|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | |||||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51612871]Ja też nie będę wręczać nic w podziękowaniu. Co prawda ostatnio na weselu kuzyna przy każdym nakryciu stał słoiczek z miodem, ale nie uważam, żeby takie coś było konieczne.[/QUOTE] Różne rzeczy widziałam, nawet konfiturki własnoręcznie robione , ciasteczka...Całkowicie zbędna rzecz. Cytat:
Chyba, że przyszłe PM-ki, lub osoby świeżo po fakcie, lub osoby, które lubią takie rzeczy i się zajmują. Większość gości nawet nie będzie pamiętać jakie co miało kolor. Tak samo jak zaproszenia. Nie ma co szaleć i kupować nie wiadomo jak wymyślnych ( ostatnio słyszałam o dawaniu puzzli, które po ułożeniu są zaproszeniem ze wszystkimi informacjami). Mało kto poświeca takim rzeczom uwagę, dostaną, przeczytają i wyrzucą lub zostawią, do właściwego dnia. Mało kto sobie schowa na pamiątkę ( jeszcze bliska rodzina to jeszcze, ale po co trzymać). Nigdy nie chowałam na pamiątkę takich rzeczy.Na ślubie dostaliśmy fajne kartonowe pudełko i prezent w środku i postanowiliśmy to pudełko zachować i tam mamy wszystkie karty, co dostaliśmy od gości i mam pochowane zaproszenia od najbliższych nam osób i zdjęcia, właśnie pamiątki typu gipsowe aniołki itp. I gdyby nie to, że jak sprzątam w szafie to nie raz sobie wyjmę i pooglądam, to bym nie pamiętała co w jakim kolorze ktoś miał i jak wyglądało. Bo z perspektywy czasu nie ma to znaczenia. A nikt z gości nie powie, że ktoś świetnie dobrał odcień tasiemki na zaproszeniu do tasiemek na pokrowcach od krzeseł lub akcentu na torcie. Nie to się liczy. Niby diabeł tkwi w szczegółach, no ale...na weselu inne rzeczy są najważniejsze. [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51613374]Zaproszenia to kartka z informacją. Przede wszystkim. Jak najbardziej może być ładna i przyciągająca wzrok, ale to nadal kartka, która po przekazaniu zawartej w niej informacji traci użyteczność, nikt się nie będzie zachwycał kawałkiem papieru. Dlatego też nie ma sensu wywalać na to kupy kasy.[/QUOTE] Yeah, dokładnie. W wbrew pozorom im bardziej prosta, z mniejszą ilością nadruków, kokardeczek, zawijasków, kamyczków naklejanych tym bardziej elegancka. A elegancka= skromna. Idealne zaproszenie? Biały lub kremowy czerpany papier i treść informacji napisana " odręcznie" pismem kaligraficznym"... Gdybym umiała to jak najbardziej bym chciała dawać takie, a nie masówkę z drukarki. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5161407 9]co bym zmieniła? kosmetyczkę, bo umalowała mnie fatalnie, twarz mi się błyszczała w kościele. Nie robiłabym hybrydy, tylko pomalowała paznokcie zwykłym lakierem zmieniłabym jubilera bo nie jestem zadowolona z obrączek Wybrałabym inna krawcowa, bo stresowałam się tym że nie będę mieć sukni. Nie pozwoliłabym teściowej się wtrącać i zamówione byłoby mniej ciast. Rozdawałam napakowane duże pudełka z ciastami. I woziłam je jeszcze następnego dnia. Cześć leży w zamrażarce. Zamówiłabym mniej alkoholu i nie rozdawałabym butelek gościom. Ostatnio byłam na weselu zamożnych ludzi, od nas dostali flaszkę i ciasto , a my dostaliśmy 3 ciastka na krzyż i tyle. Fotograf spisał się na czwórkę. Nie wiem czy inny zrobiłby zdjęcia lepiej. Na pewno gdybym chciała innego fotografa, pakiet byłyby ten sam- tylko kościół i początek wesela. A problem polegał na tym że większość fotografów nie chciało się zgodzić na to minimum. Na pewno nie zmieniłabym wódki na tanszą.[/QUOTE] Dlaczego nie jesteś zadowolona z obrączek? Widziałam, że miałaś klasyczne... Cytat:
