fatygować.

Kolejną abstrakcją jest dla mnie wyliczanie, na ile kogo stać. Ciotka z Ameryki zarabia milijony, a dała z wujkiem tylko 500 zł? Baśka pracuje w korpo i świetnie zarabia, a dała 200? Skandal! Moim zdaniem wesele to nie impreza zamknięta z wejściówkami i każdy powinien dać tyle, ile uważa za słuszne. Mierzi mnie, jak ktoś zaprasza rodzinę albo znajomych zza granicy niewidzianych od lat licząc na grube koperty. A tacy się niestety zdarzają.

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2015-06-07 o 10:57
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:00   #423
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lotnica Pokaż wiadomość
To jest wg mnie narzucanie gościom co mają kupić dla państwa młodych. I niby nie zależy im na pieniądzach i prezentach tylko na obecności tych osób? pfff, jakby tak było to nikt by nie narzucał z góry co chce. No ale jedni wolą tak a inni wolą dać wolną rękę gościom.
Szkoda komentować Twoich postów

Tak, nie zależy mi na prezentach, bo jeszcze stać mnie żeby sobie kupić wino, czy książkę.

Po prostu, jakbyś przeczytała dokładnie, to byś wiedziała: nie lubię idiotycznego marnowania pieniędzy. A takim marnowaniem jest dla mnie zakup 30-40 bukietów kwiatków, które ja w poniedziałek po weselu wyrzucę do kosza.

I nie, na pieniądzach nam nie zależało: pisałam tutaj: zdarzaly się koperty 100zł, 200zł, 300zł i nikomu tyłka nie obrobilam, nie obgadałam, po prostu uznałam, że tyle mieli, to tyle dali. I tak wiem, że dla niektórych ta 'głupia stowka', to była jak dla innych 500zł.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:03   #424
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Nam odmówiła jedna osoba, wymawiając się wprost "nie mam kasy". Zamurowało mnie, przecież z nią pracuję, więc wiem, ile zarabia.
Rozumiem, że tabelkę w Excelu z jej wszystkimi miesięcznymi wydatkami też posiadasz? No i pytanie - powiedziałaś jej, że jak nie ma kasy to może przyjść bez, czy po prostu dałaś sobie spokój?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:06   #425
lotnica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Szkoda komentować Twoich postów
Wyśmiewać to możesz siebie. Tutaj każdy ma prawo się wypowiedzieć i powinno się szanować czyjeś zdanie. Ale widzę, że tu poziom niektórych użytkowniczek powoli sięga dna. Lubisz wyśmiewać się z innych i z jego zdania? proszę bardzo. Pozdrawiam
Stary 2015-06-07, 11:06   #426
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:

Nie no, rzeczywiście wolę miec gest i dać wiecheć, który wyląduje w koszu Bo podarowanie wina czy zabawek do domu dziecka trzeba hejtować, jak ktoś śmie mi narzucać.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:07   #427
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Wyśmiewać to możesz siebie. Tutaj każdy ma prawo się wypowiedzieć i powinno się szanować czyjeś zdanie. Ale widzę, że tu poziom niektórych użytkowniczek powoli sięga dna. Lubisz wyśmiewać się z innych i z jego zdania? proszę bardzo. Pozdrawiam
Tez uważam ze nazywanie kogoś leniwym egoistą, bo nie idzie do pracy dorobić na kopertę to przeginka
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:10   #428
justynkag10
Zadomowienie

Cytat:
A możesz mi powiedzieć, co miałabym zrobić z 30-40 bukietami kwiatków?

Od razu podpowiadam: zostawienie w kościele/na cmentarzu nie wchodzi w grę.

Sorry, ale jak ktoś ma wydać 30zł na byle wiecheć, który po prostu zwiędnie, to wolę żeby wydał to na wino/książkę - my o to prosiliśmy, a nie na coś, co ja po prostu wyrzucę do kosza.

Dostaliśmy JEDEN bukiet kwiatków i niestety, ale poszedł do kosza zaraz po weselu, bo po ślubie zostal w bagażniku i zwyczajnie nikt nie miał głowy żeby latać i wkładać go do wody.

Ja nie lubię bezsensownego wydawania i marnowania pieniędzy.

