|
|
#451 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
Cytat:
Pluszaki sa bez sensu. Ale już zabawki z kategorii książki, gry, puzzle, klocki etc chętnie biorą szpitale dziecięce, gdzie dzieciaki spędzają miesiące i się nudzą. W domach dziecka zawsze chetnie widziane są zeszyty, kredki, piórniki i inne przybory szkolne. Rzecz jasna trzeba najpierw, przed wypisaniem zaproszen spytac, czy interesująca nas placowka na pewno datek przyjmie i czego konkretnie potrzebują, ale to chyba dla każdego oczywiste. |
|
|
|
|
|
#452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#453 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomysł z wykupieniem mszy za zmarłego - bardzo mi się podoba. |
|
|
|
|
|
#454 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#455 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czemu odrzuciłaś zawiezienie do Kościoła czy na cmentarz (czyżby zagorzała ateistka?). nie chcesz kwiatów to nie-Twoja sprawa. Ale narzucanie z góry, że chcę wino czy coś innego to jak ktoś zaznaczył, jest "bo mi się należy". Ludzie teraz odchodzą od dawania kwiatów i sami z siebie kupują coś innego. Ale narzucanie już z góry "kupony lotto" to dla mnie przegięcie. Ja bym z chęcią zrobiła zbiórkę karmy dla zwierząt i podarowała ją dla schroniska bądź innej ogranizacji pomagającej naszym braciom mniejszym. Z tym pogrzebem to taka mała dygresja z mojej strony. Ale tam przecież też się marnuje mnóstwo kwiatów a i wyrzucać potem trzeba. A umarłemu nic po nich. |
|
|
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
my na ostatnim pogrzebie dalismy symbolicznie kwiaty i oplacilismy msze
|
|
#457 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie w rodzinnych stronach to powszechny zwyczaj, zawsze zalobnicy wykupują msze za zmarłego. Myślałam, ze wszędzie tak jest... |
|
|
|
|
|
#458 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o akcje charytatywne to najbardziej przydaje się to, co dziwnie wpisać na zaproszeniu (przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałam). Fundacje zajmujące się chorymi dziećmi najbardziej potrzebują pampersów, środków czystości itp., piżamek itp. W domach dziecka to najwięcej uwagi się poświęca małym dzieciom, a moim zdaniem to nastolatki doświadczają najmniej ofiarności ludzi, a mają większe potrzeby ,,materialne'' niż malutkie dzieci. Tylko z drugiej strony nie mam pomysłu na to, jak im pomóc w kontekście wesela. Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2015-06-07 o 12:09 |
|
|
|
|
|
#460 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#461 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak offtopowo totalnie |
|
|
|
|
|
#462 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Głupia uwaga. Juz pare osób na wizazu pisalo, ze ksiadz im kategorycznie zabronił zwozić kwiatów, bo on tez nie ma co później z nimi zrobić. A zeby zawiezc na cmentarz, to trzeba mieć gdzie te kwiaty tam położyć. Nie zawsze się ma. No chyba zeby pojechać na cmentarz, stanąć pod bramą i sprzedawać xD Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-06-07 o 12:10 |
|
|
|
|
|
#464 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
A cmentarz można mieć daleko od miejsca zamieszkania (ja tak mam, dziadkowie leżą ponad 300 km od mojego domu rodzinnego, zresztą nie czuję się z nimi związana bo nigdy ich nie widziałam).
|
|
|
|
#465 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
- na cmentarz - mam zarzucić 2 groby bliskich zmarłych kwiatami? Nie ma tyle wazonów. - do kościoła - ksiądz sam prosi żeby nie zostawiać kwiatów w kościele, ma zrobiony wystrój i to mu wystarczy - zbiórka karmy dla zwierząt - wiesz ile to waży? Nie każdy jedzie autem, niektórzy autobusem. Niewątpliwie wór karmy pasuje do eleganckiej sukienki.... |
|
|
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą masz też odpowiedzi innych dziewczyn, które mimo wiary, też by kwiatków nie zawiozły. I nie jest to narzucanie, czy nie narzucanie, tylko sugestia. Poza tym daję wybór: możesz kupić wino LUB książkę. Czekoladki LUB wino. Sugestia jest potrzebna, bo po co mam dostać 30 czekolad, jak jestem na diecie, albo samo wino, jeśli oboje jesteśmy niepijący? Jak chcę pomagać zwierzakom, to im pomagam na co dzień, nie muszę zbierać karmy na weselu. |
|
|
|
|
|
#467 |
|
Raczkowanie
|
Wystarczy 2-3puszki karmy w torebce ozdobnej-to aż tak dużo i ciężko? kto ma samochód ten bierze wór karmy.
No ale jeśli najważniejszy jest wygląd z workiem karmy przez 30min w super sukience, a nie los zwierząt to więcej pytań nie mam
|
|
|
|
|
#468 |
|
Zakorzenienie
|
Alkohol, słodycze i literatura, to drobne, uniwersalne i nie kłopotliwe upominki, wręczane z różnych okazji, świetnie zastępujące kwiaty. Z bardziej oryginalnych słyszałam jeszcze o kawie, figurkach, czy drobnych upominkach AGD. To wszystko można kupić już od 10-15zł z powodzeniem. Dla mnie nie ma nic niestosownego w prośbie o zakup takiego, a nie innego drobiazgu - zupełnie przeciwnie niż wymaganie określonej, wysokiej kwoty.
Problemem nie jest sprecyzowanie wymagań, bo nie oszukujmy się, żyjemy w takiej a nie innej kulturze, są okazje, na które zawsze przynosi się upominek. Problemem są zbyt wysokie wymagania. Upraszczam: Fajnie by było dostać ptasie mleczko / kawę / otwieracz do butelek w kształcie kotka - spoko [każdego stać, Twoje oczekiwania nie przestają możliwości przeciętnego człowieka] Fajnie by było jakbyście władowali do koperty dwukrotność swojej pensji bo nie mam za co opłacić płonącej świni na weselu - niee-e [dwukrotność mojej pensji jest mi potrzebna, a Ty nie musisz mieć płonącej świni, ja nie miałam, Zdzisiek nie miał, Zocha nie miała i żyją] Inna sprawa, że jeszcze nie spotkałam się z obrazą majestatu 'phi, oni kupili mi jednak kwiaty zamiast wina' ale jak widać 'phi tylko 1000zł, a przecież mogli dwa' jest częste. |
|
|
|
|
#469 |
|
Konto usunięte
|
Twoja logika jest naprawdę porazajaca momentami
|
|
|
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na dodatek, jeśli karmią np. Nutrą Nuggets, to nie będą chcieli dostać 3 worków Chappi, 2 worków pedigree i 1 worka Puriny. Czyli UPS! Tez musialabyś NARZUCIĆ gościom, że muszą kupić karmę określonej marki. bosze, bosze, co za FO PA
|
|
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem presję społeczną, sama staram się robić wiele dla innych, ale wymaganie, że każdy koniecznie na każdą okazję ma robić zbiórki charytatywne zaczyna się robić żenujące.
|
|
|
|
|
#472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na swoim ślubie zamiast kwiatów zbierałam na schronisko dla zwierząt. Zebraliśmy podobno całkiem pokaźną kwotę i byłam bardzo szczęśliwa Kwiatów dostaliśmy w sumie jeden bukiet
|
|
|
|
#473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2015-06-07 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#475 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#476 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bylam 2 razy na weselu gdzie mlodzi prosili o karme dla zwierzat,to osoby ze schroniska byly na slubie i przy skladaniu zyczen stali za mlodymi,gdy goscie podchodzili z zyczeniami to oddawali torby z karma od razu dla osob ze schroniska.
|
|
|
|
|
#477 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#478 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak ktoś ma klasę to nie obgada nikogo na około.
|
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#480 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
BARDZO wybiórczo czytasz, zresztą nie tylko ty. Napisałam jedynie od swojej własnej strony, jako gościa - chciałabym dać więcej nie dlatego że się boję obgadania tylko dlatego że ucieszyłabym się że mogę przyjaciółce dać z okazji jej ślubu coś wiecej. Nie jest tak że ukochanym osobom chciałybyście dać wszystko co najlepsze? siostrze, bratu , najlepszej przyjaciółce? o tym myślałam pisząc o zaoszczędzeniu kasy kosztem ubrania czy kosmetyku pieniądze traktuję jak prezent. I nie narzucam nikomu chorych norm!! napisałam to od siebie. I może za każdym razem gdy się z tego tłumaczyłam na wizażu powinnam napisać- ja tak zrobiłam, moje zdanie, nikomu nie narzucam, bo widać HAROWANIE przez kilka stron się przewija.Ze dwa razy w zrezygnowałam zupełnie z pójścia na wesele- kiedy zostałam zaproszona przez kuzynkę którą pamiętam z dzieciństwa (i nie utrzymujemy ŻADNYCH kontaktów)- ona i jej rodzice uznali że zapraszają całą rodzinę ''bo wypada'' , moi rodzice poszli, a ja nie. Dałam znać od razu żeby nie wpisywała mnie na listę, uważam że to uczciwe. Chodzę na wesela tylko bardzo mi bliskich ludzi, przyjaciółek, kuzynek z którymi trzymam dobry kontakt. Średnia mojego chodzenia to zatem jeden ślub na 1,5 roku przeciętnie, dlatego też odłożenie pieniędzy,zaplanowanie tego naprawdę nie rujnuje mi budżetu. Mój błąd, widocznie niektórym tutaj ''się darzy'' co pół roku jakaś impreza, dlatego nasze doświadczenia są zupełnie inne i stąd te zgrzyty ![]() Odbiegając trochę od tematu- mega mnie śmieszą wierszyki na zaproszeniach o tym że para nie chce bukietów kwiatów/czegoś tam innego tylko wprost- kasę są żenujące Natomiast bardzo mi się podoba idea zebrania na swoim ślubie karmy dla zwierząt dla schroniska
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.