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;51615898]Ja to bym najbardziej chciała kilka fotek podczas ceremonii i kilka tuż po, pózniej jak goście bedą sie po pierwszym toaście rozlokowywac na sali to my moglibyśmy wyskoczyć do ogrodu na kilka jeszcze fotek i juz Zgadzam sie, ze sesja przed czy po chyba byłaby dla mnie osobiście dziwna [/QUOTE]No dokładnie. A dlaczegóż to? Przyznam, że nietypowo. Ostatnim hito- kiczem jak dla mnie są sesje ślubne buduarowe. Są jeszcze gorsze niż sesyjki na punkcie skupu złomu, przy obdrapanych kamienicach i te słynne hamerykańskie trash the dress...Masakra jakaś... Edytowane przez 201610281624 Czas edycji: 2015-06-07 o 18:08 |
|||||
|
|
|
|
#302 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#303 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na zaplecze po paczkę z ciastem i wódkę? Czy dopiero na poprawinach? O właśnie, też jestem ciekawa. Co jest nie tak z obrączkami i na co zwrócić uwagę przy wybieraniu? |
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może nijak ma się to do oszczędzania, ale wolałam więcej jedzenia niż te durnostojki. Goście doceniają takie rzeczy. Z kolei moja przyjaciółka nie dawała na wyjście nic, ani ciasta ani wódki, no nic. To była oszczędność na maksa. I przyznam, że to dziwne nieco, bo na wszystkich weselach na jakich byłam daje się coś gościom na do widzenia. Nie ma z kolei jakiegoś tłuczenia szkła i kołoczy, obchodzenia połowy mieszkańców, sąsiadów i dawania im ciasta. |
|
|
|
|
|
#305 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Przypomnę tylko,że nie w każdym lokalu jest tyle ciast żeby można było je rozdawać gościom. Spotkałam się już z tym, że na odchodne kupowano oddzielne ciasta, więc to żadna oszczędność. Wręczenie każdej parze flaszki to tez wg mnie spore przegięcie, nie widzę żadnego sensu w generowaniu takich kosztów.
A co do tych różnych szczegółów itp.to nie jest prawdą,że goście nie zwracają na nie uwagi. Część na pewno zwraca. |
|
|
|
|
#307 |
|
Konto usunięte
|
No z wódką było inaczej, bo liczyliśmy razem z poprawinami litr wódki na głowę. Wiadomo, że nikt tyle nie wypije, no ale...to było razem z nagrodami, bramami, i na odchodnie, ale nie dawaliśmy 0, 5 na parę lub osobę, jeśli ktoś był sam. Tym sposobem ostatnią połówkę wypiliśmy na grillu zorganizowanym z okazji 1 rocznicy ślubu. Osobiście uważam, że lepiej nie dawać nic nic te duperelki.
|
|
|
|
|
#308 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#309 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#310 |
|
Zadomowienie
|
my sie zastanawialismy co i czy dac gosciom, z tym, ze tu gdzie biore slub to taki zwyczaj jest od zawsze nie zadne tak amerykanskie zgapiania (tradycyjnie facetom - cygara, babkom - lusterko, cos do makijazu, mini perfum, szpilka do szala etc, tudziez mala buteleczka wina, czy jakiegos innego lokalnego trunku). I zrobilismy mala sonde wsrod znajomych i wszyscy zgodnie stwierdzili ze im te prezenty zwisaja a nawet niektorzy w ogole o nich zapomnieli wychodzac z wesela. Wiec naszym prezentem bedzie zdjecie z Instaxa ktory kupilismy, zrobimy zdjecie z kazda para/osoba jak sama przyjdzie, moja swiadkowa szybko podpisze to zdjecie, i bedzie fajny i oryginalny prezent, zdjecia na pewno nikt nie wyrzuci, o latwo je zabrac ze soba. Nie jest to tania sprawa bo jedno takie zdjecie to ok 4 zl no ale wole wydac na cos co wiem, ze wszystkim sie spodoba niz na jakies ☠☠☠☠☠☠☠ki (a wczesniej mialam milion pomyslow: mala polska wodeczka, wlasnorecznie robione ciastka, kawalek bursztynu.....)
Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
paczki z ciastami to koszt chyba porównywalny z wódką? |
|
|
|
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
Na naszej sali paczka z ciastem to 16zł
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie jest różnica. Jeśli przykładowo placę za osobę 160zl i w tym mam ciasta na odchodne dla gości to ok. Ale jak mam te ciasta dokupić tylko po to żeby dać je gościom to już wg mnie jest bez sensu i niepotrzebnie podnosi koszty. |
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
Paczki nie są obowiązkowe, nie muszę ich mieć od nich. A cena za talerzyk się nie zmienia.
|
|
|
#317 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przebierać się miedzy sesją a ślubem już nie będę, bo prosto z sesji jedziemy do USC. więc to nie "chwyt do poparadowania w sukni", tylko sesja w dniu ślubu bez konieczności opuszczania gości w trakcie wesela
|
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
Cena za talerzyk, a cena za paczkę z ciastami to całkiem odrębne sprawy. Napisałam, że cena za paczkę to 16 zł.
|
|
|
#320 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#321 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja miałam luźne i lekkie upięcie. Włosy mam bardzo gęste i długie. I jakoś nic mi sie nie rozwaliło, a szalałam bardzo. Cytat:
![]() Na forum zamojskich PM dziewczyna napisała, że jej obrączka od tego jubilera się wyszczerbiła po 2 dniach. Pogadałam z ludźmi i wszyscy mówią, że ten salon bardzo się zepsuł, sprzedają tandetę- np złote zawieszki które czarnieją, że złoto kupują od ruskich w lewych transakcjach. Szajs jakich mało. A obsługa to chamidła. Szkoda, że jakoś wcześniej jak zamawiałam obrączki nie było negatywnych opinii o tym jubilerze. |
||
|
|
|
|
#322 |
|
Konto usunięte
|
Edyta, przecież możesz iść i zgłosić jakąś reklamacje.
jak nie ważą tyle co powinny, to ja bym ich nawet nie odbierała. |
|
|
|
|
#323 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#324 |
|
Konto usunięte
|
No to UOKiK.
|
|
|
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5166531 9]Ja miałam luźne i lekkie upięcie. Włosy mam bardzo gęste i długie. I jakoś nic mi sie nie rozwaliło, a szalałam bardzo..[/QUOTE]
Mozesz opisac swoja fryzure lub wkleic jej pogladowe zdjecie?
|
|
#326 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5166548 0]Byłam zgłaszałam. Mają mnie w głębokim poważaniu.[/QUOTE]
no to nie wiem, może mało skutecznie? ja bym im zrobiła jesień średniowiecza. |
|
|
|
|
#327 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Najwyżej kiedyś jakiś ruski z którym robią ciemne interesy wciągnie mnie do swojego auta i sprzeda na organy ![]() moim błędem było wzięcie obrączek. Nie mam żadnego dowodu, że miały ważyć więcej. Trzeba było nagrywać rozmowę ze sprzedawcą i od teraz tak będę robić. |
|
|
|
|
|
#328 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5166559 2]Nic im nie zrobię to mafia.
Najwyżej kiedyś jakiś ruski z którym robią ciemne interesy wciągnie mnie do swojego auta i sprzeda na organy ![]() moim błędem było wzięcie obrączek. Nie mam żadnego dowodu, że miały ważyć więcej. Trzeba było nagrywać rozmowę ze sprzedawcą i od teraz tak będę robić.[/QUOTE] ![]() nagrywanie nie jest legalne. nie prościej zrobić cywilizowaną umowę? zamawiałaś te obrączki bez jakiegokolwiek kwitka? |
|
|
|
|
#329 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nigdy w życiu nie pomyślałabym że zakład o takiej "renomie" działający 25 lat może ludzi oszukiwać. Teraz wiem. Właściciel jest taki, że wszystko spływa po nim jak po kaczce. Wzięli obrączki do reklamacji, oddali bo stwierdzili, że nie ma podstaw do tego. Ten model taki już jest i tyle ma ważyć. A złoto jest miękkie i nasze chuchane i dmuchane złotka mogą wyglądać po 3 tygodniach jak po 10 latach. ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- A ten jubiler jeszcze ma jakieś chody, albo po prostu zastrasza ludzi. Wszystkie negatywne opinie znikają z fejsbukowych profili niepolecających usługi, z lokalnych for itp. |
|
|
|
|
|
#330 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pozeczkowa my też mieliśmy sesję w dniu ślubu, przed ślubem i fajnie to wyszło. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:34.

Zgadzam sie, ze sesja przed czy po chyba byłaby dla mnie osobiście dziwna 

przebierać się miedzy sesją a ślubem już nie będę, bo prosto z sesji jedziemy do USC. więc to nie "chwyt do poparadowania w sukni", tylko sesja w dniu ślubu bez konieczności opuszczania gości w trakcie wesela