A wierz mi, zamiast dostać 30 bukietów, naprawdę fajnie jest dostać wino, które potem sobie piliśmy razem w podróży poślubnej, czy książkę z piękną dedykacją - i to akurat zostanie nam na lata.
Zgadzam się w 100%. Sama biorę ślub za 2 miesiące i na zaproszeniu daliśmy notkę o tym, że wolimy wino zamiast kwiatów. Jeszcze mogę zrozumieć 1, 2 bukiety, bo postawię je w salonie czy sypialni, ale co zrobić z 50?! Dla mnie to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

A co do całego dawania pieniędzy w koperty, to powiem tak każdy daje tyle ile może. Nie oszukujmy się szanse, że wesele się zwróci są nikłe. Zapraszając moich gości nie liczę ile kto da i czy opłaca mi się taką osobę zaprosić. Mam koleżankę, która jest w kiepskiej sytuacji finansowej, jestem świadoma, że może nawet żadnej koperty nie da, ale nie o to chyba chodzi w weselu? Zapraszam ją, bo zależy mi na jej obecności. I powiedziałam jej, że rozumiem jej sytuację i wystarczy, że kupi dobrą książkę. Nie widzę w tym problemu.
Sama byłam w tym roku na weselu bliskiej koleżanki i dałam 500 zł. Ale gdyby wesele było jakieś 3-4 miesiące wcześniej to już by tyle nie dostała, bo miałam dużo gorszą pracę. Każdy daje według swoich możliwości. Mnie by było bardziej przykro gdyby ktoś bliski nie przyszedł na wesele, niż gdyby dał "za mało" w kopercie.

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.
Książki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

justynkag10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:11   #429
sensitiveskin
Raczkowanie

Cytat:
Po prostu, jakbyś przeczytała dokładnie, to byś wiedziała: nie lubię idiotycznego marnowania pieniędzy. A takim marnowaniem jest dla mnie zakup 30-40 bukietów kwiatków, które ja w poniedziałek po weselu wyrzucę do kosza.
To chyba jest najważniejsze. Bez sensu zbierać komplety sztućców, serwisy obiadowe i inne tego typu prezenty, jak można wydać pieniądze na to, czego się naprawdę potrzebuje albo chce.
sensitiveskin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:12   #430
lotnica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Tez uważam ze nazywanie kogoś leniwym egoistą, bo nie idzie do pracy dorobić na kopertę to przeginka
To nie sa moje słowa, więc nie wiem czemu je tu przytaczasz....
Ja nie muszę dorabiać na kopertę i rzucać się nie wiadomo jak. Ja staram się dawać od siebie 200zł za osobę i tyle.
Stary 2015-06-07, 11:13   #431
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
To nie sa moje słowa, więc nie wiem czemu je tu przytaczasz....
Ja nie muszę dorabiać na kopertę i rzucać się nie wiadomo jak. Ja staram się dawać od siebie 200zł za osobę i tyle.
To taki zabieg artystyczny
Stary 2015-06-07, 11:15   #432
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Jak idziesz na urodziny/imieniny z prezentem to myslisz o tym co obdarowany chcialby dostac czy masz to gdzies?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:16   #433
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Moja siostra prosila, zeby nie kupowac kwiatów, a jak ktos bardzo chce cos przynieść materialnego (sama koperta to tak łyso), to niech przyniesie zabawki, a oni zawiozą je do szpitala. Sama, gdybym robila wesele, zrobiłabym identycznie.

Kwiaty to tylko problem i pieniadze wyrzucone w bloto.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:21   #434
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Ja pewnie kiedys poprosze o wino, bo bardzo lubie. Kwiaty odpadają. W cenie bukietu mozna kupic niezle wino, z ktorego skorzystam. Kwiatki bym wyrzucila
Stary 2015-06-07, 11:24   #435
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
ja uwielbiam kwiaty i JEDEN bukiet postawiony na stole mnie zachwyca. Ale 40? Nawet się nimi nie nacieszę.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:25   #436
aer
O RLY?

dla mnie kupowanie miliona bukietow to tez gupota.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:26   #437
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
ja uwielbiam kwiaty i JEDEN bukiet postawiony na stole mnie zachwyca. Ale 40? Nawet się nimi nie nacieszę.
Tez uwielbiam ale wlasnie 1. Wystarcza mi jak dostaje od tża raz na jakis czas.
Stary 2015-06-07, 11:30   #438
pani-jesień
Zakorzenienie

A ja się cieszyłam z bukietów, które dostałam
Stary 2015-06-07, 11:31   #439
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, to moje hobby

A tak serio, wyśmiewam czyjeś zdanie jak jest idiotycznie nieżyciowe.

Serio, no powiedz mi co byś zrobiła z 40toma bukietami kwiatków? Tak, jak mówiłam: kościół/cmentarz nie wchodzi w grę. Dodam do tego, że mieszkaliśmy wtedy w malutkim dwupokojowym mieszkanku, a we wtorek po ślubie wyjeżdżaliśmy nad morze.

Więc... jakiś błyskotliwy pomysł?

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Jak idziesz na urodziny/imieniny z prezentem to myslisz o tym co obdarowany chcialby dostac czy masz to gdzies?
Kupuje co uważa, przecież nikt jej nie może narzucać, co ma kupić!
Stary 2015-06-07, 11:31   #440
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez farmaceutka88 Pokaż wiadomość
Tak btw. odmawia średnio tak 15-30%, ale to nie reguła. Koleżanka organizowała wesele na 300 osób i odmówiło 100.
Na 140 osób, które zaprosiłam odmówiła jedna para, bo ona była w szpitalu Jakby mi 100 osób odmówiło to zastanowiłabym się co myślą o mnie moi znajomi i czy to są bliscy mi ludzie (te 300 osób )

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
No dobra to tak szczerze, która już po ślubie?
No, ile z Was dostało koperty z 5-7 stówkami?
Bo ja, tyle dostałam od naprawdę najbliższych [rodzństwo, rodzice], reszta kopert to były sumy 50-300zł, większość koło 200. Dodam, że nie jestem ze slumsów czy innego regionu biedy, żeby moja rodzina znajomi byli wybitnym wyjątkiem. Czy ktoś w realu, nie w teorii, widział te 'sumy, które wypada dać i wszyscy tak robią'?
Ja co prawda już 4 lata po, ale 300 to było dobrze od pary. 1000 to chyba tylko od cioci z Ameryki Dodam, że nie mam pojęcia ile dostałam od kogo. W ogóle nie zwracałam na to uwagi, a kartki mam do dziś.

Cytat:
Moja siostra prosila, zeby nie kupowac kwiatów, a jak ktos bardzo chce cos przynieść materialnego (sama koperta to tak łyso), to niech przyniesie zabawki, a oni zawiozą je do szpitala. Sama, gdybym robila wesele, zrobiłabym identycznie.

Od dawna zastanawia mnie, w którym momencie piękny zwyczaj zamiany marnujących się kwiatów na akcje CHARYTATYWNE, zmienił się na egoistyczne "oprócz prezentu właściwego, chcę jeszcze alkohol, będziemy chlać cały rok wasze zdrowie".

Ciekawe, że nikt nie napisze, że prosi o nieprzynoszenie kwiatów po prostu Tylko uważa, że to kolejny prezent, który się należy.

Edytowane przez margitta
Czas edycji: 2015-06-07 o 11:33
margitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:34   #441
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
A ja się cieszyłam z bukietów, które dostałam

Ile ich bylo? I co z nimi zrobilas?

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość

Od dawna zastanawia mnie, w którym momencie piękny zwyczaj zamiany marnujących się kwiatów na akcje CHARYTATYWNE, zmienił się na egoistyczne "oprócz prezentu właściwego, chcę jeszcze alkohol, będziemy chlać cały rok wasze zdrowie".

Tez nie podchodzi mi motyw z winem, szczerze mówiąc...
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:35   #442
lotnica
Raczkowanie

też uwielbiam kwiaty

Niedługo to i na pogrzeb ludzie przestaną kupować wiązanki, bo przecież to kasa wyrzucona w błoto. Już lepiej zebrać pieniądze i wykupić jakąś mszę za zmarłego czy wspomóc jakąś organizację.
Ale z tym to trochę odbiegłam od tematu. wybaczcie
Stary 2015-06-07, 11:37   #443
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ile ich bylo? I co z nimi zrobilas?
Nie pamiętam ile, ale nie jakoś bardzo dużo, bo wesele mieliśmy na ok. 30 osób (na ile dokładnie, też już nie pamiętam ).
Stały sobie, póki nie zwiędły, ciesząc moje oko
Stary 2015-06-07, 11:37   #444
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
też uwielbiam kwiaty

Niedługo to i na pogrzeb ludzie przestaną kupować wiązanki, bo przecież to kasa wyrzucona w błoto. Już lepiej zebrać pieniądze i wykupić jakąś mszę za zmarłego czy wspomóc jakąś organizację.
Zadałam konkretne pytanie: co robisz z 30-40 bukietami kwiatów:

a) mając małe mieszkanie
b) nie zawożąc ich na cmentarz ani do kościoła
c) wyjeżdżając za 3 dni na 10 dni
Stary 2015-06-07, 11:38   #445
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
też uwielbiam kwiaty

Nie widzisz różnicy miedzy kwiatami na grobie a stosem kwiatów w mieszkaniu?
Jak ktoś nie chce kwiatów to po co uszczęśliwia go na sile?
Stary 2015-06-07, 11:38   #446
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
też uwielbiam kwiaty

Porównanie wesela i pogrzebu jest rzeczywiście bardzo trafne

To tak jak byś porównała prezenty na chrzciny i bierzmowanie

No chyba, że to był ironiczny post, ale do mnie nie trafił.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby

Edytowane przez winter76
Czas edycji: 2015-06-07 o 11:39
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:39   #447
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe, że nikt nie napisze, że prosi o nieprzynoszenie kwiatów po prostu Tylko uważa, że to kolejny prezent, który się należy.
ja tam nie uważam, że to prezent, który się NALEŻY, po prostu wiem (po sobie, po gościach), że i tak ludzie daja kopertę + COŚ. Nawet jak nie napiszesz, że chcesz kwiatki, czy ich nie chcesz, to część przyniesie kwiatki, inni czekoladki itd.

Ja jak chodzę na wesela to też nigdy nie daję samej koperty, bo to tak łyso i wole młodym coś dać.

Ostatnio byliśmy w maju, młodzi prosili i słodycze lub wino, my kupilismy i słodycze i wino, bo cenowo wyszedłby to właśnie bukiet, a przynajmniej wiem, że młodzi się ucieszą z czekoladek, bo lubią słodycze, a i wino chętnie wypiją.
Stary 2015-06-07, 11:43   #448
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

Ja chetnie poprosze o nieprzynoszenie kwiatow. Tylko ze ja nie zamierzam zapraszac piatej wody po kisielu a bliską rodzine, ktora i tak zapyta co w takim razie bym chciala.
A w kwestii akcji charytatywnych, orientowalas sie kiedys jakie jest zapotrzebowanie na te zabawki?
Stary 2015-06-07, 11:45   #449
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Ja chetnie poprosze o nieprzynoszenie kwiatow. Tylko ze ja nie zamierzam zapraszac piatej wody po kisielu a bliską rodzine, ktora i tak zapyta co w takim razie bym chciala.
A w kwestii akcji charytatywnych, orientowalas sie kiedys jakie jest zapotrzebowanie na te zabawki?
Dokładnie, zbieranie zabawek mija się z celem. Chyba, że mówimy o grach edukacyjnych, to prędzej, ale np. sławetne zbieranie pluszaków to kompletny bezsens. Domy dziecka i szpitale tego nie przyjmują. To siedlisko kurzu i bakterii.

O wiele większe jest zapotrzebowanie na środki kosmetyczne, środki czystości: kremy, waciki, pampersy, żele pod prysznic etc.
Stary 2015-06-07, 11:49   #450
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, zbieranie zabawek mija się z celem. Chyba, że mówimy o grach edukacyjnych, to prędzej, ale np. sławetne zbieranie pluszaków to kompletny bezsens. Domy dziecka i szpitale tego nie przyjmują. To siedlisko kurzu i bakterii.

O wiele większe jest zapotrzebowanie na środki kosmetyczne, środki czystości: kremy, waciki, pampersy, żele pod prysznic etc.
Ano wlasnie. Jeszcze w liceum robilismy paczki mikolajkowe dla domu dziecka. Dzieci pisaly listy i wcale nie bylo na nich pluszakow. Najmlodsi dostawali symbolicznie oprocz kosmetykow czy innych takich.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości