Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 11:51   #451
201609102148
Konto usunięte

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A w kwestii akcji charytatywnych, orientowalas sie kiedys jakie jest zapotrzebowanie na te zabawki?

Pluszaki sa bez sensu. Ale już zabawki z kategorii książki, gry, puzzle, klocki etc chętnie biorą szpitale dziecięce, gdzie dzieciaki spędzają miesiące i się nudzą.

W domach dziecka zawsze chetnie widziane są zeszyty, kredki, piórniki i inne przybory szkolne.

Rzecz jasna trzeba najpierw, przed wypisaniem zaproszen spytac, czy interesująca nas placowka na pewno datek przyjmie i czego konkretnie potrzebują, ale to chyba dla każdego oczywiste.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:53   #452
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Pluszaki sa bez sensu. Ale już zabawki z kategorii książki, gry, puzzle, klocki etc chętnie biorą szpitale dziecięce, gdzie dzieciaki spędzają miesiące i się nudzą.

W domach dziecka zawsze chetnie widziane są zeszyty, kredki, piórniki i inne przybory szkolne.

Rzecz jasna trzeba najpierw, przed wypisaniem zaproszen spytac, czy interesująca nas placowka na pewno datek przyjmie i czego konkretnie potrzebują, ale to chyba dla każdego oczywiste.
Z tym, ze nie slyszalam o zbieraniu puzzli ani planszowek na slubach. Zawsze pluszaki lub podobne.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:55   #453
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lotnica Pokaż wiadomość
Niedługo to i na pogrzeb ludzie przestaną kupować wiązanki, bo przecież to kasa wyrzucona w błoto. Już lepiej zebrać pieniądze i wykupić jakąś mszę za zmarłego czy wspomóc jakąś organizację.
Ale z tym to trochę odbiegłam od tematu. wybaczcie
jest pewna analogia między kwiatami z pogrzebowej wiązanki które uschną i zgniją a zwłokami w trumnie .... Zresztą Żydzi na grobach kładą kamyki.
Pomysł z wykupieniem mszy za zmarłego - bardzo mi się podoba.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:56   #454
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Z tym, ze nie slyszalam o zbieraniu puzzli ani planszowek na slubach. Zawsze pluszaki lub podobne.

No ja mowie tylko z doświadczenia n ślubie siostry. Zbierali planszówki, puzzle i klocki. Pewnie dlatego, ze spytali najpierw, co mogą przynieść
Stary 2015-06-07, 11:57   #455
lotnica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Zadałam konkretne pytanie: co robisz z 30-40 bukietami kwiatów:

a) mając małe mieszkanie
b) nie zawożąc ich na cmentarz ani do kościoła
c) wyjeżdżając za 3 dni na 10 dni
Przepraszam bardzo, że umknęło mi Twoje jakże ważne pytanie.
Nie wiem czemu odrzuciłaś zawiezienie do Kościoła czy na cmentarz (czyżby zagorzała ateistka?). nie chcesz kwiatów to nie-Twoja sprawa. Ale narzucanie z góry, że chcę wino czy coś innego to jak ktoś zaznaczył, jest "bo mi się należy".
Ludzie teraz odchodzą od dawania kwiatów i sami z siebie kupują coś innego. Ale narzucanie już z góry "kupony lotto" to dla mnie przegięcie.

Ja bym z chęcią zrobiła zbiórkę karmy dla zwierząt i podarowała ją dla schroniska bądź innej ogranizacji pomagającej naszym braciom mniejszym.

Z tym pogrzebem to taka mała dygresja z mojej strony. Ale tam przecież też się marnuje mnóstwo kwiatów a i wyrzucać potem trzeba. A umarłemu nic po nich.
lotnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 11:57   #456
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
jest pewna analogia między kwiatami z pogrzebowej wiązanki które uschną i zgniją a zwłokami w trumnie .... Zresztą Żydzi na grobach kładą kamyki.
my na ostatnim pogrzebie dalismy symbolicznie kwiaty i oplacilismy msze
Stary 2015-06-07, 11:59   #457
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

U mnie w rodzinnych stronach to powszechny zwyczaj, zawsze zalobnicy wykupują msze za zmarłego. Myślałam, ze wszędzie tak jest...
Stary 2015-06-07, 12:00   #458
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
my na ostatnim pogrzebie dalismy symbolicznie kwiaty i oplacilismy msze
bardzo fajny pomysł.
Stary 2015-06-07, 12:00   #459
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
U mojej znajomej było napisane ,,gry planszowe, puzzle lub przybory szkolne'' lub jakoś tak

Jeżeli chodzi o akcje charytatywne to najbardziej przydaje się to, co dziwnie wpisać na zaproszeniu (przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałam). Fundacje zajmujące się chorymi dziećmi najbardziej potrzebują pampersów, środków czystości itp., piżamek itp. W domach dziecka to najwięcej uwagi się poświęca małym dzieciom, a moim zdaniem to nastolatki doświadczają najmniej ofiarności ludzi, a mają większe potrzeby ,,materialne'' niż malutkie dzieci. Tylko z drugiej strony nie mam pomysłu na to, jak im pomóc w kontekście wesela.

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2015-06-07 o 12:09
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:01   #460
lotnica
Raczkowanie

Cytat:
Chodzi o Mszę Wieczystą za zmarłego, któa kosztuje około 1000zł. Bo jedna taka msza to koszt 50zł. No ale zawsze każdy w swoim zakresie może mszę zamówić i będzie ich kilkanaście. Zawsze to bardziej pomoże zmarłemu niż kwiaty. No ale dosyć już o pogrzebach
Stary 2015-06-07, 12:01   #461
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
spotkałam się ze zwyczajem, ze obecni na pogrzebie/stypie składają się po jakiejś symbolicznej, drobnej kwocie, za która potem zamawia się msze, które odbywają się co miesiac przez rok po śmierci.
Tak offtopowo totalnie
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:01   #462
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
U mnie w rodzinnych stronach to powszechny zwyczaj, zawsze zalobnicy wykupują msze za zmarłego. Myślałam, ze wszędzie tak jest...
u nas za datki zebrane w czasie mszy pogrzebowej wykupuje się mszę na 30 dni po smierci/ pogrzebie.
Stary 2015-06-07, 12:02   #463
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Nie wiem czemu odrzuciłaś zawiezienie do Kościoła czy na cmentarz (czyżby zagorzała ateistka?). nie chcesz kwiatów to nie-Twoja sprawa. Ale narzucanie z góry, że chcę wino czy coś innego to jak ktoś zaznaczył, jest "bo mi się należy".

Ludzie teraz odchodzą od dawania kwiatów i sami z siebie kupują coś innego. Ale narzucanie już z góry "kupony lotto" to dla mnie przegięcie.

Ja bym z chęcią zrobiła zbiórkę karmy dla zwierząt i podarowała ją dla schroniska bądź innej ogranizacji pomagającej naszym braciom mniejszym.

Z tym pogrzebem to taka mała dygresja z mojej strony. Ale tam przecież też się marnuje mnóstwo kwiatów a i wyrzucać potem trzeba. A umarłemu nic po nich.

Głupia uwaga. Juz pare osób na wizazu pisalo, ze ksiadz im kategorycznie zabronił zwozić kwiatów, bo on tez nie ma co później z nimi zrobić. A zeby zawiezc na cmentarz, to trzeba mieć gdzie te kwiaty tam położyć. Nie zawsze się ma. No chyba zeby pojechać na cmentarz, stanąć pod bramą i sprzedawać xD

Edytowane przez 201609102148
Czas edycji: 2015-06-07 o 12:10
Stary 2015-06-07, 12:04   #464
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Nie wiem czemu odrzuciłaś zawiezienie do Kościoła czy na cmentarz (czyżby zagorzała ateistka?). nie chcesz kwiatów to nie-Twoja sprawa.
Jaki jest sens zanoszenia kwiatow do kościoła? serio pytam, nie chodzę do kościoła i nie wiem po co można je tam zawozić.
A cmentarz można mieć daleko od miejsca zamieszkania (ja tak mam, dziadkowie leżą ponad 300 km od mojego domu rodzinnego, zresztą nie czuję się z nimi związana bo nigdy ich nie widziałam).

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:08   #465
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem czemu odrzuciłaś zawiezienie do Kościoła czy na cmentarz (czyżby zagorzała ateistka?). nie chcesz kwiatów to nie-Twoja sprawa.
(...)
nie do mnie ale odpowiem:
- na cmentarz - mam zarzucić 2 groby bliskich zmarłych kwiatami? Nie ma tyle wazonów.
- do kościoła - ksiądz sam prosi żeby nie zostawiać kwiatów w kościele, ma zrobiony wystrój i to mu wystarczy
- zbiórka karmy dla zwierząt - wiesz ile to waży? Nie każdy jedzie autem, niektórzy autobusem. Niewątpliwie wór karmy pasuje do eleganckiej sukienki....
Stary 2015-06-07, 12:23   #466
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:

Odrzuciłam zawiezienie do kościoła lub na cmentarz, bo bym tego nie zrobiła. Brałam ślub cywilny, nie jesteśmy wierzący, więc logiczne, że nie wyskocze z kwiatkami do kościoła.

Zresztą masz też odpowiedzi innych dziewczyn, które mimo wiary, też by kwiatków nie zawiozły.

I nie jest to narzucanie, czy nie narzucanie, tylko sugestia. Poza tym daję wybór: możesz kupić wino LUB książkę. Czekoladki LUB wino. Sugestia jest potrzebna, bo po co mam dostać 30 czekolad, jak jestem na diecie, albo samo wino, jeśli oboje jesteśmy niepijący?

Jak chcę pomagać zwierzakom, to im pomagam na co dzień, nie muszę zbierać karmy na weselu.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:24   #467
lotnica
Raczkowanie

Wystarczy 2-3puszki karmy w torebce ozdobnej-to aż tak dużo i ciężko? kto ma samochód ten bierze wór karmy.

No ale jeśli najważniejszy jest wygląd z workiem karmy przez 30min w super sukience, a nie los zwierząt to więcej pytań nie mam
Stary 2015-06-07, 12:24   #468
_ema_
Zakorzenienie

Alkohol, słodycze i literatura, to drobne, uniwersalne i nie kłopotliwe upominki, wręczane z różnych okazji, świetnie zastępujące kwiaty. Z bardziej oryginalnych słyszałam jeszcze o kawie, figurkach, czy drobnych upominkach AGD. To wszystko można kupić już od 10-15zł z powodzeniem. Dla mnie nie ma nic niestosownego w prośbie o zakup takiego, a nie innego drobiazgu - zupełnie przeciwnie niż wymaganie określonej, wysokiej kwoty.
Problemem nie jest sprecyzowanie wymagań, bo nie oszukujmy się, żyjemy w takiej a nie innej kulturze, są okazje, na które zawsze przynosi się upominek. Problemem są zbyt wysokie wymagania.

Upraszczam:
Fajnie by było dostać ptasie mleczko / kawę / otwieracz do butelek w kształcie kotka - spoko [każdego stać, Twoje oczekiwania nie przestają możliwości przeciętnego człowieka]
Fajnie by było jakbyście władowali do koperty dwukrotność swojej pensji bo nie mam za co opłacić płonącej świni na weselu - niee-e [dwukrotność mojej pensji jest mi potrzebna, a Ty nie musisz mieć płonącej świni, ja nie miałam, Zdzisiek nie miał, Zocha nie miała i żyją]

Inna sprawa, że jeszcze nie spotkałam się z obrazą majestatu 'phi, oni kupili mi jednak kwiaty zamiast wina' ale jak widać 'phi tylko 1000zł, a przecież mogli dwa' jest częste.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:26   #469
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Wystarczy 2-3puszki karmy w torebce ozdobnej-to aż tak dużo i ciężko? kto ma samochód ten bierze wór karmy.

No ale jeśli najważniejszy jest wygląd z workiem karmy przez 30min w super sukience, a nie los zwierząt to więcej pytań nie mam
Twoja logika jest naprawdę porazajaca momentami
Stary 2015-06-07, 12:26   #470
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:

Zwłaszcza, że wiekszość schronisk nie karmi psów karmą z puszki, tylko suchą karmą.

Na dodatek, jeśli karmią np. Nutrą Nuggets, to nie będą chcieli dostać 3 worków Chappi, 2 worków pedigree i 1 worka Puriny.

Czyli UPS! Tez musialabyś NARZUCIĆ gościom, że muszą kupić karmę określonej marki. bosze, bosze, co za FO PA
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:28   #471
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rozumiem presję społeczną, sama staram się robić wiele dla innych, ale wymaganie, że każdy koniecznie na każdą okazję ma robić zbiórki charytatywne zaczyna się robić żenujące.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:28   #472
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
A w kwestii akcji charytatywnych, orientowalas sie kiedys jakie jest zapotrzebowanie na te zabawki?
Akcje charytatywne to niekoniecznie zabawki. Rzeczywiście lepiej się dowiedzieć wcześniej w danej placówce. Nie raz sama niosłam na wesele przybory szkolne.

A na swoim ślubie zamiast kwiatów zbierałam na schronisko dla zwierząt. Zebraliśmy podobno całkiem pokaźną kwotę i byłam bardzo szczęśliwa Kwiatów dostaliśmy w sumie jeden bukiet
Stary 2015-06-07, 12:31   #473
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Ludzie mają różne podejście. I w żadnym wypadku nie naskakuję na żadną z opinii. ale wyśmiewanie i szydzenie z innych komentarzy to naprawdę niski poziom użytkowniczek.

Niedługo idę na wesele-co prawda ze strony faceta. Chce dać w kopertę 200zł dla kuzyna to proszę bardzo-jego pieniądze. Jednak wg mnie to 300-400zł to minimum. Wiemy, że z kasą u nas krucho, ale rodzina o tym nie wie.
Może i mam głupie podejście, ale wiem jacy państwo młodzi mogą być-i choćbyście się zarzekały, że wiece do kogo chodzicie to i tak między sobą mogą obrobić Wam tyłki. Tacy niestety są ludzie i tak naprawdę nie wiecie na kogo traficie.

W ogóle dla mnie głupotą są te wszystkie wierszyki w zaproszeniach. jakieś prośby o pieniądze, wina czy inne kupony lotto-byle jak najwięcej uzbierać. Jeżeli kiedykowiek miałabym organizować wesele nie szpeciłabym zaproszeń tymi "idiotyzmami".
I moim zdaniem tymi wierszykami można dowiedzieć się jakie zamiary mają państwo młodzi.
No wiesz, pewności może nie ma, jak tak już piszesz, ale jak jest mi to bliska osoba, poznałam ją w różnych sytuacjach, to ryzyko jest duuużo mniejsze. Nie każdy podchodzi do tego materialistycznie, naprawdę. A jakby ktoś i tak mnie obgadał potem, to wskazuje na jego brak kultury itp, więc ja nie zamierzam się przejmować.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-06-07 o 12:35
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:34   #474
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Akcje charytatywne to niekoniecznie zabawki. Rzeczywiście lepiej się dowiedzieć wcześniej w danej placówce. Nie raz sama niosłam na wesele przybory szkolne.

A na swoim ślubie zamiast kwiatów zbierałam na schronisko dla zwierząt. Zebraliśmy podobno całkiem pokaźną kwotę i byłam bardzo szczęśliwa Kwiatów dostaliśmy w sumie jeden bukiet
Jedna koperta dla ciebie a druga na schronisko?
Stary 2015-06-07, 12:36   #475
lotnica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Twoja logika jest naprawdę porazajaca momentami
Nie życzę sobie, byś mnie obrażała. W ogóle tym zdaniem nie wniosłaś nic do tematu, więc po co to piszesz?
Stary 2015-06-07, 12:36   #476
cleopadra
Wtajemniczenie

Ja bylam 2 razy na weselu gdzie mlodzi prosili o karme dla zwierzat,to osoby ze schroniska byly na slubie i przy skladaniu zyczen stali za mlodymi,gdy goscie podchodzili z zyczeniami to oddawali torby z karma od razu dla osob ze schroniska.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:37   #477
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Nie życzę sobie, byś mnie obrażała. W ogóle tym zdaniem nie wniosłaś nic do tematu, więc po co to piszesz?
Twój post o karmie niepasujacej do sukienki był ubergrzeczny i nie miał na celu nikogo urazić
Stary 2015-06-07, 12:40   #478
lotnica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
No wiesz, pewności może nie ma, jak tak już piszesz, ale jak jest mi to bliska osoba, poznałam ją w różnych sytuacjach, to ryzyko jest duuużo mniejsze. Nie każdy podchodzi do tego materialistycznie, naprawdę. A jakby ktoś i tak mnie obgadał potem, to wskazuje na jego brak kultury itp, więc ja nie zamierzam się przejmować.
Dzięki, tym mnie przekonałaś jak ktoś ma klasę to nie obgada nikogo na około.
Stary 2015-06-07, 12:42   #479
farmaceutka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Ja bylam 2 razy na weselu gdzie mlodzi prosili o karme dla zwierzat,to osoby ze schroniska byly na slubie i przy skladaniu zyczen stali za mlodymi,gdy goscie podchodzili z zyczeniami to oddawali torby z karma od razu dla osob ze schroniska.
Dość nietypowe rozwiązanie, nie powiem
farmaceutka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:44   #480
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dla mnie abstrakcją jest, że miałabym dodatkowo pracować albo oszczędzać co miesiąc lub rezygnować z czegoś, żeby włożyć więcej kasy do koperty. Co to w ogóle za myślenie? Oj tam, kilka nadgodzinek, kilka razy zaopiekujesz się dzieckiem i będzie. Dla mnie chore. Nie chodzę na wesela z pociętymi gazetami w kopercie, ale też nie mam zamiaru odłożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość zakupu laptopa, dentystę czy zwyczajnie zakupu nowej sukienki do pracy, żeby dać więcej kasy. Jako PM też nie chciałabym, żeby moi goście brali nadgodziny albo rezygnowali z czegoś, żebym ja dostała grubszą kopertę, dla mnie to abstrakcja. Wiele par narzeka na odmowy spowodowane problemami z kasą, ale ile z nich odpowiada wtedy: "Nie musicie nic przynosić, najważniejsze, żebyście przyszli"? Bo na ogół słyszy się: "No rozumiemy", co jednoznacznie pokazuje gościowi, że bez kasy nie ma się nawet co fatygować.

Kolejną abstrakcją jest dla mnie wyliczanie, na ile kogo stać. Ciotka z Ameryki zarabia milijony, a dała z wujkiem tylko 500 zł? Baśka pracuje w korpo i świetnie zarabia, a dała 200? Skandal! Moim zdaniem wesele to nie impreza zamknięta z wejściówkami i każdy powinien dać tyle, ile uważa za słuszne. Mierzi mnie, jak ktoś zaprasza rodzinę albo znajomych zza granicy niewidzianych od lat licząc na grube koperty. A tacy się niestety zdarzają.

BARDZO wybiórczo czytasz, zresztą nie tylko ty.

Napisałam jedynie od swojej własnej strony, jako gościa
- chciałabym dać więcej nie dlatego że się boję obgadania tylko dlatego że ucieszyłabym się że mogę przyjaciółce dać z okazji jej ślubu coś wiecej. Nie jest tak że ukochanym osobom chciałybyście dać wszystko co najlepsze? siostrze, bratu , najlepszej przyjaciółce? o tym myślałam pisząc o zaoszczędzeniu kasy kosztem ubrania czy kosmetyku pieniądze traktuję jak prezent. I nie narzucam nikomu chorych norm!! napisałam to od siebie. I może za każdym razem gdy się z tego tłumaczyłam na wizażu powinnam napisać- ja tak zrobiłam, moje zdanie, nikomu nie narzucam, bo widać HAROWANIE przez kilka stron się przewija.

Ze dwa razy w zrezygnowałam zupełnie z pójścia na wesele- kiedy zostałam zaproszona przez kuzynkę którą pamiętam z dzieciństwa (i nie utrzymujemy ŻADNYCH kontaktów)- ona i jej rodzice uznali że zapraszają całą rodzinę ''bo wypada'' , moi rodzice poszli, a ja nie. Dałam znać od razu żeby nie wpisywała mnie na listę, uważam że to uczciwe.
Chodzę na wesela tylko bardzo mi bliskich ludzi, przyjaciółek, kuzynek z którymi trzymam dobry kontakt. Średnia mojego chodzenia to zatem jeden ślub na 1,5 roku przeciętnie, dlatego też odłożenie pieniędzy,zaplanowanie tego naprawdę nie rujnuje mi budżetu.

Mój błąd, widocznie niektórym tutaj ''się darzy'' co pół roku jakaś impreza, dlatego nasze doświadczenia są zupełnie inne i stąd te zgrzyty

Odbiegając trochę od tematu- mega mnie śmieszą wierszyki na zaproszeniach o tym że para nie chce bukietów kwiatów/czegoś tam innego tylko wprost- kasę są żenujące Natomiast bardzo mi się podoba idea zebrania na swoim ślubie karmy dla zwierząt dla schroniska

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości